|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 73.
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#842 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#843 |
|
BAN stały
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89107195]Przed chwilą pisalas, że to bardzo łatwe.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Ok, mój błąd. Generalnie łatwe, ale przy oszustwach typu yhkym...Matrymonialnego mając jako takie doświadczenie w kontaktach z płcią przeciwną, czy w ogóle kontaktach miedzyludzkich i słysząc czy widząc co się wokół Ciebie dzieje, raczej wyczujesz cudze złe intencje. Ale tu mam na myśli właśnie jakieś zagrywki psychologiczne - wbrew pozorom nie tak łatwo dac się komuś "zwerbowac" do jakiejś sekty (taki przykład). Oszustwa finansowe mogą wynikać z czyjejś głupoty, ale wiele wynika z naiwności. To stosunkowo latwe okraść kogoś w sieci i nie nazwalabym cudzej naiwności głupotą. Ale już takie przypadki, że ludzie dają sobie świadomie wyciągnąć pieniądze dla jakiegoś potrzebującego "Adonisa" to inna para kaloszy. W przypadku kobiet "zakochanych" w jakimś matrymonialnym oszuście będę się chyba skłaniać bardziej ku wersji "Nie ma ofiar, są głównie ochotnicy". Ludzie się czasem dają na coś nabrać, bo chcą. A to "chcenie" to dla mnie wiara w niemożliwe, chęć przeżycia czegoś "niezwyklego" czy życie chwilą i nieprzewidywanie konsekwencji. A wszystko dla jakiejś chwilowej ekscytacji, która nie znajduje potwierdzenia w rzeczywistości. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#844 |
|
Wtajemniczenie
|
Do mnie na Facebooku jakieś trzy miesiące temu napisał koleś, że chciałby być moim przyjacielem, nazywa się dr Cem Karas, jest lekarzem ortopedą stacjonującym w Syrii wysłanym na tajną misję pokojową, pracuje dla ONZ i NATO
. Napisał, że jest mu smutno tak tam siedzieć. Ja czułam od początku, że to jakaś chyba ściema, ale najśmieszniejsze, że jakimś kątem mózgu (tak 1%, ale niezbyt serio) pomyślałam, że a może, łał, naprawdę do mnie napisał jakiś antyterrrorysta z Syrri. Ale jak go zapytałam, czy do innych osób też napisał i mi odpisał, że "nie, jesteś jedyna" to straciłam do reszty swoje złudzenia .
"Gdy byłam małym chłopcem, myślałam, że poznam cię po kawałku chałwy." Edytowane przez Dobranka Czas edycji: 2022-02-07 o 01:56 |
|
|
|
|
#845 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Więc ciało też broni się fizycznie przed tym, co jest dla nas szkodliwe. I to jest najlepsze w tym wszystkim. Nie polkniesz tak łatwo trującej pigułki... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#846 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89107204]To jedno. A druga rzecz, to te kobiety nie zakochały się w tym facecie, tylko w wizji luksusowego życia. Współczuję kredytów, ale za tak ekstremalną naiwność (połączoną z chciwością, nie oszukujmy się) się jednak płaci. Co mnie dziwi, to to, że facet nie ma nawet postawionych zarzutów i że mimo dowodów, te kobiety dalej muszą spłacać kredyty, w które je wrobił.[/QUOTE] On został aresztowany, skazany, odsiedział krótki wyrok i dokument kończy się tak, że wrócił do luksusowego życia, nadal przebywa w Izraelu, gdzie spotyka się z jakąś modelką. Ciekawe, czy po premierze również. Te kobiety spłacają kredyty, bo same je zaciągnęły, nie wiem czemu miałyby być z tego zwolnione. Dla banku nie ma znaczenia, czy bierzesz kredyt, bo chcesz sobie coś kupić, pojechać na wakacje czy przekazać komuś pieniądze. Pewnie mogą iść na drogę sądową i dochodzić od niego zwrotu, ale uzyskanie wyroku to jedno, a egzekucja drugie. Cytat:
[SPOILER ALERT - The Tinder Swindler] Pierwsza była urabiana przez sztab ludzi (on tego sam nie rozkręcił, miał dwóch innych facetów obok siebie, a pierwsza została utwierdzona w przekonaniu to świetny facet, przez ex tego oszusta). Druga nie była z nim w relacji romantycznej, była przekonana, że ma takiego bogatego przyjaciela, który jest tak fajny, że wpada do jej kraju na chwilę, by pójść z nią na kawę. Spędziła wakacje z facetem i jego kolejną dziewczyną, gdzie szastał pieniędzmi na potęgę. Potem podstawił jej standardową zagrywkę (atak) oraz jakiś sfingowany artykuł, który mówił, że jego niby-ojciec i jego firma mają zablokowane konta. Trzecią robił 14 m-cy. I teraz tak, prócz paru osób wspierających jego historię, szastał pieniędzmi i pokazywał bogactwo (prywatny odrzutowiec, ubierał się w marki luksusowe - nie podróbki, mnóstwo podróży, najdroższe hotele etc.), to na dodatek ta firma od diamentów realnie istnieje, a do tego typ zmienił urzędowo nazwisko na takie samo, jak właściciela firmy. On się naprawdę bardzo mocno postarał, żeby to wszystko wyglądało wiarygodnie, nic dziwnego że trochę ludzi dało się złapać. Większość ludzi nie zakłada, że wszystko, co widzą na własne oczy, jest kłamstwem. Edytowane przez Nette Czas edycji: 2022-02-07 o 01:37 |
||
|
|
|
|
#847 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Tak, takie urabianie ofiary trochę trwa... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#848 |
|
Wtajemniczenie
|
No wiesz, tak nawiązując do posta Dobranki - jak ci jakiś typ napisze na Fejsie, że jest lekarzem na misji w Syrii, to nie uwierzysz, bo brzmi to mało wiarygodnie. Ale jakby Cię taki zaczepił, na zapoznawczą kawę umówił się w przyszpitalnej kafejce, przyszedł tam w scrubsach i z identyfikatorem, paru kolejnych typów w fartuchach by się tam z nim przywitało tytułując go per "doktorze", w Googlach by ci wyskoczyły jego wiarygodnie wyglądające social media (dużo znajomych, dużo postów trzymających historię od długiego czasu), potem by Cię zabrał na parę zajefajnych czarujących randek, w międzyczasie codziennie z Tobą rozmawiał od dzień dobry po dobranoc, po miesiącu, gdy byś była zauroczona, nagle by oświadczył, że musi jechać na wcześniej zaplanowaną misję w Syrii, więc go nie będzie na miejscu, z "misji" cały czas utrzymywał bliski kontakt, a po jakimś czasie *coś strasznego* by się stało i by Cię przekonywał, że tylko Ty możesz mu pomóc - to czy zakładałabyś, że to od początku ustawiony scam, by wyłudzić od Ciebie pieniądze?
Nie sądzę, sporo ludzi by reagowało emocjonalnie i starało się pomóc. I właśnie tak on przeprowadzał ataki, tylko w wersji "na milionera", a nie "na lekarza". |
|
|
|
|
#849 |
|
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89107154]Oczywiście. Zresztą nie rozumiem jak można obwinić ofiary. No nie rozumiem tego. Nawet jeśli ktoś wyśle kasę komuś z internetu, to tak, owszem, jest naiwny, ale najpewniej zdesperowany, samotny, skrzywdzony - i dlatego łyka wszystko jak pelikan, a ludzkie mendy to wykorzystują.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] No mnie jednak te kobiety zdziwily a raczej ich naiwność aby nowo poznanemu typkowi we wszystko wierzyć i dawać TAKIE sumy. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#850 |
|
Zakorzenienie
|
Czasy się trochę zmieniły, ale kiedyś też ludzie byli oszukiwani i łykali wszystko jak pelikany. W starej pracy mieliśmy Western Union i pisałam kiedyś, że przychodziły kobiety wpłacać całkiem niezłe sumy dla jakichś facetów poznanych przez internet, których nigdy na oczy nie widziały, ale to była wielka miłość. Albo dla dzieci za granicą na operację. Non stop mieliśmy szkolenia na ten temat, żeby delikatnie wypytywać ludzi o cel wpłaty i w razie czego taką wpłatę się zgłaszało i blokowało.
|
|
|
|
|
#851 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozmawiali ze sobą dość długo, ona świeżo po rozwodzie, w dość kiepskiej kondycji psychicznej, sama z dzieckiem, on zupełnie niespodziewanie też okazał się rozwodniekiem z dwiema córkami, zła żona nie pozwala mu się z nimi widywać, nie ma po co stacjonować w Ameryce, on przyjedzie do Polski, bo chyba znalazł bratnią duszę. Wysyłał jej zdjęcia z misji, z domu z dziećmi. Dużo zdjęć. Miał już kończyć tę misję, więc stwierdził, że wyśle swoje rzeczy do tej mojej koleżanki. A ona, na co dzień serio ogarnięta osoba dała mu adres, na szczęście, albo i nie służbowy, a nie domowy. Minął tydzień, czy dwa a paczki nie ma, nagle okazuje się, że nie wyszła bo było za mało zapłacone, trzeba dopłacić tylko 50 dolarów, a on wysłał wszystkie pieniądze w paczce, zostawił sobie na bilet tylko, ale ok, on zapyta kolegi z Niemiec może mu pożyczy. Udało się, pożyczył, paczka ruszyła! Nie na długo, bo po tygodniu zatrzymali na strefie celnej i żeby ruszyła dalej trzeba zapłacić cło, tysiąc dolarów, bo takie cenne rzeczy tam wysyła. Zaczęło się urabianie mojej koleżanki, że on nie może jej prosić, ale to przyspieszy cały proces, on te pieniądze ma, jak tylko przyleci to wszystko jej odda. Generalnie ja nie wiedziałabym totalnie nic, ale ona była akurat na urlopie i zaczęła pytać czy przyszła jakaś duża paczka z zagranicy na jej nazwisko od jakiegoś Kevina. Podpytałam kto to i opowiedziała mi całą historię, to było akurat na etapie urabiania ją na pieniądze. Trochę jej nagadałam i odpuściła, ale ona była gotowa wysłać mu te pieniądze. Wydaje mi się, że trafił na odpowiedni moment w jej życiu, gdzie potrzebowała bardzo kogoś bliskiego. |
|
|
|
|
|
#852 |
|
Zakorzenienie
|
Do mnie czasami tacy "lekarze z Syrii" odzywają się na Instagramie co bardzo mnie dziwi, bo konto mam prywatne. Blokuję od razu, nawet już nie czytam tych wiadomości.
Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
#853 | |
|
Kathy Leonia
|
Cytat:
buhahahaa ![]() ![]() do mnie na gmailu non stop piszą że jakiś tam dr hab prezes zarządu wybrał specjalnie mnie aby nawiązać ze mną kontakt bo jestem jego bliżniacza dusza xd
|
|
|
#854 |
|
Zakorzenienie
|
Jak już tak piszecie, to ja też non stop dostaję zaproszenia i wiadomości na fb od jakichś obcokrajowców, które oczywiście od razu usuwam. W życiu by mi nie przyszło do głowy, żeby z nimi gadać.
|
|
|
|
|
#855 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze że zareagowałaś, niemniej jednak moment momentem, ale masakrycznie głupkowate info od osoby z jednak cywilizowanego kraju i nie mającej więcej lat niż królowa angielska, że zapakował, literalnie(!) wszystkie swoje pieniądze _do paczki_ No mnie by otrzeźwiło mocno.
|
|
|
#856 |
|
Wtajemniczenie
|
Tacy ludzie są mistrzami manipulacji, do tego potrafią wybrać odpowiednią osobowość / odpowiedni moment jakiegoś dołka, wyczuć podatność i wyeksploatować do końca.
Ten Simon z The Tinder Swindler miał to jeszcze dobrze dopracowane - to nie online scam na Clinta Eastwooda proszącego i pieniądze na operację, czy jak tam było. On wiele wysiłku włożył w stworzenie pozorów w realnym świecie, a nie tylko wirtualnym. Uważam, że stygmatyzacja ofiar (m.in. twierdzenie, że dobrze im tak, same chciały, "nie ma ofiar, są ochotnicy" etc.), jest działaniem w interesie oszusta, bo potem, ze strony ofiar, trzeba wiele odwagi/siły, by takie rzeczy zgłaszać, a nie - ze wstydu - ukrywać. Zwróćcie uwagę, że pod artykułami o oszustach matrymonialnych (no, mniejszego kalibru), zwykle jest informacja, że policja szacuje, że ten zgłoszony przypadek nie jest jedyny i poszukuje innych ofiar. Bo same się nie zgłaszają. |
|
|
|
|
#857 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja kocham zwierzęta i też często dostaje takie pytania. Zwłaszcza odkąd kupiłam mieszkanie "teraz jest na swoim to możesz sobie wziąć psa albo kota'. Dziwi mnie to mega, bo mieszkam sama, prowadzę dość intensywny tryb życia, pracuję, więc zwyczajnie nie mam czasu na zwierzaka. Pomimo, że je uwielbiam no nie wyobrażam sobie dostosowywać wszystkiego pod psa, a tym bardziej męczyć zwierzaka samotnością i ciągłym podrzucaniem do rodziców jak wyjeżdżam. Cytat:
A nie myślałaś żeby iść do behawiorysty? Dla mnie to nie jest normalne zachowanie i nie wyobrażam sobie funkcjonowania z takim kotem. Kocham zwierzęta, ale bez przesady żebym wszystko robiła pod jego dyktando. [1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89107166]Misia ale na jakim etapie pisania? On bardzo szybko pokazywał, że to wszystko to prawda, widać było, że jest milionerem. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Dla mnie nie ma znaczenia czy prawda czy nie. Nie wyobrażam sobie pożyczania pieniędzy komukolwiek po takim krótkim czasie. Dla mnie to jest naiwność level hard zwłaszcza, że teraz wszędzie się trąbi o rożnego rodzaju oszustach.
|
|
|
#858 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#859 |
|
Zakorzenienie
|
To jestem dziwna, bo do mnie nie piszą żadni lekarze, wojskowi ani obcokrajowcy
ani na maila, ani na fejsie. jedyne co to ostatnio mi przyszedl sms od oszusta, że przelew blik dostałam, ale odpisałam grzecznie, żeby sobie wsadził ten przelew w
|
|
|
#860 |
|
Pani Mizantrop
|
To u mnie nie ma tygodnia zeby jakis amerykanski lekarz czy zolnierz nie zaobserwowal mnie na insta i nie wyslal wiadomosci, zawsze sa to nowe profile z mala iloscia zdjec i obserwatorow, a w obserwowanych same rozne kobiety. Wcale nie wyglada to ani troche podejrzanie
|
|
#861 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie najbardziej dziwi to że komuś się chce tak męczyć żeby wyłudzić 1000 dolarów. Rozumiem że w perspektywie to mogą być dużo większe pieniądze, ale raczej tylko promil ludzi przeleje jakieś bardziej konkretne kwoty. Przecież to są miesiące urabiania konkretnej osoby, duże ryzyko że ktoś się po drodze rozmyśli i cały czas który był na to poświęcony idzie na marne. Jakby Ci oszuści włożyli tą samą ilość wysiłku w jakąś sensowną pracę to pewnie zarobiliby o wiele więcej.
|
|
|
|
#862 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kot ma juz 8 lat, juz wypracowalam sobie rytm zycia z nim i nie jest to dla mnie uciazliwe. Na szczescie taki okaz sie trafia raz na milion, tzn ryzyko trafienia na podobnego jest dosc niskie, na przestrzeni lat w pracy w szpitalu wet i schroniskach trafilam na podobna przylepe tylko raz. |
|
|
|
|
|
#863 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak dla Ciebie nie jest uciążliwe to luz Dla mnie pobudki w nocy jawią się jako koszmar Inna kwestia, że ja nie wyobrażam sobie spania ze zwierzakiem w łóżku.
|
|
|
#864 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#865 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi to nie przeszkadza choć kot ewidentnie zabiera moje miejsce![]() Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#866 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#867 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Za to jak jestem u mamy to jej koty lubią wchodzić do łóżka w nocy i mogę się naprzytulać i namiziać w półśnie - dla mnie bomba. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#868 |
|
Konto usunięte
|
Ja jednak wolę jak się położy w nogach, a nie na poduszce - mam wrażliwa skórę, skonna do wyprysków, a jednak taki kot wchodzi łapami do kuwety czyli w miejsce gdzie są jego odchody...
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#869 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie się pod tym kątem chyba nie da ustawić. W łóżku toleruje tylko chłopa Strasznie niekomfortowo się czuję jak muszę spać z kimś w łóżku, a nawet w pokoju. Do tego jakby nie było pies czy kot nie są super czyste, mają sierść i ja bym chyba musiała co 2 dni pościel zmieniać
|
|
|
#870 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:03.

. Napisał, że jest mu smutno tak tam siedzieć. Ja czułam od początku, że to jakaś chyba ściema, ale najśmieszniejsze, że jakimś kątem mózgu (tak 1%, ale niezbyt serio) pomyślałam, że a może, łał, naprawdę do mnie napisał jakiś antyterrrorysta z Syrri. Ale jak go zapytałam, czy do innych osób też napisał i mi odpisał, że "nie, jesteś jedyna" to straciłam do reszty swoje złudzenia 

ani na maila, ani na fejsie. jedyne co to ostatnio mi przyszedl sms od oszusta, że przelew blik dostałam, ale odpisałam grzecznie, żeby sobie wsadził ten przelew w