|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71.
Cytat:
---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cóż, mi również
|
|
|
|
|
|
#542 |
|
Animal Liberation
|
[1=5e046a21a251d9e933976ae d7bddd2e3377715e2_6575001 0a329e;88918133]A kojarzysz jakieś perfumy, które by pachniały jak czekolada Kinder lub creme brulee? Pytanie całkowicie serio
![]() Kiedyś (z 10 lat temu) była taka mgiełka waniliowa z Avonu, najpierw pachniała jak skarmelizowany cukier, a potem jak waniliowy budyń Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#543 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U tej mojej znajomej akurat cała rodzina jest taka "pracowita". To chyba takie typy,że nie usiedza w miejscu. Niektórych sprzątanie odpręża Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#544 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#545 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak mam faze na gotowanie to siedze i do 24. Bo mam chęć i lubie. |
|
|
|
|
|
#546 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi też takie rzeczy przeszkadzają, ale dla mnie kluczem do utrzymywanie porządku jest nierobienie bałaganu plus wszystko musi mieć swoje miejsce, wtedy łatwiej o prządek. Odkurzania 3 razy dziennie sobie nie wyobrażam Cytat:
Ja nie znam nikogo takiego. Nie mam pojęcia po co tak często odkurzać. Przecież to się nawet nabrudzić nie zdąży. Cytat:
No, ale skąd Ci się te klamoty biorą? Może po prostu odkładaj wszystko od razu na miejsce. Cytat:
Nie trzeba. Mnie właśnie zawsze dziwi, że ludzie jak widzą posprzątanie mieszkanie to myślą, że ludzie mieszkają jak w muzeum i ciągle na szmacie latają. Ja sprzątam raz w tygodniu, a tak na bieżąco to wiadomo jak coś się rozleje czy rozsypie. Nie wiem po co miałabym ogarniać podłogę 3 razy dziennie. W butach po domu nie chodzę, więc żaden syf się nie nosi. Po gotowaniu wycieram kuchenkę i blaty, naczynia do zmywarki, ciuchy daję do kosza na pranie albo do szafy, resztę rzeczy po użyciu też zawsze odkładam na miejsce. Nie mam zbędnych klamotów. Nie wiem co miałby mi ten bałagan robić. Aaa i jeszcze po kąpieli kabinę wycieram suchą szmatą, bo mam taką wodę, że się kamień osadza. Jak wytrę to nie muszę jej potem szorować, a zajmuje mi to 30 sekund. Cytat:
No, ale roomba i zmywarka to nie jest jakoś bardzo angażujące ![]() Cytat:
Dokładnie. Ja lubię porządek, jestem pedantką, ale nie jest to mój życiowy cel i priorytet. Jak mam w planach sprzątać, ale znajomi na piwo ciągną to idę. Jak kurz poleży jeden dzień dłużej to tragedia się nie stanie.
|
|
|
#547 |
|
Zakorzenienie
|
Oj zdąży. Nie raz latem pozwalałam sobie pochodzić boso po umytej tego samego dnia podłodze. Po 2-3 godzinach miałam brudne stopy. U mnie kurz zbiera się w godzinowym tempie. Jakbym odkurzała raz na tydzień, to miałabym wszędzie turlające sie koty z kurzu.
|
|
|
|
|
#548 | |
|
BAN stały
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;88918319]ludze znajduja czas na rzeczy ktore lubia.
Jak mam faze na gotowanie to siedze i do 24. Bo mam chęć i lubie.[/QUOTE] ale ja nie piszę o fazie na gotowanie czy o fazie na sprzątanie raz na jakiś czas. przypominam post wyjściowy: Cytat:
Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2021-09-24 o 15:52 |
|
|
|
|
|
#549 |
|
whatever
|
Mnie nie dziwi akurat pralka czy zmywarka o 23. No tak to wygląda jak się pracuje, a po pracy jeszcze siłownia czy coś, spacer z psem, obiad itd. A jak pralka skończy to nie wyobrażam sobie nie wysuszyć tego od razu tylko zostawić do skiśnięcia do rana?
|
|
|
|
|
#550 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W kabinie po każdym prysznicu używam ściągaczki - nie mam twardej wody, więc jak tak robię, to w ogóle powoli się gromadzą osady. A umycie brodzika już jest mniej czasochłonne. Ale jak się ma w domu dzieci, to one tworzą chaos - tylko mnie by się wtedy chyba nie chciało bawić w Syzyfa. ![]() ---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ---------- Cytat:
Zmywarka czy robot też służą temu, żeby samemu nie robić.
|
||
|
|
|
|
#551 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja mieszkam w kawalerce, tuż przy głównej ulicy w centrum wojewódzkiego miasta. Z dworu kurzy się ogromnie, ale przez większość roku nie jesteśmy z TŻ w stanie wysiedzieć przy zamkniętych oknach więc trzeba się pogodzić z tym syfem. Od kiedy mamy oczyszczacz jest lepiej, ale i tak żeby utrzymać efekt jak z katalogu musiałabym wycierać kurze minimum dwa razy dziennie. Raz w tygodniu myję ściany koło okien bo zbiera mi się na nich czarny osad, jak sadza - bo taki syf wpada z dworu. W butach po mieszkaniu nie chodzę, ale mam kotkę która gubi mnóstwo sierści i roznosi na łapkach żwirek z kuwety. Odkurzam dwa razy w tygodniu, częściej po prostu zbieram na zmiotkę ale i tak kota się postara żeby zawsze gdzieś coś leżało. I może dla uściślenia - dla mnie dom jak z katalogu to nie jest tylko uporządkowana przestrzeń (bo to dla mnie norma) tylko wnętrza sterylne i wymuskane że dałoby się jeść z podłogi. U mnie się nie da, bo nie mam aż takiego ciśnienia i fizycznie byłoby trudno w tak małym mieszkaniu jak moje. Wystarczy się obrócić i już gdzieś się nakurzy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
|
#552 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
praca na dwie zmiany sprząta gdy wstaje, przed rodziną sprząta przed pójściem spać ona ciągle sprząta otworzyła zdyszana między robieniem treningu z YT, a sprzątaniem dla mnie to nie brzmi w ogóle jak faza na sprzątanie czy sprzątanie dla relaksu jeśli dla kogoś to tak właśnie brzmi, to podziwiam, że kogoś może relaksować CIĄGŁE sprzątanie.
|
|
|
|
|
|
#553 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#554 | |
|
whatever
|
Cytat:
jeżeli ma czas na trening, to myślę że to sprzątanie aż tak nie wpływa na jej życie. Ja się po prostu nie dziwię, że jak ktoś jest zajęty (a przy dwójce dzieci to już w ogóle kosmos) to o tej 23 się jeszcze odkopuje z sajgonu. Ja bez dzieci mam czasem problem z nadążęniem ze zmywarką, gdybym była matką to zapewne latalabym z wywieszonym językiem, a gdzie tu jeszcze jakiś trening
|
|
|
|
|
|
#555 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#556 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#557 |
|
whatever
|
No każdy ma jakiegoś bzika
plus żeby nie zarosnąć brudem przy więcej niż jednym dziecku, to wyobrażam sobie że jednak trzeba zapitalać (jak kto lubi ofc, przymusu nie ma i ja to rozumiem). Moja matka jest trochę taką pedantyczną osobą, mój mąż przy niej po raz pierwszy dowiedział się, że można źle włożyć zakupy do lodówki może stąd nie robi to na mnie wrażenia.
|
|
|
|
|
#558 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#559 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mówiąc już o wkładaniu naczyń do zmywarki lub wieszaniu prania ![]() A jestem ostatnią osobą na świecie, którą można nazwać pedantką. Już prędzej bałaganiarą
|
|
|
|
|
|
#560 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#561 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#562 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie też to się kojarzy z osobami, które wyżywają się na rodzinie, bo skoro pozostali domownicy nie uważają, że wszystko musi być na błysk i myte i sprzątane 120x dziennie to są leniwi i niewdzięczni. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Wypisz wymaluj moja matka. Zluzowała dopiero po 60. Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#563 |
|
Zakorzenienie
|
Odkładanie rzeczy to pikuś przy takim sprzątaniu.
Moja wspomniana znajoma np regularnie myje każda plastikowa kulkę z basenu dla dzieci jak ktoś ma bzika na punkcie sprzątania to sobie zawsze znajdzie coś ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#564 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2021-09-24 o 20:46 |
|
|
|
|
#565 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam białe i też się żyć nie da. Chyba najmniej widać na drewnianych. Albo trzeba kupić szare.
|
|
#566 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#567 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#568 |
|
Wtajemniczenie
|
A masz poukładane różne rzeczy tematycznie? Ja np. trzy lata temu kiedy przeprowadziłam się do nowego mieszkania wpadłam na to, że poukładam wszystko tematycznie - np. jest szafa z dokumentami, kącik geograficzny z mapami i książkami o podróżach, kącik wspomnieniowy ze zdjęciami i starymi listami, szuflada na okulary, szuflada na majtki, inna na skarpetki. Od razu odkładam na miejsce i nie szukam. Możesz tak zrobić z zabawkami i nauczyć dzieci, że klocki odkładamy od razu do klocków, a lalki do lalek.
|
|
#569 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#570 |
|
Konto usunięte
|
Ja lubię takie loftowe industralne tematy gdzie jest dużo czerni w meblach także chyba najgorzej dla kurzu. Ale w sumie ja nie mam obsesji. Zetrę raz na tydzień, a tak to mi nie przeszkadza trochę kurzu.
Na boso nie chodzę, jestem chora jak nie mam kapci, po prostu nie dam rady. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:28.

Kiedyś o 23:00 wpadłam coś podrzucić to otworzyła zdyszana między robieniem treningu z YT,a sprzątaniem, w tle roomba, zmywarka szumi. Taki typ człowieka. Znamy się od lat. 

jeżeli ma czas na trening, to myślę że to sprzątanie aż tak nie wpływa na jej życie. Ja się po prostu nie dziwię, że jak ktoś jest zajęty (a przy dwójce dzieci to już w ogóle kosmos) to o tej 23 się jeszcze odkopuje z sajgonu. Ja bez dzieci mam czasem problem z nadążęniem ze zmywarką, gdybym była matką to zapewne latalabym z wywieszonym językiem, a gdzie tu jeszcze jakiś trening
26.08.2023
jak ktoś ma bzika na punkcie sprzątania to sobie zawsze znajdzie coś