|
|
#751 |
|
whatever
|
Dot.: Budżet domowy
Nurtuje mnie jedna rzecz, po co wam taki drogi laptop w tym wszystkim? Ja nie mówię, że to niewiadomo jaka półka, ale tak realnie patrząc, do gier? Rozumiem jeszcze jak ktoś jest freelancerem i pracuje na swoim sprzęcie (choć wtedy to i tak chyba sie wlicza w koszty firmy), ale to chyba nie wasz przypadek?
No za minimalną to jednak trochę tak. Dlatego jak zawsze napiszę, przebranżowienie na już. Tinker, masz zbyt duże wymagania od życia żeby mało zarabiać mam tylko nadzieję, że te studia są jakkolwiek sensowne i warte tych pieniędzy (a niestety wątpię, imho na tym etapie studia to najgorszy sposób na przekwalifikowanie się).
|
|
|
|
|
#752 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- Cytat:
![]() a swoją drogą jestem autentycznie zdziwiona jak wiele osób tutaj najwidoczniej nie ma pojęcia który z jego zakupów jest niepotrzebną zachcianką, a który uzasadnionym wydatkiem. wydawałoby się, że to problem zakupocholików i ludzi z problemem kompulsywnych zakupów, a tu jednak nie... zadziwiające, bo zwykle człowiek wie, czy kupuje nowy kosmetyk/sukienkę, bo mu się podoba, czy dlatego, że ją potrzebuje. i nawet jeśli sam siebie oszukuje, że naprawdę potrzebuje 10 czerwonej sukienki, to jedna zwykle tak naprawdę wie, że wcale jej nie potrzebuje to skoro nie umiesz określić co jest zachcianką a co koniecznym zakupem to jak tniesz potem wydatki? zrobi się ten spis budżetu, rozpisze dokładnie wydatki, okaże się, że na ubrania idzie 1/3 wypłaty i co dalej? przy kolejnych zakupach kupi się 11 czerwoną sukienkę, bo nie jest się w stanie określić czy jest ona potrzebna? na jakiej podstawie będziesz wydzielać to co koniecznie, skoro nie wiesz co jest zachcianką, a co jest konieczne? |
|||
|
|
|
|
#753 |
|
Konto usunięte
|
Apropos tego ''nagradzania siebie'', przypomniala mi sie taka youtuberka, Stacey Flowers.
Ona wpadla w bardzo duze dlugi (cos kolo 200 000 dolcow) przez swoj styl zycia. W koncu zdecydowala sie zmienic swoje zycie. Miala wtedy troche problemow, nie wiem czy to byl burn-out czy inny problem, w kazdym razie pracowala na pol etatu chyba w restauracji i pomalutku rozwijala swoja firme online. Na poczatku nie pozwalala sobie NA NIC, wyprowadzila sie do malej kawalerki, jadla za 50 dolarow w miesiacu (chociaz akurat jej jedzenie zawsze wygladalo zachecajaco - nadal mozna zobaczyc filmiki), wszystko ladowala w splate dlugow. W miare jak rozwijala sie jej firma, pozwalala sobie na wiecej - terapia, trener osobisty, zwiekszenie budzetu spozywczego - ale to bylo dopiero po dlugim czasie. Dzisiaj albo juz splacila swoje dlugi, albo jest na koncu tej drogi.
|
|
|
|
|
#754 |
|
Zakorzenienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;89011282]Problem jest po prostu w tym, ze majac niskie zarobki nie da sie ''wszystkiego naraz''.
(...) Po prostu nie da sie tego wszystkiego spiac. Albo sie trzeba wtedy skupic na jednym aspekcie i ''dziadowac'' pod innymi wzgledami az do osiagniecia celu, albo trzeba pojsc na kompromisy. (...) Mysle ze najgorsze to wmawiac sobie, ze ''a bo mi sie nalezy'', ''a bo ja tak ciezko pracuje''. Nic nie da takie wmawianie sobie. Jak budzet sie nie spina to nie spina sie, nic nie zmienia, co nam sie wydaje, ze nam sie nalezy. Z pustego i Salomon nie naleje.[/QUOTE] Tinker przeczytaj to tyle razy ile potrzebujesz, zeby zrozumiec do spodu a potem przypomnij sobie ile zarabiacie i jakie macie koszty stałe. To co zostaje skonforntuj z kosztem boxa, paletki, czego tam jeszcze chcesz i zastanów sie raz jeszcze, czy stać cię płacić 90 zł za boxa? czy kolejna paletka za 40zł była koniecznym wydatkiem w waszej sytuacji?
|
|
#755 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
zwłaszcza gdy rachunki stałe wynoszą ok 50 % wypłaty. wtedy zachcianki to 20 % kwoty pozostałej na życie - jedzenie, chemię, transport. a wypadałoby też coś oszczędzać i to lepiej oszczędzać jednak więcej niż wydawać miesięcznie na zachcianki |
|
|
|
|
|
#756 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
No ale jeśli widzisz (jak ja), że zamiast jednego rożu, który używasz, masz 10 i kupujesz jedenasty to jest coś nie tak. Lub jeśli kupujesz podkład w chwili, gdy masz trzy otwarte w użyciu to też ten czwarty jest chciejstwem. Albo dokupujesz czwartą czerwoną sukienkę na wyjścia, bo do pracy i do sklepu jej nie założysz. Ja nie mówię, by odmawiać sobie takich rzeczy, jak kawa, kino, teatr, restauracja, książka od czasu do czasu. Te sprawy są ważne dla naszego samopoczucia/rozwoju. Tylko o tych, bez których normalnie da się funkcjonować. Powyższe to tylko moja opinia, żadna prawda objawiona.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#757 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
i za rozwiązanie zwykle podaje się rzetelne spisywanie rachunków (co swoja drogą też postulowałam, sugerowałam tylko lekką modyfikację kategorii). no ale skoro ktoś podczas spisywania budżetu nie umie określić co jest zachcianką a co koniecznym zakupem (czyli nie umie zakupów np ubraniowych podzielić na kategorię konieczne-zachcianka), to po spisaniu budżetu nagle będzie wiedział? ta mądrość tak magicznie spłynie? no nie spłynie a podział na tą niezaprzeczalną zaletę, że od razu widzimy ile pieniędzy wydało się niepotrzebnie i można było je zaoszczędzić (bo ta sukienka była taka piękna), a ile z tego faktycznie trzeba było wydać (bo np. potrzebuję nowych majtek, bo stare zaczęły się pruć, i spodnie zaczęły się przecierać - więc to trzeba kupić) Cytat:
pewnych rzeczy się nie przeskoczy |
||
|
|
|
|
#758 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#759 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dla mnie zachcianką są częste zmiany smartfona, tylko dlatego że w starym się czasem zwieszą jakieś apki albo pracuje trochę wolniej. Ale dla kogoś może być nie do przyjęcia korzystanie ze starszego telefonu. Dla kogoś zachcianką jest wszystko poza mydłem i kremem Nivea, a ja sobie nie wyobrażam takiej pielęgnacji. Dla kogoś zachcianką może być jakikolwiek makijaż. Albo jakikolwiek tusz droższy od Eveline. Albo potrzebuję sukienkę koktajlową, bo po raz pierwszy od 15 lat szykuje mi się większa impreza. Co prawda mam jedną, ale to kiczowata, atłasowo-koronkowa kiecka z 2005 roku. I dla kogoś w tej sytuacji kupno nowej będzie zachcianką, bo moda mu zwisa. A taka zmywarka to jest zachcianka czy konieczny sprzęt jak się nie ma sterty garów, których mycie wymaga godziny dziennie? Cytat:
Edytowane przez chimay Czas edycji: 2021-11-25 o 11:09 |
|||
|
|
|
|
#760 |
|
whatever
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;89011479]Akurat do gier laptop za 4k to słabizna, chyba że to jakieś naprawdę mało wymagające gry.[/QUOTE]No ale to tym bardziej nie potrafię sobie wyobrazić po co im ten laptop.
|
|
|
|
|
#761 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#762 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
jest to kwestia całkowicie uznaniowa i o to chodzi. nie ma jednego uniwersalnego sposobu na oszczędzanie. dla Ciebie zachcianką może być chodzenie na masaż, więc Ty masaż kategoryzujesz jako zachcianki. więc jak chcesz zaoszczędzić, to Ty obcinasz ten wydatek. dla kogoś innego masaż nie jest zachcianką - bo bez niego odczuwa bardzo silne bóle pleców. więc ten ktoś inny masażu nie klasyfikuje jako zachciankę, tylko konieczność. i jak bedzie chciał zaoszczędzić, to nie obetnie tego wydatku a inny ja w żadnym poście nie napisałam, że dla każdego zachcianką będzie to samo - bo nie będzie. każdy będzie to klasyfikował inaczej. i każdy będzie na podstawie swojego stylu życia, finansów i założonych celów decydował co jest DLA NIEGO konieczne a co nie. tu się nie da zrobić uniwersalnej listy zachcianek, każdy ją sobie sam musi zrobić |
|
|
|
|
|
#763 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#764 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#765 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Też nie wydałabym tyle na laptop gamingowy.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#766 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To akurat prawda. Ja zawsze mówię, że żeby oszczędzać to przede wszystkim trzeba mieć z czego. Jak się zarabia minimalną lub w jej okolicach to jest naprawdę bardzo ciężko, a jak coś się odłoży to ta kwota chyba i tak jest nieadekwatna do ilości wyrzeczeń. Cytat:
Ja myślę, że każdy ma pojęcie, ale i tak kupuje. Ja wiem co muszę kupić, a co kupuję, bo chce. Jest jeszcze kwestia tego za ile kupujemy to co musimy. To też trzeba dostosować do swoich zarobków. Ja ograniczyłam wydatki, bo chciałam zwiększyć swoje oszczędności. Kupuję zachcianki, ale w mniejszej ilości, ale domyślam się, że dla niektórych ta pokusa może być zbyt silna.
|
|
|
#767 | |
|
whatever
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;89011497]Ja też i w sumie mniej bym się im dziwiła, gdyby byli wielkimi pasjonatami gier i kupili takiego za 7-8k kosztem innych rzeczy, żeby porządnie realizować chociaż jedną pasję.[/QUOTE]
Cytat:
Do pracy mam służbowego, jak chyba każdy. Do gier mam konsolę, ewentualnie bym prędzej kupiła stacjonarkę. Studia skończyłam, więc nie potrzebuję odpalać żadnych specjalistycznych, cięższych programów. A do przeglądania neta, czy jakiś projektów własnych to bez sensu inwestować tyle, bo to definicja zachcianki. |
|
|
|
|
|
#768 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bylo mnie stać, zeby wydać więcej, ale skoro mozna bylo wydać mniej tylko poswiecić na to ciut wiecej energii niz 1 klik online to ja zawsze chętnie.
|
|
|
#769 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#770 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
moja uczelnia zapewnia komputer do pracy, ale tylko w teorii w praktyce to każdy pracuje na swoim, bo uczelnia oczywiście komputer dostarczy, jak ktoś się uprze. ale będą to stare komputery z pracowni informatycznych, takie co zostały wymienione na inne z 10 lat temu
Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2021-11-25 o 11:36 |
|
|
|
|
|
#771 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko jak już padło nie raz, jakbym zaczęła gorzej zarabiać, to najprawdopodobniej musiałabym po prostu wyeliminować te zakupy. Albo gdybym stwierdziła, że chcę mocno na coś oszczędzić i miała konkretny cel przed oczami. |
|
|
|
|
|
#772 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Az sie cofnelam do posta o laptopie, licząc że pominęłam jakies wyjasnienie tego wydatku, ale było tylko napisane, że był niezbędny
|
|
|
#773 | |
|
whatever
|
Cytat:
no jakbym nie miała wyjścia, to też bym kupiła na Twoim miejscu, ale podejrzewam że zarabiasz więcej niż Tinker więc powiedzmy że to uzasadniona inwestycja. No i naukowiec jednak potrzebuje pewnych narzędzi, czasem i poza sztywnymi godzinami pracy (przynajmniej z mojego doświadczenia).
|
|
|
|
|
|
#774 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
wydaje mi się, że tutaj zadziałało przekonanie, że jak kupią droższy to będzie na dłużej. w imię powiedzenia "chytry dwa razy traci". i to często jest w pewnym stopniu prawda, że czasem warto wydać więcej na lepszą rzecz, niż co chwilę kupować tanie badziewia. tylko, że tutaj się naskładało za dużo rzeczy. jakby tylko kupiła droższego laptopa, ale oszczędzała na kosmetykach i wyjazdach, to już by to lepiej wyglądało. a w chwili obecnej jest tego za dużo - dwa kredyty, studia, dużo przyjemności. gdyby to jakoś rozłożyć w czasie, porcjować przyjemności, to bym się tego laptopa nawet nie czepiała ---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Cytat:
to taka dygresja tylko, że nie wszyscy mają laptopy służbowe, niestety ![]() no ale u Tinker chyba to odpada. nie wiem gdzie pracuje jej maż, ale chyba nie jest to praca zdalna na komputerze, skoro była mowa o dojazdach a właśnie, Tinker robi studia. nie mam pojęcia z jakiej dziedziny, ale może akurat coś do czego potrzebuje trochę lepszego laptopa? Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2021-11-25 o 12:14 |
||
|
|
|
|
#775 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#776 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
5 tyś w roku na samego weta dla psa. Jak z tym komputerem który może jest głownie do przeglądania sieci, i w wysokich ratach, tym boksem z próbkami, i dużymi ciuchowymi zakupami 3x w roku (też ważne co i za jaką kwotę bo np. tysiak na kwartał to ponad 3 stówy miesięcznie ). Cytat:
Dlatego dla mnie pomysł Chimay że jak się chce zacząć ogarniać wydatki to nie tylko arkusz i paragony ale też inwentaryzacja stanów; kosmetyków, ciuchów itd a nie ''przecież się wie'', w głowie, jest najsensowniejszy. Może nawet zapisać sobie listę w telefonie. Bo tak jak ile się ma sukienek w czerwieni niby wiadomo że się weszło po kawę kanapkę czy coś a jakoś doszukiwanie się na co się wydało.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2021-11-25 o 12:16 |
||||
|
|
|
|
#777 |
|
whatever
|
A zdradzisz Tinker co to za studia? Żeby nie było że zaraz się czepię, ja trzymam kciuki, bo tak jak wcześniej pisałam, uważam że powinnaś się przebranżowić. Pisałaś ostatnio gdzieś, że chcesz iść w makijaż, to o to chodzi?
|
|
|
|
|
#778 |
|
Konto usunięte
|
Tak naprawadę już samo decydowanie się na zwierzę może być ponad stan. Nie wiem jak jest u tinker z jej psem, natomiast to IMO dość częste zjawisko, że ludzie decydują się na zwierzę bez zastanowienia jak sobie z tym poradzą i potem kończy się na zaniedbanym zwierzęciu albo zaniedbanym właścicielu.
|
|
|
|
|
#779 |
|
BAN stały
|
No jeden z psów to przyjaciel od zawsze, drugiego, też rasowego, dostała od męża całkiem niedawno. I karmi je ludzkmi wędlinami, które ani tanie nie są, ani przede wszystkim odpowiednie dla jakiegokolwiek psa.
Edytowane przez patusiaa23 Czas edycji: 2021-11-25 o 12:25 |
|
|
|
|
#780 |
|
BAN stały
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;89011616]Tak naprawadę już samo decydowanie się na zwierzę może być ponad stan. Nie wiem jak jest u tinker z jej psem, natomiast to IMO dość częste zjawisko, że ludzie decydują się na zwierzę bez zastanowienia jak sobie z tym poradzą i potem kończy się na zaniedbanym zwierzęciu albo zaniedbanym właścicielu.[/QUOTE]
a to też prawda. często się zdarza, że ktoś ma po kilka psów czy kotów i karma jest byle jaka (albo w ogóle resztki z obiadu), weterynarz dopiero jak się coś poważnego stanie, bo zwyczajnie nie ma kasy na nic więcej. wiadomo, to skrajne przypadki, ale posiadanie zwierzęcia powinno być przekalkulowane tak samo jak posiadanie dziecka - czy jest na to miejsce, czas i finanse |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:31.

mam tylko nadzieję, że te studia są jakkolwiek sensowne i warte tych pieniędzy (a niestety wątpię, imho na tym etapie studia to najgorszy sposób na przekwalifikowanie się).

w praktyce to każdy pracuje na swoim, bo uczelnia oczywiście komputer dostarczy, jak ktoś się uprze. ale będą to stare komputery z pracowni informatycznych, takie co zostały wymienione na inne z 10 lat temu