![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Boomersi, iksy, millenialsi, pokolenie z.
...
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ---------- Ale mają na przykład dzieciństwo z covid. Nie zazdroszczę. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
zielony stworek
|
Dot.: Boomersi, iksy, millenialsi, pokolenie z....
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Konto usunięte
|
...
Cytat:
W liceum, czyli lata 2010-13 nie używałam internetu praktycznie w ogóle, bo mieszkałam w internacie, w którym nie było wifi. Jak było coś potrzebne do szkoły, to trzeba było zarezerwować komputer w specjalnym pokoju. Na studiach już nie wyobrażałam sobie nauki bez internetu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
BAN stały
|
...
Ja z rozrzewnieniem wspominam prenumerowanie "Filipinki".Te chwile, kiedy przychodzil świeży numer, w folii albo papierowej kopercie...To było jak święto. Pamiętam, że potem ta gazeta, jak wiele innych przeszła niezły tuning, przede wszystkim wizualny, ale nie tylko - spadła też jakość artykułów i ta gazeta już nigdy nie była taka jak wcześniej.
Pamiętam też "Dziewczynę" i nieszczęsnego "Twista", który pewnie przyszedł do nas z USA i był boleśnie glupkowaty i infantylny. O "Bravo" i innych "Popcornach" już nawet nie wspominam, w sumie nigdy ich nie lubiłam, poza tym "Love story" w środku. "Cosmopolitan" czytałam pierwszy raz u kuzynki na wakacjach na wsi. Ona miała całą gorke "Cosmo" pożyczona od koleżanki i chociaż w sumie nie byłam jakoś zachwycona tą gazetą, to jednak czytalam ja z nudów i byłam zaskoczona, że nie jest to taki śmietnik mimo wszystko. Ale może to kwestia zbyt młodego wieku, że nie mogłam tego dobrze ocenić albo faktycznie "Cosmo" miało wtedy trochę wyższy poziom ![]() Za to okładki Cosmo podobały mi się zawsze ![]() Prenumerowalam też miesięcznik "Film". Miło też wspominam sluchanie u kuzynki Radia Zet, zwłaszcza nocnych audycji, ale to wręcz czasy prehistoryczne, kiedy nawet taka stacja miała jakiś poziom.filipinka-postepowac-z-humorzastym-facetem-piszczac-346291362.jpg8.jpg05c16a6c20c04338ab6f9d12dc34f582--anna-cosmo.jpgcosmo-07-2013.jpgdziewczyna-12-grudzien-2007-warszawa-299066217.jpg Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
...
"Co on czuje, kiedy zostawiasz u niego szczoteczkę" - zachwycił mnie ten tytuł
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dokładnie. Moja mama miała tego masę, całe segregatory wypełnione wycinkami z gazet z przepisami i dwa grube zeszyty, do których wklejała takie już sprawdzone. Z zeszytów czasem korzystam, segregatory leżą, ale jakoś nie mam serca wyrzucić (mama już nie żyje kilka lat) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
BAN stały
|
...
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89117588]"Co on czuje, kiedy zostawiasz u niego szczoteczkę" - zachwycił mnie ten tytuł
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]No te tytuły prawie zawsze wymiataly i chyba powinny mieć swoją własną rubryke - mam na myśli coś w stylu strony na Fb np. Gdzie wrzucasz okładkę z tytułem dnia. Przecież te okładki i teksty to gotowe memy. Niestety te gazety chyba jakoś wpłynęły na sposób myślenia wielu dziewczyn i kobiet ![]() Jakis czas temu nabijalam się właśnie z amerykanskich okładek "Twista", "Seventeen" i "Cover girl" 122f55e50e13fbe50aa76373d7be90c3--kirsten-dunst-twists.jpg65d37460a389685cc37aa61ce33e8470.jpgf2a81fbbec4d0fff26bc88df248bb7b6.jpg Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ale mówię serio... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do internetu to ja przez pierwsze 2 lata studiów też go nie miałam nie tylko w telefonie ale nawet ogólnie na stancji bo to nie było az tak popularne żeby go instalować w mieszkaniach na wynajem. Wszystkiego trzeba się było uczyć z książek (np w moim przypadku photshopa czy AutoCAD, takich programów że tak powiem "wizualnych") a dziś jak czegoś nie wiem czy nie pamiętam włączam YouTube odpalam tutorial i robię. Edytowane przez Fenenna Czas edycji: 2022-02-14 o 21:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
BAN stały
|
Cytat:
Znam też babkę ur. w pierwszej połowie lat 70. i ona ma taki styl bycia przesiakniety lekturą "Cosmo" i baby z magla. Wiem, ze trudno to sobie wyobrazić, ale istnieje... Co do lektury "Cosmo", to sama mówiła, że się na tym wychowała, więc... ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Jestem z rocznika 92 i pamiętam, jak przeprowadziłam się do Warszawy na studia to przez pierwsze miesiące drukowałyśmy z koleżanką mapki z trasami z google, żeby się nie zgubić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
BAN stały
|
...
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;89117411]U mnie w domu telefon stacjonarny też był dopiero jak miałam 14 lat, internet też wtedy, ale mieszkałam na wsi. Komórka była wcześniej. Pamiętam, jak jeszcze nie było TVNu i jak zaczął raczkować.
---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ---------- To przypadek. Dwa lata to żadna różnica. Jestem 1991 wiele dzieci z mojego rocznika z podstawówki miało trójkę albo czwórkę rodzeństwa. W zasadzie to nie widzę różnicy między sobą, a osobami z roczników kilka lat do przodu i kilka lat do tyłu. Dopiero sama końcówka lat 90. to trochę inni ludzie. Nie pamiętają przekraczania granicy z DE z paszportem.[/QUOTE]No ok, a ja tę różnicę widzę ![]() Inna perspektywa. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ---------- Ale z Google to lepiej się pożegnać - w większości to nic dobrego, taki śmietnik :roll eyes: Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pamiętam też, że w okolicy 1990/91 jakaś polska stacja zaczęła wyświetlać amerykańską Ulicę Sezamkową i oglądałam namiętnie przed szkołą. A telenowele najpierw były na Polonii 1. Argentyńskie z włoskim dubbingiem ![]() ![]() Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | ||
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Cytat:
Chyba każdy wtedy to oglądał, lepsze niż dzisiejsze reality show ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Śnięta Mucha
|
Pokolenie tytułowe George'a Orwella. Barbie dostałam z Pewexu w 1990r gdy miałam 6 lat - w bieliźnie, bo bez ubranka była tańsza - Fun to Dress z 1987r - sprzedałam wszystkie lalki jako kolekcjonerskie po 2010r. Miałam w sumie kilkanaście. Kupowało się tam za dolary. Balowe suknie szyła im siostra mojej babci z materiałów, które dziadek kupił w Afryce pod koniec lat 70-tych. Nosiłam kolorowe, bawełniane, haftowane letnie chińskie sukieneczki, które trzeba było prasować i "plastiki", czyli kolorowe sandałki lub baleriny z gumy, czasem z zatapianym brokatem (do dziś mam od nich odciski) oraz motylki - to był chyba relikt PRLu. Miałam również czeszki i Lentilky od cioci z południa. Pegasusa dostałam w wieku lat bodajże 12 - 1996r - kartridże kupowało się na rynku od ludzi z towarem rozłożonym na prześcieradłach. Grało się w Super Mario Bros i Contrę. W jakimś '94 odziedziczyłam Atari z klasycznym joystickiem, który trzymało się zazwyczaj siedząc w kucki stopami - ktoś ze znajomych oddał po swoim dziecku. W 2000r dostałam komputer z kolorowym monitorem i miałam internet na modem - trzeba się było rozłączać, gdy ktoś z domowników chciał gdzieś dzwonić ze stacjonarnego telefonu. Była do wyboru Czateria Interia PL oraz czat Radia Parada. Niewiele poza tym. Główną wyszukiwarką była Altavista - polski internet w zasadzie nie istniał. Zamawiało się nocki w internetowych kafejkach, nawet gdy net był w domu, bo to były wydarzenia równe imprezom. Bardziej wtajemniczeni pisali na kanałach IRCa.
W telewizji za dzieciaka oglądałam z babcią Dynastię - miałyśmy rosyjski, kolorowy telewizor - jeden z pierwszych kolorowych modeli ZSRR - Raduga, a jako nastolatka Zbuntowanego Anioła. TV satelitarną mieliśmy chyba wcześnie. To tam poznawałam dzięki MTV nowe zespoły - zapisywałam w notesiku i prosiłam babcię, by pytała o nie pana w budce z kasetami na rynku. W 1998 dostałam Boomboxa i drugi album Rammsteina - oczywiście na kasecie, miałam 14 lat. Były wtedy też modne lampki nocne - globusy. Wcześniej miałam dwukasetowego jamnika, wersja z migającymi, kolorowymi diodami wokół magnetofonu oraz wieżę z początku lat 80-tych po matce. Jako dziecko, dzięki MTV poznałam szlagier Soundgarden - Black Hole Sun, gdzie palono lalkę Barbie na grillu. Na pewno zatem w 1994 mieliśmy satelitę. Miałam kupione na rynku pirackie kasety wideo z bajkami Disneya. Czasem przegrywane tyle razy, że uciekał kolor. I kasety z bajkami Hanna Barbera. Całą szkołę - także liceum mieliśmy toalety bez zamków do kabin, papieru toaletowego, luster czy mydła. Jak wyjęte z Czarnobyla. Wszystko było malowane co te 15-20 lat olejną na zielono, kremowo, czy łososiowo. Ławki miały po 20-30 lat i były okropnie powygryzane, tak samo krzesła. Po wszystkim namiętnie się mazało wszelkimi dostępnymi pisakami i wyznawało miłość. Goniono nas za ciemne podeszwy butów, ale cała szkoła miała wylewkę z betonu, czy betonowych płyt. Dziewczynom zabierano buty na obcasach i kazano chodzić na boso, za pomalowane paznokcie nauczycielka wyrzucała z klasy. Pierwsze centrum handlowe z zachodnimi sklepami Pimkie i Orsay powstało w moim mieście kiedy miałam 16 lat. Do Terranovy musiałam jeździć na al. Jerozolimskie do stolicy. Długo też jeździło się po meble do IKEA w Jankach. W okolicy 2000r firma BRW wypuściła pierwsze modułowe meble, które nie były meblościanką. Wyłącznie w kolorze olchy i wiekszośc miała jakąś ich wersję w mieszkaniu. Te meble dosłownie zalały Polskę ![]() W latach 80-tych oglądałao się filmy, gdzie Steven Segal i Jean Claude Van Damme kopali wszystkim tyłki. Kino miało być głupie i efektowne. Wtedy też wszystko, co ładne i kolorowe, miało duży napis Made in China. W szkole uczyliśmy się na informatyce rysować trójkąty w DOSie, a w liceum zakładać skrzynkę mailową na zaliczenie. Po zmianie szkoły, w 2LO mieliśmy już stałe łącze w pokoju socjalnym, gdzie namiętnie dawało się nogę z lekcji "po herbatę". Tam też - szkoła prywatna, były cywilizowane toalety. Na krańcówce można było dostać rozpiski odjazdów autobusów i tramwajów, żeby wiedzieć, o której wyjść z domu - ale to już po 2000r. Wcześniej po prostu się szło i stało. Każdy wiedział na pamięć co gdzie jeździ. A jak nie wiedział, to zapytał. WTC mnie w ogóle nie obeszło. Ot pokazali w wiadomościach. McDonald's otworzyli u nas jak miałam 7 lat i babcia namiętnie jeździła po moje ulubione hamburgery. Brała ich po 7-8, odgrzewała w mikrofalówce. W 2010 były telefony z wysuwana klawiaturą QWERTY i jako pokolenie fizycznej klawiatury wolałam je o niebo od dotykowych. Do dziś jak mogę, przełączam się na pisanie na laptopa. Z telefonu tylko w ostateczności. Jeszcze mi sie przypomniało, że walenie po plecach dzieci nie mogących wykonać ćwiczenia na W-F było na porządku dziennym. nauczycielowi żaden rodzic nie mógł skoczyć.
Everyone you meet is fighting a battle inside you know nothing about Be kind. Always Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26) Wyzwanie Filmowe 5 / 100 100 książek w 2023 92 / 55 Edytowane przez Pani_Robot Czas edycji: 2022-02-15 o 07:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
BAN stały
|
...
Ooo, a ja pamiętam przedmioty pożądania - walkman, "wieża"...Walkman był nieźle "zajechany" od wiecznego sluchania
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
Pamiętam, jak spisywałam jeszcze rozkłady i chodziłam z kartką schowaną już nie pamiętam gdzie, chyba w kalendarzu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
...
Z takich charakterystycznych rzeczy, to pamiętam jeszcze książeczki mieszkaniowe, na które rodzice wpłacali pieniądze przez 18 lat. Kiedy skończyliśmy z bratem 18 lat, wypłaciliśmy te pieniądze, bo wiadomo było, że o żadnym mieszkaniu nie ma mowy - on zrobił sobie za to prawo jazdy, a ja kupiłam wypasioną wieżę z cd - tyle było warte 18 lat zbierania.
Tak jak już pisałam, nie wspominam mojego dzieciństwa zbyt dobrze. Było biedne, czasy nastoletnie w sumie też średnio, ale było trochę lepiej. Zazdrościłam dzieciakom, którym rodzice kupowali lalki Barbie, klocki Lego, które miały komputer, "satelitę" i chodziły na prywatne lekcje angielskiego czy na basen. Edytowane przez Finlora Czas edycji: 2022-02-15 o 08:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
BAN stały
|
Telewizję satelitarną też miałam i jako dziecko oglądałam bajki z samego rana. Nie przeszkadzało mi to, że były po angielsku, w sumie sporo słówek podłapałam właśnie z tych bajek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
Ja nigdy nie miałam satelity i do dzisiaj nie mam. I pewnie już nie będę miała, bo ostatnie rozszerzenie kanałów w tv naziemnej przekonało mnie, że czy jest mniej kanałów, czy więcej, to i tak nie ma co oglądać.
Ale pamiętam, że rówieśnicy mieli i się oglądało bajki po niemiecku. A bez satelity bajki i telenowele po czesku, bo antena odbierała sygnał. Za tymi czeskimi to tęsknię, pooglądałabym sobie teraz cokolwiek po czesku. Edytowane przez ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee Czas edycji: 2022-02-15 o 08:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Przyczajenie
|
...
Ja jestem z rocznika 91 i dla mnie Discman, który zaczynał odtwarzać płyty z mp3 to był cud nad wszystkimi technologiami! Gdy go dostałam na urodziny byłam najszczęśliwszym dzieckiem świata. A później weszły zwykłe mp3... Do dziś mam w domu i nie wiem co z nią zrobić
![]() ---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:43 ---------- a jakie to były bajki! Jhony Bravo, Krowa i Kurczak - teraz rodzice by nie pozwolili nam nawet ich oglądać! Te teksy, straszny diabeł... Makabra. Teraz nawet współczesny Tom i Jerry ma mniej przemocy niż kiedyś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przyznam że zwrot "kochana" mnie się kojarzy bardzo boomersko, a jest też używany na wizażu przez osoby w mniej więcej moim wieku. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;89117892]Ja "kochana" słyszę tylko ze strony Cyganów
![]() Więc jak widzę takie zwroty w internecie, to też mam wrażenie, że to Cyganie.[/QUOTE]To ja często to słyszę od moich rówieśników albo młodszych. Tzn nie słyszę, czytam - często używają tego np w komentarzach na fb albo w wiadomościach. Przyznam, że zawsze mnie to śmieszyło, kiedy koleżanka zwracała się do mnie "kochana", wydawało mi się to takie dziwne, przecież ludzie tak do siebie nie mówią. Ja nigdy tego zwrotu nie użyłam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Moja koleżanka, starsza ode mnie 10 lat, nagminnie używa słowa "kochana" i przez nią to przejęłam, ale mówię tak tylko w stosunku do niej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Stwierdziłam kiedyś, że z osobami 10 lat młodszymi i 10 lat starszymi jeszcze mogłabym się dogadać, ale np z młodszymi ponad 10 lat (i w sumie starszymi tak samo) nie ma szans - zupełnie inne spojrzenie na świat.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Ja lubię i starszych i młodszych. Fajnie widać w takich interakcjach, jak zmienia się świat, a mnie to ciekawi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
BAN stały
|
Cytat:
Przy 10 latach różnicy to już nie ma o czym gadać, to zupełnie inne pokolenie, z tym ze ja mam na myśli raczej te starsze roczniki. O różnicy powyżej 10 lat to już w ogóle nie ma o czym gadać - dla mnie mężczyźni starsi o te 15 lat to w ogóle jakby odmienna galaktyka - unikam jak tylko się da. Generalnie to nie cierpię pokolenia urodzonego w latach 70. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:45.