|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2401 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Absurdy i zdziwka z grup na fejsie
W moim mieście, że jest dosyć długi prosty odcinek, z niewielką ilością zabudowań, gdzie kierowcy bardzo lubią jechać o wiele szybciej i wkurzają się na tych, którzy jadą zgodnie z przepisami. I tam właśnie lubi stać policja i łapać takich, którym się spieszy. Zawsze mam ubaw, kiedy jadę sobie spokojnie (chociaż też bym wdepnęła trochę, bo taki prostu odcinek), ktoś za mną tylko czeka na moment, żeby mnie wyprzedzić, w końcu mu się udaje, dzida do przodu, a tu niespodzianka - mandacik
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2402 |
whatever
|
Pytanie na ile jest w ogóle powszechne takie zjawisko, o którym piszecie. Żeby ktoś jeździł na tyle źle, a do tego nieuważne żeby stanowić realne zagrożenie. Bo samo to, że ktoś ma prawko żeby jeździć dzień w dzień jedną trasą jeszcze nie czyni z kogoś całkowicie złego kierowcy. Ani to, że przeraża go pierwszy przejazd przez nieznane miasto. Pewnie, że lepiej poćwiczyć, nauczyć się jazdy w różnych warunkach, ale nikt się świetnym kierowcą nie rodzi. Każda osoba tuż po kursie jest tak naprawdę potencjalnym zagrożeniem, wcale nie mniejszym niż ktoś x lat jeżdżący ze wsi A do wsi B.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2403 |
BAN stały
|
no może i co z tego? czy to powoduje, że jak jednak przejedzie ich niepewny kierowca to będzie to mniej złe? rodzina będzie mniej poszkodowana? ofiary będą się czuć lepiej, bo potrącił ich niepewny kierowca, a nie pirat drogowy?
dlaczego niby usprawiedliwiać jedną grupę, bo inna grupa zachowuje się gorzej? jak ukradnę telewizor ze sklepu, to jest ok i w sumie o co się czepiać, bo ktoś inny przecież już kilka razy okradł cały bank? ta sama logika wg nie rozumiem takiego wybielania siebie (czy innych), bo ktoś tam gdzieś zrobił coś gorszego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2404 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2405 | ||
BAN stały
|
Cytat:
to, że powiedzmy, 80 % przypadków wypadków jest powodowanych przez piratów drogowych, wcale nie oznacza, że tych powodujących 20% powinno się traktować łagodniej, inaczej czy ich wręcz usprawiedliwiać. wypadek drogowy to wypadek drogowy. nie ma za wielkiego znaczenia czy spowodujesz go bo zapierdzielasz 100 km/h w terenie zabudowywanym i kogoś zabiłaś czy nie ogarnęłaś skrzyżowania i wjechałaś komuś na czołówkę i kogoś zabiłaś. (wyolbrzymienie, żeby uwypuklić o co mi chodzi). tak, statystycznie rzecz biorąc niepewni kierowcy powodują mniej niebezpieczne wypadki. czy to powód żeby machnąć ręką, a niech jadą? bo w ciągu roku zabiją na drodze (znowu, załóżmy) 10 osób, a nie 100 jak piraci? ---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- Cytat:
dyskusja toczyła się o niepewnych kierowcach, więc oczywiste że narzekało się na nich na niebezpiecznych kierowców narzeka się równie mocno, a zwykle nawet dużo mocniej. zwykle i jednych i drugich usprawiedliwiają Ci co robią to samo - czyli albo zapierdzielają, albo sami czują się mocno niepewnie (no i wiadomo, jakieś wyjątki) Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2021-09-23 o 14:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2406 |
Konto usunięte
|
Mnie bardzo ciekawi, jakie faktycznie są statystyki.
![]() Bo mam wrażenie, że tu się dyskutuje o jakimś marginalnym czy wręcz wyolbrzymionym zjawisku jakby to było powszechne zagrożenie. Tymczasem jeśli kiedyś miałam sytuację, ktoś by mnie potrącił na pasach, to raczej był z tych mądrali, co to jeżdżą "szybko, ale bezpiecznie" i "nie będą stać jak sierota za autobusem". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2407 |
BAN stały
|
[1=695d786c3492781c3fd020c 39a3abf990173eddf_6577a2b 887a02;88916666]Mnie bardzo ciekawi, jakie faktycznie są statystyki.
![]() Bo mam wrażenie, że tu się dyskutuje o jakimś marginalnym czy wręcz wyolbrzymionym zjawisku jakby to było powszechne zagrożenie. Tymczasem jeśli kiedyś miałam sytuację, ktoś by mnie potrącił na pasach, to raczej był z tych mądrali, co to jeżdżą "szybko, ale bezpiecznie" i "nie będą stać jak sierota za autobusem".[/QUOTE] czyli jeśli to marginalny przypadek to spoko? niech Ci co mimo praktyki nie umieją jeździć bezpiecznie, jeżdżą i tak, bo to marginalne przypadki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2408 | |
whatever
|
Cytat:
Ja nikogo nie usprawiedliwiam, po prostu wiem, że takie osoby niepewne jeżdżą z różnych powodów, ale nie uważam że zawsze są beznadziejnym przypadkiem, który nigdy się nie wprawi albo na pewno spowoduje wypadek musząc jechać inną trasą niż zawsze. Jak kogoś jazda ciągle stresuje i czuje że się do tego w ogóle nie nadaje to oczywiście, że nie powinien jeździć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2409 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
To nie był mój przykład, tylko ktoś podał taką sytuację, że sie z taką spotkał. A ja się do tego odniosłam. Nie obchodzi mnie, czy to jest marginalne czy nie marginalne, ale gdy już istnieje taka osoba, to stwarza ZAGROŻENIE na drodze - i to mnie właśnie najbardziej obchodzi. Dlatego wypowiedziałam się, że jeśli są takie osoby, to nie powinny wsiadać za kółko. Bo część osób tutaj uznało, że spoko, niech sobie wsiada, przecież musi dojechać do pracy, będzie jechać wolniej to go wyprzedze i zostawię za sobą... Gorzej jak już trzeba byłoby jechac jako pasażer takiego kierowcy co? Strach by obleciał ![]() Widocznie tacy ludzie istnieją, skoro wizażanki podają przykłady. Ja nie znam takich osób, bo moi znajomi (tak również kobiety) jak po latach chciały wrócić do jeżdżenia samochodem albo nie czuły się pewnie za kółkiem, to wykupiły dodatkowe jazdy, aby sie doszkolić. I tak to powinno wyglądać. Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2410 |
Wtajemniczenie
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;88916752]No nie wiem sama, ciężko powiedzieć, kto stanowi większe zagrożenie... mnie czasem przerażają niedzielni kierowcy, jak widzę że taki jedzie niepewnie, nagle skręca, ale zapomina dać kierunku...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Ehe, a ty jako taki spoko kierowca który ma odpowiednie refleks i odpowiednio reaguje na sytuacje oraz zachowuje bezpieczną odległość - jesteś PRZERAŻONA jak ktoś wykona nagły manewr? Jak komuś dziecko wybiegnie przed maskę albo sam dostanie zawału to też nie włączy kierunku. Jak możesz wsiadać za kierownicę jak przeraża cię coś niespotykanego na zwykłych trasach które pokonujesz? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2411 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2021-09-23 o 15:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2412 |
whatever
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;88916752] Ja nie znam takich osób, bo moi znajomi (tak również kobiety) jak po latach chciały wrócić do jeżdżenia samochodem albo nie czuły się pewnie za kółkiem, to wykupiły dodatkowe jazdy, aby sie doszkolić. [/QUOTE]
Można w ogóle w Polsce wykupić dodatkowe jazdy po mieście? Bo z tego co kojarzę, mając prawo jazdy można się szkolić tylko w ośrodkach doskonalenia jazdy, nie można jeździć z instruktorem że szkoły jazdy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2413 |
BAN stały
|
oczywiście, że można
nie można tylko jeździć z L-ką na dachu znaczna większość szkół jazy prowadzi kursy doszkalające i zwykle można sobie wybrać samochód - swój lub z firmy. a zasadniczo to chyba i tak lepiej doszkalać się na swoim Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2021-09-23 o 15:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2414 |
Zakorzenienie
|
Też bardziej obawiam się króla/królowej szos niż niedzielnego kierowcy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2415 |
whatever
|
Dzięki, w internecie widziałam sprzeczne informacje, myślałam że poza kursem na terenie ośrodka nie bardzo można wyjechać na miasto z instruktorem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2416 | |
BAN stały
|
Cytat:
chociaż jak się tak teraz zastanowię to nie daję głowy, że w samochodach na których się doszkala (tych ze szkoły) są dwa zestawy pedałów. może i nie ma. ja jeździłam zawsze na swoim |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2417 |
Konto usunięte
|
Mi chodziło o to, że jedyną drogą nauki prowadzenie auta, jest... prowadzenie tego auta. Jak ktoś stwierdza, że się nie nadaje, to spoko. Sam to przecież najlepiej wie.
Brawo dla was, że po 30 godzinach na kursie już jesteście mistrzami kierownicy, ale sporo ludzi musi wyjeździć po prostu sporo godzin zanim się pewnie poczuje za kółkiem. W jezdzie samochodem potrzebna jest praktyka. To że ktoś się czuję niepewnie za kolkiem przez jakoś czas, wcale nie znaczy, że w ogóle nie powinien jeździć. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2418 |
whatever
|
Właśnie wydaje mi się że nie może być dwóch zestawów, bo jednak instruktor nie może odpowiadać prawnie za osobę, która prawo jazdy posiada (jeżeli by użył swoich pedałów).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2419 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() zrobilam prawko w najac lat 18-19, bardzo malo prowadzilam w Polsce i tylko po 2-g0 albo 3-cio rzednych drogach pomiedzy malymi miastami. Dopiero w NL pierwszy raz w zyciu prowadzilam po autostardzie jadac L-ka, po 20 latach posiadania prawa jazdy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2420 |
Konto usunięte
|
Taa bo niedzieli kierowcy nie robią tragicznych błędów, które kogoś mogą kosztować życie lub zdrowie - wjeżdżanie pod prąd - i to bywa, że na autostradę lub drogę ekspresową. Na moich oczach niedzielny kierowca ustawił się na światłach pod prąd i jeszcze wyjechał na moim czerwonym czyli z drugiej strony skrzyżowania mieli zielone. Wymuszenia, bo przecież patrzy się tylko w jedną stronę. Naprawdę niektórzy niedzieli kierowcy powinni natychmiast odłożyć prawko na półkę, bo stanowią zagrożenie.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- [1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88916850]Mi chodziło o to, że jedyną drogą nauki prowadzenie auta, jest... prowadzenie tego auta. Jak ktoś stwierdza, że się nie nadaje, to spoko. Sam to przecież najlepiej wie. Brawo dla was, że po 30 godzinach na kursie już jesteście mistrzami kierownicy, ale sporo ludzi musi wyjeździć po prostu sporo godzin zanim się pewnie poczuje za kółkiem. W jezdzie samochodem potrzebna jest praktyka. To że ktoś się czuję niepewnie za kolkiem przez jakoś czas, wcale nie znaczy, że w ogóle nie powinien jeździć. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Przecież cały czas piszemy MIMO praktyki. To chyba oczywiste, że nikt nie oczekuje od nowicjusza super umiejętności. Jednak jeśli mimo praktyki nadal jest słabo No to cóż. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2421 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;88916854]ja sie w ten sposob doszkalam po +10 latach nieprowadzenia samochodu, ale z L-ka na dachu ![]() zrobilam prawko w najac lat 18-19, bardzo malo prowadzilam w Polsce i tylko po 2-g0 albo 3-cio rzednych drogach pomiedzy malymi miastami. Dopiero w NL pierwszy raz w zyciu prowadzilam po autostardzie jadac L-ka, po 20 latach posiadania prawa jazdy[/QUOTE] no ale tą L-ką nie w Polsce się doszkalałaś ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2422 |
Konto usunięte
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88916850]Mi chodziło o to, że jedyną drogą nauki prowadzenie auta, jest... prowadzenie tego auta. Jak ktoś stwierdza, że się nie nadaje, to spoko. Sam to przecież najlepiej wie.
Brawo dla was, że po 30 godzinach na kursie już jesteście mistrzami kierownicy, ale sporo ludzi musi wyjeździć po prostu sporo godzin zanim się pewnie poczuje za kółkiem. W jezdzie samochodem potrzebna jest praktyka. To że ktoś się czuję niepewnie za kolkiem przez jakoś czas, wcale nie znaczy, że w ogóle nie powinien jeździć. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Uważam dokładnie tak samo, to nie jest jakiś dar, który nagle spłynie z niebios. Po sobie widzę, że zaraz po kursie byłam beznadziejnym kierowcą i po prostu potrzebowałam więcej praktyki - i więcej sensownych wskazówek (co swoją drogą dużo mówi o poziomie kursów ![]() ![]() Choć uważam, że jak ktoś miał długą przerwę, boi się itp., a chce prowadzić, to warto pomyśleć o jazdach doszkalających - ale z ogarniętym instruktorem, w żadnym wypadku z mężem/żoną/rodzicem/rodzeństwem/itp., którzy nie wiedzą, jak podpowiadać, żeby faktycznie pomóc i będą tylko utrudniać. Edytowane przez 695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02 Czas edycji: 2021-09-23 o 16:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2423 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Prawdopodobnie ocalilam zycie kilku(nastu) rowerzystow ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2424 | |
whatever
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2425 |
Konto usunięte
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88916857]Taa bo niedzieli kierowcy nie robią tragicznych błędów, które kogoś mogą kosztować życie lub zdrowie - wjeżdżanie pod prąd - i to bywa, że na autostradę lub drogę ekspresową. Na moich oczach niedzielny kierowca ustawił się na światłach pod prąd i jeszcze wyjechał na moim czerwonym czyli z drugiej strony skrzyżowania mieli zielone. Wymuszenia, bo przecież patrzy się tylko w jedną stronę. Naprawdę niektórzy niedzieli kierowcy powinni natychmiast odłożyć prawko na półkę, bo stanowią zagrożenie.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Przecież cały czas piszemy MIMO praktyki. To chyba oczywiste, że nikt nie oczekuje od nowicjusza super umiejętności. Jednak jeśli mimo praktyki nadal jest słabo No to cóż. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Mówisz o skrajnościach. Ile jest takich przypadków, że ktoś jedzie obwodnica pod prąd? Tyle co nic. I skąd wiesz kto jest niedzielnym kierowca, a kto dopiero się uczy? Wcześniej napisałaś, że jak ktoś umie jeździć tylko prac dom, to nie powinien mieć prawka. No ale skoro tylko ta trasa mu jest potrzebna, to ma specjalnie jeździć 100 km dalej żeby się nauczyć? Serio nie wszyscy potrzebują tego auta jak reki. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2021-09-23 o 16:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2426 |
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88916857]Taa bo niedzieli kierowcy nie robią tragicznych błędów, które kogoś mogą kosztować życie lub zdrowie - wjeżdżanie pod prąd - i to bywa, że na autostradę lub drogę ekspresową. Na moich oczach niedzielny kierowca ustawił się na światłach pod prąd i jeszcze wyjechał na moim czerwonym czyli z drugiej strony skrzyżowania mieli zielone. Wymuszenia, bo przecież patrzy się tylko w jedną stronę. Naprawdę niektórzy niedzieli kierowcy powinni natychmiast odłożyć prawko na półkę, bo stanowią zagrożenie.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Przecież cały czas piszemy MIMO praktyki. To chyba oczywiste, że nikt nie oczekuje od nowicjusza super umiejętności. Jednak jeśli mimo praktyki nadal jest słabo No to cóż. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]To raczej nie niedzielny kierowca a po prostu debil Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2427 | |
Konto usunięte
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88916901]Mówisz o skrajnościach. Ile jest takich przypadków, że ktoś jedzie obwodnica pod prąd? Tyle co nic.
I skąd wiesz kto jest niedzielnym kierowca, a kto dopiero się uczy? Wcześniej napisałaś, że jak ktoś umie jeździć tylko prac dom, to nie powinien mieć prawka. No ale skoro tylko ta trasa mu jest potrzebna, to ma specjalnie jeździć 100 km dalej żeby się nauczyć? Serio nie wszyscy potrzebują tego auta jak reki. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Jestem całym sercem za listkami i mają właśnie wejść w życie pod groźbą mandatu. A tak z ciekawości zapytam, kobieta która nie umie korzystać z prawego lusterka to jakim jest Twoim zdaniem kierowcą? Ja nic takiego nie pisałam, nieźle dobie dopowiedziałaś. Pisałam, że jeśli ktoś nie umie pojechać inną trasą, bo zna jedną wyuczona na pamięć, to nie powinien się pchać na kierowcę. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2428 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2429 |
Konto usunięte
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88916945]Jestem całym sercem za listkami i mają właśnie wejść w życie pod groźbą mandatu.
A tak z ciekawości zapytam, kobieta która nie umie korzystać z prawego lusterka to jakim jest Twoim zdaniem kierowcą? Ja nic takiego nie pisałam, nieźle dobie dopowiedziałaś. Pisałam, że jeśli ktoś nie umie pojechać inną trasą, bo zna jedną wyuczona na pamięć, to nie powinien się pchać na kierowcę. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- To wygląda na to, że spotykam debili na drodze. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] To znak, że ma jakieś braki intelektualne i wtedy faktycznie może nie powinien kierować auta. Bo nawet nie wiem jak to skomentowac, że ktoś nie potrafi używać lusterka. Znowu skrajny przykład. A debile są wszędzie, nic nowego. Ale jak komuś jest potrzebna tylko ta jedna trasa, to w sumie co za różnica? Skoro np przez 10 lat nie spowodował wypadku, to widocznie jeździ bezpiecznie i co kogo to obchodzi. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2430 |
Konto usunięte
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88916945]Jestem całym sercem za listkami i mają właśnie wejść w życie pod groźbą mandatu.
A tak z ciekawości zapytam, kobieta która nie umie korzystać z prawego lusterka to jakim jest Twoim zdaniem kierowcą? Ja nic takiego nie pisałam, nieźle dobie dopowiedziałaś. Pisałam, że jeśli ktoś nie umie pojechać inną trasą, bo zna jedną wyuczona na pamięć, to nie powinien się pchać na kierowcę. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- To wygląda na to, że spotykam debili na drodze. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Co to jest? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:26.