|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2341 |
Konto usunięte
|
Dot.: Absurdy i zdziwka z grup na fejsie
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;88915361]Aż mi się przypomniało, jak kiedyś mieszkałam w bloku, gdzie były prostopadłe do ulicy normalne miejsca parkingowe z prawej strony, ale było ich za mało i ludzie parkowali też po lewej stronie równolegle. I naprawdę często były problemy z wyjazdami (widziałam jak ludzie się meczyli czasem przy wyjazdach) bo wyjeżdżając z miejsca prostopadłego, nie dość, że po bokach ciasno, to z przodu zaraz masz samochody zaparkowane równolegle. Ja bym na tym parkingu nie odważyła się po prostu parkować np. combi, gdy nie miałam wprawy w jeżdzeniu dużym samochodem, a jeździłam mniejszym. Bo to jednak inne wyczucie i poczucie odległości, dużo krecenia. Same w sobie miejsca parkingowe też bywają szersze i węższe.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] U mnie też jest osiedle z takim problemem. Na dodatek tam jest ulica dwukierunkowa, a szerokości jednokierunkowej. Ja tym moim ☠☠☠☠rykiem ledwo daję radę tam wyjechać, nie wiem, jak to robią właściciele większych, chyba po prostu jeżdżą na około, w sensie żeby nie musieć ustawić się na pasie po drugiej stronie. A pod jednym znanym mi blokiem szeroko powszechną praktyką jest, że jak w samochodzie jadą też pasażerowie, to wysiadają przed wjazdem na miejsce parkingowe, bo jest tak wąsko, że musieliby wychodzić przez miejsce kierowcy. To jest parking pod dachem, konstrukcja jest dość stara, między miejscami parkingowymi są ścianki i słupy. Normy normami, życie życiem :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2342 |
Zakorzenienie
|
Ja zacznę jeździć jak wprowadzą samochody autonomiczne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2343 |
Konto usunięte
|
- Piękna tapeta, gdzie taką kupię?
- Allegro ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2344 |
Bang Bang Lucky Luck !
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88914653]My się z moim zamieniliśmy samochodami i teraz już do kilku miesięcy jeżdżę dużym suvem i za nic nie chce już wracać do mojego klasy B. Będziemy za niedługo zmieniać samochody i z całą pewnością biorę coś dużego, bo komfort i poczucie bezpieczeństwa jest o niebo lepsze. Zresztą właśnie duży samochód fajnie się prowadzi, czuć jego ciężar, jesteś wysoko i masz fajną widoczność. Argument z parkowaniem do mnie nie przemawia,.bo nigdy nie parkuję w jakichś podejrzanych małych miejscach na pół gwizdka.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- Zgadzam się z Tobą. Ja znam osoby, które do miasta nie pojadą ![]() Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] A ja mam znajoma która mieszka u mnie w mieście i jezdzi z punktu A do B jedynie. Dla wyjaśnienia: A - dom w mieście B - praca na obrzeżu miasta Miasto nie jest duże bo tylko 70 tys osób Także jezdzi jedna jedyna trasa pokazana jak dojechać do pracy i nigdzie więcej XD a to trochę komiczne bo jak wspomniałam nie mamy dużego miasta i dojazd do pracy zajmuje 5 min tylko normalna droga a ona jezdzi jakimiś pobocznymi i zajmuje jej 15 min ten dojazd bo nie pojedzie nigdy inna trasa niż ta co jej pokazano ![]() Inna znajoma jeździ tylko latem i wiosna ![]() Także czasem zastanawiam się po co takim osobom prawko skoro w razie jakiegoś wypadku czy pilnej sprawy one nie pojadą ![]() ![]() Ja ogólnie to jestem typem dziewczyny która wsiada do każdego auta, obojętnie czy to automat czy manual… Małe czy duże, swoje czy pożyczone ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2345 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2346 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() nie każdy będzie dobrym kierowcom. można zrobić prawo jazdy i zdać sobie sprawę, że się do tego nie nadaje. i im więcej ludzi umie się do tego przyznać tym lepiej. nie ma nic gorszego niż beznadziejni kierowcy przekonani o swojej zaâ☠â☠â☠istości. i tutaj mowa i o królach szos i o takich co się normalnie do ruchu nie umieją włączyć. a potem taki jeden i drugi sprawia zagrożenie na drodze, bo nie umie się pogodzić z tym, że mimo najszczerszych chęci, nie umie i nie powinien jeździć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2347 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie zastanawia dlaczego tacy ludzie nie wykupią sobie godzin żeby się doszkolić. I w ogóle czy nie daje im do myślenia, że to chyba coś nie tak jest i że może prowadzenie auta to nie jest dobry pomysł. Zakładam, że pokonanie nawet takiej trasy musi być dla nich stresem.
![]() |
![]() |
#2348 |
Konto usunięte
|
Ale to jak się nie umie jeździć to się w ogóle nie powinno pakować do samochodu. Bo co jak coś się wydarzy na tej niby prostej okrężnej trasie i zrobią objazd inna droga przez miasto? No bez jaj, dla mnie osoba, która potrafi poruszać się tylko jedna droga w ogóle nie powinna wsiadać za kierownicę.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2349 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2350 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2351 | |
BAN stały
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88916165]Ale to jak się nie umie jeździć to się w ogóle nie powinno pakować do samochodu. Bo co jak coś się wydarzy na tej niby prostej okrężnej trasie i zrobią objazd inna droga przez miasto? No bez jaj, dla mnie osoba, która potrafi poruszać się tylko jedna droga w ogóle nie powinna wsiadać za kierownicę.
[/QUOTE] tylko, że w polsce nie ma litości dla osób, które w którymś momencie decydują, że jednak jeździć nie powinny, bo mimo praktyki nie idzie im to dobrze. już po tej dyskusji można zobaczyć ile się można nasłuchać... jakie to proste, jak to niemożliwe żeby nie umieć, jak to wystarczy się nie bać, jak to kobiety stereotypowo boją się wyjechać na drogę i jakie to zabawne ![]() zamiast komuś pogratulować odwagi, że się w końcu przyznał sam przed sobą, że nie jest dobrym kierowcą, to same "dobre" rady i wywieranie presji. idealny przykład ![]() Cytat:
Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2021-09-23 o 12:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2352 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2353 |
whatever
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88916165]Ale to jak się nie umie jeździć to się w ogóle nie powinno pakować do samochodu. Bo co jak coś się wydarzy na tej niby prostej okrężnej trasie i zrobią objazd inna droga przez miasto? No bez jaj, dla mnie osoba, która potrafi poruszać się tylko jedna droga w ogóle nie powinna wsiadać za kierownicę.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Tylko co ma wtedy taka osoba zrobić jeśli mieszka na wsi i nie ma innej opcji transportu do pracy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2354 |
Strzelaj lub emigruj!
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88916165]Ale to jak się nie umie jeździć to się w ogóle nie powinno pakować do samochodu.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Rada w stylu - dla osoby z depresją: "weź się w garść" -dla grubego: "przestań jeść, to schudniesz" Doprawdy, uśmiałam się jak nigdy. He-he. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2355 |
Konto usunięte
|
Myślę, ze wielu osobom prawko jest właśnie po to - bo w wielu miejscach nie można liczyć na transport publiczny. A nawet w miastach bywa z tym różnie, ja bym do pracy autobusami jechała dwa razy tyle, co samochodem albo i dłużej... A tak wsiądzie w samochód i dojedzie tą swoją wyuczoną na pamięć trasą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2356 |
whatever
|
[1=695d786c3492781c3fd020c 39a3abf990173eddf_6577a2b 887a02;88916214]Myślę, ze wielu osobom prawko jest właśnie po to - bo w wielu miejscach nie można liczyć na transport publiczny. A nawet w miastach bywa z tym różnie, ja bym do pracy autobusami jechała dwa razy tyle, co samochodem albo i dłużej... A tak wsiądzie w samochód i dojedzie tą swoją wyuczoną na pamięć trasą.[/QUOTE]
Zwłaszcza, że gdziekolwiek nie pojawia się temat aktywizacji zawodowej czy życiowej kobiet z mniejszych miejscowości czy wsi, to jest pierwsza rada "zrób prawko, usamodzielnij się, znajdziesz pracę, będziesz miała możliwość wyjścia do ludzi, odwiezienia dzieci do żłobka itd, itd". Nikt się nie pyta o predyspozycje do kierowania samochodem. I raczej nie ma wyrozumiałości dla osób niesamodzielnych i ograniczonych przez brak mobilności. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2357 | |
BAN stały
|
Cytat:
powiedzenie osobie, która nie umie i boi się jeździć - musisz się przełamać - to jest odpowiednik 'weź się w garść' bo ta laska co się boi i nie umie jeździć na pewno sama na to nie wpadła ![]() Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2021-09-23 o 12:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2358 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2359 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To jest bardzo niebezpieczne i nie widzę w tym żadnej odpowiedzialności (w tym że ktoś się przyznaje że nie umie, więc jeździ jedną trasa). Jazda na pamięć nie ćwiczy umiejętności prowadzenia pojazdu i daje złudne poczucie bezpieczeństwa i że nic na drodze się nie wydarzy. A co jeśli wyskoczy pieszy albo inny pojazd wymusi pierwszeństwo? Takie osoby jak nie czują się pewnie powinny zrezygnować z samochodu lub się doszkolic, skoro nie mają innego środka transportu do pracy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2360 |
BAN stały
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88916260]Nie wiem co może zrobić taka osoba, ale jeżdżenia mimo braku umiejętności bym jednak nie doradzała. A wyuczona trasa może się nagle zmienić przez wypadek, roboty drogowe, wstaw cokolwiek. Na drodze może zdarzyć się wiele.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] ![]() poza tym zwyczajnie niebezpieczne. jak taka osoba spowoduje wypadek drogowy, to wszystko spoko? nic się nie stało, w końcu musiała jakoś jechać do pracy? (retorycznie) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2361 |
Konto usunięte
|
A mnie denerwuja takie osoby, ktore nigdy nie zrobily prawa jazdy, bo nie i koniec. Oczywiscie nie wszystkie takie osoby mnie denerwuja, ale sa wsrod nich tacy, ktorych wszedzie trzeba wiecznie wozic bo przeciez jak ktos ma prawko, a ta osoba nie ma, no to jasne, ze trzeba pomoc.
![]() Mam takie osoby w rodzinie i wsrod znajomych i to bywa horror. Przyklad: kobieta nie pracuje, nie ma dzieci, maz pracuje w delegacji (ciezka praca i zdrowie juz nie pierwsze). Ona ma sklep 5 minut od domu, ale nie chce isc do tego, tylko do innego, wiec czeka, az jej maz w piatek wieczorem zmeczony przyjedzie do domu i w sobote rano musi sobie nastawiac budzik, zeby z nia pojechac na duze zakupy, bo w lodowce juz nic nie ma. No dla mnie to nie jest zdrowy uklad. ![]() Juz nie mowiac o takich sytuacjach jak odbieranie z imprezy w weekend albo jazde noca np. do weterynarza czy lekarza, bo nie dosc ze prawka brak, to na taksowke szkoda. Wiem, ze mnie zaraz zjedziecie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2362 |
whatever
|
Oczywiście że nie spoko, ale wykluczenie komunikacyjne to realny problem. Jakoś zarobić trzeba, szczególnie jak ma się dzieci.
Sama z tego powodu nie wyprowadziłabym się nigdy na wieś (choć jeżdżę samochodem). Najczęściej jednak prowadzenie samochodu traktuje się jako opcję domyślną, nawet na forum to pierwsza rada "zrób prawko". Dla osób niechcących jeździć nie ma wyrozumiałości i traktuje się je jak ograniczone na własne życzenie. Edytowane przez this_witch Czas edycji: 2021-09-23 o 12:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2363 |
Konto usunięte
|
Ale z wykluczeniem komunikacyjnym trzeba walczyć inaczej, a nie wsiadając za kółko jeśli się nie potrafi odnaleźć w ruchu drogowym. No nic mnie nie przekona.
Na prawko można iść, dlaczego nie. Jak się nie spróbuje to człowiek nie będzie wiedział czy się nadaje czy nie. Znam też takie osoby, które wyprowadziły się (bo domek, tanie działki) gdzieś na zadupie nie jeżdżąc. No jaka to jest logika? Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2364 | |
BAN stały
|
Cytat:
jednak czy "jakoś zarobić trzeba" jest ważniejsze od stwarzania zagrożenia na drodze? te dzieci będą mieć lepiej jak się matka zabije w samochodzie (czy zabije kogoś i pójdzie do więzienia), bo nie umie sobie poradzić na drodze? wszystko jest pięknie i ładnie do czasu aż się coś nie stanie. jak taki niepewny kierowca kogoś niechcący potrąci (już nie mówiąc o okaleczeniu czy śmierci) to podejrzewam, że wyrozumiałość była by dużo mniejsza Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2021-09-23 o 12:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2365 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2366 | ||
Zakorzenienie
|
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Dokładanie. Pewnych rzeczy nie da się przewidzieć. Nigdy nie wiadomo co się wydarzy. Jechać z duszą na ramieniu, że trasa będzie spoko i jakoś dam radę jest mega nieodpowiedzialne. Cytat:
No właśnie. Jak ktoś nie ma predyspozycji i o tym wie i pewne rzeczy są dla niego nie do przeskoczenia to nie powinien wsiadać za kółko i tyle. Stwarza zagrożenie dla siebie, a przede wszystkim dla innych. Cytat:
Dla mnie to jest chore i uważam, że takie kobiety powinni udać się na terapię, bo od samego początku tworzą bardzo niezdrową relację z dzieckiem. Znam takie osoby i to nie ich dzieci mają problem z odcięciem pępowiny tylko one same. Bardzo je boli jak dziecko chętnie zostaje z kimś innym i nie ma lamentu, bo myślą, że nie są dla tego dziecka ważne.
![]() |
![]() |
#2367 | |
whatever
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88916329]Ale z wykluczeniem komunikacyjnym trzeba walczyć inaczej, a nie wsiadając za kółko jeśli się nie potrafi odnaleźć w ruchu drogowym. No nic mnie nie przekona.
Na prawko można iść, dlaczego nie. Jak się nie spróbuje to człowiek nie będzie wiedział czy się nadaje czy nie. Znam też takie osoby, które wyprowadziły się (bo domek, tanie działki) gdzieś na zadupie nie jeżdżąc. No jaka to jest logika? Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Zgadzam się, choć mam wrażenie że robi się z tego błędne koło, bo jest nacisk i presja na jeżdżenie samochodem, więc ostatecznie nawet jak jest komunikacja, to jeździć nie ma komu. Mając małe dziecko też ciężko przeżyć bez samochodu, tam gdzie nie ma opcji zamówienia taksówki. Mam wrażenie że mało kto się zastanawia czy będzie dobrym kierowcą i mało kogo z otoczenia to interesuje. W takich środowiskach samochód jest oczywistością. Cytat:
Nieraz widziałam krytykę osób nie wsiadających za kółko, głównie kobiet. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2368 |
BAN stały
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;88916345]No zasadniczo to będą miały lepiej z pełnym żołądkiem i matką w więzieniu, niż z pustym żołądkiem i matką na wolności, skoro skręcamy w takie klimaty.[/QUOTE]
Twoje stwierdzenie wcale nie jest takie oczywiste. z kim te dzieci będą jak matka będzie w więzieniu? w domu dziecka? kto im zapewni ten pełny żołądek jak matka będzie w więzieniu? jak już skręcamy w tą stronę, to zaraz dojdziemy do tego, że najlepiej jak zamiast stwarzać zagrożenie na drodze, to matka od razu odda dzieci do domu dziecka. ![]() poza tym nie jeżdżenie samochodem =/= śmierć z głodu. istnieją inne opcje, jak chociażby przeprowadzka, dokształcenie i przebranżowienie czy jazda z kimś innym. małe szanse, że z tej małej wiochy wykluczonej komunikacyjnie, tylko jedna osoba dojeżdża do miasta do pracy. zapewne wszyscy dojeżdżają. można pokombinować i dojeżdżać z sąsiadem, innym pracownikiem, itd. można się umówić z koleżanką, że będzie podjeżdżać ze wsi obok i zabierać ta matkę za dodatkową opłatą. ale to by trzeba było chcieć dojrzeć istnienie innych, mniej wygodnych opcji |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2369 |
Strzelaj lub emigruj!
|
Oczywiście jak to na wizażu: ze skrajności w skrajność xD
Jak jest jakiś wątek o aktywizacji/bezrobociu to zazwyczaj pada tekst "zrób prawko będziesz mogła dojeżdżać do pracy". Spoko, od dzisiaj trzeba takiego delikwenta pouczać,że zrobienie prawka, by dojezdzac tylko do pracy to jest bezsensu, bo się jest potencjalnym zagrożeniem dla ruchu drogowego xD Wizaż jak zawsze uczy. Spora część z was mieszka w miastach i nawet nie wie, jak wielki problem na wsi/mieścinie stanowi dojazd komunikacją miejską, która dziala w teorii, bo przed południem są dwa kursy i po południu też. To wg was taka osoba źle robi jak ma prawko i dojeżdża nim TYLKO do pracy i z powrotem? To jakaś ujma na honorze? Powinna siedziec na tyłku i narzekać na brak pracy? Śmiesza mnie jakieś historię wyssane z palca że "ojeju taka osoba nie dojedzie do pracy bo jest objazd" 🤦 Co mnie to obchodzi, że ktoś jest niedzielnym kierowca i "mknie" z prędkością 50km/h? Po prostu go wyprzedzam i już. Nie rozkminiam na kij mu to prawo jazdy. Może zrobił bo potrzebował jeździć do lekarza/odwieźć dzieci do szkoły. I statystki są takie, że największą ilość wypadków generuje NADMIERNA prędkość, a nie ci mityczni kierowcy "co się boją jedzic" o czym tak bardzo Princess Madleine chce wszystkich przekonać xD Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2370 | ||
BAN stały
|
Cytat:
istnieją inne opcje, jak chociażby przeprowadzka, dokształcenie i przebranżowienie czy jazda z kimś innym. małe szanse, że z tej małej wiochy wykluczonej komunikacyjnie, tylko jedna osoba dojeżdża do miasta do pracy. zapewne wszyscy dojeżdżają. można pokombinować i dojeżdżać z sąsiadem, innym pracownikiem, itd. można się umówić z koleżanką, że będzie podjeżdżać ze wsi obok i zabierać ta matkę za dodatkową opłatą. i zanim się zacznie, że nie każdy może się przeprowadzić/doszkolić/ jeździć z kimś/itd. - zwykle jednak COŚ może ale nie chce. jak nie przeprowadzić, to przebranżowić. jak nie przebranżowić, to dojeżdżać z kimś. jak nie dojeżdżać z kimś do pracy to może chociaż do innej miejscowości gdzie jest lepsza komunikacja. itd. ale to wszystko wymaga więcej zachodu i jest mniej wygodne. zwykle to nie jest tak, że nie ma innych możliwości. nie ma chęci ---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- Cytat:
pochodzę z takiej wsi, doskonale wiem jak to jest mieć 3 autobusy na krzyż. czy teraz mogę mieć swoją opinię? nikt nie pisze, że źle jak ktoś dojeżdża tylko do pracy i z powrotem. źle jak jeździ na pamięć po zapamiętanej trasie, bo inaczej NIE UMIE. nie wiem co ma udowodnić wklejona grafika, ale praktycznie wszystko spokojnie można połączyć z takim kierowcą jeżdżącym na pamięć. wystarczy jakiś remont i zmiana organizacji ruchu czy konieczność pojechania nieznanym objazdem - łatwo o nieustąpienie pierwszeństwa, niedestosowanie prędkości to też prędkość zbyt wolna, itd Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2021-09-23 o 13:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:08.