![]() |
#1141 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Dot.: Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu cz. VII
Cytat:
![]() ![]() I jeszcze ledwo z pochwy wyjdzie to już rodzina oznajmia "ale jest podobny do tatusia/mamusi" ![]() XD Sama mam dziecko, ale lubię tylko swoje. Jak ktoś na insta albo Fejsie spamuje dzieciakami to robię od razu unfollow. Co mnie obchodzi, że kogoś dzieciak się pluska w basenie,albo gdzieś byli na "spacerku w lesie"🤦 Tak samo nie obserwuje ludzi, którzy wiecznie wrzucają zdjęcia swoich kotów/psów. Obu grupom mam ochotę napisać pod tymi zdjęciami "nie zesr.aj się" ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#1142 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
![]()
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1143 |
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny za te słowa, mam tak samo
![]() ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1144 |
Zakorzeniona
|
Ja jestem przeciwna wstawianiu do neta zdjęć nieświadomych dzieci i nie chodzi tu tylko o niemowlaki, ale też małe dzieci, które chodzą już do przedszkola czy szkoły, ale nie mają jeszcze świadomości, że ich zdjęcie zostaje w internecie na zawsze. Nikt mi nie wmówi, że wstawiając zdjęcie rocznika czy dwulatka rodzic kieruje się czymkolwiek więcej poza chęcią pochwalenia się dzieckiem. Mam koleżankę, która wstawia tyle zdjęć dziecka, że byłabym w stanie znaleźć jej dziecko w żłobku i pod domem, bo wszystko zostało pokazane, mimo że nie wiedziałam przed ciążą kompletnie, gdzie ona mieszka i nie widziałam jej od wielu lat.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1145 |
Zakorzenienie
|
A mnie tam gila co kto sobie wstawia, jak mi się nie podoba to robię unfollow, ale też jestem dużo bardziej tolerancyjna w tym zakresie. Jedyne co mi się nie podoba, to dzieci roznegliżowane albo jakieś brudne. Reszta spoko.
Ja też wrzucam mnóstwo zdjęć moich psów, a jak komuś się nie podoba, to niech spada. Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1146 | |
theatrical romantic
|
Cytat:
![]() Bardziej podobny do mamy czy taty? Bo charakter ma po teściowej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1147 | ||||||
Zakorzenienie
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89271752]A po co mają potrafić? Przecież najpierw matka, potem żona zrobią wszystko. Będą pamiętały, pokierują itp. Faceci w większości przypadków są całkiem ogarnięci ( w sensie ci maminsynki) tylko nie mają potrzeby tego pokazywać. Według mojej teściowej jej syn nie umie obrać ziemniaków. A jakoś u nas w domu obiera i jakoś mózg mu od tej skomplikowanej czynności nie wybuchł. U niego wszystko robiła matka i babcia, więc on nie robił nic, bo po co. W naszym domu musi i magia, wszystko potrafi sam z siebie.[/QUOTE]
Najgorsze jest to, że kobiety dalej maja poczucie, że to one odpowiadają za porządki i gotowanie. I potem się czyta na wizażu, ze TŻ cudowny, bo 'pomaga' w domu. Ja nie kumam dlaczego z chłopów się robi takich niedorozwojów, a z kobiet kury domowe. Cytat:
Ludzie nie mają nadmiaru kasy, ale mam wrażenie, że wiele ludzi teraz ma pierd**** na punkcie dziecka. Nie ważne, że mnie na coś nie stać, ale dla dziecka wszystko. Dzieciaki od najmłodszych lat mają wszystko, mnóstwo ciuszków, zabawek, potem jak są starsze to drogie telefony, kosmetyki, markowe ciuchy. Dziecko chce, dziecko musi mieć. Dla mnie to dziwne, ale co kto lubi. Cytat:
Pisanie życzeń na fb jako uczczenie ważnego dnia? Jak chce uczcić swój lub czyjś ważny dzień, to do niego dzwonię albo jadę. Pisanie życzeń na fb jest dla mnie dziwnie. Albo ktoś jest dla mnie na tyle bliski, że robię to osobiście albo na tyle daleki, że nie robię tego wcale. Piszesz na tablicy znajomych życzenia im dzieciom? Mnie jeszcze najbardziej bawi jak ludzie mieszkają ze sobą, np. para i ona mu pisze życzenia na fb ![]() Cytat:
Ale czemu czekali akurat aż skończy roczek? Cytat:
Tylko myślę, że dziecku pewne rzeczy jest ciężko zrozumieć. Może mieć poczucie, że jest gorsze. Zwłaszcza, że teraz to jest tak, że ktoś robi urodziny na sali zabaw, zaprasza inne dzieci i jak potem jakieś dziecko się nie 'odwdzięczy' tym samym, to już potem nie jest zapraszany. Straszne to jest, ale ludzie nie chcą żeby jego dziecko było wykluczane. Cytat:
Mnie teraz przeraża szał na te ubranka. Kupowanie dziecku tony szmat żeby zrobić sweet foteczkę na insta gdzie dziecko wygląda jak stare maleńkie. Albo zdjecie matchy matchy. Przecież dziecko zaraz z tego wyrośnie, a te ciuchy zostają. Straszne jest takie marnotractwo. Cytat:
Ja tak samo. Nie wiem po co miałabym wrzucać dziecko do sieci. Będzie starsze, będzie chciało, to samo będzie to robić. Ale wiadomo profile z dziećmi na insta dobrze się sprzedają i można się na chapać darmowych rzeczy.
![]() |
![]() |
#1148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przy tej okazji przypomniała mi się najgorsza impreza, na której byłam, tj. baby shower mojej bratowej. Jako jedyna byłam tam bezdzietna, więc nie miałam tematów do rozmów: a to o wietrzeniu krocza po porodzie, a to o tym, że mamusie to myją zęby po 15, bo wcześniej są tak zaabsorbowane przez dziecko, że nie mają czasu, a to o tym, jak pachną (!) dziecięce kupki (stwierdzenie jednej, że takie niemowlęce to wiśniami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1149 |
Strzelaj lub emigruj!
|
O tak, matki mają pierd.olca na punkcie dzieci.
Widzę to na forach dla dzieci. Zawsze jest gów.noburza o szczepionki i pierwsze buty dla dziecka. Buty dla dziecka. Oczywiście wiecznie matki prześcigają się jakie to buty muszą być dla dziecka. Oczywiście gdzieś zasłyszały, że firma Primigi i Emel to najlepsze, co może być jako pierwszy but dla dziecka. Dodam, że te buty kosztują 250 zł i więcej. Nie każdego stać na but, który dziecko ponosi 2-3 miesiące i wylądują w koszu, bo będą za małe. No i potem jakaś matka się pyta na forum "czy faktycznie tylko primigi i emel to takie dobre buty, no jej żal wydawać tyle kasy". Na to inne jej odpowiedaja " to pierwsze buty dla dziecka. Najważniejsze. Nie warto na tym oszczędzać ". Szczepienia dzieci ( Podpowiem dla bezdzietnych lambadziar jak to wygląda ![]() Jak się rodzi dziecko to musisz zadecydować, czy szczepisz szczepionkami na NFZ ( darmowymi), czy 5w1 albo 6w1 ( płatnymi, około 180 zł). Różnica jest taka, że NFZ to np. 4 wkłucia przy jednej wizycie, a te 5w1 to 3 wkłucia. Różnica niewielka, no ale trzeba za to zapłacić) Ja stwierdziłam, że pierdziele, szczepie darmowymi na NFZ, w końcu za coś płacę te składki, i tak za każdego lekarza dla dziecka u siebie praktycznie muszę załatwiac prywatnie, bo każdy wie, jak działa służba zdrowia. Zresztą dziecko jest małe, czy niemowlę będzie pamiętało, że w 6 tygodniu życia dostało 4 zastrzyki zamiast 3? Oczywiście była dyskusja na forach i jakąś Madka się odezwała, że wszystkie matki co szczepią darmowymi to nie dość, że skazują dziecko na niepotrzebne cierpienie ( bo dziecko dostaje 4 zastrzyki zamiast 3) , to jeszcze są skąpe, bo wg niej tłumaczenie, że ktoś nie ma kasy na płatne szczepionki jest żenujące, bo "na coś dostajecie te 500+".🤦 No i to jest taka mentalność..naczyta się jedna z drugą takich for i potem ma pretensje do siebie, że kupuje dziecku buty w CCC za 100 zł, a nie te z najlepszej półki, i że oszczędza na dziwcku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#1150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1151 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Odczyn to rosyjska ruletka, jak z każdym szczepieniem. Możesz mieć, a możesz nie mieć. Moje dziecko miało darmowe i nie było żadnego odczynu, ani zaczerwienionej skóry, ani wysypki,ani gorączki. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1152 | |
Dzik
|
Cytat:
Nie mam dzieci i mieć nie będę, nie czuje jakiejś wielkiej niechęci do młodych ludzi, po prostu nie będę się rozmnażać i tyle, ale teksty takie jak na opisanej wyżej imprezie mogą imho zadziałać jak najlepsza antykoncepcja. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1153 |
Konto usunięte
|
U mnie znajomi z dziećmi są całkiem ok. Jedyne czego nie lubię to, że probuja mnie zmusić do podtrzymania niemowlaka. Nie widzę w tym nic fajnego i nie będę udawać, że jest inaczej, ale nie dociera.
![]() Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1154 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Też mnie zaintrygowało o co chodzi z tym czekaniem na rok ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1155 |
theatrical romantic
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89279744]U mnie znajomi z dziećmi są całkiem ok. Jedyne czego nie lubię to, że probuja mnie zmusić do podtrzymania niemowlaka. Nie widzę w tym nic fajnego i nie będę udawać, że jest inaczej, ale nie dociera.
![]() Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Do mnie czasem machają niemowlakiem i pytają czy chcę potrzymać. Na moje 'nie, dziękuję' jest szok. A potem patrzą z taką jakby odrazą. Jakby się dowiedzieli, że im pół rodziny wybiłam. No, kurde, nie chcę. Brzydzi mnie twój ziemniak, który w każdej chwili może mnie obrzygać. Dlatego nie utrzymuję kontaktu. Jak ktoś nie rozumie 'nie' to nie ma dla niego miejsca w moim życiu. Raz widziałam w jakiś serialu jak komuś chcieli wcisnąć dziecko do przytulenia, długo nalegali i facet je w końcu wziął, położył na podłodze i sobie poszedł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1156 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1157 |
Konto usunięte
|
Mi tam nigdy nikt niemowlaka do potrzymania nie proponował. Musiałam urodzić sobie własnego "ziemniaka" ( leje z tego określenia
![]() ![]() Ja raczej takie ozm kiedyś obserwowałam, że nikomu swojego niemowlaka matka nie chciała chociaż na sekundę oddać pod opiekę i wszędzie ze sobą go ciągała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1158 |
Zakorzenienie
|
Mnie dziwi taka nadopiekuńczość w stosunku do dzieci, a potem narzekanie ze nikt nie pomaga, "wszystko na mojej głowie".
Np. Mój najlepszy przyjaciel ma dziecko, dziecko mieszka z matką. I ta dziewczyna NIE POZWALA zabrać mu dziecka na spacer, może wyjść z dzieckiem tylko na podwórko dookoła jej domu. Dziecko ma 1,5 roku i przyjaciel nie może go nigdzie zabrać (nawet do własnej mamy, czyli babci dziecka), "bo nie umie się zająć i dziecku coś się stanie". Za to bardzo mi żal mojej siostrzenicy, którą moja siostra w ogóle się nie zajmuje, to jest anty OZM. Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1159 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie kupowanie takich drogich rzeczy dla dziecka to jest bezsens. A już zwłaszcza ciuszków. Przecież dziecko zaraz z tego wyrasta. Już nie mówiąc o jakiś wymyślnych rzeczach. Wszystkie moje koleżanki zawsze mówią, że te laski to chyba tylko do zdjęć takie rzeczy kupują, bo na co dzień to się nie sprawdza, a dziecku jest w tym niewygodnie. Ja nie kumam kupowania dziecku tysiąca szmatek, które założy raz albo wcale. Ostatnio widziałam filmik na tik toku jak laska mówiła, że dziecku jest obojętnie co mam na sobie, czy to jest markowe czy nie, więc lepiej żeby mama na siebie to wydała i zrobiła coś dla siebie zamiast kupować tak naprawdę jednorazową rzecz. Cytat:
Pod tym względem to moje kumpele mają ozm. Ojciec dziecka może sobie jechać z kumplami na weekend, ale one nie, bo on sobie sam nie da rady ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc nie kupuje już nic, max co ode mnie purchlaczek dostaje to książki. Nic wiecej. Żadnych ciuchów, zabawek, gier, lalek. Tylko książki! Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1162 |
Zakorzenienie
|
[1=081ed4854e23be6738824bf 7e7324809f3af476a_65822e8 20d4a7;89273610]Treść usunięta[/QUOTE]
Ale chrzciny były, jak najbardziej. Te urodziny to mi przypominały (jak widziałam zdjęcia) chrzciny 2.0 lub wręcz mini komunię.
![]() |
#1163 |
Zakorzenienie
|
Zastanawiają mnie 2 kwestie związane z OZM. Pierwsza- czy tak zawsze było, że niektórym się w głowach przewracała po urodzeniu dziecka, a jeśli nie od zawsze, to od kiedy? I druga: czy to tylko cecha naszego społeczeństwa, czy też innych narodowości?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na szczęście w pracy się nie spotykam z czymś takim. Raczej w drugą stronę: bezdzietna koleżanka próbuje mnie wygonić z nadgodzin "ja dokończę, idź już do dziecka". Edit:Właśnie się zorientowałam że o wymuszaniu urlopów "bo dziecko" było w innym wątku ![]()
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» Edytowane przez Paprotka_ Czas edycji: 2022-07-10 o 14:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1165 |
theatrical romantic
|
Wszystkich narodowości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że teraz jest na pewno więcej możliwości żeby ozm mieć. Kiedyś nie było tylu zabawek, gadżetów, ciuszków, natłoku informacji co jest dobre, a co złe. Brało się co było. Nie było bajkolandii, więc nikt nie myślał żeby tam robić urodziny ![]()
![]() |
![]() |
#1167 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1168 |
Zakorzenienie
|
Mnie wkurza niesamowicie dawanie dziecku wszystkiego co chce. Np. Czytam książkę, podchodzi siostrzenica i zaczyna mi ją wyrywać. Ja mówię "Kasiu, ciocia czyta, nie przeszkadzaj", na co słyszę "no daj jej tą książkę, co ci szkodzi". I tak ze wszystkim - w domu rodzinnym rządzi 3 letnie dziecko i wszyscy muszą się dostosować.
Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1169 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A to ja też wrzucałam dużo zdjęć zwierząt i wiem, że niektórzy ustawili opcję, aby nie pokazywało im moich postów na FB ![]() I nie mam do nikogo pretensji ![]() ---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1170 |
Konto usunięte
|
Co do wstawiania zdjęć, to ostatnio jakaś znajoma z liceum wstawiła instastory. Siedzi w aucie, z tyłu dziecko (nie wiem, ze 2 czy 3 lata, no mówił już ten chłopczyk całkiem dobrze). "Hej kochani, wiecie co dzisiaj zrobił Maciuuuuuuś?" A z tyłu dziecko "mama, nie chce tego, nie chce". A ona: czego nie chcesz? A on "zdjęcia". A ona "to nie zdjecie, to film, ale dobrze". I tu juz bylo tylko ją widać "powiedział mi, że dziś wyglądam niesamowicieeeeeeeee!".
Jak można nie szanować zdania własnego dziecka i chwalić się tym w necie? Jak nie chcesz człowieka, to nie wiem, rybki sobie kup i im rób zdjęcia. Strasznie to było niesmaczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:05.