Uzależnienie od słodyczy - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-07-05, 07:59   #631
Mimiko
BAN stały

Dot.: Uzależnienie od słodyczy

Cytat:
Napisane przez otsu Pokaż wiadomość
Dokładnie i w punkt! Doskonale ujęte. Nie wiem, może to jakiś wyjątek, ale mi słodkie smakuje zawsze. Jakiekolwiek detoksy, choćby nie wiem jak duże nie dają nic. Uwielbiam słodkie i koniec. Na szczęście mam b. silną wolę i mam kontrolę nad słodkim. Ale to naprawdę wyjątek, bo większość osób nie ma tak i ja to naprawdę rozumiem. Gadki, żeby odstawić i koniec- powiem, że ktoś tu chyba nie zna skomplikowania natury ludzkiej.

To jak widzę nie jestem sama, tylko że ja nie mam silnej woli w ogóle i jak mam ochotę na słodkie to prawie zawsze ulegnę.

Cytat:
Napisane przez Ruwi Pokaż wiadomość
Wpadnie tzn. sama nie kupujesz ale masz po prostu w domu? Może nie ma co tak zero jedynkowo do tego podchodzić? To, że parę razy coś zjadłaś bo akurat miałaś pod ręką nie znaczy, że trzeba się od razu poddawać, każde pominięcie słodkiego w sklepie to zawsze coś

Sama często się na tym łapałam, że jak swoje zasady złamałam raz to później motywacja spadała, olewałam wszystko i wracałam do słodkiego z myślą, że przecież i tak już nie udało mi się wytrzymać. A przecież bez sensu jest takie myślenie, bo nawet jak tylko co drugi raz uda się powstrzymać, to i tak jest to ogólnie o połowę słodyczy mniej zjedzone.

Czasami sama kupuję, czasami inni domownicy, albo jestem u znajomych i słodycze są na stole. Ogólnie masz rację, zgadzam się, że ominięcie nawet jednej słodyczowej pokusy to już jakiś sukces, ale obecnie jestem na etapie zupełnego zniechęcenia do walki z tym.
Mimiko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-05, 08:15   #632
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez _medianoche Pokaż wiadomość
Kupiliśmy w polskim sklepie kilka czekolad Wedel i nawet mleczka smakowała obrzydliwie. Ja w ogóle nie przepadam za polskimi słodyczami. Odzwyczaiłam się od nich. Ptasie mleczko i Grześki zawsze spoko, ale normalne czekolady mi nie smakują. I dobrze!

I stwierdziłam, że tak źle ze mną nie jest. Ćwiczę regularnie, czasem wpada coś słodkiego, ale czasem, nie codziennie. A kiedyś potrafiłam jeść to słodkie czekoladowe mleko w tubie Gostyń. Za dzieciaka się to jadło. Chodziłam sobie po nie do polskiego sklepu. Teraz bym kijem nie ruszyła, bo to jest obrzydliwie słodkie.

Mój problem ze słodyczami nie jest tak paskudny, jak 10 lat temu. Wtedy potrafiłam cały dzień nie zjeść nic tylko batoniki. Aż jestem zdziwiona, że nie nabawiłam się cukrzycy.
Wedel od jakichs kilkunastu lat jest absolutnie niejadalny.

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Ja zawsze lubiłam i dalej lubię Rafaello. Nie kojarzę zbytnio, żeby jakieś słodycze "zepsuły się" w moim odczuciu. W sumie niewiele jest słodyczy, których bym nie ruszyła. Lukrecjowych nie cierpię i wszelakich landrynek, od razu krwawi mi od nich podniebienie.
Są takie, za którymi nie przepadam, ale jak mam słaby dzień, to zeżre. Na przykład żelki albo galaretki. Ale sama bym sobie nie kupiła.
Tez lubie Raffaello, od dziecka lubilam. Chociaz wolalabym zeby nie bylo tam tych migdalow w srodku.
Ogolnie jestem dosc wybredna jesli chodzi o slodycze, malo co mi smakuje.
Zwlaszcza przy lodach jestem mega wybredna.
Stary 2021-07-05, 08:33   #633
j_fly
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mimiko Pokaż wiadomość
To jak widzę nie jestem sama, tylko że ja nie mam silnej woli w ogóle i jak mam ochotę na słodkie to prawie zawsze ulegnę.

Czasami sama kupuję, czasami inni domownicy, albo jestem u znajomych i słodycze są na stole. Ogólnie masz rację, zgadzam się, że ominięcie nawet jednej słodyczowej pokusy to już jakiś sukces, ale obecnie jestem na etapie zupełnego zniechęcenia do walki z tym.
Jakiś czas temu też byłam zniechęcona, no ale walczę. Od 4 tygodni nie kupiłam w sklepie nic słodkiego, nie licząc owsianych ciastek bez cukru. Raz też zjadłam lody rzemieślnicze, a w zeszłym tygodniu kawałek domowego ciasta z truskawkami. Poza tym nic, więc czuję się wygrana. A najbardziej dumna jestem z tego, że wczoraj byliśmy dużą grupą na wycieczce, wszyscy skusili się na lody, a ja i mąż odmówiliśmy. To kolejny dobry krok W ten weekend mamy imprezę, więc pozwolimy sobie na coś słodkiego, ale takie było założenie, że imprezy, święta i urlop wyłączamy z rezygnacji z cukru.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Mistrz i Małgorzata, Michaił Bułhakow
j_fly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-05, 08:42   #634
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b
Konto usunięte

Ja z kokosowych smaków lubię bounty, czekolada jest w nim dobrej jakości - gorzka, ale nadzienie jest słodkie więc się razem dobrze komponują. I jeszcze własnoręcznie zrobione ciasto rafaello.

Mi ostatnio żadna mleczna czekolada za bardzo nie smakuje, bo przyzwyczaiłam się właśnie do smaku gorzkiej, która jest już w tym momencie wystarczająco słodka.

A w temacie uzależnienia, chyba i mnie dopadło, bo nie umiem sobie słodkości odmówić, a kiedyś nie było to wielkim problemem.
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-05, 11:59   #635
Sybil_
Zakorzenienie

Dołączam się do grona słodyczoholików
Od zawsze lubiłam słodki smak. Śniadania praktycznie zawsze jem słodkie. Również po obiedzie ciągnie mnie do słodkiego. Na pocieszenie mogę tylko dodać, że poje gorzką herbatę i kawę bez cukru.
Też próbowałam odzwyczaić się od słodyczy. Zazwyczaj wytrzymuje tydzień a potem rzucam się na słodkie jak wygłodniały wilk

Moje ulubione smaki słodyczy to Nutella, kulki Lindor, Rafaello, Kinder czekolada. Ostatnio mam fazę na nugaty. Kiedyś uwielbiałam żelki , teraz już mniej .

Dla mnie również owoce, czy bakalie to kiepski zamiennik
Sybil_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-05, 12:20   #636
Snowdrop_
Animal Liberation

Cytat:
Napisane przez Sybil_ Pokaż wiadomość
Dołączam się do grona słodyczoholików
Od zawsze lubiłam słodki smak. Śniadania praktycznie zawsze jem słodkie. Również po obiedzie ciągnie mnie do słodkiego. Na pocieszenie mogę tylko dodać, że poje gorzką herbatę i kawę bez cukru.
Też próbowałam odzwyczaić się od słodyczy. Zazwyczaj wytrzymuje tydzień a potem rzucam się na słodkie jak wygłodniały wilk

Moje ulubione smaki słodyczy to Nutella, kulki Lindor, Rafaello, Kinder czekolada. Ostatnio mam fazę na nugaty. Kiedyś uwielbiałam żelki , teraz już mniej .

Dla mnie również owoce, czy bakalie to kiepski zamiennik
To odnalazłabyś się we Francji, oni tam zawsze mają śniadania na słodko - jakieś dżemy, kremy mleczne, rogaliki, słodkie kawy, owoce w żelu. Ja niestety nie byłam w stanie jeść fr śniadań, zemdliłoby mnie na amen rano muszę zjeść jakąś sałatkę i jajko.

Snowdrop_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-05, 13:00   #637
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez Snowdrop_ Pokaż wiadomość
To odnalazłabyś się we Francji, oni tam zawsze mają śniadania na słodko - jakieś dżemy, kremy mleczne, rogaliki, słodkie kawy, owoce w żelu. Ja niestety nie byłam w stanie jeść fr śniadań, zemdliłoby mnie na amen rano muszę zjeść jakąś sałatkę i jajko.

Ja tam lubie i slodkie i wytrawne sniadania. A najlepsza jest dla mnie kombinacja jednego i drugiego, np. jajka i do tego jakies owoce, czesto robie np. tosta z awokado, na to jajko sadzone i do tego przygotowuje sobie swieze owoce do przegryzienia "na deser". Do tego swiezy sok i herbata lub kawa.
Stary 2021-07-05, 13:26   #638
Sybil_
Zakorzenienie

Cytat:

mieszkam we Francji aktualnie
Sybil_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-05, 19:11   #639
_medianoche
theatrical romantic

Te tiramisu wcale nie było takie dobre. Wyobrażałam sobie lepszy smak, jak miałam na nie ogromną ochotę. Przejadło mi się chyba

Wyrzuciłam ostatnie opakowanie po tropikalnym soku i planuję przestać je pić. Za dużo cukru.
_medianoche jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-05, 19:16   #640
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Te tiramisu wcale nie było takie dobre. Wyobrażałam sobie lepszy smak, jak miałam na nie ogromną ochotę. Przejadło mi się chyba

Wyrzuciłam ostatnie opakowanie po tropikalnym soku i planuję przestać je pić. Za dużo cukru.
Dla mnie tropikalny sok to zycie, od tygodni kupuje ciagle ten sam marakuja, pomarancza, guawa - uwielbiam
Stary 2021-07-05, 19:18   #641
_medianoche
theatrical romantic

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Dla mnie tropikalny sok to zycie, od tygodni kupuje ciagle ten sam marakuja, pomarancza, guawa - uwielbiam
U mnie nie ma nigdzie guavy. Ubolewam nad tym, bo to jest mój ulubiony owoc.

I jeszcze kokosowo - malinowy. Albo kokosowy - mangowy. Szkoda, że ma u mnie tych dużych targów, jak w hiszpańskich miastach.

Edytowane przez _medianoche
Czas edycji: 2021-07-05 o 19:22
Stary 2021-07-05, 19:22   #642
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
U mnie nie ma nigdzie guavy. Ubolewam nad tym, bo to jest mój ulubiony owoc.
Kocham chyba wszystkie owoce - to sa slodycze ktorych nigdy nie wyeliminuje ze swojej diety
Ostatnio jak zasiadalam do filmu to sobie zrobilam caly wielki talerz owocow: truskawki, mandarynki, kiwi, persymony. Zaluje, ze nie ma sezonu na brzoskwinie i arbuzy - potrafie ich zjesc olbrzymie ilosci.
Guawy na wage w sklepach nie widuje, ale w sokach niektorych jest.
Uwielbiam marakuje, tez potrafie zjesc duzo za jednym podejsciem nawet mimo kwaskowego smaku
Stary 2021-07-06, 14:44   #643
Lapis_Lazuli
Rozeznanie

Ja bardzo lubiłam francuskie śniadania, croissanty same w sobie nie są jakieś super słodkie + mają bardzo dobre kawy.

Ale fakt, bułeczki maślane to jest plaga, wiekszosc wyjazdu jadłam właśnie je bo nie potrafiłam znaleźc normalnych w pobliskim markecie xD
Lapis_Lazuli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-06, 17:50   #644
_medianoche
theatrical romantic

Aktualnie zakwasy po ćwiczeniach trzymają mnie z dala od słodyczy.
Stary 2021-07-07, 08:28   #645
nie_powiem
Wtajemniczenie

Dołączam, jeśli można, do grupy słodyczoholików... Od miesiąca jestem na diecie, i o ile na początku było dość łatwo, tak z dnia na dzień widzę, że ilość kostek czekolady dziennie jakoś dziwnie się zwiększa, odkąd w przypływie radości kupiłam 2 tabliczki, których dotąd nie próbowałam.
Stary 2021-07-07, 09:42   #646
linaya
astro-loszka

Zauważyłam, że odkąd więcej się ruszam (a latem zawsze tak jest), bardziej ciągnie mnie do podjadania niezdrowych rzeczy.

Wczoraj wróciłam z konkretnej przejażdżki rowerowej, i oprócz kolacji skusiłam się jeszcze na paczkę chrupek
Słodki smak też lubię, ale bez przesady.

Aktualnie chodzą za mną jagodzianki, ale własnoręcznie upieczone.
Stary 2021-07-07, 15:38   #647
_medianoche
theatrical romantic

U mnie aktualnie tragedia. Zakwasy się trochę zmniejszyły (wstaję z łóżka bez stękania) i dopadłam się do Kinder Bueno. Zjadłam całą paczkę w dwa dni. Otworzyłam wczoraj wieczorem i rzuciłam się jak zwierz.

Wszystkie owoce też zjadłam i po słodkich bananach rzuciłam się na Kinder Bueno. Banany parę dni leżały i były mega słodkie.
Stary 2021-07-07, 19:29   #648
maruda80
Zakorzenienie

a ja zajadam emocje i to bardzo. jak jest ok w miarę stabilnie to mogę nie jeść ale jak zaczyna być nerwowo czy świat się wali to pochłaniam kg

maruda80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-08, 16:17   #649
_medianoche
theatrical romantic

Czuję, że teraz będzie ze mną lepiej, bo nareszcie pojawiły się na stoisku z owocami figi. Wiem, że mają dużo kalorii, ale jak zjem paczkę to potem niczego słodkiego nie tknę.
Stary 2021-07-09, 07:19   #650
kasztanka3
Pani Mizantrop

Ja wczoraj wciagnelam dwie paczki owocow marakui - po 10 sztuk w kazdej
Kupilam tez wisnie, piekne, chociaz nie tak duze jak latem - tamte to sa wrecz olbrzymie
Stary 2021-07-09, 14:58   #651
_medianoche
theatrical romantic

Cytat:
Ja wczoraj wciagnelam dwie paczki owocow marakui - po 10 sztuk w kazdej
Kupilam tez wisnie, piekne, chociaz nie tak duze jak latem - tamte to sa wrecz olbrzymie
Lepsze to niż wciągnięcie dwóch paczek czekolady.
Stary 2021-07-09, 15:24   #652
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Lepsze to niż wciągnięcie dwóch paczek czekolady.
Mam lody Ben & Jerry's w dwoch smakach w zamrazarce, i Haagen Dazsy o smaku slonego karmelu.
Ale jest na nie za zimno, ostatnio bylam przeziebiona, a poza tym nie mam obecnie ochoty na zadne inne slodycze. Czekolad nie lubie, zz batonikami i ciastkami mam "fazy" jedzenia czegos codziennie przez X dni i potem mi przechodzi i latami wrecz nie moge patrzec na ten produkt W podstawowce (czyli ponad 20 lat temu) mialam tak z 3Bitami ktore sie jeszcze nazywaly wtedy Trio. Od tamtej pory ich nie tknelam, tak mi sie przejadly.
Stary 2021-07-09, 15:30   #653
jolabeauty12
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Mimiko Pokaż wiadomość

Słodycze mają tą moc, mam to samo, a do picia wody sie nie mogę zmusić
jolabeauty12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-09, 16:17   #654
Mahaszi
Rozeznanie

Cytat:
Mam lody Ben & Jerry's w dwoch smakach w zamrazarce, i Haagen Dazsy o smaku slonego karmelu.
Ale jest na nie za zimno, ostatnio bylam przeziebiona, a poza tym nie mam obecnie ochoty na zadne inne slodycze. Czekolad nie lubie, zz batonikami i ciastkami mam "fazy" jedzenia czegos codziennie przez X dni i potem mi przechodzi i latami wrecz nie moge patrzec na ten produkt W podstawowce (czyli ponad 20 lat temu) mialam tak z 3Bitami ktore sie jeszcze nazywaly wtedy Trio. Od tamtej pory ich nie tknelam, tak mi sie przejadly.
Haha, miałam tak samo z Trio. Teraz po 20 latach spróbowałam znów 3bita i mam dość na kolejne 20
Stary 2021-07-09, 16:27   #655
_medianoche
theatrical romantic

Cytat:
Też uwielbiałam w podstawówce 3Bity. Spróbowałam ponownie parę lat temu i jakie to obrzydliwe było. I za tamtych czasów wciągałam często kokosową Princessę. Teraz tego nie ruszę, bo za słodkie. Ja w ogóle nie ruszam słodyczy w polskim sklepie. Tylko herbaty i krople do nosa tam kupuję.

Teraz mam fazę na Kinder Bueno. Ale jestem w trakcie PMS i wciągam wszystko, co słodkie. I jeszcze mam jakąś super motywację do ćwiczeń. Na przemian ćwiczenia i batoniki.

Zaznaczam sobie w kalendarzyku od dziś "X dni bez słodyczy". Po co ja się tyle pocę i męczę podczas ćwiczeń, jak zjem potem te dwa Kinder Bueno i co zrzuciłam podczas ćwiczeń, wraca z powrotem.

Aktualnie jestem w trakcie 4-tygodniowego programu z ćwiczeniami. Zaczynam go on nowa dziś wieczorem (zakwasy mnie unieruchomiły na parę dni) i nie ruszę nic słodkiego.
Stary 2021-07-09, 17:43   #656
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez Mahaszi Pokaż wiadomość
Haha, miałam tak samo z Trio. Teraz po 20 latach spróbowałam znów 3bita i mam dość na kolejne 20
Chyba nie skusilabym sie na sprobowanie nawet gdyby byly u mnie 3bity. One mi sie przejadly na zawsze.

Za to takie Raffaello czy Kinder Bueno chyba nigdy mi sie nie znudzi.
Ale tez nie jestem w stanie tego duzo zjesc za jednym podejsciem, wiec ciezko by bylo, zeby mi sie przejadly.
Stary 2021-07-09, 17:59   #657
_medianoche
theatrical romantic

Cytat:
Chyba nie skusilabym sie na sprobowanie nawet gdyby byly u mnie 3bity. One mi sie przejadly na zawsze.

Za to takie Raffaello czy Kinder Bueno chyba nigdy mi sie nie znudzi.
Ale tez nie jestem w stanie tego duzo zjesc za jednym podejsciem, wiec ciezko by bylo, zeby mi sie przejadly.
Na biało, jak ktoś jest na diecie, niech nie czyta!

Ostatnio odkryłam kokosowe Kinder Bueno i smakuje jak Rafaello bez tego orzecha w środku. Krem Rafallo to jest w wafelku
Stary 2021-07-09, 18:10   #658
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Na biało, jak ktoś jest na diecie, niech nie czyta!

Ostatnio odkryłam kokosowe Kinder Bueno i smakuje jak Rafaello bez tego orzecha w środku. Krem Rafallo to jest w wafelku
U mnie ono bylo w zeszlym roku jako limitka i nie podeszlo mi W ogole mi nie przypomina Raffaello.
Stary 2021-07-09, 22:48   #659
Snowdrop_
Animal Liberation

Mnie zastanawia, że Francuzi tak wciągają te super słodkie śniadania, giga porcję cukru a to najszczuplejszy naród jaki widziałam. Myślę, że tajemnica leży w tym, że nie jedzą węglowodanów na obiad i kolacje, żadnych ziemniaków, frytek czy makaronu, a ten cukier zjedzony z samego rana, przed południem to i tak się spali (moje rodzeństwo je w ten sam sposób i są chude obie, śniadania to samo słodkie). Też bym mogła objadać się cukrem bezkarnie (jeśli chodzi o wagę), tylko mi on bardzo szkodzi na wygląd skóry (chyba wolałabym tyć niż chodzić po dermatologach), zaraz mam jakieś niedoskonałości i z tego względu unikam słodyczy od lat, podobnie jak mleka i jego przetworów.

Edytowane przez Snowdrop_
Czas edycji: 2021-07-09 o 22:58
Snowdrop_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-10, 06:58   #660
j_fly
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie zastanawia, że Francuzi tak wciągają te super słodkie śniadania, giga porcję cukru a to najszczuplejszy naród jaki widziałam. Myślę, że tajemnica leży w tym, że nie jedzą węglowodanów na obiad i kolacje, żadnych ziemniaków, frytek czy makaronu, a ten cukier zjedzony z samego rana, przed południem to i tak się spali (moje rodzeństwo je w ten sam sposób i są chude obie, śniadania to samo słodkie). Też bym mogła objadać się cukrem bezkarnie (jeśli chodzi o wagę), tylko mi on bardzo szkodzi na wygląd skóry (chyba wolałabym tyć niż chodzić po dermatologach), zaraz mam jakieś niedoskonałości i z tego względu unikam słodyczy od lat, podobnie jak mleka i jego przetworów.

No nie wiem. Ja lubię słodkie śniadania, na obiad jem węglowodany, a skórę mam bezproblemową (nie mam skłonności do wyprysków i cellulitu) i całe życie jestem bardzo szczupła, wyniki też w normie
Jedyne co mnie motywuje do znacznego ograniczenia słodyczy to strach przed cukrzycą (ale wiem, że to nie jedyny czynnik na nią wpływający), poza tym kompletnie nic.

Mistrz i Małgorzata, Michaił Bułhakow

Edytowane przez j_fly
Czas edycji: 2021-07-10 o 06:59
j_fly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości