|
|
#2011 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008
ja dziś pierwszy raz bede testowac pacerówke - małt drugi dzien z rzędu płakał w wózku a jak go lekko podniosłąm to juz bylo ok. bedzie na leżąco ale zawsze to wyzej niz totalnie płasko
|
|
|
|
#2012 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale jeszcze sie nie martwię każde dziecko rozwija sie inaczej... za to śmieje sie w głos, wyraźnie rozpoznaje znajome twarze odpowiada usmiechem na uśmiech. gada jak szalona... mamy swój język uuu, guu, grr i jeszcze inne jakieś tam wykrzykujemy... jak zaczyna gadać to poprawiam po niej ![]() no i oczywisćie zabawa w wytykanie jezyka... wytykamy go razem a ona powtarza albo smieje sie z głupiej matki ![]() co do siedzenia w domu i zmeczenia dzieckiem... dla mnie to sama przyjemność - nawet się tego po sobie nie spodziewałam... mogłabym nie wracać do pracy... no ale ... najważniejszą kwestia jest to że chce być niezależna finansowo no i kwestia ze nie chcę stać sie prawdziwa kurą domowa - czytaj gdy dzecko skończy 15 lat i zacznie swoje wlasne życie ja zosatne bez żadnego... ja mam inny prblem... karmie tylko piersia chce wprowadzić karmienie sztuczne... jakim mlekiem powinnam zacząć? wydaje mi sie ze rozsądnie byłoby zacząć od początkowego mimo ze maął lada dzień kończy 4 miesiace... i jak to wyglaa dziecko kończy 4 miesiace j z kalendarzem w ręku wprowadzam nowe pokarmy?? nierozumiem tego żywienia dzieci dzwonie dziś o poradę do połoznych ![]() monia my już trzeci tydzień jeżdzimy spacerówka... rozłożona na płasko... i jest fajnie (ale mała gada z misiami!!!)martucca gdzie jesteś?? |
|
|
|
|
#2013 |
|
Wtajemniczenie
|
monia moja tez nie chciała jeździc w wózku na płasko. Mam w gondoli podnoszone oparcie ito poskutkowało.
Tylko mam taką szeroka gondolę, ze jak podniose oparcie to ona az się kiwa na boli i główka jej lata. Chyba upcham tam poduszkę
|
#2014 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie mam podnoszonego materacyka w gondoli, dodatkowo ona jest juz krótka (i wąska). z tą poduszką bym uważała - mój wierzgacz łapał sie za boki gondoli. uważaj by nie wypadła! można taką uprząż kupic by przymocować dziecko (chyba w gondoli też)
|
|
|
|
#2015 |
|
Wtajemniczenie
|
Zdecydowanie masz rację, wczoraj zauwazyłam ze jak ma oparcie podniesione to faktycznie moze wypaść. U nas w gondoli sa takie pasy, ale ich nie używałam, Nawet je wymontowałam, bo mi przeszkadzały. Teraz wrócą do łask.
Monia... czy to mozliwe ze jestem na silnych antybitykch, ropień w piersi się "kończy", już nie boli, ale go czuć, bo jest twardy jak jabło..ale zaczyna mnie bolec druga piers . Jak to możliwe, przeciez od tygodnia jestem na antybitykach...a moze to tylko taki sobie ból..wcale nie ropień..co? Choć widze ze pierś mi sie trochę powiekszyła...zaczynam panikować, a moja gin bedzie dopiero w czwartek
|
#2016 |
|
Zakorzenienie
|
Sonia11 zrobiłam pasemka
i taka odmiana na chrzciny się mamie przydała![]() moja jest już strasznie rozbestwiona jak nie śpi chce być noszona na rękach i pionowo oglądać świat... najchętniej usypiała by nma rękach - zasługa babć i coć ciężko z nimi walczyć... w gondoli też nie chce już za bardzo jeździć chce oglądać świat a ja się boje podwyższać spacerówki bo dopiero co skończyła 2 miesiące no i bądź tu człowieku mądry.. ostatnio jak miałam mało mleka dostała 2 razy po 90 ml bebilonu tego 1 i ze smakiem wypiła troche sie martwiłam co bedzie dalej ale spoko złapała cyca
|
|
|
|
#2017 |
|
Wtajemniczenie
|
st_ella - ja myślę że lepiej zacząć od 1 - wg ulotek producentów mleko następne powinno się podawać po 6 miesiącu.
Co do rozszeżania diety to nie koniecznie od razu jak skończy 4 miesiące. Czytałam że dzieci karmione piersią mogą być na piersi do końca 6 miesiąca. Po 4 można wprowadzać nowe pokarmy np. jeżeli dziecko mało przybiera. Myślę że z mlekiem następnym tez tak może być, że jak dizecku już nie wstarcza 1 to można po 4 wprowadzić 2. A mój mały coś ostatnio wariuje, już drugą noc budzi się w nocy, a odkąd skończył 1.5 miesiąca spał bez jedzenia do rana. Nie wiem o co mu chodzi, dziś jak zwykle zjadł o 20 i potem obudził się z rykiem o 23 a potem jeszcze raz o 4. |
|
|
|
#2018 |
|
Zakorzenienie
|
asia-- ja mialam podobnie ale juz nie bylam na antybiotyku. zwyczajnie 1 zien mialam druga piers zablokowana ale to rozmasowalam. nadal karmisz piersia?
|
|
|
|
#2019 |
|
Wtajemniczenie
|
A my już po wizycie u pediatry.
Mały waży już 7250 - niezły z niego klocek. Co do mleka następnego to my używamy bebilon Pepti 2 podaje się po 5 misiącu - tak jest na opakowaniu 2 wiem bo dziś w aptece przez pomyłke dali mi właśnie 2 zamiast 1. Lekarka stwierdziła dziś u małego atopowe zapalenie skóry Faktycznie ma na skorze suche plamki, ale byłam przekonana że to rekacja alergiczna po płynie do kąpieli.Czy ktoreś z Waszych dzieci ma AZS? Jak to u Was wygląda i czym to leczycie? |
|
|
|
#2020 |
|
Zakorzenienie
|
sonia - moj niby mial objawy azs ale samo minelo. kapalam go w balneum
|
|
|
|
#2021 |
|
Wtajemniczenie
|
ja cały czas kapie w balneum.
A jak u Artura wyglądały zmiany skórne? Wyczytałam w necie że to są czerowne plany w zgięciach łokci i kolanek, albo na buzi. A Szymon ma takie suche plamy na brzuszku, pleckach i rączkach i one są w kolorze skóry i ogólnie całą skórę ma suchą. |
|
|
|
#2022 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie mam problemu z podnoszeniem poziomu w wozku bo maly po prostu jezdzi w foteliku samochodowym ktory nakladam na wozeczek, tak jest dla mnie wygodnie a i on sobie moze patrzec, choc i tak zwykle spi tak bedzie do skonczenia ok 4 miesiaca a potem juz normalnie i wtedy mozna tez juz mu podniesc poziomik w spacerowce
|
#2023 |
|
Raczkowanie
|
Sonia Adrianek ma AZS. Początkowo twierdzili, że to skaza ale okazało się że to AZS. zresztą a ja też to mam. Kąpie go w oilatum, co drugi dzień jeszcze w krochmalu. Wcieram w buzinkę i zgięcia łokci wit. A+E- rozgryzam kapsułkę i wcieram. Jak się nasila smarować ALANTAN PLUS.
Dziewczyny mam doła, musze przestać karmić piersią, a tak chciałam przynajmiej do 6m-ca (( Garściami mi wychodzą włosy, już podciełam na krótkie, próbowałam WSZYSTKIEGOO i nie działa nic. Według lekarzy, to przez karmienie piersią. Jest to bardzo mozliwe, bo wcześniej nigdy nie miałam tego problemu.
|
#2024 |
|
Wtajemniczenie
|
Mrowkasz - dzięki za info. Co do wypadania włosów - większość mam to ma - ja zresztą też. Nie wiem czy jest to spowodowane karmieniem piersią czy to poprostu efekt ciąży (moja kupela karmiła butlą a i tak jej wychodziły), ale to przechodzi. Może po prostu połykaj jakieś witaminy.
|
|
|
|
#2025 | |
|
Wtajemniczenie
|
sonia dzięki za rady i podowiedzi - wydaja sie rozsądne... naszczęscie przyjdzie do mnie połozna środowiskowa w poniedziałek to sie dopytam... a uwas też chodza połozne miedzy 3 a 4 miesiaćem żcyia?? u nas to juz 4 wizyta bedzie....
Cytat:
zrobisz jak chcesz, ale moze warto karmić do 4 miesiąca?? jak najdłuzej?? w czwartym wprwadzisz cos nowego i ograniczysz karmienei piersia?? trzymam kciuki... moze organizm za chwile nie bedzie tak reagował?? powodzenia |
|
|
|
|
#2026 |
|
Zakorzenienie
|
Mrówkasz - właśnie - witaminy bierzesz? bo to się wydaje jakby ci czegoś brakowało - u mnie teraz po porodzie to właśnie odwrotnie - przestały wypadać
|
|
|
|
#2027 |
|
Rozeznanie
|
Mi również wypadają włosy, bym mogła powiedzieć garściami. Ścięłam, żeby krótsze były i może trochę się wzmocnią a witaminy biorę cały czas. Mi się wydaje, że to ciąża i karmienie i ogólnie rewolucja w organizmie tak działa
Za to paznokcie mam rewelacyjne, jak zawsze miałam z nimi problem, bo kruche, łamliwe, rozdwajające się tak teraz twarde, długie bez żadnych rozdwojeń![]() Moja Myszka tez ma suchą skórę, szczególnie zauważyłam na dekolcie i z tyłu na pleckach, co drugą kąpiel dolewam Oilatum no i oliwkuję ciałko co obie uwielbiamy
|
#2028 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny jesli wypadaja wam wlosy koniecznie zrobcie badania krwi pod katem anemii, bo ona moze pojawic sie w czasie karmienia piersia, po prostu brak odpowiedniej dawki zelaza, wspomozecie sie zelazem czy witaminkami i bedzie ok nie trzeba przerywac karmienia piersia
|
#2029 |
|
Zakorzenienie
|
mi też wypadają włisy garściami. pocieszam się ze odrosną. a że mam bardzo długie to chociaż nierozdwojone będą. a jem witaminy codziennie...
mój arturek mial bardzo suchą skórę - wygladala wręcz jak łuska. nie swiecila sie i zlazila płatami. ale tylko na twarzy i rękach. za uszami i ich zagięciach aż krew leciała tak pękała. niby mial skazę więc odstawilam mleko, zaczelam smarowac oliwką, kąpac w balneum (co spowodowalo ciemieniuche), smarowac alantanem plus (kolezanak mi polecila). teraz jest ok. u mnie polozna byla raz. za to widzialam sie z nia jak mialam ropnia piersi. wtdy powiedziala ze nie bedzie juz mnie nachodzic skoro mnie widzi. stella - ja bym chciala zeby przychodzila czesciej... |
|
|
|
#2030 |
|
Raczkowanie
|
Witaminy biore wszystkie jakie można. kazało się że w czasie ciąży powiększyła mi się tarczyca i nie moge jej leczyć bo karmie i z tego tez powodu nasila się to wypadanie. Nie mówie o zwykłym wypadaniu. Po dwóch stronach głowy mam 2 łyse placki o wymirach ok 3x3cm - wiem bo jeden z lekarzy pofatygował sie to zmierzyć. Aż płakać mi się chce, szkoda mi małego
acha i na dodatek mam właśnie ostrą anemie
|
#2031 |
|
Zakorzenienie
|
Mrowkasz no widzisz to anemia,przechodzilam 2 razy wiec wiem cos o niej, depresja problemy z koncentracja, bladosc skory,wlosy sporo wypadaja, a na problemy z tarczyca hmm no jesli to powazne i nie mozesz leczyc i karmic zarazem to coz trzeba bedzie zrezygnowac z karmienia, ale porozmawiaj z lekarzem jeszcze o tym czy konieczne to jest i czy jeszcze te 3-4 miesiace moze mozesz pokarmic piersia a potem leczenie
a jesli masz ostra anemie to zwykle witaminy nie pomoga musisz brac duza dawke zelaza no i dobrze tez jesc rzeczy majace jego spora ilosc jak np.salata
|
#2032 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale Ciebie szczerze podziwiam że karmisz. Przeszłaś ropień, zabieg i wytrzymałas to. Szok! Cytat:
Nie mart się , jak się wszystko w organiźmie unormuje, to przestaną wypadac i na pewno odrosną. Nawet nie myśl o zaprzestaniu karmienia piersią !!!
|
|
#2033 |
|
Wtajemniczenie
|
MROWKASZ słyszałam i czytalam ,że po porodzie moga wypadac włosy,łamać się paznokcie.Organizm jest osłabiony i wszystko leci
Ja od 2 mies. ciązy biore witaminy do dnia dzisiejszego non stop.Tylko teraz dla marek karmiących oczywiscie.Ja podobnie jak dziewczyny nie rezygnowałabym z karmienia.Może porozmawiaj z lekarzem jak zachamowac wypadanie ale pozostac przy karmieniu.Jesli jednak miałoby to pogorszyc Twoją tarczyce to wtedy dopiero bym skończyła z karmeiniem.Mój synek przespał dzis prawie cała nocke!O20:30 do 4:30.Do tej pory budził sie o 3.Spałby jeszcze dłuzej ale go zbudziłam bo mialam piersi pełne mleka a nie chcialo mi sie ściągac |
|
|
|
#2034 |
|
Rozeznanie
|
Mrowkasz ja mam troche inne zdanie na ten temat niz dziewczyny, nie uwazam ze nalezy karmic piersia bez wzgledu na to co sie z toba dzieje. mi pediatra ostatnio powiedziala ze najwazniejsza jes kondycja psychiczna matki bo ja przekazujesz dziecku, jezeli ty sie z tym zle czujesz ze wychodza ci wlosy i nie chcesz dluzej tego ciagnac to nie ciagnij ale nie mozesz miec wyrzutow sumienia. osobiscie wkurza mnie niesamowicie ta nagonka na karmienie piersia przez to kobieta ma potem niesamowite dylematy i wyrzuty sumienia. Ja nadal karmie ale tez pomalu bede malego odstawiac - jak wprowadze stale pokarmy.
Mi tez wypadaja wlosy - rano jak sie budze mam cala poduszke we wlosach- podobno to normalne. ale skoro masz az cale place na glowie to zadbaj o siebie - jak ty sie bedizesz dobrze czuc to dziecko rowniez, pamietaj ze teraz na rynku mieszanki sa bardzo dobre i na pewno dziecko dostaje wszystkich potrzebnych skladnikow. glowa do gory
|
|
|
|
#2035 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To faktycznie zmienia postać rzeczy
|
|
#2036 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny cytat na dzis
![]() Dziecko może nauczyć dorosłych trzech umiejętności: radowania się bez powodu, podziwiania świata i otwartego formułowania swoich pragnień. Paulo Coelho |
|
|
|
#2037 |
|
Zakorzenienie
|
mamusie karmięce mieszanie bądz sztucznie - ile macie karmien dobowo? ja powowli ma dosyc karmienia 12 razy na dobe i zastanawiam sie nad wprowadzeniem 1-2 posilkow sztucznych... jak to jest naprawde z tym karmieniem - opłaca sie? jest rzadziej?
|
|
|
|
#2038 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
8.00 - 120ml 11.00 - 120 ml 14.00 - 120 ml 17.00 - 90-120 ml (róznie zjada) 20.00 - 90-120 ml 23.00 - 120 ml (karmienie przez sen) 5.30-6.00 -120ml
|
|
#2039 |
|
Wtajemniczenie
|
Chodzi Ci o np.jakies potrawy w słoiczkach czy mleko sztuczne?Cały czas spotykam sie z tym,że karmiąc piersią wprowadzamy nowe jedzonko od 6 mies.życia.Moja koleżanka daje jabłuszko Gerbera synkowi ,który skończył 4 mies. ale nierozumiem po co?przeciez skoro karmi piersią to dziecko dostaje wszystko czego potrzebuje.Po co na siłe cos przyspieszac w żywieniu dziecka?daje piers i mam spokoj.Wczoraj przeczytalam najnowasza ksiazke Grocholi majac go przy cycku.(objaw wyrodnej matki?)
|
|
|
|
#2040 |
|
Zakorzenienie
|
chodzi mi o mleko sztuczne
błędy ktore należy popełnić - z humorem http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...906&a=71877906 Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2008-09-03 o 12:30 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:57.

dzwonie dziś o poradę do połoznych 
. Jak to możliwe, przeciez od tygodnia jestem na antybitykach...a moze to tylko taki sobie ból..wcale nie ropień..co? Choć widze ze pierś mi sie trochę powiekszyła...zaczynam panikować, a moja gin bedzie dopiero w czwartek

Za to paznokcie mam rewelacyjne, jak zawsze miałam z nimi problem, bo kruche, łamliwe, rozdwajające się tak teraz twarde, długie bez żadnych rozdwojeń
Ja od 2 mies. ciązy biore witaminy do dnia dzisiejszego non stop.Tylko teraz dla marek karmiących oczywiscie.Ja podobnie jak dziewczyny nie rezygnowałabym z karmienia.Może porozmawiaj z lekarzem jak zachamowac wypadanie ale pozostac przy karmieniu.Jesli jednak miałoby to pogorszyc Twoją tarczyce to wtedy dopiero bym skończyła z karmeiniem.