Usuwanie pieprzyków i znamion - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Chirurgia plastyczna

Notka

Chirurgia plastyczna Interesujesz się chirurgią plastyczną? Poddałaś się zabiegowi lub go rozważasz? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-01, 11:35   #301
Martyna882
Raczkowanie

Dot.: Usuwanie pieprzyków

Cytat:
Napisane przez natj Pokaż wiadomość
Na pewno to my umrzemy ;-)
Ja byłam w consensusie na placu św. Tomasza i pani zakwalifikowała posłoneczne znamiona na laser bez problemu.

Dzięki wielkie! Może się tam wybiorę,jeśli namówię rodziców. A będzie ciężko, bo ostatnio lekarka mojej mamie nagadała...
Martyna882 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-01, 13:43   #302
natj
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Martyna882 Pokaż wiadomość
Dzięki wielkie! Może się tam wybiorę,jeśli namówię rodziców. A będzie ciężko, bo ostatnio lekarka mojej mamie nagadała...
Pamiętaj że Twoje znamiona mogą być zagrożeniem zdrowia -> będą się kwalifikowały do wycięcia chirurgicznego, wtedy lekarz nie powinien usuwać Ci je laserem (brak możliwości zbadania)
Jeśli jednak są nie groźne (sprawdź na internecie jak się charakteryzują te podejrzane) chyba nie powinno być problemu.

A co do rodziców, jeśli nie brakuje Ci dużo do pełnoletności to może poczekaj i sama w spokoju pójdziesz na zabieg?
Mówię to ja gdzie moja mama panikara jak wycinam u chirurga podejrzane pieprzyki nakrzyczała na mnie, że "po co ruszam. X ruszyła i umarła"
natj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-02, 12:40   #303
Martyna882
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez natj Pokaż wiadomość
Pamiętaj że Twoje znamiona mogą być zagrożeniem zdrowia -> będą się kwalifikowały do wycięcia chirurgicznego, wtedy lekarz nie powinien usuwać Ci je laserem (brak możliwości zbadania)
Jeśli jednak są nie groźne (sprawdź na internecie jak się charakteryzują te podejrzane) chyba nie powinno być problemu.

A co do rodziców, jeśli nie brakuje Ci dużo do pełnoletności to może poczekaj i sama w spokoju pójdziesz na zabieg?
Mówię to ja gdzie moja mama panikara jak wycinam u chirurga podejrzane pieprzyki nakrzyczała na mnie, że "po co ruszam. X ruszyła i umarła"

Ta pani dokor mi chyba je zbadała... ale nie jestem pewna, bo do każdego przykładała coś w rodzaju lupy.

Tylko zastanawia mnie to,że ona powiedziała,że żadnych zmian barwnikowych nie można usunąć... i tak jak już wcześniej pisałam usunęła mi tylko jednego w kolorze skóry.
Do pełnoletności brakuje mi jakieś 3 lata, niestety jestem z końca grudnia
Ale chciałabym to załatwić jak najszybciej. I najlepiej jeszcze w te wakacje.

Moja mama tak samo powiedziała,że "X usunęła laserem i umarła"
Stary 2008-08-23, 10:30   #304
Martyna882
Raczkowanie

Hmm,więc dlaczego powiedziała,że żadnych zmian barwnikowych się nie usuwa?
Stary 2008-08-23, 11:26   #305
MaDaLennA
Raczkowanie

Mieszkasz w większym mieście, czy w mniejszym skupisku?

Mnie pewna pani dermatolog ( w małym miesteczku, byłam tam na wakacjach i pieprzyk zaczął się czerwienić, więc zależało mi na czasie) na delikatną sugestię, że pieprzyk ten jest wrażliwy, wypukły, ciąglę go drażnię chodziażby ręcznikiem i że najlepiej byłoby się go pozbyć- zaczęła niemal krzyczeć, że TEGO się nie wycina.

Wróciłam do Wawy, poszłam do kliniki dermatologicznej (publiczna, umowa z NFZ) i tam powiedzieli mi, że taki pieprzyk jak mój jest hodowcą komórek rakowych i TRZEBA wyciąć. Tak więc już go nie mam. Następny był na twarzy- też ciachnęłam tym razem prywatnie, bo zależało mi na dobrym chirurgu plastyku.

I z tego co pamietam jednej z naszych Wizażanek ginegokolg też zasugerował (gdy zobaczył pieprzyka na brzuchu), że "takich rzeczy się nie hoduje".

Pare lat temu była taka szkoła, żeby znamion nie usuwać, ale to się dawno zmieniło, niektórzy po prostu nie zdążyli się przestawić albo do nich ten renesans pieprzykowy nie dotarł

ALBO: może jej chodziło tylko o wypalanie laserem? Mój dermatolog też na nie nie pozwolił, powiedział, że tylko usuwanie chirurgiczne wchodzi w grę, bo usuwa wszystko aż do korzenia i pieprzyk nie ma szans się odrodzić.
MaDaLennA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-23, 13:46   #306
PapajOwa
Przyczajenie

Witam...
Ja miałam zabiegi ( już dwa ) na usunięcie znamienia...Ponieważ na prawej ręce mam bielactwo ,
( brak pigmentu) te znamienia miały duży wpływ na rozwijające się bielactwo..Na całej mojej prawej ręce i na 2/4 łopatki mam brak pigmentu.Niestety jest to biologiczne, moja mama i dziadek. Niestety ,mi wyszło to pod koniec wiosny.Tej wiosny oczywiście.A mamie i dziadkowi przez całe ich życie.,Jak narazie mam dwie blizny po zabiegach.Jak medycyna posunie się do przodu , może znajdą jakiś pigment do wklepywania?. Niektórzy się wyśmiewają ,ale ja już się przyzwyczaiłam, nie myśleć o tym.Mnie to nie przeszkadza, ale niektórzy naprawde ,wypytywaniem się o to bielactwo zamęczą mnie...

Zaczeło się od jednej plamki , która pojawiła się pod koniec wiosny ,,, jak narazie skończyło się na całej RECE i połowie łopatki..

pozdrawiam serdecznie ; )))

Edytowane przez PapajOwa
Czas edycji: 2008-08-23 o 17:24
PapajOwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-23, 14:13   #307
MaDaLennA
Raczkowanie

Masz bardzo dobre podejście, tak wynika z tego co piszesz. Nie tylko wyglądasz na starszą ale i myślisz i wyrażasz się dojrzalej od przeciętnej 12-latki . Powodzenia
Stary 2008-08-23, 14:20   #308
PapajOwa
Przyczajenie

A no dziękuje ; ))
PapajOwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 16:27   #309
Martyna882
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MaDaLennA Pokaż wiadomość
Mieszkasz w większym mieście, czy w mniejszym skupisku?

Mnie pewna pani dermatolog ( w małym miesteczku, byłam tam na wakacjach i pieprzyk zaczął się czerwienić, więc zależało mi na czasie) na delikatną sugestię, że pieprzyk ten jest wrażliwy, wypukły, ciąglę go drażnię chodziażby ręcznikiem i że najlepiej byłoby się go pozbyć- zaczęła niemal krzyczeć, że TEGO się nie wycina.

Wróciłam do Wawy, poszłam do kliniki dermatologicznej (publiczna, umowa z NFZ) i tam powiedzieli mi, że taki pieprzyk jak mój jest hodowcą komórek rakowych i TRZEBA wyciąć. Tak więc już go nie mam. Następny był na twarzy- też ciachnęłam tym razem prywatnie, bo zależało mi na dobrym chirurgu plastyku.

I z tego co pamietam jednej z naszych Wizażanek ginegokolg też zasugerował (gdy zobaczył pieprzyka na brzuchu), że "takich rzeczy się nie hoduje".

Pare lat temu była taka szkoła, żeby znamion nie usuwać, ale to się dawno zmieniło, niektórzy po prostu nie zdążyli się przestawić albo do nich ten renesans pieprzykowy nie dotarł

ALBO: może jej chodziło tylko o wypalanie laserem? Mój dermatolog też na nie nie pozwolił, powiedział, że tylko usuwanie chirurgiczne wchodzi w grę, bo usuwa wszystko aż do korzenia i pieprzyk nie ma szans się odrodzić.

Chodziło mi o laserowe...bo jak sama ta pani powiedziała bo chirurgicznym zostanie mi blizna... gdyby to był jeden, ale ja mam z twarzy więcej do usunięcia.
To są malutkie,na około 2mm.
No,ale wiele osób tu pisało,że usuwało laserem znamiona barwnikowe,więc nie rozumiem czegoś tu? Czemu powiedziała,że żadnych nie można usuwać laserem?
A moje raczej groźne nie są. A i mieszkam w małym mieście,ale akurat to było z Krakowie ;p
Stary 2008-08-24, 16:54   #310
MaDaLennA
Raczkowanie

Każde nasze znamię jest potencjalnym hodowcą aktywnych komórek rakowych, jeżeli znamię jest małe, płaskie i ma jednolity kolor to ryzyko jest minimalne.
Z chwilą gdy jest ono wypukłe ciemnobrązowe albo znajduję się w miejscu bardzo narażonym na otarcia nalezy je usunąć. Najlepszym sposobem jest wycięcie go przez chirurga, gdyż na 100 procent wszystkie komórki znamienia zostaną usunięte (chirurg wycina znamię z dużym marginesem skórnym, stąd zostaje blizna dłuższa od znamienia). Usuwanie laserowe jest po prostu mniej pewne, i dlatego też niektórzy dermatolodzy nie zaryzykują użycia tej metody. Owszem znamię zostanie laserem wypalone, ale nigdy nie wiadomo, czy nie zostanie tam chociażby jedna komórka, z której znamię może się odrodzić i to już w bardziej złośliwej formie...

Po prostu masz mądrego dermatologa, który nie chce ryzykować. Myślałam, że odmawia ci zabiegu chirurgicznego, ale jeśli chodzi o laserowe usuwanie to jak najbardziej tego lekarza rozumiem...

A jeśli w grę w twoim przypadku wchodzą malutkie znamiona- lekarz ma obiekcję przed zastosowaniem cięcia z prostej przyczyny: nawet jeśli Twoje pieprzyki są malutkie, to po ich wycięciu blizna będzie (i to optymistycznie) dwukrotnie dłuższa niż znamię. 2 mm to naprawdę mało, to są pewnie takie małe kropeczki po wycięciu będziesz miała w tym miejscu np. półcentymetrową bliznę, z której zaczerwienienie/zaróżowienie zejdzie ostatecznie dopiero po kilku miesiącach- no to się zastanów czy w Twoim przypadku warto się ciąć?
Stary 2008-08-25, 15:01   #311
Martyna882
Raczkowanie

Cytat:
Każde nasze znamię jest potencjalnym hodowcą aktywnych komórek rakowych, jeżeli znamię jest małe, płaskie i ma jednolity kolor to ryzyko jest minimalne.
Z chwilą gdy jest ono wypukłe ciemnobrązowe albo znajduję się w miejscu bardzo narażonym na otarcia nalezy je usunąć. Najlepszym sposobem jest wycięcie go przez chirurga, gdyż na 100 procent wszystkie komórki znamienia zostaną usunięte (chirurg wycina znamię z dużym marginesem skórnym, stąd zostaje blizna dłuższa od znamienia). Usuwanie laserowe jest po prostu mniej pewne, i dlatego też niektórzy dermatolodzy nie zaryzykują użycia tej metody. Owszem znamię zostanie laserem wypalone, ale nigdy nie wiadomo, czy nie zostanie tam chociażby jedna komórka, z której znamię może się odrodzić i to już w bardziej złośliwej formie...

Po prostu masz mądrego dermatologa, który nie chce ryzykować. Myślałam, że odmawia ci zabiegu chirurgicznego, ale jeśli chodzi o laserowe usuwanie to jak najbardziej tego lekarza rozumiem...

A jeśli w grę w twoim przypadku wchodzą malutkie znamiona- lekarz ma obiekcję przed zastosowaniem cięcia z prostej przyczyny: nawet jeśli Twoje pieprzyki są malutkie, to po ich wycięciu blizna będzie (i to optymistycznie) dwukrotnie dłuższa niż znamię. 2 mm to naprawdę mało, to są pewnie takie małe kropeczki po wycięciu będziesz miała w tym miejscu np. półcentymetrową bliznę, z której zaczerwienienie/zaróżowienie zejdzie ostatecznie dopiero po kilku miesiącach- no to się zastanów czy w Twoim przypadku warto się ciąć?

Te pieprzyki na twarzy to jest moja zmora Pójdę do jeszcze do innego lekarza i zobaczę czy da się do usunąć (laserem),bo chirurgicznego za bardzo się boję.
Jeśli się nie uda to nie wiem naprawdę co będzie Na codzień się maluję i próbuję to zatuszować.
Stary 2008-08-25, 15:11   #312
MaDaLennA
Raczkowanie

Hmm, jeżeli one są małe i płaskie, to jestem pewna, że któryśtam dermatolog z kolei po zbadaniu ich dermatoskopem i stwierdzeniu, iż są "prawdopodobnie" niegroźne ("prawdopodobnie", bo gwaracji NIGDY nie ma...) wyrazi zgodę na usunięcie. Wiem z autopsji, że jak mamy jakieś kompleksy na jakimś punkcie, to najlepszym sposobem (o ile to możlwe) jest usunięcie przyczyn tych kompleksów Tak więc- powodzenia
Stary 2008-08-26, 10:30   #313
Martyna882
Raczkowanie

Cytat:
Hmm, jeżeli one są małe i płaskie, to jestem pewna, że któryśtam dermatolog z kolei po zbadaniu ich dermatoskopem i stwierdzeniu, iż są "prawdopodobnie" niegroźne ("prawdopodobnie", bo gwaracji NIGDY nie ma...) wyrazi zgodę na usunięcie. Wiem z autopsji, że jak mamy jakieś kompleksy na jakimś punkcie, to najlepszym sposobem (o ile to możlwe) jest usunięcie przyczyn tych kompleksów Tak więc- powodzenia
Dziękuję
Tak są małe i tylko troszkę wystające,jeden płaski.
Zobaczymy jak to będzie, jeszcze trzeba by namówić rodziców,żeby tam pojechać
Stary 2008-09-05, 21:38   #314
Malutka2008
Przyczajenie

WITAM!
Ide w pazdzierniku na wyciecie pieprzyka(brodawki) do chirurga plastyka.Moj pieprzyk jest srednicy 5mm i jest wypukły,a znajduje się nad brwią.Troszke sie boje bo pan doktor poinformował mnie ze po takim zabiegu zostanie jakis slad a konkretnie w kształcie łezki,a brew moze podniesc sie do gory.Nie wiem teraz czy poszukac innego lekarza czy usunać laserem u innego chirurga bo ten tylko wycina.Zabieg ma kosztowac 350 plus 50 badanie no i wizyta 100 zl.Jak myslicie to drogo i co mam zrobić?
Malutka2008 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-06, 09:25   #315
Yaza
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Malutka2008 Pokaż wiadomość
WITAM!
Ide w pazdzierniku na wyciecie pieprzyka(brodawki) do chirurga plastyka.Moj pieprzyk jest srednicy 5mm i jest wypukły,a znajduje się nad brwią.Troszke sie boje bo pan doktor poinformował mnie ze po takim zabiegu zostanie jakis slad a konkretnie w kształcie łezki,a brew moze podniesc sie do gory.Nie wiem teraz czy poszukac innego lekarza czy usunać laserem u innego chirurga bo ten tylko wycina.Zabieg ma kosztowac 350 plus 50 badanie no i wizyta 100 zl.Jak myslicie to drogo i co mam zrobić?
Ja bym wypukłego laserem nie usuwała, bo nie oddasz go potem do analizy i nie dowiesz się, czy przypadkiem nie była to hodowla raka. Swojego wolałam koagulować.

Dziewczyny, wodą utlenioną się nie przemywa ran, to metoda przedwojenna Hamuje powstawanie nowych komórek, to środek zbyt agresywny na blizny po znamionach. Kupcie Octenisept - środek antyseptyczny, nie róbcie sobie krzywdy - tym bardziej, ze same widzicie, że woda utleniona powoduje tylko rozognienie rany

I napiszę od razu - niektórym lekarz pewnie zalecił wodę utl.. W tym konkretnie przypadku nie słuchajcie, lekarze, szczególnie Ci straszej daty od lat nie dokształcają się, mają wiedzę taką, jaką przynieśli ze studiów 20 lat temu. Karzą przemywać rany pooperacyjne spirytusem kosmetycznym Piszę to jako osoba, która ma bezpośredni kontakt z zaleceniami lekarzy od chyba urodzenia - i wiele widziałam - ale także sama ranami i ich pielęgnacją się zajmuje.
"When you loved the one who was killing you, it left you no options. How could you run, how could you fight, when doing so would hurt that beloved one? If your life was all you had to give your beloved, how could you not give it?

If it was someone you truly loved?"
Yaza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-07, 19:55   #316
innnaboinnainaczej
Raczkowanie

pomoze ktos ?

Edytowane przez innnaboinnainaczej
Czas edycji: 2008-09-10 o 15:08
innnaboinnainaczej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 09:41   #317
dominika09
Przyczajenie

Martyna882

Włączam się do tego wątku, bo chcę ci powiedzieć, że po laserowym usuwaniu znamion blizny są znacznie gorsze niż po chirurgicznym. Widziałam i ngdy bym sobie czegoś takiego nie zafundowała. Najlepiej jak wszelkie zmiany na skórze usuwa dr chirurg plastyczny, bo oni robią to zgodnie ze sztuką plastyki i dbają o to aby blizna była jak najmniejsza.
dominika09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-15, 11:23   #318
Micka89
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez dominika09 Pokaż wiadomość
Martyna882

Włączam się do tego wątku, bo chcę ci powiedzieć, że po laserowym usuwaniu znamion blizny są znacznie gorsze niż po chirurgicznym. Widziałam i ngdy bym sobie czegoś takiego nie zafundowała. Najlepiej jak wszelkie zmiany na skórze usuwa dr chirurg plastyczny, bo oni robią to zgodnie ze sztuką plastyki i dbają o to aby blizna była jak najmniejsza.
Ja uważam, że do końca tak nie jest. Jesli usuwa to dermatolog nie wykfalifikowany w usuwaniu znamion to może i tak jest, że blizna pozostaje większa niż po skalperze. Jednak ja zapisałam się do dermatologa, który zajmuje się dobrych pare lat usuwaniem znamion laserem. I sama się jego pytałam czy pozostaje blizna i powiedział, że nie powinno nic pozostać.
Stary 2008-09-20, 12:08   #319
Martyna882
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Micka89 Pokaż wiadomość
Ja uważam, że do końca tak nie jest. Jesli usuwa to dermatolog nie wykfalifikowany w usuwaniu znamion to może i tak jest, że blizna pozostaje większa niż po skalperze. Jednak ja zapisałam się do dermatologa, który zajmuje się dobrych pare lat usuwaniem znamion laserem. I sama się jego pytałam czy pozostaje blizna i powiedział, że nie powinno nic pozostać.

Ja już jednego pieprzyka usunęłam laserem. Był on wypukły,ale w kolorze skóry i tylko na tego się zgodziła.Blizna została trochę. I mam jeszcze 4 ale brązowe i na te się nie zgodziła laserem. Powiedziała,że po chirurgicznym zostaną mi blizny.
Na chirurgiczne bałabym się. Będę szukać do skutku,aż mi wreszcie to usuną,bo już nie mogę wytrzymać z tym
Stary 2008-09-21, 18:44   #320
cambell
Przyczajenie

Ja mam dosyc duzo pieprzykow, jeden rozniez mailam usuniety. Troche sie denerwowalam, bo po susnieciu musialm troche czekac okolo 2 tygodni na wynik badan, czy to rak czy nie. Wszystko sie skoczyli pomyslenie na szczescie. Chyba taka dosyc interesujaca klasyfikacje pirprzykow widzilam na bebeauty.eu.
cambell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-21, 19:43   #321
Aldok
Przyczajenie

Ja usuwałam trzy znamiona. Wszystkie u chirurga plastyka.
Blizny mam ale niewielkie, stosowałam maść na bliznowce "cepan",
który zaproponowała pani doktor.
Nawet nie wiedziałam o metodzie laserowej.
Stary 2008-09-21, 21:57   #322
gosiar101
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Usuwanie pieprzyków

Witam!
Chciałabym usunąć jeden pieprzyk który mam na piersi. Jest dosyć duży bo ok. 1cm średnicy i wygląda okropnie. Jednak troche sie boję bo mojej mamy koleżanka umarła po usunięciu pieprzyka. Nie wiem dokładnie kto jej go usuwał
A jeszcze chciałabym zapytać czy po zabiegu trzeba leżeć w szpitalu czy od razu można wyjść do domu i wszystko robić bez przeszkód?
gosiar101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-22, 00:26   #323
Aldok
Przyczajenie

Jest to zabieg, więc po nim od razu idziesz do domu.
Ja od razu po nim pojechałam prosto do pracy.
Wszystko zależy od tego w którym miejscu masz znamię.
Nie można tylko robić gwałtownych ruchów, żeby szef się nie rozszedł.
Stary 2008-09-25, 19:11   #324
krystyna1958
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Malutka2008 Pokaż wiadomość
WITAM!
Ja usuwałam 22 września u chirurga plastycznego metodą bezszwową. Nic nie bolało. 29 idę na zdjęcie opatrunku. Ponoć ma nie być śladu. Dam znać w poniedziałek. Pieprzyk 1 miał 2mm, drugi i trzeci po 1mm. Pozdrawiam.
krystyna1958 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-26, 11:49   #325
pedroz
Przyczajenie

Witam wszystkich mam zamiar dzisiaj usunąć piepszyk[i]
Ogólnie zdecydowałem się na ten zabieg ze względów kosmetycznych.Wizytę mam dzisiaj na godzinę 17:30 w onkomedzie we Wrocławiu u Pani Doktor chirurg onkolog Alicji Balcerzak.Jak tylką znajdę czas to napiszę Wam jak to wszystko wygląda.
Póki co trzymajcie za mnie kciuki bo się trochę boję :P
pedroz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-08, 01:13   #326
kkasiuleqq
Raczkowanie

Dziewczyny! Usuwalam pieprzyki na plecach u chirurga onkologa metoda bezszwowa czyli niczym innym jak nozem elektrycznym.Byly to pieprzyki wystajace,odstajace-jak kto woli Do 3 miesiecy po zabiegu mialam tylko biale slady lecz pozniej zaczelo sie dziac cos dziwnego - na 10 blizn cztery zaczely sie jakby rozrastac... No i w sumie mam 4 blizny, wypukle, wieksze niz pieprzyki..Szczerze?Wolal am te pieprzyki choc byly moja zmora...Jednak porownujac to do tego co mam teraz nie zdecydowalabym sie na ten zabieg.. Taka mala przestroga, jezeli decydujecie sie na zabieg tylko ze wzgledow estetycznych to zastanowcie sie 10 razy zanim cokolwiek postanowicie.. Pieprzyki sa sexy jezeli nie wystepuja w nadmiarze Niestety ja nie mam tyle szczescia i ze wzgledow zdrowotnych musze usunac kolejne lecz mysle o metodzie laserowej albo (w ostatecznosci) o odmrazaniu, nie wspomne o tym, ze blizny tez bede usuwac metoda laserowa... Oczywiscie moje wahania co do metody sa zwiazane z kwestiami finansowymi,preferowana metoda jest laser ale zobaczymy co z tego wyniknie.... Wiec jeszcze raz namawiam do podjecia slusznej decyzji, w takim przypadku nie mozna sobie pozwolic na tzw. pojscie na zywiol...

P.S. Dodam, ze smarowalam blizny wg zalecen lekarza, zaczelam od masci contratubex, pozniej przeszlam na dermatix co troche nadwyrezylo moja kieszen, a na chwile obecna smaruje cepanem lecz nie ma to juz chyba wiekszego znaczenia gdyz blizny maja rok...
Stary 2008-11-22, 13:00   #327
anulus17
Zakorzenienie

jak dlugo po takim zabiegu nie mozna wychodzic na slone i na solarium czy wystarczy tylko zaklejac je duzym plasterkiem przeed wyjsciem tak zeby nie mialy dostepu do promieni??
anulus17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-01, 19:01   #328
zazdroska
Raczkowanie

witam mam pytanie czy istnieje możliwość żeby usunąć pieprzyk dość dużych rozmiarów z twarzy ale nie prywatnie tylko w ramach ubezpieczenia zdrowotnego? dodam tylko że chcę to zrobić tylko z pobudek estetycznych
Stary 2008-12-20, 22:08   #329
malwiiina
Zadomowienie

GG do malwiiina

Dwa dni temu usunęlam pieprzyka z twarzy metoda laserową w Centrum Terapii Laserowej we Wrocławiu. Zabieg trwał 5 minut, sama wizyta 10 minut a koszt to 300zl. Narazie wyglada to nieciekawie, ale zaczekam cierpliwie na efekty. Piepzyka mialam od urodzenia, był on w kolorze skory z lekkim zabrazowieniem w strefie A na twarzy. niektorzy twierdzili ze dodawał mi uroku, ale ja postanowiłam kategorycznie się go pozbyć. Czy bede zadowolona-mam nadzieje

malwiiina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-27, 12:44   #330
xxsarenkaxx
BAN stały

Dziewczyny, wątek juz nieco starszawy , ale dorzucę swoje 3 grosze...czy słyszała któras z Was, że są 2 szkoły? jak z pieprzykiem nic sie nie dzieje (chociaż jest w miejscu narażonym na podrażnienia) to lepiej i tak go nie wycinać ponieważ może się uzłośliwić, tj wyrośnie w tym miejscu nowy , złośliwy...czy wierzyć w to?
xxsarenkaxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości