Maturzyści 2009 - cz. II :) - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-07, 08:56   #1711
kasiunia0504
Rozeznanie

GG do kasiunia0504
Dot.: Maturzyści 2009 - cz. II :)

Cytat:
Napisane przez paula007 Pokaż wiadomość
Jeżeli nie zależy Ci na tym polskim i do niczego nie jest Ci to potrzebne, to możesz opracować jakiś popularny temat, do którego łatwiej znaleźć materiały. Zresztą popularny temat też można zrobić ciekawie i dostać dużo punktów.
Ja też wybiorę jakiś prosty temat, mało ambitny, bo ja jestem naparwde kiepska z polskiego i chce po prostu zdać ten ustny, moge mieć 40 % mi to nie robi.

Cytat:
Napisane przez beoneself Pokaż wiadomość
A ja się zastanawiam jak ja się mam do tej matury przygotowywać. Macie jakiś plan?
Będziecie przerabiać jakąś część materiału w konkretnym czasie?
Zaczynacie już teraz, czy... "za jakiś czas"?
Hmm, polski to na sam koniec, angielski 'na póżniej", matma to w sumie w szkole w szkole wystarczy i jak mam czas to w domu zadanka, a geografia to ostro od października
kasiunia0504 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-07, 08:58   #1712
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
A ja się zastanawiam jak ja się mam do tej matury przygotowywać. Macie jakiś plan?
Ja się postaram uczyć geografii według tego kalendarza, czyli powinnam zacząć od października.
A angielski to to, co będzie na bieżąco w szkole i na kursie.

paula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-07, 09:01   #1713
grudniowa-szatynka
Zakorzenienie

Cytat:
Witam z rana! W życiu nie wstałam tak wcześnie w weekend!

Be, ja teraz sobie tego sama nie organizuję, bo zorganizowali nam nauczyciele Tzn mam sprawdziany powtórzeniowe z chemii jeden po drugim, a na fakultetach z biologii i chemii (4+2), które już się zaczęły będziemy cały czas powtarzać i robić matury więc... na razie nie planuje jeszcze dodatkowo się dokształcać

Obym miała o ojcostwie bo o tym naprawdę chciałabym napisać

Obejrzę teraz film który poleca Paula, oddam do wypozyczalni Ratatuja (mi się podobał bo kocham zwierzątka a te szczurki były super szczególnie Emil koleżanki były mniej zachwycone ) a potem... niestety chemia do końca dnia
Stary 2008-09-07, 09:03   #1714
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible

Cytat:
Noo...
Polski to tyle co w szkole i będę powtarzać w domu. Choć sporo pamiętam.
Angielski - tyle co w szkole pewnie, listeningi ew. w domu.
WOS - duuuuużo w domu i od października fakultety.
Historia - duuuuużo w szkole, duuuuużo w domu i fakultety.

No i nie wiem. Chcę już, ale jak pisałam wcześniej, na razie "nacieszam" się obecnością TŻta i to jest raczej łagodny wstęp do nauki.
invissible jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-07, 09:06   #1715
ksh
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sydunia Pokaż wiadomość
Przejrzałam tematy. Zaznaczyłam te, które biorę pod uwagę.

LITERATURA
Dokonując analizy tekstów piosenek wybranego zespołu muzycznego lub piosenkarza wyjaśnij zasadność doboru środków wyrazu.

KORESPONDENCJA SZTUK
Język filmu a język literatury. Porównaj dzieło literacki z jego filmową adaptacją.

Różne oblicza miłości i sposoby jej wyrażania. Omów zagadnienie, odwołując się do wybranych utworów literackich i muzycznych.

JĘZYK
Język sprawozdawców sportowych. Na wybranych przykładach dokonaj analizy słownictwa, frazeologii oraz składni.

Analizując teksty piosenek jednego z polskich zespołów muzycznych oceń zasadność doboru środków wyrazu.

Powiedzcie, czy środki wyrazu to chodzi o środki stylistyczne po prostu?
Zbysiu Boniek podczas tegorocznych Mistrzostw !!!

Cytat:
Jaki?

Literatura podmiotu to w tym przypadku teksty piosenek.
Literatura przedmiotu to jakieś teksty krytyczne, opracowania, które pomogą w realizacji tematu.

Pokażę Wam moją przykładową bibliografię do wymyślonego tematu w ramach ćwiczeń na polskim. Sprawdzone przez nauczycielkę, żeby nie było

Temat: Literackie i filmowe podróże wyobrażone Tadeusza Konwickiego.

I Literatura podmiotu:
  • Konwicki Tadeusz, Kronika wypadków miłosnych, Świat Książki, Warszawa 2006.
  • Konwicki Tadeusz, Salto [film], Polska 1965.
  • Konwicki Tadeusz, Wniebowstąpienie, Alfa, Warszawa 1990.
  • Konwicki Tadeusz, Zaduszki [film], Polska 1961.

II Literatura przedmiotu:
  • Hadaczek Bolesław, O wileńskim świecie Tadeusza Konwickiego, „Ruch Literacki”,
    R. XXX, 1989, z. 4-5, s. 317-330.
  • Nowicki Stanisław, Pół wieku czyśćca. Rozmowy z Tadeuszem Konwickim, Oficyna Wydawnicza, Warszawa 1990.
  • Lubelski Tadeusz, Poetyka powieści i filmów Tadeusza Konwickiego, Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław 1984.
  • Walc Jan, Nieepickie powieści Tadeusza Konwickiego, „Pamiętnik Literacki” LXVI, 1975, z. 1, s. 85-108.
ale to profesjonalnie wygląda

Cytat:
Napisane przez wszełka Pokaż wiadomość
Ja dopiero we wtorek będę miała listę tematów Będzie mi ciężko zdecydować się na jakiś temat

Zostałam okrzyknięta 'domowym testerem piw wszelakich' niedawno próbowałam Guinness'a dzisiaj Amstel'a holenderskiego Obydwa jakoś mi nie zabardzo smakują ale mam humor przez to A miałam się uczyć dziś biologi taaak...

Może ja pójde lepiej spać...
ooo Jak mógł Ci Guinness nie smakować ? Przecież to jedno z najlepszych piw!
Aż mnie naszła ochota na łyknięcie sobie takiego Guinnessa

Cytat:
Słuchajcie, czy jezeli uczeń skończył 18 lat to nauczyciel ma prawo zwracać mu uwagę na to, że pali? Nie chodzi o mnie, ale moja wychowawczyni jak wyczuje od chłopaków papierosy to wpada w furię. Ale oni nie palą w szkole, tylko na palarni - zresztą każdy, łącznie z dyrekcją, wie o istnieniu tego miejsca i nie myśli o jego likwidacji.
Nam zazwyczaj powtarzali, że w godzinach lekcyjnych picie i palenie jest zabronione. Po lekcjach - róbta co chceta. Jak jedziemy na wycieczki, to też mówią, że chociaż niektórzy mają 18 lat, nie znaczy to, że mogą robić, co im się podoba
Cytat:
Napisane przez LifUnia Pokaż wiadomość
Ja też się skromnie dołączam do tego licznego grona maturzystów
dzień dobry

Cytat:
Zaczęłam już teraz, tak lajtowo, później wezmę się ostro
e veux seulement oublier
Et puis je fume

ksh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-07, 09:06   #1716
beoneself
Zakorzenienie

Cytat:
Ja się postaram uczyć geografii według tego kalendarza, czyli powinnam zacząć od października.
A angielski to to, co będzie na bieżąco w szkole i na kursie.
Jakiego "tego" kalendarza?
beoneself jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-07, 09:16   #1717
xCarmen
Wtajemniczenie

dzien dobry

rok szkolny sie dopiero zaczał a ja juz ledwo wyrabiam ...
jestem codziennie wrecz wyczerpana, i spalabym cale popoludnie i jeszcze noc...

mam problem z wyborem tematu na ustny polski.... bo w ogole nie wiem od czego mam zaczac,a nie bardzo ma mi kto w tym pomoc ... ehhh
Stary 2008-09-07, 09:19   #1718
sydunia
Zakorzenienie

Cytat:
matmę zaczęłam już. póki co, robię to, co muszę do szkoły, a że muszę dużo jak już matematyczka przystopuje ze sprawdzianami, to zacznę rozwiązywać zadania z książek maturalnych, no i testy.
z angielskiego będę robić to co do szkoły + to co na swój ang. powtórzę całą gramatykę, no i testy, testy, dużo testów
a z geografii kiedy zacznę, to nie wiem póki co, to nawet nie mam czasu. chęci też. i nie wiem jak się zabiorę za to, chyba najpierw tylko podręcznik + repetytorium, bo ja wiedzy nie mam prawie.

Cytat:
Napisane przez ksh Pokaż wiadomość
Zbysiu Boniek podczas tegorocznych Mistrzostw !!!

Cytat:
Jakiego "tego" kalendarza?
wejdź na stronę operonu, tam gdzieś są do pobrania kalendarze maturalne do każdego z przedmiotów
sydunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-07, 09:55   #1719
suspense
Zadomowienie

dzień dobry
ale mnie tu dawno nie było
jak tam dziewczyny idzie wybieranie tematu na ustą ?
suspense jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-07, 10:11   #1720
beoneself
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sydunia Pokaż wiadomość
wejdź na stronę operonu, tam gdzieś są do pobrania kalendarze maturalne do każdego z przedmiotów
Ściągnęłam, podrukowałam... kalendarze są ekstra!!!
I co, gdybym zrobiła to wszystko, co oni mi tam zaplanowali... Będę super ekstra przygotowana?

Ach, gdyby tak udało mi się być obowiązkową i systematyczną...

Mam jeszcze dylemat co do Vademecum: kupować z lat poprzednich, czy kupić aktualne, na 2009
Stary 2008-09-07, 10:12   #1721
sonnerin
Rozeznanie

GG do sonnerin

Któraś tu wspominała o motywie ojca. Ja go mam na liście W sumie wydaje się być ciekawy. Ale mam jeszcze kilka typów:
-Istota i rola buntu w życiu człowieka. Zaprezentuj wybrane kreacje buntowników w literaturze i filmie. Porównaj sposoby obrazowania.
-Na wybranych przykładach przedstaw i porównaj literackie i malarskie wizje powstań narodowych - styczniowego lub listopadowego.
-Różne sposoby ukazywania bohaterskiej śmierci w literaturze i sztuce. Przedstaw je i porównaj, analizując wybrane dzieła należące do jednej epoki literackiej
-Motyw żywiołu w literaturze i sztuce. Omów funkcjonowanie tego motywu na wybranych przykładach tekstów kultury.

-Bohaterowie samotni z wyboru i konieczności. Omów kreację i funkcję tego typu postaci literackich w wybranych utworach różnych epok.

Co wy na to?

Ja się już powinnam zacząć ostro Óczyć

sonnerin jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-07, 10:14   #1722
grudniowa-szatynka
Zakorzenienie

Paula film jest niesamowity... wbił mnie w krzesło. Do końca miałam nadzieję na szczęśliwy koniec dla wszystkich bohaterów, jednak nie mieli oni tyle szczęścia co pan Kazimierz. Najwspanialsze jest to, że po 70 latach zaczął spełniać marzenia i to w tak fantastyczny sposób. Ciągle jestem pod wielkim wrażeniem.
Stary 2008-09-07, 10:23   #1723
wszełka
Zakorzenienie

Cytat:
ooo Jak mógł Ci Guinness nie smakować ? Przecież to jedno z najlepszych piw!
Aż mnie naszła ochota na łyknięcie sobie takiego Guinnessa
Ja mam dziwny gust co do piw nie smakuje mi jęczmienne NAjbardziej to chyba lubię Żywca i Tyskie

Dzień dobry wszystkim
Wczoraj do 2 w nocy grałam z kolegą w grę z typu 'wyjdź z pokoju' ile przy tym śmiechu było A teraz tak mi się spać chce

Dziś muszę coś się pouczyć bo wczoraj nic nie zrobiłam no muszę

Miłej niedzieli

Blogowo

"Happiness hit her like a bullet in the head..."
wszełka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-07, 10:35   #1724
grudniowa-szatynka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam dziwny gust co do piw nie smakuje mi jęczmienne NAjbardziej to chyba lubię Żywca i Tyskie

Dzień dobry wszystkim
Wczoraj do 2 w nocy grałam z kolegą w grę z typu 'wyjdź z pokoju' ile przy tym śmiechu było A teraz tak mi się spać chce

Dziś muszę coś się pouczyć bo wczoraj nic nie zrobiłam no muszę

Miłej niedzieli
Co to za harce? ja nie znam takich zabaw, oświeć ciemny lud

sonnerin
mnie najbardziej podoba się ten: Bohaterowie samotni z wyboru i konieczności. Omów kreację i funkcję tego typu postaci literackich w wybranych utworach różnych epok.
... ale pewnie jest dość popularny.
Stary 2008-09-07, 10:39   #1725
sonnerin
Rozeznanie

GG do sonnerin

Pewnie tak... Coś mi się widzi, że długo mi zajmie wybranie tego tematu Podoba mi się jeszcze motyw tęsknoty do kraju ojczystego. I pewnie jego wybiorę, bo najwięcej literatury spoza kanonu lektur mogę do niego dopasować od razu.

No, a teraz idę w angielski

sonnerin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-07, 10:40   #1726
wszełka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez grudniowa-szatynka Pokaż wiadomość
Co to za harce? ja nie znam takich zabaw, oświeć ciemny lud

sonnerin
mnie najbardziej podoba się ten: Bohaterowie samotni z wyboru i konieczności. Omów kreację i funkcję tego typu postaci literackich w wybranych utworach różnych epok.
... ale pewnie jest dość popularny.
gra komputerowa szukanie przedmiotów, kluczy etc. Kombinowalismy gadając przez Skype'a jak to rozwiązać

Dziewczyny ale u mnie gorąco- teraz jest 29 stopni w cieniu, zaraz się ugotuje...

Blogowo

"Happiness hit her like a bullet in the head..."
wszełka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-07, 10:56   #1727
Flames
Zakorzenienie

Mam pytanie do dziewczyn zdających geografię...

Na jakie studia się potem wybieracie? Ja też chciałabym zdawać gegrę rozszerzoną. Chyba dam radę jestem w klasie biol - chem Wybieram rozszerzoną geografię, bo oprócz tego chce jeszcze pisać biologię, na próbnej wezmę rozsz. ale potem chyba zmienię na podstawę, bo wątpię czy sobie poradzę..

Pytam, bo na razie nie jestem pewna na jakie chce iść studia, więc może któraś z Was podsunie mi jakiś pomysł ... Mam tylko wstępne plany ( dietetyka, może coś z turystką... )
Flames jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-07, 10:59   #1728
sydunia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Flames Pokaż wiadomość

Na jakie studia się potem wybieracie? Ja też chciałabym zdawać gegrę rozszerzoną. Chyba dam radę jestem w klasie biol - chem Wybieram rozszerzoną geografię, bo oprócz tego chce jeszcze pisać biologię, na próbnej wezmę rozsz. ale potem chyba zmienię na podstawę, bo wątpię czy sobie poradzę..

Pytam, bo na razie nie jestem pewna na jakie chce iść studia, więc może któraś z Was podsunie mi jakiś pomysł ... Mam tylko wstępne plany ( dietetyka, może coś z turystką... )
ja idę na gospodarkę przestrzenną. ewentualnie geodezję. jednak na większości uczelni potrzebna jest jeszcze matematyka i język
sydunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-07, 11:17   #1729
ania2510
Raczkowanie

GG do ania2510

Cytat:
Napisane przez xCarmen Pokaż wiadomość
dzien dobry

Skąd ja to znam....

Cytat:
Mam jeszcze dylemat co do Vademecum: kupować z lat poprzednich, czy kupić aktualne, na 2009
Wiesz, ja bym się nie szarpała na 2009 bo z doświadczenia wiem, że oni tam zmieniają jedynie kolory, ewentualnie jakieś drobne informacje.... Różnią się ceną przy okazji

Cytat:
Napisane przez sonnerin Pokaż wiadomość
Pewnie tak... Coś mi się widzi, że długo mi zajmie wybranie tego tematu Podoba mi się jeszcze motyw tęsknoty do kraju ojczystego. I pewnie jego wybiorę, bo najwięcej literatury spoza kanonu lektur mogę do niego dopasować od razu.
Cieszcie się ludzie z możności wyboru tematu albowiem ja nie znam dnia ani godziny ich pojawienia się

Jakiś taki dobry humor mam dzisiaj Całe szczęście, że wczoraj zagoniłyście mnie do nauki- siedziałam do 23 ale mam z głowy lekcje z całego tygodnia, wszystkie notatki wypracowania ufff.... Jeszcze tylko nauczyć się końcówek z łaciny, ale to już pestka. Hehehe wczoraj podjęłam poważną decyzję o odchudzaniu się po czym wpałaszowałam ogromną paczkę czipsów Nie ma to jak silna wola...
A ja głupia czekałam aż moja chemiczka dostanie ten kalendarz od wydawnictwa a on jest jak wół na operonie. Głupota ludzka nie zna granic Czyli teraz jak już go mam perfekcyjnie przygotuję sie do egzaminu, zdam 100/100 i dostanę się gdzie tylko będę chciała hehe życie jest piękne
ania2510 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-07, 11:20   #1730
Alexia09
Zadomowienie

GG do Alexia09

Dzień dobry

Wstałam o 10, ale jeszcze trochę bym sobie pospała .

Jestem z siebie dumna, bo normalnie jak wracam na weekend do domu to nie potrafię się tutaj uczyć, ale w ten weekend cośtam mi się udało.
Uczyłam się na spr z chemii, zrobiłam notatki, przypomniałam DNA i RNA na biolę, a dzisiaj muszę napisać konspekt wypowiedzi pisemnej na polski, powtórzyć Lalkę (bo jutro spr z treści), nauczyć się z bieżącego materiału na biologię (ale to wieczorem) rozwiązać chociaz kilka zadań na fizykę i na konieć obejrzeć "Teraz albo nigdy". Ogląda któraś?

Czeka mnie pracowity dzień, znając siebię odpuszczę sobie konspekt z polskiego, bo to dopiero na piątek .

A w środę mam wizytę u chirurga plastyka (jak to brzmi )

4,5,7,11,15,20 .... WAKACJE

Dbam o siebie... Dla siebie...
Alexia09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-07, 11:22   #1731
ania2510
Raczkowanie

GG do ania2510

Alexia chirurga plastyka? to co Ty będziesz robiła?
ania2510 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-07, 11:27   #1732
Renia90
Zakorzenienie

dżem dpbry
Cytat:
Napisane przez LifUnia Pokaż wiadomość
Ja też się skromnie dołączam do tego licznego grona maturzystów
witamy

Cytat:
Napisane przez xCarmen Pokaż wiadomość
dzien dobry

mam problem z wyborem tematu na ustny polski.... bo w ogole nie wiem od czego mam zaczac,a nie bardzo ma mi kto w tym pomoc ... ehhh
nam babka z polskiego mówiła: wybierzecie taki temat w którym się najlepiej czujecie, taki który macie w małym paluszku... żebym ja jeszcze była dobra z któregoś haha

przed chwilką wróciłam z Kościołka.. teraz muszę zrobić na polski tekst na czyt ze zrozumieniem i powtórzyć matmę.. tak mi się teraz nie chce no ale po 14 jadę z rodzicami do ciotki..

może pojawię się jeszcze wieczorem póki co życzę miłego dnia

PS. wczoraj do północy oglądałam "Uciekiniera".. podobał mi się, lubię takie filmy dokumentalne bo bardzo mnie interesują.

"Robienie czegoś najlepiej jak się potrafi jest ważniejsze niż bycie najlepszym" /Shannon Miller/

KLIKnij raz dziennie i pomóż
i jeszcze tutaj!
Renia90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-07, 11:59   #1733
madzia9018
Raczkowanie

Widzę że wszędzie w szkoła nauczyciele sieją postrach tą maturą U mnie babka zapowiedziała spr z fizyki na srodę a zaznaczam że pisaliśmy go przed samym końcem 2 klasy normalnie paranoja no ale coż taka baba i już

Teraz zmykam uczyć sie z chemii bo jutro kartkówa i tych okropnych Ludzi bezdomnych czyać muszę

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-07, 12:02   #1734
nicRu
maszyna, nie człowiek

hej ;*
od rana walczę z trygonometrią. czy jest tu jakaś matematyczna duszyczka, która mi powie jak zrobić zadanko?
mam wyznaczyć zbiór wartości funkcji y=1/(co^2x-2cosx-8).
zamieniłam to na t=cosx, narysowalam funkcje kwadratową (ta w mianowniku).
na jakiej zasadzie mam teraz przekształcić wykres, by móc odczytać zbiór wartości funkcji pierwotnej? (
Stary 2008-09-07, 12:23   #1735
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez grudniowa-szatynka Pokaż wiadomość
Paula film jest niesamowity... wbił mnie w krzesło. Do końca miałam nadzieję na szczęśliwy koniec dla wszystkich bohaterów, jednak nie mieli oni tyle szczęścia co pan Kazimierz. Najwspanialsze jest to, że po 70 latach zaczął spełniać marzenia i to w tak fantastyczny sposób. Ciągle jestem pod wielkim wrażeniem.
Cieszę się, że film się podobał. Też byłam i nadal jestem pod wielkim wrażeniem.
Chociaż historia mnie tak bardzo nie zaskoczyła, bo w wakacje wpadła mi w ręce książka ze wspomnieniami więźniów Oświęcimia i była tam właśnie relacja Kazimierza Piechowskiego.

Cytat:
Ja też te dwa lubię najbardziej.
I jeszcze strasznie smakował mi w Pradze ciemny Pilsner.

Cytat:

Ja zdaję geografię ze względu na to, że muszę coś zdawać. Ale jest mi potrzebna na moją asekuracyjną ekonomię.

paula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-07, 12:39   #1736
ksh
Zakorzenienie

Cytat:

ja myślę nad jakimś ekonomicznym kierunkiem.

Cytat:
Ja też te dwa lubię najbardziej.
I jeszcze strasznie smakował mi w Pradze ciemny Pilsner.
oooo tak Praski Pilsner - żyć, nie umierać
Żywiec to jedno z moich ulubionych, ale za to Tyskiego nie lubię
e veux seulement oublier
Et puis je fume

Stary 2008-09-07, 12:42   #1737
zanetka007
Wtajemniczenie

cześć Dziewczyny!
Wróciłam w końcu. Spałam dziś tylko 4h, ale wybawiła, się świetnie a policzki i brzuch do tej pory mnie bolą. Oczywiście od ciągłego śmiania się
Naspamowałyście mi 4str

Cytat:
Napisane przez LittleDevil14 Pokaż wiadomość
mnie też wydaje się prosty w porównaniu z tymi wszystkimi motywami gdzie o pełno lektur sie zahacza :P tym bardziej że tamta przyjemny: "Teksty utworów hip hopowych. Omów charakterystyczne cechy, odwołując się do polskich wykonawców nurtu".
To byłby temat dla mnie!

Grudniowa-szatynka u mnie też jest motyw ojca; dokładnie: ''Różne ujęcie motywu ojca w literaturze i sztuce. Omów zagadnienie, odwołując się do wybranych tekstów kultury europejskiej''
A jakie masz przykłady?

Cytat:
Nam zazwyczaj powtarzali, że w godzinach lekcyjnych picie i palenie jest zabronione. Po lekcjach - róbta co chceta. Jak jedziemy na wycieczki, to też mówią, że chociaż niektórzy mają 18 lat, nie znaczy to, że mogą robić, co im się podoba
Nam to samo.

Cytat:
Napisane przez sonnerin Pokaż wiadomość

- Bohaterowie samotni z wyboru i konieczności. Omów kreację i funkcję tego typu postaci literackich w wybranych utworach różnych epok.
Mi jakoś ten przypadł do gustu.

Ja mam dylemat. Strasznie podoba mi się ten z portretem outsidera w literaturze, ale znalazłam też jeszcze inny: ''Przedstaw obraz lat 70. utrwalony w literaturze i muzyce tamtych czasów''. Ale wiem z kolei, że ten temat wybrała już osoba w klasie więc powtórki nie chce.

I moje pytanie czy za outsidera można uznać osobę, która w osamotnieniu walczy przeciwko ideom innych? Albo jej zachowanie, charakter doprowadza do tego, że jest samotna i żyje na uboczu?
Może powiem co mam na myśli np. Prometeusz, Antygona, Werter?

- zalatana! studentka -
zanetka007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-07, 12:49   #1738
beoneself
Zakorzenienie

Ja się waham nad kilkoma tematami...

Najulubieńszy : Zaprezentuj motyw kota i określ jego funkcję, analizując wybrane przykłady z literatury i innych dziedzin sztuki.

I inne, nad którymi się zastanawiam...

Porównaj wybrane dzieło literackie z jego filmową adaptacją (ale na razie zupełnie nie mam pomysłu na to, co miałabym analizować).

Poddaj analizie wybrane utwory E. Stachury, wskazując ich charakterystyczne cechy.

"Emancypantki i ich siostry feministki". Zaprezentuj pozycję kobiety w życiu publicznym, odwołując się do wybranych przykładów z literatury XIX/XX wieku i współczesnej.

Macie może jakieś uwagi/rady a propos wyboru tematu?
Stary 2008-09-07, 12:55   #1739
ksh
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zanetka007 Pokaż wiadomość
cześć Dziewczyny!
Wróciłam w końcu. Spałam dziś tylko 4h, ale wybawiła, się świetnie a policzki i brzuch do tej pory mnie bolą. Oczywiście od ciągłego śmiania się
Naspamowałyście mi 4str

To byłby temat dla mnie!

Grudniowa-szatynka u mnie też jest motyw ojca; dokładnie: ''Różne ujęcie motywu ojca w literaturze i sztuce. Omów zagadnienie, odwołując się do wybranych tekstów kultury europejskiej''
A jakie masz przykłady?

Nam to samo.

Mi jakoś ten przypadł do gustu.

Ja mam dylemat. Strasznie podoba mi się ten z portretem outsidera w literaturze, ale znalazłam też jeszcze inny: ''Przedstaw obraz lat 70. utrwalony w literaturze i muzyce tamtych czasów''. Ale wiem z kolei, że ten temat wybrała już osoba w klasie więc powtórki nie chce.

I moje pytanie czy za outsidera można uznać osobę, która w osamotnieniu walczy przeciwko ideom innych? Albo jej zachowanie, charakter doprowadza do tego, że jest samotna i żyje na uboczu?
Może powiem co mam na myśli np. Prometeusz, Antygona, Werter?
Fajnie, że wieczór się udał
Ten temat pogrubiony byłby idealny dla mnie !! Re-we-lac-ja! Bierz się za te lata 70

co do outsidera - myślę, że jak najbardziej Kmicic chyba też był w pewnym sensie i do pewnego momentu outsiderem
e veux seulement oublier
Et puis je fume

Stary 2008-09-07, 12:56   #1740
Alexia09
Zadomowienie

GG do Alexia09

Cytat:
Napisane przez ania2510 Pokaż wiadomość
Alexia chirurga plastyka? to co Ty będziesz robiła?
Biust sobie muszę przed studniówką powiększyć, żeby sukienka się miała na czym utrzymać

Nie no, tak na poważnie: chcę usunąć 2 pieprzyki, a onkolog powiedział, że to nic groźnego więc mi skierowania na zabieg nie da i mam sobie isć do chirurga plastyka

4,5,7,11,15,20 .... WAKACJE

Dbam o siebie... Dla siebie...
Alexia09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości