Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71. - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-09-20, 20:28   #331
Mimiko
BAN stały

Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71.

Sukotwarz Będę od dzisiaj używać

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Mimiko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-20, 20:33   #332
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Ale ty chyba w medycynie? To już nie jest aż tak zmaskulinizowana branża, ale zapraszam do IT, technicznych, automotive, gdzie większość osób to mężczyźni, na pewno tam znajdziesz sporo takich. Szokiem była dla mnie już taka dojrzalsza kobieta, na wyższym stanowisku, w grupie wiekowej 45-50. Przykro sie na to patrzyło, jak zamiast wspierać kolejne kobiety w branży, to robiła im pod górkę, żeby zaszpanować przed resztą (męskiego) managementu.

Racja, to branża też pewnie określa widzenie problemu.

Cytat:
Napisane przez Mimiko Pokaż wiadomość
Sukotwarz Będę od dzisiaj używać

Niektórzy mówią twarzoksiążka zamiast Facebook, ale to raczej jakieś marginalne użycie, które się nie przyjmie szerzej.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-20, 20:40   #333
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Racja, to branża też pewnie określa widzenie problemu.

Niektórzy mówią twarzoksiążka zamiast Facebook, ale to raczej jakieś marginalne użycie, które się nie przyjmie szerzej.
Używanie na siłę spolszczonych angielskich wyrazów jest też żartem (inside joke) używany w kręgach znajomych.

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-20, 20:52   #334
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Lepiej, bo poprawnie gramatycznie. Ale ty chyba w medycynie? To już nie jest aż tak zmaskulinizowana branża, ale zapraszam do IT, technicznych, automotive, gdzie większość osób to mężczyźni, na pewno tam znajdziesz sporo takich. Szokiem była dla mnie już taka dojrzalsza kobieta, na wyższym stanowisku, w grupie wiekowej 45-50. Przykro sie na to patrzyło, jak zamiast wspierać kolejne kobiety w branży, to robiła im pod górkę, żeby zaszpanować przed resztą (męskiego) managementu. No to nie przebywasz jakoś dużo w sieci, gaslighting to nie jest jakieś nowe określenie, pick me girl też ma już trochę czasu, chociaż ostatnio zyskuje na popularności. Ale to nic z wczoraj, definitywnie

Raczej przebywam, ale w innych rejonach.

Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-20, 21:09   #335
this_witch
whatever

Ja rozumiem, że ktoś się nie spotkał z określeniem "pick me", ale że nigdy nie spotkał się z egzemplarzem kobiety to już nie wierzę zresztą, w filmach dla młodzieży tego pełno.
this_witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-20, 21:10   #336
695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez this_witch Pokaż wiadomość
Totalnie, zazwyczaj się z tego wyrasta. Sama miałam taką fazę w gimnazjum xD
Ale znam niestety też kilka starszych kobiet, które miewają takie momenty.
Też to w pewnym stopniu miałam i wyrosłam już dawno. A jako dziecko to wręcz demonstracyjnie nie lubiłam wszystkiego, co "dziewczyńskie".
Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
też. dlatego jest napisane, że dzban jest to chyba najbliższy polski odpowiednik boomera, ale nadal nie oddaje on całego przekazu

dzban też, moim zdaniem, niekoniecznie = debil, a debil niekoniecznie = dzban. to trochę bardziej skomplikowane i niewytłumaczalne bez kontekstu

takim nieprzetłumaczalnym słowem dla mnie jest "ceerpy" - są polskie słowa mające podobne znaczenie, ale żadne wg mnie nie oddaje całej istoty "creepy".
Dla mnie dzban i boomer to jednak coś innego, przynajmniej w takim przekonaniu żyłam. Bliżej boomera będzie dziaders.[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;88911512]Pierwszy raz dzisiaj widziałam "pick me girl", więc nie powiedziałabym, że jest to jakoś szczególnie zakorzenione.
Gaslighting widziałam pierwszy raz dopiero w tym miesiącu, też na wizażu.

Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Ja też "pick me" zobaczyłam dziś po raz pierwszy i musiałam wygooglować. Ale samo zjawisko jest baaardzo stare i już od wielu lat wyśmiewane.
Gaslighting czy slut shaming za to znam.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-20, 21:31   #337
niemanicka
Wtajemniczenie

Cytat:
Dawaj, jak nazywa się zjawisko "pick me" po polsku. Tylko żeby brzmiało w miarę spoko i oddawało sens tej nazwy.

Może chłopczyca?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
niemanicka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-20, 21:33   #338
this_witch
whatever

Cytat:
Napisane przez niemanicka Pokaż wiadomość
Może chłopczyca?

Nieee, nie każda chłopczyca czuję się lepsza od dziewczyńskich lasek. To raczej rozchodzi się o to poczucie wyższości i świadome odrzucanie tego co babskie żeby być bardziej oryginalną i przypodobać się facetom.
Stary 2021-09-20, 21:49   #339
niemanicka
Wtajemniczenie

Gaslightning oznacza dla mnie to samo co zgasić kogoś.

Od podstawówki uczy sie dziewczynki ze makijaż to głupoty i trzeba sie uczyć a nie poświęcać czas na jakies makijaże. Jesteśmy wychowywani w kulturze pick me. Sama otaczałam się mnóstwem takich dziewczyn a i do teraz takie znam.

niemanicka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-20, 22:13   #340
this_witch
whatever

Cytat:
Od podstawówki uczy sie dziewczynki ze makijaż to głupoty i trzeba sie uczyć a nie poświęcać czas na jakies makijaże. Jesteśmy wychowywani w kulturze pick me. Sama otaczałam się mnóstwem takich dziewczyn a i do teraz takie znam.

Niestety, tak działa internalizowana mizoginia, chłoniemy takie poglądy od dzieciaka i potem same się zbyt surowo oceniamy i wstydzimy "babskich" spraw. Z drugiej strony leci przekaz, że masz być piękna i zrobiona (ale nie interesuj się za bardzo kosmetykami, bo to próżne i głupie), jednocześnie bądź interesująca i miej same ciekawe zainteresowania (czyli najlepiej stereotypowo męskie, bo laski to tylko paznokcie i ciuszki), bądź szczupła (ale nie licz kalorii jak pustaki), bądź pewna siebie (ale nie nazywaj się feministką, bo to agresywne baby z wąsem) itd.
Dlatego fajnie, że więcej się mówi o takich zjawiskach i że warto je odesłać do lamusa.
Stary 2021-09-20, 22:22   #341
Snowdrop_
Animal Liberation

Dziwią mnie reportaże o tym, jak tworzą się gangi małolatów i napadają na dzieci na mieście, tutaj akurat było o Pruszkowie dla mnie to już takie pato, że chyba nic nie pomoże i szkoda, że nie można udostępniać wizerunków agresywnych dzieci lub nastolatków i koniecznie ich rodziców (bo to oni są temu winni), może jak wstyd by ich dopadł, to by się wzięli za wychowanie.

Snowdrop_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-20, 22:31   #342
Miss_Suze
(=^‥^=)

Cytat:
Gaslightning oznacza dla mnie to samo co zgasić kogoś.

O matko. Jak ja ostatnio się dalekiemu znajomemu pochwaliłam, że koleżanka mi zrobiła pazurki za darmo, to on na to 'ładne, ładne, ale...' i zaczął swój wywód, że salony kosmetyczne żerują na mało pewnych siebie kobietach. Że przecież miałam takie ładne naturalne paznokcie, to po co to zrobiłam. Że baba z salonu mi pewnie podkopywała samoocenę, byle tylko sobie nową klientkę nabić. A pazury to tylko idą sobie robić pustaki i brzydkie baby
Miss_Suze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-20, 22:57   #343
Natalie_Alex
Zadomowienie

Cytat:
Może chłopczyca?

Chłopczyca to tomboy i to jest raczej pozytywne zjawisko. Nigdy w sumie nie spotkałam chłopczycy pogardzającej dziewczyńskimi dziewczynami.
Natalie_Alex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-20, 23:42   #344
Overcooked
Wtajemniczenie

Cytat:
Niestety, tak działa internalizowana mizoginia, chłoniemy takie poglądy od dzieciaka i potem same się zbyt surowo oceniamy i wstydzimy "babskich" spraw. Z drugiej strony leci przekaz, że masz być piękna i zrobiona (ale nie interesuj się za bardzo kosmetykami, bo to próżne i głupie), jednocześnie bądź interesująca i miej same ciekawe zainteresowania (czyli najlepiej stereotypowo męskie, bo laski to tylko paznokcie i ciuszki), bądź szczupła (ale nie licz kalorii jak pustaki), bądź pewna siebie (ale nie nazywaj się feministką, bo to agresywne baby z wąsem) itd.
Dlatego fajnie, że więcej się mówi o takich zjawiskach i że warto je odesłać do lamusa.
Dokładnie. Dlatego chłopczyca zupełnie nie oznacza zjawiska "pick me" bo "pick me" są i lubią być "kobiece" - ale żeby czuć się zaakceptowane przez mężczyzn dla których "typowa kobieta" składa się z samych złych/wyśmiewanych cech i jest traktowana jak kosmitka wybierają strategię żeby w raz z nimi jeszcze bardziej obśmiewać cechy które posiada - tylko ona stawia się w tej grupie "normalnych co dbają o paznokcie i czasem pomalują na jakiś kolor" i daje do kontrastu 2 inne grupy "kobiece kobiety co faszerują się skrzypem, spędzają pół dnia na wybraniu koloru który potem i tak zmieniają 2 razy dziennie, wydają krocie na lakiery ale i tak mają zawalony szafę wyschniętych" oraz "babochłopy które szczycą się niemalowaniem paznokci i udawaniem faceta albo fleje". Dlatego też to co innego niż "special snowflake" gdzie nastolatkowie bez względu na płeć czują się "inni niż wszyscy" "niepowtarzalni, wyjątkowi, oryginalni" co jest raczej naturalną rzeczą w tym wieku rozwojowym.
Overcooked jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-21, 00:31   #345
Dobranka
Wtajemniczenie

Dziwi mnie, że kiedy ostatnio byłam u pani psychiatry, to kiedy zapytałam jej, czy to możliwe, że u nas jest podsłuch (moja mama tak uważa), ona odpowiedziała, że jest to niemożliwe. Już abstrahując od tego, że ja nie wierzę w te podsłuchy, to przecież nie można stwierdzić, że ich nie ma, skoro nie ma się dowodów. Nie można też powiedzieć, że są. Jak myślicie, czy się mylę?

Edytowane przez Dobranka
Czas edycji: 2021-09-21 o 00:48
Dobranka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-21, 01:21   #346
Limonka2738
Zakorzenienie

[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88911418]W sumie sukotwarz brzmi wdzięcznie [/QUOTE]

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-21, 05:21   #347
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Tez mi sie spodobalo
Stary 2021-09-21, 06:53   #348
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dobranka Pokaż wiadomość
Dziwi mnie, że kiedy ostatnio byłam u pani psychiatry, to kiedy zapytałam jej, czy to możliwe, że u nas jest podsłuch (moja mama tak uważa), ona odpowiedziała, że jest to niemożliwe. Już abstrahując od tego, że ja nie wierzę w te podsłuchy, to przecież nie można stwierdzić, że ich nie ma, skoro nie ma się dowodów. Nie można też powiedzieć, że są. Jak myślicie, czy się mylę?
Jakiej odpowiedzi oczekujesz od psychiatry?
Wynajmij kogos zeby sprawdzil czy sa jakies podsluchy.
Sa do tego urzadzenia.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-21, 07:32   #349
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
A czego oczekiwałas od psychiatry? Skąd ona ma to wiedzieć? Rolą psychiatry jest m.in. także nieutwierdzanie pacjenta w urojeniach.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-21, 07:59   #350
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-21, 08:47   #351
Dobranka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Dzięki .
Stary 2021-09-21, 09:34   #352
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Już abstrahując od tego, że ja nie wierzę w te podsłuchy, to przecież nie można stwierdzić, że ich nie ma, skoro nie ma się dowodów. Nie można też powiedzieć, że są. Jak myślicie, czy się mylę?
Rzekłabym, że - abstrahując od absurdalności tego pytania - pani psychiatra może sobie spokojnie zaprzeczać istnieniu tych podsłuchów, ponieważ okoliczności negatywne co do zasady nie podlegają dowodowi.
Stary 2021-09-21, 09:36   #353
hatka
Zadomowienie

Cytat:
Dziwi mnie takie czepianie się angielskich zwrotów w rozmowie. Szczególnie w internecie. No nie wszystko brzmi równie zgrabnie po polsku, poza tym angielskie zwroty są szerzej rozpoznawalne, bo bardziej obecne w źródłach. Raczej 90% osób tutaj zna angielski i nawet jak danego zwrotu nie zna, to se doczyta.
Jakbyśmy pisały o laskach "wybierz mnie" to też byście nie wiedziały o co chodzi.

A mnie nie dziwi, bo to zaśmiecanie języka i w dodatku powoduje, że mamy problemy z porozumieniem sie, jeśli nasz rozmówca nie rozumie zwrotów, ktore używamy (czego dowodzi powyższa dyskusja dot. zjawiska „pick me” - tez pierwszy raz usłyszałam, że to sie tak nazywa i że w ogole te zachowanie ma jakąś nazwę). Jasne, język żyje i wchodzą do niego różne słowa z innych języków, teraz w zasadzie tylko z angielskiego, ale w wielu przypadkach ludzie używają angielskich słów ZAMIAST polskich, skoro polskie istnieją. Jest to strasznie pretensjonalne i robi z języka jakiś dziwny twór, ponglish.

Stary 2021-09-21, 09:41   #354
this_witch
whatever

Cytat:
Napisane przez hatka Pokaż wiadomość
A mnie nie dziwi, bo to zaśmiecanie języka i w dodatku powoduje, że mamy problemy z porozumieniem sie, jeśli nasz rozmówca nie rozumie zwrotów, ktore używamy (czego dowodzi powyższa dyskusja dot. zjawiska „pick me” - tez pierwszy raz usłyszałam, że to sie tak nazywa i że w ogole te zachowanie ma jakąś nazwę). Jasne, język żyje i wchodzą do niego różne słowa z innych języków, teraz w zasadzie tylko z angielskiego, ale w wielu przypadkach ludzie używają angielskich słów ZAMIAST polskich, skoro polskie istnieją. Jest to strasznie pretensjonalne i robi z języka jakiś dziwny twór, ponglish.

Ale jakbym powiedziała "nie bądź taką wybierz mnie" to też by kilka osób tutaj nie zrozumiało więc tak czy siak bym musiała wytłumaczyć o co chodzi, jak wyżej
Stary 2021-09-21, 09:42   #355
hatka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
a słowa jak "weekend" czy "radio" też Ci przeszkadzają? to przecież nic innego jak angielskie wyrażenia wciągnięte do polskiego języka

Baaardzo dawno temu i wszyscy je znają, w przeciwieństwie do nowych mód z TikToka.

Bagatelizowanie TikToka jest ryzykowne? No sorry, ale mam już troche wiecej lat, niż młodzież i nie muszę śledzić wszystkiego, co sie dzieje w internetach, a zwłaszcza młodzieżowych mód, żeby żyć. Za chwilę pojawi sie kolejna modna aplikacja i co mam gonić za wszystkim, żeby „wiedzieć co się dzieje na świecie”? To zjawisko też ma zdaje się swoją nazwę, FOMO chyba .

Stary 2021-09-21, 09:46   #356
Dobranka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
ponieważ okoliczności negatywne co do zasady nie podlegają dowodowi.
Też abstrahując od okoliczności zadania pytania - wydaje mi się, że nie można powiedzieć "nie ma podsłuchu", skoro nie ma dowodów na ich nieistnienie. (na marginesie - można zatrudnić detektywa posiadającego urządzenia wykrywające) Można powiedzieć - nie wiadomo.
Stary 2021-09-21, 09:46   #357
this_witch
whatever

Ok boomer ustaliliśmy już, że pick me nie wywodzi się akurat z tik toka, a nawet jeśli to tik tok to jedynie platforma. Tak jak Instagram, Facebook czy YT. Tak samo może być durna, tak samo może śmieszna, tak samo edukacyjna.
Stary 2021-09-21, 09:47   #358
695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02
Konto usunięte

Cytat:
Ale jakbym powiedziała "nie bądź taką wybierz mnie" to też by kilka osób tutaj nie zrozumiało więc tak czy siak bym musiała wytłumaczyć o co chodzi, jak wyżej
Dokładnie.
Do tego po wpisani w google "wybierz mnie" wychodzą jakiś gry i książki i nadal nie wiadomo, o co chodzi - po wpisaniu "pick me" wiadomo od razu.
695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-21, 09:49   #359
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
No cóż, ja bym nie wiedziała o co chodzi w żadnej formie.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-21, 09:55   #360
hatka
Zadomowienie

Cytat:
Ok boomer ustaliliśmy już, że pick me nie wywodzi się akurat z tik toka, a nawet jeśli to tik tok to jedynie platforma. Tak jak Instagram, Facebook czy YT. Tak samo może być durna, tak samo może śmieszna, tak samo edukacyjna.

„Ok, boomer ma zamknąć usta osobom, które z racji wieku uważają się za mądrzejsze” - przez osoby młode, bo dziś przecież to młodzież wie wszystko i jest najmądrzejsza... Jakie to słabe i pozbawione empatii jest, no brak słów. Ironia polega na tym, że każdy starzeje się, a nie młodnieje i że każdego w pewnym momencie może spotkać takie lekceważące traktowanie. Ok, boomer.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości