matura z matematyki w 2010r. - OPINIE. - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Pokaż wyniki sondy: Czy ucząc sie do matury z matmy pójdziesz na kurs czy przygotujesz sie sama?
kurs/korepetycje 79 41,80%
sama w domu 110 58,20%
Głosujący: 189. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-28, 23:35   #301
201804100943
Konto usunięte

Dot.: matura z matematyki w 2010r. - OPINIE.

fakt, przeoczyłam słowa kierowane do mila
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 23:43   #302
mila17
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aramintha Pokaż wiadomość
Więc dla takiego prawdziwego humanisty z lekkim piórem i nie tylko, 30% z matematyki to powinna być przysłowiowa bułka z masłem
i mam ogromną nadzieję, że tak własnie będzie
mila17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 23:49   #303
Aramintha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mila17 Pokaż wiadomość
i mam ogromną nadzieję, że tak własnie będzie
W takim razie nie pozostaje mi nic innego niż życzyć powodzenia.
Aramintha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 23:50   #304
mila17
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aramintha Pokaż wiadomość
W takim razie nie pozostaje mi nic innego niż życzyć powodzenia.
Nie dziękuję, co by nie zapeszyc
mila17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-30, 19:22   #305
Ilena
Zakorzenienie

Proszę o wypowiedź w tym wątku na temat nowego działu " edukacja" pomożecie nam przekonać że to dobry pomysł??
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...95#post8819795
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-30, 23:38   #306
nastychick
Zakorzenienie

ja szczerze wspolczuje tym ktorzy beda musieli zdawac matematyke obowiazkowo a wcale sie nie czuja na silach. ja bym w zyciu nie podolala! matematyka to jedna z gorszych moich stron... i naprawde uwazam to za niesprawiedliwe... bo tak jak np jest obowiazkowy jezyk polski to sie zgodze ze to sluszne, bo kazdy powinien umiem jezyk ojczysty itp. ale matematyka? podstawy i tylko podstawy! nie kazdy ma głowe do liczb a powiedzmy sobie szczerze, ze to trzeba poprostu zrozumiec, bo nie da sie tego naczyc jak ktos wogole nie wiem o co chodzi...

rsmt
nastychick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-30, 23:46   #307
Campbell
Raczkowanie

od 3 klasy zaczynam intensywnie chodzić na kory, aby zdać poczciwie tę maturę z matematyki. Hmmm lub w ogóle zdać
Stary 2008-08-30, 23:55   #308
arrachnee
Zakorzenienie

Mam jedną dobrą radę dla wszystkich bojących się matury z matematyki. Rozwiązujcie rozsądną ilość zadać. Jak widzę u moich korkowiczów ich zadania domowe . Nowe zagadnienie i do rozwiązania 2 zadania . Gdyby zrobili 20, to może by się nauczyli. 50 to raczej by się nauczyli. 100 to nauczyliby się wszyscy. Proste.

PUSTAK BLOG
różne wersje lakierów essie
Rossmannowe -40% - zakupy 1 2

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

arrachnee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 08:50   #309
sawa_sawa
Rozeznanie

hehe z tego co tu zauwazyłam to wiekszosc osob która ukonczyła mature jest za matematyką...
Stary 2008-08-31, 10:06   #310
Nikaa1990
Wtajemniczenie

A ja żałuję, że matematyka nie jest obowiązkowa już od 2009. Tak bym musiała zdawać i nie miałabym problemu, a teraz muszę się zastanawiać - wziąść jako dodatkowy przedmiot, czy nie

30.37.45
75.74.50
Nikaa1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 12:14   #311
Julia91
Zadomowienie

GG do Julia91

Mozna sie kłócić czy powinna być czy nie ale fakty sa takie ze w 2010 bedzie.
I trzeba sie jakos do tego przygotowac. Od tamtego roku <1LO> chodzę na kursy przygotowujace do matury z matematyki i mam nadzieje ze bedzie dobrze.

Z matmy mam 4 chociaz jej nie lubię, denerwują mnie te liczby wzory szybko mnie to nudzi... :/ ale na maturze jest to zdac trzeba xD

W Polsce jak 20% nie zda to dyskusje ze matura za trudna...

Wymiary na dziś (28.04.13)
Ręka: 45 cm - 43.0 cm
Talia: 104 cm - 95.5 cm
Pas: 122 cm - 105 cm
Biodra: 133 cm - 126 cm
Udo: 87 cm - 78 cm
Julia91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 12:20   #312
Rose @-'-,---
Raczkowanie

a ja uważam że powinna byc obowiązkowa i koniec, a teraz do tych którzy mówią ze nie każdy jest dobry z matematyki, no cóz nie każdy jest tez dobry z polskiego, biologi, chemii, wf i każdego innego przedmiotu, pomijam to że matematyka w naszym społeczeństwie obrosła jakimś mitem że to przedmiot którego "sie nie da nauczyc" wiec ludzie z takim nastawieniem nie bardzo sie przykładają, no bo skoro z góry wiadomo że to trudne to po co sie wysilac, a po drugie wyobraźcie sobie że na maturze obowiązkowo jest matematyka i fizyka a do tego dodatkowo można zdac 3 wybrane przedmioty, podoba wam sie to? nie? bo mi tez sie nie podobało jak musiałam zdawac polski i j. obcy które na politechnice nie sa mi absolutnie do niczego potrzebne, a gdyby obowiazkowa była matematyka i fizyka zdłabym na maturze jeszcze chemie i biologie i mi by to bardzo odpowiadało i nie widze powodu dlaczego mature ma sie ułatwiac tylko jednej grupie i utrudniac drugiej, a tak już poza wszystkim matematyka ma tą cenną ceche że uczy myślec
Rose @-'-,--- jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 12:37   #313
biip
Raczkowanie

Jak najbardziej matematyka powinna byc na maturze. Matematyka jest tak samo ważna jak język polski i nie rozumiem czemu niektóre roczniki matematyka omija.
biip jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 12:44   #314
nastychick
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rose @-'-,--- Pokaż wiadomość
a ja uważam że powinna byc obowiązkowa i koniec, a teraz do tych którzy mówią ze nie każdy jest dobry z matematyki, no cóz nie każdy jest tez dobry z polskiego, biologi, chemii, wf i każdego innego przedmiotu
nie kazdy jest dobry z polskiego ale chyba to logiczne ze jestesmy Polakami, wiec jezyk ojczysty trzeba zdawac a co do angielskiego to on ZAWSZE sie przydaje. mowisz tez ze nie jestes dobra z biologii ale o ile wiem matura z biologii nie jest obowiazkowa z matematyki do niczego mi sa potrzebne sinusy i cosinusy oraz jakies rownania z dwoma niewiadomymi czy funkcje :|

rsmt
Stary 2008-08-31, 13:07   #315
arrachnee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nastychick Pokaż wiadomość
nie kazdy jest dobry z polskiego ale chyba to logiczne ze jestesmy Polakami, wiec jezyk ojczysty trzeba zdawac a co do angielskiego to on ZAWSZE sie przydaje. mowisz tez ze nie jestes dobra z biologii ale o ile wiem matura z biologii nie jest obowiazkowa z matematyki do niczego mi sa potrzebne sinusy i cosinusy oraz jakies rownania z dwoma niewiadomymi czy funkcje :|
W wielu wypadkach wiedza nabyta w liceum nie zostaje wykorzystana - dla niektórych jest więc niepotrzebna. W edukacji [myśląc długofalowo] chodzi o rozwój rozumowania.
30% procent wiedzy podstawowej aby zdać maturę. Potrzebna czy nie, lubiane czy nie, maturzysta powinien być w stanie zdać maturę z większości [jeżeli nie wszystkich] przedmiotów.
Na starej maturze na 2 trzeba było napisać połowę.
Sama podajesz absolutne podstawy matematyki - możliwe do opanowania dla każdego.

PUSTAK BLOG

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

Stary 2008-08-31, 13:39   #316
Rose @-'-,---
Raczkowanie

Cytat:
wybacz ale nie rozumiem Twojej logiki, nie wiem jak Ciebie ale mnie nikt nie pytał czy chce sie urodzic w Polsce i czy podoba m sie ta kultura i język, po drugie ja nigdzie nie napisałam ze nie jestem dobra z biologii tylko podałam przykłady przedmiotów z których ludziom moze isc gorzej (niekoniecznie mi) ale to już pomine, angielski przydaje sie zawsze? no to ciekawostka, a do czego np? prędzej Cie ktoś oszuka w sklepie jak bedziesz kupowała chleb i mleko bo sie nie doliczysz reszty i wtedy Ci nawet FCE nie pomoże
Stary 2008-08-31, 17:16   #317
nastychick
Zakorzenienie

Cytat:
wybacz ale nie rozumiem Twojej logiki, nie wiem jak Ciebie ale mnie nikt nie pytał czy chce sie urodzic w Polsce i czy podoba m sie ta kultura i język, po drugie ja nigdzie nie napisałam ze nie jestem dobra z biologii tylko podałam przykłady przedmiotów z których ludziom moze isc gorzej (niekoniecznie mi) ale to już pomine, angielski przydaje sie zawsze? no to ciekawostka, a do czego np? prędzej Cie ktoś oszuka w sklepie jak bedziesz kupowała chleb i mleko bo sie nie doliczysz reszty i wtedy Ci nawet FCE nie pomoże
zeby umiec liczyc nie trzeba zdawac matury z matematyki nie napisalam ze nie potrzebne sa podstawowe rachunki ;] a to czy ktos Cie pytal czy chcesz sie tu urodzic nie ma nic do rzeczy. Urodzilas sie tu i tyle. Wiec masz obowiazek znac jezyk ojczysty. w kazdym badz razie, nie uwazam zeby matura z matematyki powinna byc obowiazkowa, poniewaz jest wiele na niej rzeczy, ktore wogole sie nie przydadza w zyciu. no, chyba ze bylyby na niej zadania ile sprzedawca powinien wydac reszty...

rsmt
Stary 2008-08-31, 17:39   #318
Tusio
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nikaa1990 Pokaż wiadomość
A ja żałuję, że matematyka nie jest obowiązkowa już od 2009. Tak bym musiała zdawać i nie miałabym problemu, a teraz muszę się zastanawiać - wziąść jako dodatkowy przedmiot, czy nie
nie lubie matmy, ale uwazam, ze matura z tego przedmiotu moglaby objac i moj rocznik (tez jestem z 1990)-po prostu powinnismy sie wykazac znajomoscia podstawy programowej (nie wspominam juz o tym, ze matematyka "porzadkuje" i uczy logiki...).
Tusio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 18:07   #319
Rose @-'-,---
Raczkowanie

Cytat:
w kazdym badz razie, nie uwazam zeby matura z matematyki powinna byc obowiazkowa, poniewaz jest wiele na niej rzeczy, ktore wogole sie nie przydadza w zyciu.
ale to jest na szczęście tylko Twoje zdanie...
a to że nie wiesz jakie cos ma zastosowanie to nie znaczy że jest to nieprzydatne
Stary 2008-08-31, 18:13   #320
nastychick
Zakorzenienie

Cytat:
ale to jest na szczęście tylko Twoje zdanie...
a to że nie wiesz jakie cos ma zastosowanie to nie znaczy że jest to nieprzydatne
nie tylko moje zdanie.

rsmt
Stary 2008-08-31, 18:20   #321
arrachnee
Zakorzenienie

jeden lubi to drugi tamto
Nie rozumiem, jednak, jak można aż tak się bać matury z matematyki.
Po raz kolejny: 30% podstawy. Ile w waszych szkołach trzeba mieć procent na dwóję na sprawdzianie? 50%? 40%? Chyba nie mniej.
Na maturze można mieć tablice - to znaczne ułatwienie. Praktycznie nie trzeba się uczyć do matury z tego przedmiotu.
Nie jest potrzebna? Czy na pewno? Logiczne, analityczne myślenie zawsze się przyda.
Tak na marginesie: ja przez całe liceum miałam poczucie, że marnuję czas

PUSTAK BLOG

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

Stary 2008-08-31, 18:34   #322
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez arrachnee Pokaż wiadomość
Po raz kolejny: 30% podstawy.
30% procent to trzeba MIEĆ na maturze by zdać, ale uczyć się trzeba 100% wiadomosci, bo nie wiadomo jakie pytania się trafią...
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 21:12   #323
apollinka
Rozeznanie

GG do apollinka

ale możecie mieć wzory matematyczne a to dużo nauki odrzuca, jedynie ograniczy się wiedza do tego że wiesz, że istnieje taki wzór i gdzie go ewentualnie mozna zastosowac a większośc zadan z matury podstawowej mozna rozwiązać bez zaglądania do wzorów.. to na prawde podstawowa wiedza..

"Dany jest trapez, w którym podstawy mają długość 4 cm i 10 cm oraz ramiona tworzą z dłuższą podstawą kąty o miarach 30° i 45° . Oblicz wysokość tego trapezu." <-- nie mówcie ze to trudne zadanie, którego nie umielibyscie rozwiązać [pochodzi ono z tegorocznej matury podstawowej...]
apollinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 21:33   #324
marta6704
Zakorzenienie

Według mnie matematyka nie powinna być przedmiotem obowiązkowym.
Nie każdy potrafi rozwiązać nawet "podstawowe" zadania maturalne ( podstawowe według OKE).
Ja do ścisłowców nie zaliczałam się i bym miała zapewne duże problemy z zdaniem chociaż NA 30% podstawowej matematyki.

Szczerze mówiąc podstawe to ja już nauczyłam się w podstawówce, gimnazjum i liceum , to co mi w życiu się przyda umiem i nie wiem czy jest jakaś wielka potrzeba osobie która wie, że swoje życie nie wiąrze z zawodem, gdzie potrzebne są umiejętności matematyczne zdawanie matematyki na maturze i marnowanie czasu na jej nauke, gdzie czas lepiej poświęcić na coś co się przyda na pewno w jej życiu.

Matematyka powinna byc zdawana przez osoby które bedą potrzebowały jej na studiach i w późniejszej pracy.
marta6704 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 22:12   #325
apollinka
Rozeznanie

GG do apollinka

Cytat:
Napisane przez marta6704 Pokaż wiadomość
(..)

Szczerze mówiąc podstawe to ja już nauczyłam się w podstawówce, gimnazjum i liceum , to co mi w życiu się przyda umiem i nie wiem czy jest jakaś wielka potrzeba osobie która wie, że swoje życie nie wiąrze z zawodem, gdzie potrzebne są umiejętności matematyczne zdawanie matematyki na maturze i marnowanie czasu na jej nauke, gdzie czas lepiej poświęcić na coś co się przyda na pewno w jej życiu.

(..)
to idąc tym tropem większość "ścisłowców" nauczyło się ojczystego języka w wersji podstawowej,która pozwala na prawidłowe wysłowienie się, poprawne pisanie oraz płynne czytanie w podstawówce, gimnazjum i liceum wiec polski im na maturze nie potrzebny tak jak matma humaniście ;]
apollinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 22:20   #326
nri
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marta6704 Pokaż wiadomość
Według mnie matematyka nie powinna być przedmiotem obowiązkowym.
Nie każdy potrafi rozwiązać nawet "podstawowe" zadania maturalne ( podstawowe według OKE).
Ja do ścisłowców nie zaliczałam się i bym miała zapewne duże problemy z zdaniem chociaż NA 30% podstawowej matematyki.

Matematyka powinna byc zdawana przez osoby które bedą potrzebowały jej na studiach i w późniejszej pracy.
Nigdy nie lubilam biologii i chemii. Ale przy odrobinie nauki zdalabym mature podstawowa. Rozczaruje was ale na studiach spotkacie trudniejsze dla was przedmioty niz te nielubiane w szkole. Jesli teraz nie zdacie, na dobrych studiach nie macie czego szukac.
Stary 2008-09-01, 16:15   #327
marta6704
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez apollinka Pokaż wiadomość
to idąc tym tropem większość "ścisłowców" nauczyło się ojczystego języka w wersji podstawowej,która pozwala na prawidłowe wysłowienie się, poprawne pisanie oraz płynne czytanie w podstawówce, gimnazjum i liceum wiec polski im na maturze nie potrzebny tak jak matma humaniście ;]
Moim zdaniem przeczytać tekst i odpowiedzieć na pytania i przeczytać chociaż jakieś streszczenia lektur i napisać wypracowanie to zadna filozofia
Matematykę trzeba zrozumieć , nauczyciel powinien dobrze ją wytłumaczyć, niestety trafiałam na takich którzy bardzo kiepsko tłumaczyli i większość nauczycieli matematyki nie umie dobrze przekazac swoją wiedze.
Matematyka jest trudniejszym przedmiotem od języka polskiego, który jest naszym OJCZYSTYM JĘZYKIEM.
Cytat:
Napisane przez nri Pokaż wiadomość
Nigdy nie lubilam biologii i chemii. Ale przy odrobinie nauki zdalabym mature podstawowa. Rozczaruje was ale na studiach spotkacie trudniejsze dla was przedmioty niz te nielubiane w szkole. Jesli teraz nie zdacie, na dobrych studiach nie macie czego szukac.
Ale po co się męczyć z przedmiotem który nas nie interesuje, podstawy nauczyliśmy się w szkole na tyle ile nam sie może przydać w życiu, nie musimy z niej zdawać matury.

No cóż wybrałam sobie takie studia na których przedmioty może i są trudne, ale przecież wiedziałam co mnie czeka i to była moja decyzja co chce studiować , a nie ktoś narzuca mi np. zdawanie matematyki na maturze.
marta6704 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-06, 12:01   #328
serpentynka14
Raczkowanie

maturzystka 2010 wita

czy ktoś wie może czy zdajemy : j.polski,język, matematyke(?!) i jeszcze coś wybrane czy te 3 ? Jestem bardzo ciekawa.. jeżeli mamy zdawać jeszcze jakiś czwarty przedmiot to jest to bardzo niesprawiedliwe w porównaniu do wcześniejszych roczników. No bo jest to duża różnica uczyć się dodatkowo na coś jeszcze jednego. Jak musi to niech już bedzie ta matma i tyle.. 3 przedmioty obowiązkowe... a jak ktoś chce to niech zdaje sobie dodatkowo inne Ja np. wolałabym skupić się na tym aby baaaaardzo dobrze zdać maturę z rozszerzonego języka obcego... będę mieć na to na pewno dużo mniej czasu i nie zdam jej tak dobrze jak będę mieć aż tyle przedmiotów. Ilość wiedzy z 4 przedmiotów obejmująca można powiedzieć żę zakres gimnazjum i liceum czy technikum (jakieś 6-7 lat) jest naprawdę ogromna.... no ale to raczej wiecie Więc proszę aby ktoś kto się na tym zna odpowiedział mi na to pytanie

ehh ... półtora roku jeszcze a ja się już martwię
Stary 2008-09-06, 12:34   #329
Pawełeczek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sawa_sawa Pokaż wiadomość
hehe z tego co tu zauwazyłam to wiekszosc osob która ukonczyła mature jest za matematyką...
Oj nie, wcale nie jestem za tym zeby matematyka była obowiazkowa. To jest przymusowe narzucanie przedmiotu. ktory nie na wszystkich studiach jest przydatny przy rekrutacji. Nie kazdy ma zdolnosci matematyczne i dlatego ten przedmiot powinien zostac tak jak teraz jako jeden z przedmiotów, który mozna sobie wybrac jako dodatkowy.

Widziałem jak moj znajomy (ogolnie orzeł jesli chodzi o matme) przygotowywał sie w tym roku do zdawania rozszerzenia z matmy. Brał 2 godziny korepetycji w tygodniu u jednej z lepszych matematyczek u mnie w miescie, dodatkowo rozwiazywał tygodniowo po 100-150 zadan. Zdał na 73% . To jest na prawde trudny przedmiot w liceum i absolutnie nie powinien byc obowiazkowy dla kazdego.
Stary 2008-09-06, 12:45   #330
Ines-ka
Zakorzenienie

Może i matura być powinna, ale nie z takim przygotowaniem uczniów.
Akurat jestem z rocznika 91 i idę na pierwszy ogień nowej obowiązkowej matury z matmy. Przez pół pierwszej klasy był burdel (inne określenie tu raczej nie pasuje) z podręcznikami, zbiorami i ogólnie programem. Teraz rocznik 92 ma już nowe książki przygotowane do matury, a my nadal te same, bo za dużo zamieszania żeby zmieniać. Miałam 4 nauczycieli - urlop macierzyński, mało który chciał wystawiać nam oceny, a jak już nie było co robić z aktualnego działu to walili rozszerzenie (siedziałam z i tylko przepisywałam z tablicy bez zrozumienia). Nauczycielka która wróciła z uroplu w maju, wystawiała nam oceny. Na sprawdzianie, który robiła z materiału przerabianego z innymi nauczycielami 90% były rzeczy ponad to co robiliśmy. Ledwo co skończyłam z tróją.
Jak tak ma wyglądać przygotowanie do obowiązkowej matury, to brawa dla pomysłodawców (nauczycieli i dyrektorów też).
Jak zdam na jakieś 40% to będę zaskoczona.
Ines-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości