Zbędny wydatek - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-09-05, 06:38   #31
08c7cbc1c0d531be9e51934d16bbb4732386b516_63def18200ca5
Konto usunięte

Dot.: Zbędny wydatek

Cytat:
Napisane przez Lasagna_ze_szpinakiem Pokaż wiadomość
Hej! Nie wiem czy taki wątek już się pojawiał, ale zastanawiam się co stanowi dla Was zbędny wydatek? Zastanawiacie się podczas codziennych zakupów żywieniowych/ciuchowych/sprzętowych nad tańszym zamiennikiem? Nie mam tu na myśli sytuacji, że kogoś nie stać więc nie ma innej opcji. Raczej nie wydawania nadmiaru gotówki na produkty tylko z uwagi na markę czy opinie w internecie Dajecie się ponieść reklamie?
Mnie np non stop dziwi kupowanie rzeczy typu ubrania w regularnych, wysokich cenach (zamiast outletow, wyprzedaży itp). Szczególnie myślę o ubraniach z sieciówek, szytych masowo itp. Czy taki zakup zawsze wiąże się z koniecznością?
Do tych rozmyślań skłoniła mnie ostatnio kumpela z pracy, która takim reklamom ulega i zdaje sobie sprawę, że kolejne trampki za 300 i zwykła kurtka za 800 nie są jej potrzebne, ale nie potrafi się opanować. I nie wie skąd się to bierze bo szafy ma pełne i w sumie nawet już nikt nie zauważa, że ma znów coś nowego (nie kupuje dużo, ale za duże pieniądze).

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Mnie dziwi, że komuś się chce czekać na wyprzedaże albo szukać czegoś w ciucholandzie.

Ubrań kupuję bardzo mało, ale nie wyobrażam sobie marnować tyle czasu na szukanie i czekanie zamiast po prostu kupić (albo zrezygnować jeśli coś jest zbyt drogie na moją kieszeń albo zbyt drogie w stosunku do jakości).

Oszczędzam unikając restauracji/ zamawiania jedzenia i taksówek/ ubera. Oraz nie farbując włosów - rozważałam kiedyś, ale jak przeliczyłam sobie w głowie, to to wydaje się potwornie drogie. Perfum też nie kupuję, chociaż kosmetyków pielęgnacyjnych sporo.

Moją pasją są rośliny domowe. Ale kilka droższych, które kupiłam postanowiło mi nie współpracować i tym samym wyleczyłam się z kupowania kolekcjonerskich. Kupuję tanie.

Edytowane przez 08c7cbc1c0d531be9e51934d16bbb4732386b516_63def18200ca5
Czas edycji: 2022-09-05 o 06:45
08c7cbc1c0d531be9e51934d16bbb4732386b516_63def18200ca5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-05, 07:13   #32
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rukolka Pokaż wiadomość
Mam tak samo. Potrafi mnie zemdlić na zbyt intensywny zapach płynu do prania. Nie używam płynów do płukania, nie widzę sensu dodawania zbędnej chemii. Nie kupuję żadnych świeczek, kadzidełek, ani odświeżaczy do powietrza. Bardzo nie lubię chemicznych zapachów.
u.
Zgadzam się. Płyny do płukania to tylko chemia. Chociaż ja lubię zapach płynów, szczególnie pościel.

---------- Dopisano o 06:13 ---------- Poprzedni post napisano o 06:10 ----------

[1=08c7cbc1c0d531be9e51934 d16bbb4732386b516_63def18 200ca5;89338909]Mnie dziwi, że komuś się chce czekać na wyprzedaże albo szukać czegoś w ciucholandzie.

Ubrań kupuję bardzo mało, ale nie wyobrażam sobie marnować tyle czasu na szukanie i czekanie zamiast po prostu kupić (albo zrezygnować jeśli coś jest zbyt drogie na moją kieszeń albo zbyt drogie w stosunku do jakości).

[/QUOTE]

Też nie kupuje dużo ubrań. Jednak jakbym biegała po sieciowkach to co chwilę potrzebowałabym czegoś nowego, bo nie są wytrzymałe. No i chodzi o skład. Mocno się pocę, więc nie chce nakładać sobie ubrań z poliestru.
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-05, 07:36   #33
Snowdrop_
Animal Liberation

Cytat:
Napisane przez brandie Pokaż wiadomość
Tak na szybko od razu przyszły mi do głowy płyny do płukania i świeczki zapachowe. Większości płynów moim zdaniem nie czuć gdy ciuchy poleżą w szafie. 100 zł za świeczkę bym w życiu nie dała, szefowa kupuje Yankee Candle do biura i moim zdaniem się niczym nie wyróżniają. I choć ogólnie nie jestem wrażliwa na zapachy, to kumulacja właśnie jakichś płynów, perfum, świeczek, odświeżaczy potrafi mnie przyprawić o mdłości. Są ludzie, którzy muszą mieć wszystko wyraźnie pachnące.

Drogie ubrania, bo jestem pierdoła i zaraz z moim szczęściem coś by się stało - plama, rozdarcie, zawieruszona w bębnie farbująca skarpetka, przypalenie żelazkiem. Choć buty kupuję zazwyczaj za kilkaset złotych.

Artykuły do dekoracji wnętrz i żywe kwiaty - średnio mnie kręci urządzanie i zmieniane wystroju, szkoda mi na to pieniędzy. Żywe kwiaty, które mam to prezenty i niektóre ze mną nie przetrwały, nie mam ręki do roślin. Poznałam osoby, które miały fisia na tym punkcie, dla mnie to sam problem.
Bo Yankee się zepsuły, kiedyś miały lepszą projekcję. Też kupuję świece do biur, dzisiaj np. przyniosłam Crimson Park Kringle Candle, ale staram się żeby zawsze było przede wszystkim wywietrzone, dużo świeżego powietrza a zapach delikatny.
Perfumy kiedyś gromadzilam, jednak odkąd zobaczyłam że to jest już niezdrowe i nie do zużycia, za każdy jeden nabytek jeden flakon oddaje lub sprzedaję (póki co znajomym, ale chciałabym hurtem dużo przekazać przed zimą jakiemuś domowi samotnej matki czy innemu schronowi dla kobiet). Wiem, że perfu grupy to pasjonaci, ale szczerze mówiąc kompletnie nie rozumiem sensu trzymania przez nich po kilkaset sztuk flaszek do tysiąca, kojarzy mi się to z jakimś objawem grubszej choroby, rekompensata czegoś czego brakuje tym ludziom w życiu lub zaburzeniem (podobnie jak chorobliwe zbieractwo ubrań, butów, toreb, czegokolwiek, potem giną przygnieceni nierozpakowanymi torbami jak ta kobieta w Anglii). Odlewki tak (sama mam bardzo dużo i zużywam systematycznie), jednak kilkuset flaszek nie ma szans zużyć choćby się w tym ktoś kąpał codziennie czy robił pranie...
Pomijając, że wiele perfum, w tym np. często kupowane wszelkie Aqua Allegorie psują się dość szybko wbrew temu co zapewniają sprzedawcy i z własnego doświadczenia wiem, że absolutnie nie przetrwają w dobrej formie powyżej kilku lat.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Edytowane przez Snowdrop_
Czas edycji: 2022-09-05 o 07:49
Snowdrop_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-05, 07:38   #34
Lasagna_ze_szpinakiem
Zadomowienie

[1=08c7cbc1c0d531be9e51934 d16bbb4732386b516_63def18 200ca5;89338909]Mnie dziwi, że komuś się chce czekać na wyprzedaże albo szukać czegoś w ciucholandzie.

Oszczędzam unikając restauracji/ zamawiania jedzenia i taksówek/ ubera. Oraz nie farbując włosów - rozważałam kiedyś, ale jak przeliczyłam sobie w głowie, to to wydaje się potwornie drogie. Perfum też nie kupuję, chociaż kosmetyków pielęgnacyjnych sporo.

Moją pasją są rośliny domowe. Ale kilka droższych, które kupiłam postanowiło mi nie współpracować i tym samym wyleczyłam się z kupowania kolekcjonerskich. Kupuję tanie.[/QUOTE]A to widzisz, dla mnie to żaden problem wręcz traktuje to jak łowy Wybieram outlet z dobrymi markami (takie sprawdzone już w praniach i podczas używania) no i kupuję ( gdy potrzebuję lub na zasadzie odświeżenia garderoby gdy już serio nie mogę patrzeć na swoje ciuchy) Ostatnio potrzebowałam jeansy i kupiłam piękne Wranglery za 130 zł (oryginalnie koło 300 i tu już włącza się mój cebula alert ).

Edytowane przez Lasagna_ze_szpinakiem
Czas edycji: 2022-09-05 o 07:42
Lasagna_ze_szpinakiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-05, 07:56   #35
Konto usunięte

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89338915]
Też nie kupuje dużo ubrań. Jednak jakbym biegała po sieciowkach to co chwilę potrzebowałabym czegoś nowego, bo nie są wytrzymałe. No i chodzi o skład. Mocno się pocę, więc nie chce nakładać sobie ubrań z poliestru.[/QUOTE]

Nigdzie nie napisałam, że "biegam po sieciówkach" Ani że kupuję poliester

Tworzysz alternatywy, które nie istnieją (albo bieganie po sieciówkach i kupowanie trashu albo czekanie na wyprzedaże/ kupowanie świetnej jakości ciuchów w ciucholandach).
08c7cbc1c0d531be9e51934d16bbb4732386b516_63def18200ca5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-05, 08:19   #36
chwast
Zakorzenienie

Zbędny wydatek to dla mnie ciuchy z sieciówek i lumpeksow - widzę jak wiele osób potrafi kupować tony rzeczy, bardzo złej jakości.

Ja kupuje rzadziej, za dość duże pieniądze jesli mam porównać, ale mam pewność, ze nikogo na ulicy w tym raczej nie spotkam no i jakość pierwsza klasa.

Następnie paznokcie, rzesy, tego typu rzeczy. Totalnie nie kumam

Sent from my iPhone using Tapatalk
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-05, 08:51   #37
Norluka
Wtajemniczenie

1. Paznokcie, szkoda mi kasy na to.
2. Brwi - regulację ogarniam sama, jak chcę więcej, to sobie sama pomaluję i tyle.
3. Większość urządzeń kuchennych - jajowar, gofrownica, frytkownica, opiekacz, szybkowar, wyciskarka wolnoobrotowa, sokowirówka, jogurtownica, ekspres do kawy, ryżowar, wypiekacz do chleba, kostkarka do lodu... itd. To jest temat rzeka.
4. Drogi telefon i laptop.
5. Dekoracje do domu typu napis do postawienia, makrama, figurki jakieś, ramki na zdjęcia, cotton ballsy, itp. U mnie rację bytu mają tylko wazony i świeczniki, bo pełnią też funkcję praktyczną, oraz kilka ramek na ścianę z jakimiś plakatami, które będą wisieć tak długo, aż je szlag nie trafi, czyli latami.
6. Biżuteria z jakichś śmieciowych stopów. Raz, że wcale niekoniecznie jest tańsza od srebra, dwa, że szybko się niszczy, zwłaszcza pierścionki, trzy - potrafi uczulić, zwłaszcza kolczyki.
7. Drogie torebki - ja torebki tyram bardzo i czy ona kosztuje 100 zł czy kosztowałaby 1000 zł, to i tak nie byłoby jakiegoś wybitnie długiego żywota.

Edytowane przez Norluka
Czas edycji: 2022-09-05 o 08:53
Norluka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-05, 08:59   #38
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

1. Tona ciuchów. Kupuje jak coś potrzebuje, nie mam 5 czerwonych sukienek
2. Kosmetyczka. Nie chodzę na paznokcie, debilacje, brwi etc
3. Perfumy. Prawie w ogóle nie używam, mam migreny po tym. Podobnie płyn do płukania.
4. Elektronika. Używam dopóki cos nie padnie.
5. Samochód, mam 19 letniego zloma, rzadko go używam.
6. Kosmetyki i kolorówka. Mam parę na krzyż i więcej nie potrzebuje, nic nie testuje.
7. Biżuteria. W ogóle nie kupuje.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-05, 09:02   #39
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Zbędny wydatek to dla mnie ciuchy z sieciówek i lumpeksow - widzę jak wiele osób potrafi kupować tony rzeczy, bardzo złej jakości.

Ja kupuje rzadziej, za dość duże pieniądze jesli mam porównać, ale mam pewność, ze nikogo na ulicy w tym raczej nie spotkam no i jakość pierwsza klasa.

Następnie paznokcie, rzesy, tego typu rzeczy. Totalnie nie kumam

Ogólnie spora cena nie świadczy jeszcze, że jakość będzie super bo niestety parę razy się naciełam. Dlatego nie przekreślam sieciowek, ale patrzę na składy I jak ubranie jest wykonane. Omijam akryl i poliester z daleka, jakąś mieciutką wiskoze też bo się skubana kulkuje mocno.

Do lumpów nie chodzę bo ja szukam konkretów, których w lumpie nie znajdę. Poza tym zapach tych ubrań mnie odrzuca i nie mogę się go pozbyć nawet mimo kilku pran.

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-05, 09:04   #40
chwast
Zakorzenienie

Zbędny wydatek

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
Ogólnie spora cena nie świadczy jeszcze, że jakość będzie super

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka

Wiem, nie piszę o tym jako kryterium. Jesli jakaś marka robi np tylko ileś sztuk czegoś, to wiadomo, ze cena będzie wysoka + dobra jakość. No i dla mnie sieciówka właśnie to również ta powtarzalność i masowa produkcja, większość nie zostanie nawet sprzedana. Wiec staram się nie.

Edytowane przez chwast
Czas edycji: 2022-09-05 o 09:06
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-05, 09:33   #41
Konto usunięte

[1=08c7cbc1c0d531be9e51934 d16bbb4732386b516_63def18 200ca5;89338938]Nigdzie nie napisałam, że "biegam po sieciówkach" Ani że kupuję poliester

Tworzysz alternatywy, które nie istnieją (albo bieganie po sieciówkach i kupowanie trashu albo czekanie na wyprzedaże/ kupowanie świetnej jakości ciuchów w ciucholandach).[/QUOTE]

Tworze anternatywy których dotyczyła dyskusja
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-05, 09:38   #42
Norluka
Wtajemniczenie

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89338994]
[/QUOTE]

Też kupuję elektronikę dopiero jak poprzednia umrze.
Samochód mam służbowy, własnego nie mam i nie zamierzam mieć.

Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka
Stary 2022-09-05, 10:11   #43
Lasagna_ze_szpinakiem
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Norluka Pokaż wiadomość
Też kupuję elektronikę dopiero jak poprzednia umrze.
Samochód mam służbowy, własnego nie mam i nie zamierzam mieć.

Z elektronika mam tak samo. Gdy coś już ostro nie domaga to wtedy kupuję.
Z takich domowych rzeczy dla mnie zbędnym wydatkiem są meble kuchenne od prywatnego stolarza.Prowadzilam ostatnio z kimś takim dyskusję i sam uznał, ze jeśli nie mówi się o drewnianej kuchni robionej metoda hand made to większość prywatnych małych firm bierze fronty z tym samych hurtowni co sieciowki Przy czym w sieciówce za kuchnie dałam 20 tysi, a u niego byłoby to +/- 35

Stary 2022-09-05, 10:41   #44
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Z takich domowych rzeczy dla mnie zbędnym wydatkiem są meble kuchenne od prywatnego stolarza.Prowadzilam ostatnio z kimś takim dyskusję i sam uznał, ze jeśli nie mówi się o drewnianej kuchni robionej metoda hand made to większość prywatnych małych firm bierze fronty z tym samych hurtowni co sieciowki Przy czym w sieciówce za kuchnie dałam 20 tysi, a u niego byłoby to +/- 35
Heh i to właśnie sprawia, że ostro zastanawiam się u kogo zamówić kuchnię - u prywatnego wykonawcy, czy w sieciówce typy Ikea.
Stary 2022-09-05, 10:48   #45
Norluka
Wtajemniczenie

Cytat:

U mnie kuchnia od stolarza akurat na sens, bo mała kuchnia, wyższy poziom kombinatoryki i trzeba kilku niestandardowych rozwiązań.

A gdzie kupowałaś?

---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Heh i to właśnie sprawia, że ostro zastanawiam się u kogo zamówić kuchnię - u prywatnego wykonawcy, czy w sieciówce typy Ikea.
Ja też myślę, z jednej strony żal mi kasy, z drugiej obawiam się, że gotowej z sieciowki nie uda mi się dopasować do pomieszczenia.
Ikei na pewno się u mnie nie da, bo za mało dostępnych szerokości szafek.

Stary 2022-09-05, 10:50   #46
pempek
Zakorzenienie

U mnie zbędne jest:

- kosmetyki kolorowe, a szczególnie te do oczu - wszystko, ale to dosłownie wszystko mnie uczula, nie ma maskary, którą mogłabym mieć dłużej niż 20 minut bez tarcia oczu
- drogie meble i inne rzeczy do wyposażenia wnętrz - często mam potrzebę zmiany otoczenia i nie kupuję drogich rzeczy, bo wiem, że zaraz mi się opatrzą, kuchnię też mam z Ikea (7lat) i pewnie niedługo będę zmieniać, jest w dobrym stanie, ale wiem, że już chce inaczej
- drogie, markowe ciuchy i akcesoria - nie lubię krzyczących logo, za które trzeba dopłacić kilka stówek
- brwi i rzęsy - nie podoba mi się, ale paznokcie (ze względu na kształt i łamliwość zarówno dłonie jak i stopy) oraz fryzjer (siwizna, której nie pokrywają farby drogeryjne) to dla mnie MUST have
pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-05, 10:51   #47
Lasagna_ze_szpinakiem
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Norluka Pokaż wiadomość
U mnie kuchnia od stolarza akurat na sens, bo mała kuchnia, wyższy poziom kombinatoryki i trzeba kilku niestandardowych rozwiązań.

A gdzie kupowałaś?

Ja brałam z usługa projektanta w BRW (normalnie architekt przyjechał i zrobił projekt, wziął wymiary itp). Jestem mega zadowolona. I nie brałam okleiny ale malowane proszkowo (chyba tak to się nazywa) czyli środkowa polka mdz okleina, a drewnem. Uchwyty mam wszystkie swoje i też nie było problemu. Kolorów od groma. No generalnie to jeden z lepszych zakupów do domu, łącznie z cargo i jedna szafka w naprawdę dziwnym wymiarze (krótsza ściana u wejścia). Braliśmy dodatkowo z montażem (ekstra płatne) żeby się z tym nie męczyć. No i sprzęt można swoj lub od nich z katalogów różnych marek (ceny były te same jak w RTV euro).

---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ----------

Cytat:
Kuzynka ma z IKEI już ponad 10 lat - nic jej się z nią nie stało

Stary 2022-09-05, 11:29   #48
meliandra
Zakorzenienie

Dla mnie zbędnym wydatkiem jest kupowanie rzeczy których nie potrzebujemy, ale kupujemy, bo jest moda, bo jest wyprzedaż, bo ktoś polecił, bo może kiedyś się przyda. Jak ktoś chce torebkę od Chanel to luz, jak krem za 500 zł tak samo, jak mu trzeba frytkownicy i będzie z niej korzystał niech sobie kupi, jak mu potrzeba kanapy za 20k tak tak samo. Najgorsze jest dla mnie uzależnienie od zakupów i potrzeba ciągłego kupowania. Tony szmat, kremów, dupereli z pepco, zbędnych gadżetów, które użyje się raz, a potem lecą w kąt. Uważam, że zakupoholizm to jest choroba, którą powinno się leczyć. Pomijam już kwestie zbędnego wydatku, bo to nie moja kasa, ale świat tonie w śmieciach.
Stary 2022-09-05, 11:33   #49
Indecence
nieprzyzwoita

Cytat:

polecam Leroy Merlin, zapłaciłam za kuchnię coś ok. 6k, gdy na zamówienie z drewnianymi frontami wyliczyli mi 18k. W LM mają czasem promocje, zwrot 100 zł za każdy wydany 1000 zł. Dzięki temu okap miałam za darmo

Cytat:
Napisane przez pempek Pokaż wiadomość
U mnie zbędne jest:

- drogie, markowe ciuchy i akcesoria - nie lubię krzyczących logo, za które trzeba dopłacić kilka stówek
- brwi i rzęsy - nie podoba mi się, ale paznokcie (ze względu na kształt i łamliwość zarówno dłonie jak i stopy) oraz fryzjer (siwizna, której nie pokrywają farby drogeryjne) to dla mnie MUST have

a propos markowych logowanych ciuchów i dodatków - niezmiernie mnie to śmieszy, kupowanie rzeczy z wielkim logo i bycie słupem reklamowym danej firmy ostatnio znajomka w czapce Hugo Bossa, koszulce Korsa i butach Versace pytałam czy te firmy mu płacą za reklamę - chłopak się zawiesił

Brwi mi lata temu wyprowadziła kosmetyczka do idealnego kształtu, rosną mi teraz trzy włoski na krzyż, więc na brwi nie chodze, henny też nie robię, wystarczy mi wosk i cień - ale polecam profesjonalną regulację, nic tak nie rujnuje twarzy jak źle wyskubane brwi.
Indecence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-05, 13:55   #50
linaya
astro-loszka

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89338994]
1. Tona ciuchów. Kupuje jak coś potrzebuje, nie mam 5 czerwonych sukienek

6. Kosmetyki i kolorówka. Mam parę na krzyż i więcej nie potrzebuje, nic nie testuje.
[/QUOTE]

Mam tak samo
Dorzucę do zbędnych wydatków fryzjera (włosy farbuję i podcinam końcówki sama), książki (czytam e-booki, wypożyczam z biblioteki, wyszukuje starocie online na portalach typu wikisource czy polona.pl), sprzęty domowe używam, aż się zużyją, nie potrzebuję pierdyliarda blenderów czy odkurzaczy, nie mam tony butów czy torebek. Abonamenty mam dwa: netflix i spotify, inne płatne subskrypcje nie są mi potrzebne.
Nie kupuję też kawy na wynos, strata pieniędzy, zresztą każda kawa z sieciówki jest dla mnie za lurowata. Nie kupuje gotowych kanapek czy sałatek, sama robię sobie śniadanie/lunch do pracy. Nie chodzę na płatne siłownie/aerobik (wyjątek zrobiłabym może dla basenu), od dawna odkryłam, że wolę indywidualne formy sportu, jak rower, joga itp.

Edytowane przez linaya
Czas edycji: 2022-09-05 o 13:58
linaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-05, 14:34   #51
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89338994]1. Tona ciuchów. Kupuje jak coś potrzebuje, nie mam 5 czerwonych sukienek
3. Perfumy. Prawie w ogóle nie używam, mam migreny po tym. Podobnie płyn do płukania.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]
debilacje

Ja podobnie, poza może perfumami - raz na rok jakąs flaszke kupie sobie, przy okazji kupowania prezentów innym. auto używam codziennie akurat, ale tez kilkunastoletnie, chociaż remontowane i wręcz wychuchane regularnie. Za to nie chodzę do fryzjera, farbuje mi siostra, podcina TZ. Ksiązek tez od kilku lat nie kupuje sobie, tylko dziecku kupowalam jak byla mała i chciała czytanie jednej i tej samej w kólko, ale juz przeszlismy na biblioteczne.
Abonamentów typu netflix, spotify itp. nie mamy żadnego
kawy na wynos czy jakichs kanapek gotowych tez nie (tzn. kawę to na urlopie moze z raz -2 na rok)
AGD tez do zużycia używamy (pralka 19letnia, zardzewiała w końcu, lodówka 18letnia i tu faktycznie dalam sie w końcu namówic na wymianę, ale starą zabrał student na dorobku, nie trafiła na wysypisko blender jak mi się trochę rozleciał ze 3 lata temu (tzn. odpada od gornej części, bo jest peknęta, ale da sie nasadzić) to dalej go tak używam, mimo że wygląda jak ze śmietnika,
Ubrania dla siebie kupuje rzadko - ze 2 swetry , 1 bluzę, sukienkę, 3 t-shirty na rok (mniej wiecej, nie ze dokladnie tyle) plus bielizna. Torebkę skórzaną kupuje raz na +/- 3 lata, ale w tym roku zaszalałam kupiłam sobie listonoszkę materiałową

To wszystko powyżej wydaje mi sie zbędnym wydatkiem, nie zże mnie na to nie stać (chociaz jakbym chciala wszystko z w.w. wymienionych kupowacć tak w pelny wymiarze plus brak rezygnacji z moich innych pseudoniezbędnych zakupow np. gier planszowych to tak- za biedna bym była )

Edytowane przez 71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Czas edycji: 2022-09-05 o 14:36
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-05, 14:39   #52
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Indecence Pokaż wiadomość
Brwi mi lata temu wyprowadziła kosmetyczka do idealnego kształtu, rosną mi teraz trzy włoski na krzyż, więc na brwi nie chodze, henny też nie robię, wystarczy mi wosk i cień - ale polecam profesjonalną regulację, nic tak nie rujnuje twarzy jak źle wyskubane brwi.
Brwi...ostatnio mi się coś poebało z hormonami i obrastam włosiem jak niedźwiedź. Brwi rosną jak szalone, nie wiedziałam, że one też na hormony są podatne. Jak do tej pory miałam je jasne, blade i słabe, tak teraz o losie ! Nie nadążam z regulacją; chyba doszedł mi nowy koszt

A w temacie: nie wydaję na gazety, kawki i kanapki na mieście, ciuchy kupuję w małych ilościach (nic mi się nie podoba z tego co jest w sklepach, masakra), nie jestem gadżeciarą; ostatni telefon miałam siedem lat, żal mi też kasy na samochód - dojeżdżam właśnie mojego staruszka audiczka zawsze igłę (trzynasty rok mi tyłek wozi)

Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Czas edycji: 2022-09-05 o 17:55
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-05, 15:59   #53
bleuclair
Zakorzenienie

1. Ozdoby do domu. Chociaż dla mnie to raczej koszmarki łapiące kurz. Mam na myśli figurki, świeczki, światełka, sztuczne kwiaty, 40 pudełek ozdób choinkowych, bo co roku muszą być inne itp.
2. Ksiązki i płyty- odkąd mam Spotify i Legimi nie odczuwam potrzeby kupna.
3. Kosmetyki na tzw.testy, bo może akurat fajne, bo znajoma polecała, bo reklama spoko- używam od lat tego samego, co się u mnie sprawdza.
4. Ciuchy z sieciówek w cenie regularnej-będą wyprzedaże, to wówczas kupię za ułamek ceny, chociaż oczywiście czasem zdarza mi się coś kupić bez wyprzedaży.
5. Ciągłe jadanie na mieście- lubię czasami i traktuję jako pewną rozrywkę, ale nawet gdybym zarabiała miliony nie jadłabym codziennie na mieście.
6. Kawa/herbata z automatu- zazwyczaj smakuje okropnie, dlatego ja wolę kubek termiczny.
7. Ciągłe wizyty u kosmetyczki na depilacje, regulacje brwi, czy paznokcie-szkoda kasy i czasu.
8.Kupowanie na zapas/ w wielosztukach, bo promocja- tak żywności jak i innych rzeczy-jesli nie jestem pewna ,że to zużyję.

Edytowane przez bleuclair
Czas edycji: 2022-09-05 o 16:01
bleuclair jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-05, 16:08   #54
Konto usunięte

Cytat:

Też kiedyś miałam taką opinię, ale po doświadczeniu samodzielnego składania kuchni następną będę raczej brała na wymiar u stolarza.
Stary 2022-09-05, 16:49   #55
tinpanalley
Zadomowienie

• nie kupuję kosmetyków typu: osobny krem ujędrniający, osobny nawilżający, robiący to i tamto z cudownym supernowoczesnym składnikiem. Wiem, że nie dość, że nie uczynią cudów, które obiecują, to jeszcze przez skórę cała ta chemia wchłania się i krąży zatruwając organizm. Wolę jeden, czy dwa specyfiki apteczne, tanie, z krótkim składem.

• płynów do kąpieli , pod prysznic, do demakijażu. Używam mydła.

• Ubrania w lumpeksach: obecnie ceny są za wysokie za coś, co jest używane. Swego czasu latałam i znosiłam do chałupy mnóstwo szmat, które w dziennym świetle wyglądały na znoszone i tylko cena dawała mi poczucie jakiegoś trofeum, polowania. Wolę mniej a lepszej jakości na lata. Teraz kupuję tak tylko duże, grube ręczniki białe, które piorę i tak w 90 stopniach a kosztują ułamek tego, co taki nowy.

• egzotyczne produkty spożywcze typu: jakieś sprowadzane z dalekich krajów warzywa i owoce i inne egzotyczne rarytasy. Długa podróż wymaga stosowania konserwacji. Poza tym, staram się odżywiać lokalnie.

• płyn do płukania, który przecież osiada na ubraniu i wchłania się w jakimś stopniu przez skórę

• elektronika

• farbuję włosy sama

• ubrania z widocznym logo - jak wspomniano wyżej, nie jestem chodzącą reklamą, ani nie dodaje mi to wartości. Ostatnio czytałam w książce o SAVOIR VIVRE, że widoczne logo jest w złym guście.

• Za to:
  • perfumy muszę mieć solidne, mocne i trwałe. To daje mi poczucie jakiegoś bezpieczeństwa, kiedy wiem, że pachnę i nie muszę co chwila psikać się. To wiąże się często z wysoką ceną.

• Manicure, pedicure, brwi - sama niecierpię robić tego, boli mnie i denerwuje.

Edytowane przez tinpanalley
Czas edycji: 2022-09-05 o 17:10 Powód: błędy
tinpanalley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-05, 16:56   #56
Konto usunięte

Kuchnia u stolarza uważam za opcje mega opłacalną. Tym bardziej, gdy nie macie domu "równego" ( czytaj stare budownictwo). Masz zrobione idealnie pod siebie, zamontowane, każdy mankament poprawiony. Warte swojej ceny.
Stary 2022-09-05, 17:12   #57
Lasagna_ze_szpinakiem
Zadomowienie

[1=08c7cbc1c0d531be9e51934 d16bbb4732386b516_63def18 200ca5;89339446]Też kiedyś miałam taką opinię, ale po doświadczeniu samodzielnego składania kuchni następną będę raczej brała na wymiar u stolarza.[/QUOTE]No ja mam właśnie to samo z montażem ale w BRW

---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ----------

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89339489]Kuchnia u stolarza uważam za opcje mega opłacalną. Tym bardziej, gdy nie macie domu "równego" ( czytaj stare budownictwo). Masz zrobione idealnie pod siebie, zamontowane, każdy mankament poprawiony. Warte swojej ceny.[/QUOTE]My mamy stare budownictwo (dom 100 letni) ale wszystko po całkowitym remoncie i też na wymiar w BRW, dopasowane idealnie

Stary 2022-09-05, 17:32   #58
stotek
Zakorzenienie

[1=08c7cbc1c0d531be9e51934 d16bbb4732386b516_63def18 200ca5;89339446]Też kiedyś miałam taką opinię, ale po doświadczeniu samodzielnego składania kuchni następną będę raczej brała na wymiar u stolarza.[/QUOTE]Ale można kupić w sieciowce wraz z opcją montażu, nie trzeba samodzielnie składać.

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
Stary 2022-09-05, 17:49   #59
pempek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stotek Pokaż wiadomość
Ale można kupić w sieciowce wraz z opcją montażu, nie trzeba samodzielnie składać.

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka

Sporo osób tez oferuje usługę skręcania mebli.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-05, 18:58   #60
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89339355]debilacje

Ja podobnie, poza może perfumami - raz na rok jakąs flaszke kupie sobie, przy okazji kupowania prezentów innym. auto używam codziennie akurat, ale tez kilkunastoletnie, chociaż remontowane i wręcz wychuchane regularnie. Za to nie chodzę do fryzjera, farbuje mi siostra, podcina TZ. Ksiązek tez od kilku lat nie kupuje sobie, tylko dziecku kupowalam jak byla mała i chciała czytanie jednej i tej samej w kólko, ale juz przeszlismy na biblioteczne.
Abonamentów typu netflix, spotify itp. nie mamy żadnego
kawy na wynos czy jakichs kanapek gotowych tez nie (tzn. kawę to na urlopie moze z raz -2 na rok)
AGD tez do zużycia używamy (pralka 19letnia, zardzewiała w końcu, lodówka 18letnia i tu faktycznie dalam sie w końcu namówic na wymianę, ale starą zabrał student na dorobku, nie trafiła na wysypisko blender jak mi się trochę rozleciał ze 3 lata temu (tzn. odpada od gornej części, bo jest peknęta, ale da sie nasadzić) to dalej go tak używam, mimo że wygląda jak ze śmietnika,
Ubrania dla siebie kupuje rzadko - ze 2 swetry , 1 bluzę, sukienkę, 3 t-shirty na rok (mniej wiecej, nie ze dokladnie tyle) plus bielizna. Torebkę skórzaną kupuje raz na +/- 3 lata, ale w tym roku zaszalałam kupiłam sobie listonoszkę materiałową

To wszystko powyżej wydaje mi sie zbędnym wydatkiem, nie zże mnie na to nie stać (chociaz jakbym chciala wszystko z w.w. wymienionych kupowacć tak w pelny wymiarze plus brak rezygnacji z moich innych pseudoniezbędnych zakupow np. gier planszowych to tak- za biedna bym była )[/QUOTE]

Nawet nie zauważyłam tych debilacji

Abonamentów niestety mam z TZ mnóstwo. Spotify, Netflix, hbo, Amazon, Disney, Legimi, do nauki języka. Nie wiem po co nam tyle, nie pytajcie. ;0

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości