Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71. - Strona 66 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-10-15, 12:59   #1951
Ingrid80
BAN stały

Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71.

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
mnie to nie dziwi, też bym nie chciała.
sprawdzanie kartkówek i klasówek zabiera mnóstwo czasu. mnóstwo. jak mam siedzieć 3 godziny nad kartkówkami (u mnie akurat kolokwiami studentów) to wolę sobie siedzieć w wygodnym mieszkaniu, nie w pracy. tam gdzie mam ciszę i spokoj, a nie gwar innych nauczycieli ściśniętych w małym pokoju nauczycielskim.

rozumiem, że zamysł był taki, że nauczyciele mają siedzieć w szkole i w tym czasie zdążyć z prowadzeniem zajęć, przygotowaniem zajęć i poprawianiem sprawdzianów i kartkówek i ma im na to wystarczyć te 8 godzin dziennie?

czy oczekiwanie było, że nauczyciele mają siedzieć w szkole w opór, po kilkanaście godzin i robić to wszystko, tylko po to, żeby potem ktoś mógł powiedzieć, że nauczyciele wcale w domu pracować nie muszą?

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

ludziom się cały czas wydaje, że praca nauczyciela to 45 min lekcji. a przygotowanie lekcji i sprawdzenie klasówek to robią po nocach magiczne krasnoludki
Nie wszyscy nauczyciele mają kartkówki do sprawdzenia i ile lat można się przygotowywać do tych samych lekcji? Bez przesady

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ----------

Cytat:
Napisane przez meliandra Pokaż wiadomość
Ja też współczuję. Tak wygląda teraz niestety wychowywanie dzieci. Na wszystko się pozwala, dziecko robi co chce, nie ma szacunku do nikogo. Wie, że może pozwolić sobie w szkole na wszystko, bo rodzić i tak poklepie po główce i nie poprze nauczyciela.
Nie można tak generalizowac. Ja nie znam rodziców o takim podejściu

Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-15, 13:01   #1952
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Nie wszyscy nauczyciele mają kartkówki do sprawdzenia i ile lat można się przygotowywać do tych samych lekcji? Bez przesady
rozmawiamy ogólnie o nauczycielach, więc tak, zdecydowana większość z nich ma kartkówki do sprawdzenia

ile lat? a no sporo, jak się program, wytyczne i podręczniki zmieniają co roku

---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ----------

Cytat:
a Ty przypadkiem nie generalizujesz pisząc o nauczycielach?
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-15, 13:01   #1953
this_witch
whatever

Cytat:
Jakim cudem nauczycielka muzyki albo techniki miałaby dobić do tych 40?

A oni mają w ogóle cały etat w jednej szkole?
Ale ogólnie nie widzę problemu. Każdy może sobie wybrać zawód i pracę jaką chce. Za to widzę tutaj kult "dupogodzin" bo TRZEBA pracować 40 godzin w tygodniu. Nawet jak można tę pracę zmieścić w 20. No ale jak jeden musi odsiedzieć, to przecież drugi też, bo nie może mieć lepiej
this_witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-15, 13:11   #1954
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Napisane przez this_witch Pokaż wiadomość
A oni mają w ogóle cały etat w jednej szkole?
Ale ogólnie nie widzę problemu. Każdy może sobie wybrać zawód i pracę jaką chce. Za to widzę tutaj kult "dupogodzin" bo TRZEBA pracować 40 godzin w tygodniu. Nawet jak można tę pracę zmieścić w 20. No ale jak jeden musi odsiedzieć, to przecież drugi też, bo nie może mieć lepiej
Niby tak, ale u nauczycieli widzę rozdwojenie jaźni. Raz krzyczą, że pracują ponad 40h w tygodniu a za chwilę slyszeze np zebrania mają po godzinach, zeszyty sprawdzają po godzinach itp. To jak to jestz tymi godzinami?

Stary 2021-10-15, 13:15   #1955
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Niby tak, ale u nauczycieli widzę rozdwojenie jaźni. Raz krzyczą, że pracują ponad 40h w tygodniu a za chwilę slyszeze np zebrania mają po godzinach, zeszyty sprawdzają po godzinach itp. To jak to jestz tymi godzinami?

Tak, że często uzbiera się ze wszystkim więcej niż 40h w tygodniu?
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-15, 13:15   #1956
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Tak, że często uzbiera się ze wszystkim więcej niż 40h w tygodniu?
Pytasz czy stwierdzasz?

Stary 2021-10-15, 13:16   #1957
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Jakim cudem nauczycielka muzyki albo techniki miałaby dobić do tych 40?

No na technikę to akurat można przygotowywać w domu żeby dzieci robiły coś kreatywnego.

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Zwłaszcza, że dzieci w domu na pewno słyszą w jaki sposób rodzice wypowiadają się o nauczycielach.

No niestety, ale dzieci w dużej mierze wynoszą różne zachowania z domu.

Cytat:

---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ----------

No, ale Ty myślisz, że co roku jest ten sam program? Przecież to się zmienia. Czasy też się zmieniły i prezentacja w formie filmu na 20 letniej kasecie vhs też już nie wystarczy.

No to chyba logiczne, że nie każdy rodzić taki jest. Ale wystarczy, że masz 3 takich upierdliwych na klasę i już Ci życie potrafią zatruć.
Stary 2021-10-15, 13:16   #1958
Marigold19
🦄

Cytat:

Ale to, że Ty nie znasz takich to nie znaczy, że ich nie ma. Uczniów w klasie jest ze 30 no to niech będzie na taką klasę 3 takich, z którymi też trzeba coś robić i jakoś współpracować. No nie mów, że by Ci ręce nie opadły na taki przykład zachowania, który ja podałam.
Marigold19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-15, 13:17   #1959
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:

no ale co Ci się nie zgadza? tak, pracują ponad 40 godzin, bo zebrania, sprawdzanie zeszytów/sprawdzianów, prowadzenie lekcji i przygotowanie lekcji zajmują zwykle więcej niż 40 godzin tygodniowo.

'godzin' nauczyciele zadaje się mają 18 w tygodniu. i to jest czas na samo prowadzenie lekcji. wszystko inne robią 'po godzinach' i nikt nie liczy ile faktycznie godzin w sumie muszą poświęcić na pracę.

Edytowane przez Pani_Mada
Czas edycji: 2021-10-15 o 13:19
Stary 2021-10-15, 13:18   #1960
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Marigold19 Pokaż wiadomość
Ale to, że Ty nie znasz takich to nie znaczy, że ich nie ma. Uczniów w klasie jest ze 30 no to niech będzie na taką klasę 3 takich, z którymi też trzeba coś robić i jakoś współpracować. No nie mów, że by Ci ręce nie opadły na taki przykład zachowania, który ja podałam.
Opadłyby mi na pewno. Ogólnie praca z ludźmi jest trudna. Nie tylko w szkole

Stary 2021-10-15, 13:19   #1961
this_witch
whatever

Cytat:

No może tak, że jak sama zauważyłaś, inaczej się pracuje jako nauczyciel matmy, a inaczej plastyki? Ja wierzę, że nauczyciel matematyki, fizyki czy polskiego ma roboty pod korek. Plus pewnie w ciągu roku się to waha. Poza tym, czy oni się naprawdę muszą komuś tłumaczyć? Mają takie warunki pracy jakie mają, jak narzekają to również mogą zmienić pracę.
Ale tak to już jest, że jeden zarobi 50zł na godzinę, a inni 100zł (przykłady z d. mówię ogólnie). Jeden się na tę stawkę narobi jak bury misio, inny będzie miał luzik. Jak ktoś się czuje niesprawiedliwie potraktowany czy przepracowany, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wziąć sprawy w swoje ręce. A ostatecznie, można winić system, a nie tych co mają lżej.
Stary 2021-10-15, 13:21   #1962
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

18 h lekcyjnych, to przecież nie jest normalne 18 h, tylko 13,5.
Nie wiem, dlaczego nauczycielskie godziny liczą się po 45 minut?
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-15, 13:22   #1963
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Pytasz czy stwierdzasz?

Stwierdzam
Stary 2021-10-15, 13:25   #1964
this_witch
whatever

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;88949147]18 h lekcyjnych, to przecież nie jest normalne 18 h, tylko 13,5.
Nie wiem, dlaczego nauczycielskie godziny liczą się po 45 minut?[/QUOTE]Przecież w te pozostałe 15 minut też często mają dyżury, przygotowują się do kolejnych zajęć itd. Plus każdy ma prawo do przerw w godzinach pracy (zależnie od stanowiska).
Na uczelniach też płacą od 45 minutowych "godzin", ale akademickich to nikt się nie czepia
Stary 2021-10-15, 13:25   #1965
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:

I to słyszysz od tych samych nauczycieli rozumiem?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-15, 13:27   #1966
niemanicka
Wtajemniczenie

Cytat:

Co do nauczycieli to się zgadzam. Oni co roku ten sam materiał robią. Praca ciezka, ale wolnych weekendów to oni maja duzo akurat.

Co do drugiego - to ja takie dzieci spotykam regularnie. Darcie się na klatce schodowej i zero upominania - standard. W centrum nauki korzystałam z jakiegoś urządzenia, podeszło dziecko i mi zabrało z rąk sprzęt i samo sie bawiło - zero reakcji. Jedzenie jak prosiaczek w restauracji, bo dziecko uczy się jesc i ma wybor (jakis nowy trend w karmieniu) - zero reakcji. Już nie wspomnę o licznych przekleństwach dzieci na boisku przy osiedlu (za moich czasów dziecięcych nie pamietam, aby dzieci tak przeklinały). I to wszystko poza szkoła, bo do tej nie chodze.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
niemanicka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-15, 13:28   #1967
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
No może tak, że jak sama zauważyłaś, inaczej się pracuje jako nauczyciel matmy, a inaczej plastyki? Ja wierzę, że nauczyciel matematyki, fizyki czy polskiego ma roboty pod korek. Plus pewnie w ciągu roku się to waha. Poza tym, czy oni się naprawdę muszą komuś tłumaczyć? Mają takie warunki pracy jakie mają, jak narzekają to również mogą zmienić pracę.

Ale tak to już jest, że jeden zarobi 50zł na godzinę, a inni 100zł (przykłady z d. mówię ogólnie). Jeden się na tę stawkę narobi jak bury misio, inny będzie miał luzik. Jak ktoś się czuje niesprawiedliwie potraktowany czy przepracowany, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wziąć sprawy w swoje ręce. A ostatecznie, można winić system, a nie tych co mają lżej.
no to tak się łatwo mówi w zasadzie... ratownikom medycznym też mówiono, że jak się nie podobają warunki pracy, to przecież mogą ją zmienić. i jak nagle w niektórych miejscowościach ratownicy posłuchali rady i odeszli z pracy, to się wielki problem zrobił

co będzie jak nauczyciele posłuchają i tłumnie odejdą? i zostaną tylko Ci na których się najbardziej narzeka, Ci co nie robią nic poza absolutnym minimum

stan edukacji jest jaki jest też między innymi dlatego, że:
1) mnóstwo ambitnych i ogarniętych ludzi to sobie woli iść do innej pracy niż uczyć
2) system skutecznie łamie i zniechęca tych, którzy przyszli do pracy z chęciami i ambicjami

u nas na wydziale już jest problem w jednej katedrze - nie ma kto uczyć studentów, brakuje kadry. ludzie (tutaj informatycy) wolą iść do normalnej pracy i mieć spokój niż za psie pieniądze użerać się ze studentami

rozmawiamy o nauczycielach, więc piszę o nauczycielach, ale to dotyczy wielu zawodów. wszystkim się mówi, że jak się nie podoba to zmień pracę. tylko co jak Ci wszyscy posłuchają...
Stary 2021-10-15, 13:28   #1968
kasiunia788742
Zakorzenienie

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;88949147]18 h lekcyjnych, to przecież nie jest normalne 18 h, tylko 13,5.
Nie wiem, dlaczego nauczycielskie godziny liczą się po 45 minut?[/QUOTE]Bo mają dyżury, przerwe na wc czy kanapkę jak każdemu pracownikowi przysługuje

Stary 2021-10-15, 13:30   #1969
Marigold19
🦄

Cytat:

Ja też pracuję z ludźmi i coś o tym wiem. Dlatego na wstępie daję i nauczycielom takiego "plusika" i myślę, z czym muszą się mierzyć. I że pewnie nie wszystko jest takie łatwe jak mi się może wydawać "z zewnątrz". Mimo że mam z nimi jak najmniej fajne doświadczenia to jednak staram się też zrozumieć.
Stary 2021-10-15, 13:31   #1970
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:

rozmawiamy o nauczycielach, więc piszę o nauczycielach, ale to dotyczy wielu zawodów. wszystkim się mówi, że jak się nie podoba to zmień pracę. tylko co jak Ci wszyscy posłuchają...
Wtedy będzie złość i wieksze jechanie po ludziach, że się w tyłkach poprzewracało.

Stary 2021-10-15, 13:33   #1971
Pani_Mada
BAN stały

Nie wiem, dlaczego nauczycielskie godziny liczą się po 45 minut?[/QUOTE]

bo jak mówisz przez 45 min ciągiem, to musisz mieć przerwy, żeby nie zajechać się na śmierć. ja mam w jeden dzień 4 grupy po 1,5 h. 6 godzin mówienia, z 15 min przerwami między zajęciami. po takim wysiłku głosowym do końca dnia już się praktycznie nie odzywam, tak całe gardło boli. poza tym w przerwach to nauczyciele dyżurują na korytarzach, wymieniają dzienniki, zmieniają klasę, przenoszą rzeczy. do wc też sobie nie mogą wyjść w trakcie lekcji.

Ty rozumiem harujesz 8 godzin z 15 min przerwą wyliczoną co do sekundy i nie chodzisz poza tą jedną przerwą w tym czasie do toalety, nie robisz sobie herbaty, nie wstajesz od biurka, żeby rozprostować nogi, no i oczywiście nie rozmawiasz z nikim. siedzisz i pracujesz bez odrywania rąk i umysłu od pracy, nawet na minutę

Czas edycji: 2021-10-15 o 13:37
Stary 2021-10-15, 13:33   #1972
Finlora
Zakorzenienie

Tak swoją drogą, ludzie już krzyczą o planowanych podwyżkach dla nauczycieli. Tylko mało kto wie, że to się wiąże ze zwiększeniem etatu. Czyli finalnie wychodzą na to samo. A zwiększenie etatu jest po to, żeby zlikwidować problem braku nauczycieli i wolnych etatów. Tyle, że już wielu nauczycieli musi jeździć po 3 szkołach, żeby wyrobić etat.
Stary 2021-10-15, 13:39   #1973
this_witch
whatever

Cytat:
no to tak się łatwo mówi w zasadzie... ratownikom medycznym też mówiono, że jak się nie podobają warunki pracy, to przecież mogą ją zmienić. i jak nagle w niektórych miejscowościach ratownicy posłuchali rady i odeszli z pracy, to się wielki problem zrobił

co będzie jak nauczyciele posłuchają i tłumnie odejdą? i zostaną tylko Ci na których się najbardziej narzeka, Ci co nie robią nic poza absolutnym minimum

stan edukacji jest jaki jest też między innymi dlatego, że:
1) mnóstwo ambitnych i ogarniętych ludzi to sobie woli iść do innej pracy niż uczyć
2) system skutecznie łamie i zniechęca tych, którzy przyszli do pracy z chęciami i ambicjami

u nas na wydziale już jest problem w jednej katedrze - nie ma kto uczyć studentów, brakuje kadry. ludzie (tutaj informatycy) wolą iść do normalnej pracy i mieć spokój niż za psie pieniądze użerać się ze studentami

Wiesz, ja się z takim narzekaniem od nauczycieli nie spotykam na co dzień (o jakim pisała Ingrid). Absolutnie zgadzam się, że wiele zawodów jest niedocenianych i niedofinansowanych. Natomiast jak ktoś jest tak bardzo zgorzkniały i zniechęcony do swojej pracy, to uważam, że dla własnego i uczniów (czy pacjentów) dobra, może niekoniecznie powinien zostawać w zawodzie dla samej idei.

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ----------

Cytat:
Ty rozumiem harujesz 8 godzin z 15 min przerwą wyliczoną co do sekundy i nie chodzisz poza tą jedną przerwą w tym czasie do toalety, nie robisz sobie herbaty, nie wstajesz od biurka, żeby rozprostować nogi, no i oczywiście nie rozmawiasz z nikim. siedzisz i pracujesz bez odrywania rąk i umysłu od pracy, nawet na minutę
No mówię, to jest właśnie ten kult dupogodzin, czyli rozliczanie innych co do minuty czy na pewno harują wystarczająco w ocenie reszty społeczeństwa Bo wszyscy inni tacy idealni, pracowici jak mrówki, tylko nauczyciele leserzy, a że mają płacone z budżetu to każdy Janusz daje sobie prawo do stania z bacikiem.
Stary 2021-10-15, 13:45   #1974
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
bo jak mówisz przez 45 min ciągiem, to musisz mieć przerwy, żeby nie zajechać się na śmierć. poza tym w przerwach to nauczyciele dyżurują na korytarzach, wymieniają dzienniki, zmieniają klasę, przenoszą rzeczy. do wc też sobie nie mogą wyjść w trakcie lekcji.

Miałam pracę z przerwą 15 minut liczoną co do sekundy.
Teraz mam innego typu pracę i nie da się tego tak przełożyć.
Nie zajmuję się pisaniem programów, ani niczym takim, żeby moja praca polegała wyłącznie na siedzeniu przy biurku. Praca nauczycieli też nie polega wyłącznie na siedzeniu przecież.
Nie wiem, jak jest teraz. Za moich czasów nauczyciele w trakcie lekcji też wychodzili po herbatę.
I w zasadzie to tak, towarzysko nie rozmawiam z nikim.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-15, 13:46   #1975
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:

No jest, ale tu mam jest tak jakby podwójnie, bo tu użerasz się i z dziećmi i z ich rodzicami. A teraz czasy są chore. Nauczyciel za wszystko odpowiada. Rodzić jest ślepy na zachowanie swojego rrozwydrzonego dziecka. Ma w poważaniu wychowanie i uważa, że to szkoła ma wychować i uczyć. Jak bym kiedyś alkohol piła na wycieczce szkolnej to ja bym opierdziel od rodziców dostała, a rodzice by jeszcze nauczycieli przeprosili za moje zachowanie. Teraz jest jak w sytuacji opisanej wyżej. Uczniowie tacy biedni, jak ich nauczyciele mogli nie dopilnować. I jeszcze skargę na szkołę złożyć.
Stary 2021-10-15, 13:49   #1976
Marigold19
🦄

Cytat:
Napisane przez meliandra Pokaż wiadomość
No jest, ale tu mam jest tak jakby podwójnie, bo tu użerasz się i z dziećmi i z ich rodzicami. A teraz czasy są chore. Nauczyciel za wszystko odpowiada. Rodzić jest ślepy na zachowanie swojego rrozwydrzonego dziecka. Ma w poważaniu wychowanie i uważa, że to szkoła ma wychować i uczyć. Jak bym kiedyś alkohol piła na wycieczce szkolnej to ja bym opierdziel od rodziców dostała, a rodzice by jeszcze nauczycieli przeprosili za moje zachowanie. Teraz jest jak w sytuacji opisanej wyżej. Uczniowie tacy biedni, jak ich nauczyciele mogli nie dopilnować. I jeszcze skargę na szkołę złożyć.
Ja mam wrażenie, że kiedyś jak była wywiadówka to się dzieciaki bały, a teraz boi się nauczyciel.
Stary 2021-10-15, 13:55   #1977
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Wiesz, ja się z takim narzekaniem od nauczycieli nie spotykam na co dzień (o jakim pisała Ingrid). Absolutnie zgadzam się, że wiele zawodów jest niedocenianych i niedofinansowanych. Natomiast jak ktoś jest tak bardzo zgorzkniały i zniechęcony do swojej pracy, to uważam, że dla własnego i uczniów (czy pacjentów) dobra, może niekoniecznie powinien zostawać w zawodzie dla samej idei.
z publicznym narzekaniem zasadniczo też się nie spotykam - bo co tu narzekać? wszyscy w temacie wiedzą jak jest i w sumie wszystko już zostało powiedziane. do tych poza tematem to strach się odezwać, bo nie wiadomo kiedy trafi się na osobę z poglądami jak Ingrid.

to co tutaj część osób pisze, to raczej nie są jakieś wielkie zgorzknienie. myślę, że znaczna większość nauczycieli już się po prostu pogodziła z tym wszystkim i po prostu pracuje mimo pewnego poczucia krzywdy. jest jak jest i nauczyciele sobie w tych warunkach radzą.

niemniej jednak problem istnieje i jest realny. i nie uważam aby jego rozwiązaniem było rzucanie "to zmień pracę jak się nie podoba" (generalnie, nie jest to przytyk do Ciebie). potrzeba głębokich rozwiązań systemowych, a nie liczenia na to, że znajdą się ludzie z takim poczuciem misji, że będą cudownymi nauczycielami, mimo takich warunków pracy i społecznego 'gnojenia'.

---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ----------

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;88949211]Miałam pracę z przerwą 15 minut liczoną co do sekundy.
Teraz mam innego typu pracę i nie da się tego tak przełożyć.
Nie zajmuję się pisaniem programów, ani niczym takim, żeby moja praca polegała wyłącznie na siedzeniu przy biurku. Praca nauczycieli też nie polega wyłącznie na siedzeniu przecież.
Nie wiem, jak jest teraz. Za moich czasów nauczyciele w trakcie lekcji też wychodzili po herbatę.
I w zasadzie to tak, towarzysko nie rozmawiam z nikim.[/QUOTE]

i uważasz to za dobry model pracy, skoro oczekujesz takiego u nauczycieli?

a ponadto... to co w zasadzie powinni robić Ci nauczyciele w czasie gdy uczniowie mają przerwę?
czy oczekujesz, że nauczyciele mają mieć niepłacone za te przerwy, mimo że w tym czasie nadal są odpowiedzialni za uczniów i część z nich wykonuje swoje obowiązki (np Ci co dyżurują na korytarzach, na przerwie kserują materiały dla kolejnej klasy, uzupełniają dziennik, itd)?

tak praca nauczycieli nie polega na siedzeniu. nigdzie tak nie napisałam z resztą.
ale napisałaś, że nie pracują przecież 18 h a 13,5. prowadzenie lekcji przez 45 min to jest ciągła praca, niezależnie czy siedzą, czy stoją, czy mówią, czy pilnują jak uczniowie piszą sprawdzian. jeśli by to tak przeliczyć, to wtedy Ty też w swojej pracy, poza przerwami, nie robisz absolutnie nic poza zakresem swoich obowiązków? zupełnie nic innego? tylko i wyłącznie pracujesz?

Czas edycji: 2021-10-15 o 13:59
Stary 2021-10-15, 13:55   #1978
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
z publicznym narzekaniem zasadniczo też się nie spotykam - bo co tu narzekać? wszyscy w temacie wiedzą jak jest i w sumie wszystko już zostało powiedziane. do tych poza tematem to strach się odezwać, bo nie wiadomo kiedy trafi się na osobę z poglądami jak Ingrid.

to co tutaj część osób pisze, to raczej nie są jakieś wielkie zgorzknienie. myślę, że znaczna większość nauczycieli już się po prostu pogodziła z tym wszystkim i po prostu pracuje mimo pewnego poczucia krzywdy. jest jak jest i nauczyciele sobie w tych warunkach radzą.

niemniej jednak problem istnieje i jest realny. i nie uważam aby jego rozwiązaniem było rzucanie "to zmień pracę jak się nie podoba" (generalnie, nie jest to przytyk do Ciebie). potrzeba głębokich rozwiązań systemowych, a nie liczenia na to, że znajdą się ludzie z takim poczuciem misji, że będą cudownymi nauczycielami, mimo takich warunków pracy i społecznego 'gnojenia'.
Według mnie te głębokie zmiany powinny zacząć się od likwidacji karty nauczuciela

Stary 2021-10-15, 13:59   #1979
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Według mnie te głębokie zmiany powinny zacząć się od likwidacji karty nauczuciela

dlaczego?
Stary 2021-10-15, 14:01   #1980
this_witch
whatever

Cytat:
No potrzeba, potrzeba, natomiast ja po prostu rozumiem ludzi, którzy któregoś dnia zwyczajnie mają dosyć i mówią dość i idą tę pracę zmienić. Może mam egoistyczne podejście, ale ostatecznie uważam, że trzeba patrzeć w pierwszej kolejności na siebie i na swoje zdrowie psychiczne i fizyczne. I jakby ktoś mi bliski, wykonujący taki zawód, żalił się (słusznie) na niską płacę, słabe warunki i wypalenie zawodowe, to to właśnie bym mu doradziła. Żeby pomyślał nad zmianą.
Natomiast myślę, że wielu ludzi po prostu z góry wie na co się pisze. I dziwi mnie narzekanie potem, że ktoś musi pracować na dyżurach, czy w święta i niedziele, albo jak kasjerzy w weekendy. Wiele trzeba poprawić, ale pewne rzeczy są nie do przeskoczenia.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości