|
|
#691 | |
|
Zakorzeniona
|
Dot.: wątpliwości- ślub przed seksem?
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez invisible_01 Czas edycji: 2022-02-19 o 11:36 |
|
|
|
|
|
#692 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki, przyjrzę się uważniej tej sprawie i dopiero wtedy się do tego odniosę.
|
|
|
|
|
#693 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak wyglądają Twoje relacje z ludźmi? Czy masz przyjaciół/przyjaciółki? Sent from my BV9800Pro using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#694 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie moge pojąć jak ten niby kochajacy i WSZECHMOGĄCY nie uzye swojej mocy do tego zeby nakarmic niewinnych dzieci umierajacych z glodu w afryce ,nie uleczy niewinnej matki,nie obroni 12latki przed zgwalceniem przez ojca Nie chce miec nic wspolnego z takim okrotnym "twórcą " |
|
|
|
|
|
#695 |
|
Raczkowanie
|
[1=b7c523c48d685fff13c5db5 a9d3e58ccf0b35a9f_65555d0 8413b4;89124109]Aha wszystko jasne czyli masz potrzebe i skłonności do bycia wyjątkową i "znienawidzona"
Jak wyglądają Twoje relacje z ludźmi? Czy masz przyjaciół/przyjaciółki? Sent from my BV9800Pro using Tapatalk[/QUOTE] Nie mam potrzeby bycia nienawidzoną. Jako typ liderki mam za to sporą potrzebę uznania, w której spełnianiu bycie katolikiem nie pomaga, przynajmniej w Polsce. Tak, mam przyjaciół i przyjaciółki, spotykamy się co weekend i świetnie spędzamy ze sobą czas. Dlaczego pytasz? xfrida, czyli dla Ciebie dobry i miłosierny Bóg nie powinien dać ludziom wolnej woli? |
|
|
|
|
#696 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#697 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro twój bóg jest kochającym ojcem, na jakiego go kreujesz, to zwyczajnie nie pozwoliłby na takie dzieje. Albo go nie ma, albo nie jest kochającym ojcem. Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której dziecko jest gwalcone a jego ojciec patrzy i nie reaguje. A tak działa twój bóg. Ludzie umierają w męczarniach, na ciężkie choroby, maleńkie dzieci umierają na raka, są bite i mordowane, a twój bóg gdzie? Kobiety umierają jako ofiary przemocowcow, gdzie jezus? Niecałe sto lat temu miliony ludzi zostało zamordowane w komorach gazowych, umierali z głodu, z wycieńczenia, a twój bóg gdzie? Akurat sprawdzał czy Zosia z Markiem przypadkiem nie uprawiają seksu z zabezpieczeniem czy ogląda jak 13 latek się masturbuje? Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#698 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ze chorujaca na bialaczke 17latka ma wole umrzec za pol roku,? Ze dziecko umierajace z powdu braku czystej wody mialo taka wolę aby urodzic sie w takim miejscu na tej ziemi ktora stworzyl bog? Dlaczego bóg pozwala na takie cierpienia skoro jest wszechmocy?dlaczego bardziej szanuje wolna wole gwalciciela niz cierpienie jego niewinnej ofiary ? co ma wolna wola z zachorowaniem na raka lub urodzeniem sie z wada genetyczna ktora skazuje cie na wozek inwalidzki ? gdzie te milosierdzie ?wszechmoc ?nie potrafie jej dostrzec Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 Czas edycji: 2022-02-19 o 12:02 |
|
|
|
|
|
#699 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tinkerver2, czyli wolałabyś być bezwolną marionetką, która nie byłaby w stanie powiedzieć "nie", podejmować swoich własnych decyzji i wypowiedzieć np. posłuszeństwo Kościołowi? Ciekawe, nigdy nie spotkałam się z podobną teorią. Co do okropieństw II wojny światowej, Bóg ostrzegał ludzkość, że jeśli się nie nawróci, to wybuchnie wojna. Wiedział, co się wydarzy. Ludzie jednak podeszli do tego na zasadzie "żadnego boga przecież nie ma lol XD", więc... |
|
|
|
|
|
#700 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#701 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#702 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
gdzie jest wolna wola w chorobie nowotworowej matki ktora pozostawi osierocone dziecko ? gdzie jest milosc w tym wszystkim ? gdzie jest ta wszechmoc ? bzdury wymyslone do kontrolowania mas |
|
|
|
|
|
#703 |
|
Raczkowanie
|
xfrida, tak jak powiedziałam, wolna wola do wybór. Jeśli nie masz wpływu na to, co Ci się przytrafia (np. choroba genetyczna), to temat nie ma związku z wolną wolą.
|
|
|
|
|
#704 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
dlaczego nie sprawia ze chorujacy nastolatek albo matka zostaja uzdrowieni skoro jest wszechmocny ? dlaczego patrzy spokojnie na cierpienie ofiar zamiast je bronic ?przeciez nie jest to ich wolna wola aby byc zabitym,zgwalconym ,chorym dlaczego wolna wola gwalciciela,mordercy ma dla boga wieksza wartosc niz bol i cierpienie ofiar? co za pokretny sposob myslenia Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 Czas edycji: 2022-02-19 o 12:31 |
|
|
|
|
|
#705 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Logiczne. Miłosierne bardzo. Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#706 | ||
|
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
Ja wiem, że alternatywa jest absurdalna—rodzić jedno dziecko na rok, czy cię na to stać, czy nie, albo być skazaną na celibat po urodzeniu tylu dzieci, ile planowałaś. Pokazuję ci tylko, że tak wynika z nauczania KK. NPR ma sens jako alternatywa dla "nienaturalnych" metod antykoncepcji, ale nie ma sensu jako "sposób, by uprawiać seks-otwarty-na-nowe-życie, mimo bycia zamkniętym na nowe życie". To jest tylko wytrych, próba wykiwania Boga, jak podróżowanie na butelce z wodą w szabat. Cytat:
https://www.paulus.org.pl/21,czystosc I nie twierdzę, że osoba składająca ślub czystości musi być dziewicą. Odpowiadam tylko na twoje stwierdzenie, że Kościół nie uważa seksu za coś brudnego. A ten tekst twierdzi inaczej: seks małżeński jest ok, ale dziewictwo jest zawsze lepsze: "Zakonnicy starają się należycie poznać obowiązki i godność małżeństwa chrześcijańskiego, które przedstawia miłość między Chrystusem i Kościołem. Jednak każdy winien uświadomić sobie wyższość dziewictwa poświęconego Chrystusowi" |
||
|
|
|
|
#707 |
|
Zakorzenienie
|
Hattivatti, skoro tak chętnie odpowiadasz na pytania, to też mam jedno do Ciebie. Jakie jest Twoje zdanie na temat mieszania się kościoła do polityki? Uważasz, że państwo powinno być świeckie?
|
|
|
|
|
#708 |
|
(=^‥^=)
|
Też hattivatti mam pytanie. Jak ustosunkujesz się do zmian zdania kościoła? Mam na myśli dla przykładu podejście do samobójców. Takie osoby były chowane gdzieś przy płocie cmentarza, u nas skazywani na potępienie. Teraz ten stosunek do samobójstw się zmienił. Tak samo słyszałam głosy księży, którzy nie uważają antykoncepcji za grzech (chyba, że głosili jakieś bzdury, ale spotkałam się z takimi wypowiedziami).
Drugie pytanie - chociaż nie wiem czy to gdzieś nie padło, ale nie widziałam - dlaczego kościół potępia związki i ogólnie osoby o innej orientacji seksualnej niż hetero? Dlaczego to grzech kochać drugiego człowieka? Skoro homoseksualizm to takie zło to po co Bóg stworzył inne orientacje? |
|
|
|
|
#709 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#710 |
|
(=^‥^=)
|
Jeszcze jedno pytanie, sorry
Dlaczego istnieje tyle nurtów w religii chrześcijańskiej? Często się one między sobą wykluczają. Która prawda jest 'prawdziwsza'?
|
|
|
|
|
#711 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Bóg ukarał nieposłuszne owieczki (taki jest milosierny przecież).Skoro ktos naprawdę tak uwaza, to nie wiem, jak może takiego Boga szanować. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#712 |
|
(=^‥^=)
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89124352]No widzisz, a to takie proste
Bóg ukarał nieposłuszne owieczki (taki jest milosierny przecież).Skoro ktos naprawdę tak uwaza, to nie wiem, jak może takiego Boga szanować. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] ![]() Ja tam nadal nie rozumiem tej 'logiki'. Czy np niemowlęta też były do ukarania wojną? Przecież to śmiechu warte
|
|
|
|
|
#713 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie to niczym się nie różni od rodzica, który spuszcza porządny łomot swojemu nieposłusznemu dziecku.
Mało tego, w ramach odpowiedzialności zbiorowej grzeczne dzieci też za to zapłacą. Bo przecież wśród ofiar wojny nie byli sami grzesznicy. |
|
|
|
|
#714 | |
|
(=^‥^=)
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#715 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#716 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#717 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#718 |
|
Konto usunięte
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;89124371]Nie rób z siebie męczennicy. W tym kraju to ty należysz do strony nienawidzącej, nietolerancyjnej, uprzedzonej, narzucającej siłą innym swoje racje. Należysz do wspólnoty, która jest odpowiedzialna od 2 tyś lat za mordy na tle religijnym, pedofilię, gwałty z zakonach, siłą nawracanie na swoją wiarę. Nie słyszałaś jak się biskup Jędraszewski wypowiadał o osobach homoseksualnych? Nie słyszałaś o dzieciach sprzedawanych w Irlandii bez wiedzy rodzin, o tych mordowanych przez zakonnice? Nie słyszałaś, że Dziwisz latami krył czynny pedofilskie i brał pieniądze za to, żeby sobie w Polsce budować pomniki i uchodzić za filantropa? Poza tym polecam ci książkę "27 śmierci Toby'ego Obeda" to zobaczysz jak wygląda miłosierne chrześcijaństwo w praktyce, bo na razie żyjesz pustymi frazesami i tym co ci wygodnie. Nie można być dobrą osobą i popierać organizację, która ma krew na rękach i nigdy ani nie ukarała winnych, ani nawet nie zadośćuczyniła swoim ofiarom. W twoim rzekomym nadstawianiu kolejnego policzka nie ma w tym nic szlachetnego. Jesteś słaba, bo nie umiesz się skonfrontować z rzeczywistością i myśleć samodzielnie. Nie ma znaczenia jaką religię popierasz, bo wszystkie w gruncie rzeczy są takie same i wiążą się z przemocą. Nawet idealizowany u nas buddyzm
[/QUOTE]Przecież ona już powiedziała, że co złego w kościele, to masoni, którzy rozwalają wspólnotę od środka 🤦☠♀️ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#719 |
|
Konto usunięte
|
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;89124378] Natomiast Twój ostatni post dobitnie pokazuje że chyba od zawsze miałaś potrzebę aby było w Twoim zyciu coś więcej, coś co wyznacza cel. Taki wniosek wysnułam na podstawie tego że sama przyznajesz iż "próbowałaś" różnych wyznań. Dlatego troszeczkę sceptycznie patrzę na tą głęboką wiarę bo bardziej mi się to kojarzy z hobby ale to jest tylko moje zdanie. Skoro Ciebie to uszczesliwia to spoko.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#720 |
|
Zakorzenienie
|
Prawda jest prosta. To w kłamstwie można się zagubić. I tak też postrzegam tą religię. Skoro jest tyle niejasności, wszystko jest naciągane jak gumy do majtek, obchodzone na okrętkę, to znaczy zwyczajnie, że historia jest sklecona. I klecona jest od 2k lat nieustannie. To ludzki twór, i ten twór rozłazi się w szwach od dawna. W boskim byłaby najzwyczajniej w świecie logika, bo byłby doskonały, jedno wynikałoby z drugiego, prawa życia byłyby ewidentne, każdy by wiedział co z czego wynika. Tutaj nie ma nawet namiastki czegoś takiego. Już to powinno dawać do myślenia.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:24.

Dlaczego istnieje tyle nurtów w religii chrześcijańskiej? Często się one między sobą wykluczają. Która prawda jest 'prawdziwsza'?
Bóg ukarał nieposłuszne owieczki (taki jest milosierny przecież).