matura z matematyki w 2010r. - OPINIE. - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Pokaż wyniki sondy: Czy ucząc sie do matury z matmy pójdziesz na kurs czy przygotujesz sie sama?
kurs/korepetycje 79 41,80%
sama w domu 110 58,20%
Głosujący: 189. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-06, 13:16   #331
arrachnee
Zakorzenienie

Dot.: matura z matematyki w 2010r. - OPINIE.

Myślę, że nie ma co demonizować tej matury. Matematyka oparta jest bardziej na umiejętnościach i kojarzeniu niż na wyrytych na pamięć wiadomościach.

Ines-ka rocznik 83 przez ostatnie dwa lata liceum był szczuty nową maturą. Na początku ostatniej klasy nadal nie było wiadomo, którą będziemy pisać [sprawa wyjaśniła się bodajże w listopadzie/grudniu]. Jakoś nie było z tego powodu masowego pogromu Mimo że osoby, które były nastawione na zdawanie matematyki miały poważny problem.
W swoim pierwotnym kształcie nowa matura miała składać się z następujących egzaminów: j.polski [wybór poziomu], j.obcy nowożytny [wybór poziomu], matematyka [wybór poziomu], przedmiot dodatkowy [poziom rozszerzony].
Dopiero potem wycofano się na jakiś czas z obowiązkowej matematyki [pod pretekstem dostosowania nauczania]. Od początku było jednak wiadomo, że matematyka wróci.

PUSTAK BLOG
różne wersje lakierów essie
Rossmannowe -40% - zakupy 1 2

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

arrachnee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-06, 13:23   #332
Ines-ka
Zakorzenienie

No ale po co ta matura, skoro program jest fatalny?
Nauczyciele sami nie wiedzą na co mają kłaść większy nacisk. W zamieszaniu z odpowiednimi książkami rozkładają ręce. Widać po nich, że nie są do tego przygotowani. To jak mają przygotować uczniów?
Na pewno będę musiała chodzić na korki, bo się wścieknę jak matma popsuje mi wyniki maturalne. A nie wiadomo jak uczelnie będą na nią patrzeć. Uczniowie wybierający się na medycynę nie wiedzą czy mają zdawać fizykę, bo ponoć nie będzie trzeba skoro jest matma.
Pomysł dobry, wykonanie złe.
Ines-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-06, 13:27   #333
arrachnee
Zakorzenienie

jak zawsze w PL edukacji

PUSTAK BLOG

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

Stary 2008-09-06, 15:10   #334
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ines-ka Pokaż wiadomość
Nauczyciele sami nie wiedzą na co mają kłaść większy nacisk. W zamieszaniu z odpowiednimi książkami rozkładają ręce. Widać po nich, że nie są do tego przygotowani. To jak mają przygotować uczniów?
Na pewno będę musiała chodzić na korki, bo się wścieknę jak matma popsuje mi wyniki maturalne. A nie wiadomo jak uczelnie będą na nią patrzeć. Uczniowie wybierający się na medycynę nie wiedzą czy mają zdawać fizykę, bo ponoć nie będzie trzeba skoro jest matma.
zgadzam się w zupełnosci!
Ja mam fajną psorkę, ale co z tego że jest 'miła' i da się z nią o wszystkim pogadać, jak z programu dyktuje notatki tylko o "najpotrzebniejszy rzeczach", żadnych zadań czy ćwiczeń na lekcji. Wszystko samemu trzeba robić i wydawać kase na korki
Co do medycyny- to treba zdawać fizykę z astronomią (!), chemię i biole i to wszystko na rozszerzeniu, ale skoro jest fizyka i chemia to pewnie trzeba i matme
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-06, 20:18   #335
Edsonka
Rozeznanie

Dla mnie pomysł z tą maturą jest po prostu... do kitu. Boję się matury, a lekcji matmy tym bardziej. Bo nic nie kumam, przypuszczalnie robimy coś na lekcji to coś tam rozumiem, a na następnej już nic. F*ck! A jak jeszcze patrze na to http://www.oke.waw.pl/new/download/f...matematyka.pdf to mi się słabo robi! Może dla innych to jest proste ale ja padam. A jak sie stresuje to wogole już nie myśle, i nic nie pamietam!!! OMG
Stary 2008-09-06, 22:30   #336
veronicas15
Zakorzenienie

ja do matury mam jeszcze czas (jestem w 1LO) ale już czuję że jej nie zdam (chodzi mi o matme).. zawsze miałam problemy z matematyką i jestem załamana że będę musiała zdawać z niej maturę no nic... pozostaje tylko porządnie się przyłożyć, pewnie będę musiała brac korki.. eh
veronicas15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-07, 00:15   #337
nask
Zadomowienie

Cytat:
Czytam te wypowiedzi i dochodze do wniosku, ze najwiekszy problem w polskiej edukacji to brak nawyku samodzielnego myslenia.

Kto Wam powiedzial, ze macie sie uczyc tylko i wylacznie z danych zrodel?
U mnie w szkole (chwala jej za to) zawsze bylo mowione, ze na lekcji jest nam dawany zarys tematy i potem wedlug potrzeb powinnismy badac sami.

Ja uczac sie biologii korzystalam z 3 roznych ksiazek mimo, ze w programie byla tylko jedna. I dobrze na tym wyszlam.

jesli uczniowe zakladaja, ze wiedza ma im byc podana na tacy, to chyba faktycznia zadna mature tutaj nie ma sensu.
Szkola pogimnazjalna ma rozbudzic potrzebe edukacji i zweryfikowac ludzi, ktorzy taka chec maja, zeby potem poszli oni studiowac dalej (czyli na studia).

nask jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-07, 07:19   #338
Edsonka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nask Pokaż wiadomość
Czytam te wypowiedzi i dochodze do wniosku, ze najwiekszy problem w polskiej edukacji to brak nawyku samodzielnego myslenia.

U mnie w szkole (chwala jej za to) zawsze bylo mowione, ze na lekcji jest nam dawany zarys tematy i potem wedlug potrzeb powinnismy badac sami.

Ja uczac sie biologii korzystalam z 3 roznych ksiazek mimo, ze w programie byla tylko jedna. I dobrze na tym wyszlam.

jesli uczniowe zakladaja, ze wiedza ma im byc podana na tacy, to chyba faktycznia zadna mature tutaj nie ma sensu.
Szkola pogimnazjalna ma rozbudzic potrzebe edukacji i zweryfikowac ludzi, ktorzy taka chec maja, zeby potem poszli oni studiowac dalej (czyli na studia).

Tylko ze np. boilogia a matma to zupełnie inna bajka. Zeby coś samodzielnie robić w domu (z matmy), najpierw musisz byc tego odpowiednio nauczony w szkole. Przynajmniej ja. Bo jakoś nie sadze azebym od razu wiedziala jak sie robi dany przykład. Bo po co niby jest szkoła? Po to zeby cie nauczyć. A jak nauczyciel jest beznadziejny to nic nie bedziesz umiala.
Stary 2008-09-07, 12:24   #339
Ines-ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aanneett Pokaż wiadomość
zgadzam się w zupełnosci!
Ja mam fajną psorkę, ale co z tego że jest 'miła' i da się z nią o wszystkim pogadać, jak z programu dyktuje notatki tylko o "najpotrzebniejszy rzeczach", żadnych zadań czy ćwiczeń na lekcji. Wszystko samemu trzeba robić i wydawać kase na korki
Co do medycyny- to treba zdawać fizykę z astronomią (!), chemię i biole i to wszystko na rozszerzeniu, ale skoro jest fizyka i chemia to pewnie trzeba i matme
Chodzę do elitarnej klasy biol-chem i sporo osób się na medycynę wybiera (dzieci lekarzy też są). Podobno fizyka nie będzie już tak potrzebna przy obowiązkowej matmie. No bo mało kto jest w stanie zdać z bardzo dobrymi wynikami (żeby się dostać na medycynę) biologię, chemię i fizykę na poziomie rozszerzonym oprócz 4 obowiązkowych przedmiotów.

Cytat:

Matematyka to przedmiot wymagający porządnego wytłumaczenia tematu. Jak nie zrozumiesz czegoś od podstaw do leżysz.
Całkowicie sama uczę się z historii sztuki, ale to zupełnie coś innego.
Nie zamierzam iść na żadne studia związane z matmą. Mam już ustalone życiowe priorytety. Z reszty przedmiotów szkolnych przyznaję się bez bicia, że idę po najmniejszej linii oporu. Inaczej nie wyrabiam.

Wczoraj wieczorem zamiast wkuwać teorię funkcji kwadratowej skakałam pod sceną. Żałowałabym, że zostałam w domu.
Ines-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-07, 12:38   #340
nri
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marta6704 Pokaż wiadomość
No cóż wybrałam sobie takie studia na których przedmioty może i są trudne, ale przecież wiedziałam co mnie czeka i to była moja decyzja co chce studiować , a nie ktoś narzuca mi np. zdawanie matematyki na maturze.
Wiedzialas co cie czeka, gdy zdecydowalas sie na nauke w liceum OGOLNOKSZTALCACYM. Trzeba bylo isc do technikum, zdac egzamin z zawodu i matura sobie tylka nie zawracac.

Mamy juz dysleksje, dysortografie, dyskalkulie - brakuje tylko dysmozgu

Bede powtarzala raz jeszcze - matematyka wymaga myslenia i zrozumienia - nie wkuwania na pamiec.

Mozna sie jej nauczyc samemu ale rozumiem trudnosci w liceum - ksiazki na studiach sa o wiele lepiej dopracowane niz te w liceum. Byc moze latwosc matematyki i fizyki na studiach polega na tym, ze jest duzo wyjasniajacej teorii - w liceach tlucze sie zadania i uczy sposobu - nie wyjasniajac skad sie to bierze. Uczciwie przyznam, ze w szkole matematyka sprawiala mi problemy podczas gdy na politechnice jest dla mnie dziecinnie prosta.

Mimo wszystko - zdajecie mature z jezyka obcego - do ktorego nie kazdy ma zdolnosci, zdajcie i z matematyki, ktora jest wszechobecna.
Stary 2008-09-07, 22:16   #341
Edsonka
Rozeznanie

Unhappy Dot.: matura z matematyki w 2010r. - OPINIE.

Cytat:

Matematyka to przedmiot wymagający porządnego wytłumaczenia tematu. Jak nie zrozumiesz czegoś od podstaw do leżysz.
Całkowicie sama uczę się z historii sztuki, ale to zupełnie coś innego.
Nie zamierzam iść na żadne studia związane z matmą. Mam już ustalone życiowe priorytety. Z reszty przedmiotów szkolnych przyznaję się bez bicia, że idę po najmniejszej linii oporu. Inaczej nie wyrabiam.

Wczoraj wieczorem zamiast wkuwać teorię funkcji kwadratowej skakałam pod sceną. Żałowałabym, że zostałam w domu.
Też tak uważam. Ja byłam w gimnazjum w pierwszej klasie beznadzejnie uczona. W kolejnych też. A teraz lipa bo nie umiem praktycznie nic! A matma nie jest zawsze potrzebna. Ja mam zamiar iść na studia do lingwistycznej szkoły a matma mi nie potrzebna jest tam wogole. Matura z niej moze mi wlasnie przeszkodzić w dostaniu sie tam :| Bez sensu. A jak tu jedna z dziewczyn napisala ze są języki do zdawania. I ze nie kazdy ma do tego głowę. Ale mimo wszystko teraz bez języków nie dostaniesz dobrej pracy I język, to nie jest przedmiot ścisły.
Stary 2008-09-07, 22:19   #342
veronicas15
Zakorzenienie

No właśnie. Jak będę się starać o jakąś pracę to raczej ważne będą np. umiejętności językowe niż narysowanie wykresu funkcji:/
veronicas15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-07, 22:31   #343
Edsonka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez veronicas15 Pokaż wiadomość
No właśnie. Jak będę się starać o jakąś pracę to raczej ważne będą np. umiejętności językowe niż narysowanie wykresu funkcji:/

A nawet nauczyciele (wszyscy) ktorzy mnie uczyli matmy mówili ze matma jest tylko potrzebna osobom ktore wybierają sie na kierunek albo zamierzają coś robić, gdzie potrzebna jest matma. A reszta to ważne zeby umiala najprostsze rzeczy (np. dodawanie itp). Osobiście też tak uważam.
Stary 2008-09-08, 15:54   #344
serpentynka14
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Edsonka Pokaż wiadomość
A nawet nauczyciele (wszyscy) ktorzy mnie uczyli matmy mówili ze matma jest tylko potrzebna osobom ktore wybierają sie na kierunek albo zamierzają coś robić, gdzie potrzebna jest matma. A reszta to ważne zeby umiala najprostsze rzeczy (np. dodawanie itp). Osobiście też tak uważam.

zgadzam się z Tobą w zupełności dlaczego Ci durni ludzie którzy to wymyślili tego nie rozumieją?!!!! matematyka była i jest przedmiotem który sprawia i będzie sprawiał problemy większości uczniom...osobiście uważam, że 12 lat nauki matematyki po 5 godzin w tygodniu(ja tyle mam) w zupełności wystarczy(PODSTAWOWKA GIMNAZJUM NO I LICEUM)-przez te lata nauczyłam się naprawdę WSZYSTKIEGO co mi potrzebne z tego przedmiotu !!! Do czego niby przyda mi się w życiu informacja jaką wartość ma kąt 34 stopnie czy jakieś inne pierdoły. Dla mnie jak i dla większości uczniów jest to tylko zaśmiecanie sobie mózgu niepotrzebnymi rzeczami które nigdy w życiu mi się do niczego nie przydadzą.!! I niech mi tu nikt nie pisze, że matma to przedmiot bardzo potrzebny, uczy myślenia bla bla bla... Komu potrzebny niech sobie go zdaje nawet rozszerzonego ale jako przedmiot DODATKOWY!

(Osobiście uważam, że 3 klasa liceum powinna być poświęcona tylko i wyłącznie na wybrane przez ludzi przedmioty do zdawania na maturze wtedy nie byłoby już podziału na klasy tylko dane grupy które chcą zdawać dany przedmiot.. wtedy nawet Ci najsłabsi uczniowe byliby w stanie zdać maturę na dobrym poziome.. no ale ... )

uff! ulżyło mi trochę... musiałam to z siebie wyrzucić
Stary 2008-09-08, 16:03   #345
nask
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez serpentynka14 Pokaż wiadomość
zgadzam się z Tobą w zupełności dlaczego Ci durni ludzie którzy to wymyślili tego nie rozumieją?!!!! matematyka była i jest przedmiotem który sprawia i będzie sprawiał problemy większości uczniom...osobiście uważam, że 12 lat nauki matematyki po 5 godzin w tygodniu(ja tyle mam) w zupełności wystarczy(PODSTAWOWKA GIMNAZJUM NO I LICEUM)-przez te lata nauczyłam się naprawdę WSZYSTKIEGO co mi potrzebne z tego przedmiotu !!! Do czego niby przyda mi się w życiu informacja jaką wartość ma kąt 34 stopnie czy jakieś inne pierdoły. Dla mnie jak i dla większości uczniów jest to tylko zaśmiecanie sobie mózgu niepotrzebnymi rzeczami które nigdy w życiu mi się do niczego nie przydadzą.!! I niech mi tu nikt nie pisze, że matma to przedmiot bardzo potrzebny, uczy myślenia bla bla bla... Komu potrzebny niech sobie go zdaje nawet rozszerzonego ale jako przedmiot DODATKOWY!

(Osobiście uważam, że 3 klasa liceum powinna być poświęcona tylko i wyłącznie na wybrane przez ludzi przedmioty do zdawania na maturze wtedy nie byłoby już podziału na klasy tylko dane grupy które chcą zdawać dany przedmiot.. wtedy nawet Ci najsłabsi uczniowe byliby w stanie zdać maturę na dobrym poziome.. no ale ... )

No to teraz przyjmij do wiadomosci, ze Ci durni ludzie chca, zebys zdala tylko 30% z tej matematyki.

Matematyka jest powtarzana w szkole bo praktyka jest najwazniejsza - ja nie pamietam niewiele z gimnazjum. Piszesz, ze to jest zasmiecanie mozgo niepotrzebnymi rzeczami - to widocznie malo pojemny ludzi maja mozg skoro pare prostych zadan nie moze sie tam zmiescic.

I wyluzuj troche.

Poziom edukacji w Polsce ma sie coraz gorzej widze...
Stary 2008-09-08, 16:06   #346
Edsonka
Rozeznanie

Exclamation Dot.: matura z matematyki w 2010r. - OPINIE.

Cytat:
Napisane przez serpentynka14 Pokaż wiadomość

Właśnie. A poza tym zastanawiam się czy minister oświaty i w ogóle ktokolwiek z rządu zdawał maturę z matmy. Albo żeby umiał np. równania kwadratowe itp NIE SĄDZE!!!

A po tym jak wtedy za Giertycha tyle osób nie zdało matmy to powinni zrozumieć ze TA MATURA JEST BEZ SENSU! BO ZNÓW WIĘKSZOŚĆ NIE ZDA JEJ ZAPEWNE.
Stary 2008-09-08, 16:14   #347
nask
Zadomowienie

Cytat:
A po tym jak wtedy za Giertycha tyle osób nie zdało matmy to powinni zrozumieć ze TA MATURA JEST BEZ SENSU! BO ZNÓW WIĘKSZOŚĆ NIE ZDA JEJ ZAPEWNE.

I dobrze, mnie motlochu na studiach. Jesli ktos nie potrafi zdac podstawowej matematyki na 30% to gdzie taki delikwent sie wybiera? Na studia? No zarty sobie chyba stroicie.

I blagam, nie piszcie duzymi literkami, tutaj sie nie krzyczy

Stary 2008-09-08, 16:14   #348
Edsonka
Rozeznanie

Cytat:
No to teraz przyjmij do wiadomosci, ze Ci durni ludzie chca, zebys zdala tylko 30% z tej matematyki.

Matematyka jest powtarzana w szkole bo praktyka jest najwazniejsza - ja nie pamietam niewiele z gimnazjum. Piszesz, ze to jest zasmiecanie mozgo niepotrzebnymi rzeczami - to widocznie malo pojemny ludzi maja mozg skoro pare prostych zadan nie moze sie tam zmiescic.

I wyluzuj troche.

tak, tylko zeby zdać 30% z tego, to musisz umieć wszystko, bo nie wiesz co będzie
A poza tym twierdzisz ze zadania z matmy są proste, i jest ich mało? To jeżeli umiesz matme to sobie mozesz zdawać. Ale ja nie umiem i NIC mi nie wchodzi do głowy. To nie znaczy ze mam mały mózg... Bo z innych przedmiotow idzie mi bardzo dobrze...

To ostatnie chyba miało na celu kogoś obrazić... Hmmm... Nice
Stary 2008-09-08, 16:19   #349
nask
Zadomowienie

Cytat:
tak, tylko zeby zdać 30% z tego, to musisz umieć wszystko, bo nie wiesz co będzie
A poza tym twierdzisz ze zadania z matmy są proste, i jest ich mało? To jeżeli umiesz matme to sobie mozesz zdawać. Ale ja nie umiem i NIC mi nie wchodzi do głowy. To nie znaczy ze mam mały mózg... Bo z innych przedmiotow idzie mi bardzo dobrze...

To ostatnie chyba miało na celu kogoś obrazić... Hmmm... Nice
Nie ostatnie zdanie jest ogolna refleksja na temat poziomu polskiej edukacji.

Wiesz, z tym ze musisz umiec wszystko to akurat masz ten komfort, ze jak 70% pytan Ci "nie podpasuje" to i tak zdasz. Wiec nie wiem za bardzo gdzie tu problem i po co od razu krzyczec ze to jest "BEZ SENSU!!!"

Stary 2008-09-08, 16:27   #350
arrachnee
Zakorzenienie

1. jeżeli nauczyciel jest kiepski można złożyć podanie o zmianę nauczyciela, zmienić klasę lub szkołę
2. 12 lat nauki matematyki - jeżeli faktycznie nie jesteście w stanie zdać tej matury to chyba kontynuowanie edukacji nie ma sensu
3. co z tymi korkami? samemu nie można popracować?
4. matematyka to nie nauka tajemna - KAŻDY jest w stanie opanować podstawy
5. co to "przydatne rzeczy"?! jak gotować rosół uczą w gastronomiku, nie w LO
6. skąd przekonanie, że matura jest dla każdego? obniżmy poziom matury, żeby każdy mógł zdać?! po co?
7. argumenty typu "nie chcę", "nie lubię", "nie będę i już" kiedyś typowe były raczej dla uczniów podstawówki...

- uwaga z innej beczki: warto przed maturą popracować nad poprawnością języka [za błędy ort chyba nadal odejmowane są punkty?]

PUSTAK BLOG

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

Stary 2008-09-08, 16:31   #351
marcia45
Zadomowienie

Moim zdaniem przesadzacie. Jakoś nikt ze ścisłych umysłów nie narzeka na zdawanie matury z polskiego, chociaż ona polega na wykuciu na pamiec jakis lektur, czego matematyka nie wymaga, wystarczy myslec logicznie, na maturze bodajże nawet wzory są podane w specjalnej ksiazeczce. Ja nigdy nie bylam humanistycznym umyslem, nie umiałam lac wody i pisac o wierszu na dwie linijki dziesieciu stron, a mature zdalam z polskiego bardzo dobrze.
Matematyka własnie nie wymaga wkuwania niczego na pamiec, uczy myslenia przydatnego podczas studiowania!!! I to nieprawda, że nigdzie się nie przydaje, moim zdaniem juz bardziej historia, moglaby sie ograniczac do samych podstaw, przeciez nawet ci zdajacy ja na maturze po paru latach nie pamietaja polowy dat czy nazwisk.

Tak to jest zawsze było,że za złotem goni cały świat. A ja wiem Twoja miłość -To jest skarb jedyny jaki znam

7.7.2012 godz 17
7.3.2015 moje druga miłość

Anioły nie mają przecież chandry, gorszego dnia, zmarszczek i okresu
marcia45 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 16:39   #352
nask
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez arrachnee Pokaż wiadomość
1. jeżeli nauczyciel jest kiepski można złożyć podanie o zmianę nauczyciela, zmienić klasę lub szkołę
2. 12 lat nauki matematyki - jeżeli faktycznie nie jesteście w stanie zdać tej matury to chyba kontynuowanie edukacji nie ma sensu
3. co z tymi korkami? samemu nie można popracować?
4. matematyka to nie nauka tajemna - KAŻDY jest w stanie opanować podstawy
5. co to "przydatne rzeczy"?! jak gotować rosół uczą w gastronomiku, nie w LO
6. skąd przekonanie, że matura jest dla każdego? obniżmy poziom matury, żeby każdy mógł zdać?! po co?
7. argumenty typu "nie chcę", "nie lubię", "nie będę i już" kiedyś typowe były raczej dla uczniów podstawówki...

- uwaga z innej beczki: warto przed maturą popracować nad poprawnością języka [za błędy ort chyba nadal odejmowane są punkty?]

Dokladnie.

PS. Mam tylko nadzieje, ze te bledy ortograficzne to nie do mnie - rzadko pisze po polsku i nie zawsze wychodzi mi to poprawnie

Edytowane przez nask
Czas edycji: 2008-09-08 o 16:40 Powód: Dopisek
Stary 2008-09-08, 17:51   #353
Rose @-'-,---
Raczkowanie

Cytat:
I dobrze, mnie motlochu na studiach. Jesli ktos nie potrafi zdac podstawowej matematyki na 30% to gdzie taki delikwent sie wybiera? Na studia? No zarty sobie chyba stroicie.
bardzo dobrze napisane, lepiej bym tego nie ujeła i oczywiscie popieram
Rose @-'-,--- jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 21:47   #354
serpentynka14
Raczkowanie

Cytat:

I wyluzuj troche.

dla Ciebie tylko 30 % dla kogo innego aż ..(nie mówię tu akurat osobie bo na koniec 1 LO w szkole o baaardzo wysokim poziomie miałam 4 tak, że nie mówię tu o mnie..mam na myśli np. moją przyjaciółkę dla której ten przedmiot to jakaś magia z innych przedmiotów radzi sobie bardzo dobrze). może jesteś na tyle genialna, że zdałabyś maturę rozszerzoną na 100% tego nie wiem i w sumie mnie to nie obchodzi ale wiedz, że dla co niektórych 30 % to naprawdę dużo. Nie wiem jeszcze jaki jest poziom matury podstawowej bo nie miałam okazji zerknąć na arkusze no ale zamierzam w najbliższym czasie hmmm no i jak dla Ciebie kilka grubych( w moim przypadku) książek to kilka prostych zadań no to ja Cię nie rozumiem ;]
osobiście z matmą u mnie jest tak, że nie lubię niektórych działów... z resztą nawet ok. Szkoda mi tylko i to bardzo czasu jaki będę musiała poświęcić na powtarzanie tego czegoś i naukę tego czego nie umiałam.... Aha i nie wiem dlaczego uważacie, że to czy ktoś umie matematykę czy nie jest wyznacznikiem czy się nadaje na studia no na studia matematyczne nie... ale każde inne jak tylko chcę i czuję się na siłach to na pewno ... A co oznacza w waszym języku "motłoch na studiach" ??pytam z ciekawości
Stary 2008-09-08, 23:32   #355
nri
Zadomowienie

Tu nie chodzi o matematyke - ale o sam fakt zdania matury na zenujacym poziomie z jakiegokolwiek przedmiotu na 30%. Nawet slonia mozna nauczyc tanczyc a jesli w przypadku danej osoby i matematyki jest to awykonalne, to taka osoba nie nadaje sie na studia.

Motloch - osoby nieoczytane, nierozgarniete, nieumiejace logicznie myslec, przyswoic wiedzy, pozbawione oglady i kultury osobistej.
Stary 2008-09-09, 22:24   #356
serpentynka14
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nri Pokaż wiadomość
Tu nie chodzi o matematyke - ale o sam fakt zdania matury na zenujacym poziomie z jakiegokolwiek przedmiotu na 30%. Nawet slonia mozna nauczyc tanczyc a jesli w przypadku danej osoby i matematyki jest to awykonalne, to taka osoba nie nadaje sie na studia.

Motloch - osoby nieoczytane, nierozgarniete, nieumiejace logicznie myslec, przyswoic wiedzy, pozbawione oglady i kultury osobistej.

kochana ale na studia no na pewno na państwowe nie jest łatwo się dostać ( no chyba, że na jakiś kierunek naprawdę dziwny .. fizyka czy coś takiego itp itd ) więc "motłochu" to tam chyba niema bo przekupić nie idzie z tego co mi się wydaje tam nikogo więc dostać się można tylko wtedy gdy się na to zasługuje . Może inaczej jest z tym na prywatnych uczelniach.

A z resztą niema co się stresować już.... tylko POWOLI oswajać się z tą myślą, że nasza kochana matma będzie na maturze jest to już raczej pewne.. choć wiele osób jeszcze ma nadzieję, że jednak nie ( ja też). Żeby tylko nie zechcieli nam zmienić ustnego polskiego bo ... ( a nie będę mówić co zrobię).
Stary 2008-09-09, 22:52   #357
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

A mi tu już nawet o matematykę nie chodzi, tylko o coraz bardziej beznadziejne pomysły ministerstwa edukacji. W Polsce szkoły są beznadziejnie zrobione, są beznadziejne programy nauczania. WSZYSTKO jest do niczego.
Niby tyle się uczymy, tylko niech mi ktoś powie po co? w innych krajach zupełnie inaczej to wszystko wygląda, a ludzie maja większą wiedzą(my jesteśmy na dole w rankingu) Powinno się uczyć przydatnych rzeczy, rzeczy które nas interesują, bo i tak większość się zapomina(najczęsciej jest to zasada" zakuć, zdać, zapomnieć) Można i wykuć całą encyklopedię, ale po co?

Zamiast zajmować się durną matematyką, co chwile zmienianiem zasad matury z polskiego(każdy rocznik ma co innego, zupełnie inną podstawe programową) itp. to niech w końcu zajmą się reformą szkolnictwa, bo to co się teraz dzieje to jest jedna wielka masakra. Nic nie jest tak jak być powinno.
Ale niem lepiej myślec nad tym czy matematyka jest dobra, a potop na maturze zły.
A co zrobić aby szkoły były lepsze to już ich nie obchodzi. Ma byc matematyka to będzie, a co tam ze niektóre szkoły nawet dobrych nauczycieli nie mają, a podręczniki nie są dostosowane! nie zdasz? Twój problem!
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-09, 23:33   #358
Edsonka
Rozeznanie

A i jeszcze jedno. Mówicie że matma to niby łatwa itp. W takim razie czemu Akurat w tym roku w którym wprowadził Giertych matme na maturze, ponad połowa osób nie zdała??? Bo we wczesniejszych latach jakoś matmy nie zdawali, a matura była dobrze zdawana przez uczniów, więc inne przedmioty(np. polski) najwidoczniej nie sprawiały uczniom az takiego problemu :|
Stary 2008-09-10, 00:04   #359
nask
Zadomowienie

Cytat:
A i jeszcze jedno. Mówicie że matma to niby łatwa itp. W takim razie czemu Akurat w tym roku w którym wprowadził Giertych matme na maturze, ponad połowa osób nie zdała??? Bo we wczesniejszych latach jakoś matmy nie zdawali, a matura była dobrze zdawana przez uczniów, więc inne przedmioty(np. polski) najwidoczniej nie sprawiały uczniom az takiego problemu :|

Bo nikt sie nie przykladal? Bo przeliczyli sie ze swoimi mozliwosciami?

Przypominam, ze kiedys matematyka byla obowiazkowa i ludzie jakos zyli.
A gdzie jest problem w zdaniu podstawowego polskiego? Przeczytasz pare oprawcowan lektur i juz!

I niezgodze sie z serpentynka ze trudno dostac sie na studia panstwowe- jak patrze na swoich znajomych z liceum, to nawet najgorsi uczniowie studiuja (dziennie). Dla mnie to jest wymiernik poziomu takich uniwersytetow, co ich przyjely.

Stary 2008-09-10, 00:44   #360
wpaula
Wtajemniczenie

Ja uwazam ze to dobry pomysl bedzie wtedy sprawiedliwie , cala edukacja w sumie opiera sie na Polskim i matematyce , a ludzie sa albo dobrzy z matmy albo z polskiego , wiec czemu ma byc tak ze np ja nie znosze polskiego a msuze go pisac a Cie co matmy nie znosza nie musza jej pisac dla sprawiedliwosci matma byc powinna a dodatkowe przedmioty do wyboru
http://www.suwaczki.com/tickers/relgh371ffv9k4cd.png
wpaula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości