|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2341 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 4.
Słuchajcie, ja właśnie odważyłam się poszukać zdjęcia z Buczy i jestem w takim szoku ze ciężko mi zebrać myśli. Wiadomo, była 2WS ale to zawsze była jaka pewność, że to kiedyś, za naszego życia nie wróci, świat sie zmienił wojny będą prowadzone inaczej.
A tu się okazało, że dzicz ze wschodu nadal żyje marzeniami o tamtej epoce. Zaraz za naszą granicą. Jestem w kompletnym szoku, chce mi się tylko płakać. To była dobra decyzja, że nie będę miała dzieci, ten świat nie jest dobrym miejscem do życia. Jest dużo dobra, ale zła jest więcej. Zna się ktoś na tym, jakie będą realne konsekwencje ruskich w związku z tymi ludobójstwami? Ktoś zostanie pociągnięty do odpowiedzialności? Powinny się odbyć nowe procesy norymberskie na wielką skalę. Nikt nie powinien z nimi prowadzić rozmów, podpisywać traktatów i umów. Cisna mi się tak niecenzuralne słów na usta, że na trzy bany by starczyło. Wiecie, ja chyba nie miałabym żadnego problemu, żeby pociągnąć za spust albo w inny sposób doprowadzić do śmierci takich zbrodniarzy, oczywiście po procesie, kiedy nie będzie wątpliwości, że dokonali ludobójstwa. Nie miałabym wyrzutów sumienia, spałabym jak dziecko. Co za potwory. Napluć w twarz to za mało. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2342 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a jesli chodzi o jakies dofinansowanie to ładnie to wyglada w teorii. Ludzie maja tyle problemów z tym, ze ładnie to wyglada ale na papierze. Do jutra mogłabym wam tu pisac historie jak ludzie (mimo odpowiednich wyliczen i wczesniejszego załatwiania) zostawali w zimie BEZ ZADNEGO ogrzewania bo stary piec został zlikwidowany a z nowym były opoznienia. Kupwali takie piecyki na butle, ratowali sie takimi grzejnikami na prad :-((( |
|
|
|
|
|
#2343 |
|
Konto usunięte
|
[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;89177676]Słuchajcie, ja właśnie odważyłam się poszukać zdjęcia z Buczy i jestem w takim szoku ze ciężko mi zebrać myśli. Wiadomo, była 2WS ale to zawsze była jaka pewność, że to kiedyś, za naszego życia nie wróci, świat sie zmienił wojny będą prowadzone inaczej.
A tu się okazało, że dzicz ze wschodu nadal żyje marzeniami o tamtej epoce. Zaraz za naszą granicą. Jestem w kompletnym szoku, chce mi się tylko płakać. To była dobra decyzja, że nie będę miała dzieci, ten świat nie jest dobrym miejscem do życia. Jest dużo dobra, ale zła jest więcej. Zna się ktoś na tym, jakie będą realne konsekwencje ruskich w związku z tymi ludobójstwami? Ktoś zostanie pociągnięty do odpowiedzialności? Powinny się odbyć nowe procesy norymberskie na wielką skalę. Nikt nie powinien z nimi prowadzić rozmów, podpisywać traktatów i umów. Cisna mi się tak niecenzuralne słów na usta, że na trzy bany by starczyło. Wiecie, ja chyba nie miałabym żadnego problemu, żeby pociągnąć za spust albo w inny sposób doprowadzić do śmierci takich zbrodniarzy, oczywiście po procesie, kiedy nie będzie wątpliwości, że dokonali ludobójstwa. Nie miałabym wyrzutów sumienia, spałabym jak dziecko. Co za potwory. Napluć w twarz to za mało. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] wojna w ukrainie tylko mnie utwierdziła mocniej w moim antynatalizmie. |
|
|
|
|
#2344 |
|
Konto usunięte
|
Ale jest tez druga strona medalu - wlasnie Polska np pokazala jak potrafi sie zjednoczyc i pomoc, mimo roznic i problemow z przeszlosci. Chyba jednak swiat nie jest tylko zly.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2345 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;89177676]
Zna się ktoś na tym, jakie będą realne konsekwencje ruskich w związku z tymi ludobójstwami? Ktoś zostanie pociągnięty do odpowiedzialności? [/QUOTE] Zostaną tak samo pociągnięci do odpowiedzialności jak Belgia za Kongo, Japonia za Mandżurię, Turcja za Ormian, czy wreszcie oni sami za np. Katyń. Skończy się wojna, Rosja da światu dobrą promocję na gaz czy ropę i szybko ludzie zapomną [1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;89177676] Nikt nie powinien z nimi prowadzić rozmów, podpisywać traktatów i umów. [/QUOTE] Fajnie by było, a rzeczywistość jest taka, że w 6 lat po II WŚ Niemcy wspólnie z zachodnią Europą założyły wspólnotę węgla i stali, czyli de facto podwaliny UE, a w USA powstały pierwsze salony Mercedesa. Rządzi pieniądz. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2346 |
|
Rozeznanie
|
Ja unikam takich zdjęć na tyle ile mogę
). Po prostu... ta wojna jeszcze bardziej uświadomiła mi (nie żebym wcześniej nie miała tej świadomości) że życie jest bardzo kruche. Mi łatwo się za bardzo zapędzić i popaść w doomscrolling a wiem że oglądanie tych drastycznych zdjęć by do tego doprowadziło. Nie chcę spędzać czasu na płaczu, dołowaniu się, panikowaniu. Na wiele rzeczy nie mamy wpływu. |
|
|
|
|
#2347 |
|
Konto usunięte
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89177706]Ale jest tez druga strona medalu - wlasnie Polska np pokazala jak potrafi sie zjednoczyc i pomoc, mimo roznic i problemow z przeszlosci. Chyba jednak swiat nie jest tylko zly.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] mnie to nie przekonuje. |
|
|
|
|
#2348 |
|
Kathy Leonia
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89177706]Ale jest tez druga strona medalu - wlasnie Polska np pokazala jak potrafi sie zjednoczyc i pomoc, mimo roznic i problemow z przeszlosci. Chyba jednak swiat nie jest tylko zly.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] właśnie dzięki takiego zjednoczeniu serce rośnie ![]() że nie wszędzie panuje znieczulica, że potrafimy i chcemy pomagać
|
|
#2349 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;89177676]Słuchajcie, ja właśnie odważyłam się poszukać zdjęcia z Buczy i jestem w takim szoku ze ciężko mi zebrać myśli. Wiadomo, była 2WS ale to zawsze była jaka pewność, że to kiedyś, za naszego życia nie wróci, świat sie zmienił wojny będą prowadzone inaczej.
A tu się okazało, że dzicz ze wschodu nadal żyje marzeniami o tamtej epoce. Zaraz za naszą granicą. Jestem w kompletnym szoku, chce mi się tylko płakać. To była dobra decyzja, że nie będę miała dzieci, ten świat nie jest dobrym miejscem do życia. Jest dużo dobra, ale zła jest więcej. Zna się ktoś na tym, jakie będą realne konsekwencje ruskich w związku z tymi ludobójstwami? Ktoś zostanie pociągnięty do odpowiedzialności? Powinny się odbyć nowe procesy norymberskie na wielką skalę. Nikt nie powinien z nimi prowadzić rozmów, podpisywać traktatów i umów. Cisna mi się tak niecenzuralne słów na usta, że na trzy bany by starczyło. Wiecie, ja chyba nie miałabym żadnego problemu, żeby pociągnąć za spust albo w inny sposób doprowadzić do śmierci takich zbrodniarzy, oczywiście po procesie, kiedy nie będzie wątpliwości, że dokonali ludobójstwa. Nie miałabym wyrzutów sumienia, spałabym jak dziecko. Co za potwory. Napluć w twarz to za mało. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Nie ja ![]() Ale w poniedziałkowym punkcie widzenia (Polsat, jest na YouTube) było 2 sędziów i mecenas. I w skrócie, no, nie, nie ma bezpośredniego prawnego przełożenia. Podsumowując prawo karne wymaga dowodu wobec konkretnej osoby i czegoś czego nie umiem nawet powtórzyć ![]() Jedyne wyjście z tego patu to polityczne naciski na wymierzenie sprawiedliwości, i powołanie nowej Norymbergii. Jednak patrząc na ostatnie rozluźnienie (czy przyzwyczajenie ?) w Europie, możemy domyślić się już tego ostatniego rozdziału. Patrząc teraz, na najnowsze doniesienia w tygodniu, nie mam już słów aby opisać co czuję. Chyba tylko już ząb za ząb dałby im ukojenie - każdy z tych pseudo wojaków razem z całą rodziną powinien oddać życie...Podobno Putin szuka ochotników w nadniestrzu i osetii za tys dolarów/mc (średnia rosyjska 2 tys zł) i nie może znaleźć. Dobre i to ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2350 |
|
Zakorzenienie
|
A tu się okazało, że dzicz ze wschodu nadal żyje marzeniami o tamtej epoce. Zaraz za naszą granicą. Jestem w kompletnym szoku, chce mi się tylko płakać. To była dobra decyzja, że nie będę miała dzieci, ten świat nie jest dobrym miejscem do życia. Jest dużo dobra, ale zła jest więcej. Zna się ktoś na tym, jakie będą realne konsekwencje ruskich w związku z tymi ludobójstwami? Ktoś zostanie pociągnięty do odpowiedzialności? Powinny się odbyć nowe procesy norymberskie na wielką skalę. Nikt nie powinien z nimi prowadzić rozmów, podpisywać traktatów i umów. Cisna mi się tak niecenzuralne słów na usta, że na trzy bany by starczyło. Wiecie, ja chyba nie miałabym żadnego problemu, żeby pociągnąć za spust albo w inny sposób doprowadzić do śmierci takich zbrodniarzy, oczywiście po procesie, kiedy nie będzie wątpliwości, że dokonali ludobójstwa. Nie miałabym wyrzutów sumienia, spałabym jak dziecko. Co za potwory. Napluć w twarz to za mało. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Świat wszedł w XXI wiek tylko ludzie w XX zostali ![]() Ja zdjęcia z Buczy przeżyłam bardzo. Znaczy najpierw jak o tym się dowiedziałam to sobie pomyślałam "kurdę nic się ci Ruskie nie zmienili". Dopiero potem dotarło do mnie skala tej tragedii i że to jest realne. Ja w ogóle jak byłam nastolatką to bardzo interesowałam się tematem IIWS. Teraz coraz gorzej mi się ogląda. W ogóle smutne jest to że jak na świecie zostało już mało ludzi co pamiętają IIWS to zło powraca. Tak jakby ci ludzie co przeżyli wojne trzymali ten pokój w ryzach. Z tą odpowiedzialnością to mam marne przeczucia. Podejrzewam że gnidy zwieją do swojego kraju i nic im się wiele nie zrobi. Znaczy podejrzewam że będą procesy, wyroki wydawane bez ich schwytania, a czasem sie usłyszy że jakiś z Rosji "popełnił samobójstwo". ---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- [1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89177706]Ale jest tez druga strona medalu - wlasnie Polska np pokazala jak potrafi sie zjednoczyc i pomoc, mimo roznic i problemow z przeszlosci. Chyba jednak swiat nie jest tylko zly. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Żeby Polska się zjednoczyła to musi być źle. Albo jakaś tragedia albo musimy mieć jakiegoś wroga zewnątrz. Jak nie mamy to szukamy sobie między sobą. |
|
|
|
|
#2351 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jestem przerażona masakrą jakiej dokonują Rosjanie na Ukrainie, jednocześnie zdaję sobie sprawę, że nie da się żyć na jednej planecie, kompletnie izolując jedno z największych Państw na świecie. Moim zdaniem minie kilka lat, wspomniane 5-6 lat i trzeba będzie nauczyć się żyć na nowo. Pamietam jak w szkole uczulali nas na to, ze nie możemy winić obecnych Niemców za masakry II WŚ. Dążono do życia w unii i zgodzie, było otwarcie granic, miłość i jedność. Moim zdaniem to nierealne, aby Rosja była na stałe wykluczona z polityki światowej. |
|
|
|
|
|
#2352 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na początku wojny wydawało się ze wiesz to Putin zły, nie każdy Rosjanin jest za wojną, ze Putin odejdzie i będzie pięknie. A ostatnie kilkanaście dni to się okazało że to nie tylko Putin jest zły, ze żołnierze rosyjscy to też straszni bandyci. Okazał się że dużo Rosjan jest za wojną i to nawet ci co mieszkają np w Europie i nie są skazani tylko na propagandę. Okazał się ze nawet jeśli Putin odejdzie to na jego miejsce pojawi się ktoś inny z jego poglądami. A jeżeli świat zapomni to oni się "odbiją" i zrobią taką armie że wyrżną wszystkich. Dlatego ważne jest żeby do Rosji nie pchać pieniędzy. Mi się wydaje że jednak wielu Niemców szczerze zrozumiało że II wojna to był dramat. Oni się wstydzą swojego udziału w IIWS, a Rosjanie są z tego dumni. |
|
|
|
|
|
#2353 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Brzmi cynicznie, ale taka prawda. W zasadzie (i na szczęście) nie możemy odmówić pomocy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2354 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Rosjanie natomiast swojej mrocznej przeszłości nie chcą pamiętać. Jakiś parę lat temu czytałam książki tego autora Siergiej Lebiediew, to przy okzji dowiedziałam, że mówienie o gułagach i innych mniej przyjemnych kawałkach historii Rosji, nie jest tam mile widziane. Zwłaszcza od kiedy Putin doszedł do władzy. Edytowane przez Alekto123 Czas edycji: 2022-04-08 o 17:03 |
|
|
|
|
|
#2355 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2356 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#2357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2358 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#2359 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ---------- W ogole chcialam wam powiedziec, ze w Niemczech nadal w tym tygodniu debatowano nad obowiazkiem szczepien. Cos o czym cala Europa juz nie mysli. Probowali opchnac obowiazek szczepien dla ludzi 60+. Na szczescie obok lewicy i afd przeciwko opowiedziala sie tez partia CDU i czesc FDP, dzieki temu to nie przeszlo. Dzisiaj z kolei ukazaly sie wyniki badan z ktorych wynika ze maseczki szkodza dzieciom. Takze tego.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2360 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89178350]A nie myslalas zeby nie inwestowac w wymiane ogrzewania w domu tylko ocieplic budynek?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ---------- W ogole chcialam wam powiedziec, ze w Niemczech nadal w tym tygodniu debatowano nad obowiazkiem szczepien. Cos o czym cala Europa juz nie mysli. Probowali opchnac obowiazek szczepien dla ludzi 60+. Na szczescie obok lewicy i afd przeciwko opowiedziala sie tez partia CDU i czesc FDP, dzieki temu to nie przeszlo. Dzisiaj z kolei ukazaly sie wyniki badan z ktorych wynika ze maseczki szkodza dzieciom. Takze tego.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Ja bym ten piec zostawila ale musze go wymienic tak czy siak do konca roku. Myśle ,ze sporo ludzi ma teraz niezłą zagwozdke Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2361 |
|
Konto usunięte
|
23 stopnie to wręcz upał. Ja wiem, ze mozna lubic cieplo, ale takie temp to nie tylko nieekonomiczne, ale i nieekologiczne
|
|
|
|
|
#2362 |
|
Zakorzenienie
|
[1=1f523025fec1a137a503b95 38176c8d184ddfe4a_6265d68 40ddc6;89178473]23 stopnie to wręcz upał. Ja wiem, ze mozna lubic cieplo, ale takie temp to nie tylko nieekonomiczne, ale i nieekologiczne[/QUOTE]Nie powiedziałabym, ze to upał.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2363 |
|
Konto usunięte
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89177427]Z tego co wiem to te czolgi ''Marder'' sa uzywane do innych zadan NATO i Niemcy nie moga same podjac decyzji o wydaniu ich, tylko musieliby otrzymac zgode NATO.
Ale slyszalam to juz kilka dni temu i nie wiem czy nikt sie nie stara o te zgode od NATO czy o co chodzi.[/QUOTE] Ale jakie teraz NATO ma inne zadania? "Niemcy rozważają wysłanie lekkich czołgów Marder, wyposażonych w pociski przeciwpancerne. Niemiecka spółka zbrojeniowa Rheinmetall zasygnalizowała, że może dostarczyć 100 takich czołgów, które obecnie stoją na terenie firmy. Politycy dyskutują również o możliwości przekazanie Ukraińcom światowej klasy ciężkich czołgów Leopard." Jakoś Czechy potrafiły czołgów Ukrainie wysłać. Ukrainie będzie ciężko odeprzeć Rosyjska zmasowana ofensywę bez ciężkiego sprzętu. |
|
|
|
|
#2364 |
|
Konto usunięte
|
Goczek a to mnie nie pytaj jakie to magiczne inne zadania NATO, bo nie wiem.
Sama sie wkurzam bo pomoc powinna plynac szybciej i sprawniej a tutaj maja czas sie spotykac, plotkowac, ale nikt nie podejmuje zadnych decyzji. Dzisiaj np. Johnson i Scholz sie spotkali. Za duzo nie wymyslili. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2365 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
.
|
||
|
|
|
|
#2366 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2367 |
|
Wtajemniczenie
|
A czy wiadomo jak wyglada obecne podejscie do pandemii covid w innych krajach? Czy pandemia skonczyla sie, tak jak w Polsce? Czy robi sie jeszcze powszechne testy na covid, czy sa oddziały szpitalne typowo covidowe?
|
|
|
|
|
#2368 |
|
Konto usunięte
|
No tak, ale zarowno Niemcy po II w.sw. jak i Japonia zostaly spacyfikowane.
Wlasnie dlatego np. do dzisiaj niemiecki minister obrony to od wielu lat kobieta bez wyksztalcenia wojskowego. Wspominalam tutaj jakis czas temu ze jak niemiecki minister zdaje sie spraw zagranicznych lata temu chcial wyslac wojska na balkany (chyba do Albanii), to zostal obrzucony farba. Dlatego wlasnie to wojsko jest takie zaniedbane i niedofinansowane. Japonia ma tylko sily samoobrony (ktore co prawda sa jedna z wiekszych sil - nie ze wzgledu na liczebnosc, ale na wyposazenie), teoretycznie tylko defensywne. Oczywiscie wiele lat minelo i to sie nieco rozluznilo. Ale i Japonia miala mocna pacyfikacje w Hiroszimie i Nagasaki. Wiec jednak konsekwencje byly. W sumie to jedynym krajem, ktory konsekwencji nie poniosl, byl Zwiazek Radziecki, ktory poprzez wywozki na Syberie i inne zbrodnie wojenne za czasow Stalina mial na swoim koncie porownywalna liczbe ofiar co Hitler. No i teraz mamy dalsza czesc. Edytowane przez 4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76 Czas edycji: 2022-04-09 o 10:44 |
|
|
|
|
#2369 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89178818]No tak, ale zarowno Niemcy po II w.sw. jak i Japonia zostaly spacyfikowane.
Wlasnie dlatego np. do dzisiaj niemiecki minister obrony to od wielu lat kobieta bez wyksztalcenia wojskowego. Wspominalam tutaj jakis czas temu ze jak niemiecki minister zdaje sie spraw zagranicznych lata temu chcial wyslac wojska na balkany (chyba do Albanii), to zostal obrzucony farba. Dlatego wlasnie to wojsko jest takie zaniedbane i niedofinansowane. Japonia ma tylko sily samoobrony (ktore co prawda sa jedna z wiekszych sil - nie ze wzgledu na liczebnosc, ale na wyposazenie), teoretycznie tylko defensywne. Oczywiscie wiele lat minelo i to sie nieco rozluznilo. Ale i Japonia miala mocna pacyfikacje w Hiroszimie i Nagasaki. Wiec jednak konsekwencje byly. W sumie to jedynym krajem, ktory konsekwencji nie poniosl, byl Zwiazek Radziecki, ktory poprzez wywozki na Syberie i inne zbrodnie wojenne za czasow Stalina mial na swoim koncie porownywalna liczbe ofiar co Hitler. No i teraz mamy dalsza czesc.[/QUOTE]Belgia i Turcja też nigdy nie odpowiedziały za swoje zbrodnie, a spokojnie można je przyrównać do holokaustu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2370 | |
|
Challenge(r) me!
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:30.

). 

- każdy z tych pseudo wojaków razem z całą rodziną powinien oddać życie...

Cos o czym cala Europa juz nie mysli. Probowali opchnac obowiazek szczepien dla ludzi 60+. Na szczescie obok lewicy i afd przeciwko opowiedziala sie tez partia CDU i czesc FDP, dzieki temu to nie przeszlo. Dzisiaj z kolei ukazaly sie wyniki badan z ktorych wynika ze maseczki szkodza dzieciom. Takze tego.
.