|
|
#2641 |
|
BAN stały
|
Dot.: Randki przez Internet cz. 3.
A ja stwierdzam, że podawane tu kryteria okularów czy krzywych zębów są smutne i krzywdzące, bo krzywe zęby i okulary nie okreslaja jakim jest sie czlowiekiem.
|
|
|
|
#2642 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2643 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2644 |
|
uparta chmura
|
Marcin, (czy też edam, eden, edan)pochwal się swoim poziomem wykształcenia, abym mogła zaplanować dalsze swoje kształcenie się, żeby mieć u ciebie szanse?
---- A tak serio, każdy ma prawo do swoich preferencji. Facetom też jest przykro czytać, jak piszemy o zaradności, czy bujnej czuprynie
|
#2645 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Doktorat z prawa na uczelni z czołowej 50tki na świecie plus dwa kierunki studiów magisterskich (dziennych) na UW. Podyplomówek nie wliczam |
|
|
|
|
#2646 | |
|
uparta chmura
|
Cytat:
Dont brejk maj hart nie mam szans. Ale co w takim razie, ktoś na takim poziomie, robi na damskim forum
|
|
#2647 |
|
Konto usunięte
|
Dzisiaj na śniadaniu z przyjaciółką też się nawiązała u nas podobna dyskusja. Kiedyś myślałam, że mogę się związać tylko z kimś po studiach, z pracą za biurkiem, zainteresowanym sztuką itp. Przeszło mi, inne rzeczy są dla mnie ważne. Z wiekiem stałam się bardziej wyrozumiała i otwarta (względem siebie i innych). Cieszy mnie to, bo też potrafiłam w myślach snuć takie wnioski, że eh warsztat, no fajnie, ale słabo, bo jak to wygląda?! Oczywiście każdy ma do tego prawo, ale lepiej nie tracić czasu tej drugiej osoby, wiadomo.
Co ciekawsze mój najlepszy były chłopak, serio się kochaliśmy, byliśmy razem kilka lat, skończył w końcu studia, popracował trochę za biurkiem i co? Rzucił to i też robi teraz przy samochodach To było jego skryte marzenie od matury i myślę, że jego obecna narzeczona ma z nim dobrze, to jest bardzo dobry i kochający człowiek i gdy bylismy razem, też te marzenia wspierałam. Po zerwaniu, gdy zachłysnęłam się singielskim życiem, to się zrobiłam trochę zblazowana na punkcie obycia, wykształcenia, pasji. Ale w końcu to zatoczyło koło, teraz te tytułu i awanse mnie nie interesują. Z facetem przecież żyję, a nie pracuję
|
|
|
|
#2648 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
I tak jak się zgadzam, że oczywiście jest gros ludzi bez wykształcenia, którzy ogładą, zaradnością, ambicjami przewyższają wykształciuchów (finansami też, bo z pewnością lepiej może zarobić Wojtek mający własną firmę np. budowlaną niż Marek wklepujący do komputera faktury w korporacji), jednak mam wrażenie, że często przy dyskusjach tego typu dochodzi do wynaturzeń - i wychodzi, że standardem jest, że osoba po zawodówce zna 3 języki obce, interesuje się sztuką i czyta Goethego wieczorami, natomiast osoba z wykształceniem to leń bez zainteresowań .
|
|
|
#2649 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2650 |
|
Konto usunięte
|
[1=93c415117c97e4de5dd6a9d a4f68eac238056681_62f82d1 ce6160;89171700]50tki? A co jest 50tka? Z czołowej 10tki to jest jakiś konkret, ale 50tka?
Najlepsze by było coś w stylu " z czołowej 18"
|
|
|
|
#2651 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na studiach magisterskich umęczyłam się straszliwie i nie mam tutaj na myśli konieczności nauki. Przykry był fakt, że większość wykładowców nie miała żadnego praktycznego doświadczenia, a jedynie wiedzę czerpaną z często nieaktualnych już źródeł. Studenci zaoczni (pracujący w zawodzie) musieli wkuwać materiał sprzed X lat, który często przeczył ich wiedzy praktycznej Nie wspomnę już o całej uczelnianej biurokracji i innych bzdurach.. I właśnie wspomniane prace naukowe, gdzie w kółko mieli się te same tematy i cytuje poprzednie prace i artykuły ![]() Wszystko zależy od kierunku studiów i uczelni, ale w tej chwili bycie doktorem / profesorem nie jest już takim prestiżem jak jeszcze ze 20 lat temu ![]() Patrząc na potencjalnego partnera oceniałabym raczej jego zaradność życiową niż wykształcenie. Często osoby bez wykształcenia radzą sobie w życiu lepiej niż niejeden magister na etacie w korpo przepisujący tabelki w excelu ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2652 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2653 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ---------- Moja koleżanka z kolei przez długi czas miała faceta z magistrem z dobrego kierunku i po dobrej uczelni, pracującego dla brytyjskiego banku za bardzo fajną kasę. Wynajmowalam z nimi mieszkanie w latach studenckich i widziałam, że jego życie toczyło się od weekndu do weekendu, po pracy to zazwyczaj piwko i gierka, a na szkolenia szedł tylko, gdy mu firma jakieś załatwiła i go wysyłała, nigdy nie widziałam, żeby w wolnym czasie się z czegoś dokształcał. Więc nie wiem czy jest tu jakaś reguła. |
|
|
|
|
#2654 |
|
BAN stały
|
Niestety nadal jest zakorzenione, że osoba bez studiów = bez ambicji, przykre, ale cóż ja unikam ludzi, którzy patrzą na innych z góry.
|
|
|
|
#2655 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam studia, mieszkałam długo za granicą (wróciłam, bo kogoś poznałam z Polski), teraz mam swoją firmę. Ciągle się uczę, nie tylko dokształcam się w swoim zawodzie, ale uczę się biznesu (prowadzenia, bo byłam długo księgową, więc papiery robię sobie sama). Jest tego sporo, ale jedna z moich mentorek nie ma nawet High School... a jest jedną z najlepszych fotografek na świecie i uczy nie tylko fotografii, ale właśnie biznesu (Sue Bryce). Mój mąż ma wykształcenie średnie, pracuje fizycznie (dla niego wróciłam do Polski). Jest mądry, inteligentny, zna się na fotografii, która była jednym z jego hobby (powód naszego poznania). Tak, nie jeździ na konferencje, nie robi kursów, ale ciągle coś czyta i czegoś się uczy. To są takie męskie rzeczy typu jak coś przebudować, jak coś naprawić, jak stworzyć jakąś instalację (i potem często próbuje robić te rzeczy, dom mamy zapełniony narzędziami i maszynami). Takie ma hobby. Mógłby z łatwością iść pracować do firmy i zajmować się komputerami (kolejne hobby), potrafi cuda z nimi zrobić, ale jego to nie interesuje. Generalnie w wielu zawodach korporacyjnych poradziłby sobie. Ale to nie jego bajka. Jest oczytany, można z nim pogadać na wiele tematów. I jeśli ja potrzebuję gdzieś pojechać to nie widzi problemu. Wykształcenie i praca, jeśli oczywiście nie potrzebujesz, aby otoczenie Cię podziwiało i Ci zazdrościło, tak naprawdę zaczynają się od drugiego, trzeciego miejsca.
|
|
#2656 |
|
uparta chmura
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89171710]Najlepsze by było coś w stylu " z czołowej 18"
[/QUOTE]Dajcie chłopakowi, choć przez chwilę zaistnieć.
|
#2657 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2658 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2659 |
|
Szef ds. Wymianek
|
Mnie to podkreślone ogólnie bardzo rozbawiło, nie wiem tylko co było lepsze w tym kontekście - (ser) Edam czy (raj) Eden
|
|
#2660 |
|
Rozeznanie
|
Oczywiście, że nie wszyscy, ale w większości tak. Można być po liceum i założyć własny biznes lub być artystą, rozwijać się na własną rękę i mieć dobrą pracę bez wykształcenia wyższego, ale nie tak brzmiał opis tego faceta, tylko autorka przedstawiła go jako przeciętnego mechanika, więc nie dziwię się jej, że ma opory...
|
|
|
|
#2661 | |
|
uparta chmura
|
Cytat:
|
|
#2662 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co innego uczenie się poza szkołą, uczelnią, to dużo bardziej efektywne. ![]() Cytat:
Całkiem też możliwe, że mechanik samochodowy ma niezłe zarobki. No i przecież on też musi się uczyć i rozwijać, by móc te auta naprawiać. Tutaj to była rozkmina typu "ja jestem wykształcona, a on tylko prowadzi swój warsztat samochodowy". A nie "on pracuje za najniższą krajową i w sumie nic z tym nie robi i głupi jest".![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#2663 |
|
BAN stały
|
A co jest złego w byciu mechanikiem? Wiesz ile oni zarabiają? Po swoich studiach masz szansę na jedną piątą jego wypłaty
|
|
|
|
#2664 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#2665 |
|
uparta chmura
|
Mój kuzyn jest po studiach (politologia) i ma warsztat samochodowy. Świetnie mu się wiedzie.
|
#2666 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Absolutnie nie umniejszałabym ludziom bez studiów, że to ludzie bez ambicji, zaradności czy inteligencji. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2667 |
|
Wtajemniczenie
|
Nowe auta mają komputery i różne technologie, w życiu bym nie powiedziała, że mechanik to nieambitny zawód.
Mój facet pracuje w przemyśle i jak mi nagrał kiedyś jak wygląda ich stołówka... Oko bieleje. Naprawdę chcą utrzymać pracowników. Na fachowców jest duży popyt, ludzie zauważyli, że pęd do bylejakich studiów to błąd, nie bój się, nikt Cię nie wyśmieje za faceta mechanika, już nie te czasy
|
|
|
|
#2668 | ||
|
Animal Liberation
|
Mój facet skończył studia, szkolił się na księgowego i rzucił to dla działalności budowlanej, głównie ze względu na zarobki (w budowlance zarabia kilkukrotnie więcej niż jako księgowy, ale też lubi to robić). Ojciec też po studiach, jest inżynierem, rzucił pracę na etacie i rozkręcil działalność z kolegą po technikum, również w branży budowlanej, nigdy nie żałował tej decyzji.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ---------- Cytat:
niestety w ostatnich latach studia strasznie się zdewaluowały, i obecnie sam fakt posiadania papierka szkoły wyższej niewiele znaczy (tzn. znaczy, ale mniej niż kiedyś), pracodawcy bardziej patrzą na konkretne umiejętności. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Snowdrop_ Czas edycji: 2022-04-03 o 11:01 |
||
|
|
|
#2669 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie bezsensu ta dyskusja, też uważam, że wykształcenie nie ma znaczenia w wielu przypadkach, niefajne jest szufladkowanie kogoś, ale hej - każdy ma prawo do własnych preferencji.
Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
#2670 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:23.

.

Oko bieleje. Naprawdę chcą utrzymać pracowników. Na fachowców jest duży popyt, ludzie zauważyli, że pęd do bylejakich studiów to błąd, nie bój się, nikt Cię nie wyśmieje za faceta mechanika, już nie te czasy