Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 4. - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-04-02, 20:52   #2071
Paprotka_
Zakorzenienie

Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 4.

Cytat:
Napisane przez Alekto123 Pokaż wiadomość

Mam też takie pytanie. Jak PO stawiało na duże miasta i tam się poprawiało, bo były pompowane pieniądze, inwestycje, to nie było kupowanie wyborców?

Ale PO w małe miasta też inwestowało, tylko nie było to ogłaszane przez heroldów na cztery strony świata.
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-02, 20:57   #2072
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Różnica jest podstawowa.
PiS niszczy podstawy naszej demokracji.
Niezależność sądów, wolne media, samorządy.
Rujnuje nasze sojusze na każdym polu na jakim tylko może.
Polska jest krajem z dużym potencjałem jeszcze i gospodarczo pewnie jakoś to przeżyjemy, choć miło nie będzie.

Ale jak PiS dopnie swego to jak to sobie wyobrażasz? Powrót pod but Rosji + rządy oligarchów hodowanych w tych wszystkich pisowskich komisjach od byle pierdnięcia? Przecież tym te komisje z dupy są, stajniami do pasienia kolesi.

PiS to są zwykłe ruskie onuce i to jest podstawowy problem.

Jeszcze dodam rozpierdzielone szkolnictwo do kompletu. Nie wiem kto, kiedy i za co to pozbiera.
Przecież PiS w sojusze jest świetny. Przyjaciel Orban () Salvini, Le Pen - to jest ich kierunek.

Trzeba też pamiętać jak ta władza pomiata i gardzi kobietami. Przypominam, że właściwie nie mamy już prawa do przerwania ciąży w przypadku śmiertelnie uszkodzonego płodu.

Plus rozkręcanie nagonki na kolejne grupy: lekarze, nauczyciele, LGBT (tworzenie stref wolnych od tych osób - absolutny skandal), uchodźcy i cholera wie kto jeszcze. Wieczne szukanie wroga i skłócanie ludzi do granic absurdu. Napuszczanie jednych na drugich.

Tu już nie idzie wytrzymać w zdrowiu psychicznym.

---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

Cytat:
Napisane przez Paprotka_ Pokaż wiadomość
Ale PO w małe miasta też inwestowało, tylko nie było to ogłaszane przez heroldów na cztery strony świata.

Nie próbuj, nie dotrze. Bez szans.
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-02, 21:10   #2073
kocia_lapka
Zadomowienie

Cytat:
Mam też takie pytanie. Jak PO stawiało na duże miasta i tam się poprawiało, bo były pompowane pieniądze, inwestycje, to nie było kupowanie wyborców?[/FONT]
Małe miasta się nie rozwijały? Wspomniana tutaj była lubelska linia kolejowa, której przetarg został rozstrzygnięty jeszcze za czasów panowania PO, a jak widać po komentarzach teraz to jest zasługa PiS. Dodatkowo w moim rejonie największy rozwój dróg był właśnie za czasów PO.
kocia_lapka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-02, 21:29   #2074
Alekto123
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Paprotka_ Pokaż wiadomość
Nie wiem, jakie miasta masz na myśli i jakie inwestycje, może gdzieś jakieś były. Natomiast ich wcześniejsza polityka zakłada rozwój dużych miast i tam sypali pieniądze, a te duże miasta miały pociągnąć całą resztę i te małe miasta miały rozwijać się na zasadzie skapywania. Ładnie to sobie nawet nazwali modelem polaryzacyjno-dyfuzyjnym. To była oficjalna i promowana linia PO.

quantum_of_solace specjalnie dla Ciebie i Twoich twierdzeń, że w czasie transformacji nie było chętnych na miejsce Balcerowicza i osób z alternatywnymi planami znalazłam w końcu ten stary wywiad z Tadeuszem Kowalikiem.

Czy polscy ekonomiści próbowali w 1989 r. stworzyć alternatywny program przemian gospodarczych, inny niż plan Balcerowicza?
W publicystyce gospodarczej było sporo alternatywnych koncepcji. Ukazywały się deklaracje, broszury, publikacje w specjalistycznych pismach, mówiące, że można wybrać inne metody transformacji gospodarczej. Był raport dziewięciorga ekonomistów o modelu szwedzkim. Ale programy bez zaplecza społecznego są niewiele warte. Zanim przyjęty został plan Balcerowicza, a i później, staraliśmy się, w grupie kilku osób, m.in. z Ryszardem Bugajem, Aleksandrem Małachowskim, Karolem Modzelewskim, Janem Mujżelem i Piotrem Marciniakiem - stworzyć platformę do współdziałania ekonomistów o nastawieniu socjaldemokratycznym z ekonomistami liberalnymi. Takie były dążenia utworzonej przez nas kolejno: Solidarności Pracy, Unii Pracy, Fundacji Polska Praca i wydawanego przez nią pisma "Przegląd Społeczny". Nie doceniliśmy jednak, że to nie byli po prostu liberałowie czy socjal-liberałowie, ale przedstawiciele skrajnie konserwatywnego skrzydła liberalizmu ekonomicznego, którzy sojuszników nie potrzebowali. Plan Balcerowicza, taki jak ukształtował się w grudniu 1989 r., wywoływał oczywiście nasz sprzeciw. Powstała ekspertyza napisana przez Wiktora Herera i Władysława Sadowskiego (jest trzech ekonomistów o tym nazwisku), do których się dołączyłem. Przestrzegaliśmy w niej przed bardzo ostrymi i niepotrzebnymi już (ze względu na wspomniane zlikwidowanie nawisu inflacyjnego) środkami drenującymi dochody, wskazywaliśmy na zamiar wprowadzenia zbyt wysokich podwyżek cen węgla i energii elektrycznej, podniesienie czynszów oraz stóp procentowych, na ograniczenie wydatków budżetowych. Uważaliśmy, że w naszych warunkach bezrobocie będzie tworzone sztucznie, społecznie szkodliwe, a gospodarczo nieuzasadnione.

Całość tutaj: https://www.tygodnikprzeglad.pl/plan...ebna-chybiona/

Edytowane przez Alekto123
Czas edycji: 2022-04-02 o 22:45
Alekto123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-03, 00:33   #2075
gryx82
BAN stały

[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89171500]Niestety, jest źle, a będzie jeszcze lepiej[/QUOTE]
Winny zawsze się znajdzie. Tusk jest chyba wciąż na czasie, czyż nie?

Cytat:
Zadłużenie gigantyczne, przedsiębiorstwa przetrącone pisim ładem, inflacja galopuje, system prawny rozwalony, wojna za rogiem i wywalone na sprawy uchodźców, rozdawnictwo na pełnej petardzie, uszy kamińskiego rozgrzane do czerwoności na podsłuchach, a w tvpis główny przekaz to 'fir dojczland'. A nadzei znikąd
Kto pamięta sławetną "mafię VATowską", główne założenie pisiego planu "uzdrowienia państwa"? Tak się składa, że mam wielu znajomych w szeroko rozumianej skarbówce, na różnych szczeblach i tylko spytajcie ich, o co z tą "mafią" chodzi i jak ta "walka" wygląda... na papierze jest sukces, w rzeczywistości...

Cytat:
To są jakieś postlepperowskie resentymenty. Ciągle żywe.
Lenin też ciągle żywy niby, prawda?

Cytat:
Wszędzie ma się świetnie, ale na wschodzie najświetniej.
Najbardziej mnie bawi Jarosław Kaczyński, głoszący swoje farmazony prosto z ambony (rym niezamierzony, ale zostawiam). Wczoraj podobno stwierdził, że w Smoleńsku to był zamach. Serio ku*wa? Ja wiem, że oni swoich wyborców mają za skończonych debili, no ale przecież nawet i ironia ma swoje granice...

Cytat:
A przecież ponad 300 miliardów cebulionów dotacji unijnych wynegocjowanych na lata 2014-20, to pisie z Brukseli przyniosły w zębach. Wiadomo.
Załatwili to wydają i się chwalą, nie ? Zbudowali w tych latach cuda wianki, wszystko aż kwitnie dzięki nim, a suweren na wschodzie od dobrobytu oszalał. Niech peło się uczy, bo nigdy do władzy nie wróci.
A Peło kradło!!!
Cytat:
Tłumaczenie sobie, że kościół jest takim problem wygląda mi na pocieszającą narrację opozycji, dlaczego przegraliśmy i nie było w tym żadnej naszej winy
To nie jest pocieszające, to jest zatrważające!
Pogrubione
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89171855]Przecież PiS w sojusze jest świetny. Przyjaciel Orban () Salvini, Le Pen - to jest ich kierunek[/QUOTE]
Orban to teraz takie "zgniłe jajo" trochę, ale już Jarosław asekuracyjnie pierdzieli coś o zrozumieniu na "innych płaszczyznach", czy jakoś tak. Coś w typie "plują ci w twarz to udawaj, ze deszcz pada".

Cytat:
Trzeba też pamiętać jak ta władza pomiata i gardzi kobietami.
Czasami ma wrażenie, że Polki lubią być pomiatane, naprawdę. Moja ciotka, lat 73, bezdzietna, uraczyła mnie ostatnio swoją mądrością nt. ruskiej napaści na Ukrainę słowami: "bo to się wszystko zaczęło, jak ten kurewski Tusk z Europy wrócił!". Ona z obozu "PiS o nas dba i nas kocha i się nami przejmuje". Albo ta sławetna emerytura za urodzenie min. czworga dzieci - ma taką sąsiadkę, akcje były różne, Policja i dom dziecka, no ale wina Tuska pewnie, japrdl! Kocham ją bardzo, wychowała mnie poniekąd, ale nasz światopogląd rozmija się tak, że bardziej to już chyba nie można...
Cytat:
Napisane przez kocia_lapka Pokaż wiadomość
Małe miasta się nie rozwijały?
Ja jestem z małego miasta (11 tys.) i tak, jak się za czasów tej plugawej UE rozwinęliśmy, to jest mało powiedziane!

Edytowane przez gryx82
Czas edycji: 2022-04-03 o 00:34
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-03, 00:48   #2076
Konto usunięte

Cytat:

W publicystyce gospodarczej było sporo alternatywnych koncepcji.

A czy ja twierdzę, że nie było wówczas w Polsce myślicieli - teoretyków, którzy pochowani w gabinetach tworzyli swoje wizje wyjścia z gospodarki centralnie planowanej wersja Polska, czyli absolutne dno ? Tworzący wizje lewicowe - łagodne i rozwleczone w czasie ? Bynajmniej.
"Problem" polega na tym, że oni wszyscy nie mieli siły przebicia wyłącznie dlatego (może w sumie na szczęście), że do reform gospodarczych w Polsce mocno i bez pardonu wciskały się kraje zachodu, USA, Bank Światowy i Międzynarodowy Fundusz Walutowy - gdzie do głosu po załamaniu się lewicowych wizji gospodarczych i reform Keynesa, doszli liberałowie. Oni właśnie dawali Polsce ultimatum: albo wygrzebiecie się z tego szamba szybko, albo zapomnijcie o oddłużeniu i inwestycjach, a jesteście w najgorszej sytuacji spośród wszystkich państw postkomunistycznych.
Można było odmówić tych warunków, czemu nie. Poszlibyśmy drogą Białorusi i Ukrainy i pies z kulawą nogą by się Polską nie interesował.
Mazowiecki postawił na Balcerowicza, bo tylko on jeden się znalazł odważny do tej szokowej terapii. Postawił na niego choć sam miał wizje lewicowe w tematach gospodarczych, a potem w ogóle stracił zainteresowanie tymi sprawami, bo go zwyczajnie przerosły więc zdał się na Balcerowicza zupełnie. Po prostu nie było wówczas szans na żadną 'trzecią drogę' i inne tego typu bajania.
A po Mazowieckim i Balcerowiczu raz po raz pojawiali się kolejni i premierzy i ministrowie, i jakoś żaden nie zarządził całej wstecz po Balcerowiczu. A było tego towarzystwa - od lewa do prawa, co chwilę nowy mądrala.

Polecam książkę Antoniego Dudka "Od Mazowieckiego do Suchockiej" - tam cała historia przemian gospodarczych w Polsce i o głównych postaciach tego okresu.

Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Czas edycji: 2022-04-03 o 01:17
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-03, 01:12   #2077
Alekto123
Zadomowienie

Cytat:
Lenin też ciągle żywy niby, prawda?
Nie wiem, co w tym dziwnego. Wyobraźcie sobie taką sytuację, że rządy PiS swoimi pomysłami na następne ponad 10 lat spowoduje wysokie bezrobocie i mnóstwo problemów. Żyje się wam ciężko i nie ma tak łatwo z wyjazdem za granicę do Unii, bo np. nas wykopią. Jaka jest szansa, że po takich ponad 10 latach zapomnicie o sprawie i stwierdzicie, a spoko było minęło, nie ma o czym mówić?

Dopóki Ci ludzie żyją to pamięć o tamtych czasach jest żywa.

Cytat:
A czy ja twierdzę, że nie było wówczas w Polsce myślicieli - teoretyków, którzy pochowani w gabinetach tworzyli swoje wizje wyjścia z gospodarki centralnie planowanej wersja Polska, czyli absolutne dno ? Tworzący wizje lewicowe - łagodne i rozwleczone w czasie ? Bynajmniej.
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89169855]No ale jakoś się nie objawił. Nie słyszałam o ogonku chętnych żeby brać się za ten bajzel.
[/QUOTE]

Jakoś inne kraje mogły przyjąć łagodniejszy model. Pewnie można tam było lepiej negocjować z MFW.

– Czy inne kraje postkomunistyczne też przeprowadzały podobną transformację gospodarczą w kierunku rynkowym?
– Nie w podobnej skali co Polska. Przyjęły znacznie łagodniejszy model transformacji. W Czechach, Słowenii, na Węgrzech stopa bezrobocia była średnio o połowę mniejsza niż u nas i znacznie mniejszy był też obszar biedy. W tych krajach, a także na Słowacji, jeszcze obecnie dochodowe nierówności (mierzone wskaźnikiem Giniego) nie przekraczają tych, jakie Polska miała przed rokiem 1989! Słowacja ma wysokie bezrobocie, ale nierówności i zakres biedy – znacznie mniejsze. Słowenia zaś, mimo nacisków, nie przyjęła szokowej recepty dzięki temu, że odpowiednik Balcerowicza, wicepremier Jose Mencinger, podał się do dymisji.
Stary 2022-04-03, 01:36   #2078
marianna144
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Wiesz, to tak samo jak u mnie w pracy (budżetówka) wszyscy krzyczą, że peło zamroziło pensje i przez 8 lat nie było podwyżek. A nieprawda - pensje zamroziła Zyta Gilowska z pisu, a po ich nie odmroziło. Ale nie, to peło zamroziło i nie przekonasz, że było inaczej.

no to zapytaj ich inaczej- skoro peło zamroziło to dlaczego pis nie odmraza? ( w budzetówce u mojego meza pensja bez zmian juz jakies 10 lat:-((( )

ze 3 tyg smiałam rzucic w rozmowie z sasiadką cos na zasadzie (odnosnie sytuacji na jednym z dworców gdzie byłam widziałam ,jestem na roznych grupach ) gdzie jest wojewoda? bo szczyci sie tak pomoca a wszystko ogarniaja zwykli ludzie...i moze mniej gadac przed kamerami a wiecej robic....dowiedziłam sie ze wojewoda to porzadny człowiek bo z pisu (to rozumiecie argument na dobrego człowieka!) natomiast taki i taki niech sie wykaze bo z peło itd itd ale najgorsze jest to ze to nie była spokojna rozmowa tylko pani krzyczała i w pewnym momencie bałam sie ze sie na mnie rzuci i cos mi zrobi taka była rozjuszona ( lat blisko 70! ) zdarzyłam krzyknac ze jak dla mnie moze sie tym zajac jasnie panujacy i w dupie mam kto z jakiej partii sa ludzie leza na kartonach i trzeba im pomoc.Po czym po prostu zwiałam bo sie bałam tej furii
marianna144 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-03, 01:51   #2079
michal100
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Różnica jest podstawowa.
PiS niszczy podstawy naszej demokracji.
Niezależność sądów, wolne media, samorządy.
Rujnuje nasze sojusze na każdym polu na jakim tylko może.
Polska jest krajem z dużym potencjałem jeszcze i gospodarczo pewnie jakoś to przeżyjemy, choć miło nie będzie.

Ale jak PiS dopnie swego to jak to sobie wyobrażasz? Powrót pod but Rosji + rządy oligarchów hodowanych w tych wszystkich pisowskich komisjach od byle pierdnięcia? Przecież tym te komisje z dupy są, stajniami do pasienia kolesi.

PiS to są zwykłe ruskie onuce i to jest podstawowy problem.

Jeszcze dodam rozpierdzielone szkolnictwo do kompletu. Nie wiem kto, kiedy i za co to pozbiera.
PiS już nie dopnie swego.Niestety popełnili kardynalne błędy w doborze sojuszników.Postawienie wszystkiego na Trumpa i Le Pen w kontekście ich rusofilii będzie się długo ciągnęło.A już szczególnie w momencie,gdy Putinowi odpie***liło.Jeśli będą przyspieszone wybory to będą mieli deja vu z 2007 a jak w normalnym terminie to skończą jak Kopaczowa.Jednak na miejscu opozycji wcale bym się nie cieszył,bo jeśli rzeczywiście pójdą razem do wyborów to znając naszą mentalność max po roku się pokłócą i będą następne wybory...
Jeśli niezależnością jest wybieranie i ocenianie sędziów tylko w gronie koleżeńskim tak jak to było od początku III RP to ja mam tę ich niezależność gdzieś.A podobno nie można być sędzią we własnej sprawie.
Przecież media anty rządowe śmigają jak chcą bez żadnej kontroli i jakiegoś ataku na nie nie widzę. Dwa duże portale internetowe,jedna duża TV,dwa najpoczytniejsze tygodniki opinii i jeden sekciarski dziennik to jest więcej niż ma za sobą PiS. A jeśli chodzi o TVP to Kurski niczym nie różni się od Juliusza Brauna czy Roberta Kwiatkowskiego - wszyscy jednakowo upolitycznili przekaz medialny dla potrzeb rządu.
A samorządy zawsze miały pod górkę i żadna władza centralna ich nie lubi i nie chce się dzielić wpływami i synekurami.
A jeśli chodzi o szkolnictwo to od rządu Mazowieckiego nigdy nie mieliśmy tam porządnego fachowca tylko tępych aparatczyków z największym durniem - ministrem w historii (zresztą z 1 rządu Kaczyńskiego ) R. Giertychem na czele.
Stary 2022-04-03, 06:17   #2080
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76
Konto usunięte

Ja sie tak zastanawiam, przeciez nawet jak pis nie bedzie u wladzy, to ci ludzie w TK przeciez zostana. Nie bedzie tak latwo cofnac te wszystkie ustawy o sadownictwie czy nawet zakazu aborcji. Macie jakis pomysl na to?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-03, 06:28   #2081
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89172152]Ja sie tak zastanawiam, przeciez nawet jak pis nie bedzie u wladzy, to ci ludzie w TK przeciez zostana. Nie bedzie tak latwo cofnac te wszystkie ustawy o sadownictwie czy nawet zakazu aborcji. Macie jakis pomysl na to?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Większość tych ustaw-gniotów i tak była pisana na kolanie w nocy a świtem podpisywana posłusznie przez Dudę. Co za problem napisać nowe w ten sam sposób?

Co do zakazu aborcji to można zrobić referendum.

Gorzej jak ewentualny nowy rząd utnie rozdawnictwo, bo nie ma już i tak z czego rozdawać.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-03, 07:40   #2082
czekooczekolada
Zakorzenienie

Nie ma z czego rozdawać Polakom, ale jeszcze dowalili rozdawanie Ukraińcom. Z czego?

Wysłane z iPhone

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2022-04-03, 08:31   #2083
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Ja z utęsknieniem czekam na dzień, w którym rząd w końcu zatroszczy się o pracujących, zamiast o zawodowo bezrobotnych (mam na myśli tych, którzy nigdy nie zhańbili się pracą) i tych z zawodem "rodzic".

Rozdawać powinno się ludziom starym, chorym/ niezdolnym do pracy z powodu choroby, rodzicom dzieci niepełnosprawnych/ przewlekle chorych i tyle. A reszta albo pracuje, albo głoduje.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-03, 09:25   #2084
SteveS
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kocia_lapka Pokaż wiadomość
Małe miasta się nie rozwijały? Wspomniana tutaj była lubelska linia kolejowa, której przetarg został rozstrzygnięty jeszcze za czasów panowania PO, a jak widać po komentarzach teraz to jest zasługa PiS. Dodatkowo w moim rejonie największy rozwój dróg był właśnie za czasów PO.
W moim mieście to samo - cała rewitalizacja była zaplanowana i wszystko było przygotowane, łącznie ze środkami, przed czasami PiS.

---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ----------

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
Nie ma z czego rozdawać Polakom, ale jeszcze dowalili rozdawanie Ukraińcom. Z czego?

Wysłane z iPhone
Jestem w stanie bardziej zrozumieć "rozdawanie" Ukraińcom (choć np. środki na ich utrzymanie dostają Polacy...), którzy uciekają przed wojną, co jest strasznym doświadczeniem, niż wieloletnie rozdawanie Polakom, którym się nie chce. I którzy teraz płaczą, że oni tyle lat czekają na mieszkanie gminne, a Ukraińcom wszyscy chcą pomóc...
SteveS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-03, 09:41   #2085
Kalindaa
Zadomowienie

Dokładnie, Ukraińcy są akurat w takiej sytuacji, że trzeba im pomóc.

Natomiast rozdawanie Polakom dawno powinno być obcięte tylko do grup naprawdę potrzebujących(niepełnosp rawnych itp.).
Kalindaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-03, 12:28   #2086
Alekto123
Zadomowienie

[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89172152]Ja sie tak zastanawiam, przeciez nawet jak pis nie bedzie u wladzy, to ci ludzie w TK przeciez zostana. Nie bedzie tak latwo cofnac te wszystkie ustawy o sadownictwie czy nawet zakazu aborcji. Macie jakis pomysl na to?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Mnie ciekawi, czy orzeczenia tego TK nie mogłyby zostać cofnięte jako bezprawne, ponieważ krwawa Julia nie spełniała wymagań przy wyborze do TK. Chyba ciągle też siedzą tam dublerzy, którzy nie powinni tam być.

Słyszałam też taką opcję, że najlepiej byłby posprzątać po tym bajzlu uchwalając nową konstytucję. Wtedy można całe towarzystwo w TK wykopać i wszystkie ich orzeczenia poszłyby do kosza. Tylko to nie byłoby też takie proste.
Stary 2022-04-03, 13:21   #2087
Konto usunięte

Cytat:

Kosztem dalszego zadłużania i rozwalania finansów na parę pokoleń w przód. Kaczyńskiego nie obchodzi przyszłość Polski w takiej perspektywie. Dziadzio już na ostatniej prostej, ale co teraz pętakami poszachuje to jego. Ważny jest, w końcu się doczekał.
Nie mówię tym samym, żeby nie pomagać uchodźcom, bo nas nie stać. Bynajmniej. Pomagać trzeba, ale jednocześnie zabezpieczać sobie tyłek i dążyć do uzyskania pomocy finansowej i wsparcia od pozostałych państw Unii (i nie tylko).
No ale tutaj przecież antyunijne arie wyśpiewywane odkąd doszli znowu do władzy to jak teraz o wsparcie się ubiegać ? Niech oni przyjdą i nam kasę wcisną jak nie przymierzając - babcia wnukowi na cukierki Ot, pisia polityka wstawania z kolan. Zaraz wszyscy padniemy od tego na pysk.
Ale co to ich obchodzi - oni się wyżywią, a Kurski w partyjnej telewizji już sprawnie wytłumaczy, że to wina Tuska i opozycji.

Czas edycji: 2022-04-03 o 13:56
Stary 2022-04-03, 13:25   #2088
robcia
Zakorzenienie

No i co ,ze u nas burmistrz jest z PO a w jakiej partii byl w międzyczasie to jeden pan buk wie . Miasteczko sie rozwija a jakze , tak durnych inwestycji i pieniedzy jak krew w piach włożonych to nie widziałam. Pieniądze z Unii ale wklad Gminy przeciez musi być . I mamy jakiś dworzec z parkingiem na 500 aut tylko pociągow nie ma a autobusy tamtedy nie jezdzą. Wybetonowany rynek w stylu modern a zabudowa renesansowa ,drzewa padly oczywiście. Radni przyklaskują bo dostaja kasę za kazda sesje . I tak to sie kręci.
Dla mnie PIS PO jedno zło i powiem brzydko , to pokolenie musi wymrzeć chyba ,żeby można było dorobić sie nowych elit politycznych.
Władza korumpuje a władza sprawowana kilka kadencji korumpuje 2 x bardziej . Pokora i służba zmienia sie w " bo nam się nalezy". Opozycja nie ma ani jednej twarzy ,za którą chciałoby sie pójść, żadnego sensownego planu .
Od 30 lat prowadze działalność i śmiem twierdzić ,ze tak jak sie teraz dokopuje ludziom to tuz po transformacji nie bylo. Nie wiem czy to zmierza do likwidacji małej i średniej działalności ? Niedlugo nie bedzie małych sklepikow tylko sieciówki. Ale ok ,moze to musi wyginąć jak dinozaury ?

Edytowane przez robcia
Czas edycji: 2022-04-03 o 13:42
robcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-03, 13:43   #2089
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez robcia Pokaż wiadomość
Nie wiem czy to zmierza do likwidacji małej i średniej działalności ? Niedlugo nie bedzie małych sklepikow tylko sieciówki. Ale ok ,moze to musi wyginąć jak dinozaury ?
PiS gra na nutę 'komuno wróć'. Trzeba uzależnić suwerena od swojej władzy plusami, zdeprecjonować ludzi przedsiębiorczych i zaradnych, którzy do uplusowienia i wdzięczności władzy niechętni, potem ich wykończyć fiskalnie i będzie można już bez szydery wdrażać na nowo projekty w stylu państwowego kombinatu rolnego pod nazwą Krajowej Grupy Spożywczej na przykład.
Wcześniej trzeba wykonać polexit i voila ! Wielki powrót do przeszłości, chwytać to, co już uciekło, jak śpiewał Kazik.

Ja już dawno porzuciłam myślenie, że jak wymrą ci co są teraz, to będzie lepiej. Wystarczy popatrzeć jakież to persony krążą w pierwszej lidze politycznej za plecami panów i pań w słuszniejszym wieku (i niestety nie tylko w obecnym obozie rządzącym). Cóż, mądrości i uczciwości próżno u nich szukać. A mają nie więcej jak 35-40 lat.
Stary 2022-04-03, 15:31   #2090
czekooczekolada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kalindaa Pokaż wiadomość
Dokładnie, Ukraińcy są akurat w takiej sytuacji, że trzeba im pomóc.

Natomiast rozdawanie Polakom dawno powinno być obcięte tylko do grup naprawdę potrzebujących(niepełnosp rawnych itp.).

Ja nie mówię, żeby im nie pomagać. Ale kurde są inne metody pomagania niż 500+, jest mądre przysłowie „mierz siły na zamiary” , podczas gdy Polakom się rozdaje już nie wiadomo z czego to teraz jeszcze do tego dochodzi kolejne 2 miliony osób. I tak się obudzimy niebawem z ręka w nocniku. Zreszta już ta rękę w nocniku mamy, No ale, zawsze może być gorzej przecież

Wysłane z iPhone

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2022-04-03, 15:47   #2091
Konto usunięte

Swoja droga, wlasnie trwaja wybory na Wegrzech.
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-03, 15:52   #2092
Limonka2738
Zakorzenienie

A potem zdziwieni, że ludzie unikają płacenia podatków, jak tylko mogą.

Sorry, ale mi nie przeszkadza pomóc niepełnosprawnym, rodzicom niepełnosprawnych dzieci, uchodźcom.

Ale utrzymywanie niepracującego z wyboru społeczeństwa, Kościoła, bezużytecznych polityków jakoś mi się nie uśmiecha i w pełni rozumiem, że ktoś sobie woli na czarno pracować.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-03, 18:15   #2093
Konto usunięte

My tu sie klocimy o 500+, a czy ktos w ogole zdal sobie sprawe, jaka masakra miala miejsce w Buczy?
To jest po prostu dzicz, nic wiecej.

Stary 2022-04-03, 18:42   #2094
robcia
Zakorzenienie

[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89172583]My tu sie klocimy o 500+, a czy ktos w ogole zdal sobie sprawe, jaka masakra miala miejsce w Buczy?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Tak. Właśnie czytałam. W glowie mi sie to nie mieści

robcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-03, 19:28   #2095
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

Widziałyście ten film z orzejazdu ulicami Buczy...?
I zdjęcia Irpienia.
Pojawiają się porównania do masakra w Srebrenicy. A brak szybszej i zdecydowanej reakcji na terror Serbow w Bosni był po wojnie w byłej Jugosławii wypominany jako wyrzut moralny w stronę ONZ.
A obecnie jest poniekąd podobnie w przypadku niektórych krajów - 'nie dawajmy Ukrainie broni ofensywnej' bo strach
Coż- poczekajmy na jeszcze większe lodbójstwo

---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ----------

Cytat:
Ja nie mówię, żeby im nie pomagać. Ale kurde są inne metody pomagania niż 500+, jest mądre przysłowie „mierz siły na zamiary” , podczas gdy Polakom się rozdaje już nie wiadomo z czego to teraz jeszcze do tego dochodzi kolejne 2 miliony osób. I tak się obudzimy niebawem z ręka w nocniku. Zreszta już ta rękę w nocniku mamy, No ale, zawsze może być gorzej przecież

Wysłane z iPhone
Tzn. Jakie inne metody pomocy dla uchodźców z Ukrainy byś proponowała?
Czy uważasz, że rodzicom -Polakom w Polsce powinno sie wypłacać 500+ i inne świadczenia na dzieci, a rodzicom- Ukraińców w Polsce nie?
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-03, 19:45   #2096
Konto usunięte

[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89172583]My tu sie klocimy o 500+, a czy ktos w ogole zdal sobie sprawe, jaka masakra miala miejsce w Buczy?
[/QUOTE]

No dzicz, mówiłam tu już przed wojną, że jak ktoś myśli, że ruski się cokolwiek ucywilizowali od czasów czerwonoarmiejców, to niech śni dalej.
A pamiętam jak mnie tu niektórzy przekonywali, że na pewno nie użyją czołgów i całego tego żelastwa zgromadzonego przy granicy z Ukrainą, że teraz to wojnę robi się inaczej - informacyjną.
Taaa.

Orban znowu wygrał na Węgrzech (przynajmniej wszystko na to wskazuje). Dramat.

Czas edycji: 2022-04-03 o 19:48
Stary 2022-04-03, 20:00   #2097
Konto usunięte

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89172642]Widziałyście ten film z orzejazdu ulicami Buczy...?
I zdjęcia Irpienia.
Pojawiają się porównania do masakra w Srebrenicy. A brak szybszej i zdecydowanej reakcji na terror Serbow w Bosni był po wojnie w byłej Jugosławii wypominany jako wyrzut moralny w stronę ONZ.
A obecnie jest poniekąd podobnie w przypadku niektórych krajów - 'nie dawajmy Ukrainie broni ofensywnej' bo strach
Coż- poczekajmy na jeszcze większe lodbójstwo

---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ----------

Tzn. Jakie inne metody pomocy dla uchodźców z Ukrainy byś proponowała?
Czy uważasz, że rodzicom -Polakom w Polsce powinno sie wypłacać 500+ i inne świadczenia na dzieci, a rodzicom- Ukraińców w Polsce nie?[/QUOTE]Historii jest masa i one sa straszne. Np. o kobiecie 29-letniej, ktora zostala, by zajmowac sie matka (ciezko chora). "Wyzwoliciele" wbili jej sie do mieszkania. Jeden zostal, gwalcil ja wielokrotnie. Potem wyznal jej milosc i powiedzial, ze uciekna razem. Ona powiedziala, ze nie pojdzie nigdzie, bo musi sie zajac matka. Na co on zabil jej matke na jej oczach.

Mi sie wydaje powoli ze to czekanie i zachowywanie neutralnosci nato i tak nie przyniesie rezultatu, bo jak Putin chce, to i tak zrobi nam 3 wojne. Widac jak sie nami bawi, patrzy, jak daleko moze przesuwac granice (te na mapie i te moralne) i co my wtedy robimy.

Quantum, niestety, ja bylam jedna z tych osob, ktora wierzyla, ze wojny nie bedzie, bo w dzisiejszych czasach nie walczy sie juz czolgami. No coz, czlowiek glupim jest.

Stary 2022-04-03, 20:03   #2098
milka_70
Wtajemniczenie

Cytat:

Wysłane z iPhone
A co byś chciała żeby Ci rozdawali?? Wojna cie dotknęła? Bezdomność?

Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka
milka_70 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-03, 20:14   #2099
1f523025fec1a137a503b9538176c8d184ddfe4a_6265d6840ddc6
Konto usunięte

[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89172666]No dzicz, mówiłam tu już przed wojną, że jak ktoś myśli, że ruski się cokolwiek ucywilizowali od czasów czerwonoarmiejców, to niech śni dalej.
A pamiętam jak mnie tu niektórzy przekonywali, że na pewno nie użyją czołgów i całego tego żelastwa zgromadzonego przy granicy z Ukrainą, że teraz to wojnę robi się inaczej - informacyjną.
Taaa.

Orban znowu wygrał na Węgrzech (przynajmniej wszystko na to wskazuje). Dramat.[/QUOTE]
zastanawiam się czy te okrucieństwa to przykaz z góry czy inicjatywa oddolna.
1f523025fec1a137a503b9538176c8d184ddfe4a_6265d6840ddc6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-03, 20:15   #2100
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez robcia Pokaż wiadomość
Tak. Właśnie czytałam. W glowie mi sie to nie mieści

Moja pierwsza myśl to było że Rosjanie zatrzymali się w pierwszej połowie XX wieku. Ich sensem jest żeby jak najwięcej zniszczyć i zabić. Pewnie wiedzą że Ukrainy nie zdobędą więc chcą ja jak najbardziej zrównać z ziemia.
Lumimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości