Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 65. - Strona 92 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-06-14, 11:41   #2731
Finlora
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 65.

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Dla mnie to nadal januszostwo, budżetówka też może być Januszem, jeśli nie daje kawałka stolika do zjedzenia. Nie zmienia to faktu, że sobie nie wyobrażam jeść i odbierać telefonów, każdy pracownik ma prawo do przerwy i wtedy nie odebrałabym żadnego telefonu ani nie siedziała nad papierami. Jem to jem.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ja jem i coś sobie czytam w tym czasie. Jem w pracy 2 posiłki i zajmuje mi to więcej niż gdybym miała iść na przepisową 15-minutową przerwę.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-06-14, 11:41   #2732
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Co jecie w pracy? Szukam pomysłu na jedzenie które nie wymaga podgrzewania i najlepiej żeby nie wymagało lodówki (bo jak coś zostawię to prawie na 100% mi zjedzą).

Ja jem jogurt z owocami i granolą, kanapki, lawasze, sałatki, owoce, koktajle, kaszę lub ryż z warzywami (jem na zimno, bo z mikrofali nie lubię), naleśniki, omlety.

A nie możecie gdzieś tego zgłosić? Ja bym pakowała w jakieś worki plus podpisywała i przykleiła list na lodówkę. Jak wkłady i torba termiczna to faktycznie najlepiej zostawiać je w pracy w lodówce żeby nie nosić.

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi, jak odzyskać równowagę psychiczną? Jestem wyczerpana psychicznie, bardzo zmęczona, przestaje sobie radzić z prostymi czynnościami. Jestem na zwolnieniu w pracy. Wiem, że terapia - jestem w niej od kilku tygodni, ale czuję się koszmarnie. Każdego dnia czuje jakby to był ostatni dzień mojego życia, czuję że już dłużej nie wytrzymam. Mieszkam sama, nie mam nikogo bliskiego (tzn mam kilku życzliwych ludzi, ale nie do tego stopnia żeby zwierzać im się z tego co czuje). Każdego dnia po prostu leżę w łóżku bo nie jestem w stanie nic zrobić. Trochę mi lepiej z tego względu, że mam psy więc chcąc nie chcąc muszę kilka razy zebrać dupe i wyjść. Nie jem praktycznie, moje dni to spacer z psami, łóżko, czekam aż się trochę ściemni, biorę leki nasenne, idę spać i tak w kółko.
Nie mam myśli samobójczych. Byłam u psychiatry, dostałam kolejne leki, które mnie wyciszają ale nadal w mojej głowie jest chaos, jeden wielki chaos. Nie wiem co robić.

Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka

Ja też polecam dać sobie jakiś czas na płakanie i zaleganie w łóżku, a potem małymi krokami stawiać sobie jakieś cele. Ugotowanie obiadu, kąpiel, wyjście na spacer czy nawet sprzątanie. W miarę możliwości staraj zająć sobie czymś głowie, szukaj jakiegoś zajęcia, najlepiej wśród ludzi. Takie siedzenie samemu w czterech ścianach bywa bardzo dołujące. Nawet jak byś się miała do tego zmusić to staraj się wyjść z domu. Może czytanie książki w parku. Staraj się nie rozmyślać o tym co się stało, nie pielęgnuj w sobie tego bólu.

Cytat:
Napisane przez Pusheen_ Pokaż wiadomość
No nie, środek na wymioty to już chyba trochę za dużo...

Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka

Dlaczego nie? Przecież to zwykła kradzież. Nie wiem jak ktoś może brać czyjeś jedzenie. Przecież tam może być nawet coś trującego.

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Ja polecam ustalanie sobie tak okien żywieniowych aby nie musieć jeść w pracy. To jest taka wygoda, że nie do opisania. Nie trzeba planować, przygotowywać, transportować, przechowywać. Żadnych smrodów i mlaskania, odbierania telefonów z pełną paszczą i ufajdanych dokumentów (mnie mamy osobnego pomieszczenia socjalnego). Pracując na zmiany 8-godzinne to jak najbardziej wykonalne. Organizm wręcz potrzebuje okresów kiedy nie trawi na okrągło. Po jakimś czasie nie czuje się głodu. A jak jadłam to co chwilę myślałam o jedzeniu teraz mam zakodowane, że praca to nie miejsce i czas na jedzenie.

Dla mnie to by nie było 8h, bo jeszcze dojazd do pracy, powrót, do tego jakieś zakupy albo załatwienie jakiś spraw, spotkanie się z kimś. No i ja staram się koło 23 iść spać, więc będąc w domu koło 18 miałabym 5h na jedzenie. Dla mnie bezsensu. Raczej nie jest to jakaś odżywcza i zdrowa dieta, bo nie wiem czy w tak krótkim czasie można zjeść tyle żeby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników.

No i jak się przy biurku to się odsuwa dokumenty, a telefonów nie trzeba odbierać z pełną buzią.
Stary 2022-06-14, 11:51   #2733
gryx82
BAN stały

Dla mnie IF to odkrycie życia (zresztą stosowałem go, zanim stało się to modne) Czasami mi się tylko "okna" rozjeżdżają, jak teraz, gdy nie jadłem od niedzieli wieczora, więc idę coś zjeść
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-06-14, 11:53   #2734
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rebeccaa Pokaż wiadomość
Dla mnie również niewykonalne. Z głodu od razu dostaję migreny. Jedząc rano przed pracą ile bym musiała się zjeść żeby najeść się na 9 godzin do przodu.
Chociaż znam jedną osobę, która w czasie pracy 8 godzin nic nie je, tylko pije. Twierdzi, że je rano śniadanie a po powrocie z pracy obiad. Ja bym nie dała rady tak funkcjonować i wydajnie pracować. Ale podziwiam ją, że daje radę tak wytrzymać

znam pare osob, ktore nie jadaja wogole w ciagu dnia. Po prostu jadaja w inny sposob, to nie ma nic wspolnego z tym zeby dac rade tak wytrzymac
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-06-14, 11:58   #2735
effcia82
Zakorzenienie

Zdarza mi się jeść jeden posiłek w ciągu doby. Nie jestem przed nim bardziej głodna niż kiedy jem co 2 godziny. Bo to nie jest prawdziwy głód.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-06-14, 12:03   #2736
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Zdarza mi się jeść jeden posiłek w ciągu doby. Nie jestem przed nim bardziej głodna niż kiedy jem co 2 godziny. Bo to nie jest prawdziwy głód.
Też potrafię jeść raz dziennie. Po prostu pilnuję, żeby to był zbilansowany i porządny posiłek, dostarczający tyle kalorii, ile mi potrzeba.

Łatwiej mi ugotować coś raz dziennie niż tak łazić co 3 godziny i kombinować. Nie mam na to czasu zwykle.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-06-14, 12:09   #2737
ceccylia_paladin
Wtajemniczenie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Też potrafię jeść raz dziennie. Po prostu pilnuję, żeby to był zbilansowany i porządny posiłek, dostarczający tyle kalorii, ile mi potrzeba.

Łatwiej mi ugotować coś raz dziennie niż tak łazić co 3 godziny i kombinować. Nie mam na to czasu zwykle.

Jak wygląda wasz przykładowy posiłek gdy jecie raz dziennie? Jak duży jest? Dajecie radę tyle objętościowo zjeść na raz, żeby dostarczyć odpowiednią ilość kalorii?

ceccylia_paladin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-06-14, 12:16   #2738
invisible_01
Zakorzeniona

Można jeść jeden posiłek dziennie i czuć się dobrze, można jeść osiem, ale naprawdę warto byłoby się wstrzymać z polecaniem jakiegoś sposobu żywienia innym.

invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-06-14, 12:20   #2739
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
I serio dostarczasz tym jednym posiłkiem tyle kalorii i wartości odżywczych ile potrzebujesz?
Stary 2022-06-14, 12:20   #2740
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Ja polecam ustalanie sobie tak okien żywieniowych aby nie musieć jeść w pracy. To jest taka wygoda, że nie do opisania. Nie trzeba planować, przygotowywać, transportować, przechowywać. Żadnych smrodów i mlaskania, odbierania telefonów z pełną paszczą i ufajdanych dokumentów (mnie mamy osobnego pomieszczenia socjalnego). Pracując na zmiany 8-godzinne to jak najbardziej wykonalne. Organizm wręcz potrzebuje okresów kiedy nie trawi na okrągło. Po jakimś czasie nie czuje się głodu. A jak jadłam to co chwilę myślałam o jedzeniu teraz mam zakodowane, że praca to nie miejsce i czas na jedzenie.
Niestety posiłki muszę dostosować do pory przyjmowania leków więc niejedzenie w pracy nie wchodzi w grę. Gdybym miała tak robić to musiałabym wstawać w środku nocy żeby wziąć leki a potem odpowiednio do leków zjeść śniadanie albo jeść dopiero po pracy czyli pierwszy posiłek około 18 a ostatni około 20.

lightangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-06-14, 12:22   #2741
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ceccylia_paladin Pokaż wiadomość
Jak wygląda wasz przykładowy posiłek gdy jecie raz dziennie? Jak duży jest? Dajecie radę tyle objętościowo zjeść na raz, żeby dostarczyć odpowiednią ilość kalorii?

Bez problemu. Jak już siadam, to jestem głodna.

Czasem to na przykład 3 posiłki, które mi przepisał dietetyk na cały dzień na raz po prostu, jakaś bułka grahamka z polędwicą z kurczaka, kiełkami, rukolą, pomidorem i ogórkiem, akurat wtedy kończę gotować obiad na ciepło i do tego jogurt naturalny z owocami jako deser.

(Konsultowane, mam to zaakceptowane.)

Lepiej tak niż latać po jakieś gotowce, albo fast foody. Mój styl życia nie pozwala na przygotowywanie jedzenia co chwilę (i jedzenie go). Zwykle nie mam na to czasu.

Jeśli mam intensywniejszy okres, to często jedyne na co mam czas poza obiadem to zajechanie do KFC na drive'a i kupienie jakiegoś twistera, bo to najłatwiej jeść prowadząc. No a to raczej średnio dobre rozwiązanie.

(Przygotowywanie jedzenia zajmuje mi więcej czasu, ponieważ mam nerwicę natręctw i bułki nie kupię tak o, w Biedronce z tego kosza. Muszę kupić te szczelnie zamykane do własnego pieczenia itd. Dlatego też może się to wydawać dziwne i pewnie człowiek niezaburzony nawet z moim trybem życia znalazłby czas. No ale jest jak jest. Nauczyłam się funkcjonować, żeby było dobrze.)

---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Posiłek ma ok. 1200 kalorii. Resztę zapotrzebowania dopijam słodzonymi napojami.

Nie jestem z tego dumna, ale to działa i mi pasuje.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Stary 2022-06-14, 12:23   #2742
Finlora
Zakorzenienie

Ja nie wyobrażam sobie zjeść na raz 1800 kcal, w tym ok pół kilograma warzyw Chyba by mi żołądek rozerwało
Stary 2022-06-14, 12:23   #2743
this_witch
whatever

Czy jedzenie takiej dużej objętości jedzenia na raz nie wpływa źle na układ trawienny? Nie rozciąga żołądka?

Sent from my SM-G996B using Tapatalk
this_witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-06-14, 12:28   #2744
Higurashi
Czarna owca

Cytat:
Jakbym nie musiała spać, to spoko. A tak to pracując do 17 jakoś tego nie widzę.

Na szczęście mogę sobie w biurze iść do kuchni i zjeść jak człowiek ten jeden posiłek. Na drugi zwykle wypijam Huela, to już mi wszystko jedno.

Sent from my M2101K6G using Tapatalk

Edytowane przez Higurashi
Czas edycji: 2022-06-14 o 12:30
Higurashi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-06-14, 12:32   #2745
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Ja nie wyobrażam sobie zjeść na raz 1800 kcal, w tym ok pół kilograma warzyw Chyba by mi żołądek rozerwało
eeee luzik, dramatyzujesz wlasnie skonczylam sniadaie 1450kcal (no ale glodna bylam, bo wczoraj jadlam o 17.00 a pozniej poszlam na trening) nie musi byc duzo, zeby bylo kalorycznie
warzywa mozna podgryzac caly dzien, podobnie jak pic
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-06-14, 12:38   #2746
Finlora
Zakorzenienie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89257232]eeee luzik, dramatyzujesz wlasnie skonczylam sniadaie 1450kcal (no ale glodna bylam, bo wczoraj jadlam o 17.00 a pozniej poszlam na trening) nie musi byc duzo, zeby bylo kalorycznie
warzywa mozna podgryzac caly dzien, podobnie jak pic[/QUOTE]
Ależ oczywiście, że dramatyzuję.
Stary 2022-06-14, 12:41   #2747
ceccylia_paladin
Wtajemniczenie

Ja to nie daje rady kebaba całego zjeść hahaha. Ale jestem głodna co 3-4 godziny, jest to upierdliwe trochę

ceccylia_paladin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-06-14, 12:48   #2748
gryx82
BAN stały

Dla mnie największy koszmar żywieniowy ever to żelazne zalecenia dietetyczne pt. "5 posiłków dziennie & owoce 5 razy dziennie & śniadanie największym posiłkiem dnia", no bym rzygał na dzień dobry I jeszcze te owoce, fuj!
Stary 2022-06-14, 12:57   #2749
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez this_witch Pokaż wiadomość
Czy jedzenie takiej dużej objętości jedzenia na raz nie wpływa źle na układ trawienny? Nie rozciąga żołądka?

Nie powiedziałabym, że to dużo.

Jedna bułka, jeden jogurt z owocami (ten mniejszy, powinno być chyba mniej, ale mi się nie chce odważać i kombinować, więc daje mały jogurt po prostu) i jakiś makaron z kurczakiem na 1/3 talerza to nie są jakieś straszne ilości nie do wciśnięcia.

Stary 2022-06-14, 12:59   #2750
this_witch
whatever

Cytat:
Nie powiedziałabym, że to dużo.

Jedna bułka, jeden jogurt z owocami (ten mniejszy, powinno być chyba mniej, ale mi się nie chce odważać i kombinować, więc daje mały jogurt po prostu) i jakiś makaron z kurczakiem na 1/3 talerza to nie są jakieś straszne ilości nie do wciśnięcia.

Ile to mniej więcej kalorii?

Stary 2022-06-14, 13:04   #2751
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez gryx82 Pokaż wiadomość
Dla mnie największy koszmar żywieniowy ever to żelazne zalecenia dietetyczne pt. "5 posiłków dziennie & owoce 5 razy dziennie & śniadanie największym posiłkiem dnia", no bym rzygał na dzień dobry I jeszcze te owoce, fuj!

no i bez sniadanie nie wychodz z domu
Stary 2022-06-14, 13:04   #2752
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez this_witch Pokaż wiadomość
Ile to mniej więcej kalorii?

Jakieś 1200, pisałam już.

Stary 2022-06-14, 13:09   #2753
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Nie jedząc przez 8 godzin?
Tak.

Cytat:
Ja bym tak nie mogła. Na studiach to owszem, zdarzało się, ale potem to już nie. I nie chodzi o głód, tylko o to, że żołądek by mnie tak bolał, że nie byłabym w stanie funkcjonować, refluks też dałby mi popalić.

---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ----------

Cytat:
Napisane przez gryx82 Pokaż wiadomość
U mnie pogrubione też spowodowałoby pawia na dzień dobry.
Ale jedzenie 4-5 razy dziennie to dla mnie norma, chociaż znacznie częściej wychodzi mi 4.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-06-14, 13:10   #2754
olabambola
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Można jeść jeden posiłek dziennie i czuć się dobrze, można jeść osiem, ale naprawdę warto byłoby się wstrzymać z polecaniem jakiegoś sposobu żywienia innym.

Na dodatek te rady pojawiły się przy problemie ze współpracownikiem, który regularnie kradnie posiłki kolegom. Dostosuj swój metabolizm pod złodzieja
olabambola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-06-14, 13:11   #2755
effcia82
Zakorzenienie

Gdybym miała jeść 5 posiłków dziennie to mój cały żywot kręciłby się wokół jedzenia (zakupy, przygotowywanie). Nie wiem ile dostarczam kalorii bo nie liczę ale sądząc po wskazaniach wagi za dużo (mam niskie zapotrzebowanie z powodu małej aktywności, jakoś 1300 kcal to chyba jakoś 2 kotlety). Nie zamierzam nikogo przekonywać. Stwierdzam tylko, że ograniczenie ilości posiłków jest wygodne logistycznie. Rezygnując z jedzenia w pracy odpadło mi sporo zawracanie doopy a z natury leniwa jestem
Stary 2022-06-14, 13:12   #2756
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2022-06-14 o 13:16
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-06-14, 13:14   #2757
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76
Konto usunięte

Ja na keto tak robilam. Jak sie nie je weglowodanow, to produkowane jest mniej greliny, hormonu, ktory odpowiada za uczucie glodu. Na poczatku jadlam 3 razy dziennie, potem 2, potem 1 i czulam sie super przez caly dzien. Jadlam np. Lody z mascarpone i mrozonych wisni (pyszne i kaloryczne), do tego jakies niskoweglowodanowe pieczywo np. z pasta z twarogu i sardynek z puszki i jeszcze jajka a la szakszuka. Troche warzyw dodatkowo. Gdzie brakuje kalorii tam wystarczy troche masla, sera, smietany czy orzechow i szybko zbiera sie 1800-1900 kcal.

Po takim posilku czulam sie pelna, ale to bylo zupelnie inne uczucie, ta pelnosc nie ograniczala mnie, nie chcialo mi sie spac jak po posilkach z weglowodanami.

Edytowane przez 4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76
Czas edycji: 2022-06-14 o 13:16
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-06-14, 13:20   #2758
this_witch
whatever

Cytat:
Jakieś 1200, pisałam już.

Sorry, przeoczyłam

---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ----------

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Ja akurat piję tyle na luzie, w zasadzie ciągle coś popijam

Stary 2022-06-14, 13:21   #2759
effcia82
Zakorzenienie

[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89257303]Ja na keto tak robilam. Jak sie nie je weglowodanow, to produkowane jest mniej greliny, hormonu, ktory odpowiada za uczucie glodu. Na poczatku jadlam 3 razy dziennie, potem 2, potem 1 i czulam sie super przez caly dzien. Jadlam np. Lody z mascarpone i mrozonych wisni (pyszne i kaloryczne), do tego jakies niskoweglowodanowe pieczywo np. z pasta z twarogu i sardynek z puszki i jeszcze jajka a la szakszuka. Troche warzyw dodatkowo. Gdzie brakuje kalorii tam wystarczy troche masla, sera, smietany czy orzechow i szybko zbiera sie 1800-1900 kcal.

Po takim posilku czulam sie pelna, ale to bylo zupelnie inne uczucie, ta pelnosc nie ograniczala mnie, nie chcialo mi sie spac jak po posilkach z weglowodanami.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Te lody to jakieś domowe? Ja jadłam ostatnio z bitej śmietany z ksylitolem do mrożonej kawy. Dobre ale kwasiło mnie potem.

Ja miałam najgorzej jak jadłam w pracy. Już dwie godziny po śniadaniu myślałam czy już pora na drugie a przed końcem rozglądałam się za czymś na deser a do domu i tak wracałam głodna i wściekła, do tego z parciem na jelita.
Stary 2022-06-14, 13:38   #2760
gryx82
BAN stały

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89257282]
no i bez sniadanie nie wychodz z domu [/QUOTE]
Praktycznie nigdy nie budzę się głodny, więc zaraz po wstaniu z łóżka piję szklankę wody, nastawiam kawiarkę i jakieś pół godziny później piję kubek mocnej kawy. Spokojnie mnie "trzyma" do południa.
Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Kocham węgle, keto nie dla mnie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości