Maturzyści 2009 - cz. II :) - Strona 57 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-06, 18:47   #1681
paula007
Zakorzenienie

Dot.: Maturzyści 2009 - cz. II :)

Cytat:
Napisane przez Renia90 Pokaż wiadomość

skąd ściągnąć "Uciekiniera"? bo mój program do ściągania nie chce go wyszukać

Nie trzeba ściągać, jest udostępniony w necie.
http://www.itvp.pl/rozrywka/video.ht...76&video=24829

paula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-06, 18:48   #1682
LittleDevil14
Raczkowanie

GG do LittleDevil14

Cytat:
Napisane przez paula007 Pokaż wiadomość

Gdyby u nas był ten o pijaństwie, to chłopcy z naszej klasy pewnie by się o niego bili. Ale podoba mi się ten temat. I w literaturze, i w filmie, i w malarstwie na pewno coś do tego znajdziesz.

właśnie dlatego wpadł mi w oko :P może być nawet hmmm.. interesujący

Cytat:
Napisane przez ksh Pokaż wiadomość

Temat o pijaństwie Można by przynieść wódkę dla komisji jako rekwizyt
hehehe w takim wypadku może odrazu bym zaliczyła wyobraziłam sobie właśnie szanowną komisję :

Cytat:
Napisane przez madzia9018 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich maturzystów 2009

mam pytanie czy was w szkole też już straszą maturą i zwalają na głowę wszystko co jest możliwe??? Kurcze u mnie w LO juz sprawdziany, kartkówki zapowiedziane na przyszły tydzień, normalnie jest tyle nauki że od samego myslenia o niej pozbierać sie nie mogę

A tak jeszcze wogóle czy u was tez trzeba złożyć deklaracje maturalne wraz z tematem maturalnym na ustny polski do końca września????
straszą od poniedziałku a kartkówke miałam już w czwartek z anglika. a przyszły tydzień szkoda gadać

a tematy musimy podac do końca września razem z deklaracją
LittleDevil14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-06, 18:50   #1683
nicRu
maszyna, nie człowiek

Ja mam w przyszły piątek sprawdzian z matmy, a na wtorek analizę wiersza 'Grób Poety" (K.Przerwa-Tetmajer), który nie jest zbyt popularny i z netem jej nie zrobię...
A dzis dostałam @ i po lekach przeciwbólowych odpadłam, więc nic nie zrobiłam kompletnie ;p
Poza tym jak usnęłam wczoraj ~22 to spałam 10 godzin..i dalej chce mi się spać XD
Stary 2008-09-06, 19:04   #1684
sydunia
Zakorzenienie

Przejrzałam tematy. Zaznaczyłam te, które biorę pod uwagę.

LITERATURA
Dokonując analizy tekstów piosenek wybranego zespołu muzycznego lub piosenkarza wyjaśnij zasadność doboru środków wyrazu.

KORESPONDENCJA SZTUK
Język filmu a język literatury. Porównaj dzieło literacki z jego filmową adaptacją.

Różne oblicza miłości i sposoby jej wyrażania. Omów zagadnienie, odwołując się do wybranych utworów literackich i muzycznych.

JĘZYK
Język sprawozdawców sportowych. Na wybranych przykładach dokonaj analizy słownictwa, frazeologii oraz składni.

Analizując teksty piosenek jednego z polskich zespołów muzycznych oceń zasadność doboru środków wyrazu.

Powiedzcie, czy środki wyrazu to chodzi o środki stylistyczne po prostu?
sydunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-06, 19:09   #1685
nicRu
maszyna, nie człowiek

sydunia, sądzę, że tak
Stary 2008-09-06, 19:12   #1686
sydunia
Zakorzenienie

Zastanawia mnie jeszcze, dlaczego te dwa tematy są praktycznie takie same, a jeden jest z literatury, a drugi z języka no nic, pomyśleć muszę, który wziąć
Stary 2008-09-06, 19:15   #1687
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sydunia Pokaż wiadomość

LITERATURA
Dokonując analizy tekstów piosenek wybranego zespołu muzycznego lub piosenkarza wyjaśnij zasadność doboru środków wyrazu.

KORESPONDENCJA SZTUK
Język filmu a język literatury. Porównaj dzieło literacki z jego filmową adaptacją.

Różne oblicza miłości i sposoby jej wyrażania. Omów zagadnienie, odwołując się do wybranych utworów literackich i muzycznych.

JĘZYK
Język sprawozdawców sportowych. Na wybranych przykładach dokonaj analizy słownictwa, frazeologii oraz składni.

Analizując teksty piosenek jednego z polskich zespołów muzycznych oceń zasadność doboru środków wyrazu.

Te dwa językowe mi się podobają.

Środki wyrazu to środki stylistyczne, tak.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-06, 19:21   #1688
sydunia
Zakorzenienie

Cytat:
Te dwa językowe mi się podobają.

Środki wyrazu to środki stylistyczne, tak.
to dobrze, że tak jakby nie można było normalnie napisać

ja się skłaniam do któregoś muzycznego. musiałabym tylko pomyśleć jaki zespół by mi pasował. wstępnie jeden na oku mam chyba.

i właśnie. o co chodzi z literaturą podmiotu i przedmiotu? bo wiem, że coś takiego jest potrzebne, ale nie mam zielonego pojęcia o co dokładnie chodzi nauczycielka nam nic w ogóle jeszcze nie mówiła jak to wszystko ma wyglądac
Stary 2008-09-06, 19:51   #1689
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
ja się skłaniam do któregoś muzycznego. musiałabym tylko pomyśleć jaki zespół by mi pasował. wstępnie jeden na oku mam chyba.
Jaki?

Cytat:
i właśnie. o co chodzi z literaturą podmiotu i przedmiotu? bo wiem, że coś takiego jest potrzebne, ale nie mam zielonego pojęcia o co dokładnie chodzi nauczycielka nam nic w ogóle jeszcze nie mówiła jak to wszystko ma wyglądac
Literatura podmiotu to w tym przypadku teksty piosenek.
Literatura przedmiotu to jakieś teksty krytyczne, opracowania, które pomogą w realizacji tematu.

Pokażę Wam moją przykładową bibliografię do wymyślonego tematu w ramach ćwiczeń na polskim. Sprawdzone przez nauczycielkę, żeby nie było

Temat: Literackie i filmowe podróże wyobrażone Tadeusza Konwickiego.

I Literatura podmiotu:
  • Konwicki Tadeusz, Kronika wypadków miłosnych, Świat Książki, Warszawa 2006.
  • Konwicki Tadeusz, Salto [film], Polska 1965.
  • Konwicki Tadeusz, Wniebowstąpienie, Alfa, Warszawa 1990.
  • Konwicki Tadeusz, Zaduszki [film], Polska 1961.

II Literatura przedmiotu:
  • Hadaczek Bolesław, O wileńskim świecie Tadeusza Konwickiego, „Ruch Literacki”,
    R. XXX, 1989, z. 4-5, s. 317-330.
  • Nowicki Stanisław, Pół wieku czyśćca. Rozmowy z Tadeuszem Konwickim, Oficyna Wydawnicza, Warszawa 1990.
  • Lubelski Tadeusz, Poetyka powieści i filmów Tadeusza Konwickiego, Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław 1984.
  • Walc Jan, Nieepickie powieści Tadeusza Konwickiego, „Pamiętnik Literacki” LXVI, 1975, z. 1, s. 85-108.

Stary 2008-09-06, 19:52   #1690
ewelina090
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ania2510 Pokaż wiadomość
Ja też bym chciała na Lubelską AM, tylko, że na farmację.
tez kiedys myslalam o farmacji, ale bedac na dniu przedsiebiorczosci w aptece zrezygnowalam z niej, i zreszta chemiaa...

Cytat:
to dobrze, że tak jakby nie można było normalnie napisać

znalazlam cos takiego:
Literatura podmiotu to omawiane przez Was w pracy utwory literackie, czyli wszystko to, co zamierzacie poddać analizie podczas Waszego wystąpienia maturalnego. Mogą to być dzieła literackie, dzieła sztuki, fragmenty muzyczne, fotografie, plakaty i inne.

Literatura podmiotu - wykaz bibliograficzny dzieł podmiotu, o którego twórczości pisze się w pracy, umieszczany zazwyczaj na końcu pracy wraz z literaturą przedmiotu. Stosowany tylko w nielicznych pracach umożliwia wyodrębnienie z zestawienia bibliograficznego grupy dzieł autora opisywanego w pracy.

nam tez jeszcze nauczycielka nic nie mowila, zreszta nie mamy teamtow jeszcze.

ja niedlugo bede szla i juz tu pewnie nie zajrze przed wyjsciem wiec

milego wieczoru
ewelina090 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-06, 20:13   #1691
sydunia
Zakorzenienie

Cytat:
Jaki?

Literatura podmiotu to w tym przypadku teksty piosenek.
Literatura przedmiotu to jakieś teksty krytyczne, opracowania, które pomogą w realizacji tematu.

Pokażę Wam moją przykładową bibliografię do wymyślonego tematu w ramach ćwiczeń na polskim. Sprawdzone przez nauczycielkę, żeby nie było

Temat: Literackie i filmowe podróże wyobrażone Tadeusza Konwickiego.

I Literatura podmiotu:
  • Konwicki Tadeusz, Kronika wypadków miłosnych, Świat Książki, Warszawa 2006.
  • Konwicki Tadeusz, Salto [film], Polska 1965.
  • Konwicki Tadeusz, Wniebowstąpienie, Alfa, Warszawa 1990.
  • Konwicki Tadeusz, Zaduszki [film], Polska 1961.

II Literatura przedmiotu:
  • Hadaczek Bolesław, O wileńskim świecie Tadeusza Konwickiego, „Ruch Literacki”,
    R. XXX, 1989, z. 4-5, s. 317-330.
  • Nowicki Stanisław, Pół wieku czyśćca. Rozmowy z Tadeuszem Konwickim, Oficyna Wydawnicza, Warszawa 1990.
  • Lubelski Tadeusz, Poetyka powieści i filmów Tadeusza Konwickiego, Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław 1984.
  • Walc Jan, Nieepickie powieści Tadeusza Konwickiego, „Pamiętnik Literacki” LXVI, 1975, z. 1, s. 85-108.
myślałam o Lao Che. wtedy wzięłabym pod uwagę tylko jakieś piosenki z płyty "Powstanie Warszawskie". "Guseł" całych nie słuchałam. nowego "Gospela" jeszcze nie ściągnęłam napisać byłoby łatwo, bo język jest tam specyficzny ze względu na tematykę.chociażby to, że są wplatane niemieckie słowa.
tylko mam dwie wątpliwości odnośnie wzięcia Lao Che. Raz, czy komisja mogłaby w związku z tym zadawać mi pytania tylko odnośnie tekstów piosenek, czy gdyby im się zachciało, to mogliby coś odnośnie samego powstania?;> bo odnośnie piosenek, to ja mogę im mówić. tłumaczyć się, dlaczego wzięłam taki temat i taki zespół też. ale jak oni wymyślą pytania o historię, to ja leżę i kwiczę
drugie ale. w takim razie skąd ja bym wzięła literaturę przedmiotu książek o Lao Che nie ma. no a jednak coś w tej literaturze mieć bym musiała. ewentualnie jakieś artykuły czy wywiady z nimi by w grę wchodziły? to bym prędzej znalazła

na dobrą sprawę, to jakikolwiek zespół wezmę, to wątpię, że książki o nich znajdę

no i dziękuję za wyjaśnienie

Cytat:
Napisane przez ewelina090 Pokaż wiadomość
znalazlam cos takiego:
Literatura podmiotu to omawiane przez Was w pracy utwory literackie, czyli wszystko to, co zamierzacie poddać analizie podczas Waszego wystąpienia maturalnego. Mogą to być dzieła literackie, dzieła sztuki, fragmenty muzyczne, fotografie, plakaty i inne.

Literatura podmiotu - wykaz bibliograficzny dzieł podmiotu, o którego twórczości pisze się w pracy, umieszczany zazwyczaj na końcu pracy wraz z literaturą przedmiotu. Stosowany tylko w nielicznych pracach umożliwia wyodrębnienie z zestawienia bibliograficznego grupy dzieł autora opisywanego w pracy.

nam tez jeszcze nauczycielka nic nie mowila, zreszta nie mamy teamtow jeszcze.

ja niedlugo bede szla i juz tu pewnie nie zajrze przed wyjsciem wiec

milego wieczoru
też dziękuję

miłej zabawy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-06, 20:18   #1692
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
myślałam o Lao Che. wtedy wzięłabym pod uwagę tylko jakieś piosenki z płyty "Powstanie Warszawskie". "Guseł" całych nie słuchałam. nowego "Gospela" jeszcze nie ściągnęłam napisać byłoby łatwo, bo język jest tam specyficzny ze względu na tematykę.chociażby to, że są wplatane niemieckie słowa.
tylko mam dwie wątpliwości odnośnie wzięcia Lao Che. Raz, czy komisja mogłaby w związku z tym zadawać mi pytania tylko odnośnie tekstów piosenek, czy gdyby im się zachciało, to mogliby coś odnośnie samego powstania?;> bo odnośnie piosenek, to ja mogę im mówić. tłumaczyć się, dlaczego wzięłam taki temat i taki zespół też. ale jak oni wymyślą pytania o historię, to ja leżę i kwiczę
drugie ale. w takim razie skąd ja bym wzięła literaturę przedmiotu książek o Lao Che nie ma. no a jednak coś w tej literaturze mieć bym musiała. ewentualnie jakieś artykuły czy wywiady z nimi by w grę wchodziły? to bym prędzej znalazła

na dobrą sprawę, to jakikolwiek zespół wezmę, to wątpię, że książki o nich znajdę

no i dziękuję za wyjaśnienie
No właśnie też się zastanawiam jak to jest z tą literaturą przedmiotu w przypadku tego tematu. Musisz pogadać z polonistą. Ale wydaje mi się, że w grę wchodziłyby jakieś rozmowy z zespołem, w których mówią o swoich tekstach, przesłaniu itd.

O historię Cię pytać nie powinni, to przecież matura z polskiego. Ewentualnie o jakieś ogólniki, ale i tak nie powinni brać tego pod uwagę przy ocenianiu.

Stary 2008-09-06, 20:29   #1693
sydunia
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie też się zastanawiam jak to jest z tą literaturą przedmiotu w przypadku tego tematu. Musisz pogadać z polonistą. Ale wydaje mi się, że w grę wchodziłyby jakieś rozmowy z zespołem, w których mówią o swoich tekstach, przesłaniu itd.

O historię Cię pytać nie powinni, to przecież matura z polskiego. Ewentualnie o jakieś ogólniki, ale i tak nie powinni brać tego pod uwagę przy ocenianiu.
zapytam, zapytam. tzn nie ja osobiście, ale w poniedziałek będę mieć odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące tematów, które biorę pod uwagę no i nie od swojej polonistki, bo ona to nie wiem czy by mi konkretnie chciała coś powiedzieć

w każdym bądź razie Lao Che wzięłabym z chęcią. no i małe szanse, że temat się powtórzy i ktoś będzie o tym samym mówił.
z tą historią mam nadzieję, że pytać nie będą.
Stary 2008-09-06, 20:38   #1694
wszełka
Zakorzenienie

Ja dopiero we wtorek będę miała listę tematów Będzie mi ciężko zdecydować się na jakiś temat

Zostałam okrzyknięta 'domowym testerem piw wszelakich' niedawno próbowałam Guinness'a dzisiaj Amstel'a holenderskiego Obydwa jakoś mi nie zabardzo smakują ale mam humor przez to A miałam się uczyć dziś biologi taaak...

Może ja pójde lepiej spać...

Blogowo

"Happiness hit her like a bullet in the head..."
wszełka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-06, 20:49   #1695
angelkaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dziuniaaa Pokaż wiadomość
Dzisiaj mam taki dzień,że ciągle rozmyślam o jednym. Prawo czy europeistyka Co byście wybrały? Proszę od razu o konkretne argumenty.

Ja za tydzień mam sprawdzian z pozytywizmu, który robiliśmy w tamtym roku, a za dwa tyg. "Wesele"... Ech.
prawo! nie wiem czemu.. europeistyka wydaję mi się, że jest taka za ogólna i troche przereklamowana ;| .. no i gdzie po tym pracować?

Cytat:
Napisane przez Monisia111 Pokaż wiadomość
Monisia111-j.pol(P) , j.ang (p) , matma(P) , geografia (R)
o! tak samo jak ja a gdzie się później wybierasz?

Cytat:
Napisane przez wszełka Pokaż wiadomość
Ja dopiero we wtorek będę miała listę tematów Będzie mi ciężko zdecydować się na jakiś temat

Zostałam okrzyknięta 'domowym testerem piw wszelakich' niedawno próbowałam Guinness'a dzisiaj Amstel'a holenderskiego Obydwa jakoś mi nie za bardzo smakują ale mam humor przez to A miałam się uczyć dziś biologi taaak...

Może ja pójde lepiej spać...
hehe dobranoc

a ja jeszcze nie dostałam tematów z polskiego chodz prawie całą szkoła juz ma ;| ..

angelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-06, 20:51   #1696
Anuu
Zakorzenienie

A ja właśnie nie wiem jak jest z literaturą w przypadku mojego tematu(zjawy,duchy i mary w literaturze i japońskiej animacji)...tzn literaturę podmiotu wiem jaką dołączyć, gorzej z literaturą przedmiotu:/
Anuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-06, 20:57   #1697
paula007
Zakorzenienie

Słuchajcie, czy jezeli uczeń skończył 18 lat to nauczyciel ma prawo zwracać mu uwagę na to, że pali? Nie chodzi o mnie, ale moja wychowawczyni jak wyczuje od chłopaków papierosy to wpada w furię. Ale oni nie palą w szkole, tylko na palarni - zresztą każdy, łącznie z dyrekcją, wie o istnieniu tego miejsca i nie myśli o jego likwidacji.

Stary 2008-09-06, 21:28   #1698
grudniowa-szatynka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nika135 Pokaż wiadomość
U mnie jeden temat w klasie.
A ja nadal nie wybrałam intesesujacego mnie tematu. Myślałam o kulturze w internecie.. z jednej strony sie wydaje łatwe, a z drugie trudne.
Mojego tematu to nie przyjęło OKE, jak i większosc z klasy. Wybredni.
Mnie się podoba ten temat. Można zlaleźć dużo przykładów i nie jest takie trudne bo z życia wzięte

Cytat:
Napisane przez Tusio Pokaż wiadomość
no i napisze, byscie mogly uzupelnic liste maturzystek na pierwszej stronie, co zdaje!

polski-rozszerzony, historia-podstawowa, francuski-rozszerzony

i gra gitara
LKepiej napisz do organizmu priv bo w natłoku postów może to przeoczyć

Cytat:
U mnie tematy są beznadziejne. Dobrze, że nie muszę robić tej prezentacji.
Z roku na rok takie same, a potem się dziwią, że uczniowie odkupują do starszych roczników, zamiast sami robić.
Swoją drogą, zastanawiam się, czy ktoś jeszcze kupuje prezentacje na zamówienie. W sumie mogłabym tak kilka napisać dla ludzi ze szkoły, ale niby gdzie się ogłosić - na szkolnej tablicy?
Jak wpisałam w guglu "prezentacje maturalne" bo myślałam że są takie same dla całej Polski, to wyskoczyła mi cała strona witryn z gotowcami więc popyt chyba wciąż ten sam.

Cytat:

LITERATURA

KORESPONDENCJA SZTUK

JĘZYK

Zaznaczyłam te które mi się najbardziej podobają mam nadzieję, że u mnie w szkole ejst coś równie ciekawego. Dowiem się w poniedziałek.

Cytat:
Słuchajcie, czy jezeli uczeń skończył 18 lat to nauczyciel ma prawo zwracać mu uwagę na to, że pali? Nie chodzi o mnie, ale moja wychowawczyni jak wyczuje od chłopaków papierosy to wpada w furię. Ale oni nie palą w szkole, tylko na palarni - zresztą każdy, łącznie z dyrekcją, wie o istnieniu tego miejsca i nie myśli o jego likwidacji.
Wydaje mi się że nie ma prawa. Może palić nawet przed szkołą... chociaż nie jestt to mile widziane (a wielu to robi) to tak naprawdę trzeba przymknąć oko.
A u nas nie ma palarni.. jest nieoficjalna palarnia w pokoju nauczycielskim i zawsze stamtąd śmierdzi na cały korytarz jak tu się skupić w takim dymie
Stary 2008-09-06, 21:34   #1699
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez grudniowa-szatynka Pokaż wiadomość

Wydaje mi się że nie ma prawa. Może palić nawet przed szkołą... chociaż nie jestt to mile widziane (a wielu to robi) to tak naprawdę trzeba przymknąć oko.
A u nas nie ma palarni.. jest nieoficjalna palarnia w pokoju nauczycielskim i zawsze stamtąd śmierdzi na cały korytarz jak tu się skupić w takim dymie
U nas nauczyciele mają swoją palarnię w kantorku na ostatnim piętrze. A uczniowie na przeciwko szkoły - za blokiem, obok śmietników.

Ostatnio wych. rozdawała deklaracje i przechodziła obok chłopaków.
"Coś mi tu znowu śmierdzi papierosami!" i zaczęła wykład, jak ona będzie to zwalczać, bo oni widocznie swojego zdrowia nie szanują itp.
Mają 18 lat - ich sprawa, co robią ze zdrowiem.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-06, 21:48   #1700
grudniowa-szatynka
Zakorzenienie

Cytat:
U nas nauczyciele mają swoją palarnię w kantorku na ostatnim piętrze. A uczniowie na przeciwko szkoły - za blokiem, obok śmietników.

Ostatnio wych. rozdawała deklaracje i przechodziła obok chłopaków.
"Coś mi tu znowu śmierdzi papierosami!" i zaczęła wykład, jak ona będzie to zwalczać, bo oni widocznie swojego zdrowia nie szanują itp.
Mają 18 lat - ich sprawa, co robią ze zdrowiem.
Racja mnie tylko wkurza obnoszenie się z paleniem przed szkołą. Absolwenci jeszcze przecierpię.. ale co to jest za denerwująca demonstaracja "dorosłości" w wykonaniu drugoklasistów jeszcze pewnie bez dowodu nawet

Musze wstac jutro o 8 bo moja mama opuszcza POLSZE ALKOLAND Na tydzień.. nie mogła w wakacje
Stary 2008-09-06, 22:00   #1701
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible

Ehh, widzę, że kwestia tematów pełną parą na naszym forum.

Fajne wszystkie te o piosenkach - u mnie nie ma takiego zadnego.

Ja też już wybrałam: "Samotność bohatera romantycznego i człowieka współczesnego. Scharakteryzuj i porównaj je na podst. utworów literackich romantyzmu i współczesności." Leży mi bardzo, bo akurat romantyzm umiem nieźle, a współczesność - kwestia zastanowienia się.

W ogóle, to powinnam się wziąć za naukę. A zamiast tego spędzam czas z TŻtem. Wyjeżdża w październkiu na studia i szkoda mi się od niego "odklejać", jak wiem, że przez następne 7 m-cy będę go miała tak mało...

Idę pisać rozprawkę na ang.
Miłej nocy.

Edytowane przez invissible
Czas edycji: 2008-09-06 o 22:33
invissible jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-06, 22:19   #1702
grudniowa-szatynka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invissible Pokaż wiadomość
Ehh, widzę, że kwestia tematów pełną parą na naszym forum.

Fajne wszystkie te o piosenkach - u mnie nie ma takiego zadnego.

Ja też już wybrałam: "Samotność bohatera romantycznego i człowieka współczesnego. Scharakteryzuj i porównaj je na podst. utworów literackich romantyzmu i współczesności." Leży mi bardzo, bo akurat romantyzm umiem nieźle, a współczesność - kwestia zastanowienia się.

W ogóle, to powinnam się wziąć za naukę. A zamiast tego spędzam czas z TŻtem. Wyjeżdża w październkiu na studia i szkoda mi się od niego "odklejać", jak wiem, że przez następne 7 m-cy będę go miała tak mało...

Idę pisać rozprawkę na ang.
Miłej nocy.
Współczuję TŻtowego wyjazdu do października można się jeszcze spokojnie potulić jak później coś to ograniczy.

Dziewczyny przeglądając tematy na polski znalazłyście coś w tematyce ojcostwa/ojca? Motyw ojczulka odpowiadałoby mi to bo mam już 2 książki do bibliografii a i temat ciekawy.
Stary 2008-09-06, 22:22   #1703
sydunia
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny przeglądając tematy na polski znalazłyście coś w tematyce ojcostwa/ojca? Motyw ojczulka odpowiadałoby mi to bo mam już 2 książki do bibliografii a i temat ciekawy.
jedynie matka i rodzina u mnie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-06, 22:29   #1704
LifUnia
Zadomowienie

Ja też się skromnie dołączam do tego licznego grona maturzystów
LifUnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-06, 22:35   #1705
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible

Cytat:
Współczuję TŻtowego wyjazdu do października można się jeszcze spokojnie potulić jak później coś to ograniczy.
No, potulimy się jeszcze. Na szczęście to już ostatni taki rok, potem bedą studia razem.

Cytat:
Ja chyba coś widziałam. Jutro sprawdzę, jak znajdę tą kartkę z tematami.
invissible jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-07, 07:44   #1706
Nikaa1990
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja tego nigy nie rozumiałam. Wg mnie oczywiście mogą palić. Ale wg nauczycieli nie... może chodzi o dobre imię szkoły?

Robię pobudkę ^^ Wstaaawać ;D

30.37.45
75.74.50
Nikaa1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-07, 08:13   #1707
paula007
Zakorzenienie

Dzień dobry

Cytat:
U mnie jest taki temat. Chyba w na przykładzie literatury i sztuki.

Cytat:
Napisane przez Nikaa1990 Pokaż wiadomość
Ja tego nigy nie rozumiałam. Wg mnie oczywiście mogą palić. Ale wg nauczycieli nie... może chodzi o dobre imię szkoły?
Niee, ta pani po prostu jest taka nawiedzona.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-07, 08:16   #1708
moooniaaaa
Zakorzenienie

Dziewczyny, dobrze mówicie z tymi tematami ... Lepiej się trochę napracować przy pisaniu, szukaniu lektur i dostać więcej pkt niż wziąć popularny temat i bać się,że ktoś jeszcze nie daj Boże opracuje na podstawie tych samych trzech lektur itp.

TŻ wczoraj przyniósł mi książkę z egzaminami maturalnymi, zadaniami i takimi tam i nic nie umiałam, na nic nie znałam odpowiedzi. I ja chcę historię zdawać Poproszę historyczkę o przykładowe arkusze z ubiegłych lat i zobaczę, może jednak zmienię na wos :/
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-07, 08:23   #1709
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, dobrze mówicie z tymi tematami ... Lepiej się trochę napracować przy pisaniu, szukaniu lektur i dostać więcej pkt niż wziąć popularny temat i bać się,że ktoś jeszcze nie daj Boże opracuje na podstawie tych samych trzech lektur itp.

TŻ wczoraj przyniósł mi książkę z egzaminami maturalnymi, zadaniami i takimi tam i nic nie umiałam, na nic nie znałam odpowiedzi. I ja chcę historię zdawać Poproszę historyczkę o przykładowe arkusze z ubiegłych lat i zobaczę, może jednak zmienię na wos :/
Jeżeli nie zależy Ci na tym polskim i do niczego nie jest Ci to potrzebne, to możesz opracować jakiś popularny temat, do którego łatwiej znaleźć materiały. Zresztą popularny temat też można zrobić ciekawie i dostać dużo punktów.

Wejdź sobie na stronę cke i tam masz arkusze z ostatnich lat. Z odpowiedziami!

Stary 2008-09-07, 08:37   #1710
beoneself
Zakorzenienie

A ja się zastanawiam jak ja się mam do tej matury przygotowywać. Macie jakiś plan?
Będziecie przerabiać jakąś część materiału w konkretnym czasie?
Zaczynacie już teraz, czy... "za jakiś czas"?
beoneself jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości