Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71. - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-11-02, 18:31   #3901
chimay
Zakorzenienie

Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71.

Cytat:
Napisane przez andra Pokaż wiadomość
Dla mnie tak samo?
Może faktycznie niekomfortowe słyszeć na cmentarzu ludzi, gdy ci chodzą i czytają wzdłuż alejki, o patrz jaki młody/ o a tu matka i syn/o jaki brzydki pomnik to się nie postarali (czyli ktoś miał dla przechodniów się 'starać'? ).
No ale co można zrobić i czy to jest od razu chamskie? Chyba gdzie indziej moja granica jest postawiona.

A propos wklejanych brzydkich zniczy, odkryłam i do dziś nie mogę się nadziwić jak ładne rzeczy można u nas produkować, ale fakt - drogo:
https://zawadzki-znicze.pl/produkt/27/149/memoro-white

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Te niekolorowe z ich oferty prawie wszystkie mi się podobają. Mnie by wystarczył jeden taki prosty znicz na grób i koniec. Też dlatego lubię kolumbaria, bo tam za wiele dekoracji się nie napcha.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 18:32   #3902
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie tak samo?
Może faktycznie niekomfortowe słyszeć na cmentarzu ludzi, gdy ci chodzą i czytają wzdłuż alejki, o patrz jaki młody/ o a tu matka i syn/o jaki brzydki pomnik to się nie postarali (czyli ktoś miał dla przechodniów się 'starać'? ).
No ale co można zrobić i czy to jest od razu chamskie? Chyba gdzie indziej moja granica jest postawiona.

A propos wklejanych brzydkich zniczy, odkryłam i do dziś nie mogę się nadziwić jak ładne rzeczy można u nas produkować, ale fakt - drogo:

Serio skomentowanie, że ktoś młodo umarł jest niekomfortowe? Oglądać też już nagrobków nie mozna?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 18:33   #3903
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość

w sumie to jak tak teraz myślę, to ja z braćmi też kupowaliśmy naszej zmarłej kuzynce najbardziej chyba tandetne znicze na świecie. były takie w kształcie misia czy czegoś podobnego. taki był nasz sposób na radzenie sobie ze śmiercią innego, bliskiego nam dziecka w rodzinie

teraz się okazuje, że matka powinna nam zabronić, bo tandeta i mało elegancko

Jestem w stanie się założyć, że większość tandetnych zniczy jest od małych dzieci dla dziadków/rodziców, albo właśnie na grobach dzieci.

Choć oczywiście nie mam na to danych z GUS-u.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 18:33   #3904
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Dla mnie tak samo?

ten konkretny znicz jest dla mnie mega brzydki i bez zawahania nazwałabym go tandetą. generalnie każdemu podoba się coś innego i to co dla jednego będzie pięknym eleganckim zniczem, dla innego będzie brzydką tandetą

duuuużo bardziej podobają mi się klasyczne okrągłe lub takie wydłużone. a najbardziej to w ogóle takie, tylko że są mega niepraktyczne i bałabym się, że przyjdzie wiatr i coś się podpali

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
A te znicze ze zdjęć, które można znaleźć w necie albo z asortymentu róznych hurtowni np tej KLIK to wcale nie odwzorowują tego, na co jest popyt i co ludzie stawiają na grobach. Tylko tak se je produkują dla jaj, żeby nikt nie kupował, a większość ludzi stawia na grobach proste świeczki bez ozdób.
byłam w przeciągu 4 dni na 7 cmentarzach. na ani jednym nie widziałam nic z tego co wrzuciłaś
a że babcia chciała sobie kupić znicz pod prawie każdym cmentarzem, to chodziłam i oglądałam z nią wszystko po 5 razy zanim się zdecydowała

więc tak, pokusiłabym się o stwierdzenie, że to dość kiepsko odwzorowuje co ludzie stawiają na grobach
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 18:35   #3905
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Nie rozumiem pytania.
No chodzi o to dlaczego teraz wypowiadasz się inaczej niż ktoś sobie wyobraża, że powinnaś na podstawie twoich wcześniejszych wypowiedzi na zupełnie inne tematy
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 18:37   #3906
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
To jest zwyczajnie męczące, jeśli ciągle te same wizażanki mają zawsze coś do zarzucenia polskim zwyczajom, tradycjom, mentalności itp. Tylko nie wiem w czym takie wieczne malkontenctwo jest lepsze.
Krytyka nie jest jednoznaczna z malkontenctwem. Jakby ludzie nic nie krytykowali, to nic by się nie zmieniało.

Cytat:
I napisz jeszcze, że przyjeżdżasz na cmentarz w okresie 1 listopada, to będzie po prostu wisienka na torcie oraz że kupujesz znicz/przynosisz kwiatek.
Nie przyjeżdzam na 1 listopada. Już pisałam, co przynoszę na groby. Wkłady do stojących tam pustych zniczy plus sprzątam grób. Jakbym była akurat w okolicy 1 listopada i już by stało kilka zniczy, to bym nic nie stawiała. Postałabym chwilę, pomyślała o tej osobie i tyle. Po co więcej?
Stary 2021-11-02, 18:39   #3907
kasiunia788742
Zakorzenienie

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88977062]Kto nie odwiedza? Co to znaczy czesto?
Chimay byla w tym roku.
Ja krotko przed rozpoczeciem pandemii.
Inne wizazanki tez wspominaja ze przyjezdzaja do Polski.

Kojarze jedna wizazanke, ktora dlugo nie byla w PL, mieszka bardzo daleko i nic jej w PL nie trzyma, bo nie ma kontaktu z rodzina. Jedna jedyna. "czesto"...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

I na ile byłyscie? Tydzien? Dwa?

Dalej dla mnie perspektywa "odwiedzin" raz w roku czy raz na parę lat a życie na codzień to dwie różne rzeczy.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2021-11-02, 18:40   #3908
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
ten konkretny znicz jest dla mnie mega brzydki i bez zawahania nazwałabym go tandetą. generalnie każdemu podoba się coś innego i to co dla jednego będzie pięknym eleganckim zniczem, dla innego będzie brzydką tandetą

duuuużo bardziej podobają mi się klasyczne okrągłe lub takie wydłużone. a najbardziej to w ogóle takie, tylko że są mega niepraktyczne i bałabym się, że przyjdzie wiatr i coś się podpali

Te ceramiczne mi się podobają, ale nie kupiłabym właśnie dlatego, że są niepraktyczne.

Cytat:
byłam w przeciągu 4 dni na 7 cmentarzach. na ani jednym nie widziałam nic z tego co wrzuciłaś
a że babcia chciała sobie kupić znicz pod prawie każdym cmentarzem, to chodziłam i oglądałam z nią wszystko po 5 razy zanim się zdecydowała

więc tak, pokusiłabym się o stwierdzenie, że to dość kiepsko odwzorowuje co ludzie stawiają na grobach
Też mogę odwrócić ten argument i powiedzieć, że skoro nie byłaś na wszystkich cmentarzach, to nie możesz się wypowiadać, jak jest albo nie jest. W ogóle wszyscy powinni się rozejść, bo nikt nie był na wszystkich cmentarzach w Polsce. I w ogóle nikt nie był w każdym miejscu w Polsce, nie zna każdego jednego Polaka z osobna, więc nie wolno się wypowiadać o Polsce ani o Polakach ani polskich zwyczajach.
Stary 2021-11-02, 18:41   #3909
Limonka2738
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;88977072]No chodzi o to dlaczego teraz wypowiadasz się inaczej niż ktoś sobie wyobraża, że powinnaś na podstawie twoich wcześniejszych wypowiedzi na zupełnie inne tematy [/QUOTE]

O kurcze, no dobrze, to spróbuję się odnieść.

Dlatego, że co innego jest obrobić komuś tyłek, bo akurat nie podoba mi się jego ubranie, fryzura czy wystrój ogródka, a co innego obrobić komuś tyłek w związku z tym, jak radzi sobie z żałobą.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 18:44   #3910
niemanicka
Wtajemniczenie

A ja trochę nie rozumiem tego zamieszania. Z jednej stroni broni się polskich cmentarzy, a z drugiej zaprzecza że żadnych kolorowych zniczy na nich nie ma. Trochę to sobie przeczy. Ja również widuje na cmentarzu takie znicze, jak chimay wstawiła, rowniez uwazam ze jest ich duzo, bo kazdy dorzuca swoj w wybranym przez siebie wzorze i kolorze. No i okej. Dzisiaj mijałam polski cmentarz obok domu i jest pieknie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
niemanicka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 18:44   #3911
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:

Nie przyjeżdzam na 1 listopada. Już pisałam, co przynoszę na groby. Wkłady do stojących tam pustych zniczy plus sprzątam grób. Jakbym była akurat w okolicy 1 listopada i już by stało kilka zniczy, to bym nic nie stawiała. Postałabym chwilę, pomyślała o tej osobie i tyle. Po co więcej?
No ja robię podobnie i widzę, że coraz więcej osób tak robi tylko jeśli kupię kwiaty na grób to i tak je postawię bo co mam z nimi zrobić?

Tak było u jednego członka rodziny. Byłam pewna, że nikt go nie odwiedza więc wzielysmy znicze sztuk 2 i kwiaty a okazało się, że były dwie wiązanki i znicze. Kwiaty postawilysmy i zamienilysmy wygasly juz znicz na nowy.

U mnie na jednym cmentarzu w ogole fajna "ścianke" polkami wymyslili i mozna stawiac puste znicze zamiast wyrzucac a ktoś inny sobie może wziąć i tylko wklad dokupić

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-11-02, 18:45   #3912
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
I na ile byłyscie? Tydzien? Dwa?

Dalej dla mnie perspektywa "odwiedzin" raz w roku czy raz na parę lat a życie na codzień to dwie różne rzeczy.

A czy ja się wypowiadam o życiu w Polsce? Nie, wypowiadam się o aspektach, których obserwacja nie wymaga życia w Polsce. No chyba że założysz, że żeby móc się wypowiedzieć na temat polskich cmentarzy, to trzeba codziennie na nie chodzić. Najlepiej codziennie na jakiś inny.
Dość zabawne jest, że rok temu też była dyskusja o polskich cmentarzach i jakoś nie było takich święcie oburzonych, że komuś mogą się podobać się znicze, pewne tendencje estetyczne czy zwyczaj objeżdżania killkunastu cmentarzy jednego dnia.
Stary 2021-11-02, 18:45   #3913
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Te ceramiczne mi się podobają, ale nie kupiłabym właśnie dlatego, że są niepraktyczne.

Też mogę odwrócić ten argument i powiedzieć, że skoro nie byłaś na wszystkich cmentarzach, to nie możesz się wypowiadać, jak jest albo nie jest. W ogóle wszyscy powinni się rozejść, bo nikt nie był na wszystkich cmentarzach w Polsce. I w ogóle nikt nie był w każdym miejscu w Polsce, nie zna każdego jednego Polaka z osobna, więc nie wolno się wypowiadać o Polsce ani o Polakach ani polskich zwyczajach.
Dlatego jeśli już to fajnie wypowiadac sie co najwyzej o danym regionie niz o calej Polsce jako jedno i to samo.

Stary 2021-11-02, 18:47   #3914
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Dlatego, że co innego jest obrobić komuś tyłek, bo akurat nie podoba mi się jego ubranie, fryzura czy wystrój ogródka, a co innego obrobić komuś tyłek w związku z tym, jak radzi sobie z żałobą.
Dbanie o groby nie zawsze jest związane z żałobą.

Cytat:
No ja robię podobnie i widzę, że coraz więcej osób tak robi tylko jeśli kupię kwiaty na grób to i tak je postawię bo co mam z nimi zrobić?

Tak było u jednego członka rodziny. Byłam pewna, że nikt go nie odwiedza więc wzielysmy znicze sztuk 2 i kwiaty a okazało się, że były dwie wiązanki i znicze. Kwiaty postawilysmy i zamienilysmy wygasly juz znicz na nowy.

U mnie na jednym cmentarzu w ogole fajna "ścianke" polkami wymyslili i mozna stawiac puste znicze zamiast wyrzucac a ktoś inny sobie może wziąć i tylko wklad dokupić

Bardzo fajna inicjatywa.
Stary 2021-11-02, 18:48   #3915
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Krytyka nie jest jednoznaczna z malkontenctwem. Jakby ludzie nic nie krytykowali, to nic by się nie zmieniało.
Czyli dzięki Twojej krytyce Grażyna za rok nie kupi kolorowego znicza tylko taki, jaki Tobie się podoba?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2021-11-02, 18:48   #3916
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niemanicka Pokaż wiadomość
A ja trochę nie rozumiem tego zamieszania. Z jednej stroni broni się polskich cmentarzy, a z drugiej zaprzecza że żadnych kolorowych zniczy na nich nie ma. Trochę to sobie przeczy. Ja również widuje na cmentarzu takie znicze, jak chimay wstawiła, rowniez uwazam ze jest ich duzo, bo kazdy dorzuca swoj w wybranym przez siebie wzorze i kolorze. No i okej. Dzisiaj mijałam polski cmentarz obok domu i jest pieknie

Tu sie zgadzam no pewnie i są kiczowate, jakies ledowe itd, ale w sumie co z tego? Każdy kupuje co mu się podoba. Z mojej rodziny ktoś kupuje tylko sztuczne wiazanki, dla mnie sa okropne, tandetne i w ogóle plastikoza na maksa, ale co zrobić? Osoba nie da sobie nic powiedzieć. Z drugiej strony jak się rozgladam po nagrobkach to widze większość zywych kwiatów i zwykłych zniczy bez kiczu IMO

Stary 2021-11-02, 18:50   #3917
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Dlatego jeśli już to fajnie wypowiadac sie co najwyzej o danym regionie niz o calej Polsce jako jedno i to samo.

Ja mam akurat groby w różnych częściach Polski. I nikt mi nie wmówi, że te znicze, które wstawiałam, to jakaś wyjątkowa nisza produkowana specjalnie na te cmentarze, które ja odwiedzam

---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ----------

Cytat:
Czyli dzięki Twojej krytyce Grażyna za rok nie kupi kolorowego znicza tylko taki, jaki Tobie się podoba?
Nie bądź naiwna
Stary 2021-11-02, 18:50   #3918
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:

Bardzo fajna inicjatywa.
Taaak, bardzo mi się to sposobalo i też zdarzylo mi się korzystać jak "przy okazji" wstapilam na cmentarz a innym razem dokladalam bo po co miało tyle zniczy pustych stać na tym grobie

Stary 2021-11-02, 18:51   #3919
czekooczekolada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natalia_t Pokaż wiadomość
Raczej nie między, tylko na nich.

w sumie tak

Cytat:
Chyba bym wolała postawić komuś na grobie butelkę piwa (jeśli lubił) niż coś z poniższych dzieł
Zresztą mnie cieszy wizja, że jacyś ludzie, którzy mnie znali, przyszliby sobie piwo przy moim grobie wypić i pogadać zamiast postawić takie straszydło.
ło, to ja właśnie kupiłam takiego tandetnego białego z czerwonym sercem i się jarałam, że udało mi się taki ładny dorwać a tu się okazuje, ze jednak straszydło

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-11-02, 18:53   #3920
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba bym wolała postawić komuś na grobie butelkę piwa (jeśli lubił) niż coś z poniższych dzieł
Zresztą mnie cieszy wizja, że jacyś ludzie, którzy mnie znali, przyszliby sobie piwo przy moim grobie wypić i pogadać zamiast postawić takie straszydło.
Mnie się zdarza, że idziemy sobie z kumplem na grób kumpla i pijemy piwo
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 18:57   #3921
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Tu sie zgadzam no pewnie i są kiczowate, jakies ledowe itd, ale w sumie co z tego? Każdy kupuje co mu się podoba. Z mojej rodziny ktoś kupuje tylko sztuczne wiazanki, dla mnie sa okropne, tandetne i w ogóle plastikoza na maksa, ale co zrobić? Osoba nie da sobie nic powiedzieć. Z drugiej strony jak się rozgladam po nagrobkach to widze większość zywych kwiatów i zwykłych zniczy bez kiczu IMO

Dokładnie, każdy ma inny gust i nie da się tego ujednolicić.
Co ciekawe, to często krytykuje się polskie ulice-że ludzie ubrani szaroburo, wszyscy na czarno. A z kolei jak cmentarze są przystrojone w kolorowe znicze i kwiaty, to też źle, bo za pstrokato czyli lepiej wyglądałyby te wszystkie groby bez niczego, po prostu puste płyty i tyle? Jak dla mnie oświetlone cmentarze mają swój urok. To w sumie wygląda jak miasto umarłych obok miasta żywych

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2021-11-02 o 18:59
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 18:57   #3922
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:

no i ja się nie wypowiadam jak jest lub nie jest wszędzie
można rozmawiać o wszystkim - nie powinno się jednak generalizować i powtarzać stereotypów

można więc rozmawiać o polskich zwyczajach w danych rejonach, ale nie można np. pisać, że wszędzie na śląsku to jest tak, a w większości domów w małopolsce to jest tak

mona rozmawiać o Polakach, ale bez wstawek, że np wszyscy (czy nawet większość) górników to pijacy, a całe podkarpacie to ludzie o wsiowej mentalności

naprawdę nie da się rozmawiać o bez generalizowania? albo szkodliwe generalizowanie, albo nic? nie istnieje nic pomiędzy?
Stary 2021-11-02, 18:58   #3923
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
ło, to ja właśnie kupiłam takiego tandetnego białego z czerwonym sercem i się jarałam, że udało mi się taki ładny dorwać a tu się okazuje, ze jednak straszydło
No widzisz

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Mnie się zdarza, że idziemy sobie z kumplem na grób kumpla i pijemy piwo
Ucieszyłabym się, jakby ktoś tak na mój grób przyszedł. Znaczy jakby mi powiedział, że tak zrobi, bo po ptokach to już by mi pewnie było wszystko jedno.
Stary 2021-11-02, 19:00   #3924
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez niemanicka Pokaż wiadomość

chodzi o mnie?

ja napisałam, że nie widziałam nic z tej oferty
https://e-kalia.pl/znicze-c32

chociaż fakt, mogłam uściślić - i żałuję, że tego nie zrobiłam, chodziło mi o elektryczne znicze (np te 'patriotyczne', serca czy te migające na kolorowo)

tutaj faktycznie wyraziłam się bardzo niejasno
Stary 2021-11-02, 19:02   #3925
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:
Co ciekawe, to często krytykuje się polskie ulice-że ludzie ubrani szaroburo, wszyscy na czarno. A z kolei jak cmentarze są przystrojone w kolorowe znicze i kwiaty, to też źle, bo za pstrokato czyli lepiej wyglądałyby te wszystkie groby bez niczego, po prostu puste płyty i tyle? Jak dla mnie oświetlone cmentarze mają swój urok

Bardzo lubie Wszystkich Swietych, lubie pojsc na grob osoby bliskiej, pomyslec, powspominac, zapalic znicz. Pogoda w tym roku byla cudna i udalo mi sie odwiedzic wszystkich.
Piekny widok.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 19:02   #3926
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Co ciekawe, to często krytykuje się polskie ulice-że ludzie ubrani szaroburo, wszyscy na czarno. A z kolei jak cmentarze są przystrojone w kolorowe znicze i kwiaty, to też źle, bo za pstrokato czyli lepiej wyglądałyby te wszystkie groby bez niczego, po prostu puste płyty i tyle? Jak dla mnie oświetlone cmentarze mają swój urok

Pisałam, że mają swój urok. Tylko że ten urok po zmroku dałoby każde inne światełko, także z prostego znicza, a niekoniecznie ozdobionego brokatem, plastikową różą i napisem.

Cytat:
no i ja się nie wypowiadam jak jest lub nie jest wszędzie
można rozmawiać o wszystkim - nie powinno się jednak generalizować i powtarzać stereotypów

można więc rozmawiać o polskich zwyczajach w danych rejonach, ale nie można np. pisać, że wszędzie na śląsku to jest tak, a w większości domów w małopolsce to jest tak

mona rozmawiać o Polakach, ale bez wstawek, że np wszyscy (czy nawet większość) górników to pijacy, a całe podkarpacie to ludzie o wsiowej mentalności

naprawdę nie da się rozmawiać o bez generalizowania? albo szkodliwe generalizowanie, albo nic? nie istnieje nic pomiędzy?
Istnieją pewne tendencje i temu nie da się zaprzeczyć. Analogicznie można porównywać kościoły katolickie i ewangelickie i komuś mogą się nie podobać pierwsze a drugie tak, a z czegoś ich różnice w wyglądzie wynikają, z odmiennych podejść estetycznych, z różnic w mentalności, kulturowych. A nie jak tu niektórzy próbowali udowadniać, że polskie cmentarze wyglądają tak samo jak angielskie, włoskie czy holenderskie. No nie wygladają, a powody są złożone i możnaby o nich dyskutować długo.
Stary 2021-11-02, 19:03   #3927
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
to bardzo stary pomysł
w tym roku widziałam artykuły, że niby warszawka wymyśliła "zniczodzielnię", ale takie półki stoją na wielu cmentarzach od lat. na cmentarzu u rodziny męża to już co najmniej 10 lat, tyle ile się znamy i razem odwiedzamy ten cmentarz
Stary 2021-11-02, 19:07   #3928
Marigold19
🦄

Ale ten wątek jest dziwny, wciąga, ale (Z)dziwny
Marigold19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 19:13   #3929
natalia_t
Zakorzenienie

Cytat:
Co ciekawe, to często krytykuje się polskie ulice-że ludzie ubrani szaroburo, wszyscy na czarno. A z kolei jak cmentarze są przystrojone w kolorowe znicze i kwiaty, to też źle, bo za pstrokato czyli lepiej wyglądałyby te wszystkie groby bez niczego, po prostu puste płyty i tyle? Jak dla mnie oświetlone cmentarze mają swój urok. To w sumie wygląda jak miasto umarłych obok miasta żywych

Wow, cudowny widok.
Kiedyś ktoś na grób dziadka przyniósł taki znicz, że 5 litrów wody wchodzi. Duża pojemność, solidne szkło, do tej pory służy nam do noszenia wody ze studni do podlewania kwiatków. Takie znicze najlepsze, a nie jakieś wielkości szklanki - ani w tym wody nie przyniesiesz, ani szmaty nie wypłuczesz, a jak w ławce się nóżka złamie to też ani nie użyjesz tego do podparcia, ani na tym nowej ławki nie poskręcasz.
Znicze wielkości wiaderka rządzą.

natalia_t jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 19:28   #3930
I am Rock
lokalna gwiazda

Z moich obserwacji wynika, że te wymyślno-frymuśnie znicze stawiają ludzie odwiedzający cmentarz okazjonalnie, a reszta kupuje wkłady do zwyczajnych zniczy.

Wiem co mówię, bo mieszkam naprzeciwko cmentarza. I przechodzę obok spacerując z psem. Zapalone znicze to dla mnie codzienność.

Mamy z okien widok na przyszłość. (Taki lokalny czarny humor).
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości