Starania o dziecko od 2022 - Strona 75 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2022-05-28, 11:56   #2221
ateris
Zakorzenienie

Dot.: Starania o dziecko od 2022

[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;89236971]Ja biorę foliany, witaminę D, magnez. Dodatkowo codziennie jem łyżkę siemienia lnianego, łyżeczkę oleju z wiesiołka. Ktoś pisał, że olej z wiesiołka pomaga na suchość pochwy, ja nie zauważyłam żadnej różnicy. Jem taki spożywczy, nie w kapsułkach. Może kapsułki mają jakąś większą moc, nie wiem, może spróbuję w przyszłości.
Wczoraj albo przedwczoraj miałam owulację, były działania, ale wczoraj niechcący wyszła nam całkiem fajna imprezka z wieloma % ciekawe, czy to nie wpłynie negatywnie na szanse powodzenia.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Sporo dzieci powstało po takich imprezkach więc trzymam kciuki!

Ja też dziś się wybieram na małe wyjście drinkowe z koleżankami.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
ateris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-05-28, 16:59   #2222
Caro_Carolla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez natkurka Pokaż wiadomość
Ja tez nie myslalam ze bedzie latwo w sensie daej nie uwazam ze to latwe mimo ze sie staramy dwa cykle i nie moge tutaj absolutnie mowic ze to trudne/ latwe etc. Bardzo duzo par ma teraz problemy z plodnoscią wiec sama tez wiedzialam i wiem ze to moze nie byc latwe aczkolwiek wiedza to jedna a nadzieja to drugie i wlasnie ta nadzieja i wiara ze sie szybko uda to chyba wiekszosci z Nas daje w kosc

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ja mam 36 lat ale byłam głębokiej wiary, że to się zdarzy szybko. Poki co 5 cykl i w perspektywie badanie drożności a moj facet swojego arsenalu. Też miałam wiedzę, że wszystko trwa ale mimo to jakoś chciałam wierzyć, że jak tyle lat się angażowałam w antykoncepcje to bez nie od razu zajde No cóż. Życie weryfikuje poglądy a mi się dłuży.

Caro_Carolla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-05-28, 18:51   #2223
Nimfa20Melman
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ateris Pokaż wiadomość
Ja to w ogóle nigdy nie chciałam mieć dzieci Zachciało mi się dopiero jakoś 2 lata temu. Ale to chyba też kwestia zmiany partnera po części. Chcę właśnie z nim!

Ogólnie to zawsze lubiłam dzieci, ponoć odkąd skończyłam rok, to aż się trzęsłam na ich widok, zawsze chciałam się z nimi bawić i oddawałam nawet gumy z buzi.
Później dużo dzieci bawiłam u rodziny i znajomych- i wtedy dzieci za mną płakały Córki sąsiadki nie chciały chodzić z nią do domu i była trochę zazdrosna

Później miałam okres 'buntu' -dzieci nie chciałam, bo byłam wolna, spałam ile chciałam, nie byłam zależna od nich itd.

No a teraz zmieniłam zdanie. Miałam w pracy kolegę, bardzo mi się podobał i też brałam go na potencjalnego ojca
No ale teraz mam obecnego partnera i bardzo bym chciała mieć dziecko z nim. Szczególnie jak widzę, jaki kontakt ma z chrześnicą
Nimfa20Melman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-05-28, 21:51   #2224
natkurka
Wtajemniczenie

Cytat:
natkurka nie analizuj już tych kresek tylko działajcie

Już mi się dzisiaj odniechcialo, dzizas czy Was tez nikt tak nie wyprowadza z rownowagi jak Wasz wlasny facet? Udusic to malo.

natkurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-05-28, 22:03   #2225
ateris
Zakorzenienie

Cytat:
Już mi się dzisiaj odniechcialo, dzizas czy Was tez nikt tak nie wyprowadza z rownowagi jak Wasz wlasny facet? Udusic to malo.

O nie akurat teraz.

Stary 2022-05-29, 08:57   #2226
natkurka
Wtajemniczenie

Cytat:
O nie akurat teraz.

Nooo. Tzn nie rozpaczam bo ten cykl mi dal duzo informacji o swoim ciele wiec juz zaczynam troche lepiej siebie ogarniac wiec ciesze sie z monitoringu i z tych testow ze pokazuja spojne info. Wczesniej bylam pewna ze owu mam gdzies 11 dnia i tez tak celowalismy.

No coz, wkurzyl mnie i tyle. Ogolnie moj maz ma duzo stresu, prowadzi swoj biznes. Ja pracuje w firmie IT wiec mam spokojniej, jestem wyrozumiala dla niego albo przynajmniej sie stralam ale jak ktos wstal lewą nogą i ciągle cos mu nie pasuje to chwile jestem wyrozumiala ale pozniej jestem juz zła i wnerwiona i mi sie wszystkiego odniechciewa bo tylko mnie irytuje

Stary 2022-05-29, 18:07   #2227
MadziQ6
Zakorzenienie

Cytat:
Nooo. Tzn nie rozpaczam bo ten cykl mi dal duzo informacji o swoim ciele wiec juz zaczynam troche lepiej siebie ogarniac wiec ciesze sie z monitoringu i z tych testow ze pokazuja spojne info. Wczesniej bylam pewna ze owu mam gdzies 11 dnia i tez tak celowalismy.

No coz, wkurzyl mnie i tyle. Ogolnie moj maz ma duzo stresu, prowadzi swoj biznes. Ja pracuje w firmie IT wiec mam spokojniej, jestem wyrozumiala dla niego albo przynajmniej sie stralam ale jak ktos wstal lewą nogą i ciągle cos mu nie pasuje to chwile jestem wyrozumiala ale pozniej jestem juz zła i wnerwiona i mi sie wszystkiego odniechciewa bo tylko mnie irytuje

Rozumiem cię doskonale mam tak samo jak mnie mój też wkurzywyczekuje tego okresu jak zbawieniapoczyniamy już starania ale przed okresem wiem że nic z tego niewyjdzie więc chciałabym żeby już przyszedł i wtedy jakieś szanse będą

MadziQ6 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2022-05-29, 19:24   #2228
natkurka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MadziQ6 Pokaż wiadomość
Rozumiem cię doskonale mam tak samo jak mnie mój też wkurzywyczekuje tego okresu jak zbawieniapoczyniamy już starania ale przed okresem wiem że nic z tego niewyjdzie więc chciałabym żeby już przyszedł i wtedy jakieś szanse będą

No faceci zawsze cos odawala ze sie odniechciewa. Wogole nasze podejscie do seksu sie rozni w sensie mowie o kobietach i mezczyznach. My potrzebujemy troche czegos innego a oni dzialaja dosc instynktownie no i jak mnie zirytuje to amen. Po zalotach

Stary 2022-05-30, 08:02   #2229
MadziQ6
Zakorzenienie

Cytat:
No faceci zawsze cos odawala ze sie odniechciewa. Wogole nasze podejscie do seksu sie rozni w sensie mowie o kobietach i mezczyznach. My potrzebujemy troche czegos innego a oni dzialaja dosc instynktownie no i jak mnie zirytuje to amen. Po zalotach

O tak tak!My potrzebujemy delikatności romantycznosci, a oni jak to się mówi przelecą wszystko co by nie spieprzalo na drzewo mogą zawsze i wszędzie a jak właśnie kobiecie nadepnie na piętę to już się odechciewa wszystkiego

Stary 2022-05-30, 08:35   #2230
ateris
Zakorzenienie

Cytat:
O tak tak!My potrzebujemy delikatności romantycznosci, a oni jak to się mówi przelecą wszystko co by nie spieprzalo na drzewo mogą zawsze i wszędzie a jak właśnie kobiecie nadepnie na piętę to już się odechciewa wszystkiego

Oj nie uogólniałabym aż tak, że wszystko przelecą Są też normalnie faceci.

Stary 2022-05-30, 09:11   #2231
Caro_Carolla
Raczkowanie

Cytat:

Kwestia faceta. U nas to on jest strona romantyczna 🤪

Stary 2022-05-30, 10:12   #2232
natkurka
Wtajemniczenie

Starania o dziecko od 2022

Cytat:
Oj nie uogólniałabym aż tak, że wszystko przelecą Są też normalnie faceci.

nie chodzilo mi o to chodzilo mi o fakt ze u Nas kobiet seks mozna powiedziec ze zaczyna sie w glowie, potrzebujemy bezpieczenstwa i ogolnie dobrych warunkow emocjonalnych. Przynajmniej ja tak mam. Faceci rowniez ale u Nich biologia jest taka ze latwiej jest im to ogarnąc, szybciej są w stanie się podniecic itp. Aż tak wielu warunków nie potrzebują spełnić zeby to ogarnac. Nie traktuje ich przedmiotowo, że mogą wszystko i wszędzie. Bardziej chodzilo mi o biologię i o sam akt współżycia bez generalizowania że są tacy czy siacy
U nas jest tak że własnie ja potrzebuje dogodnych warunków do tego, nie potrafie sie zrelaksowac i osiagnac pelnej satysfakcji jesli np coś mi siedzi w glowie, ktoś jest za ścianą itp. Zauważyłam że mój mąż działa bardziej instynktownie, takie rzeczy jak ktoś za ścianą itp nie zaprzątają mu głowy. Kłotnia pare h wczesniej też nie jest dla niego aż takim problemem, pogodzeni jesteśmy więc heja. Ja właśnie pod tym względem mam gorzej ale moze to też być kwestia mojej emocjonalności. Niemniej biologicznie różnimy się od facetów i inne rzeczy odpowiadaja u Nas za seks

Edytowane przez natkurka
Czas edycji: 2022-05-30 o 10:18
Stary 2022-05-30, 11:36   #2233
ateris
Zakorzenienie

Ważne byle się nie kłócić w czasie kolejnych dni płodnych Ja w weekend powinnam mieć okres i lecę z czerwcowym cyklem nr 6.

Stary 2022-05-30, 11:55   #2234
natkurka
Wtajemniczenie

Cytat:
Ważne byle się nie kłócić w czasie kolejnych dni płodnych Ja w weekend powinnam mieć okres i lecę z czerwcowym cyklem nr 6.

ale jest jakas szansa na dwie kreski z tego co kojarze W czerwcu u mnie owulacja wypada w moje urodziny, fajnie by bylo

Biore oeparol i z racji tego ze nie ma szans na nic bede go brala caly cykl, fajnie mi dziala na cere bede go brac w mniejszej dawce bo trocje drogo to wychodzi jak 6 tabletek na dzien.

Stary 2022-05-30, 12:24   #2235
ateris
Zakorzenienie

Cytat:
ale jest jakas szansa na dwie kreski z tego co kojarze W czerwcu u mnie owulacja wypada w moje urodziny, fajnie by bylo

Biore oeparol i z racji tego ze nie ma szans na nic bede go brala caly cykl, fajnie mi dziala na cere bede go brac w mniejszej dawce bo trocje drogo to wychodzi jak 6 tabletek na dzien.

Wg mnie w tym nie ma szans Czekam na okres i tyle. Owulacja w urodziny brzmi dobrze

Tak, oeparol jest fajny na cerę Ale fakt, że jest drogi i tez zmniejszałam dawkę. W sumie może bym i wróciła do niego, ale mam na wakacje pewne postanowienie: zjeść do końca wszystko co łykam i zrobić sobie wakacje od wszelkich tabletek .

No może zostawię tylko folik.

Edytowane przez ateris
Czas edycji: 2022-05-30 o 12:25
Stary 2022-05-30, 12:56   #2236
MadziQ6
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Caro_Carolla Pokaż wiadomość
Kwestia faceta. U nas to on jest strona romantyczna 🤪

U nas romantyzm jest wtedy gdy dzieci w domu niema

---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ----------

Gdzieś kiedyś słyszałam o tym operolu czy jak to się zwie?ale na co to jest?to ten olej z wiesiołka?

Stary 2022-05-30, 13:02   #2237
natkurka
Wtajemniczenie

Cytat:

---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ----------

Gdzieś kiedyś słyszałam o tym operolu czy jak to się zwie?ale na co to jest?to ten olej z wiesiołka?

Tak, to olej z wiesiolka. Podobno bardzo dobrze dziala na plodnosc wiec dlatego go zakupilam. Na allegro wychodzi calkiem fajnie po 20zl za opakowanie, w sklepie wogole nie oplaca się go zakupować. Mozna go brac tylko do owulacji po owulacji juz nie. Ja w tym miesiacu biore caly miesiac bo nie bylo szansy na zaplodnienie. U wielu dziewczyn dziala tez super na cere a to akurat mi sie przyda

Stary 2022-05-30, 13:05   #2238
MadziQ6
Zakorzenienie

A tego ile razy dziennie się bierze??właśnie kiedys mi się obiło o uszy o nim że stosowały go osoby na płodność ale niebylam pewna czy to napewno o to ci chodzi

Stary 2022-05-30, 13:14   #2239
natkurka
Wtajemniczenie

Cytat:
A tego ile razy dziennie się bierze??właśnie kiedys mi się obiło o uszy o nim że stosowały go osoby na płodność ale niebylam pewna czy to napewno o to ci chodzi

Biore 3 razy dziennie po dwie tabletki tak jak wspomnialam - do owulacji a jesli jest potencjalna szansa na zaplodnienie to od razu odstawiamy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-05-30, 14:29   #2240
ateris
Zakorzenienie

Cytat:

W jakim wieku masz dzieciaki?

Stary 2022-05-30, 16:18   #2241
MadziQ6
Zakorzenienie

Cytat:
W jakim wieku masz dzieciaki?

11lat,3lata i 1,4

Stary 2022-05-30, 16:39   #2242
natkurka
Wtajemniczenie

Dziewczyny

dziewczyny mialam kolejna wizyte zeby potwierdzić że pęcherzyk pęknie i ze wszystko jest okej. Wlasnie wyszlam z wizyty i musze isc kolejny raz w czwartek, poniewaz jak sie okazało pęcherzyk nie pękł ale rośnie. W czwartek miał 15mm, dzisiaj 22mm. Lekarz mówi ze to dobra przeslanka i byc moze pęknie ale jesli nie to byc moze mam cykl bezowulacyjny… kurcze juz dwa razy monitorowalam owulacje. Raz bylam w ideanym momencie kiedy bylam podczas owulacji i lekarka powiedziala ze idealne warunki do starania sie ( tylko wtedy nawet o tym nie myslelismy). Innym razem u innej lekarki ktora sie zmienila - tez zaproponowala monitoring owulacji bo w zasadzie wtedy mialam takie cykle na granicy regularnosci bo w ubieglych miesiacach raz mialam 26 a w kolejnym 31 i powiedziala ze warto sobie to sprawdzic. Sprawdzilam i wszystko bylo okej. Pecherzyk pekl.

Lekarz powiedzial ze w czwartek wszystkiego sie dowiemy. Pecherzyk rosnie wiec to okej, ale nalezy to monitorowac bo niepiekniety pecherzyk moze sie zmienic w niegrozna torbiel. Torbiel to nie problem ale powiedzial ze pod katem staran to juz ma znaczenie. I wiecie co? Tak sie zastanawiam poniewaz pierwszy raz w zyciu jem wiesiolka na plodnosc ( oeoparol) i tak sie zastanawiam czy czasem to mi nie wydluzulo cyklu. Wspomnialam lekarzowi ze robilam tez testy owu i ze bolal mnie jajnik ale powiedzial ze mogl bolec bo rosnie co widac na usg. No nic w czwartek sie wszystkiego dowiem, takze jeszcze wracam do gry. Z tym ze teraz juz nic nie wiem o swoim ciele, straszne psikusy mi plata..

Stary 2022-05-30, 16:50   #2243
MadziQ6
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny

dziewczyny mialam kolejna wizyte zeby potwierdzić że pęcherzyk pęknie i ze wszystko jest okej. Wlasnie wyszlam z wizyty i musze isc kolejny raz w czwartek, poniewaz jak sie okazało pęcherzyk nie pękł ale rośnie. W czwartek miał 15mm, dzisiaj 22mm. Lekarz mówi ze to dobra przeslanka i byc moze pęknie ale jesli nie to byc moze mam cykl bezowulacyjny… kurcze juz dwa razy monitorowalam owulacje. Raz bylam w ideanym momencie kiedy bylam podczas owulacji i lekarka powiedziala ze idealne warunki do starania sie ( tylko wtedy nawet o tym nie myslelismy). Innym razem u innej lekarki ktora sie zmienila - tez zaproponowala monitoring owulacji bo w zasadzie wtedy mialam takie cykle na granicy regularnosci bo w ubieglych miesiacach raz mialam 26 a w kolejnym 31 i powiedziala ze warto sobie to sprawdzic. Sprawdzilam i wszystko bylo okej. Pecherzyk pekl.

Lekarz powiedzial ze w czwartek wszystkiego sie dowiemy. Pecherzyk rosnie wiec to okej, ale nalezy to monitorowac bo niepiekniety pecherzyk moze sie zmienic w niegrozna torbiel. Torbiel to nie problem ale powiedzial ze pod katem staran to juz ma znaczenie. I wiecie co? Tak sie zastanawiam poniewaz pierwszy raz w zyciu jem wiesiolka na plodnosc ( oeoparol) i tak sie zastanawiam czy czasem to mi nie wydluzulo cyklu. Wspomnialam lekarzowi ze robilam tez testy owu i ze bolal mnie jajnik ale powiedzial ze mogl bolec bo rosnie co widac na usg. No nic w czwartek sie wszystkiego dowiem, takze jeszcze wracam do gry. Z tym ze teraz juz nic nie wiem o swoim ciele, straszne psikusy mi plata..

Niestety tak jest że ciało płata psikusy, oby to zwiastowało owu a nie torbiel. Wiec jeszcze cykl niestracony i może się wam udaćco ile dni chodzisz na monitoring?

Stary 2022-05-30, 16:58   #2244
ateris
Zakorzenienie

Cytat:
11lat,3lata i 1,4

O matko trójeczka Kurcze ja bym chociaż jedno chciała żeby się udało..

Stary 2022-05-30, 17:10   #2245
natkurka
Wtajemniczenie

Cytat:
Niestety tak jest że ciało płata psikusy, oby to zwiastowało owu a nie torbiel. Wiec jeszcze cykl niestracony i może się wam udaćco ile dni chodzisz na monitoring?

Bylam w czwartek 26maja - pecherzyk mial 15 mmm. Dzisiaj 30 maja pecherzyk 22mm wiec znaczenie wiekszy. Chodze co 3dni. Pan doktor powiedzial ze ten czwartkowy to bedzie ostatni monitoring. Jak nie pęknie to bedzie to wskazywac na cykl bezoowulacyjny. A ja glupia po pozytywnym tescie na owu przestalam mierzyc temperature bo bylam przekonana ze owu byla w weekend no nic

Stary 2022-05-30, 17:16   #2246
ateris
Zakorzenienie

Cytat:
Bylam w czwartek 26maja - pecherzyk mial 15 mmm. Dzisiaj 30 maja pecherzyk 22mm wiec znaczenie wiekszy. Chodze co 3dni. Pan doktor powiedzial ze ten czwartkowy to bedzie ostatni monitoring. Jak nie pęknie to bedzie to wskazywac na cykl bezoowulacyjny. A ja glupia po pozytywnym tescie na owu przestalam mierzyc temperature bo bylam przekonana ze owu byla w weekend no nic

O kurcze czyli możecie się dzisiaj śmiało starać. Może akurat pęknie za chwilkę

W którym jesteś dniu cyklu?

Edytowane przez ateris
Czas edycji: 2022-05-30 o 17:19
Stary 2022-05-30, 17:53   #2247
natkurka
Wtajemniczenie

Starania o dziecko od 2022

Cytat:
O kurcze czyli możecie się dzisiaj śmiało starać. Może akurat pęknie za chwilkę

W którym jesteś dniu cyklu?

wlasnie w 16dc. Ciekawe, mam nadzieje ze faktycznie pęknie i ze to wina wiesiołka. Teraz poczytalam o nim opinie na tym forum i faktycznie dziewczyny odnotowaly cos podobnego. Jajnik nadal mnie lekko boli ale juz bylam pewna ze sobie wmawiam. Jednak zostaje w domy i podzialamy do czwartku bo mialam znow jechac do rodzicow bo maja mala impreze i chcialam spedzic u nich troche czasu na wsi ale zostaje

Ogolnie fajna sprawa ten monitoring owulacji. W tym przypadku nawet bym nie wiedziala ze ewentualnie moze byc cos ze mna zle. Za to 3x usg zaplace 200zl. Widzualam ze jest tez taniej gdzies wiec poszukam i moze jeszcze kiedys w przyszlosci sie wybiore

Edytowane przez natkurka
Czas edycji: 2022-05-30 o 18:52

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2022-05-30, 19:47   #2248
MadziQ6
Zakorzenienie

Cytat:
O matko trójeczka Kurcze ja bym chociaż jedno chciała żeby się udało..

Tak tak teraz chcemy czwarte nieukrywam że nudzić się nieidzie przy nich haha

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ----------

Cytat:

Wiesz co ja mierzyłam temp cały cykl żeby mieć jaśniejszy obraz ale jeszcze macie szansę więc wykorzystujcie to na maksa

---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ----------

Cytat:
wlasnie w 16dc. Ciekawe, mam nadzieje ze faktycznie pęknie i ze to wina wiesiołka. Teraz poczytalam o nim opinie na tym forum i faktycznie dziewczyny odnotowaly cos podobnego. Jajnik nadal mnie lekko boli ale juz bylam pewna ze sobie wmawiam. Jednak zostaje w domy i podzialamy do czwartku bo mialam znow jechac do rodzicow bo maja mala impreze i chcialam spedzic u nich troche czasu na wsi ale zostaje

Ogolnie fajna sprawa ten monitoring owulacji. W tym przypadku nawet bym nie wiedziala ze ewentualnie moze byc cos ze mna zle. Za to 3x usg zaplace 200zl. Widzualam ze jest tez taniej gdzies wiec poszukam i moze jeszcze kiedys w przyszlosci sie wybiore

Kiedyś wiem że dziewczyny pisały że 40-50zl za monitoring płaciły teraz więc że ceny mogły pójść nieźle w gore. Ogółem to nawet niewiem czy takie coś mają przy NFZ czy tylko prywatnie?ja ci powiem że przy poprzednich staraniach właśnie miałam późno owujacje dużo później niż jakbym się sugerowała tylko kalendarzykiem.

Stary 2022-05-30, 20:12   #2249
natkurka
Wtajemniczenie

no wlasnie teraz ceny sa rozne. Ostatnio bylam dwa razy to zaplacilam 300 zl, teraz 200 ale jesli juz to poszukam czegos tanszego.

Stary 2022-05-30, 20:42   #2250
Caro_Carolla
Raczkowanie

Cytat:
Biore 3 razy dziennie po dwie tabletki tak jak wspomnialam - do owulacji a jesli jest potencjalna szansa na zaplodnienie to od razu odstawiamy

Ja biore Prenasol DHA ale dorzucilam do zakupow na allegro ten wiesiolek a nie wiedzialam, ze to sie takie kosmiczne ilosci bierze i tylko do owulacji. Dzięki za info.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości