|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
| Pokaż wyniki sondy: Czy ucząc sie do matury z matmy pójdziesz na kurs czy przygotujesz sie sama? | |||
| kurs/korepetycje |
|
79 | 41,80% |
| sama w domu |
|
110 | 58,20% |
| Głosujący: 189. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#301 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: matura z matematyki w 2010r. - OPINIE.
fakt, przeoczyłam słowa kierowane do mila
|
|
|
|
|
#302 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#303 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#304 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#305 |
|
Zakorzenienie
|
Proszę o wypowiedź w tym wątku na temat nowego działu " edukacja" pomożecie nam przekonać że to dobry pomysł??
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...95#post8819795 |
|
|
|
|
#306 |
|
Zakorzenienie
|
ja szczerze wspolczuje tym ktorzy beda musieli zdawac matematyke obowiazkowo a wcale sie nie czuja na silach. ja bym w zyciu nie podolala!
matematyka to jedna z gorszych moich stron... i naprawde uwazam to za niesprawiedliwe... bo tak jak np jest obowiazkowy jezyk polski to sie zgodze ze to sluszne, bo kazdy powinien umiem jezyk ojczysty itp. ale matematyka? podstawy i tylko podstawy! nie kazdy ma głowe do liczb a powiedzmy sobie szczerze, ze to trzeba poprostu zrozumiec, bo nie da sie tego naczyc jak ktos wogole nie wiem o co chodzi...
|
|
#307 |
|
Raczkowanie
|
od 3 klasy zaczynam intensywnie chodzić na kory, aby zdać poczciwie tę maturę z matematyki. Hmmm lub w ogóle zdać
|
|
#308 | |
|
Zakorzenienie
|
Mam jedną dobrą radę dla wszystkich bojących się matury z matematyki. Rozwiązujcie rozsądną ilość zadać. Jak widzę u moich korkowiczów ich zadania domowe
. Gdyby zrobili 20, to może by się nauczyli. 50 to raczej by się nauczyli. 100 to nauczyliby się wszyscy. Proste.
|
|
|
|
#309 |
|
Rozeznanie
|
hehe z tego co tu zauwazyłam to wiekszosc osob która ukonczyła mature jest za matematyką...
|
|
#310 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja żałuję, że matematyka nie jest obowiązkowa już od 2009. Tak bym musiała zdawać i nie miałabym problemu, a teraz muszę się zastanawiać - wziąść jako dodatkowy przedmiot, czy nie
|
|
#311 |
|
Zadomowienie
|
Mozna sie kłócić czy powinna być czy nie ale fakty sa takie ze w 2010 bedzie.
I trzeba sie jakos do tego przygotowac. Od tamtego roku <1LO> chodzę na kursy przygotowujace do matury z matematyki i mam nadzieje ze bedzie dobrze. Z matmy mam 4 chociaz jej nie lubię, denerwują mnie te liczby wzory szybko mnie to nudzi... :/ ale na maturze jest to zdac trzeba xD W Polsce jak 20% nie zda to dyskusje ze matura za trudna...
|
|
#312 |
|
Raczkowanie
|
a ja uważam że powinna byc obowiązkowa i koniec, a teraz do tych którzy mówią ze nie każdy jest dobry z matematyki, no cóz nie każdy jest tez dobry z polskiego, biologi, chemii, wf i każdego innego przedmiotu, pomijam to że matematyka w naszym społeczeństwie obrosła jakimś mitem że to przedmiot którego "sie nie da nauczyc" wiec ludzie z takim nastawieniem nie bardzo sie przykładają, no bo skoro z góry wiadomo że to trudne to po co sie wysilac, a po drugie wyobraźcie sobie że na maturze obowiązkowo jest matematyka i fizyka a do tego dodatkowo można zdac 3 wybrane przedmioty, podoba wam sie to? nie? bo mi tez sie nie podobało jak musiałam zdawac polski i j. obcy które na politechnice nie sa mi absolutnie do niczego potrzebne, a gdyby obowiazkowa była matematyka i fizyka zdłabym na maturze jeszcze chemie i biologie i mi by to bardzo odpowiadało i nie widze powodu dlaczego mature ma sie ułatwiac tylko jednej grupie i utrudniac drugiej, a tak już poza wszystkim matematyka ma tą cenną ceche że uczy myślec
|
|
|
|
|
#313 |
|
Raczkowanie
|
Jak najbardziej matematyka powinna byc na maturze. Matematyka jest tak samo ważna jak język polski i nie rozumiem czemu niektóre roczniki matematyka omija.
|
|
|
|
|
#314 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do angielskiego to on ZAWSZE sie przydaje. mowisz tez ze nie jestes dobra z biologii ale o ile wiem matura z biologii nie jest obowiazkowa z matematyki do niczego mi sa potrzebne sinusy i cosinusy oraz jakies rownania z dwoma niewiadomymi czy funkcje :|
|
|
|
#315 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
30% procent wiedzy podstawowej aby zdać maturę. Potrzebna czy nie, lubiane czy nie, maturzysta powinien być w stanie zdać maturę z większości [jeżeli nie wszystkich] przedmiotów. Na starej maturze na 2 trzeba było napisać połowę. Sama podajesz absolutne podstawy matematyki - możliwe do opanowania dla każdego.
|
|
|
|
#316 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#317 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie napisalam ze nie potrzebne sa podstawowe rachunki ;] a to czy ktos Cie pytal czy chcesz sie tu urodzic nie ma nic do rzeczy. Urodzilas sie tu i tyle. Wiec masz obowiazek znac jezyk ojczysty. w kazdym badz razie, nie uwazam zeby matura z matematyki powinna byc obowiazkowa, poniewaz jest wiele na niej rzeczy, ktore wogole sie nie przydadza w zyciu. no, chyba ze bylyby na niej zadania ile sprzedawca powinien wydac reszty...
|
|
|
#318 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
)-po prostu powinnismy sie wykazac znajomoscia podstawy programowej (nie wspominam juz o tym, ze matematyka "porzadkuje" i uczy logiki...).
|
|
|
|
|
|
#319 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a to że nie wiesz jakie cos ma zastosowanie to nie znaczy że jest to nieprzydatne |
|
|
|
|
|
#320 |
|
Zakorzenienie
|
nie tylko moje zdanie.
|
|
#321 | |
|
Zakorzenienie
|
jeden lubi to drugi tamto
![]() Nie rozumiem, jednak, jak można aż tak się bać matury z matematyki. Po raz kolejny: 30% podstawy. Ile w waszych szkołach trzeba mieć procent na dwóję na sprawdzianie? 50%? 40%? Chyba nie mniej. Na maturze można mieć tablice - to znaczne ułatwienie. Praktycznie nie trzeba się uczyć do matury z tego przedmiotu. Nie jest potrzebna? Czy na pewno? Logiczne, analityczne myślenie zawsze się przyda. Tak na marginesie: ja przez całe liceum miałam poczucie, że marnuję czas
|
|
|
|
#322 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#323 |
|
Rozeznanie
|
ale możecie mieć wzory matematyczne a to dużo nauki odrzuca, jedynie ograniczy się wiedza do tego że wiesz, że istnieje taki wzór i gdzie go ewentualnie mozna zastosowac
a większośc zadan z matury podstawowej mozna rozwiązać bez zaglądania do wzorów.. to na prawde podstawowa wiedza.."Dany jest trapez, w którym podstawy mają długość 4 cm i 10 cm oraz ramiona tworzą z dłuższą podstawą kąty o miarach 30° i 45° . Oblicz wysokość tego trapezu." <-- nie mówcie ze to trudne zadanie, którego nie umielibyscie rozwiązać [pochodzi ono z tegorocznej matury podstawowej...] |
|
|
|
|
#324 |
|
Zakorzenienie
|
Według mnie matematyka nie powinna być przedmiotem obowiązkowym.
Nie każdy potrafi rozwiązać nawet "podstawowe" zadania maturalne ( podstawowe według OKE). Ja do ścisłowców nie zaliczałam się i bym miała zapewne duże problemy z zdaniem chociaż NA 30% podstawowej matematyki. Szczerze mówiąc podstawe to ja już nauczyłam się w podstawówce, gimnazjum i liceum , to co mi w życiu się przyda umiem i nie wiem czy jest jakaś wielka potrzeba osobie która wie, że swoje życie nie wiąrze z zawodem, gdzie potrzebne są umiejętności matematyczne zdawanie matematyki na maturze i marnowanie czasu na jej nauke, gdzie czas lepiej poświęcić na coś co się przyda na pewno w jej życiu. Matematyka powinna byc zdawana przez osoby które bedą potrzebowały jej na studiach i w późniejszej pracy. |
|
|
|
|
#325 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#326 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#327 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Matematykę trzeba zrozumieć , nauczyciel powinien dobrze ją wytłumaczyć, niestety trafiałam na takich którzy bardzo kiepsko tłumaczyli i większość nauczycieli matematyki nie umie dobrze przekazac swoją wiedze. Matematyka jest trudniejszym przedmiotem od języka polskiego, który jest naszym OJCZYSTYM JĘZYKIEM. Cytat:
No cóż wybrałam sobie takie studia na których przedmioty może i są trudne, ale przecież wiedziałam co mnie czeka i to była moja decyzja co chce studiować , a nie ktoś narzuca mi np. zdawanie matematyki na maturze. |
||
|
|
|
|
#328 |
|
Raczkowanie
|
maturzystka 2010 wita
czy ktoś wie może czy zdajemy : j.polski,język, matematyke(?!) i jeszcze coś wybrane czy te 3 ? Jestem bardzo ciekawa.. jeżeli mamy zdawać jeszcze jakiś czwarty przedmiot to jest to bardzo niesprawiedliwe w porównaniu do wcześniejszych roczników. No bo jest to duża różnica uczyć się dodatkowo na coś jeszcze jednego. Jak musi to niech już bedzie ta matma i tyle.. 3 przedmioty obowiązkowe... a jak ktoś chce to niech zdaje sobie dodatkowo inne Ja np. wolałabym skupić się na tym aby baaaaardzo dobrze zdać maturę z rozszerzonego języka obcego... będę mieć na to na pewno dużo mniej czasu i nie zdam jej tak dobrze jak będę mieć aż tyle przedmiotów. Ilość wiedzy z 4 przedmiotów obejmująca można powiedzieć żę zakres gimnazjum i liceum czy technikum (jakieś 6-7 lat) jest naprawdę ogromna.... no ale to raczej wiecie Więc proszę aby ktoś kto się na tym zna odpowiedział mi na to pytanie![]() ehh ... półtora roku jeszcze a ja się już martwię
|
|
#329 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Widziałem jak moj znajomy (ogolnie orzeł jesli chodzi o matme) przygotowywał sie w tym roku do zdawania rozszerzenia z matmy. Brał 2 godziny korepetycji w tygodniu u jednej z lepszych matematyczek u mnie w miescie, dodatkowo rozwiazywał tygodniowo po 100-150 zadan. Zdał na 73% . To jest na prawde trudny przedmiot w liceum i absolutnie nie powinien byc obowiazkowy dla kazdego.
|
|
|
|
#330 |
|
Zakorzenienie
|
Może i matura być powinna, ale nie z takim przygotowaniem uczniów.
Akurat jestem z rocznika 91 i idę na pierwszy ogień nowej obowiązkowej matury z matmy. Przez pół pierwszej klasy był burdel (inne określenie tu raczej nie pasuje) z podręcznikami, zbiorami i ogólnie programem. Teraz rocznik 92 ma już nowe książki przygotowane do matury, a my nadal te same, bo za dużo zamieszania żeby zmieniać. Miałam 4 nauczycieli - urlop macierzyński, mało który chciał wystawiać nam oceny, a jak już nie było co robić z aktualnego działu to walili rozszerzenie (siedziałam z i tylko przepisywałam z tablicy bez zrozumienia). Nauczycielka która wróciła z uroplu w maju, wystawiała nam oceny. Na sprawdzianie, który robiła z materiału przerabianego z innymi nauczycielami 90% były rzeczy ponad to co robiliśmy. Ledwo co skończyłam z tróją. Jak tak ma wyglądać przygotowanie do obowiązkowej matury, to brawa dla pomysłodawców (nauczycieli i dyrektorów też). Jak zdam na jakieś 40% to będę zaskoczona.
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:54.

matematyka to jedna z gorszych moich stron... i naprawde uwazam to za niesprawiedliwe... bo tak jak np jest obowiazkowy jezyk polski to sie zgodze ze to sluszne, bo kazdy powinien umiem jezyk ojczysty itp. ale matematyka? podstawy i tylko podstawy! nie kazdy ma głowe do liczb a powiedzmy sobie szczerze, ze to trzeba poprostu zrozumiec, bo nie da sie tego naczyc jak ktos wogole nie wiem o co chodzi...

. Gdyby zrobili 20, to może by się nauczyli. 50 to raczej by się nauczyli. 100 to nauczyliby się wszyscy. Proste.

z matematyki do niczego mi sa potrzebne sinusy i cosinusy oraz jakies rownania z dwoma niewiadomymi czy funkcje :|
nie napisalam ze nie potrzebne sa podstawowe rachunki ;] a to czy ktos Cie pytal czy chcesz sie tu urodzic nie ma nic do rzeczy. Urodzilas sie tu i tyle. Wiec masz obowiazek znac jezyk ojczysty. w kazdym badz razie, nie uwazam zeby matura z matematyki powinna byc obowiazkowa, poniewaz jest wiele na niej rzeczy, ktore wogole sie nie przydadza w zyciu. no, chyba ze bylyby na niej zadania ile sprzedawca powinien wydac reszty...
blondyną