|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1951 | ||
|
BAN stały
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71.
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#1952 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
ile lat? a no sporo, jak się program, wytyczne i podręczniki zmieniają co roku ![]() ---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- a Ty przypadkiem nie generalizujesz pisząc o nauczycielach?
|
|
|
|
|
|
#1953 | |
|
whatever
|
Cytat:
Ale ogólnie nie widzę problemu. Każdy może sobie wybrać zawód i pracę jaką chce. Za to widzę tutaj kult "dupogodzin" bo TRZEBA pracować 40 godzin w tygodniu. Nawet jak można tę pracę zmieścić w 20. No ale jak jeden musi odsiedzieć, to przecież drugi też, bo nie może mieć lepiej
|
|
|
|
|
|
#1954 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1955 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1956 |
|
BAN stały
|
Pytasz czy stwierdzasz?
|
|
|
|
#1957 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No na technikę to akurat można przygotowywać w domu żeby dzieci robiły coś kreatywnego. Cytat:
No niestety, ale dzieci w dużej mierze wynoszą różne zachowania z domu. Cytat:
No, ale Ty myślisz, że co roku jest ten sam program? Przecież to się zmienia. Czasy też się zmieniły i prezentacja w formie filmu na 20 letniej kasecie vhs też już nie wystarczy. No to chyba logiczne, że nie każdy rodzić taki jest. Ale wystarczy, że masz 3 takich upierdliwych na klasę i już Ci życie potrafią zatruć.
|
|
|
#1958 | |
|
🦄
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1959 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
'godzin' nauczyciele zadaje się mają 18 w tygodniu. i to jest czas na samo prowadzenie lekcji. wszystko inne robią 'po godzinach' i nikt nie liczy ile faktycznie godzin w sumie muszą poświęcić na pracę. Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2021-10-15 o 13:19 |
|
|
|
|
|
#1960 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1961 | |
|
whatever
|
Cytat:
Ja wierzę, że nauczyciel matematyki, fizyki czy polskiego ma roboty pod korek. Plus pewnie w ciągu roku się to waha. Poza tym, czy oni się naprawdę muszą komuś tłumaczyć? Mają takie warunki pracy jakie mają, jak narzekają to również mogą zmienić pracę.Ale tak to już jest, że jeden zarobi 50zł na godzinę, a inni 100zł (przykłady z d. mówię ogólnie). Jeden się na tę stawkę narobi jak bury misio, inny będzie miał luzik. Jak ktoś się czuje niesprawiedliwie potraktowany czy przepracowany, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wziąć sprawy w swoje ręce. A ostatecznie, można winić system, a nie tych co mają lżej. |
|
|
|
|
|
#1962 |
|
Konto usunięte
|
18 h lekcyjnych, to przecież nie jest normalne 18 h, tylko 13,5.
Nie wiem, dlaczego nauczycielskie godziny liczą się po 45 minut? |
|
|
|
|
#1963 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1964 |
|
whatever
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;88949147]18 h lekcyjnych, to przecież nie jest normalne 18 h, tylko 13,5.
Nie wiem, dlaczego nauczycielskie godziny liczą się po 45 minut?[/QUOTE]Przecież w te pozostałe 15 minut też często mają dyżury, przygotowują się do kolejnych zajęć itd. Plus każdy ma prawo do przerw w godzinach pracy (zależnie od stanowiska). Na uczelniach też płacą od 45 minutowych "godzin", ale akademickich to nikt się nie czepia
|
|
|
|
|
#1965 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1966 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do nauczycieli to się zgadzam. Oni co roku ten sam materiał robią. Praca ciezka, ale wolnych weekendów to oni maja duzo akurat. Co do drugiego - to ja takie dzieci spotykam regularnie. Darcie się na klatce schodowej i zero upominania - standard. W centrum nauki korzystałam z jakiegoś urządzenia, podeszło dziecko i mi zabrało z rąk sprzęt i samo sie bawiło - zero reakcji. Jedzenie jak prosiaczek w restauracji, bo dziecko uczy się jesc i ma wybor (jakis nowy trend w karmieniu) - zero reakcji. Już nie wspomnę o licznych przekleństwach dzieci na boisku przy osiedlu (za moich czasów dziecięcych nie pamietam, aby dzieci tak przeklinały). I to wszystko poza szkoła, bo do tej nie chodze. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#1967 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
co będzie jak nauczyciele posłuchają i tłumnie odejdą? i zostaną tylko Ci na których się najbardziej narzeka, Ci co nie robią nic poza absolutnym minimum stan edukacji jest jaki jest też między innymi dlatego, że: 1) mnóstwo ambitnych i ogarniętych ludzi to sobie woli iść do innej pracy niż uczyć 2) system skutecznie łamie i zniechęca tych, którzy przyszli do pracy z chęciami i ambicjami u nas na wydziale już jest problem w jednej katedrze - nie ma kto uczyć studentów, brakuje kadry. ludzie (tutaj informatycy) wolą iść do normalnej pracy i mieć spokój niż za psie pieniądze użerać się ze studentami rozmawiamy o nauczycielach, więc piszę o nauczycielach, ale to dotyczy wielu zawodów. wszystkim się mówi, że jak się nie podoba to zmień pracę. tylko co jak Ci wszyscy posłuchają...
|
|
|
|
|
|
#1968 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;88949147]18 h lekcyjnych, to przecież nie jest normalne 18 h, tylko 13,5.
Nie wiem, dlaczego nauczycielskie godziny liczą się po 45 minut?[/QUOTE]Bo mają dyżury, przerwe na wc czy kanapkę jak każdemu pracownikowi przysługuje ![]() Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1969 | |
|
🦄
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1970 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1971 |
|
BAN stały
|
Nie wiem, dlaczego nauczycielskie godziny liczą się po 45 minut?[/QUOTE] bo jak mówisz przez 45 min ciągiem, to musisz mieć przerwy, żeby nie zajechać się na śmierć. ja mam w jeden dzień 4 grupy po 1,5 h. 6 godzin mówienia, z 15 min przerwami między zajęciami. po takim wysiłku głosowym do końca dnia już się praktycznie nie odzywam, tak całe gardło boli. poza tym w przerwach to nauczyciele dyżurują na korytarzach, wymieniają dzienniki, zmieniają klasę, przenoszą rzeczy. do wc też sobie nie mogą wyjść w trakcie lekcji. Ty rozumiem harujesz 8 godzin z 15 min przerwą wyliczoną co do sekundy i nie chodzisz poza tą jedną przerwą w tym czasie do toalety, nie robisz sobie herbaty, nie wstajesz od biurka, żeby rozprostować nogi, no i oczywiście nie rozmawiasz z nikim. siedzisz i pracujesz bez odrywania rąk i umysłu od pracy, nawet na minutę
Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2021-10-15 o 13:37 |
|
|
|
|
#1972 |
|
Zakorzenienie
|
Tak swoją drogą, ludzie już krzyczą o planowanych podwyżkach dla nauczycieli. Tylko mało kto wie, że to się wiąże ze zwiększeniem etatu. Czyli finalnie wychodzą na to samo. A zwiększenie etatu jest po to, żeby zlikwidować problem braku nauczycieli i wolnych etatów. Tyle, że już wielu nauczycieli musi jeździć po 3 szkołach, żeby wyrobić etat.
|
|
|
|
|
#1973 | ||
|
whatever
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- Cytat:
Bo wszyscy inni tacy idealni, pracowici jak mrówki, tylko nauczyciele leserzy, a że mają płacone z budżetu to każdy Janusz daje sobie prawo do stania z bacikiem.
|
||
|
|
|
|
#1974 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Teraz mam innego typu pracę i nie da się tego tak przełożyć. Nie zajmuję się pisaniem programów, ani niczym takim, żeby moja praca polegała wyłącznie na siedzeniu przy biurku. Praca nauczycieli też nie polega wyłącznie na siedzeniu przecież. Nie wiem, jak jest teraz. Za moich czasów nauczyciele w trakcie lekcji też wychodzili po herbatę. I w zasadzie to tak, towarzysko nie rozmawiam z nikim. |
|
|
|
|
|
#1975 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No jest, ale tu mam jest tak jakby podwójnie, bo tu użerasz się i z dziećmi i z ich rodzicami. A teraz czasy są chore. Nauczyciel za wszystko odpowiada. Rodzić jest ślepy na zachowanie swojego rrozwydrzonego dziecka. Ma w poważaniu wychowanie i uważa, że to szkoła ma wychować i uczyć. Jak bym kiedyś alkohol piła na wycieczce szkolnej to ja bym opierdziel od rodziców dostała, a rodzice by jeszcze nauczycieli przeprosili za moje zachowanie. Teraz jest jak w sytuacji opisanej wyżej. Uczniowie tacy biedni, jak ich nauczyciele mogli nie dopilnować. I jeszcze skargę na szkołę złożyć.
|
|
|
#1976 | |
|
🦄
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1977 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
to co tutaj część osób pisze, to raczej nie są jakieś wielkie zgorzknienie. myślę, że znaczna większość nauczycieli już się po prostu pogodziła z tym wszystkim i po prostu pracuje mimo pewnego poczucia krzywdy. jest jak jest i nauczyciele sobie w tych warunkach radzą. niemniej jednak problem istnieje i jest realny. i nie uważam aby jego rozwiązaniem było rzucanie "to zmień pracę jak się nie podoba" (generalnie, nie jest to przytyk do Ciebie). potrzeba głębokich rozwiązań systemowych, a nie liczenia na to, że znajdą się ludzie z takim poczuciem misji, że będą cudownymi nauczycielami, mimo takich warunków pracy i społecznego 'gnojenia'. ---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ---------- [1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;88949211]Miałam pracę z przerwą 15 minut liczoną co do sekundy. Teraz mam innego typu pracę i nie da się tego tak przełożyć. Nie zajmuję się pisaniem programów, ani niczym takim, żeby moja praca polegała wyłącznie na siedzeniu przy biurku. Praca nauczycieli też nie polega wyłącznie na siedzeniu przecież. Nie wiem, jak jest teraz. Za moich czasów nauczyciele w trakcie lekcji też wychodzili po herbatę. I w zasadzie to tak, towarzysko nie rozmawiam z nikim.[/QUOTE] i uważasz to za dobry model pracy, skoro oczekujesz takiego u nauczycieli? a ponadto... to co w zasadzie powinni robić Ci nauczyciele w czasie gdy uczniowie mają przerwę? czy oczekujesz, że nauczyciele mają mieć niepłacone za te przerwy, mimo że w tym czasie nadal są odpowiedzialni za uczniów i część z nich wykonuje swoje obowiązki (np Ci co dyżurują na korytarzach, na przerwie kserują materiały dla kolejnej klasy, uzupełniają dziennik, itd)? tak praca nauczycieli nie polega na siedzeniu. nigdzie tak nie napisałam z resztą. ale napisałaś, że nie pracują przecież 18 h a 13,5. prowadzenie lekcji przez 45 min to jest ciągła praca, niezależnie czy siedzą, czy stoją, czy mówią, czy pilnują jak uczniowie piszą sprawdzian. jeśli by to tak przeliczyć, to wtedy Ty też w swojej pracy, poza przerwami, nie robisz absolutnie nic poza zakresem swoich obowiązków? zupełnie nic innego? tylko i wyłącznie pracujesz? Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2021-10-15 o 13:59 |
|
|
|
|
|
#1978 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1979 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1980 | |
|
whatever
|
Cytat:
Natomiast myślę, że wielu ludzi po prostu z góry wie na co się pisze. I dziwi mnie narzekanie potem, że ktoś musi pracować na dyżurach, czy w święta i niedziele, albo jak kasjerzy w weekendy. Wiele trzeba poprawić, ale pewne rzeczy są nie do przeskoczenia. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:00.