Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 73. - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-02-08, 07:45   #901
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0
Konto usunięte

Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 73.

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Tak na trzeźwo myśląc z bezpiecznej miejscówki przed komputerem to myślę, że nawet jeśli weszlabym w bliską relację z taką osobą, to przy prośbach o pieniężną pomoc chciałabym pomóc inaczej, a nie dając pieniądze. Ma się ukrywać? To niech jedzie pociągiem do jakiejś wiochy i tam przesiedzi na kwaterze trudny czas. A nie samolotami od jednej europejskiej stolicy do drugiej... Niech przyjedzie do mnie, ogarniemy jakieś miejsce. Niech jego ludzie rozproszą się, a nie jeżdżą z nim i wzbudzają zainteresowanie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ja to może napisałabym do jego "ojca", żeby pomógł synowi.
Czytałam, że ma być jakaś odpowiedź z jego strony. Może być ciekawie.

7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 09:06   #902
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Ja trochę zazdroszczę osobom wierzącym, bo widzę że w trudnych chwilach naprawdę wiara jest dla nich wsparciem i pocieszeniem. Autentycznie cieszy mnie to że część bliskich mi osób ma taki sposób na radzenie sobie właśnie np. z ciężką chorobą. Ja tak nie umiem i ich podejście jest dla mnie abstrakcyjne, ale szanuję je mimo że też czasem niektóre tematy są dla mnie irytujące.

To nie zależy od wiary.

Ja jestem najmniej wierzącą osobą z rodziny/znajomych, a jednocześnie najbardziej oswojoną ze śmiercią.

Wręcz przeciwnie, fakt, że śmierć to koniec, finito, nie ma nic więcej, game over sprawił, że musiałam ją oswoić jako naturalną część życia, bo bym zwariowała.

Osoby wierzące żyją w wiecznym zaprzeczeniu, a to nie jest zdrowy sposób radzenia sobie ze śmiertelnością i żałobą.

---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ----------

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
zależy czy do tematu podchodzisz racjonalnie czy emocjonalnie. niby można wziąć psa do kawalerki 25 m, spędzać z nim 2 godziny dziennie, bo +10 godzin jest się w pracy, a czasem trzeba też w domu posprzątać, ugotować, zakupy zrobić i oszczędzać na wszystkim, żeby mieć na karmy i weterynarzy. bo to nie jest sztuka wziąć psa czy kota i zamknąć go samego w malutkim mieszkaniu na pół doby. tylko pytanie czy taki pies/kot będzie szczęśliwy i odpowiednio zaopiekowany

ja bym wolała takiemu zwierzęciu zapewnić jakieś odpowiednie warunki i odpowiednią ilość swojej uwagi, a nie brać już teraz natychmiast, bo muszę mieć psa

jak ktoś jest gotowy, żeby zwierzę było centrum jego życia, to wszystko da się dostosować. gorzej jak chce się też mieć jakieś życie poza tym.
Dokładnie tak.

Mogę mieć kota, no bo czemu nie? To, że czasem mnie nie ma 2/3 dni w domu? No nasypie mu więcej karmy do miski, kupię automatyczne poidełko i przecież nie umrze.

Tylko to nie do końca o to w tym chodzi.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 09:24   #903
HelloLittleKittie
BAN stały

A dzisiaj znów pieszczochy władzy dostaną podwyżkę stóp pod pretekstem walki z inflacją. Dziwi mnie że nikt tego nie dostrzega, że korzyści mają z tego nie Polacy a tylko uprzywilejowani
HelloLittleKittie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 09:30   #904
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Dla mnie również. Nic nie może przeszkadzać mi w spaniu, a ponieważ kot po mnie łaził w nocy to zamykam drzwi do sypialni. Nie wyobrażam sobie tańcować tak wokół kota.

Dla mnie to łażenie po głowie to jest dramat. Nie mogłabym spać w takich warunkach

Cytat:
Napisane przez Natalie_Alex Pokaż wiadomość
Masz całkowitą rację. Też uważam, ze ofiary należy wspierać, a nie stygmatyzować. Stygmatyzowanie sprawia, że ludzie boją się coś zgłosić. Podobnie jest w przypadku gwałtów.

Ale tu nikt nikogo nie stygmatyzuje. Współczuję takim ludziom, ale to nie zmienia faktu, że trzeba być czujnym. To, że nie zamknę mieszkania nie oznacza, że ktoś może je okraść, ale jednak zamykanie je jest bardziej odpowiedzialne niż liczenie na uczciwość innych. Po co niepotrzebnie kusić los.

Cytat:
Napisane przez HelloLittleKittie Pokaż wiadomość
Dziwi mnie w tym kraju, że nikt nie widzi, nikt nic nie robi z tą inflacją jaka jest w Polsce. To prawdziwy dramat, że nikogo na nic nie stać oprócz bandy uprzywilejowanej kasty, która się ma jak pączki w maśle i opływa w luksusy gdy tymczasem wszyscy inni jak ja muszą zapierniczać a w biedrze liczyć każdy grosz i wyjmować kalkulator czy dzisiaj jeszcze będzie mnie stać na obiad czy nie.
Czytałam dziś artykuł w Gazecie Wyborczej, świetny jak zawsze swoją drogą, gdzie jest inflacja w Polsce rozłożona na czynniki pierwsze.
Należy zrozumieć czym jest inflacja. Inflacja to wyższe ceny. A kiedy są wyższe ceny? Kiedy ludzie są w stanie ten sam produkt kupić drożej, to jasne. Producenci, szefowie koncernów mają zwykłych ludzi gdzieś. Chcą sprzedać jak najdrożej i ich nie obchodzi kto kupi ich tanio i bublawato zrobiony produkt, bo nam nadal będzie płacić grosze. Nie jest trudno się zorientować komu żyje się ponad przeciętną i komu ciągle z pańskiego stołu spadają największe frykasy i kto jest pieszczochem władzy.
Nie jeden raz można usłyszeć o programistach 15k. Teraz czytałam że to nieaktualne, bo na dzień dobry tyle się dostaje. Czy to jest sprawiedliwe? Nie jest.
W artykule jest postulat aby właśnie takim grupom zawodowym założyć kaganiec zarabkowy i zamrozić po prostu tak skrajnie wysokie pensje aby nie można było tyle zarabiać, bo praca powinna być skalowalna efektywnością. Chcemy dążyć do nowoczesnego społeczeństwa a nie wracać do dziekiego i prymitywnego kapitalizmu.
W artykule w Wyborczej pani redaktor napisała, że już horrendalne dzisiaj a mimo to ciągle rosnące wynagrodzenia w sektorze IT sprzyjają inflacji. Racja programistów to nie racja całego społeczeństwa. Dlatego zarobki w IT trzeba zamrozić - inaczej stracimy my wszyscy. Sttacimy, bo producent woli sprzedać swoje produkty drożej ludziom z IT niż nam i ja się nie dziwię. Dziwię się, że nikt jeszcze nic nie zrobił z tymi zarobkami a szpitale i pielęgniarki klepią biedę.

---------- Dopisano o 02:28 ---------- Poprzedni post napisano o 01:48 ----------

Co mnie jeszcze dziwi? To że nie można u nas rozwiązać problemu z mieszkaniami jak na zachodzie Europy. Niby jesteśmy w Unii a jednak nie.
Przykłady są oczywiste:
- Niemcy - tutaj dało się wywłaszczyć firmy i osoby które skupowały zbyt dużą liczbę mieszkań pod wynajem a te wtedy nie trafiały do uczciwych obywateli. Państwo interweniowało
- Holandia - tutaj zakazano kupna mieszkań w celu inwestycyjnym. Państwo interweniowało
- Hiszpania - tutaj nie można ot tak sobie zażyczyć od najemcy pieniędzy, bo w Hiszpanii zakazano ustalenia ceny przez właściciela więc nie ma jak u nas, że za byle ruderę żąda się milionów i bym spłacała komuś mieszkanie. W Hiszpanii zrobiono że ceny wynajmu są przez państwo regulowane, czyli państwo interweniowało.

A wiecie że w Niemczech, Holandii, Hiszpanii w ciągu ostatnich 5 lat ceny mieszkań poszły procentowo w górę mniej niż w Polsce? Mniej poszły a wystarczyło to do tego by państwo interweniowało i coś z tym złodziejstwem zrobiło. A chyba jesteśmy zgodne, że daleko nam do tych państw w zarobkach. Ale musi się w Polsce żyć dobrze tylko bogatym bo oni nie pozwolą abyśmy im mniej płacili przez regulację cen

Dla mnie to też jest chore. Zwłaszcza sytuacja z mieszkaniami. Za chwilę ludzie będą mieszkać pod mostem, bo nikogo nie będzie stać ani na kupno ani na wynajem. Rynek najmu krótkoterminowego to zło wcielone. Mieszkania na inwestycje w dużej mierze przyczyniły się do tego jakie teraz mamy ceny. Przeciętny Kowalski nie ma jak kupić mieszkania, bo inwestor zaraz go przebije i na dodatek kupi bez oglądania i wybrzydzania, bo to i tak nie dla niego. Wynajem długoterminowy się nie już zwyczajnie nie opłaca, więc za chwilę takich mieszkać nie będzie albo będą ceny z kosmosu.
Stary 2022-02-08, 09:33   #905
Nette
Wtajemniczenie

[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;89108682]Ja to może napisałabym do jego "ojca", żeby pomógł synowi.
Czytałam, że ma być jakaś odpowiedź z jego strony. Może być ciekawie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Ta prawdziwa firma, LLD Diamonds, wydała oświadczenie od razu jak wyszedł dokument. Myślę, że ciężko "pisać do ojca", bo w internecie znajdziesz co najwyżej korporacyjny adres / formularz kontaktowy, a po drugie przy urabianiu Pernilli Simon sfingował jakiś artykuł, że firma jest obiektem śledztwa i konta są zamrożone, też taka wiadomość odstrasza raczej od prób kontaktu z firmą. Jeśli chodzi o pisanie przez konto Insta, to kto tam zagląda w ogóle w skrzynkę spamową.
Nette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 09:47   #906
1f523025fec1a137a503b9538176c8d184ddfe4a_6265d6840ddc6
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez meliandra Pokaż wiadomość
Dla mnie to też jest chore. Zwłaszcza sytuacja z mieszkaniami. Za chwilę ludzie będą mieszkać pod mostem, bo nikogo nie będzie stać ani na kupno ani na wynajem. Rynek najmu krótkoterminowego to zło wcielone. Mieszkania na inwestycje w dużej mierze przyczyniły się do tego jakie teraz mamy ceny. Przeciętny Kowalski nie ma jak kupić mieszkania, bo inwestor zaraz go przebije i na dodatek kupi bez oglądania i wybrzydzania, bo to i tak nie dla niego. Wynajem długoterminowy się nie już zwyczajnie nie opłaca, więc za chwilę takich mieszkać nie będzie albo będą ceny z kosmosu.
"nie stać mnie na kredyt, więc musi mnie być stac na wynajem"
1f523025fec1a137a503b9538176c8d184ddfe4a_6265d6840ddc6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 10:09   #907
HelloLittleKittie
BAN stały

[1=1f523025fec1a137a503b95 38176c8d184ddfe4a_6265d68 40ddc6;89108822]"nie stać mnie na kredyt, więc musi mnie być stac na wynajem"[/QUOTE]

Glosujcie nadal na pis to nadal wam będą obniżać ceny bułki w biedrze o 5 groszy zamiast wywłaszczyć cwaniaków i regulować ceny wynajmu jak na zachodzie. Tam szybko sobie poradzono z cebularzami
Stary 2022-02-08, 10:29   #908
1f523025fec1a137a503b9538176c8d184ddfe4a_6265d6840ddc6
Konto usunięte

Cytat:
Glosujcie nadal na pis to nadal wam będą obniżać ceny bułki w biedrze o 5 groszy zamiast wywłaszczyć cwaniaków i regulować ceny wynajmu jak na zachodzie. Tam szybko sobie poradzono z cebularzami
ja nie głosuję na PiS
1f523025fec1a137a503b9538176c8d184ddfe4a_6265d6840ddc6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 10:33   #909
HelloLittleKittie
BAN stały

[1=1f523025fec1a137a503b95 38176c8d184ddfe4a_6265d68 40ddc6;89108895]ja nie głosuję na PiS[/QUOTE]

Ktoś głosuje i mówię o tych. Oni udają że nie głosują bo tak naprawdę to pis to partia uprzywilejowanych. Wystarczy spojrzeć komu się żyje lepiej i dlatego to oni na nich głosują.
Stary 2022-02-08, 11:16   #910
KathyLeonia
Kathy Leonia

Cytat:
A dzisiaj znów pieszczochy władzy dostaną podwyżkę stóp pod pretekstem walki z inflacją. Dziwi mnie że nikt tego nie dostrzega, że korzyści mają z tego nie Polacy a tylko uprzywilejowani
ja już o tym kto ile dostaje podwyżek czytać nie mogę;/
ludziom podnieśli najniższą krajową i co z tego...
jak wszystkie opłaty idą w góry, wyjdzie na jedno.
A tu jeden z drugim w rządzie po 10 tys premii se dostaną.
Tak to można na zakupki chodzić

http://kathyleonia88.blogspot.com
KathyLeonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 11:21   #911
HelloLittleKittie
BAN stały

Cytat:
Napisane przez KathyLeonia Pokaż wiadomość
ja już o tym kto ile dostaje podwyżek czytać nie mogę;/
ludziom podnieśli najniższą krajową i co z tego...
jak wszystkie opłaty idą w góry, wyjdzie na jedno.
A tu jeden z drugim w rządzie po 10 tys premii se dostaną.
Tak to można na zakupki chodzić
A niech w rządzie dostają i po 100 tyś podwyżki. Stosunkowo mało ich w tym morzu. Ale za programistów każdy się boi wziąć i to ukrócić. Teraz tych szkoleń i szkółek po których produkują programistów a potem zgarniają po kilkanaście tyś jest za dużo. To właśnie ten sektor napędza najbardziej w Polsce spirale płacowo-cenowa. Na zachodzie tak nie ma, że sektor IT dominuje wszystko inne i to zwalczono odgórnie
Stary 2022-02-08, 11:49   #912
Paprotka_
Zakorzenienie

Widzę, że napuszczanie ludzi na konkretne grupy zawodowe trwa w najlepsze. Ach ci wstrętni programiści, jak mogą zarabiać więcej. Przez nich te pielęgniarki zarabiają mniej. A rząd i posłowie niech tam sobie mają te podwyzki. Obrzydliwe.

Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 11:53   #913
HelloLittleKittie
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Paprotka_ Pokaż wiadomość
Widzę, że napuszczanie ludzi na konkretne grupy zawodowe trwa w najlepsze. Ach ci wstrętni programiści, jak mogą zarabiać więcej. Przez nich te pielęgniarki zarabiają mniej. A rząd i posłowie niech tam sobie mają te podwyzki. Obrzydliwe.

Obrzydliwe są takie nierówności? W czym jest lepsza praca programisty od pracy pielęgniarki? W czym jest lepsza często 10krotnie? Powiesz nam?
Stary 2022-02-08, 11:56   #914
kocia_lapka
Zadomowienie

Cytat:
A niech w rządzie dostają i po 100 tyś podwyżki. Stosunkowo mało ich w tym morzu. Ale za programistów każdy się boi wziąć i to ukrócić. Teraz tych szkoleń i szkółek po których produkują programistów a potem zgarniają po kilkanaście tyś jest za dużo. To właśnie ten sektor napędza najbardziej w Polsce spirale płacowo-cenowa. Na zachodzie tak nie ma, że sektor IT dominuje wszystko inne i to zwalczono odgórnie
Tak, w innych krajach IT nie dominuje, poniewaz duza czesc z nich przenosi swoje dzialy IT do Polski i Indii (plus kilka innych krajow), poniewaz jestesmy tani. Poza tym to najlepsze oferty pracy dostaje wlasnie z Niemiec czy z Belgii.

I tez nie wiem skad wzielas te 15k dla osob zaczynajacych. Prowadzilam rekrutacje w 3 firmach, w tym jednej, ktora zatrudnia najwiecej programistow w Polsce i wlasciwie to pensja na entry level jest duzo nizsza od tych kilkunastu tysiecy.
kocia_lapka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 11:57   #915
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
a co Ci programiści winni?
IT to najszybciej rozwijająca się branża, nic dziwnego, że specjaliści się cenią. ciągle jest za mało specjalistów (specjalistów, nie świeżaków po studiach czy bootcampie) wiec mogą windować ceny.

dlaczego np nie czepiasz się piłkarzy? wielomilionowe kontrakty za kopanie piłki? zdaje się, że można by było lepiej te pieniądze wykorzystać
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 11:58   #916
kocia_lapka
Zadomowienie

Cytat:
Obrzydliwe są takie nierówności? W czym jest lepsza praca programisty od pracy pielęgniarki? W czym jest lepsza często 10krotnie? Powiesz nam?
Nikt nie twierdzi, ze jest lepsza czy gorsza. Po prostu takie jak zapotrzebowanie rynku.

Dlaczego nic nie powiesz na pensje audytorow, doradcow finansowych, doradcow nieruchomosciowych, adwokatow, kadry zarzadzajacej (i pewnie tu mozna wymieniac i wymieniac)? Tez powinny byc regulowane? Kazdy powinien miec po rowno? Komuno wroc!
Stary 2022-02-08, 11:59   #917
Nette
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale co Ty się tak czepiasz programistów. Płacą im tyle, bo na tyle pracodawcy wyceniają ich umiejętności. To nie jest zatrudnienie w sektorze publicznym, z budżetu państwa = pieniędzy wszystkich z podatków, ale pensje z budżetów prywatnych firm. Jak Ci żal, że programiści za dużo zarabiają, to nic nie stoi na przeszkodzie, by się przekwalifikować.
Nette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 12:00   #918
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Ciężko się Ciebie czyta, ciągle tylko programisci i programisci, regulowac rynek i ceny itd.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 12:00   #919
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
ale dlaczego zakładasz, że jakby programiści zarabiali mniej, to pielęgniarki zarabiałyby więcej?

programistom płacą firmy prywatne. pielęgniarkom płaci państwo. do państwa miej pretensje, że tak nisko wycenia pracę pielęgniarek, nie do firm, które z medycyną nie mają nic wspólnego

czy może właściciele firm informatycznych powinni obciąć pensje pracownikom i zrzucać się, żeby wspomagać państwo w płaceniu wypłat pielęgniarkom?
Stary 2022-02-08, 12:00   #920
Paprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
A programistom i pielęgniarkom płaci ten sam pracodawca? Obniżenie pensji programistom nie podwyższy pensji pielęgniarek, bo nie są od siebie w żaden sposób zależne. To zupełnie inny sektor. Jak wszyscy będą mieli tak samo mało to będzie na rękę politykom, owszem, ale nie zwykłym zjadaczom chleba. Łatwiej napuścić ludzi na programistów (np.przy pomocy płatnych trolli) niż tak zorganizować budżet państwa aby podnieść wynagrodzenie pielęgniarkom.

Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 12:00   #921
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paprotka_ Pokaż wiadomość

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 12:01   #922
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kocia_lapka Pokaż wiadomość
Nikt nie twierdzi, ze jest lepsza czy gorsza. Po prostu takie jak zapotrzebowanie rynku.

Dlaczego nic nie powiesz na pensje audytorow, doradcow finansowych, doradcow nieruchomosciowych, adwokatow, kadry zarzadzajacej (i pewnie tu mozna wymieniac i wymieniac)? Tez powinny byc regulowane? Kazdy powinien miec po rowno? Komuno wroc!
czy to nie jest przypadkiem wcielenie zbanowanego ostatnio użytkownika? tego co by chciał powrotu komuny, bo w komunie państwo dawało wszystkim mieszkanie i samochód?
bo chyba do tego dąży ta dyskusja
Stary 2022-02-08, 12:04   #923
kocia_lapka
Zadomowienie

Cytat:
Producenci, szefowie koncernów mają zwykłych ludzi gdzieś. Chcą sprzedać jak najdrożej i ich nie obchodzi kto kupi ich tanio i bublawato zrobiony produkt, bo nam nadal będzie płacić grosze.
Jako producent pewnych dobr po obecnych podwyzkach, sprzedawalabys towar po starych cenach?

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
czy to nie jest przypadkiem wcielenie zbanowanego ostatnio użytkownika? tego co by chciał powrotu komuny, bo w komunie państwo dawało wszystkim mieszkanie i samochód?
bo chyba do tego dąży ta dyskusja
Zapewne...

W sumie to nie zdziwilabym sie gdyby nasz rzad wpadl na pomysl zatrudnienia trolli internetowych, ktorzy by napuszczali jedne grupy zawodowe na drugie
Stary 2022-02-08, 12:05   #924
Sally1642
Rozeznanie

Omg, programista dostaje 15 000 zł na start xD Ale odpływasz
Sally1642 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 12:08   #925
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 12:08   #926
HelloLittleKittie
BAN stały

Zacznijcie czytać. Napisałam wczoraj, że był głęboko analizujący artykuł w biznesowym wydaniu Gazety Wyborczej właśnie o inflacji i skąd wynika. Co jak co, ale Gazeta Wyborcza to nie Gazeta Polska xD
Inflacja wynika z przesadnych płac jakie mają miejsce w sektorze IT. Sektor IT w Polsce jest rozbuchany. Spirala płacowa
w tym sektorze napędza spiralę cenową na półkach. Gdyby odgórnie choćby zamrozić płace programistów jak sugeruje zresztą analiza, to inflacja byłaby zduszona. Oczywiście nie chodzi także tylko o sektor IT ale ogólnie o sektory najlepiej zarabiające. Nic nie poradzę że IT jest największy.
Stary 2022-02-08, 12:11   #927
kocia_lapka
Zadomowienie

Cytat:
Zacznijcie czytać. Napisałam wczoraj, że był głęboko analizujący artykuł w biznesowym wydaniu Gazety Wyborczej właśnie o inflacji i skąd wynika. Co jak co, ale Gazeta Wyborcza to nie Gazeta Polska xD
Inflacja wynika z przesadnych płac jakie mają miejsce w sektorze IT. Sektor IT w Polsce jest rozbuchany. Spirala płacowa
w tym sektorze napędza spiralę cenową na półkach. Gdyby odgórnie choćby zamrozić płace programistów jak sugeruje zresztą analiza, to inflacja byłaby zduszona. Oczywiście nie chodzi także tylko o sektor IT ale ogólnie o sektory najlepiej zarabiające. Nic nie poradzę że IT jest największy.
Dosc niedawno widzialam statystyki zatrudnienia w IT i liczba programistow wynosi okolo 600tys. Naprawde tak niewielka grupa odpowiada za szalejaca inflacje?
Stary 2022-02-08, 12:13   #928
Sally1642
Rozeznanie

Cytat:
A ty zacznij myśleć Twoje argumenty są tak absurdalne że aż szkoda czasu na wchodzenie w polemikę. Mnie mało obchodzi jakieś zdanie pani z GW która rzuca jakimiś kwotami z kosmosu. Możesz się wić i płakać w poduszkę ale tak nie wygląda rynek IT w Polsce.

Proponuję w ogóle ustalić średnie wynagrodzenie i każdemu polakowi dać tyle samo. Bo czymś się różni praca programisty od pielęgniarki / nauczyciela / ministra?

Ahoj, każdemu po równo!

Rynek tak nie działa Czekam za kolejnymi światłymi wypowiedziami
Sally1642 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 12:14   #929
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 12:18   #930
kocia_lapka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
A propos, ostatnio sie zdziwilam, ze kolezanka (kilka miesiecy po skonczeniu studiow) jako pielegniarka ma okolo 5,5 tys brutto. Caly czas myslalam, ze pielegniarki zarabiaja w okolicach najnizszej krajowej. Nie wiem skad wzielam takie myslenie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości