![]() |
#1681 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Maturzyści 2009 - cz. II :)
Cytat:
Nie trzeba ściągać, jest udostępniony w necie. ![]() http://www.itvp.pl/rozrywka/video.ht...76&video=24829
![]() |
#1682 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() hehehe w takim wypadku może odrazu bym zaliczyła ![]() ![]() Cytat:
![]() a tematy musimy podac do końca września razem z deklaracją |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1683 |
maszyna, nie człowiek
|
Ja mam w przyszły piątek sprawdzian z matmy, a na wtorek analizę wiersza 'Grób Poety" (K.Przerwa-Tetmajer), który nie jest zbyt popularny i z netem jej nie zrobię...
A dzis dostałam @ i po lekach przeciwbólowych odpadłam, więc nic nie zrobiłam kompletnie ;p Poza tym jak usnęłam wczoraj ~22 to spałam 10 godzin..i dalej chce mi się spać XD
#1684 |
Zakorzenienie
|
Przejrzałam tematy. Zaznaczyłam te, które biorę pod uwagę.
LITERATURA Dokonując analizy tekstów piosenek wybranego zespołu muzycznego lub piosenkarza wyjaśnij zasadność doboru środków wyrazu. KORESPONDENCJA SZTUK Język filmu a język literatury. Porównaj dzieło literacki z jego filmową adaptacją. Różne oblicza miłości i sposoby jej wyrażania. Omów zagadnienie, odwołując się do wybranych utworów literackich i muzycznych. JĘZYK Język sprawozdawców sportowych. Na wybranych przykładach dokonaj analizy słownictwa, frazeologii oraz składni. Analizując teksty piosenek jednego z polskich zespołów muzycznych oceń zasadność doboru środków wyrazu. Powiedzcie, czy środki wyrazu to chodzi o środki stylistyczne po prostu? |
![]() ![]() |
![]() |
#1685 |
maszyna, nie człowiek
|
sydunia, sądzę, że tak
![]()
#1686 |
Zakorzenienie
|
Zastanawia mnie jeszcze, dlaczego te dwa tematy są praktycznie takie same, a jeden jest z literatury, a drugi z języka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1687 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Środki wyrazu to środki stylistyczne, tak.
![]() |
#1688 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ja się skłaniam do któregoś muzycznego. musiałabym tylko pomyśleć jaki zespół by mi pasował. wstępnie jeden na oku mam chyba. i właśnie. o co chodzi z literaturą podmiotu i przedmiotu? bo wiem, że coś takiego jest potrzebne, ale nie mam zielonego pojęcia o co dokładnie chodzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1689 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Literatura przedmiotu to jakieś teksty krytyczne, opracowania, które pomogą w realizacji tematu. Pokażę Wam moją przykładową bibliografię do wymyślonego tematu w ramach ćwiczeń na polskim. ![]() ![]() Temat: Literackie i filmowe podróże wyobrażone Tadeusza Konwickiego. I Literatura podmiotu:
II Literatura przedmiotu:
![]() |
#1690 | |
Raczkowanie
|
tez kiedys myslalam o farmacji, ale bedac na dniu przedsiebiorczosci w aptece zrezygnowalam z niej, i zreszta chemiaa...
![]() Cytat:
Literatura podmiotu to omawiane przez Was w pracy utwory literackie, czyli wszystko to, co zamierzacie poddać analizie podczas Waszego wystąpienia maturalnego. Mogą to być dzieła literackie, dzieła sztuki, fragmenty muzyczne, fotografie, plakaty i inne. Literatura podmiotu - wykaz bibliograficzny dzieł podmiotu, o którego twórczości pisze się w pracy, umieszczany zazwyczaj na końcu pracy wraz z literaturą przedmiotu. Stosowany tylko w nielicznych pracach umożliwia wyodrębnienie z zestawienia bibliograficznego grupy dzieł autora opisywanego w pracy. nam tez jeszcze nauczycielka nic nie mowila, zreszta nie mamy teamtow jeszcze. ja niedlugo bede szla i juz tu pewnie nie zajrze przed wyjsciem wiec milego wieczoru ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1691 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tylko mam dwie wątpliwości odnośnie wzięcia Lao Che. Raz, czy komisja mogłaby w związku z tym zadawać mi pytania tylko odnośnie tekstów piosenek, czy gdyby im się zachciało, to mogliby coś odnośnie samego powstania?;> bo odnośnie piosenek, to ja mogę im mówić. tłumaczyć się, dlaczego wzięłam taki temat i taki zespół też. ale jak oni wymyślą pytania o historię, to ja leżę i kwiczę ![]() drugie ale. w takim razie skąd ja bym wzięła literaturę przedmiotu ![]() na dobrą sprawę, to jakikolwiek zespół wezmę, to wątpię, że książki o nich znajdę ![]() no i dziękuję za wyjaśnienie ![]() ![]() Cytat:
![]() miłej zabawy ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1692 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O historię Cię pytać nie powinni, to przecież matura z polskiego. Ewentualnie o jakieś ogólniki, ale i tak nie powinni brać tego pod uwagę przy ocenianiu.
![]() |
#1693 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() w każdym bądź razie Lao Che wzięłabym z chęcią. no i małe szanse, że temat się powtórzy i ktoś będzie o tym samym mówił. z tą historią mam nadzieję, że pytać nie będą. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1694 |
Zakorzenienie
|
Ja dopiero we wtorek będę miała listę tematów
![]() ![]() Zostałam okrzyknięta 'domowym testerem piw wszelakich' ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Może ja pójde lepiej spać... ![]()
#1695 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
o! tak samo jak ja ![]() Cytat:
![]() a ja jeszcze nie dostałam tematów z polskiego chodz prawie całą szkoła juz ma ;| ..
![]() |
#1696 |
Zakorzenienie
|
A ja właśnie nie wiem jak jest z literaturą w przypadku mojego tematu(zjawy,duchy i mary w literaturze i japońskiej animacji)...tzn literaturę podmiotu wiem jaką dołączyć, gorzej z literaturą przedmiotu:/
|
![]() ![]() |
![]() |
#1697 |
Zakorzenienie
|
Słuchajcie, czy jezeli uczeń skończył 18 lat to nauczyciel ma prawo zwracać mu uwagę na to, że pali?
![]() ![]()
#1698 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
A u nas nie ma palarni.. jest nieoficjalna palarnia w pokoju nauczycielskim i zawsze stamtąd śmierdzi na cały korytarz ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1699 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ostatnio wych. rozdawała deklaracje i przechodziła obok chłopaków. "Coś mi tu znowu śmierdzi papierosami!" i zaczęła wykład, jak ona będzie to zwalczać, bo oni widocznie swojego zdrowia nie szanują itp. ![]() Mają 18 lat - ich sprawa, co robią ze zdrowiem.
![]() |
#1700 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Musze wstac jutro o 8 bo moja mama opuszcza POLSZE ALKOLAND ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1701 |
Zakorzenienie
|
Ehh, widzę, że kwestia tematów pełną parą na naszym forum.
![]() Fajne wszystkie te o piosenkach - u mnie nie ma takiego zadnego. ![]() Ja też już wybrałam: "Samotność bohatera romantycznego i człowieka współczesnego. Scharakteryzuj i porównaj je na podst. utworów literackich romantyzmu i współczesności." ![]() ![]() W ogóle, to powinnam się wziąć za naukę. ![]() ![]() Idę pisać rozprawkę na ang. Miłej nocy. ![]() Edytowane przez invissible Czas edycji: 2008-09-06 o 22:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#1702 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny przeglądając tematy na polski znalazłyście coś w tematyce ojcostwa/ojca? ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1703 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1704 |
Zadomowienie
|
Ja też się skromnie dołączam do tego licznego grona maturzystów
![]()
#1705 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1706 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Robię pobudkę ^^ ![]()
![]() |
#1707 | ||
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1708 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, dobrze mówicie z tymi tematami ... Lepiej się trochę napracować przy pisaniu, szukaniu lektur i dostać więcej pkt niż wziąć popularny temat i bać się,że ktoś jeszcze nie daj Boże opracuje na podstawie tych samych trzech lektur itp.
TŻ wczoraj przyniósł mi książkę z egzaminami maturalnymi, zadaniami i takimi tam i nic nie umiałam, na nic nie znałam odpowiedzi. I ja chcę historię zdawać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1709 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wejdź sobie na stronę cke i tam masz arkusze z ostatnich lat. ![]()
![]() |
#1710 |
Zakorzenienie
|
A ja się zastanawiam jak ja się mam do tej matury przygotowywać. Macie jakiś plan?
Będziecie przerabiać jakąś część materiału w konkretnym czasie? Zaczynacie już teraz, czy... "za jakiś czas"? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:56.