|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3241 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 14
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#3242 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie: tak jak każdy mam prawo do podjęcia próby przekonywania innych do swojego zdania jeżeli uznam, że powinnam. To jest bardzo popularne na tym forum i chyba bez tego forum by nie istniało. Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3243 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście. Ale odsetek tych tragicznych skutków - ba, co tam przeziębienia, niech będzie grypa - jest dużo mniejszy niż w wypadku covida. Te choroby są nieporównywalne. Na szybko z podstawowych danych ze stron gov - śmiertelność grypy sezonowej - 0,1 - 0,5%. Śmiertelność covida wyliczona na podstawie danych zachorowań i zgonów w Polsce - 1,94%. Czyli 10 razy większa. Serio 10-30% osób po przeziębieniu ma trwający miesiącami powikłania - neurologiczne, problemy z sercem? Bo że "mogą się zdarzyć" - to jasne. Problemem jest częstotliwość tych zdarzeń i tego, że młodość ani ogólnie dobry stan zdrowia przed tych nie chronią. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3244 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W szpitalu to jest tak obmyślone, żeby personel mógł łatwo założyć maski, rękawiczki, etc. Zwykły człowiek na ulicy przed wejściem do Biedronki zwyczajnie nie ma takich możliwości. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ---------- Cytat:
Im szybciej zniesiemy obostrzenia i po prostu pogodzimy się z istnieniem nowego endemicznego wirusa, tym szybciej się zaadaptujemy. Zwłaszcza omikron jest bardzo łagodny, trzeba to zwyczajnie wykorzystać. Przy okazji, śmiertelność covida według WHO to było 0,5% bodajże. To, że polski system zdrowia jest nieudolny to nie jest wina koronawirusa. A te 10-30% to jakiekolwiek powikłania. Nie tylko uniemożliwiające pracę. Chociażby jak po przeziębieniu mam katar przez miesiąc. To też się liczy. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#3245 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez invisible_01 Czas edycji: 2022-03-19 o 09:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3246 |
Zakorzenienie
|
Ja bym chciała, żeby tylko jedna rzecz została po pandemii - niewłażenie ludziom na plecy w kolejce. Ale pewnie można pomarzyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3247 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3248 |
Konto usunięte
|
U mnie od poniedzialku nie bedzie maseczek w sklepach *________*
Ale sie ciesze. Zostanie tylko w autobusie, u lekarza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3249 |
Zakorzenienie
|
Maseczki, nawet jak nie chronią przed koroniakiem to przynajmniej nie wącha się cudzych wyziewów z paszczy.
Ja od początku mówiłam, że trzeba iść na żywioł. Pandemia by się przewaliła szybciej. Ofiar pewnie sumarycznie nie byłoby więcej tylko skoncentrowane w czasie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3250 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3251 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3252 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3253 |
Zakorzeniona
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89156626]A co to znaczy puścić siebie na żywioł w kwestii covid?
![]() Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]No zapewne nie wprowadzać/nie stosować żadnych obostrzeń. Tylko ciekawe, czy w marcu 2020 ktokolwiek z nas chciałby, żeby żadnych obostrzeń nie było, co tam, najwyżej więcej ofiar, ale za to szybciej się skończy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3254 |
BAN stały
|
Akurat o Polsce można spokojnie powiedzieć, że poszla na żywioł. Z tego, co widzę, to już od wielu miesięcy każdy normalnie tam żyje. Są w ogóle jakikolwiek obostrzenia oprócz tych maseczek? No właśnie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3255 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3256 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3257 | |
BAN stały
|
Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 14
Cytat:
Ok. Coś jeszcze? Ile totalnych lockdownów było w Polsce przez ostatnie 2 lata? Jak długo kluby były nieczynne? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane przez melkmeisje Czas edycji: 2022-03-20 o 08:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3258 |
Zakorzeniona
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89156641]No cóż. Ja zawsze byłam przeciwna zamykaniu biznesow. Covid to żadne wytłumaczenie na bandytyzm rządzących.
Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Zamykanie biznesów to nie jedyne obostrzenia przecież. Zawsze mnie po prostu dobija to mówienie, że "najwyżej byłoby więcej ofiar", a ciekawe, czy ktokolwiek by tak twierdził, gdyby to on albo jego bliscy mieliby być tymi ofiarami? Naprawdę łatwo teraz po 2 latach głosić, jak to "mówiłam od początku, że tak powinni byli zrobić", przy czym ta sama osoba miała totalną nerwicę covidową (może źle kojarzę użytkowniczki, ale tak mi się wydaje, że mocno przeżywała). Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3259 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jedynie maski, dezynfekcję i pracę zdalna można wg mnie było uznać za sensowna. Wtedy, teraz już nie, więc dobrze, że wszystko znoszą. Co do tych ofiar to wcale nie jest powiedziane, że byłoby ich więcej. A dla wielu nic by się nie zmienilo, bo kto by nie chciał to by dalej nie wychodzil z domu, więc szansę zarażenia miałby taka sama. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3260 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3261 | |
BAN stały
|
Cytat:
Gdyby faktycznie był "oficjalny lockdown", to nie musiałabyś niczego śledzić, tylko po prostu siedzialabys w domu bez możliwości pójścia gdziekolwiek poza sklepem spożywczym. Z tego, co pamiętam, to w Polsce nawet jak był lockdown, to sklepy budowlane i meblowe były normalnie czynne ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3262 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem, po co tak porownujesz. Mieszkam w tej Polsce i te obostrzenia mi przeszkadzają i mam pełne prawo mówić, że najchętniej już bym ich więcej nie chciała mieć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3263 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3264 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Sent from my SM-G973F using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3265 |
Nudziara
|
Donosze z narciarskiego centrum w Austrii, pandemia sie skonczyla. Zadnych masek, odstepow, certyfikatow w hotelu, w aprés ski, to samo, wszyscy na siebie dysza od 16 do 22
![]() Maske mialam w supermarkecie i w pociagu/busie. Mieszkam i pracuje w Bawarii, dla mnie to jak inny swiat. Az sie nie mogla przyzwyczaic, ze wszystkim gęby ogladam ![]()
![]() |
#3266 | |
BAN stały
|
Cytat:
Od 5 marca znieśli 3G wszedzie poza Wiedniem (tu nawet 2G obowiązuje w gastronomii, czyli zaszczepiony/ozdrowieniec). Niestety maski mają wrócić wszedzie od przyszłego tygodnia, więc ledwo dwa tygodnie wytrzymali z luźniejszymi obostrzeniami ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3267 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Przecież nawet w mediach pojawiały się głosy, że strzelamy z armaty we wróble, ale były od razu uciszane i tagowane jako szurostwo. No bądźmy chociaż szczerzy w tej kwestii. ---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ---------- Cytat:
To szokujące, jak człowiek żyjący w kraju mało wie o polskiej rzeczywistości w porównaniu do tych, którzy wyemigrowali. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3268 |
Zakorzenienie
|
Ja jak spojrze na 2 lata wstecz to przesadzałam z tym martwieniem się covidem. Ludzie umierają ale i tak jest lepiej niż było. Wszędzie trzeba zachować umiar.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3269 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3270 |
Nudziara
|
Maja, bo sezon narciarski sie konczy
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:58.