Wystawne wesele, którego nie chcę. - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-03-15, 21:05   #61
Michiru
Zakorzenienie

Dot.: Wystawne wesele, którego nie chcę.

Cytat:
Napisane przez Cyklamena Pokaż wiadomość
Nie krytykuje go za postawe. Rowniez mam swoje granice, w moim odczuciu slub na jego zasadach mocno je przekracza. Pomysl ze slubem jednostronnym nie jest zly. Usatysfakcjonowaloby mnie, moglabym dostrzec dobra wole i ustepstwa. On w kosciele bywa doslownie tylko na cudzych slubach i chrzcinach, ale sie zaparl, aby slub koscielny tez miec. Niech sobie ma. To juz dodam w ramach zartu, ale argumentem przeciw slubowi jednostronnemu bylo nie tyle problematyczne wychowanie dzieci, a niemoznosc lezenia na jednym cmentarzu. Wiem, biorac pod uwage cala te sytuacje niesmieszne.

Oczywiscie zgodze sie z tym, co tutaj zostalo powiedziane. Dywagacje na temat slubu jednostronnego to tylko pudrowanie rzeczywistosci, nie rozwiazuja w zaden sposob glownego problemu.

Mylicie rozne watki. Nigdy nie pisalam, ze narzeczony jest muzulmaninem.
Ja nawet nie wnikam czy to muzułmanin, czy scjentolog, czy kosmita - jakoś nie widać u Was żadnego wspólnego mianownika. Jeśli ślub jednostronny to pudrowanie rzeczywistości (a wydaje mi się, że ludzie dobrze wiedzą co robią decydując się na niego) to nie wiem jak nazwać to, w co Ty się pakujesz. Masz faceta, którym tak naprawdę steruje rodzina i rodzinna kasa, a niewiele przejmuje się tym, czego Ty chcesz i jak sobie to wyobrażasz. Naprawdę widzisz w tym przyszłość? Teraz jest to ślub i wesele, a potem będzie co?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Michiru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-15, 21:36   #62
niepogodna
Raczkowanie

Ja bym chyba nie brała ślubu z kimś, kto tak mocno siedzi pod pantoflem rodziny, bo kto wie, co potem. Może będziesz miała ich wiecznie na głowie, a twój facet się nie postawi, bo go odetną finansowo. Wolałabym kogoś bardziej niezależnego. Poza tym skoro to dla ciebie wielki stres, a dla niego "tylko" presja rodzinna, no to ja nie widzę sensu, żebyś musiała przez ten stres przechodzić dla przyjemności w zasadzie obcych ci osób.
Stary 2021-03-15, 22:04   #63
Cyklamena
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Michiru Pokaż wiadomość
Ja nawet nie wnikam czy to muzułmanin, czy scjentolog, czy kosmita - jakoś nie widać u Was żadnego wspólnego mianownika. Jeśli ślub jednostronny to pudrowanie rzeczywistości (a wydaje mi się, że ludzie dobrze wiedzą co robią decydując się na niego) to nie wiem jak nazwać to, w co Ty się pakujesz. Masz faceta, którym tak naprawdę steruje rodzina i rodzinna kasa, a niewiele przejmuje się tym, czego Ty chcesz i jak sobie to wyobrażasz. Naprawdę widzisz w tym przyszłość? Teraz jest to ślub i wesele, a potem będzie co?

Teraz nie widze tego kompletnie. Byloby mi duzo latwiej podjac wlasciwa decyzje gdybym w zyciu codziennym widziala roznice nie do przeskoczenia. Problemy pojawily sie w momencie planowania slubu. Na codzien dobrze nam razem. Moze zwiazek moglby funkcjonowac na zasadzie konkubinatu, tylko mnie takie rozwiazanie na dluzsza mete nie satysfakcjonuje.

Chcialabym wrocic na terapie. W zeszlym roku konsultowalam swoje zmartwienia ze specjalista, podejrzenia padly na zaburzenia lekowe. Zamiast kontynuowac sesje w trybie video w czasie pandemii glupio przerwalam. Ostatnio sie pogorszylo, nie moge spac, czuje jakbym zapominala oddechu przez co jeszcze bardziej boje sie zasnac. Mecza mnie koszmarne bole w klatce piersiowej i wydaje, ze w nocy umieram. Przy takich stanach rewoluje w zyciu nie sa zalecane. Rozstanie i przeprowadzka tylko doloza stresu. Chce sie poczuc lepiej, dopiero pozniej decydowac co robic.
Cyklamena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-15, 22:25   #64
Overcooked
Wtajemniczenie

Cytat:
Teraz nie widze tego kompletnie. Byloby mi duzo latwiej podjac wlasciwa decyzje gdybym w zyciu codziennym widziala roznice nie do przeskoczenia. Problemy pojawily sie w momencie planowania slubu. Na codzien dobrze nam razem. Moze zwiazek moglby funkcjonowac na zasadzie konkubinatu, tylko mnie takie rozwiazanie na dluzsza mete nie satysfakcjonuje.

Chcialabym wrocic na terapie. W zeszlym roku konsultowalam swoje zmartwienia ze specjalista, podejrzenia padly na zaburzenia lekowe. Zamiast kontynuowac sesje w trybie video w czasie pandemii glupio przerwalam. Ostatnio sie pogorszylo, nie moge spac, czuje jakbym zapominala oddechu przez co jeszcze bardziej boje sie zasnac. Mecza mnie koszmarne bole w klatce piersiowej i wydaje, ze w nocy umieram. Przy takich stanach rewoluje w zyciu nie sa zalecane. Rozstanie i przeprowadzka tylko doloza stresu. Chce sie poczuc lepiej, dopiero pozniej decydowac co robic.
No na pewno świetnie się tobie żyje w życiu codziennym gdy od lat zamiast ze sobą zamieszkać to NIE MIESZKACIE mimo że chciałaś i chcesz

a. bo rodzina krzywo spojrzy więc on jest pod pantoflem

b. on nie chce i wymawia się rodziną nadal, nawet mimo zaręczyn.
Weź wytłumacz jak bardzo jesteś usatysfakcjonowana TERAZ, a nie "na dłuższą metę".

Weź wytłumacz jak problemy się zaczęły DOPIERO przy planowaniu ślubu skoro założyłaś o typie i rodzinie wątek już wcześniej. Jak dopiero jak odstawił taki cyrk z wspólnym zamieszkaniem? Łatwiej będzie ci podjąć decyzję jak sobie spiszesz fakty na kartce i przestaniesz żyć mrzonkami i powtarzanymi frazesami że było cudownie albo że dopiero ceremonia jest pierwszym problemem.
Overcooked jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-15, 22:58   #65
Michiru
Zakorzenienie

Cytat:

Na czym polega to Wasze codzienne życie, skoro tak de facto razem nie mieszkacie? Przy spotykaniu się co kilka dni zgodnie żyć łatwo, nie ma zbytnio punktów zapalnych, bo łatwo ukryć, przemilczeć pewne rzeczy, ale teraz masz przedsmak tego, jak to wszystko będzie wyglądać po ślubie. A to nie wygląda dobrze.
Wątpię byś poczuła się lepiej zanim nie znajdziesz odpowiedniego wyjścia z tej sytuacji. A w zasadzie wydaje mi się, że wiesz jakie jest odpowiednie wyjście, ale się boisz. I koło się zamyka.

Stary 2021-03-15, 23:07   #66
Frozen_Rose
Rozeznanie

Cytat:
Nie krytykuje go za postawe. Rowniez mam swoje granice, w moim odczuciu slub na jego zasadach mocno je przekracza. Pomysl ze slubem jednostronnym nie jest zly. Usatysfakcjonowaloby mnie, moglabym dostrzec dobra wole i ustepstwa. On w kosciele bywa doslownie tylko na cudzych slubach i chrzcinach, ale sie zaparl, aby slub koscielny tez miec. Niech sobie ma. To juz dodam w ramach zartu, ale argumentem przeciw slubowi jednostronnemu bylo nie tyle problematyczne wychowanie dzieci, a niemoznosc lezenia na jednym cmentarzu. Wiem, biorac pod uwage cala te sytuacje niesmieszne.

Oczywiscie zgodze sie z tym, co tutaj zostalo powiedziane. Dywagacje na temat slubu jednostronnego to tylko pudrowanie rzeczywistosci, nie rozwiazuja w zaden sposob glownego problemu.

Mylicie rozne watki. Nigdy nie pisalam, ze narzeczony jest muzulmaninem.
Myślisz, że ślub jednostronny rozwiąże wszelkie problemy?

Cytat:

Kobieto o czym ty piszesz? Jakie życie codzienne? Przecież wy nie mieszkacie razem 🤦☠♀️
Frozen_Rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-15, 23:13   #67
Rena
Zakorzenienie

Ale po co masz sie przeprowadzac skoro z nim nie mieszkasz? To po rozstaniu nie mozesz zostac w tym samym mieszkaniu? I przeciez kasy Ci na to nie doklada na to lokum, wiec zakladam ze Cie na to stac.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-15, 23:26   #68
Overcooked
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Ale po co masz sie przeprowadzac skoro z nim nie mieszkasz? To po rozstaniu nie mozesz zostac w tym samym mieszkaniu? I przeciez kasy Ci na to nie doklada na to lokum, wiec zakladam ze Cie na to stac.
Wcześniej napisała że "wynajmują" więc może dlatego i ona trwa w takim bagienku i wmawia sobie że to wygodne codzienne funkcjonowanie i to nie tak że on nie chce z nią mieszkać i nie mieszka - on "mieszka" i płaci tylko jednocześnie utrzymując przed rodziną że mieszka z nimi i się wcale nie wyprowadził xd

Edytowane przez Overcooked
Czas edycji: 2021-03-15 o 23:28
Overcooked jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-16, 00:10   #69
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Overcooked Pokaż wiadomość
Wcześniej napisała że "wynajmują" więc może dlatego i ona trwa w takim bagienku i wmawia sobie że to wygodne codzienne funkcjonowanie i to nie tak że on nie chce z nią mieszkać i nie mieszka - on "mieszka" i płaci tylko jednocześnie utrzymując przed rodziną że mieszka z nimi i się wcale nie wyprowadził xd

Moze tez miec dwie dziewczyny. Dziewczynie A mowi, ze jest u rodzicow, a jedzie do dziewczyny B. Potem na odwrot. Jedzie do A, a pani B mowi, ze jest u rodzicow.
One o sobie nie wiedza, obie nosza pierscionki i wierza, ze on sie tak czesto melduje u mamy, by dostac lepszy prezent slubny.
Stary 2021-03-16, 07:07   #70
Michiru
Zakorzenienie

On bywa w wynajmowanym przez nich mieszkaniu i zapewne opłaca część rachunków. Może stąd stwierdzenie, że ich codzienne życie takie fajne. Ale on i tak jest z doskoku, przyjdzie na trochę jak w odwiedziny, poużywa sobie i ulotni się zanim codzienne pożycie stanie się jakimkolwiek problemem. A nie potrafi lub nie chce tupnąć nogą i przeciwstawić się rodzinie, odciąć pępowiny, żeby mu kurka z kasą nie przykręcili. Wow dorosłe życie, zabawa w dom. To jeden z tych geniuszy, którzy wciągają kobietę w swoje gierki, uzależniają od siebie i się bawią dalej, a ona nie wie jak się z tego wyplątać, więc brnie a to dalej.

Stary 2021-03-16, 10:09   #71
Cyklamena
Przyczajenie

Po zareczynach, czyli 2 lata temu wynajelismy razem wieksze mieszkanie. On placi wieksza czesc czynszu, a poza tym dla siebie wolalabym mniejsze lokum. Nie wierze w scenariusz z inna kobieta. Jednak spedza ze mna te 4-5 dni w tygodniu, znam jego rodzine i znajomych. Przez tak dlugi okres czasu musialoby sie cos podejrzanego wydarzyc, musialabym zauwazyc detal niepasujacy do calosci. Juz pomijajac zmiany w jego zachowaniu i emocjonalnym zaangazowaniu.

Tak, denerwuje mnie, ze czesc rzeczy nadal trzyma u rodzicow. Rozumiem narty albo rower gorski, z ktorych korzysta sie sporadycznie, ale zwykle ubrania? Jest na nie miejsce. Ten czlowiek opuscil dom rodzinny lata temu, szkola z internatem pozniej studia w zupelnie innej czesci kraju, ale nadal ma swoj pokoj i swoje rzeczy w tamtym domu. Dopoki trzyma tam chociazby jedna skarpetke rodzina uwaza, ze on z nimi mieszka. Niewazne, ze tygodniami go nie widza.
Nie przeszkadzaloby mi jakby po prostu mial wychodne 1 czy 2 dni w tygodniu. Lubie pobyc sama, moge sobie jakos zorganizowac czas. Co mnie denerwuje, to ze on stoi w takim rozkroku. Jakbysmy jakims cudem dostali zaproszenie do teatru na jutro znowu bylby problem, bo oczywiscie gdzie jest smoking? Jak mowie mu, zeby wzial w koncu te rzeczy dowiaduje sie, ze przeciez co za problem skoro oni mieszkaja niedaleko. A jak pojedzie po jedna rzecz to nigdy to nie jest szybka akcja wejsc-wyjsc tylko cale popoludnie w plecy.

Mowie o zyciu codziennym, bo jednak spedzamy te 70-80% czasu razem przez ponad 2 lata. Nie ma problemu z podzialem obowiazkow w domu, czuje sie kochana i zaopiekowana, widze jak nasze osobowosci do siebie pasuja, jak on nie ucieka od odpowiedzialnosci, jak rozwiazuje konflikty i jak zachowuje sie kiedy jest chory. Nie wiem czego jeszcze trzeba doswiadczyc razem, zeby mozna bylo wspomniec o wspolnym zyciu.

Kilkanascie miesiecy temu tak klocilismy sie o forme slubu, ze w pewnym momencie przestalismy o tym rozmawiac. Nie mialam juz sily walkowac w kolko tego samego. Temat ucichl, miedzy nami od razu sie poprawilo. Przez rok byl spokoj. Kolejne lockdowny spedzilismy razem. Co poluzuja restrykcje to leci do rodzicow, w takiej czestotliwosci bylam to w stanie przezyc i nie robilam wyrzutow. Slub powrocil ze 2 tygodnie temu, przypomnialo mu sie, ze jest zareczony. Mam dejavu, wrocily moje problemy z oddychaniem i zasypianiem. Nie jestem w stanie tego logicznie wytlumaczyc, ale naprawde nic innego nie powoduje miedzy nami takich spiec jak debata czy wziac slub koscielny i na ilu gosci.
Stary 2021-03-16, 10:26   #72
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
BAN stały

Po prostu masz faceta z kompletnie nieodciętą pępowiną. On się raczej nie zmieni, bo w tym uzależnieniu emocjonalnym i finansowym od rodziców zdaje się nie widzieć problemu. Także albo akceptujesz ten swoisty trójkąt z teściami albo czas się rozstać. Kompromis w tej kwestii raczej ciężko by było wypracować. Myślę też, że jeśli cię to jego 'przywiązanie' frustruje to z czasem będzie to się tylko pogłębia. Zwłaszcza jakbyście się zdecydowali na dzieci i pole do wtrącania jeszcze by się rozrosło.
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-16, 11:52   #73
Rena
Zakorzenienie

A ile on ma lat? Bo piszesz o studiach i swoim pokoju. Podalas swoj wiek, ale moze jestes z kilka lat mlodszym facetem. Inaczej to jednak wyglada u 25 latka, niz 35 latka.
Stary 2021-03-16, 13:57   #74
Michiru
Zakorzenienie

Cytat:
Po zareczynach, czyli 2 lata temu wynajelismy razem wieksze mieszkanie. On placi wieksza czesc czynszu, a poza tym dla siebie wolalabym mniejsze lokum. Nie wierze w scenariusz z inna kobieta. Jednak spedza ze mna te 4-5 dni w tygodniu, znam jego rodzine i znajomych. Przez tak dlugi okres czasu musialoby sie cos podejrzanego wydarzyc, musialabym zauwazyc detal niepasujacy do calosci. Juz pomijajac zmiany w jego zachowaniu i emocjonalnym zaangazowaniu.

Tak, denerwuje mnie, ze czesc rzeczy nadal trzyma u rodzicow. Rozumiem narty albo rower gorski, z ktorych korzysta sie sporadycznie, ale zwykle ubrania? Jest na nie miejsce. Ten czlowiek opuscil dom rodzinny lata temu, szkola z internatem pozniej studia w zupelnie innej czesci kraju, ale nadal ma swoj pokoj i swoje rzeczy w tamtym domu. Dopoki trzyma tam chociazby jedna skarpetke rodzina uwaza, ze on z nimi mieszka. Niewazne, ze tygodniami go nie widza.
Nie przeszkadzaloby mi jakby po prostu mial wychodne 1 czy 2 dni w tygodniu. Lubie pobyc sama, moge sobie jakos zorganizowac czas. Co mnie denerwuje, to ze on stoi w takim rozkroku. Jakbysmy jakims cudem dostali zaproszenie do teatru na jutro znowu bylby problem, bo oczywiscie gdzie jest smoking? Jak mowie mu, zeby wzial w koncu te rzeczy dowiaduje sie, ze przeciez co za problem skoro oni mieszkaja niedaleko. A jak pojedzie po jedna rzecz to nigdy to nie jest szybka akcja wejsc-wyjsc tylko cale popoludnie w plecy.

Mowie o zyciu codziennym, bo jednak spedzamy te 70-80% czasu razem przez ponad 2 lata. Nie ma problemu z podzialem obowiazkow w domu, czuje sie kochana i zaopiekowana, widze jak nasze osobowosci do siebie pasuja, jak on nie ucieka od odpowiedzialnosci, jak rozwiazuje konflikty i jak zachowuje sie kiedy jest chory. Nie wiem czego jeszcze trzeba doswiadczyc razem, zeby mozna bylo wspomniec o wspolnym zyciu.

Kilkanascie miesiecy temu tak klocilismy sie o forme slubu, ze w pewnym momencie przestalismy o tym rozmawiac. Nie mialam juz sily walkowac w kolko tego samego. Temat ucichl, miedzy nami od razu sie poprawilo. Przez rok byl spokoj. Kolejne lockdowny spedzilismy razem. Co poluzuja restrykcje to leci do rodzicow, w takiej czestotliwosci bylam to w stanie przezyc i nie robilam wyrzutow. Slub powrocil ze 2 tygodnie temu, przypomnialo mu sie, ze jest zareczony. Mam dejavu, wrocily moje problemy z oddychaniem i zasypianiem. Nie jestem w stanie tego logicznie wytlumaczyc, ale naprawde nic innego nie powoduje miedzy nami takich spiec jak debata czy wziac slub koscielny i na ilu gosci.
Odcięcia pępowiny. Ustalenia odpowiednich priorytetów. Nie latania do rodziców jak ze .... i nie wprowadzania nikogo w błąd, że on tam u nich mieszka, bo nie wierzę że ktoś w to wierzy u nich. "Mamo, tato, mieszkamy z x razem i planujemy ślub". To nie boli. Nie brać ślubu bez tego.

Stary 2021-03-16, 19:21   #75
Cyklamena
Przyczajenie

Cytat:
A ile on ma lat? Bo piszesz o studiach i swoim pokoju. Podalas swoj wiek, ale moze jestes z kilka lat mlodszym facetem. Inaczej to jednak wyglada u 25 latka, niz 35 latka.
Blizej mu do 35. Jest starszy ode mnie. Ciagle ma w rodzinnym domu swoj pokoj, rodzice nigdy nie przerobili tego pomieszczenia na studio czy cokolwiek innego. Sa tam jego rzeczy, jego lozko. Jego ojciec ma dzieci z pierwszego malzenstwa, ktore takze tam nocuja czasami, ale zadne nie ma "swojego pokoju". Po prostu korzystaja z goscinnej sypialni. Dla mnie to jest dziwne tak kurczowo trzymac sie sentymentu.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2021-03-16, 20:02   #76
BAN stały

Cytat:
Blizej mu do 35. Jest starszy ode mnie. Ciagle ma w rodzinnym domu swoj pokoj, rodzice nigdy nie przerobili tego pomieszczenia na studio czy cokolwiek innego. Sa tam jego rzeczy, jego lozko. Jego ojciec ma dzieci z pierwszego malzenstwa, ktore takze tam nocuja czasami, ale zadne nie ma "swojego pokoju". Po prostu korzystaja z goscinnej sypialni. Dla mnie to jest dziwne tak kurczowo trzymac sie sentymentu.
Heh... 35 lat. No to już się nie zmieni. Pytani czy ty chcesz tak żyć, czy nie?
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-16, 20:41   #77
Rena
Zakorzenienie

Wystawne wesele, którego nie chcę.

Cytat:

Troche przesadzasz. Dom jego rodzicow to jego rodzicow sprawa. Moga tam trzymac nawet slonia w zlotej klatce, buty samego Napoleona lub lozko syna. Wedle kaprysu.

W rodzinach patchworkowych duzo rzeczy jest egzaltowanych.
Stary 2021-03-17, 09:34   #78
abiblabla
Zakorzenienie

Nie dziwne ze nie przerobili jego pokoju na nic, skoro on ciagle tam mieszka i trzyma swoje rzeczy Dlaczego wiec mieliby to robic? (Pomijajac juz fakt, ze nie kazdy po wyprowadzce dzieci musi przerabiac pokoj na cokolwiek, nie kazdy ma taka potrzebe czy brakuje mu miejsca)
Tobie sie wydaje ze z nim mieszkasz i im tez sie wydaje ze z nim mieszkaja. A jemu wyraznie taki uklad odpowiada.
Stary 2021-03-17, 15:05   #79
ollxxxxa
Raczkowanie

Ty masz jakąś rodzinę w Polsce?

W Polsce jest tradycja by ślub brać raczej w parafii Panny Młodej. (Wiem, że bywa inaczej z powodu np. sali do tańców.) Tak więc skromny, cichy ślub może być w PL, a pandemia usprawiedliwi brak gości i wesela.
ollxxxxa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-03-17, 17:11   #80
Michiru
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ollxxxxa Pokaż wiadomość
Ty masz jakąś rodzinę w Polsce?

W Polsce jest tradycja by ślub brać raczej w parafii Panny Młodej. (Wiem, że bywa inaczej z powodu np. sali do tańców.) Tak więc skromny, cichy ślub może być w PL, a pandemia usprawiedliwi brak gości i wesela.
Ale przyszły Pan Młody chyba ma obiekcje🤫

Stary 2021-03-17, 19:50   #81
43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065
Konto usunięte

Treść usunięta

Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065
Czas edycji: 2023-12-05 o 03:27
43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-18, 09:53   #82
ollxxxxa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Michiru Pokaż wiadomość
Ale przyszły Pan Młody chyba ma obiekcje🤫

Tylko dlaczego tradycje jego rodziny maja być ważniejsze niż nasza polska tradycja?
ollxxxxa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-18, 10:02   #83
1c6bb63197ff1a395b05499f561db3079819e20a_60ad8184b6c32
BAN stały

Opanował zdolność bilokacji. Mieszka w dwóch miejscach i tak naprawdę sam nie wie gdzie ... i obie strony uważają ze mieszka właśnie z nimi

Tez facet to kabaret

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ----------

Opanował zdolność bilokacji. Mieszka w dwóch miejscach i tak naprawdę sam nie wie gdzie ... i obie strony uważają ze mieszka właśnie z nimi

Tez facet to kabaret

On sie boi przyznać ze z tobą „mieszka”.. rozumiesz???? Przecież logiczne ze uleganie presji to sie na ślubie mie skończy. Po ślubie będzie miał silniejsze argumenty bo przecież autorka będzie jego żona a wiadomo ze w tych religiach żona robi co maz karze
1c6bb63197ff1a395b05499f561db3079819e20a_60ad8184b6c32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2021-03-18, 10:28   #84
Michiru
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ollxxxxa Pokaż wiadomość
Tylko dlaczego tradycje jego rodziny maja być ważniejsze niż nasza polska tradycja?
A dlaczego nie?
Ważna to chyba nie powinna być tradycja, anto czego chcą Młodzi. A tutaj facet chce przypodobać się rodzinie i jest zgrzyt. Po co mieszać w to polską tradycję, jak autorka nie pisze, że jej na polskiej tradycji zależy tylko na skromnym ślubie cywilnym a przy cywilnym to chyba parafia Panny Młodej nie ma znaczenia.

Edytowane przez Michiru
Czas edycji: 2021-03-18 o 10:29
Stary 2021-03-18, 11:27   #85
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Ślub kościelny to nie problem. Możesz wziąć ślub mieszany, mąż jako strona wierząca, ty jako niewierząca. Przysięga wygląda tak samo, tylko ty nie odwołujesz się w niej do Boga, ani nie przyjmujesz komunii. Mąż zadowolony, bo ma ślub jaki chce. To akurat nie problem
Za to cała reszta o której piszesz problemem już jest.

Ale autorka nie jest niewierząca. Jak sama opisala opisała jest ochrzczona w kościele tylko po prostu niepraktykujaca, identycznie jak narzeczony, pojawiają się w kościele "od święta". To co można tutaj zarzucić to obłuda. Bo facetowi zależy na ślubie kościelnym, podczas gdy jest niepraktykujacy. Ślub koscielny to nie jest kwestia tradycji, tylko kwestia wiary. Jeśli nie wierzą i nie praktykują, to można wręcz powiedzieć, że będą kłamać przed księdzem, jaki to ma sens?

Rodzina pewnie jest religijna i naciska na ślub kościelny, nie przyjmuje do wiadomości, że syn się oddalił od kościoła. W takiej sytuacji ślub "jednostronny" to byłby dla nich taki sam "skandal" jak cywilny i nie będzie kompromisem.

Musicie zacząć być dorośli, stanąć przed rodzina powiedzieć, że będzie cywilny i koniec. Facet ma 35 lat i boi się przed rodzina przyznać, że do kosciola nie chodzi? Jeśli kiedyś naprawdę odczujecie taką szczera potrzebę, to wezmiecie kościelny, ale obecnie to byłaby obłuda.
Cytat:

Jeśli jesteś w takim stanie to tym bardziej nie zgadzałabym się na jakieś szopki pod dyktando rodziny. Możecie zrobić po swojemu, przecież nie jesteście rodzina królewską, że ktoś was za ro wydziedziczy albo skaże na banicję. Troche kiepsko jak w związku macie takie problemy, że wolisz udawać, że nie ma tematu ślubu. A jak zaczynacie rozmawiać o ślubie to włączają się nocne lęki, może czas zdecydować, czy to na pewno dobry wybór partnera na życie, skoro próby szukania kompromisów kończą się na lekach nocnych :-(

fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-18, 12:04   #86
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47
Konto usunięte

Cytat:
To juz dodam w ramach zartu, ale argumentem przeciw slubowi jednostronnemu bylo nie tyle problematyczne wychowanie dzieci, a niemoznosc lezenia na jednym cmentarzu. Wiem, biorac pod uwage cala te sytuacje niesmieszne.

Co? W kraju gdzie mieszkacie jest prawo, że ktoś kto miał kościelny ślub, nie może być pochowany na cmentarzu niewyznaniowym (miejskim, komunalnym)? Nie chce mi się wierzyć w coś tak dziwnego.

Ogólnie rzecz biorąc - Autorko, związki z dużymi różnicami (wiary, narodowości, wieku itp.) często funkcjonują i mają się dobrze. Ale kluczem w tych związkach jest to, że obie osoby zdają sobie sprawę z różnic i "biorą na klatę" wszystkie potencjalne kłopoty i komplikacje, które z tego wynikają. A wy oboje uciekacie przed problemem i udajecie, że go nie ma. A to jest droga donikąd.

Inna sprawa, że biorąc pod uwagę twoje zdrowie psychiczne, chyba nie czujesz się na siłach do dźwigania tych różnic i stawiania im czoła. Przemyśl sobie, co będzie dla ciebie samej większym dobrem - angażowanie się w ten związek na poważnie, czy jednak rozstanie.
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-18, 12:17   #87
Rena
Zakorzenienie

[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;88585280]Ale autorka nie jest niewierząca. Jak sama opisala opisała jest ochrzczona w kościele tylko po prostu niepraktykujaca, identycznie jak narzeczony, pojawiają się w kościele "od święta". To co można tutaj zarzucić to obłuda. Bo facetowi zależy na ślubie kościelnym, podczas gdy jest niepraktykujacy. Ślub koscielny to nie jest kwestia tradycji, tylko kwestia wiary. Jeśli nie wierzą i nie praktykują, to można wręcz powiedzieć, że będą kłamać przed księdzem, jaki to ma sens?

Rodzina pewnie jest religijna i naciska na ślub kościelny, nie przyjmuje do wiadomości, że syn się oddalił od kościoła. W takiej sytuacji ślub "jednostronny" to byłby dla nich taki sam "skandal" jak cywilny i nie będzie kompromisem.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]
Jakim cudem jego rodzice sa religijni, jak tam w tle sa dzieci z ta, dzieci z tamta zona. Ktora religia promuje taki model zycia? Bo katolicyzm na pewno nie. Jak taki ojciec idzie do kosciola, to chyba tylko po to, by ogladac od srodka witraze.

REKLAMA
Stary 2021-03-18, 12:24   #88
BAN stały

Cytat:
Jakim cudem jego rodzice sa religijni, jak tam w tle sa dzieci z ta, dzieci z tamta zona. Ktora religia promuje taki model zycia? Bo katolicyzm na pewno nie. Jak taki ojciec idzie do kosciola, to chyba tylko po to, by ogladac od srodka witraze.
Znam przypadek Katolika co zostawił na łasce rodziców ciężko chorą żonę, z którą ma 6 dzieci w różnym wieku, a sam związał się z dużo młodzą kobietą i nawet bulił gruby hajs za rozwód kościelny i możliwość kolejnego ślubu. Dostał błogosławieństwo od KK na takie postępowanie. Kawał buca i egoisty, ale w kwestii wiary świętszy od papieża
Stary 2021-03-18, 13:07   #89
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez abiblabla Pokaż wiadomość
Nie dziwne ze nie przerobili jego pokoju na nic, skoro on ciagle tam mieszka i trzyma swoje rzeczy Dlaczego wiec mieliby to robic? (Pomijajac juz fakt, ze nie kazdy po wyprowadzce dzieci musi przerabiac pokoj na cokolwiek, nie kazdy ma taka potrzebe czy brakuje mu miejsca)
Tobie sie wydaje ze z nim mieszkasz i im tez sie wydaje ze z nim mieszkaja. A jemu wyraznie taki uklad odpowiada.
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;88585481]Znam przypadek Katolika co zostawił na łasce rodziców ciężko chorą żonę, z którą ma 6 dzieci w różnym wieku, a sam związał się z dużo młodzą kobietą i nawet bulił gruby hajs za rozwód kościelny i możliwość kolejnego ślubu. Dostał błogosławieństwo od KK na takie postępowanie. Kawał buca i egoisty, ale w kwestii wiary świętszy od papieża [/QUOTE]

nowy dzieciak sie urodzil, pewnie lepszy niz ten ktory juz ma, ktory oskarzony byl o molestowany dziewczyny.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-18, 13:52   #90
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;88585481]Znam przypadek Katolika co zostawił na łasce rodziców ciężko chorą żonę, z którą ma 6 dzieci w różnym wieku, a sam związał się z dużo młodzą kobietą i nawet bulił gruby hajs za rozwód kościelny i możliwość kolejnego ślubu. Dostał błogosławieństwo od KK na takie postępowanie. Kawał buca i egoisty, ale w kwestii wiary świętszy od papieża [/QUOTE]

Dlatego jak dla mnie katolickie przysięganie "przed Bogiem" to śmiech na sali, bo potem rocznie kilka tysięcy osób chce unieważniać i to unieważnienie dostaje w 70% przypadków, niejednokrotnie z pobudek co najmniej dyskusyjnych. Nic dziwnego, że ludzie to nazywają rozwodem kościelnym - bo zrobiła się z tego procedura urzędowa, w większości do załatwienia.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości