Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71. - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-11-02, 09:49   #3751
squirrelqa
Zakorzenienie

Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71.

Na mnie spore wrażenie zrobił cmentarz w Barcelonie na wzgórzu Montjuic. Znany z powieści "Cień wiatru" Bardzo ciekawy, klimatyczny. Są tam też klasyczne groby, ale też mnóstwo alejek z małymi miejscami na urny.IMG_20211102_104617.jpgIMG_20211102_104606.jpgIMG_20211102_104718.jpg

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 09:52   #3752
pempek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
a to w niemczech, francji, anglii i innych krajach jest niby inaczej?

Nie No, co ty… taka wiocha tylko w Polsce

pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 09:54   #3753
this_witch
whatever

Ja nie planuję dbać o groby, kiedy nadejdzie "moja kolej". Nawet nie wiem czy będę mieszkać na tyle blisko.
Mam też nadzieję, że zanim pozostałe bliskie mi osoby umrą, zmieni się prawo w Polsce i będzie można zrobić z prochami zmarłego co się chce.
this_witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 09:54   #3754
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
a to w niemczech, francji, anglii i innych krajach jest niby inaczej?
Oczywiscie ze jest inaczej. Przede wszystkim nie ma tylu cmentarzy. Jak sa, to sa ozdobione skromnie. Same pomniki to tez czesto tylko taka tablica. Zwlaszcza protestanckie cmentarze sa bardzo skromne.
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 09:56   #3755
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Cmentarze dość dobrze odwzorowują kulturę, mentalność i wartości. A nierzadki obrazek z polskich cmentarzy to duże, odpicowane pomniki, zawalone na 1 listopada toną plastiku, i coraz to bardziej wymyślnych zniczy, chaos estetyczny i brak myślenia o zagospodarowaniu przestrzeni jako całości, bo każdy myśli o swojej kwaterce, ale już nie o tym, co jest 3 metry dalej.

Może Tobie się to podoba, ale mnie nie musi i mogę sobie to analizować przez pryzmat innych cmentarzy i innego podejścia.
Jak dobrze ze jesteś ponad to wszystko i poza tym zaściankowym krajem

Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 09:57   #3756
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
I tez nie wiem skąd to założenie że tylko u nas tak wyglądają cmentarze.
W Europie cmentarze wyglądają dość podobnie: włoskie, francuskie, niemieckie, greckie, jakieś.
Nie wyglądają podobnie. Na przykład holenderskie cmentarze są o wiele skromniejsze, z mniejszymi grobami, większą ilością zieleni, ozdoby są bardziej indywidualne i często pokazują jakaś cechę czy pasję danej osoby np figurki kotów, modele aut, brak też symboli religijnych.
Zwłaszcza ta indywidualność mi się tam podoba.

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość

a może po prostu ktoś dba o ten grób, a nie od razu, że na pokaz, bo stać? to kogo ma być wina, ze obok przykładowo groobu Twojego ojca jest grób osoby której grobu nikt nie odwiedza, bo np nie ma rodziny ani kogoś, kto by mógł o niego zadbać?
To jest pytanie z gatunku "dlaczego polskie miasta są zawalone paskudnymi reklamami ". Bo nie ma regulacji, bo ludzie dbaja o swoje poletko, a wspólna przestrzeń mało ich interesuje, bo niektórzy mają zły gust i mogą go pokazywać, bo brak troski o estetykę przestrzeni ze strony władz.

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
aha, to zostaw kartkę na grobie swojej bliskiej osoby " proszę nie przynosić zniczy bo wystarczy jeden"

Są groby na które chodzę zawsze i zawsze biore ze sobą znicz. Nie jestem w mniejszości, tak robi większość. Na grób dziadka kupiłam dwa znicze, gdy je poszłam zapalić to świeciło się już 8. Miałam je wyebać, bo pokazówa?
Nie widzę sensu noszenia na każdy odwiedzany grób zniczy. Ja kupuję z reguły tylko wkłady i może ze dwa całe znicze. Jak na grobie stoi ich dużo, to nic tam nie stawiam, bo po co. Jak jest jakiś pusty znicz, to wstawiam wkład.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 09:59   #3757
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Cmentarze dość dobrze odwzorowują kulturę, mentalność i wartości. A nierzadki obrazek z polskich cmentarzy to duże, odpicowane pomniki, zawalone na 1 listopada toną plastiku, i coraz to bardziej wymyślnych zniczy, chaos estetyczny i brak myślenia o zagospodarowaniu przestrzeni jako całości, bo każdy myśli o swojej kwaterce, ale już nie o tym, co jest 3 metry dalej.

Może Tobie się to podoba, ale mnie nie musi i mogę sobie to analizować przez pryzmat innych cmentarzy i innego podejścia.

mnie się nie podoba takie podejście, to jest istna katastrofa ekologiczna. Bezsensownie ogołocone hektary, koszone na dokładkę tej katastrofy regularnie.

To już naprawdę lepsze europejskie cmentarze zarzucone raz w roku kwiatami i świeczkami, ale zalesione i zakrzaczone, bedace ostoja drobnych zwierzat i rodzajem parku i zielonych płuc miast.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg images.jpg (12,3 KB, 127 załadowań)

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2021-11-02, 09:59   #3758
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
A jak u Was wygląda kwestia utrzymania grobów (tj sprzątania, konserwacji)? Ja jako jedyna wnuczka mam 2 grobowce na głowie. Na razie dbam o to razem z mamą ale ostatecznie to spocznie tylko na mnie. W ogóle uważam, że ciało powinno się dematerializować w chwili śmierci. Człowieka już nie ma, ale zostaje kawał kamienia.
Mozesz nie dbać przecież, później jak się grobu nie opłaci to ktoś inny może wykupić. Po 20 latach (?)można kolejna osobę na to miejsce pochować.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 09:59   #3759
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Nie wyglądają podobnie. Na przykład holenderskie cmentarze są o wiele skromniejsze, z mniejszymi grobami, większą ilością zieleni, ozdoby są bardziej indywidualne i często pokazują jakaś cechę czy pasję danej osoby np figurki kotów, modele aut, brak też symboli religijnych.
Zwłaszcza ta indywidualność mi się tam podoba.

To jest pytanie z gatunku "dlaczego polskie miasta są zawalone paskudnymi reklamami ". Bo nie ma regulacji, bo ludzie dbaja o swoje poletko, a wspólna przestrzeń mało ich interesuje, bo niektórzy mają zły gust i mogą go pokazywać, bo brak troski o estetykę przestrzeni ze strony władz.

Nie widzę sensu noszenia na każdy odwiedzany grób zniczy. Ja kupuję z reguły tylko wkłady i może ze dwa całe znicze. Jak na grobie stoi ich dużo, to nic tam nie stawiam, bo po co. Jak jest jakiś pusty znicz, to wstawiam wkład.
Brawo ty.

Stary 2021-11-02, 09:59   #3760
Pani_Mada
BAN stały

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88975936]Oczywiscie ze jest inaczej. Przede wszystkim nie ma tylu cmentarzy. Jak sa, to sa ozdobione skromnie. Same pomniki to tez czesto tylko taka tablica. Zwlaszcza protestanckie cmentarze sa bardzo skromne.[/QUOTE]

rozumiem, że w Polsce za to nie ma skromnych cmentarzy?

odwiedziłam całkiem sporo cmentarzy w Anglii, w Niemczech też kilka - mój brat mieszka obok cmentarza w Niemczech. wiocha, taka sama jak w Polsce. nie ma się co łudzić
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 09:59   #3761
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Jak dobrze ze jesteś ponad to wszystko i poza tym zaściankowym krajem

Cieszę się, że tak myślisz, ale w Twojej wypowiedzi zabrakło jeszcze wściekłej emotki. Coś ostatnio idziesz drogą Persephony.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-11-02, 10:00   #3762
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Cieszę się, że tak myślisz, ale w Twojej wypowiedzi zabrakło jeszcze wściekłej emotki. Coś ostatnio idziesz drogą Persephony.
Bo mam inne zdanie niz ty? A to o Perse jaki miało cel?

Stary 2021-11-02, 10:02   #3763
Rysia16
Zakorzenienie

Niestety akurat większość cmentarzy u mnie w okolicy nie jest zakrzaczone, ledwo na nich jakiekolwiek drzewa stoją. Nawet w jednej wsi, wokół drzewa i pola, ale sam teren cmentarza wykoszony do 0 (chodzi mi o teren pod nowe groby, spory i łysy). W mojej miejscowości dodatkowo powycinali drzewa, bo korzenie niszczyły chodnik.

Idealne byłyby niewielkie płyty, ale z zielenią wokół. Mało miejsc zwiedziłam, ale akurat pamiętam, że w Niemczech takie widziałam. Tereny z bujną zielenią, z małymi nagrobkami/płytami. Podobało mi się to.
Rysia16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 10:03   #3764
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Bo mam inne zdanie niz ty? A to o Perse jaki miało cel?

Bo nie potrafisz normalnie skomentować i odnieść się do treści posta, za to coraz częściej walisz wściekłe emotki zamiast.
Stary 2021-11-02, 10:04   #3765
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
mnie się nie podoba takie podejście, to jest istna katastrofa ekologiczna. Bezsensownie ogołocone hektary, koszone na dokładkę tej katastrofy regularnie.

To już naprawdę lepsze europejskie cmentarze zarzucone raz w roku kwiatami i świeczkami, ale zalesione i zakrzaczone, bedace ostoja drobnych zwierzat i rodzajem parku i zielonych płuc miast.
też nie wiem czym tu się zachwycać
nowoczesne, cmentarze w polsce też zbyt piękne nie są, ale wcale też nie są gorsze od tego na zdjęciu

kiedyś były w Polsce piękne cmentarze z pięknymi kamiennymi płytami i nagrobkami. ale zostały one zniszczone w trakcie wojen i panowania komunistów
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 10:08   #3766
meliandra
Zakorzenienie

Dziwą mnie ludzie, którzy przychodzą chorzy do pracy. I to nie z lekkim katarkiem, ale tak, że ledwo stoją na nogach. Z dreszczami, z gorączką. Co najlepsze nie mają nic tak bardzo pilnego do roboty, co nie mogłoby poczekać albo czego nie mógłby zrobić ktoś inny. Dzisiaj pojawiły się u mnie dwie takie osoby. Odkąd pamiętam w każdej pracy były takie były. Chory, ale przyjdzie, nie będzie produktywny tylko będzie zarażał innych. Serio nie rozumiem co kieruje takimi ludźmi. Chęć pokazania się przed kierownictwem? Podbudowanie ego, że jest się nie zastąpionym?
Stary 2021-11-02, 10:11   #3767
squirrelqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meliandra Pokaż wiadomość
Dziwą mnie ludzie, którzy przychodzą chorzy do pracy. I to nie z lekkim katarkiem, ale tak, że ledwo stoją na nogach. Z dreszczami, z gorączką. Co najlepsze nie mają nic tak bardzo pilnego do roboty, co nie mogłoby poczekać albo czego nie mógłby zrobić ktoś inny. Dzisiaj pojawiły się u mnie dwie takie osoby. Odkąd pamiętam w każdej pracy były takie były. Chory, ale przyjdzie, nie będzie produktywny tylko będzie zarażał innych. Serio nie rozumiem co kieruje takimi ludźmi. Chęć pokazania się przed kierownictwem? Podbudowanie ego, że jest się nie zastąpionym?
Przełożony nie wygania do domu? U mnie w dwóch różnych miejscach pracy spotykałam się z tym, że kazali iść do domu i tam pracować jeśli może, a jak nie, to do lekarza.

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 10:13   #3768
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Na mnie spore wrażenie zrobił cmentarz w Barcelonie na wzgórzu Montjuic. Znany z powieści "Cień wiatru" Bardzo ciekawy, klimatyczny. Są tam też klasyczne groby, ale też mnóstwo alejek z małymi miejscami na urny.Załącznik 7761662Załącznik 7761663Załącznik 7761664

Podobne aleje powstają już od wielu lat i na polskich cmentarzach.
Mnie dość przerażają, takiej skali betonoza to jest dramat dosłownie.

Liz Williams
Stary 2021-11-02, 10:15   #3769
Likka9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez this_witch Pokaż wiadomość
Mi się ogólnie nie podoba szarość i betonoza polskich cmentarzy, podobają mi się groby bardziej naturalne, z jednym wystającym kamieniem albo tabliczką na trawie. Ewentualnie mogłyby być obsadzone krzewami, kwiatami, a nie wielkie kamienne pomniki.
I na tą trawkę z tabliczka sralby jeden z drugim pieskiem,które pancia albo pan zabrali z sobą na cmentarz 🤪 albo bezdomne koty.
Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
A jak u Was wygląda kwestia utrzymania grobów (tj sprzątania, konserwacji)? Ja jako jedyna wnuczka mam 2 grobowce na głowie. Na razie dbam o to razem z mamą ale ostatecznie to spocznie tylko na mnie. W ogóle uważam, że ciało powinno się dematerializować w chwili śmierci. Człowieka już nie ma, ale zostaje kawał kamienia.
Dbam z mamą o dwa groby. Gdy jej zabraknie sama to przejmę,a wraz ze mną moje dzieci. Starsza za każdym razem przejawia chęci jeżdżenia ze mną i pomagania. Mam nadzieję,że jej tak zostanie.
Ale ja już jako nastolatka lubiłam przejść się na cmentarz do babci, ogarnąć dookoła, posiedzieć.

Nie wiem jak jest teraz,ale gdy chodziłam do lo to z szkoły chodziliśmy na opuszczone groby posprzątać, byl budżet na znicze,nie pamiętam z jakiej to było inicjatywy.

Likka9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 10:18   #3770
this_witch
whatever

Cytat:
Napisane przez Likka9 Pokaż wiadomość
I na tą trawkę z tabliczka sralby jeden z drugim pieskiem,które pancia albo pan zabrali z sobą na cmentarz albo bezdomne koty.
No i w sumie co z tego? Jestem zwolenniczką "zwracania" zwłok do natury, tak jak to się dzieje na dziko. Najchętniej zakopywałabym je w samym całunie gdzieś, gdzie rośliny i zwierzęta z nich skorzystają i rozkładające się tkanki będą nawozić glebę. Zresztą, takie rozwiązania już funkcjonują i nazywa się to kompostowaniem zwłok.
Stary 2021-11-02, 10:20   #3771
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Przełożony nie wygania do domu? U mnie w dwóch różnych miejscach pracy spotykałam się z tym, że kazali iść do domu i tam pracować jeśli może, a jak nie, to do lekarza.

Na szczęście wygonili, ale były gadki, że po co przecież ja się dobrze czuje gdzie było widać, że są ledwo żywi. Ja nie wiem, l4 to jakaś ujma czy co?
Stary 2021-11-02, 10:26   #3772
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
No i w sumie co z tego? Jestem zwolenniczką "zwracania" zwłok do natury, tak jak to się dzieje na dziko. Najchętniej zakopywałabym je w samym całunie gdzieś, gdzie rośliny i zwierzęta z nich skorzystają i rozkładające się tkanki będą nawozić glebę. Zresztą, takie rozwiązania już funkcjonują i nazywa się to kompostowaniem zwłok.
To rozwiązanie kojarzy mi się głównie z serialem 6 stóp pod ziemią. Sama nie wiem, co o nim myśleć. Na pewno jest bardziej ekologiczne i takie dość pierwotne zakładając, że to bliscy składają zmarłego do ziemi. Bardziej aktywnie chyba nie da się uczestniczyć w pochówku i być może to ma pozytywny wpływ na późniejsze przechodzenie procesu żałoby? Ale nie wiem, czy sama bym się na coś takiego pisała (w sensie np czy chciałabym tak mojego faceta pochować, bo mi samej to dość obojętne, co się ze mną stanie po śmierci).
Stary 2021-11-02, 10:29   #3773
this_witch
whatever

Cytat:
To rozwiązanie kojarzy mi się głównie z serialem 6 stóp pod ziemią. Sama nie wiem, co o nim myśleć. Na pewno jest bardziej ekologiczne i takie dość pierwotne zakładając, że to bliscy składają zmarłego do ziemi. Bardziej aktywnie chyba nie da się uczestniczyć w pochówku i być może to ma pozytywny wpływ na późniejsze przechodzenie procesu żałoby? Ale nie wiem, czy sama bym się na coś takiego pisała (w sensie np czy chciałabym tak mojego faceta pochować, bo mi samej to dość obojętne, co się ze mną stanie po śmierci).
Z dostępnych opcji, to jestem za kremacją. Uważam wręcz, że powinna być to opcja domyślna. Natomiast interesują mnie te nowe, eko rozwiązania, np resomacja. Mam nadzieję, że zanim umrzemy to ten wybór się poszerzy.
Stary 2021-11-02, 10:29   #3774
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
W mojej pracy l4 jest bardzo niemile widziane nie tylko przez dyrekcję, ale także przez zespół. Byłam na zwolnieniu 3 dni we wrześniu (miałam mieć zabieg w szpitalu, ale w ostatnim momencie został odwołany) i 4 dni w październiku - bo miałam biegunkę i wymiotowałam dalej niż widziałam. I zostało to skwitowane "ciągle siedzisz na zwolnieniu" i "ta znowu na l4". Nasza dyrekcja uznała, że "na katarek się na l4 nie chodzi". Więc zarówno ja, jak i inne osoby chodzimy do pracy chorzy, zakatarzeni, z biegunkami, z gorączką, z dreszczami, z kaszlem. Ba, nawet gdy zgłosiłam dyrekcji, że po szczepionce mam 40 stopni gorączki (byłam na dyżurze) i nie jestem w stanie nawet ustać na własnych nogach, to mnie nie zwolniła do domu, tylko powiedziała, że muszę jakoś wytrzymać... Wg mnie powinna wtedy sama przyjść na te 3 h do placówki, ale nie.
Na szczęście jestem w trakcie przebranżowienia się, bo mam tej pracy zwyczajnie dosyć i jak tylko będzie na horyzoncie coś sensownego, to rzucam to gunwo.

Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 10:32   #3775
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
BAN stały

Cytat:
Dokładnie. Osobiście wolałabym, żeby coś na mnie 'srało' albo mnie zjadało niż gnić w pudełku pod kamieniem.

Ewentualnie podoba mi się szwedzkie rozwiązanie, gdzie cmentarze pełnią rolę parków, a prochy można po prostu rozsypywać na przeznaczonych do tego trawnikach. Nie mam parcia na jakiekolwiek tablice czy nagrobki upamiętniające. Nie oczekuję też odwiedzin czy składania czegokolwiek w miejscu spoczynku moich szczątek.
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 10:35   #3776
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
W mojej pracy l4 jest bardzo niemile widziane nie tylko przez dyrekcję, ale także przez zespół. Byłam na zwolnieniu 3 dni we wrześniu (miałam mieć zabieg w szpitalu, ale w ostatnim momencie został odwołany) i 4 dni w październiku - bo miałam biegunkę i wymiotowałam dalej niż widziałam. I zostało to skwitowane "ciągle siedzisz na zwolnieniu" i "ta znowu na l4". Nasza dyrekcja uznała, że "na katarek się na l4 nie chodzi". Więc zarówno ja, jak i inne osoby chodzimy do pracy chorzy, zakatarzeni, z biegunkami, z gorączką, z dreszczami, z kaszlem. Ba, nawet gdy zgłosiłam dyrekcji, że po szczepionce mam 40 stopni gorączki (byłam na dyżurze) i nie jestem w stanie nawet ustać na własnych nogach, to mnie nie zwolniła do domu, tylko powiedziała, że muszę jakoś wytrzymać... Wg mnie powinna wtedy sama przyjść na te 3 h do placówki, ale nie.
Na szczęście jestem w trakcie przebranżowienia się, bo mam tej pracy zwyczajnie dosyć i jak tylko będzie na horyzoncie coś sensownego, to rzucam to gunwo.

Ja bym miała wywalone co mi mówi dyrekcja szczerze powiedziawszy, bo moje zdrowie jest dla mnie najważniejsze, a łażenie z takim mocnym przeziębieniem może się źle skończyć. Naprawdę wolałabym żeby się na mnie krzywo patrzyli niż się nabawić jakiś powikłań. Już nie mówiąc o tym, że zaraża się innych. No, ale u Ciebie to w ogóle jest chora sytuacja z tego co piszesz, więc dobrze, że szukasz czegoś nowego
Stary 2021-11-02, 10:36   #3777
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Likka9 Pokaż wiadomość
I na tą trawkę z tabliczka sralby jeden z drugim pieskiem,które pancia albo pan zabrali z sobą na cmentarz 🤪 albo bezdomne koty.
Jeszcze nigdy nie widziałam nikogo z psem na cmentarzu. Poza tym po śmierci to raczej byłoby mi obojętne co się dzieje na moim grobie. O ile jakiś będę miała
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 10:38   #3778
this_witch
whatever

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość

I bardzo dobrze, bo nie wiem kto by chciał się tak zajeżdżać, za taką pensję. Tym bardziej, na komenty o l4 powinnaś mieć wywalone.
Trzymam kciuki
Stary 2021-11-02, 10:39   #3779
cava
Zakorzenienie

[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;88976030]Dokładnie. Osobiście wolałabym, żeby coś na mnie 'srało' albo mnie zjadało niż gnić w pudełku pod kamieniem.

Ewentualnie podoba mi się szwedzkie rozwiązanie, gdzie cmentarze pełnią rolę parków, a prochy można po prostu rozsypywać na przeznaczonych do tego trawnikach. Nie mam parcia na jakiekolwiek tablice czy nagrobki upamiętniające. Nie oczekuję też odwiedzin czy składania czegokolwiek w miejscu spoczynku moich szczątek.[/QUOTE]

Mnie by mogli wsypać (prochy) do dołka w takim przeznaczonym do tego "parku" i posadzić na tym jakieś drzewo, żeby z tego wszystkiego jakiś pożytek był na koniec , bo skoro spalili to tlenu zużyli, to niech drzewo naprodukuje.
Mogli by na mnie posadzić np. jabłoń. Zawsze lubiłam jabłka, a i zwierzątka się najedzą z dzikawo rosnącej jabłoni.

Liz Williams
Stary 2021-11-02, 10:41   #3780
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:
Ja bym zrobiła awanturę i zarzadala wyrzucenia tych osób+ upomnienie na piśmie.
Idioci

Sent from my SM-G973F using Tapatalk
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości