![]() |
#151 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Podział kosztów w związku
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;88448339]a co jest w tym zlego?
serio bo nie wiem dla mnie domestos pieknie wybiela lazienke ,lubie zapach domestosu ;-) kojarzy mi sie z czystoscia uwazam ze do mycia kibla sie swietnie nadaje jak nic innego tani i wydajny[/QUOTE] Dla mnie jest niepotrzebną chemią na duzej powierzchni, w dodatku mi smierdzi publiczną toaletą ![]()
![]() |
#152 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Zakorzenienie
|
Ja tez. Najtrudniej bylo mi sie przemoc do wycierania okien szmatką, ale kupilam do szkla i powierzchni gladkich i luzik. Bez smug
![]() |
#154 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak czyścisz innym srodkiem totez jest dużo chemii na duzej powierzchni Ale nie namawiam jak nie lubisz ja lubie i bede praktykowac |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W życiu nie doprałabym ubrań wyjściowych w tej samej temperaturze co ręcznika czy ściery. Akurat u nas mało kurzu się zbiera, głównie na lampach i nikt tego nie dotyka poza panią do sprzątania, a ona woli te namoczone, bo często po nie sięga. Ja po nie sięgam jak mi się coś rozleje na kuchni albo żeby przetrzeć stół po jedzeniu itd. No to na tym są okruchy, sos, fu, i to do pralki z bluzkami miałabym dać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Zakorzenienie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;88448707]Wiem ze w uk zadne publiczne toalety ani w zakładach pracy nie moga uzywac domestosa(wybielacza) z uwagi na to ze czesto ludzie mieszali go z innymi srodkami czyszczacymi i dochodziło do wytwarzania sie toksycznych oparow wiec mi sie z publicznymi toaletami nie kojarzy
Jak czyścisz innym srodkiem totez jest dużo chemii na duzej powierzchni Ale nie namawiam jak nie lubisz ja lubie i bede praktykowac[/QUOTE] Uzywam srodków bez chloru, bez mocnego zapachu, po myciu jest po prostu czysto i nic wiecej, nic sie w powietrzu nie unosi. Chlor mi tak smierdzi, ze nie jestem w stanie go zniesc i to silniejsze ode mnie, ze jak tylko poczuje chlor to mam przed oczami publiczną toaletę ![]()
![]() |
#157 |
Zadomowienie
|
[1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;88448606]Treść usunięta[/QUOTE]
Ja też do większych zabrudzeń używam ręczników papierowych, ale nie trzeba tego dużo, jakby jak często zdarza Ci się rozlać w kuchni sos? A jak okruszki od chleba przetrzesz szmatką na sucho czy zgarniesz ręką do kosza to też nie umrzesz, ja nie rozumiem po co okruszki przecierać mokrą szmatką ![]() ---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ---------- A wnosząc po ludziach, z którymi mieszkałam w czasach studenckich (często zmieniałam mieszkania, mieszkałam też w akademiku przez rok) to dla większości nie mają zastosowania takie rzeczy jak odświeżacz powietrza czy kostka do kibla, just saying, więc to też zależy na ile ktoś po prostu lubi zapach morskiej bryzy wydobywający się z kibla, a na ile dla kogoś to nie ma znaczenia. A co do płynów do czyszczenia łazienki, blatów, mleczka do kuchni itd., to to serio zużywa się miesiącami przecież Edytowane przez parallel_roads Czas edycji: 2021-01-20 o 08:02 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#158 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Z racji specyficznego uzębienia korzystam z droższych szczoteczek i past, bo inaczej niestety ale moje zęby wyglądałby gorzej niż u nałogowego palacza, o dziąsłach już nie wspomnę - wolę więc wydać tutaj niż dentysty 200 zł albo lepiej. Odświeżacz 10-15 zł, płyn do zmywarki 10-20 zł, płyn do płukania 10-15 zł. I już masz kwotę. Widocznie Ty umiesz i lubisz oszczędzać na wszystkim - spoko, Twoja sprawa. Natomiast nie wmawiaj mi tutaj, że każdy rodzi się z pięknym uzębieniem, grubymi, zdrowymi włosami i świetną skórą, więc wystarczy najtańszy produkt do pielęgnacji - no tak niestety nie jest. Ludzie mają specyficzne problemy pielęgnacyjne i albo tutaj wyłożą więcej, albo za chwilę będzie bieganie po lekarzach i specjalistach. Do pogrubionego - Twoje poczucie wyższości w tym temacie jest dla mnie lekko zabawne, zwłaszcza w kategorii dorabiania się - nie dla każdego celem życiowym jest porshe i pałacyk, niektórzy wolą mieć poczucie luźnego finansowo i komfortowego życia i to daje im szczęście. Nie widzę w tym obiektywnie nic złego, jeśli ktoś nie ma konkretnych celów związanych z oszczędzaniem i na nic mu nie brakuje ![]() Jeśli miałabym oglądać każdą złotówkę dwa razy i stresować się czy nie wydałam 15 zł za dużo to raczej uznałabym to za wegetację, a nie normlane życie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym nie wiem jak Ty, ale ja jestem w miarę wierna środkom czystości i ogólnie mało istotnym produktom, które mnie nie jarają, więc to nie jest tak, że przy każdym zakupie te ceny porównujesz, po prostu idziesz do najbliższego marketu i wiesz co chcesz kupić, nie ma tutaj żadnego zastanawiania się. A co do pielęgnacji to tylko się wtrącę, że czasami ludzie naprawdę ogromnie przepłacają, wystarczy zdobyć podstawową wiedzę o składach. Jak ktoś ma problemy trychologiczne np. czy wrażliwą skórę to wiadomo, że nie zaleca się byle jakiego szamponu za trójkę z Biedry napchanego SLSami, ale też nie trzeba kupować szamponu z apteki za 40 ziko, który ma identyczny skład jak dużo tańszy szampon dostępny w markecie. Szampon tak naprawdę służy do mycia, nie ma zamieniać włosów w złoto. Akurat kosmetyki apteczne często wiążą się z przepłacaniem. Nie mówię o maściach czy innych lekach, bo jak trzeba brać, to trzeba, ale sama korzystałam z usług dermatologa i polecane kosmetyki do pielęgnacji często mają identyczne składy jak tańśze odpowiedniki, lekarze po prostu wchodzą we współpracę czasami, a sami nie są kosmetologami Edytowane przez parallel_roads Czas edycji: 2021-01-20 o 08:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jestem w autentycznym szoku z tego samego powodu. Rolka ręczników na raz?? Przecież to jest czysta głupota, no przepraszam bardzo, ale nie mogę tego nazwać inaczej. Mam dom, zwierzęta i dziecko - nie wiem co by się tu musiało stać żeby zużyć ręcznik na raz - chyba wszyscy musieliby się zbiorowo porzygac ![]() Szczoteczka do zębów raz na 2 tygodnie? Smiechlam. Powinno się wymieniać raz na 3 miesiące ![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Konto usunięte
|
Parallel - dzięki za pokazanie tej dietetyczki. Zasubskrybowalam - trafia idealnie w mój gust. Nie dość, ze ograniczam mięso to jeszcze góruje ultra proste rzeczy. Akurat w tym jednym foodbooku jest dla mnie za dużo fasoli, ale przecież nie trzeba koniecznie robić tego wszystkiego w jeden dzień. Świetna dziewczyna, banalne i szybkie przepisy roślinne - super. I spokojnie mogłabym jeść takie ilości, wcale nie robi tego mało (a jestem żarłokiem i utyłam).
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zadziwia mnie jedynie ilosc szeroko pojętej chemii domowej, ktora się tu pojawiła, w towarzystwie ręczników papierowych i chusteczek do sprzątania. Nie jestem zadnym ecofreakiem, ale meble mozna z powodzeniem zetrzec sciereczką zwilzoną wodą lub delikatnym srodkiem uniwersalnym, nie wyobrazam sobie miec miliona srodków do kazdej czesci mieszkania, trzymac cały arsenał na pół szafki. Jak ktoś czuje potrzebę to niech ma, ale nie mówmy, ze to stanard i bez chemii za 300 zł miesiecznie nie ogarnie sie mieszkania. Kurde nawet taki odswiezacz do wc mam zwykły air wick juz nie wiem ile miesięcy i nadal puszka jest cieżka.
![]() |
![]() |
#164 |
Konto usunięte
|
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;88448934]No mi się natomiast nie specjalnie chce tracić czas na szukanie możliwie najtańszych płynów i jeżdżenie po promocjach tak jakby paliwo było za darmo. Wolę ten czas poświęcić na zarabianie pieniędzy żeby mnie było stać na te wszystkie dobra luksusowe pod postacią płynu do mycia naczyń za 7 zł i pasty do zębów za 13 zł
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Wiesz co mnie stać, ale nie zużywam tego takimi hektolitrami. To przekracza nawet rekomendowane ilości, które i tak są zazwyczaj podawane z górka (vide proszki do prania). Trochę świadomości by się zdało, a nie sypanie i lanie wszystkiego po korek. Ani to zdrowe ani ekonomiczne ani ekologiczne ani szczególnie mądre nie jest. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W zyciu wdychalam gorsze rzeczy niz wybielacz i zyje . Bede dalej to robic ale jak ktos woli inme srodki to ja mu nie bronie .dla mnie nic nie daje takich efektow jak domestos |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88448939]Parallel - dzięki za pokazanie tej dietetyczki. Zasubskrybowalam - trafia idealnie w mój gust. Nie dość, ze ograniczam mięso to jeszcze góruje ultra proste rzeczy. Akurat w tym jednym foodbooku jest dla mnie za dużo fasoli, ale przecież nie trzeba koniecznie robić tego wszystkiego w jeden dzień. Świetna dziewczyna, banalne i szybkie przepisy roślinne - super. I spokojnie mogłabym jeść takie ilości, wcale nie robi tego mało (a jestem żarłokiem i utyłam).
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] tez bardzo lubię przepisy Ireny, jeszcze się nie potrafię skusić na makaron gotowany na jednej patelni razem ze składnikami ale pozyjemy zobaczymy ![]()
![]() |
#167 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No dokładnie. Żaden to standard wydawać takie chore kwoty na chemię do wszystkiego, to jest fanaberia i to nieszczególnie rozsądna. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ---------- [1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;88448953]Umycie lazienki zajmuje mi kilka minut W zyciu wdychalam gorsze rzeczy niz wybielacz i zyje . Bede dalej to robic ale jak ktos woli inme srodki to ja mu nie bronie .dla mnie nic nie daje takich efektow jak domestos[/QUOTE] Ja używam tylko niewielkiej ilości do toalety, ale teraz mam akurat tytana. Resztę myje niewielka ilością cifu i octu. W każdym razie uważam, ze spokojnie można użyć i tego domestosa raz na tydzień, ale zdecydowanie w rozsądnych ilościach, a nie lanie go litrami. Nikomu i niczemu to dobrze nie robi. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Zakorzenienie
|
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;88448934]No mi się natomiast nie specjalnie chce tracić czas na szukanie możliwie najtańszych płynów i jeżdżenie po promocjach tak jakby paliwo było za darmo. Wolę ten czas poświęcić na zarabianie pieniędzy żeby mnie było stać na te wszystkie dobra luksusowe pod postacią płynu do mycia naczyń za 7 zł i pasty do zębów za 13 zł
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] wg mojej osobistej oceny zarabiam całkiem dobrze i stac mnie na wiele rzeczy, jednak nie trwonię pieniedzy na tonę srodków chemicznych do sprzatania ![]() ![]()
![]() |
#169 |
Zakorzenienie
|
[1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;88448606]Treść usunięta[/QUOTE]
Gorąco polecam zapoznanie się z wysokością pensji w Polsce. Trzy tysiące na rękę to nie jest pensja głodowa. ![]() W 2021 roku minimalna krajowa ma wynosić 2061 na rękę i naprawdę sporo ludzi zarabia tyle lub trochę powyżej, nie dochodząc do trzech tysi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 | ||||||
BAN stały
|
Cytat:
Natomiast nawilżane chusteczki to już w ogóle inna bajka to się nie rozkłada. Zresztą są plany w ogóle zakazać tych chustek w obecnych formach. Nie ukrywam też je lubię i korzystam ale główną intencją było korzystanie tam gdzie nie ma dostępu wody a nie do wycierania kurzu w domu. Także jak ktoś tego używa tego tyle że wlicza w miesięczne wydatki domowe to raczej ma niezły rozmach i totalnie w pompce środowisko. Wg mnie pranie ścierek bardziej jest eko bo można zrobić 1 pranie w miesiącu iluś sztuk, poza tym zawsze wstawiam możliwie krótkie programy wszystkiego. Po co miałabym tłuc przez godzinę skoro bieliznę czy sukienkę zakładam 1x do tego używam kosmetyków. To samo te wszystkie środki do mebli. Produkujesz z 1 opakowania metalową puszkę, plastikowe zakonczenia, zawartość pewnie też nie jest zdrowa. Co do odświeżaczy zawierają formaldehyd i inne atrakcje i są po prostu niezdrowe. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2021-01-20 o 08:46 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Magdallona poleca tutaj najtańszą szczoteczkę - z ciekawości sprawdziłam - nie wiem jak duży musiałabym mieć otwór gębowy i jak duże zęby, żeby tym cokolwiek umyć. Można polecić coś, co jest tańsze i równie dobre - jasne, sama skorzystam. Jednak polecanie badziewia żeby tylko oszczędzić to jednak przesada. PS. Filmiki które poleciłaś już mam w kolejce, pewnie obejrzę w weekend przed robieniem listy zakupów - tak, takie rady są cenne i tego nie neguję ![]() ![]() Cytat:
Fakt, mam arsenał płynów - inny do mebli drewnianych, inny do kanapy, inny do czegoś tam. Jednak tak obiektywnie patrząc - zużycie tych płynów jest takie samo, jakbym używała Ajaxa do wszystkiego. W sensie kupię 5 różnych płynów do różnych powierzchni czy 5 Ajaxów - no cenowo to niewielka różnica. Edytowane przez Ballantines_1 Czas edycji: 2021-01-20 o 09:04 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2021-01-20 o 09:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Też kupuję na zapas na promocjach i nie idę z założeniem - wydam dzisiaj kupę kasy. Twarz mam problematyczną, więc na to idzie dużo gotówki, ale znowu dezodoranty i artykuły do pielęgnacji ciała kupuję tańsze. Tam gdzie mogę to testuję tańsze, bo wiem, że nie będę opłakiwała skutków ubocznych prób innych kosmetyków czy artykułów. Tam gdzie nie mogę no to niestety kupuję sprawdzone, często też droższe. Edytowane przez Ballantines_1 Czas edycji: 2021-01-20 o 09:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Konto usunięte
|
Ale się tu porobiło. Wydawanie setek złotych miesięcy na markowe środki do czyszczenia świadczy o bogactwie i wysokim poziomie życia, a kupowanie tańszych, ale równie dobrych produktów, czy rezygnacja z niektórych świadczy o biedocie, byciu brudasem i związane jest z jeżdżeniem po całym mieście za promocjami. Tak to można podsumować.
Tak szczerze. Chwalić to się, jak dla mnie można wydatkami na podróże, albo inwestycje, albo pyszne jedzenie, a nie przewalaniem kasy na kurde chustki i środki do kibla. Uwierzcie, nikt nie będzie Wam tego zazdrościł, ani nie poczuje się przez to jak biedak. Mokrych ściereczek do kurzu używałam, ale miałam wrażenie, że taka mokra powierzchnia przyciągała jeszcze więcej zabrudzeń. Przerzuciłam się na ściereczki z mikrofibry i przecieram całkiem na sucho. Jedynie biurko i stoły czyszczę na mokro. Mam tendencję do używania zbyt dużej ilości ręczników papierowych, ale staram się pilnować. Przede wszystkim nie urywam od razy większej ilości, tylko 1-2, najwyżej dobieram kolejny, jak zabrudzenie jest większe, ale zazwyczaj wystarcza. Zadziwia mnie też popularność kapsułek do prania, są kilka razy droższe od płynu, starczają na krócej a różnicy w dopieraniu żadnej. Właśnie kończę 2 opakowania i na pewno więcej nie kupię. Do jednego jakimś cudem dostało się parę kropel wody i te powłoczki zaczęły się rozpuszczać i razem sklejać. Powstał jeden wielki glut. A idź pan w uj z takim wynalazkiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Konto usunięte
|
[1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;88448606]Treść usunięta[/QUOTE]Mi też się nie chce i dlatego tak nigdy nie robię. Nie wiem o jakim szukaniu w ogóle mówisz, skoro te tańsze rzeczy stoją w tym samym sklepie tuż obok tych droższych. Nie trzeba szukać żadnych promocji żeby nie wydawać 180 zeta tygodniowo na "chemię".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2021-01-20 o 09:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#178 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Okej ściereczki nie są eko. Latanie samolotem i spożywanie mięsa też. No nie mam zamiaru się biczować z tego powodu że nie żyję jedynie dla przyszłych pokoleń. Tam gdzie mogę dokonuję rozsądnego wyboru. Jeżdżę hybrydą, przez długi czas byłam wege obecnie mięso spożywam sporadycznie, mam filtr wody bo plastikowym butelkom już dawno powiedziałam pa. Worki na śmieci biodegrodawalne, na zakupy torby płucienne plus wielorazowe worki na warzywa (btw tych foliowanych warzyw w oģole nie kupuję), szafa kapsułowa bo zbędnych ubrań mi nie trzeba, segreguję śmieci ba! sama nawet organizuję akcje sprzątania więc serio nie mam zamiaru dać się zwariować i jeżeli uważam chusteczki za bardziej higieniczne i dla mnie za ich pomocą sprząta się szybciej to tak robić będę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Konto usunięte
|
Co te reklamy robią z ludźmi...wystarczy, ze domestos wyda miliony na reklamy w tv i już wszyscy wierzą w to, ze działa lepiej niż agent z Biedry za 4 zł. Jedyne co je odróżnia według mnie to gęstość. Domestos jest bardziej gesty. Można wiec uznać, ze agent jest mniej wydajny - ale znowu, to wystarczy naprawdę niewielka ilość żeby wyczyścić toaletę.
Inne kraje zaostrzają normy jeśli chodzi o stosowanie chemii gospodarczej, zakazują używania fosforanów na przykład, a tutaj sobie czytam, ze u nas radośnie się leje wszystko litrami i zużywana kopy wręcz i jeszcze tak się sprawę przedstawia jakby to mial być jakiś synonim luksusu i bogactwa ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:10.