Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 4. - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-04-04, 14:30   #2161
e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e
Konto usunięte

Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 4.

Cytat:
Napisane przez Alassska Pokaż wiadomość
Jak słyszę, że Europa i NATO nic nie robią i Ukraina jest sama, to mam trochę zdziwko.

NATO dostarcza Ukrainie broń. Co może i ważniejsze dostarcza także rozpoznanie w czasie rzeczywistym, bez którego Kijów dawo byłby zdobyty, a straty po stronie Ukraińskich wojsk nieporównywalnie większe. UE, US i inne zachodnie kraje nakładają sankcje na Rosje (czy mogłyby być większe? tak. Czy są bez znaczenia? nie.) Europa stara się uniezaleśnić od Rosyjskich surowców, USA uwalniają rezerwy strategiczne, żeby ustabilizować cenę ropy i nie nabijaćv więcej w kieszeń Rosji. Polska i inne kraje sąsiednie przyjmują miliony uchodźców z Ukrainy i dają im zakwaterowanie, opeikę medyczną, włączają w system szkolnictwa... UE i US deklarują, że się do tej pomcy dorzucą. Oprócz tego jest silny społeczny nacisk na wycofywanie się firm z Rosji.

Tak, nikt militarnie nie chce wkroczyć na Ukrainę, ale NATO robi wszystko, żeby Ukrainie pomóc, poza otwartym strzelaniem ro Ruskich. Nawet wszyscy przymykają oko no udział ich obywateli w wojnie, a po cichu to ich doposażają.
Uważam, że nato podejmuje prawidłowe decyzje. Czasem warto wstrzymać konie i schować szabelkę, a pomyśleć bardziej strategicznie. Wojna nuklearna niczyjej sytuacji nie polepszy.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-04, 14:52   #2162
lulka19
Zakorzenienie

[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;89173628]Uważam, że nato podejmuje prawidłowe decyzje. Czasem warto wstrzymać konie i schować szabelkę, a pomyśleć bardziej strategicznie. Wojna nuklearna niczyjej sytuacji nie polepszy.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Dokładnie tak. I nie ma o czym dyskutować. Wystarczy wczytać się trochę w geopolitykę.

lulka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-04, 15:07   #2163
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76
Konto usunięte

Oczywiscie ze NATO sporo robi, ale poszczegolne kraje robia niektore rzeczy szybciej lub wolniej. Aktualnie wszyscy smieja sie z Niemiec, jak dlugo zajmuje im zastanawianie sie nad tym wszystkim. Wielcy niemieccy ekonomisci przygotowali spekulacje, z ktorej wynika, ze embargo nie doprowadzi do katastrofy, a wrecz przeciwnie uratuje nas na dluzsza mete, ale kanclerz Niemiec odpowiedzial na to, ze oni wszyscy sie myla, jakimis formulami matematycznymi sobie cos wyliczaja, a rzeczywistosc jest inna. Czyli jak zdegradowac naukowcow w 5 minut. Wielu politykow i dziennikarzy zalamuje nad tym rece i wczoraj padlo tez takie stwierdzenie, ze trzeba pokazac takze takim krajom jak Polska, ze Niemcy sie potrafia zmobilizowac i sa sklonni do pomocy.
Nie chce zebyscie mysleli, ze wszyscy sa tacy opieszali, ale niestety wiekszosc w koalicji rzadzacej ma partia SPD i to oni glownie tak wolno dzialaja, na przeczekanie.
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-04, 15:19   #2164
DaisyMerollin
Rozeznanie

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;89173532]Ostatnio mam takie przemyślenia, że może dobrze by było rozszerzyć lekcje PO w liceach, technikach i zawodówkach.
Takie jakieś podstawy podstaw. Jak odróżnić swoich od najeźdźców, co robić w razie ataku, jakieś lekcje na strzelnicy, gdzie można się schronić, co w razie braku prądu i wody.
Próbuję sobie przypomnieć co u mnie było na tych lekcjach i bardzo niewiele pamiętam. Był raz jakiś spacer na orientację, pewnie jakaś pierwsza pomoc, pamiętam rysowanie czegoś na kartce w kratkę. Typy jakiejś broni (nie wiem, pociski?), gdzie oprócz nazw niczego o tym nie było. Takie kompletnie nieprzydatne.
Jakby przede mną stanął jakiś umundurowany żołnierz, to nawet nie wiedziałabym, czy to polski, czy inny, skąd on[/QUOTE]

To ja pamietam tylko naukę różnych typów gazów bojowych, jakąs lekcje o narkotykach, pierwszą pomoc i to chyba tyle :P
DaisyMerollin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-04, 15:35   #2165
robcia
Zakorzenienie

Juz widze fale samobójstw ze strony osob lgbt masowo niszczonych w wojsku, skoro nawet w szkole nie mają lekko.
Zważcie o co prosicie
Jestem z pokolenia gdzie byl pobór , ludzie kombinowali jak nie iść ,syn sasiadki siedzial za ucieczke a uciekal przez fale ,inny się powiesil. To nie mit. Tak było.
Nie. Zawodowa slużba wojskowa , przeszkolenie z prawdziwego zdarzenia w szkolach oraz dostep do broni. Tyle

Edytowane przez robcia
Czas edycji: 2022-04-04 o 15:38
robcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-04, 15:53   #2166
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez robcia Pokaż wiadomość
Juz widze fale samobójstw ze strony osob lgbt masowo niszczonych w wojsku, skoro nawet w szkole nie mają lekko.
Zważcie o co prosicie
Jestem z pokolenia gdzie byl pobór , ludzie kombinowali jak nie iść ,syn sasiadki siedzial za ucieczke a uciekal przez fale ,inny się powiesil. To nie mit. Tak było.
Nie. Zawodowa slużba wojskowa , przeszkolenie z prawdziwego zdarzenia w szkolach oraz dostep do broni. Tyle

Weź pod uwagę, że to było wojsko PRLowskie ze wszystkimi "pięknymi" tradycjami przejętymi z armii czerwonej.
I co to za argument, że ktoś jest LGBT? To w końcu są takimi samymi ludźmi jak inni czy nie?
Aczkolwiek mimo wszystko ja też nie jestem za powrotem służby zasadniczej w takiej formie w jakiej była. Wg mnie powinno to być 1-2 miesięczne szkolenie zasadnicze w jednostce, a potem tylko co jakiś czas utrwalanie ew. doszkalanie do nowego typu broni, itp. Coś jak w Szwajcarii.

_Bumblebee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-04, 16:09   #2167
robcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Bumblebee_ Pokaż wiadomość
Weź pod uwagę, że to było wojsko PRLowskie ze wszystkimi "pięknymi" tradycjami przejętymi z armii czerwonej.
I co to za argument, że ktoś jest LGBT? To w końcu są takimi samymi ludźmi jak inni czy nie?
Aczkolwiek mimo wszystko ja też nie jestem za powrotem służby zasadniczej w takiej formie w jakiej była. Wg mnie powinno to być 1-2 miesięczne szkolenie zasadnicze w jednostce, a potem tylko co jakiś czas utrwalanie ew. doszkalanie do nowego typu broni, itp. Coś jak w Szwajcarii.

Wybacz , można sie z tym nie zgadzać ale jednak osoby lgbt mialyby pod górkę w woju .Nie mówię ,że wszystkie ale odsetek samobójstw wśrod takiej młodzieży jest wyższy a więc mniemam ,że i wojsku nie byłoby inaczej . I może to byl PRL ale zachowania stadne są niezmienne co widać na przykładzie wojsk rosyjskich na Ukrainie.

Edytowane przez robcia
Czas edycji: 2022-04-04 o 16:10
robcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-04, 17:14   #2168
britnay
Zakorzenienie

Ale myślicie, ze Putin rozpocząłby wojnę nuklearną, wiedząc, że Nato posiada więcej broni jądrowej, że Rosja jest jedna a przeciwko miałaby kilka krajów które mają broń jądrową- Francję, USa i Wielką Brytanię?
Stary 2022-04-04, 17:20   #2169
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae
Konto usunięte

Cytat:
Wybacz , można sie z tym nie zgadzać ale jednak osoby lgbt mialyby pod górkę w woju .Nie mówię ,że wszystkie ale odsetek samobójstw wśrod takiej młodzieży jest wyższy a więc mniemam ,że i wojsku nie byłoby inaczej . I może to byl PRL ale zachowania stadne są niezmienne co widać na przykładzie wojsk rosyjskich na Ukrainie.

Miałyby, możliwe. Tak samo jak w szkole jest wyśmiewane dziecko w okularach.
Nie jestem za poborem, bo bezsensu w obecnych czasach inwestować w masówkę, gdy wojny wygrywa się sprzętem. Jednak facet to facet, kobieta to kobieta, a z kim sypia to jego/jej sprawa.

---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ----------

Cytat:
Napisane przez britnay Pokaż wiadomość
Ale myślicie, ze Putin rozpocząłby wojnę nuklearną, wiedząc, że Nato posiada więcej broni jądrowej, że Rosja jest jedna a przeciwko miałaby kilka krajów które mają broń jądrową- Francję, USa i Wielką Brytanię?

Nie.

---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ----------

Cytat:

Zgadzam się.
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-04, 17:37   #2170
andra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Ale to nas rosjanie nienawidzą szczególnie.
Poza tym, jesteśmy blisko, nie mamy bezpośrednio atomu, walka na naszym ternie jest najtańszym wyjściem dla reszty natowskich państw, + pierwsze co leci wtedy jako obszar wojny to przesmyk Sądecki i plcówki Nato na naszym terenie.

Patrz na mapy i w historię.
Chyba chochlik słownikowy? suwalskie myślę
Cytat:
tylko Nato jest w stanie zakończyć szaleńcze mordowanie kobiet i dzieci przez Putina.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Bzdura. Chyba chcesz mieć w naszych granicach krajobraz z SF.
Potencjał obronny NATO jest inny, więc walki weszłyby na nowy poziom. Poza bronią taktyczną są np takie kindżały, na co dziś NATO nie ma jeszcze dedykowanej obrony a ją opracowuje (inaczej by się broniło)
Może a nawet na pewno nie wiesz, nasze i sąsiadów terytorium jest oczywistym terenem frontowym dla wszystkich sojuszników. A pomimo tylu członków nie ma obowiązku wysyłać swoich żołnierzy, tylko należy pomóc zaatakowanemu - to rozumie każdy inaczej. Mogłoby być jak dziś z Francją
Szczęśliwie wojna to droga impreza, może TO pomoże... Przypomina mi się powiedzenie, "nie dyskutuj z ... bo cię zrówna do swojego poziomu", takie trollowe zachowanie.
Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Tak się zastanawiam od miesiąca, co mogę zrobić jako cywil w tym momencie, żeby zwiększyć swoje zdolności bojowe na wszelki wypadek. Zazdroszczę starszym mężczyznom w mojej rodzinie, bo jednak byli w tym wojsku i coś tam jeszcze pamiętają (przynajmniej tak twierdzą).

Już jakiś czas temu (sporo przed inwazją na Ukrainę) tak sobie myślałam, że obowiązkowa służba wojskowa wcale nie była taka głupia, tylko bym chciała ją rozszerzyć na wszystkich, nie tylko mężczyzn.

No ale skoro tego nie ma praktycznie w żadnym kraju, to na pewno jest to nieopłacalne. Pewnie wyciąganie zdrowych i młodych obywateli na parę lat z gospodarki sporo kosztuje. No i pytanie, ile taki 40-latek jeszcze rzeczywiście pamięta, technologia też idzie do przodu.
Poważnie się zastanawiałam nad podejściem do wot, dopóki nie usłyszałam że zobowiązujesz się do kilkuletniej służby. Dzisiaj się dobrze czuję i chcę, a co będzie jak mi się odechce, rozchoruję albo zechcę uciec przed napromieniowaniem? :O Ale myślę intensywnie dalej...
To raczej żadna technika wielkich broni, nie ma co zapominać, nauka strzelania, manewry i takie tam.
Cytat:
Napisane przez FALLinLOVE Pokaż wiadomość
Ja zazdroszczę mojemu mężowi, że potrafi chociażby strzelac czy przeładować karabin. Nikt wie kiedy może się taka wiedza przydać...
Przy najbliższej okazji zamierzam się nauczyć, podobno na strzelnicach ogromne zainteresowanie?
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;89173532]Ostatnio mam takie przemyślenia, że może dobrze by było rozszerzyć lekcje PO w liceach, technikach i zawodówkach.[/QUOTE]
Słyszałam gdzieś o tym, wracają do szkół takie lekcje! A co dla nas starych d*p? => PiS ma projekt nauki strzelectwa dla dorosłych dla każdego. Nie wiem za to czym i za ile (w ich wykonaniu to aż strach się dowiadywać)

Cytat:
I znowu?
Rosja ma najwięcej jednostek że wszystkich. Konkurentem są faktycznie Stany. A Francja i Wielka Brytania nie mają ani takiej ani tyle (aby się liczyć)

---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ----------

Cytat:
Ja i kilku kolegów już zapisaliśmy się na kurs i wyrabiamy pozwolenie na broń. Niby człowiek coś tam strzelał rekreacyjnie ale w obecnej sytuacji dobrze się obyć z prawdziwą bronią na ostrą amunicję.

Sportowe, kolekcjonerskie czy inne? Uważam że u nas jest zdecydowanie za trudno, słyszałam ostatnio o 9 mcach do zdania egzaminu (przyznam, nie wiem jakiego)

andra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-04, 17:50   #2171
Paprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Mieszkasz w Polsce? Co nam po tym, że państwa NATO mają broń jądrową skoro bomby spadną u nas? Mam wrażenie, że mieszkasz w innym kraju dlatego tak łatwo przychodzi Ci pisanie takich rzeczy. Ewentualnie tak bardzo jesteś niedoinformowana (warto poczytać i się dowiedzieć) albo trollujesz albo to czego nie mogę napisać.

Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-04, 17:55   #2172
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez andra Pokaż wiadomość
Sportowe, kolekcjonerskie czy inne? Uważam że u nas jest zdecydowanie za trudno, słyszałam ostatnio o 9 mcach do zdania egzaminu (przyznam, nie wiem jakiego)

Na razie kolekcjonerskie bo łatwiej zdać egzaminy, itd. Potem jakoś przejście na ostrą. Znajomy były policjant tłumaczył nam tę ścieżkę.

_Bumblebee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-04, 18:10   #2173
britnay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paprotka_ Pokaż wiadomość
Mieszkasz w Polsce? Co nam po tym, że państwa NATO mają broń jądrową skoro bomby spadną u nas? Mam wrażenie, że mieszkasz w innym kraju dlatego tak łatwo przychodzi Ci pisanie takich rzeczy. Ewentualnie tak bardzo jesteś niedoinformowana (warto poczytać i się dowiedzieć) albo trollujesz albo to czego nie mogę napisać.

Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
mieszkam w Polsce, w mieście, które zostałoby zbombardowane jako jedne z pierwszych. Mało tego, mieszkam bardzo blisko strategicznego miejsca, które jako pierwsze "poszłoby w dym".

Od jutra na stronie RCB- Rządowe Centrum Bepieczeństwa- będzie dostępny poradnik na czas wojny i kryzysu.
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/...side_najnowsze

Edytowane przez britnay
Czas edycji: 2022-04-04 o 18:13
britnay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-04, 19:16   #2174
andra
Wtajemniczenie

Ciekawe co wyprodukują i czy będzie przydatne. Już się zirytowałam po samym wstępie, będzie gdzie się schronić.
Przecież w Polsce poza Warszawą (metro) i bez kamienicy/domu (porządne piwnice) nigdzie nie ma zadbanych schronów, zwłaszcza dla całej ludności.
Jakieś tam tunele np we własności ciepłowni czy najniższy poziom garaży wielopiętrowych to za mało na całe miasta (a one i tak tylko przed bombami bo przewiewne...)
Jak się tak pomyśli (słuchałam wojskowego u Zychowicza, nakłaniał do zastanowienia), gdzie jest najbliższe cokolwiek i to może dla setek tysięcy ludzi, to przychodzą niewesołe wnioski

andra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-05, 00:30   #2175
marianna144
Wtajemniczenie

Cytat:
Zważcie o co prosicie

tez pamietam te czasy i tez pamietam jak kombinowali (np znajomy odpowiednio wczesniej ciagnął po ulicy zelazko za kabel z okrzykiem " pikus do nogi " wszystko po to zeby sie do wojska "nie nadawał") i z tego co pamietam to nie chodziło o to ze oni cos mieli przeciwko samej słuzbie wojskowej ale przeciw tej całej otoczce i traktowaniu- własnie wspomnianej fali czy tym utrudnianiu zycia na zasadzie ze był zwyczaj wysyłania delikwenta na drugi koniec Polski. Rozumiecie? np góral trafiał do marynarki wojennej..a potem utrudniano im zycie tak ze np długo nie był w domu , dostawał w koncu parunasta godzinną przepustkę i mogł sobie ja wsadzic bo za ten wyznaczony czas by np dojechał , był w domu np 2 h i juz by musiał wracac zeby sie zmiescic czasowo...
marianna144 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-05, 06:25   #2176
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Ja i kilku kolegów już zapisaliśmy się na kurs i wyrabiamy pozwolenie na broń. Niby człowiek coś tam strzelał rekreacyjnie ale w obecnej sytuacji dobrze się obyć z prawdziwą bronią na ostrą amunicję.

Też mam taki plan. I do tego wyrabianie ogólnej kondycji.

Ale niestety jestem po wypadku i od 6 miesięcy nie chodzę. To mnie najbardziej dobija. Kto weźmie kalekę do walki, ledwo chodzę o kulach.

Jedyne, czego się boję, to że wojna zacznie się zanim stanę na nogi. Bo wtedy jestem skazana na ucieczkę, byłabym tylko ciężarem.

Do osób, które wspominają pobór z PRL-u. Nie wiem, dla mnie to raczej oczywiste, że mówię o zmodernizowanym podejściu do tematu. Ktoś, kto się na tym zna musiałby wymyślić, jak to powinno działać, żeby nie zamykać ludzi na 2 lata.

Ja o wojskowości wiem niewiele, mam kilka pomysłów, ale nie wiem, ile są warte.

Na pewno bym nie rezygnowała z wojska zawodowego w obecnej formie.

Można dla chętnych prowadzić kursy. Po prostu, takie darmowe, nawet w weekendy. Z zastrzeżeniem, że w razie czego to jesteście pierwsi do poboru.

Jasne, nie będziesz po tym niesamowity. Ale na pewno będziesz lepszy niż osoba, która na oczy karabinu nie widziała.

A taka osoba, która liznęła trochę obronności ma szanse, jeśli walczy na swoim terenie, kiedy Rosjanin przyjeżdża i walczy w miejscu, które pierwszy raz widzi na oczy. Do tego ma większą motywację.

Tutaj jest bardzo wiele czynników i na pewno dałoby się to zorganizować w sposób relatywnie tani i sensowny, żeby coś z tego szkolenia wynieść, a nie musieć spędzić 2 lat jako ciężar dla gospodarki i mieć ich wyjętych z kariery zawodowej.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-05, 07:44   #2177
cava
Zakorzenienie

Czy wy widzieliście, to co wyprawiają rosyjscy żołnierze po przekroczeniu granicy Ukrainy ( bo teraz się wycofują pędem) ?

Jak rozkładają pokradzione z Ukrainy rzeczy, dosłownie wszytko: jakieś używane pralki, telewizory, narzędzia, ubrania, przedmioty użytku domowego, osobiste i… robią z tego obnośne kramiki, takie bieda bazarki i wyprzedają?
Tych żołnierzy którzy na białoruskich pocztach nadają paczki z ukradzionymi rzeczami do swoich rodzin?
To jest taki szczyt żenady, taki obraz realnej i przede wszystkim mentalnej biedy tego narodu, szmaciarstwa i gałganiarstwa tego czegoś co Rosja nazywa swoim wojskiem, ze nawet nie bardzo wiedziałam jak to opisać.

Nie wiem czy w ogóle powinnam używać słowa żołnierz w odniesieniu do tych zachowań, bo chyba obrażam tym żołnierzy.:/
Ale nie wiem jakiego słowa użyć po prostu. Ludzkie pojęcie przechodzi, jaka to jest dzicz prostacka, w jakiej biedzie każdego rodzaju musi ten naród egzystować na codzień, w swojej masie.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2022-04-05 o 07:46
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-05, 07:53   #2178
Konto usunięte

Jest taki czlowiek krawieckim (tytul profilu na instagramie), ktory jezdzi z osprzetowaniem i lekami wglab Ukrainy. Zobaczcie sobie jego profil kto ma insta bo odwala kawal dobrej roboty. Wczoraj wstawil story. Sa w miescie Zaporoze i tutaj nie docieraja rzeczy, ktore sa przesylane do Lwowa. Tzn. moze i docieraja ale w malej ilosci. W Zaporozu front jest 20 km od miasta a kamizelek jest 10 na 100 zolnierzy. Dodatkowo sa tam tysiace uchodzcow z Mariupola (ci ktorym sie udalo uciec) bo to najblizsze miasto. Mysle ze to bardzo wazne informacje od kogos kto jest naprawde blisko problemu i ryzykuje zycie. Jego mozna wspierac, ma zorganizowana zbiorke, ma tez sprawdzone kontakty jesli ktos chce pomoc na wlasna reke.

4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-05, 08:05   #2179
cava
Zakorzenienie

[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89174163]Jest taki czlowiek krawieckim (tytul profilu na instagramie), ktory jezdzi z osprzetowaniem i lekami wglab Ukrainy. Zobaczcie sobie jego profil kto ma insta bo odwala kawal dobrej roboty. Wczoraj wstawil story. Sa w miescie Zaporoze i tutaj nie docieraja rzeczy, ktore sa przesylane do Lwowa. Tzn. moze i docieraja ale w malej ilosci. W Zaporozu front jest 20 km od miasta a kamizelek jest 10 na 100 zolnierzy. Dodatkowo sa tam tysiace uchodzcow z Mariupola (ci ktorym sie udalo uciec) bo to najblizsze miasto. Mysle ze to bardzo wazne informacje od kogos kto jest naprawde blisko problemu i ryzykuje zycie. Jego mozna wspierac, ma zorganizowana zbiorke, ma tez sprawdzone kontakty jesli ktos chce pomoc na wlasna reke.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Nie umiem znaleźć.
Wrzuć jakiegoś linka.
Akurat mam odłożona kwotę, miałam wpłacać na polską misję medyczną, ale może w takim razie jemu wpłacę. To co jest robione Mariupolowi, po prostu mnie obezwładnia. A tak naprawdę to nawet jeszcze nie wiadomo co tam jest tak naprawdę robione, bo przecieki są sporadyczne i nie zweryfikowane, ale już wyglada ze skala zbrodni wojennych przekracza wszytko co wyszło na jaw do tej pory.

Liz Williams
Stary 2022-04-05, 08:21   #2180
britnay
Zakorzenienie

w sanatorium dziecięcym w Buczy stworzono salę tortur
https://www.rmf24.pl/raporty/raport-...01#crp_state=1
Stary 2022-04-05, 08:29   #2181
Alassska
Raczkowanie

Cytat:

Nie umiem znaleźć.
Wrzuć jakiegoś linka.
Akurat mam odłożona kwotę, miałam wpłacać na polską misję medyczną, ale może w takim razie jemu wpłacę. To co jest robione Mariupolowi, po prostu mnie obezwładnia. A tak naprawdę to nawet jeszcze nie wiadomo co tam jest tak naprawdę robione, bo przecieki są sporadyczne i nie zweryfikowane, ale już wyglada ze skala zbrodni wojennych przekracza wszytko co wyszło na jaw do tej pory.
Tu jest link do zbiórki:

https://szczytny-cel.pl/z/fzyi5n?fbc...evI2_iphWSPG28

A tu profil na ista:

https://www.instagram.com/krawieckim/
Alassska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-05, 08:29   #2182
Konto usunięte

Cytat:

Nie umiem znaleźć.
Wrzuć jakiegoś linka.
https://szczytny-cel.pl/z/fzyi5n
Tu jest link do jego zbiorki i jest tam tez link na profil na instagramie. Ale nie majac konta na insta nie zobaczysz jego stories (tam byla ta informacja o Zaporozu). No ale w relacjach video tez wszystko widac co robi.

Stary 2022-04-05, 08:34   #2183
Natuś-77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marianna144 Pokaż wiadomość
tez pamietam te czasy i tez pamietam jak kombinowali (np znajomy odpowiednio wczesniej ciagnął po ulicy zelazko za kabel z okrzykiem " pikus do nogi " wszystko po to zeby sie do wojska "nie nadawał") i z tego co pamietam to nie chodziło o to ze oni cos mieli przeciwko samej słuzbie wojskowej ale przeciw tej całej otoczce i traktowaniu- własnie wspomnianej fali czy tym utrudnianiu zycia na zasadzie ze był zwyczaj wysyłania delikwenta na drugi koniec Polski. Rozumiecie? np góral trafiał do marynarki wojennej..a potem utrudniano im zycie tak ze np długo nie był w domu , dostawał w koncu parunasta godzinną przepustkę i mogł sobie ja wsadzic bo za ten wyznaczony czas by np dojechał , był w domu np 2 h i juz by musiał wracac zeby sie zmiescic czasowo...
No tak było, mój mąż jest tym przypadkiem. Góral który pływać nie umie. Ale nie dojechał, bo wypadek samochodowy i kilkumiesięczna rehabilitacja uniemożliwiła mu odbycie służby.
Na marginesie to głupota nieziemska tak wysyłać chłopaków, skoro ich umiejętności narciarskie czy wspinaczkowe można było super wykorzystać.
Choc znam przypadek że góral tak się rozkochał w pływaniu, że został nawet kapitanem jakiegoś kontenerowca czy innego statku.

Stary 2022-04-05, 08:35   #2184
Konto usunięte

Cytat:
w sanatorium dziecięcym w Buczy stworzono salę tortur
https://www.rmf24.pl/raporty/raport-...01#crp_state=1
Wot, russkij mir. Wyzwoliciele. Nic mnie juz nie zdziwi - oni sa zdolni do wszystkiego.
Nie lubie uogolniej, ale moi znajomi z Ukrainy twierdza, ze Rosjanie nie sa zbyt chetnym do roboty spoleczenstwem, tylko tyle ile trzeba, zeby wyzyc. I ze im trzeba wojny raz na jakis czas zeby mieli co robic. Myslalam kiedys ze to takie gadanie, ale w glowie poukladalam sobie wiele sytuacji zwiazanych z moimi znajomymi i rodzina z Rosji i moze w tym byc zdzblo prawdy.

Stary 2022-04-05, 08:47   #2185
Paprotka_
Zakorzenienie

Ja się długo opierałam żeby winić cały naród. I chyba właśnie zaczynam tych oporów się wyzbywać. Może i jest jakaś światła garstka tzw. porządnych ludzi ale chyba dobrze się ukrywają. Bo nawet tzw.ludzie kultury czy sportowcy to tacy sami sk... jak ci co zostali wysłani na front.Nawet nie umiem nazwać tego co ci żołnierze robią i jak się zachowują. Zezwierzęcenie jest nieadekwatne, bo tak się zwierzęta nie zachowują. Bestialstwo kojarzy mi się mimo wszystko z czymś mniejszym niż to co wyrabiają na Ukrainie. To jest jakieś absolutnie prymitywne człowieczeństwo, zupełnie jakby ich odhibernowano po kilku tysiącach lat. A reszta narodu na to patrzy i przyklaskuje.
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»

Edytowane przez Paprotka_
Czas edycji: 2022-04-05 o 08:48
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-05, 08:56   #2186
e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e
Konto usunięte

Jak to jest, że agresorzy z WW2 jakoś się po tylu latach ogarneli. Niemcy, Japonia & Co. a u ruskich nadal stan umysłowy jak za carów? Aż taki wpływ propagandy i komunizmu?

e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-05, 08:57   #2187
Alassska
Raczkowanie

Nic się nie zmieniło od czasu czerwonej chołoty, która "wyzwalała" polskie ziemie pod koniec drugiej wojny światowej. Kradzieże, gwałty (masowe, nie że czasem się jakiś zwyrodnialec znalazł), okrucieństwo weobec ludności cywilnej...

Jak by mnie miała ruska armia wyzwalać, to już bym wolała być pod okupacją niemiecką.

I ja rozumiem, że propaganda itd, ale większość rosjan popiera tą wojnę. I mam wielką nadzieje, że jak najwięcej tych ... (tu wstaw sobie adekwatny epitet co do ruskiego "żołnierza") zginie na Ukrainie. I mam nadzije, że sankcje będą bardzo dotkliwe dla społeczeństwa rosyjskiego. Zasługują na to swoim poparciem dla rzezi na Ukrainie.
Alassska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-05, 09:14   #2188
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-20 o 00:16
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-05, 09:20   #2189
cava
Zakorzenienie

[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89174200]Wot, russkij mir. Wyzwoliciele. Nic mnie juz nie zdziwi - oni sa zdolni do wszystkiego.
Nie lubie uogolniej, ale moi znajomi z Ukrainy twierdza, ze Rosjanie nie sa zbyt chetnym do roboty spoleczenstwem, tylko tyle ile trzeba, zeby wyzyc. I ze im trzeba wojny raz na jakis czas zeby mieli co robic. Myslalam kiedys ze to takie gadanie, ale w glowie poukladalam sobie wiele sytuacji zwiazanych z moimi znajomymi i rodzina z Rosji i moze w tym byc zdzblo prawdy.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

No np. mieszkańcy tych spornych wysp Kurylskich, jak ich zawieziono i pokazano Japonie, to się tak przestraszyli, ze absolutnie nie chcą do Japoni. Wolą mieszkać w swoim syfie z portretem leninia na co 2 ścianie, w rozpadających się budynkach, w tym brudzie, biedzie niż miec czysto, cywilizację i dochody bo... no pracowac by trzeba. Wiadomo, Japonia, nie ma miejsca na syfiarskich nierobów.
A ci ludzie po prosu mają w genach, że najlepiej w tym swoim bardaku siedzieć, brudno, głodno, bieda i żadnych perspektyw ale przynajmniej można spokojnie gnuśnieć dalej.

A u nas się od kolejnych kadencji PiSu systemowo tego samego typu "szlachecką paczkę" hoduje na socjalach za nieróbstwo. pisowcy sa tak podatni na ruską propagandę, jak chyba zadna inna frakcja . Bo konfederacja bardziej łyka hasła pańszczyźniane, faszystowskie wrecz.
A pisowcy organicznie ciągną w strone ruskiego miru, tej bylejakości bytu, byle za frajer i z wizją wielkiej polszy gdzie wiecznie jakis wróg winny wszystkiemu, a nie że się samemu dooopy nie ruszyło i samemu nie zrobiło żeby było lepiej i sobie samemu i innym w koło.

Liz Williams
Stary 2022-04-05, 09:21   #2190
Limonka2738
Zakorzenienie

[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;89174218]Jak to jest, że agresorzy z WW2 jakoś się po tylu latach ogarneli. Niemcy, Japonia & Co. a u ruskich nadal stan umysłowy jak za carów? Aż taki wpływ propagandy i komunizmu?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Bo u nich agresja nie wynikała z tego samego, so agresja rosyjska od samego początku.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości