|
|
#91 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Co robicie na obiad? Część XXI!
Cytat:
Jeszcze lepsza propozycja Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
U nas dziś pulpeciki z indyka w sosie ze świeżych pomidorów (wersja Lulkowa oczywiście ), ryż, ogórki własnoręcznie kiszone.
|
||||
|
|
|
|
#92 | ||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Co tu tak cicho?
![]() ![]() Wczoraj TŻ miał pierogi ruskie smażone na maśle a ja krokiety z pieczarkami i mozzarellą - obie rzeczy kupne. Do tego na szybko zrobiliśmy sobie surówkę z marchewki z chrzanem i prażonym słonecznikiem. Dziś w planach pieczone udka kurczaka, ryż z warzywami i reszta surówki.
|
|
|
|
#93 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie obiadowo było nudnie, Tż w delegacji, zrobiłam schabowe i 3 dni je jadłam. Wczoraj sałatka makaronowa. Dziś mąż wraca, to zrobię zupę -białoruska zupa ziemniaczana z klopsikami
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
|
|
|
|
#95 | ||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
W zasadzie to ja też mniej gotuję w ostatnich dniach i tak będzie jeszcze w przyszłym tygodniu. TŻ od poniedziałku chodzi na rehabilitację barku. Zabiegi ma od razu po pracy a że razem do pracy jeździmy i wracamy, to godzinę na niego czekam. W domu jesteśmy po godzinie 17 więc staram się coś na szybko do zjedzenia przygotować.
|
|
|
|
#96 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja chora jestem! Pierwszy raz od prawie 3 lat
W piątek już czułam, że coś jest nie tak, miałam spotkanie z koleżankami i przy wyborze deseru już nie chciałam nic z lodami bo mnie gardło drapało. W sobotę jeszcze było ok, zrobiłam cannelloni z mięsem i upiekłam szarlotkę - przyjechał mój tata (którego skutecznie zaraziłam). I od niedzieli stan agonalny - ból głowy tak potworny, że nawet mruganie bolało plus kaszel starego gruźlika. Uwierzycie, że tyle miesięcy pandemii, a ja dopiero teraz miałam test? A nawet dwa bo jeden z apteki, a drugi w przychodni. Oba negatywne, ale nie wiem czy nie zrobić jeszcze kolejnego bo siedzę w domu cały tydzień, ale szczerze mówiąc nie czuję bardzo wielkiej poprawy Gotuję tyle co nic, jemy jakieś resztki, raz TŻ zupę przyniósł z knajpki, wczoraj krupnik ugotowałam. A dziś żeby zużyć zalegające śliwki i polentę z szafki upiekłam eksperymentalne ciasto, z tym że jeszcze go nie próbowaliśmy
|
|
|
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
|
|
|
|
|
#98 | |||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
Duuużo zdrówka, kochana ![]() U mnie w pracy też się zaczyna covidowo robić W ciągu tego tygodnia kilka osób z różnych działów poszło na zwolnienia...
|
|
|
|
#99 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas dziś risotto z pieczarkami, cukinią, papryką i pomidorami. |
|
|
|
|
|
#101 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuję dziewczyny!
Powoli wracam do żywych i niestety do pracy ![]() TŻ-ta choroba dopadła na końcu, a totalnie nie może sobie pozwolić na leżenie, wyjeżdża dziś na 3 dni do Niemiec W związku z tym wczoraj obiad na jego życzenie - golonki a'la po bawarsku z wolnowaru i chleb. Na podróż upiekłam hot-dogi w cieście drożdżowym. Sobie też zostawiłam 2 szt. - będę mieć na dziś jako zagryzkę do kremu z pieczonych batatów
|
|
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
To ja Was rozśmieszę, wczoraj robiłam na śniadanie twarożek ze szczypiorkiem, Tż mówi, dobry, ale mega słony, chyba masz covid. Pośmialiśmy się. Wieczorem dostałam takiego bólu gardła i głowy, znikąd dosłownie, bo cały dzień mega aktywnie, jeszcze na obiad do knajpy skoczyliśmy. Rano taka gorączka, zrobiłam sobie w domu test na covid, od razu pozytywny. Także tego, pośmiałam się przy twarożku. Tż ma dziś robić rosołek, ale tak się źle czuję, że raczej nie zjem. Uważajcie na siebie.
|
|
|
|
#103 | ||||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
Fajne hot-dogi Czy to te ze starego przepisu z wizażu?Zdrówka dla TŻta! Cytat:
No to nieźle Szybkiego powrotu do zdrowia A u mnie w pracy jest tak zimno, że oszaleć można. Nawet myśleć jest ciężko. Myślę tylko o tym jak mi jest zimno Ogólnie w pomieszczeniu, w którym siedzę przez cały rok jest chłodno. Ale dziś to już jest przegięcie. Nawet poduszka elektryczna nie daje rady W sobotę ugotowałam zupę: por, ziemniaki, marchewka, korzeń pietruszki (wszystko najpierw podsmażone na maśle). Na drugie danie była sałatka z wege klopsikami i sosem z oleju dyniowego. Wczoraj obiad u rodziców - najlepsze na świecie bitki wołowe Dziś po pracy i rehabilitacji TŻta jedziemy na zakupy, więc zjemy w galerii. A jutro dokończymy zupę.
|
|
|
|
#104 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#105 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zdrówka Cytat:
A co do zimna w pracy to co za traf, akurat dziś zadzwonił do mnie klient, zupełnie od czapy, z pytaniem gdzie może zgłosić, że w jednym z urzędów już są wszędzie rozkręcone grzejniki i że to marnotrawstwo publicznych pieniędzy
|
||
|
|
|
|
#106 |
|
Wtajemniczenie
|
Ostatnie dni była a'la szakszuka, pierogi leniwe u taty (z sosem waniliowym), wczoraj sushi.
TŻ wreszcie wrócił z delegacji, ale nie na długo Dzisiaj jeszcze będzie bezrobotny obiad, coś wynajdę w zamrażalniku, jutro może wreszcie coś ugotuję
|
|
|
|
|
#107 | ||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Wczoraj kupne udka pieczone, do których zrobiłam mizerię a przegryzaliśmy to wszystko po prostu bułką
![]() Dziś - na zamówienie TŻta - kopytka smażone na maśle. Zrobię do tego jakąś sałatkę i może jajko sadzone?
|
|
|
|
#108 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() _____ Mnie dzisiaj TŻ zabiera na jedzonko, gdyż jakoś nagle i niespodziewanie się dzisiaj postarzałam i wskoczyło mi 3 z przodu |
||
|
|
|
|
#109 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#111 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przepis ma 16 lat ![]()
|
|
|
|
|
|
#112 | ||||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
Zdrówka, szczęścia, pomyślności Co dobrego jadłaś w knajpce? ![]() Cytat:
Przepis jest wiekowy, ale te hotdogi pyszne Wczoraj zamarynowałam kurczaka (w sosie sojowym, czosnku, imbirze, pieprzu syczuańskim) i dziś będzie na obiad danie z woka: makaron ryżowy albo konjac (jeszcze nie wiem, który wybiorę) z kurczakiem, warzywami i grzybami mun.
|
|
|
|
#113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Byliśmy na włoskiej pizzy, to zawsze dobra opcja
|
|
|
|
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
powiem Wam, że tak długo męczyliśmy ten rosół, głównie przez mój brak apetytu, że szybko do niego nie wrócę. Dziś obudziłam się z jako takim apetytem i ochotą na słodkie naleśniki, mąż w ogrodzie zebrał maliny i mają być naleśniki z twarogiem i malinami, mam nadzieję, że zjem choć jednego. Konkretnie mnie posmagało i nieźle trzyma to dziadostwo. Plus taki, chociaż gorączka zeszła. Wszystko inne źle.
|
|
|
|
#115 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Witam się po weekendzie! W piątek upiekłam łososia i do tego był bardzo dobry sos cytrynowy, ryż z marchewką i cebulą oraz duszony szpinak. W sobotę gulasz z indyka, placki ziemniaczane i ogórki kiszone. Wczoraj rodzinny obiad w knajpce kotletowej. Ja miałam mielone, TŻ kotleta w wielkiej pyzie, reszta schabowe (część w środku z boczkiem, a część z grzybami leśnymi - ten kotlet miał nazwę "Zgrzybiały Wieprz" ). Muszę się trochę poodchudzać bo waga szybuje mi ostatnio w górę, a miałam być fit na urlopie ![]()
|
|
|
|
|
|
#116 | ||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
W piątek - planowane danie z woka. W końcu wybrałam makaron pszenny noodle.
W sobotę były zamawiane burgery warzywne. Ale słabsze niż poprzednio, kotlet był mało wypieczony ![]() W niedzielę zrobiłam łazanki z kapustą cool wrap, pieczarkami i swojską kiełbasą. Dziś dojemy łazanki i makaron z piątku a na jutro zrobię klopsiki wieprzowe w sosie koperkowym
|
|
|
|
#117 | |||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
Jakie pyszności Zjadłabym łososia
|
|
|
|
#118 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U nas wczoraj polędwica z dorsza duszona w sosie z papryką i fasolą. Do tego ciabatta oliwkowa, ogórki kiszone i sałatka ze słoika od taty. Najbliższe dni to samotne obiady bo TŻ wyjeżdża
|
|
|
|
|
|
#119 | |||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
Kusisz tymi parówami
|
|
|
|
#120 |
|
Zakorzenienie
|
Nasze ostatnie jesienne gotowanie:
carbonara dyniowa, pieczone (ziemniaki po cabańsku), zupa ogórkowa na wiejskim króliku, ryba duszona w szpinaku nowozelandzkim, zupa pomidorowo-cukiniowa z ryżem, zupa porowo-dyniowa, pieczone klopsiki mięsno-jarmużowe z frytkami warzywnymi, musaka, gulasz z fasolki szparagowej + pęczak.... A i pierwszy raz odkąd mam małe dziecko robiłam pierogi: z serem i kaszą jaglaną na lekko słodko. Dziś przerwa od kuchni, bo ulubiona knajpka dziś serwuje pyzy z mięsem
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:20.

Szybkiego powrotu do zdrowia
Zjadłabym łososia