Problemy pierwszego świata + ot, część 6. - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-02-23, 23:56   #3511
Pusheen_
BAN stały

Dot.: Problemy pierwszego świata + ot, część 6.

Cytat:
Napisane przez _medianoche Pokaż wiadomość
PPŚ anglojęzyczny. Mieszkam w Irlandii, od lat pracuję w biurze, angielskiego się nauczyłam tutaj, tutaj skończyłam szkołę itd. Jestem przyzwyczajona do anglojęzycznych imion, nazwisk, irlandzkich form i pierdylion zapisów imion. Imiona irlandzkie, ich angielskie wersje itd.

Na przykład dzwoni taki Sean i żeby go wklepać do systemu, muszę mieć jego pełne dane i pytam czy jest Seanem czy Shaunem. Bo Shaun to wersja irlandzka, Sean to angielska. Sarah albo Sara. Steven, Stephen itd. Irlandzki Patryk to może być Patrick, Padraig albo Padraic.

Pracuję w inwestycjach, finansach, zawsze pytam jak zapisujesz swoje imię albo czy jesteś Sarah czy Sara bez h.

I nie zwracałam na to uwagi, bo to jest dla mnie 'normalne', dopóki nowo przyjezdni Polacy nie mogli się nadziwić ile tu jest wersji jednego imienia albo nazwiska. I jak mam coś załatwić z Polakiem to robię to w mig, bo Kowalski zawsze jest Kowalskim, a nie Kovalski, Kjovalsky itd.

Wyobrażacie sobie taką sytuację w Polsce?

Klient dzwoni do urzędu: Z tej strony Piotrek Kowalski, chciałbym się umówić na spotkanie z burmistrzem.

Sekretarka: Pańskie imię zapisuje się Piotrek, Pjotrek, Pietrek czy Pierdek?

Klient: Pani zapisze, bo literuję imię... P-i-o-t-r-e-k.

Jak w jakimś skeczu

---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ----------

I znalazłam skecz https://www.youtube.com/watch?v=69Ul...ichaelMcIntyre

_medianoche, to jest boskie, chcę więcej takich ciekawostek! Ostatnio mocno siedzę w takich tematach różnic kulturowych, ciekawostek jezykowych i wierzę, że takich historyjek masz sporo.

A co do opisywanych przypadków, to nie wiem czy ten problem jest w ogólevw Polsce nieobecny?

Pracowałam kiedyś w agencji zatrudnienia i pracy tymczasowej, gdzie dzień w dzień przeglądałam CV i wklepywalam cudze dane do systemu. Czasem śmiać mi się chciało z imion występujących w kilku formach:

Np. Czy Diana i Dajana to to samo imię? Czy Dajana Kowalska zagranicom jest po prostu Diana?

Albo Angelika lub Andżelika...

Nie wspominając już o Jessice, bo spotykałam Jessice, Jesike, no i oczywiście Dzesike Także tego

Pamiętam też jedną Angeline...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Pusheen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-24, 00:53   #3512
_medianoche
theatrical romantic

Cytat:
Napisane przez Pusheen_ Pokaż wiadomość
_medianoche, to jest boskie, chcę więcej takich ciekawostek! Ostatnio mocno siedzę w takich tematach różnic kulturowych, ciekawostek jezykowych i wierzę, że takich historyjek masz sporo.

A co do opisywanych przypadków, to nie wiem czy ten problem jest w ogólevw Polsce nieobecny?

Pracowałam kiedyś w agencji zatrudnienia i pracy tymczasowej, gdzie dzień w dzień przeglądałam CV i wklepywalam cudze dane do systemu. Czasem śmiać mi się chciało z imion występujących w kilku formach:

Np. Czy Diana i Dajana to to samo imię? Czy Dajana Kowalska zagranicom jest po prostu Diana?

Albo Angelika lub Andżelika...

Nie wspominając już o Jessice, bo spotykałam Jessice, Jesike, no i oczywiście Dzesike Także tego

Pamiętam też jedną Angeline...

No, właśnie zapomniałam o tych naszych Dżesikach itd. Zawsze mnie się z patologią kojarzyły te Dżesiki i Andżeliki. I mnie to ciekawi, że taki Andrzej jest spoko, ale Andrzelika to już 'dziwnie' wygląda na papierze i wolimy pisownię Angelika. A Andrzej i Andrzelika pochodzą od oryginalnej formy 'Angel'. To czemu tego Andrzeja spolszczają, a Andrzelikę zostawiają z 'g' ? Za dużo liter i się pisać nie chce?

Bo tak jest właśnie w Irlandii. Popularne w Stanach imię Ashley pochodzi od irlandzkiego Aisling, które zapisuje się Aisling, Aishling albo Ashling. A potem to przebrało przeróżne formy w Ameryce jak Ashlyn, Ashley itd.

Miałam klientów z Polski, dopiero co tu przyjechali i czekali u mnie w biurze na recepcji, a jak gadałyśmy przez telefon z klientami to nam naliczyli, że tak 7 na 10 telefonów to pytałyśmy jak się zapisuje imię, czy to jest Sarah czy Sara itd. Samo nazwisko McLaughlin ma kilka wersji np. McClaughlin, McLachlan/MacLachlan, McLachlin, McLauchlan, McLauchlin, McLaughlan, MacLochlan, MacLoughlin, MacLaughlan itd. Serio. W Polsce to by było dziwne. Kowalski, Kowalijski, Kjovalsky, Kowalsky itd. To proszę o przeliterowanie, albo pytam czy McLaughlin z 'a' czy McLoughlin z 'o'.

A ostatnio miałam klienta z Litwy. Sienkiewicza Tylko po litewsku to Sinkevicius. Nie wiem czy Sienkiewicz to litewskie nazwisko czy polskie, ale u nas się przyjęło, że spolszczamy wszystko i w 99% przypadkach nie trzeba pytać jak się coś zapisuje. Za to zdrabniamy wszystko, co się da. I skąd ten cringe z polszczonymi nazwami? Andrzej zamiast Angel jest ok, ale Brajan zamiast Brian to już nie. Myślicie, że taki Andrzej był kiedyś 'patusiarskim' imieniem?

Mam długie pierwsze imię, które w Polsce każdy by zdrobnił i używam zdrobnienia w Irlandii. Nikt do mnie nie mówi np. Małgorzata, Krystyna albo Katarzyna. Pełne mam w dokumentach, rachunkach itd. I jak rozmawiam z polskim klientem to mnie nie przeszkadza, że mówi do mnie np. pani Gosiu. Jakby powiedział 'Pani Małgorzato', to bym się bała, że jest na mnie wkurzony.

A tak po latach w Irlandii, nie mogę się nadziwić, jak potrafimy sobie 'fikać' przy formie 'pani', kiedy chcemy być z kimś 'bliżej', ale nie wypada jeszcze przejść na ty. I taka Małgorzata Kowalska dzwoni do klienta, on o coś prosi i nazywa ją 'panią Gosią'. To imię już zdrobniliśmy, ale tam jest dalej 'pani'. Ale bardziej 'zdrobnić' już się nie da bez robienia z siebie debila. "No, pani Gosiu, pani Gosiaczku, Gośku... Gosiaczku - Prosiaczku, załatwisz mi, pani, tę fakturę?"

Dlatego tutejsza polonia od razu przechodzi na 'ty', żeby uniknąć tego 'fikania'. Ja zawsze pytam czy wolą zostać przy pani. I większość moich polskich konwersacji w emailach jest tragiczna. Bo mi się język plącze i nie wiem jak coś ubrać w słowa. Brzmię jak szpiegowski robot.

Jak tu czasem maila zaczynam z "Further to our recent telephone conversation, bla bla bla...". To jak mam napisać do Polaka, nie wiem nawet jak. On wysyła maila do biura po ang, ja mu odpisuję po ang. Widzi w stopce maila moje polskie imię. Przechodzi na polski. I dla to już kaplica murowana. 'Panie Cześku, proszę zapoznać się z załączoną broszurą z ofertą kredytu". To polskie zdanie brzmi chyba ok, ale 'odbieram je' jako bezbarwne, oziębłe wręcz. Nie wiem czemu mnie ten korpo polski przeraża, z sądami mi się kojarzy. Jak mam tak pisać to wolę zadzwonić, wyjaśnienie czegoś mi zajmie pół minuty. A tak to się 20 min zastawiam jak się pisze 'korpo' maila po polsku. Nie wypada mi się zwracać do niego w języku potocznym, bo odpowiadam mu jako pracownik firmy.

Czuję się wtedy jak debil. Jak pracuję to myślę po angielsku i nie znam polskich określeń na biurowe / bankowe sprawy. A jak mnie przenieśli do działu nieruchomości to już w ogóle nie wiem jak się po polsku wysłowić i do Polaków dzwonię. 'Cześku, załączam kontrakt w sprawie dzierżawy'. Boże... Jak kretynka się czuję wtedy. Nipanimaju Nie wiem co brzmi dobrze, a co jak szpiegowski robot. Jakbym miała pracować w Polsce, musiałabym pójść na kurs językowy, nauczyć się biurowego polskiego. Jak wy chodzicie na business English, ja bym musiała chodzić na biznesowy polski.

To ja sobie chyba pooglądam jakieś polskie seriale korpo, prawnicze itd. Może wtedy załapię co brzmi dobrze, a co jak szpiegowski robot.

Edytowane przez _medianoche
Czas edycji: 2022-02-24 o 01:16
_medianoche jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-24, 01:14   #3513
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
PPŚ anglojęzyczny. Mieszkam w Irlandii, od lat pracuję w biurze, angielskiego się nauczyłam tutaj, tutaj skończyłam szkołę itd. Jestem przyzwyczajona do anglojęzycznych imion, nazwisk, irlandzkich form i pierdylion zapisów imion. Imiona irlandzkie, ich angielskie wersje itd.

Na przykład dzwoni taki Sean i żeby go wklepać do systemu, muszę mieć jego pełne dane i pytam czy jest Seanem czy Shaunem. Bo Shaun to wersja irlandzka, Sean to angielska. Sarah albo Sara. Steven, Stephen itd. Irlandzki Patryk to może być Patrick, Padraig albo Padraic.

Pracuję w inwestycjach, finansach, zawsze pytam jak zapisujesz swoje imię albo czy jesteś Sarah czy Sara bez h.

I nie zwracałam na to uwagi, bo to jest dla mnie 'normalne', dopóki nowo przyjezdni Polacy nie mogli się nadziwić ile tu jest wersji jednego imienia albo nazwiska. I jak mam coś załatwić z Polakiem to robię to w mig, bo Kowalski zawsze jest Kowalskim, a nie Kovalski, Kjovalsky itd.

Wyobrażacie sobie taką sytuację w Polsce?

Klient dzwoni do urzędu: Z tej strony Piotrek Kowalski, chciałbym się umówić na spotkanie z burmistrzem.

Sekretarka: Pańskie imię zapisuje się Piotrek, Pjotrek, Pietrek czy Pierdek?

Klient: Pani zapisze, bo literuję imię... P-i-o-t-r-e-k.

Jak w jakimś skeczu

---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ----------

I znalazłam skecz https://www.youtube.com/watch?v=69Ul...ichaelMcIntyre

Szczerze mówiąc to jeśli chodzi o imiona, to rzeczywiście nie ma tego problemu.

Ale już nazwiska potrafią być różne. Spotkałam ludzi o nazwisku Bóty, Kretka i Mażec więc... (nazwiska lekko przekręcone, ale błąd i kontekst błędu zachowany.)

EDIT. Racja, Andżeliki, Brajany itd. Zapomniałam.

---------- Dopisano o 01:14 ---------- Poprzedni post napisano o 01:13 ----------

A, no i jeszcze dochodzi masa imion i nazwisk ukraińskich w ostatnich latach.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-24, 01:18   #3514
_medianoche
theatrical romantic

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Szczerze mówiąc to jeśli chodzi o imiona, to rzeczywiście nie ma tego problemu.

Ale już nazwiska potrafią być różne. Spotkałam ludzi o nazwisku Bóty, Kretka i Mażec więc... (nazwiska lekko przekręcone, ale błąd i kontekst błędu zachowany.)

EDIT. Racja, Andżeliki, Brajany itd. Zapomniałam.

---------- Dopisano o 01:14 ---------- Poprzedni post napisano o 01:13 ----------

A, no i jeszcze dochodzi masa imion i nazwisk ukraińskich w ostatnich latach.

Nazwiska są dziwne, potwierdzam. Skóra albo Skura. Jak widzę 'Skura' to aż mi się ręka trzęsie, żeby to poprawić na Skóra.
_medianoche jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-24, 06:27   #3515
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Konto usunięte

Cytat:
I większość moich polskich konwersacji w emailach jest tragiczna. Bo mi się język plącze i nie wiem jak coś ubrać w słowa. Brzmię jak szpiegowski robot.

Jak tu czasem maila zaczynam z "Further to our recent telephone conversation, bla bla bla...". To jak mam napisać do Polaka, nie wiem nawet jak. On wysyła maila do biura po ang, ja mu odpisuję po ang. Widzi w stopce maila moje polskie imię. Przechodzi na polski. I dla to już kaplica murowana. 'Panie Cześku, proszę zapoznać się z załączoną broszurą z ofertą kredytu". To polskie zdanie brzmi chyba ok, ale 'odbieram je' jako bezbarwne, oziębłe wręcz. Nie wiem czemu mnie ten korpo polski przeraża, z sądami mi się kojarzy. Jak mam tak pisać to wolę zadzwonić, wyjaśnienie czegoś mi zajmie pół minuty. A tak to się 20 min zastawiam jak się pisze 'korpo' maila po polsku. Nie wypada mi się zwracać do niego w języku potocznym, bo odpowiadam mu jako pracownik firmy.

Czuję się wtedy jak debil. Jak pracuję to myślę po angielsku i nie znam polskich określeń na biurowe / bankowe sprawy. A jak mnie przenieśli do działu nieruchomości to już w ogóle nie wiem jak się po polsku wysłowić i do Polaków dzwonię. 'Cześku, załączam kontrakt w sprawie dzierżawy'. Boże... Jak kretynka się czuję wtedy. Nipanimaju Nie wiem co brzmi dobrze, a co jak szpiegowski robot. Jakbym miała pracować w Polsce, musiałabym pójść na kurs językowy, nauczyć się biurowego polskiego. Jak wy chodzicie na business English, ja bym musiała chodzić na biznesowy polski.

To ja sobie chyba pooglądam jakieś polskie seriale korpo, prawnicze itd. Może wtedy załapię co brzmi dobrze, a co jak szpiegowski robot.
Też tak mam. Piszę maile po francusku i po angielsku, po polsku bardzo, bardzo rzadko i najczęściej też się wtedy głowię. No właśnie nie wiem, jak będzie to nieszczęsne "Further to our conversation"- "W związku z naszą rozmową"? Jakoś dziwnie, chyba tak się nie mówi. Mózg się lasuje

980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-24, 06:35   #3516
squirrelqa
Zakorzenienie

Ale macie rozkminy Maile to nie konkurs polonistyczny, chyba nikt nie czyta ich, by liznąć trochę górnolotnego języka, tylko żeby załatwić jakąś sprawę czy czegoś się dowiedzieć.
Kompletnie nie zwrocilabym uwagi na to, czy pewne sformułowania są trochę kanciaste językowo.

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-24, 06:41   #3517
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-24, 07:33   #3518
Paprotka_
Zakorzenienie

[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89131028]Też tak mam. Piszę maile po francusku i po angielsku, po polsku bardzo, bardzo rzadko i najczęściej też się wtedy głowię. No właśnie nie wiem, jak będzie to nieszczęsne "Further to our conversation"- "W związku z naszą rozmową"? Jakoś dziwnie, chyba tak się nie mówi. Mózg się lasuje

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]" W nawiązaniu do rozmowy"

Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-24, 07:45   #3519
Finlora
Zakorzenienie

Mam koleżankę, która ma na nazwisko Suska. Pół życia byłam przekonana, że to jest żeńska forma od Suski. A tu niespodzianka - jej mąż też ma na nazwisko Suska. Na początku nie wiedziałam jak to odmieniać

Edytowane przez Finlora
Czas edycji: 2022-02-24 o 08:17
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-24, 09:56   #3520
brandie
Wtajemniczenie

Ja pisząc maile używam "w nawiązaniu do rozmowy", "zgodnie z rozmową"
brandie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-24, 09:58   #3521
natalcia250
sentimental animal

mój ppś - przy sprzątaniu zagubił nam się korek od wanny, w żadnym sklepie obok takiego nie ma, musielibyśmy jechać przez pół miasta do sklepu budowlanego. no i teraz siedzę i dumam, opłaca się tracić czas na taką wyprawę po sam korek do wanny (komunikacją miejską), czy lepiej zamówić go z neta z dostawą, która pewnie jest 2x taka jak cena korka
When you've seen him use a gun, boy
When you've seen him use a gun
natalcia250 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-24, 10:08   #3522
Higurashi
Czarna owca

Cytat:
Napisane przez natalcia250 Pokaż wiadomość
mój ppś - przy sprzątaniu zagubił nam się korek od wanny, w żadnym sklepie obok takiego nie ma, musielibyśmy jechać przez pół miasta do sklepu budowlanego. no i teraz siedzę i dumam, opłaca się tracić czas na taką wyprawę po sam korek do wanny (komunikacją miejską), czy lepiej zamówić go z neta z dostawą, która pewnie jest 2x taka jak cena korka
Jak się wprowadziłam do wynajmowanego mieszkania to nie było korka do wanny. Okazało się, że są takie śmieszne uniwersalne, silikonowe nic się nie przesuwa bo lód wpływem wody się "zasysa"IMG_20220224_100842.jpg

Sent from my M2101K6G using Tapatalk
Higurashi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-24, 10:10   #3523
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-24, 10:19   #3524
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
No, właśnie zapomniałam o tych naszych Dżesikach itd. Zawsze mnie się z patologią kojarzyły te Dżesiki i Andżeliki. I mnie to ciekawi, że taki Andrzej jest spoko, ale Andrzelika to już 'dziwnie' wygląda na papierze i wolimy pisownię Angelika. A Andrzej i Andrzelika pochodzą od oryginalnej formy 'Angel'. To czemu tego Andrzeja spolszczają, a Andrzelikę zostawiają z 'g' ? Za dużo liter i się pisać nie chce?
Bo Angelika to nie jest żeńska forma od imienia Andrzej.
Żeńska forma imienia Andrzej to Andrzeja (starsze), lub Andrea (nowsze).
Angelika to zagraniczna wersja naszej Anieli, gdzie męską wersją jest Anioł. Jak Michał Anioł Buonarotii.
Andrzej nie pochodzi od Angel, tylko od greckiego Aner , później Andrea.
Inne słowo, inne znaczenie.
Anioł, Aniela, Angelika od anioła.
Andrzej, Andrzeja, Andrea od „człowiek, mężczyzna, taki jak mężczyzna” (inne źródło tłumaczy je też jako: „dzielny, mężny”)".
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-24, 10:20   #3525
kasztanka3
Pani Mizantrop

Tez mam PPS z pisownia imion i nazwisk, bo u mnie jest masa osob z Chin, Wietnamu, Korei, Libanu - i z kazdego innego kraju o jakim mozna tylko pomyslec, ale to te wymienione sprawiaja mi najwiecej problemow.
Stary 2022-02-24, 10:48   #3526
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Andrzej zamiast Angel mnie rozwalil

Mam teraz na kursie jednego Irlandczyka o imieniu... Naoise. Nie zgadniecie, jak to sie czyta.
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-24, 13:16   #3527
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Paprotka_ Pokaż wiadomość
" W nawiązaniu do rozmowy"

Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Dzięki, widzisz, nie wpadłabym na to.
Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość

Mam teraz na kursie jednego Irlandczyka o imieniu... Naoise. Nie zgadniecie, jak to sie czyta.
Przeczytałabym Nałaz/Nłaz

980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-24, 13:18   #3528
cava
Zakorzenienie

[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89131635]Dzięki, widzisz, nie wpadłabym na to. Przeczytałabym Nałaz/Nłaz

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]
A ja po prostu : Nos.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-24, 13:18   #3529
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:

Noz?

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Stary 2022-02-24, 13:21   #3530
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:

+/- nisz z długim i
Mamy wspólnych znajomych

Sent from my SM-G973F using Tapatalk
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-24, 13:23   #3531
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89131645]+/- nisz z długim i
Mamy wspólnych znajomych

Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE]

Z tego, co zrozumialam, to bardziej "Nisza", z takim zamknietym "a" na koncu.

Znalazlam transkrypcje, ale wykrzacza :/ Dlugie i w srodku i szwa na koncu.

Edytowane przez melkmeisje
Czas edycji: 2022-02-24 o 13:25
Stary 2022-02-24, 13:29   #3532
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:
Z tego, co zrozumialam, to bardziej "Nisza", z takim zamknietym "a" na koncu.

Znalazlam transkrypcje, ale wykrzacza :/ Dlugie i w srodku i szwa na koncu.

Zagadka: jak Holendrzy wymawiają imię John, George?

Sent from my SM-G973F using Tapatalk
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-24, 14:10   #3533
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89131656]

Zagadka: jak Holendrzy wymawiają imię John, George?

Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE]

Sion?
Stary 2022-02-24, 14:53   #3534
KathyLeonia
Kathy Leonia

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Ale macie rozkminy Maile to nie konkurs polonistyczny, chyba nikt nie czyta ich, by liznąć trochę górnolotnego języka, tylko żeby załatwić jakąś sprawę czy czegoś się dowiedzieć.
Kompletnie nie zwrocilabym uwagi na to, czy pewne sformułowania są trochę kanciaste językowo.

ja niestety zwracam na to uwagę;p jako filolog polski mam bzika na punkcie poprawności stylistycznej pisanych wiadomości

http://kathyleonia88.blogspot.com
KathyLeonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-24, 15:10   #3535
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość

Ja nie potrafię nie zwracać uwagi. Wiem, że czasem robię błędy, ale jak otwieram mail, a tam na dzień dobry "Witam", to od razu mam spaprany następny kwadrans na przeżywanie.

EDIT. Literówka, oczywiście, jak na złość.

---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ----------

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Tez mam PPS z pisownia imion i nazwisk, bo u mnie jest masa osob z Chin, Wietnamu, Korei, Libanu - i z kazdego innego kraju o jakim mozna tylko pomyslec, ale to te wymienione sprawiaja mi najwiecej problemow.
Mnie przytłacza Korea. No za cholerę mi ten in hangul nie wchodzi, te dźwięki są jakieś takie dziwne I nie słyszę różnicy i w ogóle koszmar.

Robiłam już że 4 podejścia i wciąż nic.

Edytowane przez Limonka2738
Czas edycji: 2022-02-24 o 15:12
Stary 2022-02-24, 15:10   #3536
squirrelqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KathyLeonia Pokaż wiadomość
ja niestety zwracam na to uwagę;p jako filolog polski mam bzika na punkcie poprawności stylistycznej pisanych wiadomości
Cytat:
Ja nie potrafię jie zwracać uwagi. Wiem, że czasem robię błędy, ale jak otwieram mail, a tam na dzień dobry "Witam", to od razu mam spaprany następny kwadrans na przeżywanie.

Ok, rozumiem. Ja uśmiechnę się pod nosem, ale nie zaprząta mi to bardzo głowy.

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-24, 15:22   #3537
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Cytat:
Mnie przytłacza Korea. No za cholerę mi ten in hangul nie wchodzi, te dźwięki są jakieś takie dziwne I nie słyszę różnicy i w ogóle koszmar.

Robiłam już że 4 podejścia i wciąż nic.

Ktore konkretnie?
Stary 2022-02-24, 15:28   #3538
43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065
Konto usunięte

Treść usunięta

Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065
Czas edycji: 2023-11-26 o 20:05
43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-24, 15:30   #3539
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

[1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;89131877]Treść usunięta[/QUOTE]

Kiedyś też nie wiedziałam zaczynałam mejle tak, jak mnie uczyli w podstawówce, żeby zaczynać listy. "Szanowna Pani..."
Teraz dalej nie wiem, ale za dużo ich wysyłam, żeby się nad tym zastanawiać, więc piszę "dzień dobry", bo druga strona tez się nigdy nie wysila.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-24, 15:36   #3540
43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065
Konto usunięte

Treść usunięta

Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065
Czas edycji: 2023-11-26 o 20:15
43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości