Budżet domowy - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-11-25, 16:09   #841
Limonka2738
Zakorzenienie

Dot.: Budżet domowy

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;89011479]Akurat do gier laptop za 4k to słabizna, chyba że to jakieś naprawdę mało wymagające gry.[/QUOTE]
Cytat:
Napisane przez this_witch Pokaż wiadomość
No ale to tym bardziej nie potrafię sobie wyobrazić po co im ten laptop.
I to jest w tym laptopie najdziwniejsze.

Bo albo kupujesz do użytku codziennego (sprawdzić Facebooka, napisać CV, obejrzeć film) I spokojnie starczy Ci jakiś tani laptop za ok. 2 tysiące.

Albo kupujesz wypasiony laptop gamingowy, ale to tutaj mówimy o kwotach 8k+. (Nie ma to sensu, lepiej sobie złożyć tak samo dobry albo i lepszy desktop za 6, ale co kto lubi).

A taki za 4 to ani nie popracuje się na nim profesjonalnie, ani nie pogra, więc dokładasz 2 koła w sumie za nic.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ----------

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
też
ja zapłaciłam 4.5 tys za swój laptop - laptop do pracy z ciężkimi programami, często kilkoma na raz, na którym odbywa się cała moja praca
w życiu nie wydałabym tyle na laptop do rozrywki
Ale wydajesz na czerwone sukienki. No każdy coś tam ma.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 16:12   #842
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
IAle wydajesz na czerwone sukienki. No każdy coś tam ma.
czytanie ze zrozumieniem kuleje ostatnio, widzę
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 16:16   #843
tricolor
Wtajemniczenie

Podczytuję wątek i tak się zastanawiam: jak realnie obliczyć, na co kogo stać?
Koszty stałe plus nieprzewidziane wydatki plus jakaś niewielka kwota do zaoszczędzenia co miesiąc (na coś konkretnego lub tak po prostu, na poduszkę finansową) i z tego, co zostaje jakiś procent na zachcianki?
Stary 2021-11-25, 16:23   #844
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez tricolor Pokaż wiadomość
Koszty stałe plus nieprzewidziane wydatki plus jakaś niewielka kwota do zaoszczędzenia co miesiąc (na coś konkretnego lub tak po prostu, na poduszkę finansową) i z tego, co zostaje jakiś procent na zachcianki?
spisujesz swoje wydatki bardzo skrupulatnie
określasz jaką kwotę miesięcznie chcesz oszczędzać np. 20-30% swojej wypłaty (zależy od wysokości tej wypłaty, wiadomo)

jeśli tyle faktycznie oszczędzasz, to widocznie stać Cię na takie życie jakie prowadzisz

jeśli tyle nie oszczędzasz tylko więcej wydajesz, to znaczy, że na coś Cię nie stać

a na co Cię nie stać? no to już zależy od Ciebie. wg mnie nie da się podejść do kogoś obcego i mu wyliczać na co go nie stać (pomijając jakieś grubsze kwestie jak 2 tyg. wakacje na Bali, gdy się zarabia minimalną i ma długi)

generalnie całym sednem sprawy jest aby na koniec miesiąca mieć zaoszczędzone tyle ile miało być zaoszczędzone
Stary 2021-11-25, 16:31   #845
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
No z wypowiedzi this_witch wynikało że WSZYSCY mają służbowe laptopy🤣

Nie, nie wynikało.

Po prostu musisz się przyczepić, bo ci się inaczej słabo robi.

---------- Dopisano o 16:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ----------

Cytat:
czytanie ze zrozumieniem kuleje ostatnio, widzę
Nie bądź dla siebie taka surowa.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 16:35   #846
Alassska
Raczkowanie

Cytat:
Nie da się obiektywnie policzyć, czy kogoś na cos stać, czy nie. Teoretycznie, jak masz pieniądze na koncie i na koniec miesiąca wychodzisz na zero, to było Cię stać na wszystko co kupiłaś. Teoretycznie jak bierzesz kredyt i dajesz radę go spłacać to Cię na ten kredyt stać.

Ja uważam, że stać mnie na coś, jeśli kupienie tego nie sprawia, że mi się budżet wali i nie spowalnia realizacji moich podstawowych celów (teraz np wykończenia domu). Generalnie przy identycznej pensji, w zależności od sytuacji w danej chwili, albo będzie mnie stać na zbędny wydatek za np 1000zł, albo nie.
Alassska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 16:42   #847
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Chodzi Ci o jakieś szacunkowe modele typu x% wydatków/dochodów powinien iść na czynsz, x% na transport itd? Szukałam czegoś takiego ostatnio, ale nic nie znalazłam (przyznaję jednak, że moje szukanie nie trwało długo).
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 16:55   #848
Alassska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Chodzi Ci o jakieś szacunkowe modele typu x% wydatków/dochodów powinien iść na czynsz, x% na transport itd? Szukałam czegoś takiego ostatnio, ale nic nie znalazłam (przyznaję jednak, że moje szukanie nie trwało długo).
Znalazłam coś takiego, ale moim zdaniem nie bardzo pomocne:

Metoda słoików Ekera
– zaplanuj swój idealny budżet domowy w tydzień
Według tej metody każdy powinien posiadać 6 kont, zasilanych co miesiąc według schematu:

Konto kosztów życia – 55% Twojego dochodu – jedzenie, mieszkanie, ubrania itp.
Konto wolności finansowej – 10% dochodu – środki, z których będziesz budować dochód pasywny.
Konto na edukację – 10% dochodu – pieniądze na rozwój osobisty – książki, szkolenia itp.
Konto oszczędności długoterminowych na wydawanie w przyszłości – 10% dochodu – systematyczne gromadzenie środków na większe wydatki – wakacje, samochód, remont itp.
Konto rozrywka – 10% dochodu
Konto pomocy innym – 5% dochodu
Stary 2021-11-25, 17:19   #849
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Ale fakt, niektórzy wolą pozbyć się rat jak najszybciej, ja akurat jestem w grupie, której posiadanie takich drobnych rat nie przeszkadza, więc nie rozumiem biedowania w celu spłacenia czegoś w jak najkrótszym czasie, jak mogę swobodnie rozłożyć to na xx rat, bez ponoszenia dodatkowych kosztów.
Chyba mi jedynie do głowy przychodzi możliwość wczesnej spłaty, szybkie branie kolejnych rat. Na wypoczynek agd i tak leci.

Cytat:
No z wypowiedzi this_witch wynikało że WSZYSCY mają służbowe laptopy🤣
ja bym się nie czepiała dziewczyny o to że normalność nazywa normalnością a nie uwzględnia patologię i januszexy. Jak potrzebujesz sprzętu powinieneś go dostać.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 17:20   #850
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Alassska Pokaż wiadomość
Znalazłam coś takiego, ale moim zdaniem nie bardzo pomocne:

Metoda słoików Ekera
– zaplanuj swój idealny budżet domowy w tydzień
Według tej metody każdy powinien posiadać 6 kont, zasilanych co miesiąc według schematu:

Konto kosztów życia – 55% Twojego dochodu – jedzenie, mieszkanie, ubrania itp.
Konto wolności finansowej – 10% dochodu – środki, z których będziesz budować dochód pasywny.
Konto na edukację – 10% dochodu – pieniądze na rozwój osobisty – książki, szkolenia itp.
Konto oszczędności długoterminowych na wydawanie w przyszłości – 10% dochodu – systematyczne gromadzenie środków na większe wydatki – wakacje, samochód, remont itp.
Konto rozrywka – 10% dochodu
Konto pomocy innym – 5% dochodu
to ma sens tylko gdy ta wypłata jest relatywnie duża, tak co najmniej 4 tys. na rękę. wtedy może się da zamknąć mieszkanie, jedzenie, ubrania i resztę 'życia' w połowie wypłaty

no chyba że ma się własne mieszkanie, bez kredytu, to wtedy trochę mniej
Stary 2021-11-25, 17:47   #851
Alassska
Raczkowanie

Cytat:
to ma sens tylko gdy ta wypłata jest relatywnie duża, tak co najmniej 4 tys. na rękę. wtedy może się da zamknąć mieszkanie, jedzenie, ubrania i resztę 'życia' w połowie wypłaty

no chyba że ma się własne mieszkanie, bez kredytu, to wtedy trochę mniej
Teoretycznie ma. W praktyce ja się rozwijam zawodowo tylko w ramach pracy. Nie wydaje 10% na książki i szkolenia. Powoli się uczę nowych rzeczy w robocie. Partnerowi firma opłaca potrzebne kursy albo uczy się sam z darmowych źródeł, bo w cholere ich w internecie. Kategoria dla nas zupełnie zbędna.

Zainwestowaliśmy w dom, więc póki co żadnych inwestycji w dochód pasywny nie będzie, co najwyżej nadpłata kredytu, więc kolejna kategoria odpada. Za to taka na nadpłatę by się przydała.

No i jak traktować dodatkowe pieniądze? (zwrot podatku, premie uznaniową, prezent od firmy) Jako dochód? Czy jako ekstra kasę na rozrywkę, albo na oszcędności.

Ktoś tu wspominał Anię z kanału Po Taniości (serdecznie polecam) - ona zawsze mówi, że to budżet jest dla nas, a nie my dla budżetu. Trzeba sobie budżet i sposób wydawanie pieniędzy dopasować do swojego sposobu życia, potrzeb, ale i charakteru.

Ja od lat ma taki system, że określoną kwotę przelewam po wypłącie na konto oszczędnościowe i to jest poduszka bezpieczeństwa i jednocześnie konto na inwestycje. Płacę zaraz po wypłącie wszystkie rachunki. Reszta pieniędzy idzie na życie (mamy na to wspólne konto z partnerem) i na bieżące wydatki typu kosmetyki, ubrania, gry planszowe, wyjścia ze znajomymi. To są wszystko zbytki (pastę do zębów, szampon itd kupujemy ze wspólnej kasy, tu są kosmetyki kolorowe i pielęgnacyjne). Mogę się bez nich obejść, albo kupić dużo tańsze. Jak mi się kasa w miesiącu kończy, to po prostu ograniczam jej wydawanie, bo z oszcędnościowego nie wyciągam i już.

Wszystke dodatkowe pieniądze idą na fundusze celowe (u mnie wakacje, fundusz prezentowy i nowo otwarty fundusz na wyposażenie domu). I to u mnie działa.

Mój partner ma jedno konto (plus jedno wspólne ze mną) i ogarnia swoje finanse bez jakiś tam podziałów, subkont, kont oszczędnościowych, zapisywania wydatków i innych dupereli. Nie ma tendencji do wydawania kasy na głupoty, jak coś chce to kupuje, ale chce na tyle rzadko i mało, że nie jest to żaden problem. Na wakacje po prostu wypłaca kase z konta. I to dla niego działa.

Każdy musi wypracować swój własny system.
Stary 2021-11-25, 18:10   #852
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Teoretycznie ma. W praktyce ja się rozwijam zawodowo tylko w ramach pracy. Nie wydaje 10% na książki i szkolenia. Powoli się uczę nowych rzeczy w robocie. Partnerowi firma opłaca potrzebne kursy albo uczy się sam z darmowych źródeł, bo w cholere ich w internecie. Kategoria dla nas zupełnie zbędna.

Zainwestowaliśmy w dom, więc póki co żadnych inwestycji w dochód pasywny nie będzie, co najwyżej nadpłata kredytu, więc kolejna kategoria odpada. Za to taka na nadpłatę by się przydała.

No i jak traktować dodatkowe pieniądze? (zwrot podatku, premie uznaniową, prezent od firmy) Jako dochód? Czy jako ekstra kasę na rozrywkę, albo na oszcędności.

Ktoś tu wspominał Anię z kanału Po Taniości (serdecznie polecam) - ona zawsze mówi, że to budżet jest dla nas, a nie my dla budżetu. Trzeba sobie budżet i sposób wydawanie pieniędzy dopasować do swojego sposobu życia, potrzeb, ale i charakteru.

Ja od lat ma taki system, że określoną kwotę przelewam po wypłącie na konto oszczędnościowe i to jest poduszka bezpieczeństwa i jednocześnie konto na inwestycje. Płacę zaraz po wypłącie wszystkie rachunki. Reszta pieniędzy idzie na życie (mamy na to wspólne konto z partnerem) i na bieżące wydatki typu kosmetyki, ubrania, gry planszowe, wyjścia ze znajomymi. To są wszystko zbytki (pastę do zębów, szampon itd kupujemy ze wspólnej kasy, tu są kosmetyki kolorowe i pielęgnacyjne). Mogę się bez nich obejść, albo kupić dużo tańsze. Jak mi się kasa w miesiącu kończy, to po prostu ograniczam jej wydawanie, bo z oszcędnościowego nie wyciągam i już.

Wszystke dodatkowe pieniądze idą na fundusze celowe (u mnie wakacje, fundusz prezentowy i nowo otwarty fundusz na wyposażenie domu). I to u mnie działa.

Mój partner ma jedno konto (plus jedno wspólne ze mną) i ogarnia swoje finanse bez jakiś tam podziałów, subkont, kont oszczędnościowych, zapisywania wydatków i innych dupereli. Nie ma tendencji do wydawania kasy na głupoty, jak coś chce to kupuje, ale chce na tyle rzadko i mało, że nie jest to żaden problem. Na wakacje po prostu wypłaca kase z konta. I to dla niego działa.

źle się wyraziłam - przez "ma sens" miałam na myśli, że w teorii wtedy to mogłoby zadziałać (tzn wystarczyłoby kasy na wszystkie kategorie). w teorii.

bo w praktyce to jest tak jak piszesz, każdy ma inną sytuację i inne potrzeby, więc te sztywne kategorie mogą nie mieć dla kogoś sensu.

Edytowane przez Pani_Mada
Czas edycji: 2021-11-25 o 18:27
Stary 2021-11-25, 18:17   #853
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

Ja też od jakiegoś czasu nie potrzebuje kontrolować budżetu. Po wypłacie place wszystkie rachunki i inne stałe zobowiązania ( w tym te wszystkie abonamenty na Netflixa, HBO, kurs angielskiego, Legimi itp).
Potem przelewam określoną kwotę na konto oszczędnościowe.
Reszta zostawiam sobie na utrzymanie auta, kota, kosmetyki, ubrania i jakieś zachcianki.
Mam dość latwo, bo tz kupuje jedzenie, więc nie licząc benzyny nie mam żadnych ruchomych kosztów. Ja jestem odpowiedzialna za wynajem mieszkania i rachunki, ale tu wiadomo, koszty są co miesiac dość zbliżone.

Konto oszczędnościowe jest święte. Biorę z niego tylko w przypadku nieprzewidzianych wydatków jak: naprawdę auta ( mam stare auto, więc wydanie 2 k na mechanika to niestety nic dziwnego), wizyta u lekarza, leczenie kota, wymiana jakiegoś sprzętu elektronicznego itp. Jeśli jest możliwość to biorę na raty z małą spłata. Nigdy nie mam więcej niż 300 zł łącznych rat. Aktualnie spłacam tylko zegarek po 100 zł miesiecznie więc luzik.
No i na wakacje. Na wakacje też mamy mniej więcej budżet roczny i jak się do niego zbliżamy, to odpuszczamy wyjazdy.

Często jest tak, że jeszcze nie ma końca miesiąca, a ja już nie mam za bardzo pieniędzy na koncie. Wtedy trudno, nawet jak jest super hiper promocja, to nic nie kupuje.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Czas edycji: 2021-11-25 o 18:21
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 18:24   #854
Alassska
Raczkowanie

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89012462]Ja też od jakiegoś czasu nie potrzebuje kontrolować budżetu. Po wypłacie place wszystkie rachunki i inne stałe zobowiązania ( w tym te wszystkie abonamenty na Netflixa, HBO, kurs angielskiego, Legimi itp).
Reszta zostawiam sobie na utrzymanie auta, kota, kosmetyki, ubrania i jakieś zachcianki.
Mam dość latwo, bo tz kupuje jedzenie, więc nie licząc benzyny nie mam żadnych ruchomych kosztów. Ja jestem odpowiedzialna za wynajem mieszkania i rachunki, ale tu wiadomo, koszty są co miesiac dość zbliżone.

Konto oszczędnościowe jest święte. Biorę z niego tylko w przypadku nieprzewidzianych wydatków jak: naprawdę auta ( mam stare auto, więc wydanie 2 k na mechanika to niestety nic dziwnego), wizyta u lekarza, leczenie kota, wymiana jakiegoś sprzętu elektronicznego itp. Jeśli jest możliwość to biorę na raty z małą spłata. Nigdy nie mam więcej niż 300 zł łącznych rat. Aktualnie spłacam tylko zegarek po 100 zł miesiecznie więc luzik.
No i na wakacje. Na wakacje też mamy mniej więcej budżet roczny i jak się do niego zbliżamy, to odpuszczamy wyjazdy.

Często jest tak, że jeszcze nie ma końca miesiąca, a ja już nie mam za bardzo pieniędzy na koncie. Wtedy trudno, nawet jak jest super hiper promocja, to nic nie kupuje.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

Widzę, że mamy podobne systemy

Generalnie wydaje mi się, że im lepsze ktos ma nawyki finansowe, tym mnie kontroli i rozpisek potrzebuje. Ale nawyki wypacowuje sie długo i zmiana tych s;ych, często wyniesionych z domu, jest cieżka.
Stary 2021-11-25, 18:26   #855
Ingrid80
BAN stały

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89012462]Ja też od jakiegoś czasu nie potrzebuje kontrolować budżetu. Po wypłacie place wszystkie rachunki i inne stałe zobowiązania ( w tym te wszystkie abonamenty na Netflixa, HBO, kurs angielskiego, Legimi itp).

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Ja robię podobnie. Po wypłacie przelewam na oszczędnościowe to co zostało z poprzedniego miesiąca. Potem płać rachunki i przelewam określoną kwotę na oszczędnościowe. Kupuję wszystko normalnie aż do następnej wypłaty.

Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 18:48   #856
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Widzę, że mamy podobne systemy

Generalnie wydaje mi się, że im lepsze ktos ma nawyki finansowe, tym mnie kontroli i rozpisek potrzebuje. Ale nawyki wypacowuje sie długo i zmiana tych s;ych, często wyniesionych z domu, jest cieżka.

A to prawda, ja już nijak sobie nie rozpisuję wydatków, bo schemat mam wypracowany. Wchodzi wypłata, płaci się wszystkie wydatki stałe, określona kasa na oszczędzam, określona kasa na pierdoły na własnym koncie. Reszta na zakupy, co zostanie, to po kolejnej wypłacie idzie na oszczędzam
Nie mam określonej sumy na przyjemności, jak faktycznie warto coś kupić, to kupuję, ale widzę, że wszystko jest bardzo w granicach rozsądku.

Tż z domu nie wyniósł takiego oszczędzania i na początku trochę mu to nie pasowało - za to jak była poduszka finansowa na nagłą naprawę auta, to już docenił i robi tak samo
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 19:35   #857
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
A to prawda, ja już nijak sobie nie rozpisuję wydatków, bo schemat mam wypracowany. Wchodzi wypłata, płaci się wszystkie wydatki stałe, określona kasa na oszczędzam, określona kasa na pierdoły na własnym koncie. Reszta na zakupy, co zostanie, to po kolejnej wypłacie idzie na oszczędzam
Nie mam określonej sumy na przyjemności, jak faktycznie warto coś kupić, to kupuję, ale widzę, że wszystko jest bardzo w granicach rozsądku.

Tż z domu nie wyniósł takiego oszczędzania i na początku trochę mu to nie pasowało - za to jak była poduszka finansowa na nagłą naprawę auta, to już docenił i robi tak samo
To prawda, wszystko super. Ale to wtedy jak masz co odkładać. Ja pamiętam takie czasy , że pójście do kina było zbynią rozrzutnością. A co dopiero boxy. Takie czasy też bywają, trzeba wtedy zacisnąć pasa i może nawet smarować buzię kremikiem nivea

Stary 2021-11-25, 19:36   #858
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:

my z tż tez mamy zupelnie inne metody
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 19:37   #859
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Takie czasy też bywają, trzeba wtedy zacisnąć pasa i może nawet smarować buzię kremikiem nivea

Nie ma takiej biedy, która zmusiłaby mnie do nałożenia kremu Nivea na twarz
Stary 2021-11-25, 19:41   #860
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Oj bluźnisz

Stary 2021-11-25, 19:46   #861
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Oj bluźnisz

Nie, zwyczajnie znam potrzeby mojej skóry. Klasyczną Nivea mogę nałożyć na stopy albo łydki, ale nigdy w życiu nie posmarowałabym tym twarzy. Ale znam ludzi, co są święcie przekonani, że to najlepszy kosmetyk dla każdego i jak ktoś kupuje coś innego, to wydziwia i w upie mu się poprzewracało.
Stary 2021-11-25, 19:49   #862
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte

Cytat:
Sa w supermarketach kremy, ktore kosztuja tyle co nivea, a jednak nie nakladaja sie tak topornie na twarz.
Nivea ma chyba masc cynkowa czy cos podobnego, dlatego tak trzeba trzec buzie, zeby to rozsmarowac.
Nivea kosztuje 4 zlote, ziaja oliwkowa 4,99.
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 19:58   #863
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
mam wrażenie, że ja się nie udzielam w większości wątków, w których udziela się Tinker, bo zawsze mnie zastanawia skąd wszyscy mają o niej aż tak szczegółową wiedzę.
Jak to skąd? Od niej. Ja z samego luźnego przeglądania kilku wątków w pewnym momencie wiedziałam już tyle, że postanowiłam zrobić eksperyment i w 10 minut odkryłam, że można z imienia i nazwiska zidentyfikować całą jej rodzinę i co najmniej kilka osób, o których pisze.
A widzę chociażby po tym wątku, że jak ktoś się bardziej wczytuje, to wie jeszcze więcej
Cytat:
Ja się zaczynam zastanawiać czy mnie stać jeśli po pierwsze mam opłacone wszystkie podstawowe potrzeby, a po drugie mam oszczędności na co najmniej 3 miesiące bez wypłaty.
Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Albo kupujesz wypasiony laptop gamingowy, ale to tutaj mówimy o kwotach 8k+. (Nie ma to sensu, lepiej sobie złożyć tak samo dobry albo i lepszy desktop za 6, ale co kto lubi).
Jeśli mówimy o samej jakości bebechów, to tak, bardziej się opłaca finansowo stacjonarka niż laptop w tej samej cenie.
Tylko np. u mnie nic innego niż laptop nie ma racji bytu. Musi być możliwe do spakowania do torby i wyprowadzki na drugi koniec świata z dnia na dzień.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 20:09   #864
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
To prawda, wszystko super. Ale to wtedy jak masz co odkładać. Ja pamiętam takie czasy , że pójście do kina było zbynią rozrzutnością. A co dopiero boxy. Takie czasy też bywają, trzeba wtedy zacisnąć pasa i może nawet smarować buzię kremikiem nivea

Pamiętam czasy, jak wyjście na lody za 15zł to było poświęcenie
A kino to było oglądanie filmów na kompie z popcornem za 3zł.

Tylko wtedy faktycznie się spinaliśmy i cięliśmy wszystko, co nie było naprawdę potrzebne natychmiast. Cieszę się, że te czasy już trochę za mną
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 20:15   #865
chimay
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;89012554]Jak to skąd? Od niej. Ja z samego luźnego przeglądania kilku wątków w pewnym momencie wiedziałam już tyle, że postanowiłam zrobić eksperyment i w 10 minut odkryłam, że można z imienia i nazwiska zidentyfikować całą jej rodzinę i co najmniej kilka osób, o których pisze.
A widzę chociażby po tym wątku, że jak ktoś się bardziej wczytuje, to wie jeszcze więcej [/QUOTE]

Po jakich informacjach do tego dotarłaś? To znaczy ja nie chcę śledzić tinker, tylko ciekawi mnie ogólnie rodzaj tych informacji, bo już kiedyś była taka dyskusja o tym jak łatwo po pewnych danych kogos znaleźć.
Stary 2021-11-25, 20:22   #866
Alassska
Raczkowanie

Cytat:

Za moich czasów studenckie zycie po prostu było biedne i i miało to swój przaśny urok Do kina się chodziło we wtorki na studenckim bilecie po 7 zł, wyjście do restauracji to było wyjście na pierogi, za to na bilet na koncert zawsze pieniądz się znalazł

Ale człowiek miał dach nad głową (mieszkanie rodziów/opłacony przez nich akademik/pokój), był piekny, młody i wszystko mu było wolno. Zobowiązań nie miał żadnych, ZUS i Fiskus mu nic nie mówiły, kredyt hipoteczny był miło nieznajomym widmem, za to mógł na noc iść pracować w drukarni przy smładaniu ulotek, a na 8 świeży i rześki zjawić się na zajęciach, a w przerwie między nimi wskoczyć na piwo, czy dwa.

Tzn ja sudiowałam dziennie, nie utrzymywałam się sama, więc owoce swojej pracy (ewntualnej) przehulałam na koncerty, wyjazdy, mecze siatkówki i grzene wino, więc tak to pamiętam Cieszę sie, że tak było, ale teraz nie mam na to ani siły, ani wątroby, więc podejście dl forsy też się zmieniło
Stary 2021-11-25, 20:26   #867
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:
Tylko wtedy faktycznie się spinaliśmy i cięliśmy wszystko, co nie było naprawdę potrzebne natychmiast. Cieszę się, że te czasy już trochę za mną
Dobrze pamietam czasy kiedy oszczedzalam na wszystkim.
Ubrania z lumpa z koniecznosci nie z wyboru, chodzenie pieszo zamiast jazda autobusem. Ogladanie filmow na kompie. Zupa na korpusie a nie na kawalku miesa.
No ale to juz za mna.

Edytowane przez b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Czas edycji: 2021-11-25 o 20:27
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 20:28   #868
Ingrid80
BAN stały

Cytat:

Ja rownież. Lata ciężkiej pracy i doszkalania.

Stary 2021-11-25, 20:29   #869
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Po jakich informacjach do tego dotarłaś? To znaczy ja nie chcę śledzić tinker, tylko ciekawi mnie ogólnie rodzaj tych informacji, bo już kiedyś była taka dyskusja o tym jak łatwo po pewnych danych kogos znaleźć.
Spacjalnie sie nie wysilałam, bo tak jak ktoś wcześniej zauważył, ujawniła się z imienia i nazwiska. Teraz już nawet nie pamiętam czy ja to osobiście widziałam czy wizaż wyśledził. Wystarczyło wejść na jej media społecznościowe.

Edytowane przez 18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Czas edycji: 2021-11-25 o 20:31
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 20:36   #870
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:

no akurat w przypadku Tinker, to ona podała wszystko jak na tacy. zobacz sobie po jakich kategoriach można wyszukiwać osoby chociażby na fb. wszystko to zostało podane, imię też padło co najmniej kilka razy (nazwisko też, ale tamten post chyba szybko usunięto). nawet zdjęcie tutaj długo wisiało. Tinker musiałaby nie mieć nic na tym fb, żadnych postów, żadnych zdjęć, aby utrudnić znalezienie. nie szukałam jej, więc nie wiem na pewno czy coś ma upublicznione. ale jestem przekonana, że wszystko jest publiczne

jak ktoś się nie spowiada aż tak skrupulatnie to wtedy oczywiście potrzebna jest większa gimnastyka. ale wszystko jest do zrobienia.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości