Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 66 - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-09-13, 14:21   #1891
Finlora
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 66

Cytat:
Napisane przez Marigold19 Pokaż wiadomość
Serio to czujecie? Dla mnie bez różnicy.
Dla mnie też.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-13, 14:23   #1892
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
Zawsze czułam takie "tępe" uczucie, bez prezerwatywy nie mam takiego uczucia.
Próbowaliśmy już różnych prezerwatyw i nawet z lubrykantem czuć, że coś tam jest. Nie lubię bardzo, nie umiem się w ogóle skupić.
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-13, 14:25   #1893
squirrelqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Niestety, przyjmowanie hormonów powoduje nowotwory, ale trzeba uczciwie powiedzieć że dotyczy to nie tylko estrogenów. Przy niektórych rodzajach nowotworów piersi i jajników wprowadza się kobiety w stan sztucznej menopauzy (czasowo lub na stałe) żeby nie doszło do wznowy albo żeby rak się nie rozwijał pod wpływem estrogenów wydzielanych przez organizm.
Jeden plus że osoby będące pod regularną kontrolą mają większe szanse na wykrycie raka we wczesnym stadium.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Dzięki za sprostowanie

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-13, 14:26   #1894
Norluka
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja też czuję.
Norluka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-13, 14:28   #1895
ateris
Zakorzenienie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89347501]mam od 15 lat miedziana i zero bolu, wogole nie czuje miesiaczki. To jest efekt uboczny, który moze ale nie musi wystapic
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

"zanika" w przypadku hormonalnej, nie miedzianej[/QUOTE]Wow no to pozazdrościć. Ja miałam 5 lat i byly bolesne i obfite. Po wyjęciu wróciły do normy.

ateris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-13, 14:37   #1896
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez Justine1989 Pokaż wiadomość
Kosmetyki the body shop, macie jakieś opinie? Zamówiłam balsam do ciała i żel pod prysznic, pamiętam że kiedyś były popularne i niby z wyższej półki
Kosmetyki do ciala sa calkiem ok jesli ktos lubi mocno pachnace.

[1=d5f2b1fe262415f84dead74 6c1bee8c0d6ac2850_6340b04 00d0a7;89347551]Całe życie stosuję i nie pękła nam nigdy. Prawidłowo przechowywana, dobrana do rozmiaru penisa i założona nie ma praktycznie prawa pęknąć. Raz nam się zsunęła, ale to dlatego, że ewidentnie była za luźna.[/QUOTE]

Przez 17-18 lat zadne zsuniecie ani pekniecie mi sie nie zdarzylo.

Cytat:
Napisane przez Imperfecta Pokaż wiadomość
Gdybym musiała używać prezerwatyw, to wolałabym chyba zrezygnować z seksu. Nie trafiłam na takie, których bym nie czuła. Dla mnie prezerwatywa równa się zupełny brak przyjemności z seksu.
Cytat:
Tez kompletnie nie czuje roznicy
Stary 2022-09-13, 14:42   #1897
wlosomaniaczkaaa
Zakorzenienie

Ja tylko raz czułam. Koleś kupił na nasz pierwszy raz taka niby bajerancka, chropowata w dotyku. Matko jaki koszmar. Jak tarka. Zero przyjemności. Nie wiem jak to może się podobać.

wlosomaniaczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-13, 14:43   #1898
rebeccaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Prezerwatywy to jakieś nieporozumienie, nie wyobrażam sobie ich jako stałej metody anty.
Odkąd w odstępie tygodnia pękły dwie i dwa razy latałam po tabletkę po, nie ma mowy że kiedykolwiek ich jeszcze użyję.
Cytat:
Gdybym musiała używać prezerwatyw, to wolałabym chyba zrezygnować z seksu. Nie trafiłam na takie, których bym nie czuła. Dla mnie prezerwatywa równa się zupełny brak przyjemności z seksu.
Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Ja tak samo
Dla mnie też prezerwatywa jako stała metoda anty to jakaś porażka. Co innego w jakimś chwilowym przelotnym związku, ale ze stałym partnerem, mężem itp. nie wyobrażam sobie. Pomijając zsunięcie się czy pękniecie to prezerwatywa jest dla mnie jakoś mało romantyczna i mało spontaniczna. Zawsze trzeba mieć ją przy sobie, nosić w portfelu czy jak? Poza tym to już nie to samo czucie co skóra przy skórze, tak sztucznie.

Stary 2022-09-13, 14:46   #1899
czekooczekolada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wlosomaniaczkaaa Pokaż wiadomość
Ja tylko raz czułam. Koleś kupił na nasz pierwszy raz taka niby bajerancka, chropowata w dotyku. Matko jaki koszmar. Jak tarka. Zero przyjemności. Nie wiem jak to może się podobać.

to nie jest do podobania, nie znam chyba nikogo kto woli z prezerwatywą niż bez. chodzi tu tylko i wyłącznie o zabezpieczenie się, a nie podobanie. no i jest to dla osób, które nie chcą antykoncepcji hormonalnej, ani nie są na tyle odważne by korzystać z "kalendarzyka"

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2022-09-13, 14:46   #1900
kasiunia788742
Zakorzenienie

My nie narzekamy. 7 lat używamy już. Na początku bo nie wiedziałam czy chce czy nie inna antykoncepcję a nie chciałam hormonów a teraz jak bym z chęcią założyła spirale to chyba na maks 2 lata mi się nie opłaca (?)

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-13, 14:47   #1901
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rebeccaa Pokaż wiadomość
Dla mnie też prezerwatywa jako stała metoda anty to jakaś porażka. Co innego w jakimś chwilowym przelotnym związku, ale ze stałym partnerem, mężem itp. nie wyobrażam sobie. Pomijając zsunięcie się czy pękniecie to prezerwatywa jest dla mnie jakoś mało romantyczna i mało spontaniczna. Zawsze trzeba mieć ją przy sobie, nosić w portfelu czy jak? Poza tym to już nie to samo czucie co skóra przy skórze, tak sztucznie.

O to, to.
Niby zakładanie to dosłownie kilka sekund, ale mi już psuje cały nastrój.
Stary 2022-09-13, 14:51   #1902
wlosomaniaczkaaa
Zakorzenienie

Czekooczekolada nie chodzi mi o używanie prezerwatyw ogólnie, bo nic do nich nie mam. Są spoko, sama używam. Ale na boga gładkich, a nie z jakąś faktura tarki. Ponoć kobieta dzięki tej tarce miała mieć silniejsze doznania. U mnie zadziałało odwrotnie.

wlosomaniaczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-13, 15:09   #1903
Paprotka_
Zakorzenienie

Lateks może podrażniać, wtedy czuć faktycznie że jest inaczej no i dużo zależy od nawilżenia. Dla mnie to też jedyna metoda antykoncepcji od zawsze. Niedoskonała, ale chyba najzdrowsza. No i nigdy nic nam nie pękło ani się nie zsunęło (może wtedy mówiłabym inaczej )
A te chropowate to jakiś wynalazek szatana. Podobnie jak te żele rozgrzewające czy inne tej samej marki, z założenia" intymne" a w praktyce służące chyba tylko torturom.

Czy wiecie jak można usunąć trwałe ten dopisek "wysłano z mojego..."? Nie wiem po co się to wstawia, nie chce tego ale nie wiem jak wyłączyć.
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»

Edytowane przez Paprotka_
Czas edycji: 2022-09-13 o 15:11
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-13, 15:21   #1904
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paprotka_ Pokaż wiadomość
Lateks może podrażniać, wtedy czuć faktycznie że jest inaczej no i dużo zależy od nawilżenia.
Zdecydowanie. Moje śluzówki od zawsze były oszczędne w produkcji, u mojego faceta wręcz przeciwnie i dlatego co rusz prezerwatywa albo pękała albo się zsuwała. Nie wiem, może komuś nie przeszkadza ciągłe przerywanie na kontrolę poziomu nawilżenia i dokładanie lubrykantu, ale dla mnie to było okropnie niekomfortowe. Przy bezgumkowych metodach anty problem nawilżenia rozwiązuje się sam z siebie i jeśli jedna strona jest bardziej mokra, to nie potrzeba żadnego dodatkowego nawilżacza.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-13, 15:27   #1905
magbeth
Dzik

Finlora, pogadaj z ginem, jeśli dobrze znosiłaś tabletki to czemu nie? Jeśli będziesz chodzić do regularnej kontroli i nie masz obciążenia genetycznego w rodzinie to powinno być ok.

Ja hormonów nie mogę, raz, ze wiek, dwa, przerobiłam chyba wszystko (tabletki jedno- i dwuskladnikowe, rozne rodzaje, spirale hormonalna, plastry i zastrzyk) - i niestety, skutki uboczne są silniejsze niż potencjalne korzyści. Najgorsze były migreny, które wyłączały mnie z życia na dobre kilka dni. Po założeniu spirali Jaydess przez trzy pierwsze miesiące straciłam spokojne polowe włosów. Dlatego podziękowałam hormonom, zreszta póki co i tak nie potrzebuje antykoncepcji.
Co do prezerwatyw to mi tam niczego nie zaburzały czuciowo i nigdy nie miałam złych doświadczeń z pęknięciami. Mam za to z zapachem, truskawkowe są mdlące i serio nie dało się skupić...
Spirali miedzianej nie mogę z kolei ze względu na alergie.

Kurcze, powinien byc jakiś zawór albo guziczek w ciele, prosto, szybko, skutecznie - chcesz potomka to guziczek wio, nie chcesz - wyłączamy.
magbeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-13, 15:46   #1906
squirrelqa
Zakorzenienie

W nawiązaniu do tematu antykoncepcji - czy myślicie, że doczekamy antykoncepcji hormonalnej dla mężczyzn? Od dziesięcioleci próbują, szukają, robią testy, a finalnie na rynek nie wchodzi nic. Spiseg czy to jednak trudniejsze od lotu w kosmos?

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-13, 16:07   #1907
invisible_01
Zakorzeniona

Uprawiam seks od prawie 20 lat, gumka pękła mi raz w życiu i to w czasach nastoletnich. Ja bardzo lubię Unimil Skin. Chciałabym brać tabletki, ale po każdych miałam libido na poziomie -100, więc nie było sensu ich brać (próbowałam przez łącznie 2 lata, więc nie jest tak, że to miało szansę minąć, a ja za szybko zrezygnowałam).

invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-13, 16:10   #1908
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Uprawiam seks od prawie 20 lat, gumka pękła mi raz w życiu i to w czasach nastoletnich. Ja bardzo lubię Unimil Skin. Chciałabym brać tabletki, ale po każdych miałam libido na poziomie -100, więc nie było sensu ich brać (próbowałam przez łącznie 2 lata, więc nie jest tak, że to miało szansę minąć, a ja za szybko zrezygnowałam).

Ja po anty ok, ale metforminie mam meeeega słabe libido.
Stary 2022-09-13, 16:11   #1909
d5f2b1fe262415f84dead746c1bee8c0d6ac2850_6340b0400d0a7
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
W nawiązaniu do tematu antykoncepcji - czy myślicie, że doczekamy antykoncepcji hormonalnej dla mężczyzn? Od dziesięcioleci próbują, szukają, robią testy, a finalnie na rynek nie wchodzi nic. Spiseg czy to jednak trudniejsze od lotu w kosmos?

Opracowanie skutecznej i odwracalnej antykoncepcji hormonalnej dla mężczyzn jest trudniejsze z biologicznego punktu widzenia. A panowie też mają spore skłonności do nowotworów jąder czy prostaty, które bywają hormonozależne. Nie wiem czy się doczekamy, ale ja już bym wolała, żeby partner sobie wazektomię zrobił.
d5f2b1fe262415f84dead746c1bee8c0d6ac2850_6340b0400d0a7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-13, 16:11   #1910
Marigold19
🦄

Cytat:
Ja po anty ok, ale metforminie mam meeeega słabe libido.
Przeczytałam po "meta amfetaminie"

12.03.2023 r.- 12.06.2023 r.
Marigold19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-13, 16:17   #1911
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
Przeczytałam po "meta amfetaminie"
Stary 2022-09-13, 17:00   #1912
Misia452
Zakorzenienie

[1=d5f2b1fe262415f84dead74 6c1bee8c0d6ac2850_6340b04 00d0a7;89347551]Całe życie stosuję i nie pękła nam nigdy. Prawidłowo przechowywana, dobrana do rozmiaru penisa i założona nie ma praktycznie prawa pęknąć. Raz nam się zsunęła, ale to dlatego, że ewidentnie była za luźna.[/QUOTE]Nam raz pękła kupiona w aptece...

Wysłane z mojego SM-M115F przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ----------

Cytat:
Jak pęka zaraz po nałożeniu to tak, ale jak w trakcie to chyba ciężko to zauważyć
Widać po że pękła, serio nie da się tego nie zauważyć

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

Cytat:
Ja czuję pewna różnice,ale jest na tyle mała,ze dalej uważam prezerwatywy za najlepszą metodą dla mnie. Przede wszystkim wygoda.

---------- Dopisano o 17:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ----------

Cytat:
Napisane przez wlosomaniaczkaaa Pokaż wiadomość

Prezerwatywy z wypustkami to zło. Jedyne, których nie akceptuje. Raz tz kupił, powiedziałam,że nigdy więcej.
Bardzo grubych też nie lubię, ale takich używaliśmy tylko na początku.

Misia452 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-13, 17:31   #1913
road_rage
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marcin89 Pokaż wiadomość
Ja mam pytanie (nie mam nauczycieli w najbloiższym otoczeniu, poza akademickimi). Z czego, poza kwestiami finansowymi, wynika obecny brak nauczycieli?
a) Konsekwencje niżu demograficznego?
b) Mniej chętnych na studia pedagogiczne (studia w ogóle)?
c) Dotyczy to tylko najmłodszych nauczycieli czy starsi stażem też się zwalniają?
Powodów jest dużo:
- Ciężka praca nieproporcjonalnie do zarobków.
- Idiotyczna reforma edukacji, która skumulowała roczniki, na co jeszcze nałożyli się uchodźcy. Przez to jest o wiele więcej uczniów na jednego nauczyciela
- Wszystko co odwala minister edukacji.
- Konieczność użerania się z rodzicami, często po godzinach pracy.
- Nadmiar biurokracji.

Nie tylko młodzi nauczyciele nie przychodzą, ale też zwalniają się starsi. Idą na zwolnienia lekarskie, wcześniejsze emerytury albo cokolwiek, żeby już nie musieć oglądać szkoły pogrążającej się w odmętach absurdu.

Cytat:
Jak dla mnie to trochę dziwne z kilku powodów:
a) W wielkich miastach rozumiem, ale braki nauczycieli w miastach średniej wielkości i miasteczkach. Gdzie pójdzie pracować ktoś po studiach pedagogicznych w miasteczku 15-20 tys. mieszkańców?
b) Rozumiem kwestie finansowe, ale nauczyciele często nie posiadają kompetencji by pracować np. w korporacjach (znajomość 2 języków obbcych), zaawansowane programy komputerowe itd.
To raczej mało prawdopodobne by w miesiąc się przekwalifikować.
a) Pójdzie pracować gdziekolwiek albo się przeprowadzi. Na początkowych etapach "kariery" nauczyciela zarobki są tak żałosne, że lepiej zarobi na kasie w Biedronce.
b) Jeszcze nie pracowałam w korporacji, a kilka ich przerobiłam, w której potrzebowałabym dwóch języków obcych. W jednej nawet angielski nie był mi potrzebny. Zaawansowanych programów komputerowych można się nauczyć (o ile w ogóle będą potrzebne, bo czasem wystarczy znać średnio pakiet Microsoftu i to wystarczy) i przecież nie ma limitu, że masz na to tylko miesiąc. Chociażby z darmowych kursów w necie.
Cytat:
Nie wiem zatem jaki ekwiwalent pracy znajdują nauczyciele gdzie indziej, jeżeli mowa o względnie lekkiej pracy umysłowej za rozsądne (czyt. lepsze) pieniądze. No chyba, że chodzi o pracę fizyczną.
W każdej korporacji, w której pracowałam, spotykałam ex-nauczycieli na różnych stanowiskach. HRy, biurowe, techniczne itp.
road_rage jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-13, 17:31   #1914
Norluka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość

Nie wiem czy to miałoby wzięcie w ogóle.
Może u par w dłuższych związkach. Ale w świeżej znajomości nie zaufałabym facetowi, gdyby mi powiedział, że bierze tabletki.
Zwłaszcza, że często nie potrafią pamiętać o kilku datach na krzyż w ciągu roku

Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka
Norluka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-13, 17:41   #1915
Pusheen_
BAN stały

Cytat:
Napisane przez road_rage Pokaż wiadomość
Powodów jest dużo:
- Ciężka praca nieproporcjonalnie do zarobków.
- Idiotyczna reforma edukacji, która skumulowała roczniki, na co jeszcze nałożyli się uchodźcy. Przez to jest o wiele więcej uczniów na jednego nauczyciela
- Wszystko co odwala minister edukacji.
- Konieczność użerania się z rodzicami, często po godzinach pracy.
- Nadmiar biurokracji.

Nie tylko młodzi nauczyciele nie przychodzą, ale też zwalniają się starsi. Idą na zwolnienia lekarskie, wcześniejsze emerytury albo cokolwiek, żeby już nie musieć oglądać szkoły pogrążającej się w odmętach absurdu.

a) Pójdzie pracować gdziekolwiek albo się przeprowadzi. Na początkowych etapach "kariery" nauczyciela zarobki są tak żałosne, że lepiej zarobi na kasie w Biedronce.
b) Jeszcze nie pracowałam w korporacji, a kilka ich przerobiłam, w której potrzebowałabym dwóch języków obcych. W jednej nawet angielski nie był mi potrzebny. Zaawansowanych programów komputerowych można się nauczyć (o ile w ogóle będą potrzebne, bo czasem wystarczy znać średnio pakiet Microsoftu i to wystarczy) i przecież nie ma limitu, że masz na to tylko miesiąc. Chociażby z darmowych kursów w necie.
W każdej korporacji, w której pracowałam, spotykałam ex-nauczycieli na różnych stanowiskach. HRy, biurowe, techniczne itp.
Te podwójne roczniki to jakaś masakra...

W ogóle to jak patrzę na system edukacji, to nie chciałabym być ani nauczycielką, ani...matką.

Wychodzi na to, że planując dziecko musisz zaplanować tysiąc innych rzeczy.

A co do reform edukacji, to spróbuj znaleźć roczniki, które nie przerobily żadnej, nie były w jakiś sposób królikiem doswiadczalnym.

Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka
Pusheen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-13, 17:47   #1916
road_rage
Zadomowienie

Jeszcze zapomniałam dodać: kompletnie przestarzały sztywny system edukacji z tym podziałem na klasy, dzwonkami...
Już 20 lat temu wydawało mi się to reliktem sprzed dwóch wieków, a do teraz jakoś niewiele się zmieniło. Nie dziwi mnie, że nikt nie chce tam pracować.
road_rage jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-13, 17:52   #1917
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem zatem jaki ekwiwalent pracy znajdują nauczyciele gdzie indziej, jeżeli mowa o względnie lekkiej pracy umysłowej za rozsądne (czyt. lepsze) pieniądze. No chyba, że chodzi o pracę fizyczną.
Czy ja właśnie przeczytałam, że praca nauczyciela jest względnie lekka?
Wiem, że są cięższe zawody, ale w życiu nie chciałabym być nauczycielem i nie bez powodu jest powiedzenie "Obyś cudze dzieci uczył" kiedy życzymy komuś źle

Cytat:
Napisane przez magbeth Pokaż wiadomość
Finlora, pogadaj z ginem, jeśli dobrze znosiłaś tabletki to czemu nie? Jeśli będziesz chodzić do regularnej kontroli i nie masz obciążenia genetycznego w rodzinie to powinno być ok.

Ja hormonów nie mogę, raz, ze wiek, dwa, przerobiłam chyba wszystko (tabletki jedno- i dwuskladnikowe, rozne rodzaje, spirale hormonalna, plastry i zastrzyk) - i niestety, skutki uboczne są silniejsze niż potencjalne korzyści. Najgorsze były migreny, które wyłączały mnie z życia na dobre kilka dni. Po założeniu spirali Jaydess przez trzy pierwsze miesiące straciłam spokojne polowe włosów. Dlatego podziękowałam hormonom, zreszta póki co i tak nie potrzebuje antykoncepcji.
Co do prezerwatyw to mi tam niczego nie zaburzały czuciowo i nigdy nie miałam złych doświadczeń z pęknięciami. Mam za to z zapachem, truskawkowe są mdlące i serio nie dało się skupić...
Spirali miedzianej nie mogę z kolei ze względu na alergie.

Kurcze, powinien byc jakiś zawór albo guziczek w ciele, prosto, szybko, skutecznie - chcesz potomka to guziczek wio, nie chcesz - wyłączamy.
Mój gin to mnie na dzieci namawia
O taaak, to byłoby super
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-13, 18:04   #1918
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae
Konto usunięte

Cytat:
Czuje i to mocno.
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-13, 18:08   #1919
Natuś-77
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam pytanie (nie mam nauczycieli w najbloiższym otoczeniu, poza akademickimi). Z czego, poza kwestiami finansowymi, wynika obecny brak nauczycieli?
a) Konsekwencje niżu demograficznego?
b) Mniej chętnych na studia pedagogiczne (studia w ogóle)?
c) Dotyczy to tylko najmłodszych nauczycieli czy starsi stażem też się zwalniają?

Jak dla mnie to trochę dziwne z kilku powodów:
a) W wielkich miastach rozumiem, ale braki nauczycieli w miastach średniej wielkości i miasteczkach. Gdzie pójdzie pracować ktoś po studiach pedagogicznych w miasteczku 15-20 tys. mieszkańców?
b) Rozumiem kwestie finansowe, ale nauczyciele często nie posiadają kompetencji by pracować np. w korporacjach (znajomość 2 języków obbcych), zaawansowane programy komputerowe itd.
To raczej mało prawdopodobne by w miesiąc się przekwalifikować.

Dlaczego zakładasz, że nauczyciele nie znają języków obcych, obsługi Excela czy innego programu graficznego czy sprzedażowego? Studiując można pracować w różnych sektorach i mieć spore doświadczenia więc znalezienie pracy poza nurtem szkolnym nie jest trudną rzeczą. I można zarobić więcej niż 2200 ma rękę.

Stary 2022-09-13, 18:09   #1920
Pusheen_
BAN stały

Cytat:
Napisane przez road_rage Pokaż wiadomość
Jeszcze zapomniałam dodać: kompletnie przestarzały sztywny system edukacji z tym podziałem na klasy, dzwonkami...
Już 20 lat temu wydawało mi się to reliktem sprzed dwóch wieków, a do teraz jakoś niewiele się zmieniło. Nie dziwi mnie, że nikt nie chce tam pracować.
Ja sama miałam takie odczucie chodząc do szkoły.

Nawet szkolne ławki mnie denerwowaly

I jeszcze to wymuszona wysoka liczebność klas - a ponad 30 dzieci w jednej klasie to za dużo.

Nie mówiąc o przeładowanym na maxa szkolny programie, który wymusza na uczniach "pamięciówkę".

Ogólnie to system, który uczy ciebie nieefektywnego wysiłku i produkuje młodych ludzi, którzy już po opuszczeniu szkolnych murów czują się zmęczeni, a nie zdziwiłabym się jeśli także wypaleni.

Generalnie system jest do zaorania. Kiedyś miałam obiekcje co do edukacji domowej, a jak ostatnio zobaczyłam babkę, która naprawdę podjęła taką decyzję na razie w przypadku jednego syna, to aż chciałam jej pogratulować. Zero zdziwienia.

Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka
Pusheen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości