|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3511 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Problemy pierwszego świata + ot, część 6.
Cytat:
Ostatnio mocno siedzę w takich tematach różnic kulturowych, ciekawostek jezykowych i wierzę, że takich historyjek masz sporo.A co do opisywanych przypadków, to nie wiem czy ten problem jest w ogólevw Polsce nieobecny? Pracowałam kiedyś w agencji zatrudnienia i pracy tymczasowej, gdzie dzień w dzień przeglądałam CV i wklepywalam cudze dane do systemu. Czasem śmiać mi się chciało z imion występujących w kilku formach: Np. Czy Diana i Dajana to to samo imię? Czy Dajana Kowalska zagranicom jest po prostu Diana? Albo Angelika lub Andżelika... Nie wspominając już o Jessice, bo spotykałam Jessice, Jesike, no i oczywiście Dzesike Także tego Pamiętam też jedną Angeline... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3512 | |
|
theatrical romantic
|
Cytat:
I mnie to ciekawi, że taki Andrzej jest spoko, ale Andrzelika to już 'dziwnie' wygląda na papierze i wolimy pisownię Angelika. A Andrzej i Andrzelika pochodzą od oryginalnej formy 'Angel'. To czemu tego Andrzeja spolszczają, a Andrzelikę zostawiają z 'g' ? Za dużo liter i się pisać nie chce? ![]() Bo tak jest właśnie w Irlandii. Popularne w Stanach imię Ashley pochodzi od irlandzkiego Aisling, które zapisuje się Aisling, Aishling albo Ashling. A potem to przebrało przeróżne formy w Ameryce jak Ashlyn, Ashley itd. Miałam klientów z Polski, dopiero co tu przyjechali i czekali u mnie w biurze na recepcji, a jak gadałyśmy przez telefon z klientami to nam naliczyli, że tak 7 na 10 telefonów to pytałyśmy jak się zapisuje imię, czy to jest Sarah czy Sara itd. Samo nazwisko McLaughlin ma kilka wersji np. McClaughlin, McLachlan/MacLachlan, McLachlin, McLauchlan, McLauchlin, McLaughlan, MacLochlan, MacLoughlin, MacLaughlan itd. Serio. W Polsce to by było dziwne. Kowalski, Kowalijski, Kjovalsky, Kowalsky itd. To proszę o przeliterowanie, albo pytam czy McLaughlin z 'a' czy McLoughlin z 'o'. A ostatnio miałam klienta z Litwy. Sienkiewicza Tylko po litewsku to Sinkevicius. Nie wiem czy Sienkiewicz to litewskie nazwisko czy polskie, ale u nas się przyjęło, że spolszczamy wszystko i w 99% przypadkach nie trzeba pytać jak się coś zapisuje. Za to zdrabniamy wszystko, co się da. I skąd ten cringe z polszczonymi nazwami? Andrzej zamiast Angel jest ok, ale Brajan zamiast Brian to już nie. Myślicie, że taki Andrzej był kiedyś 'patusiarskim' imieniem? Mam długie pierwsze imię, które w Polsce każdy by zdrobnił i używam zdrobnienia w Irlandii. Nikt do mnie nie mówi np. Małgorzata, Krystyna albo Katarzyna. Pełne mam w dokumentach, rachunkach itd. I jak rozmawiam z polskim klientem to mnie nie przeszkadza, że mówi do mnie np. pani Gosiu. Jakby powiedział 'Pani Małgorzato', to bym się bała, że jest na mnie wkurzony. A tak po latach w Irlandii, nie mogę się nadziwić, jak potrafimy sobie 'fikać' przy formie 'pani', kiedy chcemy być z kimś 'bliżej', ale nie wypada jeszcze przejść na ty. I taka Małgorzata Kowalska dzwoni do klienta, on o coś prosi i nazywa ją 'panią Gosią'. To imię już zdrobniliśmy, ale tam jest dalej 'pani'. Ale bardziej 'zdrobnić' już się nie da bez robienia z siebie debila. "No, pani Gosiu, pani Gosiaczku, Gośku... Gosiaczku - Prosiaczku, załatwisz mi, pani, tę fakturę?" Dlatego tutejsza polonia od razu przechodzi na 'ty', żeby uniknąć tego 'fikania'. Ja zawsze pytam czy wolą zostać przy pani. I większość moich polskich konwersacji w emailach jest tragiczna. Bo mi się język plącze i nie wiem jak coś ubrać w słowa. Brzmię jak szpiegowski robot. Jak tu czasem maila zaczynam z "Further to our recent telephone conversation, bla bla bla...". To jak mam napisać do Polaka, nie wiem nawet jak. On wysyła maila do biura po ang, ja mu odpisuję po ang. Widzi w stopce maila moje polskie imię. Przechodzi na polski. I dla to już kaplica murowana. 'Panie Cześku, proszę zapoznać się z załączoną broszurą z ofertą kredytu". To polskie zdanie brzmi chyba ok, ale 'odbieram je' jako bezbarwne, oziębłe wręcz. Nie wiem czemu mnie ten korpo polski przeraża, z sądami mi się kojarzy. Jak mam tak pisać to wolę zadzwonić, wyjaśnienie czegoś mi zajmie pół minuty. A tak to się 20 min zastawiam jak się pisze 'korpo' maila po polsku. Nie wypada mi się zwracać do niego w języku potocznym, bo odpowiadam mu jako pracownik firmy. Czuję się wtedy jak debil. Jak pracuję to myślę po angielsku i nie znam polskich określeń na biurowe / bankowe sprawy. A jak mnie przenieśli do działu nieruchomości to już w ogóle nie wiem jak się po polsku wysłowić i do Polaków dzwonię. 'Cześku, załączam kontrakt w sprawie dzierżawy'. Boże... Jak kretynka się czuję wtedy. Nipanimaju To ja sobie chyba pooglądam jakieś polskie seriale korpo, prawnicze itd. Może wtedy załapię co brzmi dobrze, a co jak szpiegowski robot. Edytowane przez _medianoche Czas edycji: 2022-02-24 o 01:16 |
|
|
|
|
|
#3513 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale już nazwiska potrafią być różne. Spotkałam ludzi o nazwisku Bóty, Kretka i Mażec więc... (nazwiska lekko przekręcone, ale błąd i kontekst błędu zachowany.) EDIT. Racja, Andżeliki, Brajany itd. Zapomniałam. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 01:14 ---------- Poprzedni post napisano o 01:13 ---------- A, no i jeszcze dochodzi masa imion i nazwisk ukraińskich w ostatnich latach. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3514 | |
|
theatrical romantic
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3515 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3516 |
|
Zakorzenienie
|
Ale macie rozkminy
Maile to nie konkurs polonistyczny, chyba nikt nie czyta ich, by liznąć trochę górnolotnego języka, tylko żeby załatwić jakąś sprawę czy czegoś się dowiedzieć.Kompletnie nie zwrocilabym uwagi na to, czy pewne sformułowania są trochę kanciaste językowo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3517 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#3518 |
|
Zakorzenienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89131028]Też tak mam. Piszę maile po francusku i po angielsku, po polsku bardzo, bardzo rzadko i najczęściej też się wtedy głowię. No właśnie nie wiem, jak będzie to nieszczęsne "Further to our conversation"- "W związku z naszą rozmową"? Jakoś dziwnie, chyba tak się nie mówi. Mózg się lasuje
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]" W nawiązaniu do rozmowy" ![]() Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
#3519 |
|
Zakorzenienie
|
Mam koleżankę, która ma na nazwisko Suska. Pół życia byłam przekonana, że to jest żeńska forma od Suski. A tu niespodzianka - jej mąż też ma na nazwisko Suska. Na początku nie wiedziałam jak to odmieniać
Edytowane przez Finlora Czas edycji: 2022-02-24 o 08:17 |
|
|
|
|
#3520 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja pisząc maile używam "w nawiązaniu do rozmowy", "zgodnie z rozmową"
|
|
|
|
|
#3521 |
|
sentimental animal
|
mój ppś - przy sprzątaniu zagubił nam się korek od wanny, w żadnym sklepie obok takiego nie ma, musielibyśmy jechać przez pół miasta do sklepu budowlanego. no i teraz siedzę i dumam, opłaca się tracić czas na taką wyprawę po sam korek do wanny (komunikacją miejską), czy lepiej zamówić go z neta z dostawą, która pewnie jest 2x taka jak cena korka
|
|
#3522 | |
|
Czarna owca
|
Cytat:
nic się nie przesuwa bo lód wpływem wody się "zasysa"IMG_20220224_100842.jpgSent from my M2101K6G using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#3523 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#3524 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Żeńska forma imienia Andrzej to Andrzeja (starsze), lub Andrea (nowsze). Angelika to zagraniczna wersja naszej Anieli, gdzie męską wersją jest Anioł. Jak Michał Anioł Buonarotii. Andrzej nie pochodzi od Angel, tylko od greckiego Aner , później Andrea. Inne słowo, inne znaczenie. Anioł, Aniela, Angelika od anioła. Andrzej, Andrzeja, Andrea od „człowiek, mężczyzna, taki jak mężczyzna” (inne źródło tłumaczy je też jako: „dzielny, mężny”)". |
|
|
|
|
|
#3525 |
|
Pani Mizantrop
|
Tez mam PPS z pisownia imion i nazwisk, bo u mnie jest masa osob z Chin, Wietnamu, Korei, Libanu - i z kazdego innego kraju o jakim mozna tylko pomyslec, ale to te wymienione sprawiaja mi najwiecej problemow.
|
|
#3526 |
|
BAN stały
|
Andrzej zamiast Angel mnie rozwalil
Mam teraz na kursie jednego Irlandczyka o imieniu... Naoise. Nie zgadniecie, jak to sie czyta.
|
|
|
|
|
#3527 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#3528 |
|
Zakorzenienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89131635]Dzięki, widzisz, nie wpadłabym na to. Przeczytałabym Nałaz/Nłaz
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] A ja po prostu : Nos.
|
|
#3529 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3530 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#3531 |
|
BAN stały
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89131645]+/- nisz z długim i
Mamy wspólnych znajomych ![]() Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE] Z tego, co zrozumialam, to bardziej "Nisza", z takim zamknietym "a" na koncu. Znalazlam transkrypcje, ale wykrzacza :/ Dlugie i w srodku i szwa na koncu. Edytowane przez melkmeisje Czas edycji: 2022-02-24 o 13:25 |
|
|
|
|
#3532 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#3533 |
|
BAN stały
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89131656]
Zagadka: jak Holendrzy wymawiają imię John, George? Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE] Sion? |
|
|
|
|
#3534 | |
|
Kathy Leonia
|
Cytat:
ja niestety zwracam na to uwagę;p jako filolog polski mam bzika na punkcie poprawności stylistycznej pisanych wiadomości
|
|
|
#3535 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() EDIT. Literówka, oczywiście, jak na złość. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Cytat:
Robiłam już że 4 podejścia i wciąż nic. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
To boldly go where no man has gone before. Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię. Edytowane przez Limonka2738 Czas edycji: 2022-02-24 o 15:12 |
||
|
|
|
|
#3536 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#3537 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3538 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-26 o 20:05 |
|
|
|
|
#3539 |
|
Konto usunięte
|
[1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;89131877]Treść usunięta[/QUOTE]
Kiedyś też nie wiedziałam zaczynałam mejle tak, jak mnie uczyli w podstawówce, żeby zaczynać listy. "Szanowna Pani..." Teraz dalej nie wiem, ale za dużo ich wysyłam, żeby się nad tym zastanawiać, więc piszę "dzień dobry", bo druga strona tez się nigdy nie wysila. |
|
|
|
|
#3540 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-26 o 20:15 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:33.

Ostatnio mocno siedzę w takich tematach różnic kulturowych, ciekawostek jezykowych i wierzę, że takich historyjek masz sporo.
Także tego

I mnie to ciekawi, że taki Andrzej jest spoko, ale Andrzelika to już 'dziwnie' wygląda na papierze i wolimy pisownię Angelika. A Andrzej i Andrzelika pochodzą od oryginalnej formy 'Angel'. To czemu tego Andrzeja spolszczają, a Andrzelikę zostawiają z 'g' ? Za dużo liter i się pisać nie chce? 
Maile to nie konkurs polonistyczny, chyba nikt nie czyta ich, by liznąć trochę górnolotnego języka, tylko żeby załatwić jakąś sprawę czy czegoś się dowiedzieć.