|
|
#2041 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008
dziewczyny czy mozna jesc rybe wedzona karmiac piersia? probowalyscie?
alusia to nie jest przyspieszanie - mozna dziecku podac juz od 4 miesiaca a mozna i od 6. Ja tylko czekam az syn skonczy 4 miesiace bo tez mam dosc 12 karmien na dobe - w tym 3 w nocy. monia ja mam wrazenie ze jak dostanie butle to duzej jest syty - potrafi wytrzymac nawet 3 godziny ale to w zaleznosci ile wypije z tej butli, przy piersi po poltorej godzinie jest juz glodny asia moj tez je o 14 i tez wlasnie przesypia pore karmienia hmmm... moze cos z cisnieniem dzisiaj jest |
|
|
|
#2042 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2043 |
|
Rozeznanie
|
kmat nie mam pojecia co do wedzonej rybki ale ja bym zjadla, mysle ze nic sie nie stanie
co do karmienia piersia to mnie tez denerwuja nagonki na mamy ktore nie chca karmic. Moim zdaniem to jest indywidualna sprawa kazdej kobiety, jak ma byc nieszczesliwa,zdolowana i ma to sie odbic na jej zdrowiu to lepiej nie karmic. mrowkasz wiec glowa do gory !!Twoje malenstwo chce miec zdrowa szczesliwa mame. Dla swojego dziecka jestes najwspanialsza mama na swiecie bez wzgledu na to czy karmisz piersia czy butelka. ja tez czasem mam chwile zwatpienia szczegolnie jak mam kryzysy laktacyjne, mala wtedy prezy sie i drze w nieboglosy i jak tu przestawaic do pustego cyca takiego nerwusa a wystarczy ze mam dzien stresu i odrazu mi mleko zanika. Masakra!! U mnie byla ostatnio health visitor i powiedziala ze na poczatek najlepiej zaczac od kaszek ryzowych bez smakowych. Dopiero po jakims czasie marchewke lub jabluszko bo jest to ciezkie na tak malutki zolodeczek . |
|
|
|
#2044 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
o 8-9 rano ok 120 ml o 11-12 ok 120 ml o 16-17 ok 120 ml o 20-21 ok 120 ml i w nocy róznie bo np dzisiaj spała od 9 do 4 rano i wypila wtedy o 4 160 ml czasami nawet częsciej chce ale żadko..dzisiaj jest jakimś głodomorkiem bo jadła po 120 ml o 8, 11 i 14 a w miedzyczasie jeszcze marchewke z ziemniakiem.. ok 1/4 słoiczka.. Troszkę sie te karmienia czasami przesuwają ale ma ich 5-6 na dobę
|
|
#2045 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2046 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak mi się wydaje że jest to idealna podróba RED CASTLE ,ja za swoje nosidełko płaciłam 280 zł Asia jak Kuba był mały to miałam takiego skoczka i jest rewelacyjny ![]() Jezeli chodzi o karmienie to ja mam pod tym wzgledem troche inne dziecko ![]() Oliwier o poczatku zjadał na raz bardzo dużo wiec karmiłam go 4 razy dzienni teraz karmie go 3 razy dziennie 8 00- 240ml 16 00-240ml 22 00-240ml i pomiedzy posiłkami herbatka Próbowałam dawac cześciej i mniej ale konczyło się wrzaskiem. Pytałam lekarza czy tak moze byc stwierdził ze widocznie tak lubi,zreszta bardzo ładnie przybiera na wadze. Oliwier raczej nie płacze ,ale ostatnio dał mi popis swoich mozliwosci ,jechałam autem a on zaczął płakać wiec zaparkowałam i chciałam go uspokoic jak zawsze a tu nic nie pomaga wyciągnełam go z fotelika i na rece a on dalej sie darł nie płakał az zachrypł ludzie do okien powychodzili nawet policja sie zatrzymała ale dalej dopiero jak go uspokoiłam po 20 minutach to odjechała mówie Wam przezyłam koszmar .W domu miałam powtórke i wiecie co dopiero pomogło żel na dziąsła i od tego momentu znowu mam pogodne dziecko Nie pamiętam która pisała o wypadaniu włosów ,ale wygląda mi to na łysienie plackowate ,wybierz sie jak najszybciej do dobrego dermatologa..to mija Jezeli chodzi o pomoc męża to przy pierwszym dziecku więcej mi pomagał tylko wtedy mniej pracował.Teraz jest troche gorzej z ta pomoca ,ale ja po całym dniu pracy z checia robie koło Oliwiera .A jezeli chodzi o porządek w domu to 2 razy w tygodniu przychodzi do nas pani która sprzata ,prasuje i powiesi pranie na to to juz nie miałabym sily , ochoty i brakowało mi by czasu ,polecam jest to świetna sprawa taka pomoc ![]() Pozdrawiam Was serdecznie Wklejam zdjęcia Oliwiera 2,5 miesiąca Edytowane przez BRAXA Czas edycji: 2008-09-03 o 16:39 |
|
|
|
|
#2047 |
|
Rozeznanie
|
bylam u lekarza skonsultowac wyniki malego i musze powtorzyc badanie. maly mial pobrana krew z palca i stad niewiarygodny wynik, mam isc do innego labolatorium gdzie pobiera krew z zyly. jestem wkurzona bo babsko w labolatorium powinno to wiedziec! takze jak bedziecie robic badania maluszka to tylko z zyly.
malgo opisz jaki jest polecany u ciebie schemat zywieniowy. a co do rybki pytalam pediatre mowila ze do 3 miesiaca unikac a potem mozna juz probowac wiec ja ma dzis dobra kolacje
|
|
|
|
#2048 |
|
Rozeznanie
|
Wiec tak:
wprowadzanie pierwszych posilkow po 6miesiacu bez wzgledu czy karmisz piersia czy mlekiem modyfikowanym.Tlumacza ze dziecku do 6 miesiaca wystarcza tylo mleko i latwiej jest wprowadzic nowosci bo uklad trawienny jest juz dobrze wyksztalcony. dziecko szybciej uczy sie polykac. -pierwsza potrawa jaka sie podaje jest kaszka ryzowa bez smakowa o konsystencji ciasta nalesnikowego. -nastepna potrawa gniecione ziemniaczki (mozna dolac mleko modyfikowane zeby bylo bardziej plynne) -potem marchewke,brokuly, kalafior i wszystkie warzywa ktore mozna latwo ugniesc lub zmiksowac -nastepnie gotowane jabluszko(uwazac bo ma bardzo intensywny smak i jest slodkie- czyli nie za czesto) -banany,,brzoskwinie Wszytkie potrawy przygotowywac bez dodatku przypraw i cukru wszytkie potrawy podajemy z lyzeczki a napoje z kubeczkow (np.niekapkow) tylko mleczko z butelki |
|
|
|
#2049 |
|
Rozeznanie
|
Moja health visitor odradzala mi jedzenie w sloiczkach. I dala super pomysl na zrobienie zapasow jedzonka dla maluszka.
kupic kilka plastikowych pojemnikow na lod i wysterylizowac. Jednego dnia przygotowac kilka roznych potraw dla maluszka i powkladac do tych pojemnikow,zawinac w woreczki i zamrozic. potem tylko wyciagasz np. kilka kosteczek ziemniaczkow i kilka kosteczek brokol i masz gotowy obiadek dla maluszka. Moim zdaniem pomysl bardzo dobry bo nie musisz codziennie specjalnie gotowac dla pociechy. |
|
|
|
#2050 |
|
Zakorzenienie
|
malgo - mam tak zrobione. pół zamrażalnika (ale niewielki jest) zmiksowanych gotowanych marchewek, malin, jagód, jeżyn i truskawek. ale ja znalazłam informację że lepiej kupować słoiczki lub miec ze znanego źródła warzywa i owoce, bo nigdy nie wiadomo (przynajmiej tu, w Polsce) skad są, czy nie byly pryskane pestycydami itd. tak więc marchewkę mam od mojej mamy, resztę niestety ze straganu, ale kupuję od lat w tym samym miejscu i nikomu nic niegdy nie bylo
|
|
|
|
#2051 |
|
Rozeznanie
|
Monia wiem ze trzeba uwazac, ja bede kupowac organiczne warzywka dla malej.
Sloiczkitez bede od czasu do czasu kupowac bo to jest wygodne szczgolnie w podrozy.Ale jak sie zrobi samemu to jest o wiele tansze , za kilka zlotych masz jedzenia na kilka dni. |
|
|
|
#2052 |
|
Zakorzenienie
|
i ja zamierzam sama gotować a nie kupować, ewentualnie na wyjazdy
kamt - ja jadłam juz rybę wędzoną i jest ok mała od paru dni ma takie gazy że ją jakby bolą bo płacze, nawet w nocy ma i się rozbudZa przez to - i tak myślę czy to jest od dzemu wiśniowego??? robionemu samemu ale krótko gotowanego Braxa - ale ja bym chciała tak małą karmić, szczęściara
|
|
|
|
#2053 |
|
Zakorzenienie
|
braxa - nawet ja jem czesciej niz twoje dziecko!
|
|
|
|
#2054 |
|
Wtajemniczenie
|
Braxa, nasze dzieci dzieli zaledwie tydzień, a jakie są rożne..nie wyobrażam sobie wlać w Kalinę wiecej jak 120 ml na raz!!
Ile waży teraz Twoja pociecha?? Ale mialas przeboje z małym w aucie...heh, współczuję. Kalina drze się zawsze jak ją zapinam, potem jest ok. Ale bardzo rzadko z nią jeżdże. Aha, i dzięki za info o tym skoczku, kupię go i będę używac jak Kalina będzie już sama siedzieć. Ale Ci zazdroszczę tej pomocy domowej, u nas by się taka pani przydała...eh..Choć bardziej bym wolala kogoś kto mi ugotuje, bo nieznosze gotować, wprtost niecierpię! i dlatego zazdroszcze wam jak piszecie ze nie bedziecie kupowac gotowych jedzonek dla maluszków, ja wiem ze na pewno bede karmić ze słoiczka, bo nieznosze gotować, nawet jesli to nie wymaga duzego nakładu pracy.
|
#2055 |
|
Zadomowienie
|
|
#2056 |
|
Zakorzenienie
|
Braxa o takim czyms jeszcze nie slyszalam zeby dziecko jadlo tak zadko 3-4 razy dziennie, no ale moze ma pojemny brzuszek i duzo sie najada a zadko,
hmm ciekawe ze karmiac piersia karmilyscie tak czesto, ja 12 razy to moze na poczatku 1 miesiac ale potem ta liczba sie zmniejszala. I teraz on je co 3-2 godziny, czasem jak dluzej przysnie to przerwa jest dluzsza 4 godziny. A i ostatnie noce sie cos budzi nie 2 razy a 3 na karmienie, ale i tak daje to liczbe okolo 8 karmien na dobe. A teraz o wyczynach mojego dzieciatka, otoz ostatnio odkrywa swoje rece i nogi, jest to przezabawne jak podnosi reke do gory i tak sie jej przyglada, hmm nie wiem czy juz kojarzy ze to jego, albo jak jest w pozycji polsiedzacej gdzie widzi swoje nogi, zwlaszcza w kapieli to kopie noga i patrzy sie tak na nia,hehe Lubi tez chwytac kocyk a jak nie ma to swoje spodenki w raczke i targac
|
#2057 |
|
Rozeznanie
|
Malgo ja jeszcze nie rozmawiałam z health visitor o dalszym jedzeniu dla Małej ale mam pytanie czy pisząc o tej kaszce ryżowej masz na myśli normalny ryż zmiksowany czy specjalną kaszkę dla maluchów?
A no i ja jakoś nie bardzo wiem jak to ma wyglądać to wprowadzanie nowego jedzenia? Czy po prostu podaję pierś tak jak do tej pory i np. zamiast jednego karmienia to właśnie kaszkę czy warzywka i tak stopniowo co raz częściej aż piersi wogóle czy jakoś inaczej, bo ja chyba jakoś nie douczona jestem ![]() A z tym mrożeniem to rzeczywiście świetny pomysł, na pewno wykorzystam ![]() Mam takie ogólne pytanie do wszystkich. Czy widzicie po waszych dzieciach, że odzwierciedlają wasz stan psychiczny podczas ciąży, bo mówi się, że jeżeli matka w ciąży była nerwowa i miała jakieś stresy to dziecko później też takie jest, jak to u Was. U mnie raczej wychodzi, że prawda, ciążę miałam spokojną, bez żadnych ekscesów i Mała też raczej spokojna, no nie mogę narzekać, nie jest płaczliwa ani zbyt marudna ![]() Kilka nowych zdjęć:
|
#2058 |
|
Zakorzenienie
|
moje dziecko raczej odzwierciedla mój stan obecny. w ciazy mialam malo stresow wiec ogolnie dziecko malo placze, ale za to teraz ja sie na niego wkurzam on na mnie i tak w kółko. ale ostatnio oboje jesteśmy grzeczni
|
|
|
|
#2059 |
|
Zakorzenienie
|
hmm a ja mialam troche stresow w ciazy, troche niespokojnego czasu a Sebastianek spokojny jest, za to teraz wydaje mi sie bardziej wyczuwa moj stres i niepokoj
|
#2060 |
|
Zakorzenienie
|
kurde, moje dziecko to chyba wszystko później zaczyna - jeszcze nie widzi swoich rączek
a jeżeli chodzi o stan mój w ciązy i dziecka teraz to ja raczej byłam spokojna a ona nie jest
|
|
|
|
#2061 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pisalam Wam ostatnio ,ze moj synek sie zmienil i chce byc tylko na rekach,placze itd.Mialyscie chyba racje ,ze to skok wzrostu bo minelo po paru dniach. Dzis idziemy do lekarza bo mały kaszle ,ma katerke i stan podgorączkowy(37).Lepiej dmuchac na zimno i nie dopuscic do czegos powazniejszego. |
|
|
|
|
#2062 |
|
Rozeznanie
|
czesc kochane!! pewnie juz o mnie zapomnialyscie ale ja o was nie!!
nie mam na nic czasu...mam wam tyle do opowiedzenia i tyle pytan ze szok. przepraszam z gory moze te pytanie juz padaly ale ja na prawde nei mam czasu was teraz poczytac wiec bede wdzieczna jesli na nie odpowiecie narazie tylko kilka: 1.od kiedy mozna dziecku zakladac buciki tzn zeby nic mu sie nie stalo i czul sie dobrze ale i ladnie wygladal? 2. ja u was wygladala sprawa wprowadzenia mleka nastepnego czy robilyscie to stopniowo czy od razu dwójka? zdążyłam tylko podczytać Caterin z ostatniego cytowanego posta-u mnie to wyglądało inaczej, ja przez całą ciazę miałam bardzo silne stresy co moim zdaniem odbiło sie teraz na dziecku ponieważ juz w brzuszku był strasznie ruchliwy a teraz...az się boje jak bedzie sam chodzil, on jest tak nakrecony ze szok wszedzie musze go nisic pokazywac gazety rwie na strzepy w takim przsejeciem, obrywa kwiatki(niestety czasem stoje przy oknie i nei przyuwaze)a jak sie kapie to zalane wszystko dookola, na przewijaku robi takie akrobacje ze szkoda gadac nawet na ulamek sekundy nie moge go nigdzie zostawic, w foteliku nei mam pasow niestety wiec jak sie tylko odworce a on hyc i juz sie dzwiga i siedzi...oj i tu duuzo by opowiadac ale przekonalam sie ze mozliwosci dziecka sa nieograniczone po prostu!! pozdrawiam was serdecznie.trzymajcie sie cieplutko |
|
|
|
#2063 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moja na tylko milimetrowy meszek na głowie, a na czubku 4 centymetrowy irokez , który zawsze jej stoi! Ja w ciąży byłam spokojna, ale ogólnie jestem spokojna i mało co mnie wnerwia (ale gdy się sama źle czuję np jestem chora, to jestem nie do zniesienia). Kalina jest tez pogodna i mało marudna, choć przy skokach wzrostu potrafi nawet mnie wyprowadzić z równowagi. Załączam zdjęcia irokeza mojej Kaliny
|
|
#2064 |
|
Zadomowienie
|
hej, widziłyscie filmik z Wiki w poprzednim poście??
|
#2065 |
|
Zakorzenienie
|
suzia - buciki z tego co wiem jak najpóźniej - jak zaczyna chodzić, żeby nie ograniczać ruchów stópek
Agusia - widziałyśmy, a co ty tak rzadko piszesz a teraz się domagasz pochwał? ![]() |
|
|
|
#2066 |
|
Zakorzenienie
|
wikusia przecudowna
jak się na głos śmieje cudo moja tylko dziąsła suszy na razie bez odgłosów...mama z siostrą namawiają mnie żeby małej dać spróbować troszkę jabłka utartego dosłownie na czubku łyżeczki w sumie ona dopiero skończyła 2 miesiące i sama nie wiem... |
|
|
|
#2067 |
|
Zadomowienie
|
|
#2068 |
|
Rozeznanie
|
co do nisidełka-kupiłam chicco me&you comfort plus chyba dobrze napisałam i jesteśmy bardzo zadowoleni po pierwsze ma stabilizacje na kregoslup dzieki czemu wcale nei czuje ciezaru malego:0 a to dla mnie bylo najwazniejsze.w sklepie ten model kosztuje 349zł natomiast mi udalo sie znalezc wlasnie w sklepie internetowym bo sprowadzaja z niemiec. naprawde rewelacja.
co do karmien odnosnie pytan Moni: 6:00 130-140ml 8:30-9:00 150ml 12:00 róznie ale 150ml max 15:00 150ml 18:00 150ml 20:30-21:00 180ml ale nie zawsze tak dużo pory karmienia uzależnione są oczywiście od drzemek i czasem wszsytko przesuwa się np.o godzinke ale nei więcej. w między czasie pomiędzy karmieniami daję mu kilka łyżeczek marchewki lub jabłuszka ze słoiczka ponieważ co do zupek to nie jestem do końca pewna co i jak no i herbatka oczywiście pomiędzy i cycuś standardowo pierś podaję mu zawsze między karmieniami bo tak się domaga jeśli jes tpora karmienia i próbuję podać pierś to jest zbyt nerwowy i niechce i płacze bo mu się wysilać pewnie nie chce ale są dni gdy mu w porze karmienia wystarczy tylko kilka łyków z piersi i już.![]() co do diety-no cóz mojemu małemu zaczął się 5 miesiąc jem prawie wszystko w granicach normy nadal ograniczam nabiał no i nie szaleję ze smazonymi rzeczami, nie jadłam jeszce natomaist kapusty(biorę jedynie kęsa od kogoś z bigosu czy gołąbków) i kalafiora a także nie jsm keczupu, musztardy i nic ostrego, jesli jem pizze to biore 5 własnych składników i wtedy mam kukurydzę pomidora paprykę brokuł i szynkę
|
|
|
|
#2069 |
|
Rozeznanie
|
agulan chodzi o taka specjalna kaszke dla maluszkow. A z tym wprowadzaniem to jest tak jak myslisz.
ja w ciazy bylam raczej spokojna i Amelka tez jest spokojna agusia ten filmik jest poprostu boski. Tez bym chciala zeby moja niunia smiela sie juz na glos. z bucikami to nie wiem ale moja miala juz 2 razy ubrane ale tylko na chwile |
|
|
|
#2070 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:37.

Moje skromne