![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Kobieca i męska energia.
Odniosę się do pierwszego tekstu i podziału na męską i żeńską energię. To nie jest bardzo popularny punkt widzenia w naszych czasach i naszej kulturze. Jednak w V w.p.n.e w księdze przemień I Ching możemy przeczytac: "Dao rodzi jeden, jeden rodzi dwa, dwa rodzi trzy, trzy rodzi nieskończoność". I właśnie ten pierwszy podział na dwa to był podział na "dzień i noc", "jasność i ciemność" na "yang i yin" na "męskie i żeńskie". Więc wg. filozofji chińskiej podział na energię męską i żeńską jest bardzo oczywisty.
To co jest jasne, energiczne związane z ruchem, zewnętrzem, południem to energia męska, a to co jest mroczne, związane ze środkiem, z ogniskiem domowym, z nocą to energia żeńska - bardziej przyjmująca, opiekuńcza, związana ze środkiem czyli domem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Trzepotka <3
|
[1=93c415117c97e4de5dd6a9d a4f68eac238056681_62f82d1 ce6160;89104835]
Dobrze. Doprecyzuję. Chodzi o pomoc na zasadzie "wsparcia" w trudnych chwilach od bliskich. Nie o reanimację jak mi pikawa stanie ![]() Przed 30 też tak miałem... niestety. Mogę tylko powiedzieć, że w końcu pękniesz i nie będziesz odczuwał radości z życia. U mnie to wynikało z lęku/urazu, że jak bardzo dawno temu poprosiłem o pomoc (przed 18) to zostałem uznany za słabego itp. Zrozumiałem problem, udałem się do specjalisty, cały czas jestem na leczeniu i mogę jedno powiedzieć, w końcu przestałem się zamartwiać. Jedynie po rozpadzie długiego związku miałem duży stres itp. ale już jest dobrze. Po wypowiedzi, że w pracy zap... i nie możesz być tak naprawdę sobą wnioskują, że powoli, powli zrozumiesz o co wszystkim chodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Sent from my BV9800Pro using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Trzepotka <3
|
[1=b7c523c48d685fff13c5db5 a9d3e58ccf0b35a9f_65555d0 8413b4;89104857]Zapewne w czasach kiedy ta filozofia powstała i kobiety musiały zajmować się domem i dziećmi ten podział wyglądał w taki oczywisty sposób
Sent from my BV9800Pro using Tapatalk[/QUOTE] Ale nikt nie napisał, że to jest podział i kobieta musi być w kobiecej energii, może być w męskiej przecież, tak samo jak mężczyzna w kobiecej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Sent from my BV9800Pro using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ogólnie najbliżej mi w tym wątku chyba do this_witch, ja tę energię odnoszę do sytuacji romantycznych. Np. chyba każdy widział "typowego geja", który ma specyficzną mimikę, trzepie włosami, głos czasami ma piszczący (to chyba częściej spotykane w Stanach, niektóre celebrytki też się tak zachowują). Dla mnie to nie jest "męskie", kobiece w sumie też nie, po prostu nieatrakcyjne. Męska energia to dla mnie bycie opanowanym, wyważonym, pewnym siebie no i oczywiście cechy typowo biologiczne - męska sylwetka, męskie rysy twarzy (one przecież zależą m.in. od hormonów). Moze to w sumie rzeczywiście nie jest energia, tylko jakiś zbiór cech. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
BAN stały
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89105298]Zgadzam się. Kruche ego jest aseksualne.
Ogólnie najbliżej mi w tym wątku chyba do this_witch, ja tę energię odnoszę do sytuacji romantycznych. Np. chyba każdy widział "typowego geja", który ma specyficzną mimikę, trzepie włosami, głos czasami ma piszczący (to chyba częściej spotykane w Stanach, niektóre celebrytki też się tak zachowują). Dla mnie to nie jest "męskie", kobiece w sumie też nie, po prostu nieatrakcyjne. Męska energia to dla mnie bycie opanowanym, wyważonym, pewnym siebie no i oczywiście cechy typowo biologiczne - męska sylwetka, męskie rysy twarzy (one przecież zależą m.in. od hormonów). Moze to w sumie rzeczywiście nie jest energia, tylko jakiś zbiór cech. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Trochę to krzywdzące. Nie wiem w jakim środowisku się obracasz, ale nie wszyscy homoseksualiści są zniewieściali. Poza tym raczej im nie zależy, żeby być atrakcyjnymi dla jakiejś Celestine. Nie jesteś ich targetem ![]() Dla mnie nie ma czegoś takiego jak męska czy żeńska energia, są tylko cechy przypisywane kulturowo do danych płci albo osób danej orientacji. Zwykle oparte na stereotypach, jakiś toksycznych wzorcach promowanych na przykład przez kościół i krzywdzące zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn, więc nie widzę powodu ich utrwalania. Kobiety też mogą przejawiać inicjatywę, a mężczyźni być wrażliwi. Ważne, żeby każdy żył w zgodzie ze sobą. Ale pisanie, że jakaś postaw jest żałosna to niezłe dzbaństwo. Zawsze zadziwia mnie jak ludziom łatwo przychodzi obnoszenie się ze swoimi ograniczeniem. Edytowane przez f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf Czas edycji: 2022-02-05 o 11:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Konto usunięte
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;89105307]Ten wątek powinien się nazywać 'stereotypy na temat płci' a nie 'kobieca i męska energia'. Trochę to krzywdzące. Nie wiem w jakim środowisku się obracasz, ale nie wszyscy homoseksualiści są zniewieściali. Poza tym raczej im nie zależy, żeby być atrakcyjnymi dla jakiejś Celestine. Nie jesteś ich targetem
![]() .[/QUOTE] Wiem, że nie wszyscy i że im nie zależy, po prostu napisałam, czym dla mnie jest ta energia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Konto usunięte
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89105298]Zgadzam się. Kruche ego jest aseksualne.[/QUOTE]
Aż sobie poczytałem o tym haśle "kruche ego" i to nijak ma się do tego, o czym mówię. Cytat:
Co to ma do mojego radzenia sobie z problemami samemu? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
whatever
|
Ja nie widzę w tym nic toksycznego, że jakaś kobieta chce się poczuć "kobieca" wg własnej definicji, jeżeli to jej własny wybór. Tak samo, nie narzucam mężczyznom, że muszą się wpisywać w moje wzorce męskości, to raczej właśnie kwestia pewnych cech, które są przeze mnie pożądane.
Sent from my SM-G996B using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;89105307]Trochę to krzywdzące. Nie wiem w jakim środowisku się obracasz, ale nie wszyscy homoseksualiści są zniewieściali. Poza tym raczej im nie zależy, żeby być atrakcyjnymi dla jakiejś Celestine. Nie jesteś ich targetem
![]() Dla mnie nie ma czegoś takiego jak męska czy żeńska energia, są tylko cechy przypisywane kulturowo do danych płci albo osób danej orientacji. Zwykle oparte na stereotypach, jakiś toksycznych wzorcach promowanych na przykład przez kościół i krzywdzące zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn, więc nie widzę powodu ich utrwalania. Kobiety też mogą przejawiać inicjatywę, a mężczyźni być wrażliwi. Ważne, żeby każdy żył w zgodzie ze sobą. Ale pisanie, że jakaś postaw jest żałosna to niezłe dzbaństwo. Zawsze zadziwia mnie jak ludziom łatwo przychodzi obnoszenie się ze swoimi ograniczeniem.[/QUOTE]Tak bardzo się zgadzam z każdym słowem. I szczerze mówiąc nie umiem przypisać tych energii ludziom których znam. Ba, samej sobie nie umiem przypisać żadnej z nich. Jedynie umiem określić konkretne cechy które uważam za atrakcyjne. Ale one nie są ani męskie ani żeńskie. I są atrakcyjne niezależnie od tego jakiej płci jest osoba która je posiada. Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Konto usunięte
|
Dla mnie mężczyzna powinien być silny fizycznie, postawny - z tym kojarzy mi się taka pierwotna męska energia. Wolę mężczyzn bardziej surowych niż wymuskanych - metroseksualni, perfekcyjni panowie nie wzbudzają moich emocji
![]() ![]() Z takich stereotypowych cech to chyba na tyle - reszta to dla mnie uniewarsalne kwestie, które są pożądane przeze mnie u facetów potencjanych partnerów i u znajomych - empatia, poczucie humoru, inteligencja, posiadanie zainteresowań, dystans do siebie, kultura osobista. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Mam tak samo. Wiadomo, że ludzie mają różne preferencje i wymagania wobec osoby partnerskiej. Nie rozumiem natomiast usilnego kategoryzowania na męskie/niemęskie/kobiece/niekobiece. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Konto usunięte
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;89105344]
![]() Mam tak samo. Wiadomo, że ludzie mają różne preferencje i wymagania wobec osoby partnerskiej. Nie rozumiem natomiast usilnego kategoryzowania na męskie/niemęskie/kobiece/niekobiece.[/QUOTE]No ale tak sobie myślę, że taka siła fizyczna czy skłonności do dominacji opartej na tejże sile to jakieś tam hormonalne "męskie" uzasadnienie jednak posiada. Kojarzę jakieś badania jakie twarze męskie i kobiece są najbardziej atrakcyjne i to by się gdzieś tam pokrywało z tym co wielu ludzi określa instynktownie jako męskie i kobiece. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
BAN stały
|
Odmawianie komukolwiek możliwości identyfikowania się z jakąś płcią czy orientacją tylko na postawie naszego widzi mi się jak powinien się zachowywać typowy mężczyzna/kobieta/gej/itp. jest po prostu słabe. Nie chcesz się z kimś umawiać ze względu na jakieś cechy, to się nie umawiaj tyle. Ale nie musisz głosić wszem i wobec, że prawdziwy mężczyzna to powinien coś tam, a kobieca kobieta to nie powinna czegoś tam, a typowi geje to się zachowują tak...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
whatever
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;89105337]To jest co innego jeśli chodzi o twoje własne preferencje przy wyborze partnera (wtedy możesz je sobie nazywać jak chcesz, nawet kosmiczną energią), a co innego jak chodzi o jakieś dyskusje społeczne i głoszenie, że kobieta powinna być wrażliwa, delikatna, potulna, opiekuńcza, jeżeli ma być atrakcyjna. Albo że facet, który jest wrażliwy, daje sobie prawo do przeżywania emocji na zewnątrz czy proszenia o pomoc to żałosna ciapa. Widzisz różnice? Bo w tym wątku trudno stwierdzić, kto pisze o swoich preferencjach co do potencjalnego partnera/ki, a kto ogólnie ma jakieś oczekiwania jak świat powinien wyglądać i w jakie role powinni się wpisywać ludzie. Zauważ, że tutaj pierwsi do mówienia jaki powien być facet byli heteroseksualni faceci, a Celestine pokusiła się nawet o ocenę atrakcyjności w jej mniemaniu gejów
![]() Od początku mówiłam, że piszę o swoich preferencjach i że dla mnie ten podział odnosi się wyłącznie do kontekstu randkowego. Ale te cechy wywodzą się jakoś tam z naszej biologii, natury czy tradycji (jak chociażby wyraźny podział ubioru kobiet i mężczyzn). Wolę jak mężczyzna jest bardziej zdecydowany, wolę jak to mężczyzna adoruje kobietę, wychodzi z inicjatywą randek na początku itd, pewnie niektórzy by to też odebrali jako krzywdzące. Z tymi gejami, to chyba bardziej chodzi o tych mężczyzn, którzy mają wyraźnie kobiecą energię, dla mnie ma to sens, bo niektóre gesty, zachowania, sposób mówienia czy poruszania się również odbieram jako jednoznacznie kobiecy. Sent from my SM-G996B using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | |
BAN stały
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89105354]No ale tak sobie myślę, że taka siła fizyczna czy skłonności do dominacji opartej na tejże sile to jakieś tam hormonalne "męskie" uzasadnienie jednak posiada. Kojarzę jakieś badania jakie twarze męskie i kobiece są najbardziej atrakcyjne i to by się gdzieś tam pokrywało z tym co wielu ludzi określa instynktownie jako męskie i kobiece.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Trudno mi się odnieść. Musiałabyś pokazać te publikacje. Hormony to skomplikowana sprawa, a ich poziom u poszczególnych płci też bywa różny i niekoniecznie wynika to wyłącznie z płci genetycznej. ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- Cytat:
Edytowane przez f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf Czas edycji: 2022-02-05 o 11:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
uparta chmura
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;89105307]Trochę to krzywdzące. Nie wiem w jakim środowisku się obracasz, ale nie wszyscy homoseksualiści są zniewieściali. Poza tym raczej im nie zależy, żeby być atrakcyjnymi dla jakiejś Celestine. Nie jesteś ich targetem
![]() Dla mnie nie ma czegoś takiego jak męska czy żeńska energia, są tylko cechy przypisywane kulturowo do danych płci albo osób danej orientacji. Zwykle oparte na stereotypach, jakiś toksycznych wzorcach promowanych na przykład przez kościół i krzywdzące zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn, więc nie widzę powodu ich utrwalania. Kobiety też mogą przejawiać inicjatywę, a mężczyźni być wrażliwi. Ważne, żeby każdy żył w zgodzie ze sobą. Ale pisanie, że jakaś postaw jest żałosna to niezłe dzbaństwo. Zawsze zadziwia mnie jak ludziom łatwo przychodzi obnoszenie się ze swoimi ograniczeniem.[/QUOTE] Leany, ale Ty mnie zaimponowałaś tym wpisem ![]()
![]() |
#82 |
whatever
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89105354]No ale tak sobie myślę, że taka siła fizyczna czy skłonności do dominacji opartej na tejże sile to jakieś tam hormonalne "męskie" uzasadnienie jednak posiada. Kojarzę jakieś badania jakie twarze męskie i kobiece są najbardziej atrakcyjne i to by się gdzieś tam pokrywało z tym co wielu ludzi określa instynktownie jako męskie i kobiece.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Zgadzam się. Zastanawiam się w takim razie, czy dla niektórych z was nie ma żadnych różnic pomiędzy płciami? Nie używacie nigdy na co dzień rozróżnienia na cokolwiek kobiecego lub męskiego? Sent from my SM-G996B using Tapatalk ---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- [1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;89105363] Ale to jest uwarunkowane w większości kulturowo...[/QUOTE] Ale większość ludzi te wzorce nadal chętnie kultywuje, co najwyzej eliminując te toksyczne i krzywdzące (i słusznie). Nic nie poradzę, że zawsze mi się podoba bardziej kobieta w sukience i facet w spodniach, niż odwrotnie ![]() Sent from my SM-G996B using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
BAN stały
|
A skąd u ciebie taka potrzeba kategoryzowania innych ludzi pod kątem przynależności do danej płci? Że ten jest wystarczająco męski, a tamten już nie?
Edytowane przez f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf Czas edycji: 2022-02-05 o 12:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Konto usunięte
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;89105372]Ja nie neguje dymorfizmu płciowego. Natomiast na poziomie behawioralnym to nie jest takie oczywiste i czarno-białe, jak niektórzy by chyba chcieli
![]() Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
whatever
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;89105375]A skąd u ciebie taka potrzeba kategoryzowania innych ludzi pod kątem przynależności do danej płci? Że ten jest wystarczająco męski, a tamten już nie?[/QUOTE]
Bo istnieją dwie płcie i moim zdaniem różnią się między sobą? ![]() Sent from my SM-G996B using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W życiu codziennym jedynie mnie takie rozróżnienia irytują, bo np. trudniej mi się szuka niektórych produktów w sklepach. Albo gdy ktoś bezmyślnie zakłada moje zainteresowania, preferencje i cechy charakteru na podstawie płci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Śnięta Mucha
|
W sumie właśnie miałam napisać o tym, że na babie i chłopie świat się nie kończy, ani nie zaczyna. Taki podział na męskie, kobiece jest dla mnie szkodliwy z uwagi, że może rodzić wątpliwości i poczucie przymusu. Czy jestem wystarczająco kobieca/męski? Powinnam/powinienem się odnaleźć w którymś z tych typów. A jeśli nie czuję się wystarczająco X czy Y, to kim jestem? Czy udaję?
Tymczasem kobiecość jak i męskość może się objawiać na szereg sposobów. Męska może być opiekuńczość, a kobieca dbałość o detale. Każdy moze byc kobiecy czy męski, bo większośc cech jest uniwersalna. Za osoby niecispłciowe wypowiadać się nie chcę, bo to teoretyzowanie, ale należy pamiętać, że mamy również ludzi interseksualnych czy niebinarnych. Mam absolutną słabość do androgyni, dlatego często podobają mi się homoseksualni mężczyźni (zresztą bywa, że słyszę od koleżanki - taki przystojny i zadbany, pewnie gej), a za wzór urody uważam wybiegowe modelki. Cieszy mnie zatem unifikacja mody idąca w stronę wygody oraz komfortu, a nie infantylizmu motylków na falbaneczkach, bo hihi dziewczynki to róż i nie wypada im wchodzić na drzewa, czy byle krócej i bardziej sexy, bo wiadomo, kobieta istnieje by cieszyć oko facetów. Podobno Norweżki to typ kobiet, które ubierają się dla siebie. Luźno, wygodnie, tak, jak mają ochotę - ze 100% pewnością, że nie ciuch definiuje ich wartość, i że absolutnie zwisa im, czy jakiś facet uzna je za seksowne. To jest wolność ![]() Żyjemy swoje życie. Partner to miły dodatek, a nie główny jego składnik.
Everyone you meet is fighting a battle inside you know nothing about Be kind. Always Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26) Wyzwanie Filmowe 5 / 100 100 książek w 2023 92 / 55 Edytowane przez Pani_Robot Czas edycji: 2022-02-05 o 12:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:47.