|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3631 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71.
Cytat:
![]() Jeszcze warto wspomnieć, że macierzyństwo jest tak silnie wdrukowane w 'normę' bycia kobietą, że stanowi wręcz fundament tożsamości u większości kobiet w niejednym społeczeństwie. Zwykle silnie związanym z religią. Jak np. Polska. Tutaj presja, moim zdaniem, jest na kobiety gigantyczna żeby rodziły. A nawet coraz większa. Inna sprawa, że z wielu przyczyn, coraz mniej skuteczna. W Biblii przecież stoi jak byk, że 'drzewo które nie rodzi, trzeba wyciąć'. No to ludzie kochani, nic dziwnego, że wielu nie ma odwagi uchodzić w społeczeństwie za nieprzydatny, dziki krzak. Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2021-11-01 o 12:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3632 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3633 |
Wtajemniczenie
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;88974538]Świetnie napisane
![]() Jeszcze warto wspomnieć, że macierzyństwo jest tak silnie wdrukowane w 'normę' bycia kobietą, że stanowi wręcz fundament tożsamości u większości kobiet w niejednym społeczeństwie. Zwykle silnie związanym z religią. Jak np. Polska. Tutaj presja, moim zdaniem, jest na kobiety gigantyczna żeby rodziły. A nawet coraz większa. W Biblii przecież stoi jak byk, że 'drzewo które nie rodzi, trzeba wyciąć'. No to ludzie kochani, nic dziwnego, że wielu nie ma odwagi uchodzić w społeczeństwie za nieprzydatny, dziki krzak.[/QUOTE]Zwłaszcza że niby taki instynkt natura itd a nikt nigdy nie wspomina o facetach. Oni już nie mają instynktu potomka i oni mogą sobie chcieć lub nie chcieć mieć dzieci? W gumce to mniej przyjemnie, a nie że im instynkt tacierzyński nie daje spokoju bo w naturze człowieka jest rozmnażanie. Jak ktoś okazuje się bezpłodny to problem z poczuciem męskości/wpływie na związki a nie problem z usychania z instynktu tacieżyńskiego. A głód odczuwa każdy - tylko różni ludzie mają różne poziomy od jakiego momentu więc znowu hultaj wymyślasz bzdury. Już nie mówiąc o tym że im człowiek grubszy i je częściej cukry proste to hormony i insulina zwiększają jego głód, a im zdrowiej się odżywiający, szczuplejszy, zestresowany czy wręcz chory na jadłowstręt to głód jest inaczej odczuwany i inaczej zaspokajany. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3634 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3635 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3636 |
Zakorzenienie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;88974458]1 listopada są jakieś msze w kościołach? Czy tylko po cmentarzach się chodzi?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Normalnie są mszę jak w każdą niedzielę, bo jest to święto kościelne. Można się też spotkać tym dniu z mszami na cmentarzach zamiast w kościele. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
![]() |
#3637 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3638 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co nie zmienia faktu, że liczba ludzi świadomie rezygnujących z rodzicielstwa to ciągle miażdżąca mniejszość. Wybór jest, pewnie. Ale właśnie - czas upływa, a co ze starością, a mama suszy dupę o wnuka, a ksiądz dobrodziej na kolędzie pogania i że to nie po bożemu nie mieć dzieci, a ginekolog nie chce wypisać antykonceptów, bo jego zdaniem to 'już na panią pora', a to do aborcji dostęp zerowy. I tak to się kręci z tym rzekomym instynktem. Nikt nie wisi w próżni, a nonkonformiści to zawsze jest mniejszość. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3639 |
Wtajemniczenie
|
Nie ma też obowiązku posiadania zwierząt które też są absorbujące czasowo, pieniężnie i emocjonalnie a znaczna część ludzi od wieków lubi mieć zwierzaka. Czy to instynkt posiadania zwierzęcia? Jakoś wszystkie instynkty są dość proste i dotyczące chwili/emocji/rozpoznawania i reagowania doraźnie na daną sytuację, konsekwencje braku wypełnienia czuje się od razu dlatego jest tak duża chęć podążania za nim - a nagle "instynkt MACIERZYŃSKI" jako jedyny tylko u samicy homo sapiens rozrasta się do rangi skomplikowanych decyzji wikłających kilkadziesiąt lat życia i kolejnych kilkudziesięciu lat żalu za niewypełnieniem.
Edytowane przez Overcooked Czas edycji: 2021-11-01 o 13:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3640 |
Konto usunięte
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;88974538]Świetnie napisane
![]() Jeszcze warto wspomnieć, że macierzyństwo jest tak silnie wdrukowane w 'normę' bycia kobietą, że stanowi wręcz fundament tożsamości u większości kobiet w niejednym społeczeństwie. Zwykle silnie związanym z religią. Jak np. Polska. Tutaj presja, moim zdaniem, jest na kobiety gigantyczna żeby rodziły. A nawet coraz większa. Inna sprawa, że z wielu przyczyn, coraz mniej skuteczna. W Biblii przecież stoi jak byk, że 'drzewo które nie rodzi, trzeba wyciąć'. No to ludzie kochani, nic dziwnego, że wielu nie ma odwagi uchodzić w społeczeństwie za nieprzydatny, dziki krzak.[/QUOTE] ![]() Na szczęście, ta presja jest coraz mniejsza. Nikt nie uwaza bezdzietnej pary za wybrakla, a tak bylo 40-50 lat temu, nie tak dawno. Nieposiadanie dziecka nie bylo opcja, teraz jest |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3641 |
Czarna owca
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;88974582]
![]() Na szczęście, ta presja jest coraz mniejsza. Nikt nie uwaza bezdzietnej pary za wybrakla, a tak bylo 40-50 lat temu, nie tak dawno. Nieposiadanie dziecka nie bylo opcja, teraz jest[/QUOTE]Że nikt, to bym nie przesadzała, bo według mnie dalej większość naszego społeczeństwa tak myśli. Ale jednak jest to coraz mniejszy odsetek ![]() Sent from my M2101K6G using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3642 |
Konto usunięte
|
W temacie grobbinguZałącznik 7761635
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3643 |
BAN stały
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88974534]
Nic nie zrozumialas Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Po prostu nie chcę spędzać x-godzin klepiąc posty na wizażu a byłoby to konieczne chcąc odnosić się do wszystkiego. Pozostając przy sportowym przykładzie. Generalnie działa to mniej więcej tak: - ludzie wykształcili masę mięśniową bo była im niezbędna do wszelkich czynności. Sprint nie wziął się z potrzeby uprawiania sportu tylko był potrzebny do ucieczki przed zagrożeniem. ![]() - jednocześnie żeby cokolwiek działało potrzebuje energii. Jej pozyskanie specjalnie łatwe nie było stąd tendencja (potrzeba) do jej oszczędzania i nietracenia bez konieczności. W efekcie obie postawy choć stanowiące swoje przeczenie są instynktowne i wynikają z biologii. Zarówno kiedy potrzebujesz się poruszać bo cię mierzi kanapa jak i kiedy nie chce ci się i zalegasz oglądając seriale i wsuwając ciastka. Potrzeba posiadania i nieposiadania dziecka może być czy jest jednocześnie instynktowna. Przekazujesz geny decydujesz się na wysiłek, skupiasz się na sobie i ci się nie chce, nie rozmnażasz się. I permutacja powyższego. ![]() Kiedyś dzieci były nie tylko niechcianym efektem uprawiania seksu, realizowania popędu, ale również zabezpieczeniem na starsze lata. Teraz już tak to nie funkcjonuje (nie jest niezbędne). Możliwe (stara teoria, nie wiem w jakim kierunku poszła) ludzie którzy nie chcą mieć dzieci nie mają ich bo sami mają wady i natura zwyczajnie eliminuje taką jednostkę. ![]() Z 2 str ludzi jest teraz 8 mld i może zwiększona jest potrzeba wyhamowania a nie rozmnażania się bo zasoby nieograniczone nie są i to też jest jakaś odpowiedź na sygnał rzucany przez ewolucję. A postrzeganie większości społeczeństwa które ma potomstwo że zdecydowało się wcale go nie chcąc jest mysleniem życzeniowym i kojarzy się z potrzebą przynależności do grupy i szukaniem sobie pobratymców na siłę. Tam gdzie fukcjonuje polityka 1 dziecka i narzucanie ograniczeń raczej to rozwiązanie z ulgą i pochwalą przyjmowane nie jest. Dla małżeństw które chcą mieć więcej niż 1 dziecko to jest dramat. Naprawdę sprowadzanie zagadnienia tylko do ''nie ma instynktu posiadania potomstwa, zachodzenia w ciążę, zwał jak zwał'' tylko dlatego że samemu ceni się jakieś wygody nad inne jest takim uproszczeniem że hej. ![]() Dla mnie też eot, możesz sobie nazywać co chcesz i jak chcesz, ''wizaż tego nie pomalujesz''. ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2021-11-01 o 14:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3644 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3645 |
BAN stały
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;88974571]Co nie zmienia faktu, że liczba ludzi świadomie rezygnujących z rodzicielstwa to ciągle miażdżąca mniejszość. Wybór jest, pewnie. Ale właśnie - czas upływa, a co ze starością, a mama suszy dupę o wnuka, a ksiądz dobrodziej na kolędzie pogania i że to nie po bożemu nie mieć dzieci, a ginekolog nie chce wypisać antykonceptów, bo jego zdaniem to 'już na panią pora', a to do aborcji dostęp zerowy. I tak to się kręci z tym rzekomym instynktem. Nikt nie wisi w próżni, a nonkonformiści to zawsze jest mniejszość.[/QUOTE]a czemu Ty zdecydowałaś się na dziecko? Uległaś presji ? Pytam bo zdajesz mi się być tzw. ostatnią osobą która urodziłaby ponieważ '' a co ze starością, a mama suszy dupę o wnuka, a ksiądz dobrodziej na kolędzie pogania i że to nie po bożemu nie mieć dzieci, a ginekolog (...)''
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3646 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3647 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ---------- Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2021-11-01 o 14:49 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3648 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3649 | ||
Zakorzenienie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;88974487]tez nie wierze w instynkt macierzynski jako chec posiadania potomstwa. Dla mnie instynkt macierzynski to instynktowna chec opieki, dbania, ochrony itd... dziecka, kiedy ono sie juz urodzi. W zasadzie okreslilabym ten instynkt jako rodzicielski, a nie macierzynski, czyli zarezerwowany dla kobiet.[/QUOTE]
nie mam instynktownej chęci dbania i ochrony - rozumowo wiem, że małe dzieci trzeba chronić, ale tak ogólnie to mnie bardziej drażnią niż wywołują instynkt opiekuńczy. Poza tym - gdyby taki instynkt istniał, nie byłoby dzieci porzuconych czy maltretowanych przez rodziców. Cytat:
nie wiem jakie są statystyki, ale dużo kobiet rodzi dzieci nie dlatego, że się świadomie decyduje na powołanie na świat nowego człowieka, tylko dlatego że "to naturalne", "już pora na dziecko", "wszyscy mają i wydawało mi się że to jedyna droga" etc. Polecam grupę "żałując rodzicielstwa" na fb. Cytat:
choroba o podłożu genetycznym nie jest dla natury wadą? Czy źle zrozumiałam Twój wpis? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3650 |
Zakorzenienie
|
W temacie zdziwieniowym - zdziwiło mnie ilu ludzi dzisiaj było na cmentarzu z psami.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3651 | |
BAN stały
|
Cytat:
Bo ja na wizażu np. czytam że niektóre laski kompletnie ignorują że facet się nie nadaje na partnera za to staranie o dzidzię na propsie. W internecie to zdaje się są całe strony zrzeszające osoby które naprawdę ale to naprawdę żałują zostania rodzicem (z tego co kojarzę są to grupy zamknięte) no i co w związku z tym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3652 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak zwykle cos sobie wymyslasz, ja wysiadam. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3653 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Np. Starość. Z punktu widzenia człowieka to jest dramat i raczej niewiele dobrego. Zyskujesz wiedzę i doświadczenie, ale ciało ulega stopniowemu pogorszeniu aż do braku możliwości funkcjonowania i śmierci. Natomiast dla natury to jest w jakis sposób wymienność nośników genowych i sekwencji (raczej te są kluczowe) i tyle. Można zadać pytanie po co w ogóle człowiek się rodzi jak i tak umiera, co niejeden filozof robił czy robi. ![]() ---------- Dopisano o 17:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ---------- Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2021-11-01 o 15:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3654 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mamy mięśnie i instynktownie biegamy zamiast chodzić jak pojawi się u nas wola "musisz szybciej przemieścić się z a do b bo cię zje tygrys" . To nie ma NIC wspólnego z "chcę przebiec do 35 roku życia 1-2 maratony bo mam instynkt biegania" "lubię sobie pobiegać słuchając muzyki bo mnie to uspokaja" "frustruje mnie brak medalu za przebiegnięcie maratonu bo w mojej naturze jako człowieka leży bieganie". To że tysiące ludzi biega maratony z własnej woli (a wpadli na ten pomysł przez życie w społeczeństwie o danej kulturze) a nie z instynktu nie ujmuje ich doświadczeniom, nie pozbawia sensu, nie odbiera zalet i wad tych decyzji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3655 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Także pozdro, ja na takim poziomie nie będę dyskutowac ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3656 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A po drugie - może Ty powiesz coś o swoich wyborach ? Masz dzieci, nie masz ? Dlaczego; czym się kierowałaś ? Skoro mamy tu omawiać swoje prywatne wybory, niech też się dowiem jak to u Ciebie jest ![]() ---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ---------- To ewidentnie jakaś bzdura jest, skoro podobno bezdzietni z wyboru to możliwe, że felerni i matka natura broni się przed ich genami jak może, podczas gdy oddziały dziecięce pękają w szwach od chorych dzieci. Też tych z wadami wrodzonymi i genetycznymi. Jeżeli nawet ktoś formułował tego typu teorie, to chyba było to w instytucie badań z d*upy. Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2021-11-01 o 16:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3657 |
Zakorzenienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88974667]
Yhy, jasne, tylko dlatego, ze ja nie mam. Szkoda, ze nie potrafisz nic odpisac na moje argumenty, ze jak na instynkt dziwnie duzo ludzi jednak dzieci miec nie chce, a ci co chcą decydują sie na to czesto z rozsądku, a nie kierowani jakimś instynktem. + To, ze ewolucyjnie naprawdę do przetrwania gatunku wystarczy popęd plciowy, a nie jeszcze jakies dodatkowe instynkty rodzicielskie. No ale jasne, po co sie wysilac na argumenty, latwiej odpisać "absurd hyhyhy". Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] No ale jakich argumentow ![]() Przeciez to tylko Twoje zalozenia. Duzo ludzi dzieci nie chce - no i? Co to za logika w ogole - duzo ludzi nie ma preferencji do X, wiec prefernecja do X nie istnieje, wut ![]() Z jakiegoz znowu rozsadku ![]() Zupelnie rozumiem, ze Ty tego nie odczuwasz, ale to tyle az czy tylko ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3658 |
Konto usunięte
|
Moje jakiekolwiek istniejace czy nieistniejace instykty macierzynskie ucichly w momencie w ktorym zdalam sobie sprawe, jak bardzo gro mezczyzn nienawidzi kobiet (kobiet jako plci, nie jakiejs kobiety konkretnie). A zdalam sobie sprawe w momencie kiedy politycy mojego pieknego kraju zaczeli interesowac sie macicami kobiet tak bardzo, ze wprowadzili prawo dajace im przyzwolenie na kontrole kobiet.
(Zeby nie bylo: kobiety kontrolowane byly od zarania dziejow. Teraz sobie tylko na nowo znalezli jakies argumenty zeby to przepchnac, bo widocznie czasy sie za bardzo zmienily i kobiety byly za bardzo samodzielne mogac pracowac i samemu wynajmowac mieszkanie. I komus to uwieralo.) I tu nawet nie chodzi tylko o zakaz aborcji sam w sobie, ale o te wszystkie dyskusje, debaty, ktore sie z tym wiazaly. Uslyszalam wystarczajaco. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3659 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trochę jednak niegustowne, biorąc pod uwagę psi zwyczaj obsikiwania otoczenia. ![]()
![]() |
![]() |
#3660 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:56.