|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2371 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 4.
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89178818]No tak, ale zarowno Niemcy po II w.sw. jak i Japonia zostaly spacyfikowane.
Wlasnie dlatego np. do dzisiaj niemiecki minister obrony to od wielu lat kobieta bez wyksztalcenia wojskowego. Wspominalam tutaj jakis czas temu ze jak niemiecki minister zdaje sie spraw zagranicznych lata temu chcial wyslac wojska na balkany (chyba do Albanii), to zostal obrzucony farba. Dlatego wlasnie to wojsko jest takie zaniedbane i niedofinansowane. Japonia ma tylko sily samoobrony (ktore co prawda sa jedna z wiekszych sil - nie ze wzgledu na liczebnosc, ale na wyposazenie), teoretycznie tylko defensywne. Oczywiscie wiele lat minelo i to sie nieco rozluznilo. Ale i Japonia miala mocna pacyfikacje w Hiroszimie i Nagasaki. Wiec jednak konsekwencje byly. W sumie to jedynym krajem, ktory konsekwencji nie poniosl, byl Zwiazek Radziecki, ktory poprzez wywozki na Syberie i inne zbrodnie wojenne za czasow Stalina mial na swoim koncie porownywalna liczbe ofiar co Hitler. No i teraz mamy dalsza czesc.[/QUOTE] Zostały spacyfikowane, bo były w bezpośrednim konflikcie z mocarstwami (USA, UK, ZSRR), to po prostu były konflikty zbrojne, które ktoś musiał wygrać. Rosja jest w bezpośrednim konflikcie z Ukrainą, która wpływy ma marginalne. Myślę, że żaden kraj nie poświęci swoich interesów na rzecz Ukrainy, z dobroci serca. Temat się rozmyje, i wszystko wróci do "normy". Co mnie nie cieszy, bo w naszym interesie byłoby niestety - jakkolwiek makabrycznie to brzmi - zrównać Rosję z ziemią. A to się nigdy nie stanie, bo oni dysponują atomówką i z ziemią zrównane byłoby dosłownie wszystko. |
|
|
|
|
#2372 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
W szpitalach przyjmują tylko z testem, nagłe przypadki są testowane przy przyjęciu. Planuje się leczyć pozytywnych pacjentów na normalnych oddziałach (jeśli nie trafili do szpitala z powodu Covida), oczywiście w izolatkach. Padł projekt obowiązkowych szczepień. Minister zdrowia zapowiada kolejny lockdown jesienią. Wiekszosc ludzi chodzi w maskach pomimo zniesienia tego nakazu w sklepach. |
||
|
|
|
|
#2373 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2374 |
|
Konto usunięte
|
W niedzielę rano na terenie każdego województwa zawyją systemy alarmowe. Nie ma to jednak związku z wojną w Ukrainie. Jest to "akcja w hołdzie Ofiarom Katastrofy Smoleńskiej".
Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji przekazał w mediach społecznościowych, że w niedzielę 10 kwietnia o 8:41 zawyją syreny alarmowe w całej Polsce w hołdzie ofiarom katastrofy smoleńskiej. Ta akcja to z powodu okrągłej, dwunastej rocznicy, jak mniemam. Jarosław znowu grzeje wypadek lotniczy na całego, poczuł zew. Będzie się działo, wybory idą https://wiadomosci.wp.pl/w-niedziele...6307802876544a Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2022-04-09 o 11:08 |
|
|
|
|
#2375 |
|
Konto usunięte
|
Szok. W Polsce jutro o 8:41 maja na 3 minuty zawyc syreny, zeby uczcic ofiary katastrofy smolenskiej. Juz sie niektore miasta wylamuja, ze nie beda wprowadzac takich dzialan, bo mamy aktualnie w Polsce 2 miliony straumatyzowanych Ukraincow, ktorym sie od tego dzwieku moga uruchomic traumy.
|
|
|
|
|
#2376 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89178818]
Wlasnie dlatego np. do dzisiaj niemiecki minister obrony to od wielu lat kobieta bez wyksztalcenia wojskowego. [/QUOTE] A przepraszam, jakie to ma znaczenie, że kobieta? Penis daje jakieś ekstra kompetencje do zarządzania wojskiem? Szojgu również nie ma wykształcenia - ani doświadczenia - wojskowego, a te wszystkie rosyjskie medale są czysto ozdobne. |
|
|
|
|
#2377 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89178855]Szok. W Polsce jutro o 8:41 maja na 3 minuty zawyc syreny, zeby uczcic ofiary katastrofy smolenskiej. Juz sie niektore miasta wylamuja, ze nie beda wprowadzac takich dzialan, bo mamy aktualnie w Polsce 2 miliony straumatyzowanych Ukraincow, ktorym sie od tego dzwieku moga uruchomic traumy.[/QUOTE]
Myślę, że w kontekście tego co się dzieję za naszą granicą, to nawet Polacy, którzy nie usłyszeliby wcześniej o tej akcji, mogliby się nieźle przestraszyć. |
|
|
|
|
#2378 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2379 |
|
Zakorzenienie
|
Amerykanie tez mają swoje za uszami. Czy zrzucenie atomowek na Japonie nie bylo ludobójstwem ? A trajtowanie rdzennej ludnosci ? Obrońcy demokracji ...a knucie i mieszanie w Iranie ,Syrii czy Afganistanie
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez robcia Czas edycji: 2022-04-09 o 12:12 |
|
|
|
|
#2380 |
|
Zadomowienie
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89178855]Szok. W Polsce jutro o 8:41 maja na 3 minuty zawyc syreny, zeby uczcic ofiary katastrofy smolenskiej. Juz sie niektore miasta wylamuja, ze nie beda wprowadzac takich dzialan, bo mamy aktualnie w Polsce 2 miliony straumatyzowanych Ukraincow, ktorym sie od tego dzwieku moga uruchomic traumy.[/QUOTE]
W PiS muszą mieć poważne ograniczenia emocjonalno-umysłowe, żeby wpaść na taki pomysł. Tak, puśćmy syreny alarmowe. Striggerujmy dzieci, które takie syreny słyszały na Ukrainie i bomby mogące im spaść na głowę były realną koszmarną rzeczywistością. Doskonały pomysł |
|
|
|
|
#2381 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-20 o 00:15 |
|
|
|
|
#2382 |
|
Zakorzenienie
|
Jakbym tu teraz nie przeczytała o tej jutrzejszej akcji syren, to bym się chyba sama jutro za przeproszeniem zesrała , ze u nas tez wojna.
![]() Co za głupi pomysł. U nas chyba nawet straż przestała używać syren przy wyjazdach z remizy, bo faktycznie od miesiąca jakoś nie słyszałam. A czasami słyszałam wycie bo remiza niedaleko. I normalnie człowieka to niepokoi, a co dopiero w takiej sytuacji
|
|
#2383 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2384 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#2385 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W uk maseczki przestaly obowiazywac gdzies w marcu, zniesiono kwarantanne i izolacje oraz ograniczenia podrozne i obowiazek testow, a od zeszlego tygodnia nie ma juz bezplatnych testow PCR ani lateral (chyba, ze sie jest w grupie wysokiego ryzyka). Firmy wrocily juz do normalnego funkcjonowania i moja jako jedna z ostatnich znosi obowiazek testowania i izolacji i juz nie ma ze ‘covid to posiedze w domu’. |
|
|
|
|
|
#2386 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89178854]W niedzielę rano na terenie każdego województwa zawyją systemy alarmowe. Nie ma to jednak związku z wojną w Ukrainie. Jest to "akcja w hołdzie Ofiarom Katastrofy Smoleńskiej".
Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji przekazał w mediach społecznościowych, że w niedzielę 10 kwietnia o 8:41 zawyją syreny alarmowe w całej Polsce w hołdzie ofiarom katastrofy smoleńskiej. Ta akcja to z powodu okrągłej, dwunastej rocznicy, jak mniemam. Jarosław znowu grzeje wypadek lotniczy na całego, poczuł zew. Będzie się działo, wybory idą https://wiadomosci.wp.pl/w-niedziele...6307802876544a[/QUOTE]Ja pierdykam ![]() ![]() dobrze ze u mnie na dzielni żadnych syren nie słychać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2387 | ||
|
Zakorzenienie
|
[1=1f523025fec1a137a503b95 38176c8d184ddfe4a_6265d68 40ddc6;89178473]23 stopnie to wręcz upał. Ja wiem, ze mozna lubic cieplo, ale takie temp to nie tylko nieekonomiczne, ale i nieekologiczne[/QUOTE]No ja bym się ugotowała w takiej temperaturze.
![]() Ale bez przesady, każdy ma coś. Nie da się żyć w pełni ekologicznie. Jeden potrzebuje nagrzane w domu, drugi często lata samolotem, trzeci zużywa dużo jednorazowych produktów, a czwarty je dużo mięsa. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ---------- Cytat:
Niech mi teraz ktoś spojrzy w oczy i powie, że ten cały covidowy szał to nie był pod publiczkę. I dare you. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- [1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89178854]W niedzielę rano na terenie każdego województwa zawyją systemy alarmowe. Nie ma to jednak związku z wojną w Ukrainie. Jest to "akcja w hołdzie Ofiarom Katastrofy Smoleńskiej". Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji przekazał w mediach społecznościowych, że w niedzielę 10 kwietnia o 8:41 zawyją syreny alarmowe w całej Polsce w hołdzie ofiarom katastrofy smoleńskiej. Ta akcja to z powodu okrągłej, dwunastej rocznicy, jak mniemam. Jarosław znowu grzeje wypadek lotniczy na całego, poczuł zew. Będzie się działo, wybory idą https://wiadomosci.wp.pl/w-niedziele...6307802876544a[/QUOTE]Oni są normalni? Jakbym nie wiedziała, to bym pomyślała, że Rosjanie weszli do nas. Kto tak robi? Ten człowiek powinien się leczyć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ---------- Cytat:
Znaczy to nie jest takie proste, bo zrzucenie atomówek na H i N było straszne, ale wojna konwencjonalna pochłonęłaby więcej ofiar, a tak to było "czysto" i szybko. Nie bronię tej decyzji, ale niestety nic nie jest czarno-białe. Ale Amerykanie mają _bardzo_ dużo za uszami. Aż im zazdroszczę takiego odklejenia od realiów wojny, że Pearl Harbor i 9/11 uważają za największe okropieństwa na świecie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#2388 |
|
Konto usunięte
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89178854]W niedzielę rano na terenie każdego województwa zawyją systemy alarmowe. Nie ma to jednak związku z wojną w Ukrainie. Jest to "akcja w hołdzie Ofiarom Katastrofy Smoleńskiej".
Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji przekazał w mediach społecznościowych, że w niedzielę 10 kwietnia o 8:41 zawyją syreny alarmowe w całej Polsce w hołdzie ofiarom katastrofy smoleńskiej. Ta akcja to z powodu okrągłej, dwunastej rocznicy, jak mniemam. Jarosław znowu grzeje wypadek lotniczy na całego, poczuł zew. Będzie się działo, wybory idą https://wiadomosci.wp.pl/w-niedziele...6307802876544a[/QUOTE] Wiecie co, żeby jeszcze te dziady byli pozbawieni tylko empatii, to pół biedy, w trudnych czasach akurat ta emocja bywa zbędna, ale oni do kompletu nie mają ani krzty rozumu. Niby po co mają wyć syreny alarmowe? Żeby się Kaczor poczuł ważny czy o co chodzi? Od kiedy rocznice jakichkolwiek tragedii obchodzi się wyciem syren? |
|
|
|
|
#2389 |
|
Zakorzenienie
|
Ciekawe, czy kaczyńskiemu już gul skacze, jak widzi, że kolejne miasta wycofują się z odpalania jutro syren alarmowych
Mam nadzieję, że z tego pomysłu zrezygnuje ich jak najwięcej.
|
|
|
|
|
#2390 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://spottedlublin.pl/lublin-wars...e-10-kwietnia/ Czy ktoś może mi przypomnieć (bo pamięć ludzka bywa zawodna i nie odrzucam z góry takiej możliwości)- czy przy okazji poprzednich rocznic wyły syreny? ---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- W Lublinie inwentaryzacja była chyba w marcu. Da się to zrobić bez uruchamiania dźwięku, po cichu. Faktycznie, najpierw pisali, że będą wyć syreny, ale potem jakoś ogarnęli, że da się to zrobić inaczej. |
|
|
|
|
|
#2391 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#2392 |
|
Zadomowienie
|
Tak, tylko to jest Warszawska tradycja. A teraz będzie, bo tak. Bo tak sobie głupio wymyślili. To nawet nie będzie okrągła rocznica.
W obecnej sytuacji, kiedy za wschodnią granicą mamy wojnę i w Polsce są dzieci Ukraińskie potrafiące chować się pod ławką na dźwięk dzwonka szkolnego, powiedzieć, że to nietakt, to mało. |
|
|
|
|
#2393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
|
|
|
|
#2394 |
|
Konto usunięte
|
Ten pomysł jest tak głupi, że aż nie wiem, co powiedzieć.
|
|
|
|
#2395 |
|
Zakorzenienie
|
[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89179055] Od kiedy rocznice jakichkolwiek tragedii obchodzi się wyciem syren?[/QUOTE]
Od zawsze? Przecież zawsze przy największych, najważniejszych, państwowych wydarzeniach/ żałobach narodowych/katastrofach/rocznicach wyły syreny.
Edytowane przez britnay Czas edycji: 2022-04-09 o 16:36 |
|
|
|
|
#2396 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nic innego sobie nie przypominam. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#2397 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#2398 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#2399 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z tego co pomiętam to jakieś 35 lat temu wyły w okolicach 1 Maja. Teraz bywa że 1 sierpnia, ale nie w całym kraju. Po śmierci papieża biły dzwony to pamiętam. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#2400 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Gdybym nie wyczytała o tym na wizażu to 3 minutowe wycie syreny o 8.41 w niedzielę rano zaniepokoiłoby mnie w kontekście obecnej sytuacji i zastanawiałabym się co się dzieje. Aktualnie jestem w PL i mam nadzieję, że Gdańsk się wyłamie z tych przymusowych obchodów rocznicy. Pamiętam dzień, w którym prezydencki samolot się rozbił. I pamiętam, że wtedy czułam szacunek należny zmarłej głowie państwa, nawet jeśli się na tę osobę nie głosowało. Tylko ze szybciutko ktoś ten szacunek zamienił w zwyczajną szopkę i robi to co miesiąc od 12 lat. Już starczy tych jasełek.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:44.

Mam nadzieję, że z tego pomysłu zrezygnuje ich jak najwięcej.