|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2281 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 66
jak działa w Katowicach i rejonie miejska komunikacja? Czy jest jakos dobrze zorganizowana kolejka, tramwaj, autobus? Da rade dojechać do jakichś najpopularniejszych atrakcji w rejonie typu muzeum itp?
|
|
|
|
|
#2282 |
|
Zadomowienie
|
Nie posiadam dywanów i nie planuję ich mieć. Dla mnie to siedlisko kurzu i brudu. Jedyne dywaniki jakie mam to małe łazienkowe, które odkurzam i co jakiś czas piorę w pralce.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2283 |
|
Wtajemniczenie
|
Dojedziesz. Tylko dla mnie tam mają skomplikowany system biletów, ze względu na to, że niektóre autobusy/tramwaje jadą też do innych miast śląskich.
|
|
|
|
|
#2284 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#2285 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki za odpowiedzi odnośnie dywanów.
Cytat:
To niestety będą musiały być większe, niż takie łazienkowe, żeby wyłożyć chociaż główne ciągi komunikacyjne. ---------- Dopisano o 08:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:19 ---------- Cytat:
Przypuszczam, że na ich stronie powinno być to jakoś rozpisane. |
||
|
|
|
|
#2286 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ponoć można kupować bilety u motorniczych (nasz nie miał) więc z sercem w gardle jechaliśmy bez biletu (weekend). Za to ludzie są bardzo pomocni i pomagają, jak dojechać. A więc lepiej za wczasu zaopatrzyć się w jakąś apkę do kupna biletów i moniaki do kieszeni ![]() AA i jeszcze rozkłady napisane takim mini druczkiem, że na ciemnym przystanku nie było bata, żeby je odczytać ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#2288 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
myslałam, że automaty to już standard w zbiorkomie
|
|
|
|
|
|
#2289 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 08c7cbc1c0d531be9e51934d16bbb4732386b516_63def18200ca5 Czas edycji: 2022-09-21 o 10:22 |
|
|
|
|
|
#2290 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Powstały nawet memy na ten temat z mapą Kato i podpisem centrum przesiadkowe Zależy dokąd chcesz zajechać: na Nikiszowiec tak i to bdb autobusem, do muzeum śląskiego też się dostaniesz bez problemu autobusami co chwilę w kierunku Dąbrowa Górnicza Sosnowiec, choć w ładną ciepłą pogodę z dworca poleca się piechty (kilka km). Wzdłuż atrakcji parku śląskiego jest kilka przystanków tramwajowych i tak najlepiej dotrzeć, tramwaje są z Rynku. Autobusem też się da ale może być dalej do konkretnego obiektu.Dla rozkładu polecam spr stronę ZTM. To największy obszar komunikacji w kraju, nie nadążają z rozklejaniem nowych i wprost zalecają sprawdzać stronę. Dla trasy i szukania przesiadek polecam nie stronę ZTM a 'gop jak dojadę' Najlepiej będzie ci z jakąkolwiek aplikacją (wybierz obszar metropolia) Bardzo mało jest stacjonarnych automatów i odchodzi się też powoli od sprzedaży u kierowcy. Kasowniki na kartę płatniczą w każdym pojeździe są tylko w tyskich pojazdach (warunek miasta by do ZTM dołączyć ) W pojedynczych innych liniach są ale to testowane lub jak jeździ pojazd tyski. Dopiero kiedyś tam będą wszędzie...Bilety są na 1, 2 i więcej miast i jednocześnie czasowe 20, 40, 90 minut. Na nich można się przesiadać. Na rozkładzie jest czas ile pojedziesz Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#2291 |
|
Raczkowanie
|
Trochę się w Kato pozmieniało. Automaty są prawie wszędzie na przystankach, na pewno na dworcu autobusowym i przy większych węzłach. Można w nich płacić po prostu kartą jak wszędzie, nie trzeba mieć gotówki. Bilet można też kupić przez apkę jak dojadę czy moBilet. Właściwie na wszystkich przystankach są też elektroniczne tablice z wyświetlanym rozkładem, można go też odsłuchać po naciśnięciu przycisku, więc problem z odczytywaniem mikroliterek znikł
|
|
|
|
|
#2292 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[/QUOTE]Za prąd do 200 zł za 2 miesiące, za wodę około 100 zł w ryczałcie (około 30 m3 miesięcznie, z tego jakieś 10 ciepłej wody). Gazu nie mamy, ogrzewanie to ryczałt 40 zł miesięcznie ale głównie za piony bo blok jest ciepły i grzejniki rzadko kiedy włączamy. Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#2293 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2294 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2295 |
|
Zakorzenienie
|
Wyszukiwarka niestety w tej kwestii nie działa... A kojarzę, że całkiem niedawno był temat poruszany.
Jaką pralko-suszarke polecacie? Nie, niestety nie mogę kupić dwóch osobnych urządzeń bo mam mikrołazienkę Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#2296 |
|
Wtajemniczenie
|
Całe 21 biletomatów na całe miasto, faktycznie prawie wszędzie (no tak, zgodnie z def wszędzie z wyjątkiem skończonej ilości
) https://www.metropoliaztm.pl/pl/s/biletomatyWysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2297 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bilety w dla mniej zorientowanych lepiej kupić czasowe - 20/40/90 minut ![]() Bilety można kupić w aplikacji (na przykład JakDojadę), albo na niektórych przystankach, czy w kioskach. |
|
|
|
|
|
#2298 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To zależy jak trafisz. Czasem sprawdzają czasem nie. Na jednym koncercie na różnych bramkach może być inaczej, bo to zależy czy komuś się chce czy nie. No, ale teoretycznie powinni. Zmienić możesz na miejscu za dopłatą. To trwa chwilę chyba, że kolejka jest. Cytat:
Też się chętnie dowiem, bo bo sezon szukam i same sztuczne szmatki, co zaraz wyglądają okropnie. Cytat:
Wg mnie kurzy się i to mocno. Wystarczy postawić torebkę w szafie i torebkę na półce obok szafy i sprawdzić po np. 3 miesiącach ile jest kurzu na której, chociaż znam osoby co mają otwarta i twierdzą, że się nie kurzy Cytat:
Teraz to praktycznie wszędzie. I sklepach typowo sportowych i też takich zwykłych typu HM, Reserved. [1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89355718]Ile teraz płacicie za: prąd, gaz, wodę, c.o. // 2 osoby, w bloku. Mniej więcej oczywiście, bo wiadomo że zawsze to ,'to zależy ' [/QUOTE]Gaz 20-30 zł na 2 miesiące, prąd ok. 80 zł miesiąc, woda i ogrzewanie w czynszu i potem wyrównanie
|
|
|
#2299 |
|
Zakorzenienie
|
Lepszy koc z 100 merino, czy 100% alpaki?
Sent from my SM-G970F using Tapatalk
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#2300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2301 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2302 |
|
Bookworm ;)
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89355718]Ile teraz płacicie za: prąd, gaz, wodę, c.o. // 2 osoby, w bloku. Mniej więcej oczywiście, bo wiadomo że zawsze to ,'to zależy '
[/QUOTE]U mnie 4 osoby to nie wiem czy coś Ci to da, ale: prąd 240 zł co 2 miesiące, gaz niecałe 80 zł co 2 miesiące (mam na gaz kuchenkę i piecyk do podgrzewania wody), woda w czynszu więc nie wiem ile (ale chyba ok 10m3 miesiecznie), ogrzewanie też w czynszu ale około 240 zł miesięcznie jeśli dobrze kojarzę, akurat niedawno było rozliczenie więc sprawdzałam.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#2303 |
|
Konto usunięte
|
Mało płacicie za prąd. Ja ostatnio dostałam rachunek 170 zł za dwie osoby. Kuchenka na gaz, brak suszarki, brak ogrzewania elektrycznego. Nie wiem skąd takie rachunki. ;/
Czy może ktoś z Warszawy polecić jakieś studio jogi? Koniecznie w samym centrum. Czy gdzies blisko centrum znajdę jakiś sensowny basen? Czy wszystko zapchane od rana do nocy? Jaka siłownie polecacie? Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2304 |
|
Zadomowienie
|
[1=08c7cbc1c0d531be9e51934 d16bbb4732386b516_63def18 200ca5;89356037]Bardzo mało jak za 2 osoby. Za jedną osobę płacę obecnie ok. 80-85 zł za prąd i wydawało mi się, że to mało. Wszystkie sprzęty AGD wybrałam patrząc na ich konsumpcję energii. Pracuję z domu, ale wyłączam laptopy jak z nich nie korzystam. Mało gotuję, mało piorę (średnio raz na 2 tygodnie, krótki program), z piekarnika i zmywarki nie korzystam. Toster i czajnik eletryczny chyba nie pochłaniają bardzo dużo energii.[/QUOTE]
To u mnie za dwie osoby płaciliśmy mniej więcej od 115 do 135 zł za dwa miesiące (nie mamy gazu w bloku). Ostatni rachunek po podwyżce przyszedł nieco wyższy, bo 150zł bez groszy. Obydwoje pracujemy z domu, ale wiadomo, że jak nikt nie korzysta to tv, laptopy są wyłączone, poza tym nie oszczędzamy jakoś specjalnie, normalnie używam piekarnika, gotuje się codziennie, prasuję, odkurzam itp. a toster czy gofrownica to niemal co drugi dzień w użytku. |
|
|
|
|
#2305 |
|
Zadomowienie
|
Czy był ktoś na Madagaskarze?
|
|
#2306 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), sporo idzie na kąpanie, bo przywykłam że po pracy prysznic a i przed spaniem też lubię jeszcze raz wskoczyć. Z racji że mam wodę na gaz, to wiadomo jak działa takie ogrzewanie, na początku leci zimna woda i stopniowo ogrzewa się i przez to w uj się marnuje.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#2307 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja szukam dla dziecka. Alpake widziałam w martello, merino też mają. Nie wiem, czy mają takie większe koce. Sent from my SM-G970F using Tapatalk
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
|
#2308 | |
|
🦄
|
Cytat:
Sama nie wiem, co mogłabym robić inaczej...
|
|
|
#2309 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2310 |
|
Wtajemniczenie
|
Skamieniał mi cukier i inka. Czy są jakieś sposoby na przywrócenie tego do stanu pierwotnego? Albo przynajmniej tak, żeby się dało normalnie używać.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:57.

myslałam, że automaty to już standard w zbiorkomie
Zależy dokąd chcesz zajechać: na Nikiszowiec tak i to bdb autobusem, do muzeum śląskiego też się dostaniesz bez problemu autobusami co chwilę w kierunku Dąbrowa Górnicza Sosnowiec, choć w ładną ciepłą
pogodę z dworca poleca się piechty (kilka km). Wzdłuż atrakcji parku śląskiego jest kilka przystanków tramwajowych i tak najlepiej dotrzeć, tramwaje są z Rynku. Autobusem też się da ale może być dalej do konkretnego obiektu.

. Tylko żeby znowu nie gryzły, bo w zeszłym roku zamówiłam z Benetton sukienkę wełnianą i to było okropne doświadczenie mimo że w dotyku była przyjemna

), sporo idzie na kąpanie, bo przywykłam że po pracy prysznic a i przed spaniem też lubię jeszcze raz wskoczyć. Z racji że mam wodę na gaz, to wiadomo jak działa takie ogrzewanie, na początku leci zimna woda i stopniowo ogrzewa się i przez to w uj się marnuje.