|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2131 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 4.
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli NATO wmiesza się w tą wojnę, to zrozum, ze ona pierwsze co, to odbędzie się na terenie Polski. I tu nie będzie ze nie jestes zdolna do wojaczki, cywile ukraińscy, ich kobiety, starcy, dzieci, chorzy tez nie są a co sie z nimi dzieje to widzimy. Ty się lepiej módl, zeby nie doszło do wojny Nato-rosja.
|
|
|
#2133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
IMO, nie zostałoby nam nawet czasu na ogłoszenie mobilizacji.
|
|
|
#2135 |
|
Rozeznanie
|
Nie rozumiem argumentu "wysłałabyś swojego ojca, brata?", "chciałabyś żeby bomby spadły na twoje miasto?". A w Ukrainie to nie walczą czyiś ojcowie, bracia, nie spadają tam bomby na czyjeś miasta rodzinne?
|
|
|
|
|
#2136 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-20 o 00:16 |
|
|
|
|
#2137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2138 |
|
Raczkowanie
|
No walczą i spadają. Chyba wszyscy bardzo chcemy, żeby to się skończyło. Prawdziwe pytabnie brzmi: czy jesteśmy w imię tego w stanie zaryzykować, że wojna będzie u nas. Że na nas będą spadać bomby i ginąć nasi ludzie. To jest pytanie nie grnolotne i nie teoretyczne. I trzeba sobie na nie szczerze odpowiedzieć.
|
|
|
|
|
#2139 |
|
Zakorzenienie
|
Też tak myślę. Polska to idealny kraj do pokazówki z obu stron.
Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
#2140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do Nato wchodzi 30 państw. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
|
|
#2141 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#2142 |
|
Zakorzenienie
|
I co w związku z tym? Uważasz, że gdzie rozgrywałyby się walki? We Francji? A Może USA?
|
|
|
#2143 |
|
Zakorzenienie
|
Ale to nas rosjanie nienawidzą szczególnie. Poza tym, jesteśmy blisko, nie mamy bezpośrednio atomu, walka na naszym ternie jest najtańszym wyjściem dla reszty natowskich państw, + pierwsze co leci wtedy jako obszar wojny to przesmyk Sądecki i plcówki Nato na naszym terenie. Patrz na mapy i w historię.
|
|
#2144 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dlaczego? Na Ukrainie jakoś przeprowadzili. Bez przesady. W dzisiejszych czasach mobilizacja to góra 2 dni.
Cytat:
|
|
|
|
|
#2145 |
|
Zakorzenienie
|
Uważam że armia Rosyjska nie dałaby radę walczyć jednocześnie na Ukrainie i w innych krajach. Oni nie radzą sobie z jedną Ukrainą i tylko Nato jest w stanie zakończyć szaleńcze mordowanie kobiet i dzieci przez Putina.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
|
#2146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przecież to już by nie była wojna na czołgi. Tylko na bomby atomowe i z udziałem Chin na dokładkę i to Chin nie po naszej stronie tylko w sojuszu z rosją. Chin i cholera wie kogo jeszcze.![]() Właśnie dlatego NATO nie reaguje bezpośrednio w Ukrainie, bo to by wywołało 3 wojnę światową.
|
|
|
#2147 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I tu powstaje pytanie, czy zaryzykujemy atomówkę spadającą na Warszawę, żeby pomóc Ukrainie. Pytanie dość teoretyczne, bo większość członków NATO jest przeciwko akywnemu zaangażowaniu w konflikt. |
|
|
|
|
|
#2148 |
|
Zakorzenienie
|
A mówcie, co chcecie, ale jeżeli wojna przejdzie na Polskę, to ja pójdę walczyć, jeśli tylko mnie zechcą bez przeszkolenia i specjalnych umiejętności.
Wolałabym, żeby do tego nie doszło naturalnie, ale w razie czego to dla mnie sprawa jest oczywista i mnie to specjalnie nie przeraża. Tak się zastanawiam od miesiąca, co mogę zrobić jako cywil w tym momencie, żeby zwiększyć swoje zdolności bojowe na wszelki wypadek. Zazdroszczę starszym mężczyznom w mojej rodzinie, bo jednak byli w tym wojsku i coś tam jeszcze pamiętają (przynajmniej tak twierdzą). Już jakiś czas temu (sporo przed inwazją na Ukrainę) tak sobie myślałam, że obowiązkowa służba wojskowa wcale nie była taka głupia, tylko bym chciała ją rozszerzyć na wszystkich, nie tylko mężczyzn. No ale skoro tego nie ma praktycznie w żadnym kraju, to na pewno jest to nieopłacalne. Pewnie wyciąganie zdrowych i młodych obywateli na parę lat z gospodarki sporo kosztuje. No i pytanie, ile taki 40-latek jeszcze rzeczywiście pamięta, technologia też idzie do przodu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#2150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może jesteś większym optymistą niż ja, zakładając że to tez by jeszcze była wojna konwencjonalna, jak teraz w Ukrainie. ja obstawiam że to by była już wojna nuklearna, przy czym nie po staremu ze atakuje sie pokazowo miasta (jak oberwała Japonia kiedyś), tylko z udziałem niewielkich eksplozji nuklearnych czyszczących potencjalne pole walki, na które dopiero wjezdzaja ruskie czołgi zeby doczyścic i "zając " teren. Nie wiem czy wiecie, ale ruskie czołgi nawet te bardzo stare, sa "swietnie" izolowane przed radiacją, bo taki typ walki własnie jest przewidziany. ta świetna ochrona zakłada, ze załoga przeżyje 2 doby ostrego napromieniowywania, dojedzie wyznaczony kawałek i tam dopiero ... padnie, ale teren jest zdobyty, zajety i"oczyszczony" dokładnie ze wszystkiego i nieodwołalnie. Czołgi NATO nie mają takiej opcji ochrony przed radiacją. To sa inne style myślenia.
|
|
|
#2151 | |
|
Realistka
|
Cytat:
Odnośnie obowiązkowej służby to w takim wydaniu jak kiedyś może i nie ma szans, ale jakieś podstawowe szkolenia mogłyby być organizowane dla wszystkich cywili. Są przykłady na świecie tego typu działań. Ja zazdroszczę mojemu mężowi, że potrafi chociażby strzelac czy przeładować karabin. Nikt wie kiedy może się taka wiedza przydać... ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#2152 |
|
Rozeznanie
|
Mam to samo. tj. umiejętności i wykształcenie kierunkowe to nawet jakieś mam - ale po zobaczeniu co zrobili Rosjanie w Buczy generalnie nie wyobrażam sobie siedzieć na tyłku z założonymi rękami albo uciekać i pozwalać na to, żeby to samo zrobiono z np. moim osiedlem. Tu już nie chodzi nawet o jakiś wybitny patriotyzm co po prostu o prosty i bardzo naturalny stosunek do nadchodzącej fali gwałcicieli, szabrowników i zbrodniarzy.
|
|
|
|
|
#2153 |
|
Zakorzenienie
|
Piekłabym zatrute bułeczki.
Minimum laxigenu czy innego środka na mega srakę bym do nich napchała. Niech by sie minimum obsrali.
|
|
#2154 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Takie jakieś podstawy podstaw. Jak odróżnić swoich od najeźdźców, co robić w razie ataku, jakieś lekcje na strzelnicy, gdzie można się schronić, co w razie braku prądu i wody. Próbuję sobie przypomnieć co u mnie było na tych lekcjach i bardzo niewiele pamiętam. Był raz jakiś spacer na orientację, pewnie jakaś pierwsza pomoc, pamiętam rysowanie czegoś na kartce w kratkę. Typy jakiejś broni (nie wiem, pociski?), gdzie oprócz nazw niczego o tym nie było. Takie kompletnie nieprzydatne. Jakby przede mną stanął jakiś umundurowany żołnierz, to nawet nie wiedziałabym, czy to polski, czy inny, skąd on. ---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ---------- Dodaj marihuanę, kiedyś mi mignęło, że w którymś stanie (chyba Teksas) po zalegalizowaniu marihuany spadła przestępczość. |
|
|
|
|
|
#2155 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;89173532]
Dodaj marihuanę, kiedyś mi mignęło, że w którymś stanie (chyba Teksas) po zalegalizowaniu marihuany spadła przestępczość.[/QUOTE] Przemyślałam opcje, ale jednak mega sraka u ruskiego wydaje mi sie bardziej kusząca. O, teraz mi się przypomniało ze pod domem rośnie mi Cis. A ten jest trujący, znalazł by się w bułeczkach od razu.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2022-04-04 o 13:52 |
|
|
|
|
#2156 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-20 o 00:16 |
|
|
|
|
#2157 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja i kilku kolegów już zapisaliśmy się na kurs i wyrabiamy pozwolenie na broń. Niby człowiek coś tam strzelał rekreacyjnie ale w obecnej sytuacji dobrze się obyć z prawdziwą bronią na ostrą amunicję.
|
|
|
|
#2158 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#2159 |
|
Zakorzenienie
|
Ktoś pisze, że NATO nic nie robi. Wczoraj byłam świadkiem przejeżdżającego przez Wrocław pociągu DB z dziwnymi wagonami. Na, lokomotywie była napis o jakimś moście dla Ukrainy doczytałam Brucke). Prawie wszystkie wagony oprócz cystern były obleczone plandekami i miały dziwny kształt. Bankowo była to broń transportowana na Ukrainę.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2160 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
NATO dostarcza Ukrainie broń. Co może i ważniejsze dostarcza także rozpoznanie w czasie rzeczywistym, bez którego Kijów dawo byłby zdobyty, a straty po stronie Ukraińskich wojsk nieporównywalnie większe. UE, US i inne zachodnie kraje nakładają sankcje na Rosje (czy mogłyby być większe? tak. Czy są bez znaczenia? nie.) Europa stara się uniezaleśnić od Rosyjskich surowców, USA uwalniają rezerwy strategiczne, żeby ustabilizować cenę ropy i nie nabijaćv więcej w kieszeń Rosji. Polska i inne kraje sąsiednie przyjmują miliony uchodźców z Ukrainy i dają im zakwaterowanie, opeikę medyczną, włączają w system szkolnictwa... UE i US deklarują, że się do tej pomcy dorzucą. Oprócz tego jest silny społeczny nacisk na wycofywanie się firm z Rosji. Tak, nikt militarnie nie chce wkroczyć na Ukrainę, ale NATO robi wszystko, żeby Ukrainie pomóc, poza otwartym strzelaniem ro Ruskich. Nawet wszyscy przymykają oko no udział ich obywateli w wojnie, a po cichu to ich doposażają. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:36.

Minimum laxigenu czy innego środka na mega srakę bym do nich napchała. Niech by sie minimum obsrali.