|
|
#601 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Budżet domowy
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;89008260]Nie zgodze sie, ze frytki to jakis straszny wydatek. Frytki moga zastapic obiad (niezdrowy, ale niektorzy tak jedza) i to sa wtedy male pieniadze.
Tinker, napisalas to wszystko tak, ze nie brzmi az tak strasznie ale rzeczywistosc na pewno jest troche inna niz to co nam sie wydaje. Przede wszystkim przelicz ile wydajecie na bilety i czy bilet miesieczny nie bylby tanszy. Zastanow sie nad tym boksem kosmetycznym i nad twoja mania robienia wszystkim prezentow, bo na to ci chyba najwiecej wychodzi. Musisz sobie ustalic miesieczny budzet na prezenty do koperty i tego sie trzymac. Np. miesiecznie 50 zl. Jesli w tym miesiacu nic nie kupisz, to przechodzi na nastepny miesiac. I nic wiecej. Co to znaczy, ze niewiele wydajecie na spozywke? Ile to niewiele?[/QUOTE] Sklepowe czy fastfoodowe frytki sa drogie w porownaniu do oferowanej wartosci odzywczej |
|
|
|
|
#602 |
|
Konto usunięte
|
OMG, ten wątek to są Mikrokawalerki, edycja 2021? Czuję podobny vibe. W sumie, zamiast się produkować na nowo można by wkleić linka do tamtych rad nt oszczędzania, tam tego było kilkadziesiąt stron, identycznych jak tutaj.
|
|
|
|
|
#603 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To już jest kwestia czy coś bardziej czy mniej zdrowe, ale raczej budżetu ogólnego nie uratuje się zaoszczędzając 10 zeta miesięcznie na 2 osoby na frytkach jak się wydaje x razy więcej na szaleństwa innego rodzaju. Też nie chodzi o to, żeby odmawiać sobie wszystkiego i kupować tylko najtańsze wersje czegoś.
|
|
|
#604 |
|
Zakorzenienie
|
tak jak myslalam tinker zyje ponad stan i tyle. no ale ja mam zupelnie inne podejscie do kasy (choc mi jej nei brak), dla mnie remont nieswojego mieszkania (bo kredyt na meiszkanie to nie jest hipoteka) to zupelna glupota, boxy za 90zl z ktorych i tak czesci nei zuzywa, prezenciki (na okraglo pytasz o pomysly na forum), fotele za 700zl, slub i przyjecie (wydanie oszczednosci na glupia impreze gdy nie ma sie gdzie mieszkac?),wyjazdy co 2-3 miesiace gdy zarabia sie 2-3tysiace
niezbedny laptop za 4 tys (jesli nie pracuej na siebie to nie, nie jest to zniezbedny wydatek), niestety ale zupelnie nie umiecie gospodarowac kasa, nie myslicie o przyszlosci (zamiast zacisnac pasa i odkladac na wklad wlasny- i tak, spokojnie sumujac ww. rzeczy mogliscie odlozyc na wklad przez 2 lata) wolicie remontowac mieszkanie tesciow i wyjezdzac co 2 miesiace na urlopiki. z takim podejsciem zawsze bedziecie miec problemy z kasa.
|
|
#605 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale jesli frytki kupuje sie czesto, zamiast np ugotowac kasze gryczana, brazowy ryz, makaron pelnoziarnisty, to latwo wpedzic sie w spirale kupowania gotowcow, fast foodow, i kasa leci. Bo czlowiek latwo sie przyzwyczaja do takiego jedzenia. Jesli ktos zarabia srednia krajowa to takie wydatki w skali miesiaca nie maja znaczenia. Ale dla osoby zarabiajacej w okolicach najnizszej oszczednosci, ktore moze zrobic rozsadnie gospodarujac w kuchni, sa bardzo wazne. I absolutnie nie chodzi mi tutaj o odmawianie sobie wszystkiego, tylko o kupowanie wartosciowych rzeczy, a nie wydawanie na smieci. Tak samo czekolade mozna kupic z dobrym skladem, a mozna kupic wybor czekoladopodobny. |
|
|
|
|
|
#606 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja przyznam, że mi szkoda nawet abonament na netflixa (nie mam z kim podzielić, zeby wyszło za grosze), czy na legimi, a co dopiero ponad 1000 zł rocznie na jakieś boxy kosmetyków, często bubli. Przecież za 1000 zł/rok, to można fajne kosmetyki kupić. Sent from my SM-G970F using Tapatalk
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
|
#607 |
|
Zakorzenienie
|
Budżet domowy
Mnie najbardziej dziwi ten box. Przecież to wydawanie co miesiąc 90 zł na kota w worku. Firma, która to wysyła na pewno ma z tego jakiś zarobek, co oznacza, że te rzeczy są na pewno warte mniej. Nie lepiej kupować sprawdzone kosmetyki na promocjach? A środki czystości miesięcznie nie wychodzą dużo, po co gromadzić zbędne zapasy. Wyjazdy co 2-3 miesiące to dużo przy najniższej krajowej, chyba że razem mają większy budżet. Wiadomo, że taki wyjazd to nie tylko hotel, ale i jedzenie na mieście przez kilka dni, co już potrafi dać ładną sumkę.
Edytowane przez rukolka Czas edycji: 2021-11-23 o 13:12 |
|
|
|
|
#608 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Hotele, boxy i robienie prezentów- jak dla mnie to raczej trzeba by to ograniczyć, jeśli nie zrezygnować całkowicie. Ciuchy i kolorówka- to samo. |
|
|
|
|
|
#609 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ile kg ziemniakow mozna kupic w cenie paczki mrozonych frytek?
|
|
|
|
|
|
#610 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Przykładowo kupiłam kanapkę na patriotycznej stacji. Była fajna ale z góry wiem że gdybym kupowała ją codziennie to miesięcznie 9,5*30 wychodzi prawie 300 zł. Rocznie 3,5 tyś. Dla mnie jako częściowej cebuli to wystarczy by za często nie kupować gotowców. A to tylko kanapka. Nie wiem naprawdę jak można wejść do starbunia na ciastko z kumpelą i nie skojarzyć że się zostawiło na wypasioną kawę 20 czy 30 zł a na cały podwieczorek 50zł. Natomiast analizowanie każdego batonika nawet jeśli wsuwasz go codziennie to wg mnie duża przesada i podchodzi pod dziadowanie. Nie mówimy o tym że ktoś ci tego batona poda i doliczy marże, np. w knajpie ale o batonie z biedronki. I tak przyglądając się tej gorącej dyspucie najwięcej racji ma jak dla mnie Chimay. Jeśli ktoś chce zacząć kontrolować wydatki bo uważa że ma z tym problem i nie wie na co wydaje to jak najbardziej za najzdrowsze uważam gruntowne porządki w szafie, pozbycie się tego co się nie nosi i nie będzie, albo zrobić kategorię co się kiedyś założy (np. ciuchy na sławetne schudnięcie) ale osobno niech nie mącą w bieżących. Obok notowania wszystkich paragonów, czy notowania z podziałem na kategorie czy pozycje. Tinker jak dla mnie ten box jest zbędny. Ktoś zarabia na komponowaniu koszyka niespodzianki dla Ciebie więc wrzuca to co akurat dostanie w dobrych cenach, serio wolałabym sama sobie kupić konkretny krem niż zdawać się na takie dobrodziejstwo. Przejrzyj też czy macie dobre abonamenty, nic mnie tak zawsze nie rozbrajało jak ludzie z niskimi zarobkami ale z telefonami po 2 tyś lub lepiej, i albo na raty albo w abo po srednio 150 zł. ![]() ---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ---------- w sumie to mnie wręcz trochę dziwi że mówimy o braku wiedzy na co się wydaje pieniądze (przynajmniej mniej więcej) ale upieramy się że skoro znamy zawartość szafy to rzeczywiście ją znamy. No mnie to się kłóci ze sobą. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2021-11-23 o 14:02 |
|
|
|
|
|
#611 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
A frytki nie wychodza duzo drozej niz zmieniaki, bez przesady. Ja bym na miejscu Tinker ograniczyla wyjazdy do 2 razy w roku, albo zmienila formule takich przyjemnosci we dwoje na wspolny wypad do kina/teatru i wyjscie do jakiejsc fajnej knajpki. Wychodzi znacznie taniej niz przejazd, nocleg w hotelu, plus jakies dodatkowe rozrywki typowe dla miejsca w ktorym sie przebywa. Przyjrzalabym sie rowniez zakupom ciuchowym. Ja mialam gigantyczny problem z ciuchami, kiedy zaczelam pracowac. Tak sie zachlysnelam tymi trzema tysiacami miesiecznie za etat, ze wszystkie promocje w sieciowkach byly moje. Efekt - najgorszy poliestrowy szajs w szafie, ktory nie nadaje sie do noszenia jak juz sie czlowiek przyzwyczai do wiskozy czy bawelny. I na ten szajs szlo mi podejrzewam 4-5 ts w roku, "bo promocje". Ten box kosmetyczny... skoro niczego nie wyrzucasz, a mozesz wykorzystac na prezenty ktore i tak ludziom robisz, bo lubisz... nie wiem what's the big deal. Edytowane przez Agalalalaa Czas edycji: 2021-11-23 o 15:03 |
|
|
|
|
|
#612 |
|
BAN stały
|
A taki big deal, ze wydawanie ponad 1000 rocznie na box z niepotrzebnymi kosmetykami, zarabiajac najnizsza krajowa, a potem zastanawianie sie nad doradca finansowym, bo nie wiadomo, gdzie kasa ucieka, po prostu za madre nie jest.
|
|
|
|
|
#613 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli jednak chodzi głównie o zwiedzanie, to tutaj jest duże pole do znalezienia oszczędności kosztem wygody, do której człowiek jest przyzwyczajony. |
||
|
|
|
|
#614 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak "normalnie" to zakupów nie lubie, zwykle nic mi sie nie podoba. Tak zastanawiam sie nad 2022, czy nie zrobic sobie zakupowego postu. Tym bardziej ze wlasciwie to wszystko mam. A miejsca w szafach nie przybywa. |
|
|
|
|
|
#615 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zamówiłam od razu 3x,bo aż żal nie brać. Mam zapas i wydawałam prawie tyle ile normalnie na jeden. Jak się chce to można, tylko trzeba chcieć ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#616 |
|
Konto usunięte
|
Tinker, jak użytkujesz ubrania ze musisz robić zakupy ubraniowe 2-3 razy w roku? Nie przebierasz sie po powrocie z pracy? Czy uprawiasz jakis sport ktory niszczy Ci ciuchy? Moze musialas wymienić cała garderobe? Strasznie czesto kupujesz ubrania. Moze to kwestia proszku w jakim pierzesz lub cyklu prania?
Zrezygnowalabym z prezentow, boksu kosmetycznego, zakupow ciuchowych 3 razy w roku, wyjazdow kilka razy w roku, przeanalizowalabym abonamenty, oplacalnosc nowych studiow. Zamiast na przedluzone weekendy jezdzilabym na dzialeczke (chyba macie?), zamiast studiow robilabym intensywny kurs jezykowy, |
|
|
|
|
#617 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No dokładnie. Pod słowem promocja miałam też na myśli znalezienie w dobrej cenie. Ja mam sprawdzone kosmetyki i jak mi się coś kończy to sprawdzam gdzie znajdę najtaniej, może się uda z jakimś kodem rabatowym. Nie chciałabym dostawać co miesiąc pudła z kosmetykami, których nie używam, ale niektórzy lubią tak testować. |
|
|
|
|
|
#618 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
właśnie się zastanawiam o co chodzi z tym kredytem na mieszkanie - bo z tego co się orientuję, to Tinker mieszka w mieszkaniu teściów, a i o komunalnym była jakaś mowa. czy tam było zapożyczenie się na remont nieswojego mieszkania? większy remont, skoro jest kredyt na 600 zł/miesiąc. hmm jeśli to wszystko w powyższym poście to prawda (nie ślędzę aż tak wątków Tinker, aby mieć tak dokładny pogląd) to tutaj spisywanie budżetu niewiele pomoże tu pomoże tylko i jedynie FAKTYCZNA chęć zmian i całkowita zmiana myślenia. to dużo głębszy problem niż "nie wiem na co idą pieniądze". wygląda to tak jakby Tinker doskonale wiedziała na co idą pieniądze, ale jednocześnie nie chciała zmieniać nawyków. i nie sądzę aby problemem było to, że Tinker nie wie co jest niepotrzebną zachcianką. doskonale wie, ale nie chce tego rezygnować, więc na siłę znajdzie usprawiedliwienie dla danego zakupu bez CHĘCI nic się tutaj zrobić nie da Cytat:
Cytat:
![]() tak to sobie można, jak się ma satysfakcjonującą wypłatę i odłożone oszczędności. Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2021-11-23 o 16:09 |
|||
|
|
|
|
#619 |
|
Zakorzenienie
|
Tinker ja bym tez radziła, żebys skonfrontowała swoją wypłatę ze stałymi wydatkami typu ten nieszczesny kredyt, czynsz, media, nie wiem telefon itd. Domyslam sie, ze w jakis sposob dzielicie sie wydatkami/macie calkiem wspolne środki, wiec tu juz sama musisz sobie odpowiedziec na pytanie czy musisz zestawic calosc waszych dochodow vs cale wydatki, czy twoje dochody vs czesc kosztów i wtedy zobacz ile zostaje na jedzenie, weterynarza, leki itd. Policz ile was to kosztuje. Zastanow sie tez ile chcialabys oszczedzac. A potem znow skonfrontuj to np z ceną 90 zł mieisecznie za boxa.
Moze to ci pokaze, ze przy pewnym poziomie zarobków nie da sie miec wszystkiego czego dusza zapragnie (bo sie chce, bo fajne, bo wygodne) i zeby jeszcze naturalnie zostało np. 500 zł na koniec na koncie.
|
|
#620 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To pokazuje brak podstawowej wiedzy na temat zarządzania budżetem i brak umiejętności rozróżniania potrzeb i priorytetów. Oraz głębiej siedzące problemy częste u osób dorastających w biednych domach czyli kupowanie, bo mają w głowie taką wizję, że teraz zarabiają, to mogą sobie kupować to, czego wcześniej im odmawiano, przecież na to zasługują. W tym nie ma nic dziwnego, w końcu dużo ludzi wychowało się w bardzo skromnych warunkach. Tylko trzeba sobie zdawać sprawę, że się takie ciągoty ma i skąd się one biorą. To nieprzyjemne, ale prawdziwe. |
|
|
|
|
|
#621 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
zapytajmy Tinker czy box kosmetykow jest jej absolutnie niezbędny i czy mogłaby bez tego żyć bez większych niedogodności z pewnością zgodzi się, że to nie jest konieczny zakup. tylko co z tego skoro ona nie chce obcinać niekoniecznych zakupów. zgadzam się natomiast z ostatnim pogrubionym - dojście do sedna i uzmysłowienie sobie swojej realnej sytuacji jest tutaj kluczowe. dopiero potem można się zastanawiać czy w kontroli budżetu lepsza będzie metoda inwentaryzacji, podkategorie, koperty czy coś zupełnie innego. może po prostu uznajmy, że ja mam inne zdanie na ten temat, a Ty masz inne? bo ile można się przerzucać tymi samymi argumentami. naprawdę nie dojdziemy tutaj do takich samych wniosków, bo Ty myślisz swoje, a ja myślę swoje. i ani ja nie przekonam Ciebie, aby Ty nie przekonasz mnie. mamy różne opinie na ten temat i tyle
Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2021-11-23 o 17:10 |
|
|
|
|
|
#622 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#623 |
|
Zakorzenienie
|
No widzicie, a dla mnie 100 zł miesięcznie na boxa, gdzie przez cały miesiąc nie kupuje sobie "zbytków", typu kolejne ciuchy, czy właśnie ograniczenie łażenia po Rossmannach (bo po co mam chodzić, jak wszystko mam, i to z dostawą do qqq1, że "żyje ponad stan", bo wydaje na kosmetyki niecale 100 zł miesięcznie, i w ogóle frytek jeść nie powinnam, bo drogie, remontować domu nie powinnam, lepiej spłonąć i spać na połamanej wersalce
![]() No i jeszcze te wytykane mi prezenty, bo o nich pisze, na miesiecznice, tygodniówki, dniówki i godzinowki jeszcze niedługo minutnice i sekundnice! Mówię wam.Dzięki za rady, znów coś wdrożę Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#624 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Czy ty pamiętasz, że zarabiasz minimalną krajową, a twój mąż niewiele więcej? Bo patrząc po wydatkach, chyba nie. 1. Używacie laptopa do jakiej specjalistycznych programów? Jeśli nie, to po co kupować go aż za 4k? :0 . Nie patrz na to, że stać Cię na płacenie raty. Pomysl czy masz wystarczające zarobki, aby wydać jednorazowo na sprzęt 4 k. 2. Słodkie napoje całkowicie do wywalenia. Wiem, że niektórym ciężej się przestawić na wodę, ale probuj do skutku. Oszczędzicie zdrowie i pieniądze. 3. Fast foody - jak bardzo musicie, to ustalilabym sobie jeden dzień w miesiącu na ta tzw cheat day, a w inne dni trzymać się od tego z daleka. My kiedyś sporo jedliśmy z KFC, ale zeszliśmy do tego jednego dnia w miesiącu, a teraz właściwie jemy raz na parę miesięcy, bo już nie ciągnie do tego jak kiedyś. 3. Za dużo podróży. Rozumiem, że nie chcecie łazienki na korytarzu, tu bym też nie oszczędzała, ale za dużo wyjeżdżacie. 4. Samochód i komunikacja miejska. Nad tym bym się nie zastanawiała, bo z tego co piszesz nie ma gdzieś ciąć wydatków. 5. Box całkowicie do wywalenia. Wyrzucasz pieniądze w błoto. 6. Jak masz dużo ciuchów to po co dokupujesz coś 3 razy w roku? 7. Te studia to jakieś IT, finanse, czy coś równie przydatnego? Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2021-11-23 o 18:05 |
|
|
|
|
|
#625 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogólnie tak patrząc po sobie i swoje wydatki to 90 zł co miesiac plus czasowo wydawanie na chemię domową to sporo. No jeśli chcesz zaoszczędzić to naprawdę coś trzeba uciać i nie chodzi właśnie aby odciąć nagle wszystko, ale krok po kroku zobacz co bedzie najłatwiej - czy prezenty czy właśnie box, czy te ubrania czy wyjazdy. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#626 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2021-11-23 o 18:11 |
|
|
|
|
|
#627 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co miesiąc wydawać 200 złotych na ciuchy, albo 2-3 razy w roku przewalić na nie od razu 2 tysiące. To nie ma znaczenia. Wychodzi na to samo, a Tobie się☠wydaje, że lepiej zarządzasz budżetem, bo przecież nie wydajesz na coś tam pieniędzy. No ale jednak wydajesz, tylko zmieniłaś strategie Niestety, jak się ma ograniczony budżet, trzeba wybierać. Podróże albo kosmetyki, dodatkowe kursy albo ciuchy, Jeśli chcesz oszczędzasz, to musisz z czegoś zrezygnować. |
|
|
|
|
|
#628 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#629 |
|
Zakorzenienie
|
Tinker za kazdym razem wracasz z przesmiewczym postem i probujesz byc mądrzejsza od reszty swiata. Jak dla mnie to mozesz wziac kolejny kredyt, kolejnego boxa, moze drugie auto? Tylko ostatecznie to ty ponosisz koszt. Nie my.
|
|
#630 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:21.

ale rzeczywistosc na pewno jest troche inna niz to co nam sie wydaje. Przede wszystkim przelicz ile wydajecie na bilety i czy bilet miesieczny nie bylby tanszy. Zastanow sie nad tym boksem kosmetycznym i nad twoja mania robienia wszystkim prezentow, bo na to ci chyba najwiecej wychodzi. Musisz sobie ustalic miesieczny budzet na prezenty do koperty i tego sie trzymac. Np. miesiecznie 50 zl. Jesli w tym miesiacu nic nie kupisz, to przechodzi na nastepny miesiac. I nic wiecej. 

niezbedny laptop za 4 tys (jesli nie pracuej na siebie to nie, nie jest to zniezbedny wydatek), niestety ale zupelnie nie umiecie gospodarowac kasa, nie myslicie o przyszlosci (zamiast zacisnac pasa i odkladac na wklad wlasny- i tak, spokojnie sumujac ww. rzeczy mogliscie odlozyc na wklad przez 2 lata) wolicie remontowac mieszkanie tesciow i wyjezdzac co 2 miesiace na urlopiki. z takim podejsciem zawsze bedziecie miec problemy z kasa.

Ile kg ziemniakow mozna kupic w cenie paczki mrozonych frytek?
Dla mnie jako częściowej cebuli to wystarczy by za często nie kupować gotowców. A to tylko kanapka. Nie wiem naprawdę jak można wejść do starbunia na ciastko z kumpelą i nie skojarzyć że się zostawiło na wypasioną kawę 20 czy 30 zł a na cały podwieczorek 50zł. Natomiast analizowanie każdego batonika nawet jeśli wsuwasz go codziennie to wg mnie duża przesada i podchodzi pod dziadowanie. Nie mówimy o tym że ktoś ci tego batona poda i doliczy marże, np. w knajpie ale o batonie z biedronki. 

zamówiłam od razu 3x,bo aż żal nie brać. Mam zapas i wydawałam prawie tyle ile normalnie na jeden.
26.08.2023