|
|
#31 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nowa praca czy drugie dziecko?
Cytat:
No właśnie na drugą "dzidzie" ma spokojnie jeszcze minimum 6 lat. A nie oszukujmy się, im się jest starszym tym gorzej na robienie kariery. Później wróci do tej spokojnej pracy i będzie do emerytury tam "gnić". Bo koło 40 to raczej średnio chcą rekrutować...chyba, że na stanowiska menadżerskie i bardzo specjalistyczne. Mój poprzedni szef miał tak ok. 34 lat gdy robił rekrutacje i pamiętam, że jak wybierał z CV to wszystkie starsze osoby tak ok 40 odrzucał - bo, że nie będzie uczył nowych rzeczy starszej od siebie i podobne opinie słyszałam od znajomej co pracuję w HR. |
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Co niektórzy tutaj mają z tym "robieniem kariery"?
|
|
#33 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
To zależy, czy bardzo chcecie dziecka i jakie perspektywy daje nowa praca.
Jeżeli nie wyobrażasz sobie życia bez drugiego dziecka, to bym szła w dziecko, jeśli ten pomysł z ciąża wpadł Ci do głowy z nudów, a praca daje ciekawe możliwości rozwoju, to poszłabym w pracę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#35 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To samo mają co niektórzy z tym parciem na dzieci. Kurde jesteśmy ludźmi i każdy raczej chce coś w tym życiu osiągnąć zawodowo, mieć stabilizację finansową (nie być uzależnionym od partnera) czy po prostu robić coś co się lubi. Przecież ona tą prace nie zmienia już na zawsze. Tak jak wspomniałam, może do niej iść i potraktować to jako pomost do czegoś lepszego. Poduczy się tam, pozna ludzi, zacznie wysyłać CV do nowych lepszych pracodawców (jej CV będzie atrakcyjniejsze o tą jedną prace plus nowe zajęcia). A jak zostanie w tej co jest, pójdzie na kolejne urlopy związane z nowym dzieckiem to może utknąć na długo w tej "stabilnej" ale słabej pracy. A tak będzie szła do przodu. Pracownik średniego szczebla też może robić karierę - zależy czym się zajmuję i w jakiej firmie nim jest i jak się spełnia w tym co robi. Edytowane przez Klaudia_24 Czas edycji: 2022-04-08 o 16:03 |
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Nowa praca czy drugie dziecko
Cytat:
|
|
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;89177944]Dlaczego niby obecna praca jest bezpieczna? Jedną ciążę na autorkę poczekali ale jak ciurkiem pracownika nie ma kilka lat albo jeszcze gorzej chwilę jest i zaraz znowu robi się luka, którą trzeba wypełnić to nie zawsze jest to dla pracodawcy wygodne i może szukać powodów do zwolnienia choćby redukcję etatów. To nie jest jakoś rzadko spotykane zjawisko. A drugie dziecko w dobie obecnej sytuacji politycznej i galopujacej inflacji to może być gwóźdź do przysłowiowej trumny.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Bo autorka napisała: "Teraz stwierdziłam że jak nic nie wyjdzie z pracą to wykorzystam obecna firmę na drugą ciążę (bo ten temat między mną a mężem też się przewijał). Kiedy totalnie odpuściłam temat nowej pracy, a nawet już sobie zaczęłam wyobrażać nasze tegoroczne wakacje, ciążę, jak to będzie z drugim dzieckiem, to pojawiła się oferta pracy! Stanowisko i obowiązki ok, zarobki o 250zl a potem 380 zł większe. I teraz tak: w obecnej pracy mało zarabiam, ale jest stabilna bez większych stresów, w nowej pracy okres próbny, potem rok na czas określony, a potem nieokr., " Czyli w tej firmie czuje się na tyle pewnie, że w ciąże chciałą zajść. Żadne praca nie jest na 100% pewna, ale u pracodawcy, u któego ma umowę na czas nieokreślony ma gwarantowane płatne L4, macierzyński i powrót do pracy. W dodatku nie ma żadnych przesłanek, że chcą ją teraz zwolnić, a w pracy na okres próby wygasa jej umowa i cześć. Więc na pewno jest stabilniejsza i bezieczniejsza niż praca u nowego pracodawcy. Gdyby u nowego pracodawcy była praca życia i super warunki to co innego. No i wiadomo - wszystko zależy czy atorka jest pewna, że chce drugiego dziecka. Ja tak, to bym tu postawiła priorytet na jej miejscu. |
|
|
|
|
#38 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a Czas edycji: 2022-04-08 o 17:43 |
|
|
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
A mnie zastanawia, czemu takie rzesze kobiet dobrowolnie i na własne życzenie robią sobie kuku - latami kisną w byle jakich pracach za byle jakie pieniądze, wykastrowane z ambicji, uwieszone finansowo na partnerze... A przecież to rozwój zawodowy powinien być priorytetem, bo razem z nim w parze idą lepsze zarobki, większe bezpieczeństwo i niezależność finansowa, szczególnie ważna, kiedy ma się/chce się mieć dzieci. Bo dopóki jest dobrze, to jest dobrze, a wystarczy, że zarobków partnera z jakiegokolwiek powodu zabraknie, to zaczynają się prawdziwe dramaty - bo czego by sobie człowiek nie próbował wmówić, ale jednak to pieniądze zapewniają nam warunki do życia.
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;89178107]Nawet gdyby umowa wygasła autorce w trakcie ciąży to musi zostać przedłużona do dnia porodu i później normalnie przysługuje macierzyński. Ja zrozumiałam posta autorki tak że w przypadku zmiany pracy wstrzymałaby się z ciążą do czasu otrzymania umowy na czas nieokreślony czyli za jakieś półtorej roku. Na macierzyńskim dostaję się 80% swojego wynagrodzenia a obecnie autorka ma już na utrzymaniu jedno dziecko. Nie wiem czy to taki dobry pomysł robić teraz kolejne jak płaca marna a koszty życia z dnia na dzień coraz większe. Dla mnie sam fakt że się chce drugie dziecko nie wystarczy. Trzeba mieć jeszcze na nie fundusze. Tutaj autorka musiałaby się wypowiedzieć jak wygląda dokładnie ich sytuacja finansowa.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Zanim dostanie na czas określony to i prawie 3 lata mogą zleciec a chyba średnio fair jest zachodzić od razu po dostaniu uop na czas nieokreślony więc kolejny czas dochodzi. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
Ale im wyższe masz kwalifikacje, tym większe szanse masz i na dobre zarobki, i na szybkie znalezienie porządnej pracy w przypadku utraty tej obecnej. A jeśli nie umiesz nic, to nawet tej szansy nie masz.
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dramat się może zacząć zawsze i wszędzie, nawet jeżeli się sporo zarabia. Zresztą, dla każdego sporo i bezpiecznie to będzie co innego. Bezpieczna według Ciebie kwota dla innego będzie kasą "na waciki". ---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ---------- Dokładnie.
|
|
|
#45 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie każdy, ale z tego co piszę autorka to ona w sumie dostała taką szanse na jakikolwiek rozwój. Do tego założyła post by poznać różne poglądy na ten problem. Więc my jej piszemy nasze "rady" i z tego co widzę gdy ktoś piszę by postawiła na siebie i swój rozwój to jest atak...bo "dzidzia" i rozwijanie się jako rodzic (którym notabene już jest, więc żadne macierzyństwo jej nie ucieknie). Przecież my też tu nie mówimy o nie wiadomo jakim rozwoju i tworzeniu karier na miarę tych z seriali. Tylko po prostu, że jak teraz na kolejne lata ograniczy się do roli mamy kolejnego niemowlaka (czyli ok 2-3 lata), to będzie jej ciężej po tylu latach wrócić do innej pracy, niż ta jej bezpieczna, za słabe wynagrodzenie, która będzie na nią czekać. Po prostu w niej utknie. Do tego opóźnienie posiadania drugiego dziecka w jej wypadku (34 lat i posiadania już jednego) tak na prawdę jest żadnym opóźnieniem, bo za te kilka lat spokojnie będzie mogła to zrealizować (a może będzie wtedy miała też do tego dużo lepsze warunki). |
|
|
|
|
|
#46 |
|
Raczkowanie
|
Powtarzam do, za przeproszeniem, porzygania: im więcej umiesz, tym więcej masz różnych szans i tym mniejszy problem ze znalezieniem nowej, dobrej pracy, jeśli coś się z poprzednią stanie (bo tak, stać się może zawsze, nawet z najlepszą). No, ale widocznie dziewczyny z wizażu żywią się poprzez fotosyntezę, a wszelkie rachunki opłacają uśmiechem "dzidzi", i tak przyziemne sprawy jak utrzymywanie dobrej pozycji na rynku pracy ich nie dotyczą...
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Jasne, że każdy tu to widzi inaczej. Jak dla mnie, z tego, co napisała ta szansa jest mocno wątpliwa. Warunki jakie jej przedstawiono są nijakie.
|
|
#48 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest coś pomiędzy brakiem pracy (do czego zresztą każdy ma prawo jeżeli wybrał model rodziny, w którym zarabia tylko jeden z partnerów) a "robieniem kariery". Wizja życia, w którym trzeba się zabezpieczać z każdej strony i szukać więcej więcej więcej kasy, bo się ciągle obawia, że partner zostawi, porzuci jest po prostu smutna. Czy tak się może stać? Owszem, może. Czy jutro mnie może przejechać ciężarówka i mój syn z ojcem zostaną sami? Owszem, też możliwe. ---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- No właśnie. Skoro niby taka super ciekawa praca i "dużo wyzwań", to czemu nie dadzą lepszych warunków, a nie tylko ciut powyżej najniższej krajowej? Dla mnie to pachnie typowym "dużo roboty za małą kasę... i może za rok damy ci umowę na stałe".
|
|
|
#51 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Są słabe, to fakt, ale zawsze to jakiś postęp. Popracuję tam ok 6 -12 miesięcy i będzie mogła pójść dalej. Tam gdzie będzie miała lepiej. Wyciągnie z tej pracy ile można i ją spróbuje zmienić. A jak utknie z kolejnym dzieckiem na kolejne lata, to po powrocie do tej stabilnej pracy będzie miała dopiero "problem" z jakimikolwiek zmianami. ---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- Cytat:
Bo to Polska właśnie - tu się pracownikom nie płaci dobrze, tu się dorabia tylko właściciel. Taka prawda. Temu trzeba w tych pracach uczyć się jak najwięcej, zmieniać na coraz wyższe stanowiska i iść dalej aż się trafi na normalnego pracodawce...albo najlepiej na coś swojego. |
||
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
To jest w tym momencie optymistyczna spekulacja. Poza tym czemu po zmianie pracy miałaby od razu zmieniać na następną? Wyraźnie napisała, że długo szukała tej oferty. To jakim cudem nagle sobie będzie w kilka miesięcy przebierała w kolejnych ofertach? Pytanie retoryczne.
|
|
#53 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#55 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Po to by mieć lepszą prace. Rany długo szukała bo była po macierzyńskim (raczej mało atrakcyjna kandydatka - tak wiem, niby tego przy wysyłaniu CV nie widać, ale jednak jak ktoś od paru lat ma to samo stanowisko i nie jest to "kierownik" czy "starszy specjalista" to nie jest to za dobry znak i każdy dobry HR-owiec się domyśli skąd ta stagnacja). W nowej pracy pomimo braku zadowalających zarobków, będzie miała szansę nauczyć się czegoś nowego, poznać nowe rozwiązania (w zależności od branży) i wrócić na rynek pracy w lepszej odsłonie. Do tego jak zobaczą, że zmieniła długoletnią prace, na nową i znowu szuka to od razu wykluczą, że zmienia pracę tylko i wyłącznie dla L4 ciążowego i potem urlopów (potencjalne ryzyko ciąży będzie gorsze - tak przy rekrutacjach jest coś takiego "nieoficjalne") i może chętniej będą się odzywać. |
|
|
|
|
|
#56 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#58 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#59 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zadomowienie
|
Ja bym poszła w prace a dziecko za 2-3 lata .Bez przesady masz lat 34 a nie 44 .
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:58.

Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami.