|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1921 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71.
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1922 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiem, czy ten artykul mowi prawde, ale jesli tak... no comment. Zeby szpital nie chcial przerwac ciazy pozamacicznej to juz nawet nie jest kuriozalne. https://natemat.pl/zdrowie/378455,ci...unieto-jajowod |
|
|
|
|
|
#1923 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W życiu bym nie chciała być nauczycielem. I to nie dlatego, że nie nadaję się do pracy z dziećmi. Jeśli ktoś uważa, że mają tyle przywilejów i że to taka super praca, to niech się przekwalifikuje i zacznie uczyć. I wbrew temu co się ludziom wydaje, to wielu nauczycieli chciałoby pracować 8h dziennie od poniedziałku do piątku, sprawdzać klasówki i przygotowywać się do lekcji w pracy, a nie w domu. Zebrania z rodzicami max do 16, kij z tym, że pracują. Wycieczki szkolne też od 8 do 16. A jakaś dwudniowa? Zapomnij. Tak swoją drogą współczuję im też tych wycieczek, bo dla uczniów to hulaj dusza, a dla nich nieprzespana noc i ogromna odpowiedzialnosć. |
|
|
|
|
|
#1924 | |
|
BAN stały
|
[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;88948403]No nie wiem, trafilam na bardzo niewielu empatycznych lekarzy. Nawet prywatnie. Nie twierdze ze kazdy jest zly, ale no doswiadczenia moje i znajomych sa jakie sa. Nie spotkalam sie jeszcze z tym, by ktos winil lekarzy za kolejki, raczej za olewanie pacjentow.
Nie wiem, czy ten artykul mowi prawde, ale jesli tak... no comment. Zeby szpital nie chcial przerwac ciazy pozamacicznej to juz nawet nie jest kuriozalne. https://natemat.pl/zdrowie/378455,ci...unieto-jajowod[/QUOTE] naprawdę nigdy nie słyszałaś tekstów, że leczyć na nfz czasu nie mają, bo mają prywatne wizyty? albo że kolejki są po to takie długie, żeby się na prywatne wizyty umawiać? albo - w zeszłym roku - że do przychodni na nfz to nie dość, że się dodzwonić nie można, to jeszcze tylko telewizyty, bo się lekarzom pracować nie chce, ale prywatnie to już przyjmują normalnie i bez czekania? ---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- Cytat:
w klasie mojej siostry, w 8 klasie podstawówki była afera, bo kilku chłopaków przemyciło wódkę i w nocy po kryjomu pić zaczęli. awantura była nieziemska, szkoła nieźle beknęła. szkoda tylko, że rodzice tych dzieciaków zamiast zastanowić się w czyim plecaku wódkę przemycili i skąd ją wzięli (jeden się przyznał, że w domu wziął butelkę), to naskoczyli na nauczycieli, że nie upilnowali
|
|
|
|
|
|
#1925 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1926 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- Zresztą na każdej wycieczce, nawet na głupim wyjeździe do teatru, pojawiał się alkohol. Nauczyciele nie byli w stanie upilnować, a jak coś wyszło, to oni obrywali. Edytowane przez Finlora Czas edycji: 2021-10-14 o 22:01 |
|
|
|
|
|
#1927 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1928 |
|
BAN stały
|
[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;88948458]Tak jak napisalam - nie. Spotkalam sie z narzekaniem na postawe lekarzy, na to, ze lekarka przychodzila sobie czasem do pracy na 9.30 mimo ze pacjentow miala umowionych od 8 itd. Za kolejki na NFZ ludzie w moim otoczeniu winia rzad i NFZ, albo w ogole nie wspominaja nic na ten temat bo sie lecza prywatnie, jak ja.
---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- No jakby mi ktos kazal wybierac miedzy calodobowa opieka nad grupa pietnastolatkow a praca w kamieniolomach to mialabym dylemat.[/QUOTE] Na szczęście mamy wolny wybór zawoduWysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1929 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
jedyny sposób, żeby upilnować to obsadzić nauczyciela w każdym pokoju. i najlepiej, żeby czuwał całą noc, bo jak się zdarzy nauczyciel co ma mocny sen, to jego obecność nic nie da. no i oczywiście następnego dnia, po nieprzespanej nocy, to powinien być oczywiście w pełni sił i energii i nadal panować nad grupą energicznych dzieci
|
|
|
|
|
|
#1930 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mówiąc już o tym, że nie dostają za to żadnych ekstra pieniędzy. A ludzie potrafią im jeszcze wytknąć, że jadą gdzieś za darmo.
|
|
|
|
|
#1931 |
|
Zakorzenienie
|
To ja pamiętam jak byliśmy na wycieczce ze szkołą, nauczyciele sobie walili kielony udając, że tego nie robią i myśląc, że my jesteśmy ślepi i głupi. Oczywiście nam - uczniom - było to wtedy na rękę, oni starali się zachować pozory i z 'dyżurowali' po pokojach mimo % w organiźmie. Kolejnego ranka oczywiście byli na większym kacu niż my.
|
|
|
#1932 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1933 |
|
Zakorzenienie
|
w jednym z pokoi, w których spali
|
|
|
#1934 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#1935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() No ale tak na prawdę w każdej grupie zawodowej mogą dziać się takie rzeczy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#1936 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Seksy w toalecie też były. |
|
|
|
|
|
#1937 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie raz na wycieczce szkolnej w gimnazjum chlopacy się upili i jeden zasłabł i wezwano karetkę. Przyjechała policja, sprawdzali cały ośrodek. Szkoda mi nauczycielek, bo to super babki były. Efekt był taki ze ucznia, ktory kupił alkohol wydalono ze szkoły. I dobrze.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#1938 | |
|
Animal Liberation
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ---------- Nawet gdyby ktoś chciał poromansować, pić czy cokolwiek, to nie byłoby kiedy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Snowdrop_ Czas edycji: 2021-10-15 o 11:23 |
|
|
|
|
|
#1939 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Słabe strasznie. Ale jak ktoś nie chce od razu podać zarobków to dla mnie znak, że guano płaci i chyba liczy na to, że jak ktoś dostanie info, że pozytywnie przeszedł rekrutację to zdecyduje się pracować za ochłapy ![]() Cytat:
A mnie to nie dziwi. Ludzie się zmieniają to po pierwsze, a po drugie zakochany człowiek ma klapki na oczach i nie dostrzega wad i różnych sygnałów. Ludzie też z biegiem czasu przestają się właśnie starać, bo im się nie chce, bo pewne rzeczy im powszednieją, a druga osoba może nadal tego oczekiwać. Cytat:
Mi się wydaje, że są tabu, bo jak ktoś mało zarabia to wstyd mu o tym mówić, a jak dużo to nie chce się chwalić. Cytat:
To niestety jest prawda. Dla mnie jest to strasznie słabe, że pracodawca daje więcej nowemu pracownikowi, a starego nie docenia. Cytat:
Szkoda, że dużo pracodawców wciąż nie ma takiego podejścia i uważa, że w ogóle łaskę robi, że pozwala u siebie pracować. Zarobki są główną motywacją do pracy. Jak ktoś guano zarabia to potem nie ma co się dziwić, że jest mało efektywny. [1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88946813]Jak szukaliście nowej pracy to ile wiecej kasy chcieliście? Jak mam teraz podstawę plus premie, to nie wiem czy prosić o mniej więcej ta kwote, czy jeszcze wiecej, ale wtedy wydaje mi się, że będzie to za dużo, szczególnie, że nowa firma też przecież może mieć premie.? Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Jakbym miała zarabiać tyle samo, nie mieć żadnych dodatkowych benefitów i pracować na tym samym stanowisku to nie chciałoby mi się zmieniać pracy. Chyba, że w starej byłaby mega kiepska atmosfera. Cytat:
Tylko szkoda, że ten pracodawca nie myśli o tym, że sam by nic nie zdziałał, bo jest tylko jeden. Skoro zatrudnia ludzi to widocznie są mu potrzebni. Cytat:
Zgadzam się. Teraz niestety to właśnie najgorzej jest z rodzicami. Mam koleżankę, która jest nauczycielką, ale chce z tego zrezygnować, bo mówi, że nie nie daje rady. Rodzice są czepliwi, roszczeniowi i o wszystko mają pretensje. Dziecku nie można uwagi zwrócić, bo zaraz jest afera. Uczniowie mogą wszystko, a nauczyciel nic, bo zaraz przyjdzie rodzić i będzie się pieklił, że przecież jego Brajanek to jest najlepszy, a jak coś jest nie tak to na pewno wina nauczyciela, bo nie ma podejścia. Do tego to nie jest tak, że nauczyciel odbębni lekcje w szkole i chill. Przecież do lekcji trzeba się przygotować, przygotować różne materiały dydaktyczne, posprawdzać klasówki, do tego zebrania z rodzicami, wycieczki, rady. No, ale też ktoś kto decyduje się na taki zawód wie na co się pisze. Cytat:
I to jest właśnie najgorsze. Kiedyś dziecko opierdziel od rodzica by dostało, a teraz szkołę będą pozywać, że dzieciaków nie upilnowali ![]() Cytat:
Słabe to strasznie, ale to chyba ma związek z tym, że wiele ludzi nie organizuje sobie żadnych rozrywek na co dzień i potem takie cyrki Ja na imprezach firmowych zawsze mało piję. Przy znajomych to jeszcze można siupy narobić, ale przy ludziach z pracy to trochę kiepsko
|
|
|
#1940 | |
|
Konto usunięte
|
U mnie też wieczorami na wycieczkach nauczycielki piły.
---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Cytat:
Zebrania z rodzicami są później, ale też nie zawsze zaczynają o 8 pracę. Jest bardzo wiele miejsc pracy, gdzie nie ma sztywnych godzin 8-16, nauczyciele nie są pod tym względem żadnym wyjątkiem, więc nie rozumiem współczucia z tego powodu. |
|
|
|
|
|
#1941 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;88948945]
Jest bardzo wiele miejsc pracy, gdzie nie ma sztywnych godzin 8-16, nauczyciele nie są pod tym względem żadnym wyjątkiem, więc nie rozumiem współczucia z tego powodu.[/QUOTE]Chodziło mi o to, że ludzie wytykają nauczycielom, że pracują tylko 18h w tygodniu, a nie 40. |
|
|
|
|
#1942 |
|
whatever
|
Znam szkołę, gdzie mieli pomysł, żeby nauczyciele sprawdzali klasówki, itp. w szkole, spotkało się to z ich wielkim oburzeniem i absolutnie nie chcieli. [/QUOTE] Biorąc pod uwagę, że w przeciętnej szkole nie ma za bardzo warunków do spokojnej pracy, nie ma komputerów, szybkiego internetu, wystarczającej liczby wygodnych biurek i krzeseł, to ja się im wcale nie dziwię. Sprawdzać klasówki to może jeszcze się da, ale przygotować je, przygotować materiały na zajęcia czy materiały dla uczniów? Chyba że się sporo pozmieniało i teraz we wszystkich szkołach jest luksus pod tym względem. |
|
|
|
|
#1943 | |
|
BAN stały
|
Znam szkołę, gdzie mieli pomysł, żeby nauczyciele sprawdzali klasówki, itp. w szkole, spotkało się to z ich wielkim oburzeniem i absolutnie nie chcieli. Zebrania z rodzicami są później, ale też nie zawsze zaczynają o 8 pracę. Jest bardzo wiele miejsc pracy, gdzie nie ma sztywnych godzin 8-16, nauczyciele nie są pod tym względem żadnym wyjątkiem, więc nie rozumiem współczucia z tego powodu.[/QUOTE] mnie to nie dziwi, też bym nie chciała. sprawdzanie kartkówek i klasówek zabiera mnóstwo czasu. mnóstwo. jak mam siedzieć 3 godziny nad kartkówkami (u mnie akurat kolokwiami studentów) to wolę sobie siedzieć w wygodnym mieszkaniu, nie w pracy. tam gdzie mam ciszę i spokoj, a nie gwar innych nauczycieli ściśniętych w małym pokoju nauczycielskim. rozumiem, że zamysł był taki, że nauczyciele mają siedzieć w szkole i w tym czasie zdążyć z prowadzeniem zajęć, przygotowaniem zajęć i poprawianiem sprawdzianów i kartkówek i ma im na to wystarczyć te 8 godzin dziennie? czy oczekiwanie było, że nauczyciele mają siedzieć w szkole w opór, po kilkanaście godzin i robić to wszystko, tylko po to, żeby potem ktoś mógł powiedzieć, że nauczyciele wcale w domu pracować nie muszą? ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- Cytat:
ludziom się cały czas wydaje, że praca nauczyciela to 45 min lekcji. a przygotowanie lekcji i sprawdzenie klasówek to robią po nocach magiczne krasnoludki
Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2021-10-15 o 12:13 |
|
|
|
|
|
#1944 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#1945 | |
|
🦄
|
Cytat:
od razu współczuje tej nauczycielce.
|
|
|
|
|
|
#1946 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A jak tam wtedy wyglądał pokój nauczycielski, to też już nie wiem. |
|
|
|
|
|
#1947 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też współczuję. Tak wygląda teraz niestety wychowywanie dzieci. Na wszystko się pozwala, dziecko robi co chce, nie ma szacunku do nikogo. Wie, że może pozwolić sobie w szkole na wszystko, bo rodzić i tak poklepie po główce i nie poprze nauczyciela.
|
|
|
#1948 |
|
Zakorzenienie
|
Zwłaszcza, że dzieci w domu na pewno słyszą w jaki sposób rodzice wypowiadają się o nauczycielach.
|
|
|
|
|
#1949 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1950 |
|
BAN stały
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;88949025]Chyba o to chodziło. Konkretnych szczegółów już nie pamiętam, bo to było w czasie, kiedy studiowałam, więc już dobre kilka lat temu. Pamiętam tylko, że był taki pomysł i że bardzo nie chcieli.
A jak tam wtedy wyglądał pokój nauczycielski, to też już nie wiem.[/QUOTE] no to zapewniam, że zwykle 8 godzin dziennie wcale nie wystarczy to, żeby: - prowadzić zaplanowane lekcje - przygotowywać zajęcia - poprawiać klasówki a jak wyglądał pokój nauczycielski? prawdopodobnie tak jak wszędzie. jedno pomieszczenie, będące jednocześnie jadalnią, kuchnią i biurem, gdzie kilkunastu nauczycieli siedzi przy jednym lub kilku stołach. nie ma osobnych biurek i przestrzeni dla każdego. nie ma się gdzie nawet z papierami rozłożyć. już nie wspominając o komputerze dla każdego. pomijając na chwilę, że wszędzie, w każdym zawodzie, znajdzie się całkiem sporo ludzi, którzy robią absolutne minimum i nic poza to... oczekuje się od nauczycieli, żeby lekcje były ciekawe, nieszablonowe, żeby nie były suchym opowiadaniem materiału, żeby uczniowie byli zachęcani i motywowani, żeby wymyślać bóg wie jakie kombinacje edukacyjne. a jednocześnie zapomina się, że to wszystko wymaga czasu, przygotowania, zorganizowania. a na koniec i tak się nauczycielom powie, że mają za dużo wolnego i dostają wypłatę za 4 miesiące siedzenia w domu i kilka lekcji w tygodniu
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:39.

Na szczęście mamy wolny wybór zawodu

26.08.2023

), o ile nie byłabym w sytuacji podbramkowej to na pewno nie przyjęłabym propozycji, która mnie nie satysfakcjonuje, tym bardziej ze dużo ciężej jest przeskoczyć na inny poziom wynagrodzenia w firmie w której się pracuje niż zmieniając prace
od razu współczuje tej nauczycielce.