|
|
#631 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Budżet domowy
Cytat:
Tinker, ktoś te boxy składa, płaci za opakowanie, przesyłkę i jeszcze na tym zarabia. Na pewno możesz wszystko tam kupić taniej po prostu w lokalnej Biedrze/Rossmannie.
|
|
|
#632 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
generalnie o to cały czas chodzi... na boxach nie chcesz oszczędzać, na podróżach nie chcesz oszczędzać. to tak w zasadzie na czym chcesz oszczędzać? nie kupujesz ciuchów co miesiąc, ale kupujesz 2-3 razy w roku. ile wtedy wydajesz? a kredyt na remont wcale nie był zły dlatego, że macie mieszkać w norze z rozpadającymi się meblami dla zasady, a dlatego, że zdaje się to mieszkanie nie jest wasze. i tak wiem, jest obiecane, kiedyś się przepisze itd itd. ale to wcale nie oznacza, że wasze będzie. różne sytuacje się w życiu dzieją. |
|
|
|
|
|
#633 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#634 |
|
Zakorzenienie
|
Serio, poczytajcie inne wątki Tinker i pomysły na miejsce zamieszkania. Ten remont mieszkania teściów w którym płaca za czynsz, nie był zdaje się generalka tylko takim bardziej odświeżeniem. To był najbardziej racjonalny z ich pomysłów. Uważam ze nie ma się co go czepiać.
Na pewno to lepsze niż dostanie mieszkania od miasta do remontu, albo budowa domu w oparciu o firme wujka czy kogoś Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#635 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zresztą z tego co pamiętam, to nie był remont w typie 'lekkie odświeżenie' tylko m.in. wymiana instalacji. |
|
|
|
|
|
#636 |
|
Konto usunięte
|
Ja tez nie wydaje tak duzo na chemie do sprzatania.
Proszkow pewnie sie w te chemie z boksow nie wlicza, ale nawet jesli, to w dzisiejszych czasach proszki sa na tyle dobre, ze mozna kupic wlasciwie najtanszy albo poczekac na dobra promocje. Ja kupuje akurat plyn marki supermarketu do prania za 1,69 € za butelke, sensitive, jest super, dopiera i nie ma chemicznego zapachu. Plyny do plukania na dobrych promocjach sa za 50 % ceny i kupuje wtedy kilka sztuk. Do sprzatania domu to juz wiadomo ze najlepiej ocet albo jak ktos nie lubi zapachu octu, to sa inne mozliwosci, np. koncentrat pomaranczowy (mam jedna butelke za 7 euro od chyba 4 lat i juz powoli sie zastanawiam, czy nie powinnam tego wyrzucic, nadal pol butelki jest pelne, a uzywam do wszystkiego, nawet do mycia podlog). Kurze mozna scierac sciereczkami a la mop, ktore kupuje sie raz i potem tylko pierze. To i tak zbiera najlepiej. Do mycia okien tez sa szmatki, ktore myja bez chemii, wydatek jednorazowy. Z viledy chyba. Toalete mozna umyc domestosem - jak sie myje czesto i nie ma bardzo twardej wody, to wystarczy taki tani, a zreszta domestos tez na przecenie mozna dorwac za nieco ponad euro (chyba 1,30 jesli dobrze pamietam) i to starcza na dluuugie miesiace. Moim problemem bylo np. ze uzywalam duzo gabek i czesto je zmienialam, ale nauczylam sie prac je w pralce razem z recznikami. Plyn do mycia naczyn to tez nie jest duzy koszt. Mydlo kupuje marki wlasnej, 0,79 € za 750 ml, nie wiem ile zuzywam na miesiac, moze 1, 2. |
|
|
|
|
#637 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie bardzo dziwi subskrybowanie boxa w tej sytuacji. To nie jest realna potrzeba, kosmetyki przychodza, moze sie przydadza a moze nie.
|
|
#638 |
|
Zakorzenienie
|
[1=5e046a21a251d9e933976ae d7bddd2e3377715e2_6575001 0a329e;89009256]Ale remontu nikt się nie czepia, tylko wszyscy 'czepiają' się zbytków w typie fotel na zamówienie za 700 zł.
Zresztą z tego co pamiętam, to nie był remont w typie 'lekkie odświeżenie' tylko m.in. wymiana instalacji.[/QUOTE] Zapomniałam o fotelu ![]() Instalacje powinni wymienić skoro stwarzała zagrożenie, ale nadal to jest kilka tys a nie wymiana wszystkiego, wiec na pewno kredyt nie jest kosmiczny. Tak czy siak lepsze to niż setki tysi na generalke nory od miasta w której stoi piec kaflowy, albo budowanie domku w całości na kredyt po kosztach, bo wujek ma firme budowlana i obiecał pomoc 🤷🏻☠♀️ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#639 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ogólnie trochę chyba przesadzacie. Remontowała mieszkanie po taniości i dlatego że było totalnie obskurne i jeszcze wyskoczył problem z elektryką za kilka tyś. Zwróci jej się to tak jakby płaciła za kilkanascie miesięcy najmu, teściowa ich wyrzucać nie potrzebuje, mają perspektywę mieszkać tam długo za same rachunki i może kiedyś to mieszkanie dostaną. Nie wiem naprawdę czemu miałaby albo płacić komuś za wynajem albo mieszkać w gołym betonie i okna doszczelniać watą. Może lepszego laptopa chciał mąż do grania; to jest jak wydatek wspólny, dzielone na 2. Osobiście uważam każdy telefon powyżej tysiąca za przerost formy nad treścią a ludzie kupują, nie mówię że najbiedniejsi, ale średnio zamożni, takie po 2-5 tyś i zachwyceni jak to potrzebują. Ja mam za chyba z 8 czy 9 stów i hula jak złoto. Dobra, nie gram na nim ale nawigacja ani nic nie mają lagów. Nie widzę natomiast sensu brania tego lapka tylko na pół roku zamiast na rok czy 2 i płacić miesięcznie o wiele mniej a nie po 1400 za same kredyty konsumencki i na mieszkanie. Nie robiła też wesela ale przyjęcie w małym gronie, pracowali za granicą, zarobili. I zarobią, są młodzi, na dorobku. Powaznie miała iść po ślubie na kufel piwa i tyle? Raczej to jej wesele ''milionów monet'' też nie kosztowało. |
|
|
|
|
|
#640 |
|
Konto usunięte
|
[1=5e046a21a251d9e933976ae d7bddd2e3377715e2_6575001 0a329e;89009229]Myślę tak samo. Nie wiem co miałabym kupować, żeby miesiąc w miesiąc wydawać ok.100 zł na kosmetyki/ chemię
[/QUOTE]Też mi się tak wydaje. Nie da się wyjeżdżać na urlop co dwa miesiące, kupować nowych kosmetyków co miesiąc i jeszcze odkładać zarabiając w okolicach najniższej krajowej. Tutaj albo jest życie na żywioł, z podejściem "zacznę oszczędzać jak będę miała z czego", albo oszczędzanie z ołówkiem w ręce. Jedno z dwóch. Ja mam z kolei inny dylemat - zmianę pracy przed sobą, oszczędności które wystarczyłyby na wkład własny do kawalerki w dużym mieście, potężną inflację w perspektywie i zero pomysłu, co z tym wszystkim zrobić. W tych okolicznościach przeżarcie wszystkiego uskuteczniane przez Tinker wydaje się nie najgorszym pomysłem. |
|
|
|
|
#641 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#642 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tinker, na jaki kierunek studiów się zdecydowałaś? |
|
|
|
|
|
#643 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie żebym chciała bronić Tinker czy coś jej zarzucać ale chyba lecicie w skrajności. Te ich prezenty też są rzędu w kwocie 50 zł, przecież to żadna wybitna kwota na sensowny prezent.
|
|
|
|
|
|
#644 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#645 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2021-11-23 o 21:40 |
|
|
|
|
|
#646 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
jak się zarabia mało i chce się coś zaoszczędzić to tnie się przyjemności - to się nazywa oszczędzanie a jak nie chce się oszczędzać tylko przewalać całe wypłaty w imię prezentów i urlopów to całe te rozkminy są zbędne |
|
|
|
|
|
#647 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zapomniałam wspomnieć. Za czasów zarabiania minimalnej nie wyskakiwałam na żadne wyjazdy, w żadnych sezonach, z nikim. Wolałam spędzić urlop w bloku niż potem np. nie mieć na dentystę albo dowolną awaryjną sytuację. Edytowane przez 18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a Czas edycji: 2021-11-23 o 21:44 |
|
|
|
|
|
#648 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#649 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wiec cos za cos. Mozna na poczatek zrezygnowac z jednej rzeczy i zawsze bedzie troche kasy w kieszeni na niespodziewane wydatki. Ale odpowiadajac na twoje pytanie, to nie, jak zarabilam 1500 zl to nie jezdzilam na zadne wakacje. |
|
|
|
|
|
#650 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#651 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No jednak jest spora różnica bo za dłuższy pobyt często płaci się mniej za pokój a do tego jedziesz i wracasz raz a nie 4. Przy tych cenach benzyny to spora oszczędność Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#652 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Z 2 str ona do wszystkiego też dochodzi jakąś drogą postępu, jeszcze niedawno męczyli się zagranicą i wałkowali warianty gdzie mieszkać. Sa po ślubie, chata już ogarnięta może teraz ogarną się w wydatkach. Przecież Tinker ma jakieś 26 lat; dużo działań za sobą. Problem w tym że im więcej piszesz o sobie na forum tym bardziej później wszystkim się wydaje że mogą komuś wpieprzać się do życia. Bo czasami to wszystko nie wygląda już tylko jak porady. Każdy wątek to super okazja żeby jej wywlekać jak to ''źle wybrała meża'', sorry, tylko drugiej stronie nikt nosa do małżeństwa nie pcha a wątpię by wszystkie związki były takie znowu dobre. ---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#653 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#654 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
nie da się zarabiać minimalnej, żyć rozrzutnie i oszczędzać z podsumowania Tinker to wychodzi że na rachunki, studia i kredyty idzie im zapewne jedna cała wypłata (2700 - tyle wyliczyła). brakuje mi w tym abonamentu/doładowania telefonów, rachunków typu prąd/gaz/internet (tego w czynszu zwykle nie ma) z drugiej wypłaty muszą jeść, ubierać się, kupić chemię i kosmetyki, zapłacić za to jedzenie na mieście, wyjazdy, prezenty, paliwo, bilety... JEŚLI chce się w tej sytuacji oszczędzać to jedyne pole manewru jest na wyjazdach, zbędnych kosmetykach i ubraniach i jedzeniu na mieście i ewentualnie na żywności, ale to skrajna głupota, żeby kupować najtańsze, badziewiaste jedzenie po to, żeby móc sobie na weekend do wrocławia skoczyć Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2021-11-23 o 21:54 |
|
|
|
|
|
#655 |
|
Konto usunięte
|
Pamietam, ze jak niewiele zarabialam, np. w trakcie studiow albo krotko po, to na wakacje jezdzilo sie albo do kogos, u kogo moglo sie nocowac, albo kupowalo sie tanie bilety np. za 15 euro do takich miejsc jak Malmö i wracalo tego samego dnia albo szukalo taniego noclegu.
Do tego jeszcze sie bralo chleb z serem z domu. Takie to bylo oszczedne zycie, dlatego moze mam inne spojrzenie na to, co jest ''potrzebne'', a co jest ''zachcianka'', gdy zyje sie za bardzo male pieniadze i jeszcze probuje zaoszczedzic. |
|
|
|
|
#656 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Też uważam te boksy za bez sensu, ten laptop za 4 kafle może nie był niezbędny (czemu nie tanszy notebook), co do wyjazdów to nie wiem bo jednak wymaganie od bezdzietnych ludzi którzy pracują żeby siedzieli w kółko w domu i gapili się w ścianę chociaż tego za bardzo chyba nie lubią, podchodzi mi już bliżej pod lans dziadowania.
|
|
|
|
|
|
#657 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#658 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
to zamiast mu wiecznie przynudzać żeby rzucił wolałabym zalecić inhalację, wyjazd do lasu, wstaw co chcesz. Owszem pudrowanie syfa mniej lub bardziej ale czasem ktoś nie chce czegoś wykreślić i wykorzenić a jednocześnie niekoniecznie doświadcza przez to wyłącznie zła.
|
|
|
|
|
|
#659 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#660 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
a zaraz pod tym jaka urocza ciocia dobra rada ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:34.

tak jak pisze, nie chciałam we wszystkowątku rozwlekać a dlaczego tak, a dlaczego nie inaczej, a ile wydaje na to czy na tamto - chciałam informacji, czy warto iść z tym do doradcy finansowego. Dostałam odpowiedź, że nie, bo się tym nie zajmuję, ok, dzięki