|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#331 |
|
hakuna matata
|
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 67.
Treść usunięta
|
|
|
|
#332 |
|
Zakorzenienie
|
[1=08c7cbc1c0d531be9e51934 d16bbb4732386b516_63def18 200ca5;89421255]Jakie macie szybkie pożywne posiłki, ale takie, żeby nie spędzać godzin gotując?
Staram się zdrowiej odżywiać, nie kupuję już przetworzonego jedzenia, ale mam wrażenie, że bez przerwy przygotowuję jedzenie. Robię smoothies. Warzywa na patelnię (z mięsem) Uwielbiam ryby, więc robię jakieś sałatki z rybami i warzywami. I jajka, codziennie kilka jajek na chlebie razowym Ale co poza tym?[/QUOTE]Z takich szybkich to np. omlet (u mnie cebula, szynka, papryka i jajka) a do niego warzywa gotowane na parze - kalafior czy brokuł. Lubię też pieczonego kalafiora, kroję sobie kalafiora na mniejsze różyczki, dodaję cebulę pokrojoną w półplasterki i ciecierzycę z puszki, do tego trochę oleju i przypraw (sól, papryka, curry) i piekę 15-20 minut mieszając od czasu do czasu. Może to brzmieć mało sycąco, ale można się tym bardzo dobrze najeść. W zamrażalniku mam sporo mrożonych warzyw, jak już kompletnie nie mam pomysłu co zjeść to podsmażam warzywa, dodaję do nich przyprawy i czerwoną soczewicę (wystarczy ją zalać wrzątkiem i po dwóch minutach jest gotowa). Plus wiele dań przygotowuję w większej ilości, np. zupy, gulasze, sosy do makaronu, pierogi robię w większej ilości a potem dzielę i mrożę. To najlepsze wyjście na jedzenie w tygodniu po pracy, wystarczy coś rano wyjąć z zamrażalnika a potem tylko podgrzać po pracy i dogotować sobie tylko makaron czy ogarnąć szybką surówkę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#333 |
|
Dzik
|
Moim wyjściem awaryjnym są tortille pełnoziarniste, które nafaszerowuje wszelkimi możliwymi warzywami, co tam znajdę albo na co wpadnę i viola, mam ultra szybki i zdrowy posiłek. Nie polece konkretnych placków, bo nie wiem co jest w ojczyźnie, ale na bank są jakieś z dobrym składem.
Inne jedzenie na szybko to makaron (razowy, z alg, z ciecierzycy, jakikolwiek) ze szpinakiem, cebulka i jogurtem oraz przyprawami. Mięsożercy mogą oczywiście wzbogacić potrawę. Lubie tez ryz z marchewka, groszkiem, kukurydza, cebula i sezamem, doprawiony sosem sojowym i kurkuma, ryż gotuje osobno, warzywa idą na patelnie (ale maja wyjść al dente), potem dodaje ryż, przesmażam z przyprawami i sosem i jest. |
|
|
|
#334 |
|
Zakorzenienie
|
Jedna z moich ulubionych szybkich potraw - wrzucam paprykę na patelnię, podsmażam, dorzucam halloumi i przecier pomidorowy z kartonika, w międzyczasie gotuję kaszę bulgur i gotowe - 15 minut łącznie z ugotowaniem kaszy. No i oczywiście przyprawy, ja wrzucam dużo czosnku i papryki.
|
|
|
|
#335 |
|
BAN stały
|
U mnie to najczęściej warzywa na patelnię, ryż z warzywami albo makaron z tym, co mi akurat przyjdzie do głowy + passata.
Z sałatek to moim hitem jest sałatka z brokułów i pomidorów, polana jogurtem naturalnym ( plus trochę majonezu). Uwielbiam tę sałatkę, bo jest bardzo zdrowa i nazywam ją sałatką na reset, vo służy wtedy, kiedy zdarzy nam się mieć gorszy dzień albo spadek formy po jakimś weekendzie pełnym spotkań przy winie czy innych wypadów. Zrobienie tej sałatki zajmuje jakieś 15 minut - podczas gotowania brokułów, kroi się pomidory, a do jogurtu dodajesz majonez i zostawiasz na te 10 minut w lodówce. Świetnie smakuje z kilkoma ząbkami czosnku albo prażonym słonecznikiem. Poza tym można miksować skladniki i dodać coś więcej - fetę albo jajka, w zależności od upodobań. Tylko tę sałatkę trzeba szybko zjeść - smak i warzyw przenikają się tak mocno, że po pozostawieniu jej na noc w lodówce, może być już mało smaczna kolejnego dnia. Coś za coś. Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#336 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Sent from my SM-G973F using Tapatalk |
|
|
|
|
#337 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#338 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#339 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#340 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#341 |
|
Wtajemniczenie
|
Potrzebuję spodni dresowych jak najcieplejszych i najbardziej ocieplanych, w ciemnym kolorze, nie za miliony, bo na wyjścia z psem. Rzuciło się wam coś takiego w oczy w sieciówkach?
|
|
|
|
#342 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
https://www.c-and-a.com/pl/pl/shop/c...ingu-2182830/1 Moim zdaniem całkiem ciepłe są, mają taki meszek od środka. ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- Jak trafisz na dobrą promocję i bilet w promo będzie kosztował mniej niż bilet ze zniżką to system w ogóle tej zniżki nie weźmie pod uwagę i nie będzie jej widać na bilecie. Przetestowane: ostatnio jechałam na promocyjnym bilecie z osobą ze zniżką i nasze bilety kosztowały tyle samo i nie było zaznaczonej ulgi na bilecie. Nie wiem czy to dotyczy wszystkich zniżek, ale chyba tak. Może to Ci rozwiąże problem .
|
|
|
|
|
#343 |
|
Zakorzenienie
|
Czy są jakieś super tabletki na ból zatok i głowy zarazem? Kompresy z soli, pestek wiśni mam, ale boli cholernie
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#344 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I kładę sobie też poduszkę z kolcami, trochę tak masuje i zaczyna być lepiej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#345 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://www.lidl.pl/p/esmara-spodnie...kie/p100342366 Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#346 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#347 |
|
Rozeznanie
|
[1=08c7cbc1c0d531be9e51934 d16bbb4732386b516_63def18 200ca5;89421255]Jakie macie szybkie pożywne posiłki, ale takie, żeby nie spędzać godzin gotując?
Staram się zdrowiej odżywiać, nie kupuję już przetworzonego jedzenia, ale mam wrażenie, że bez przerwy przygotowuję jedzenie. Robię smoothies. Warzywa na patelnię (z mięsem) Uwielbiam ryby, więc robię jakieś sałatki z rybami i warzywami. I jajka, codziennie kilka jajek na chlebie razowym Ale co poza tym?[/QUOTE] - serek wiejski z warzywami lub na słodko z owocami - makaron (taki bez gotowania) z warzywami na patelnię, tofu wędzonym i hummusem w roli sosu - gotowce w słoikach Go Vege z Biedry są całkiem smaczne - owsianka nocna (wsypujesz płatki i jakieś owoce/orzechy czy co tam chcesz i zalewasz mlekiem/wodą/jourtem wieczorem i rano masz gotowe
|
|
#348 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#349 |
|
Zakorzenienie
|
Mam jeszcze jeden tego typu - też uwielbiam
![]() Na patelnię paprykę, chwilę podsmażam, dodaję halloumi i cukinię, chwilę podsmażam, w międzyczasie gotuję kaszę bulgur, dorzucam do tego co na patelni i gotowe Tutaj oprócz czosnku i papryki dodaję oregano ![]() Albo coś takiego - fasolkę szparagową mrożoną na patelnię, do tego cukinię, w międzyczasie gotuję makaron. Oczywiście mieszam wszystko razem i na koniec dodaję półtłusty twaróg, chwilę mieszam, żeby twaróg zmieszał się ze wszystkim i gotowe Nie sądziłam, że takie połączenie może być dobre, a bardzo mi smakuje
|
|
|
|
#350 |
|
Konto usunięte
|
Staram się zdrowiej odżywiać, nie kupuję już przetworzonego jedzenia, ale mam wrażenie, że bez przerwy przygotowuję jedzenie. Robię smoothies. Warzywa na patelnię (z mięsem) Uwielbiam ryby, więc robię jakieś sałatki z rybami i warzywami. I jajka, codziennie kilka jajek na chlebie razowym Ale co poza tym?[/QUOTE] Chyba najszybciej jest robic sobie tak dwa razy w tygodniu mini meal prep. - warzywa typu papryka, marchewka w slupki - ukrecic szybko hummus czy smalec z fasoli albo inny fasolowy dip, do tego warto miec jakis dodatkowy dip typu ajvar - ugotowac jakis weglowodan (kasze, ryz) - ugotowac jajka (i tak mowilas ze gotujesz) - upiec jakies warzywo (dynia, slodkie ziemniaki, cukinia w plastrach) i dodatkowo przy jednym wlaczeniu piekarnika, jesli jesz mieso, to upiec jakis kawalek miesa, np. piers z kurczaka, poszarpac potem na drobne kawalki - dodatkowo miec w lodowce cos jak feta czy mozzarella (najlepiej w malych kawalkach zeby juz nie kroic), suszone pomidory, puszke fasoli i kukurydzy, tunczyka, kilka swiezych warzyw, tego typu sprawy. Polecam tez pokroic np. szczypior albo inne ziolo, bo pokrojona zielenina na gore zawsze daje posilkom taki.... fajny feeling. Taki meal prep to moim zdaniem ok. godzina roboty ze wszystkim, ale potem posilki robia sie prawie ze same. Wtedy mozna bardzo szybko wlozyc sobie np. do pracy lyzke hummusu, kilka warzyw w slupkach i bulke. Albo zrobic to jako kanapke z hummusem i upieczonym plastrem warzywa w srodku. Zrobic wrapa z przygotowanymi skladnikami (np. hummus, mieso, marchewka, jakis ogorek). Do pracy mozna wziac upieczonego batata z innymi warzywami, troche tego poszarpanego miesa, troche fasoli z puszki, troche ajvaru. Po przyjsciu do domu mozna bardzo szybko ukroic troche salaty i dodajac rozne polprodukty szybko zrobic salatke o nieskonczonych mozliwosciach. Ewentualnie w formie buddha bowl dodajac ugotowany weglowodan (kasza bulgur np. na zimno jest pyszna). Mozna blyskawicznie zrobic 'chili con carne', tylko ze z tym poszarpanym miesem, kukurydza i fasola z puszki. Gotowac bedzie sie wlasciwie same, czesc zjesc z ryzem, czesc na drugi dzien we wrapie na sniadanie. Jest tez masa pomyslow na makaron, np. makaron z hummusem i pomidorkami koktajlowymi albo makaron z sosem z upieczonych warzyw. Upieczone warzywa + cos z zamrazarki (np. groszek) mozna np. dodac do pokrojonych ziemniakow, ugotowac, przyprawic, zblendowac, zupa blyskawiczna. |
|
|
|
#351 |
|
Zakorzenienie
|
To na mnie soloadeine na nic nie działa- na zatoki biorę sinupret a przeciwbolowo ketonal sprint. A w ogóle na zatoki świetny jest spray pronasal na receptę - raz w roku kuracja i na rok spokój z zatokami, ew lekka zajawka, która po paru tabletkach sinuperu przechodzi.
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#352 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnio widziałam że jedna z firm drobiarskich zaczęła produkować hummus z indyka. Co to w ogóle za pomysł? Nie wiem czy to rzadki pasztet czy co, ale dla mnie odpychajacy na samą myśl. Teraz jak ktoś nie je mięsa to będzie musiał uważać nawet w lodówce z hummusem, śmieszna sprawa trochę.
|
|
|
#353 | |
|
Miuoshowa
|
Cytat:
Widziałam to dzisiaj w Kaufie A podobno to wege ludzie są śmieszni, bo nazywają bezmięsne danie kiełbasą czy kotletem. A mięsożerni mają za to hummus z indyka czy frytki z kurczaka
|
|
#354 | |
|
Zasiedzenie
|
Cytat:
Sent from my M2101K9G using Tapatalk
|
|
#355 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89421698]Chyba najszybciej jest robic sobie tak dwa razy w tygodniu mini meal prep.
- warzywa typu papryka, marchewka w slupki - ukrecic szybko hummus czy smalec z fasoli albo inny fasolowy dip, do tego warto miec jakis dodatkowy dip typu ajvar - ugotowac jakis weglowodan (kasze, ryz) - ugotowac jajka (i tak mowilas ze gotujesz) - upiec jakies warzywo (dynia, slodkie ziemniaki, cukinia w plastrach) i dodatkowo przy jednym wlaczeniu piekarnika, jesli jesz mieso, to upiec jakis kawalek miesa, np. piers z kurczaka, poszarpac potem na drobne kawalki - dodatkowo miec w lodowce cos jak feta czy mozzarella (najlepiej w malych kawalkach zeby juz nie kroic), suszone pomidory, puszke fasoli i kukurydzy, tunczyka, kilka swiezych warzyw, tego typu sprawy. Polecam tez pokroic np. szczypior albo inne ziolo, bo pokrojona zielenina na gore zawsze daje posilkom taki.... fajny feeling. Taki meal prep to moim zdaniem ok. godzina roboty ze wszystkim, ale potem posilki robia sie prawie ze same. Wtedy mozna bardzo szybko wlozyc sobie np. do pracy lyzke hummusu, kilka warzyw w slupkach i bulke. Albo zrobic to jako kanapke z hummusem i upieczonym plastrem warzywa w srodku. Zrobic wrapa z przygotowanymi skladnikami (np. hummus, mieso, marchewka, jakis ogorek). Do pracy mozna wziac upieczonego batata z innymi warzywami, troche tego poszarpanego miesa, troche fasoli z puszki, troche ajvaru. Po przyjsciu do domu mozna bardzo szybko ukroic troche salaty i dodajac rozne polprodukty szybko zrobic salatke o nieskonczonych mozliwosciach. Ewentualnie w formie buddha bowl dodajac ugotowany weglowodan (kasza bulgur np. na zimno jest pyszna). Mozna blyskawicznie zrobic 'chili con carne', tylko ze z tym poszarpanym miesem, kukurydza i fasola z puszki. Gotowac bedzie sie wlasciwie same, czesc zjesc z ryzem, czesc na drugi dzien we wrapie na sniadanie. Jest tez masa pomyslow na makaron, np. makaron z hummusem i pomidorkami koktajlowymi albo makaron z sosem z upieczonych warzyw. Upieczone warzywa + cos z zamrazarki (np. groszek) mozna np. dodac do pokrojonych ziemniakow, ugotowac, przyprawic, zblendowac, zupa blyskawiczna.[/QUOTE]Świetne rady ![]() Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka
|
|
#356 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
||
|
|
|
#357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#358 |
|
BAN stały
|
Mam dwa pytania, może ktoś odpowie:
1.Czy ktoś z Was obsługuje PayPal? Zarobiłam pieniądze i żeby je otrzymać serwis musi mnie zweryfikować łącząc się z PP. Próbuję nawiązać połączenie i nic z tego, nie wiem o co chodzi. Instrukcje dotyczące weryfikacji konta nic nie tłumaczą. Naprawdę ![]() 2. Szukam fajnej gry dotyczącej geografii Europy/świata. Może to być gra karciana lub planszowa (jeśli takie są w tym obszarze), pytania w formie quizu. Widzę parę propozycji, ale boję się kupić grę, która mogłaby być zbyt dziecinna. Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#359 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#360 |
|
Konto usunięte
|
Chyba musisz najpierw zalozyc paypal, polaczyc go z twoim kontem bankowym, wtedy ten serwis wysle ci jakies pieniadze na twoj paypal np. z kodem i jak im ten kod podasz to bedziesz zweryfikowana.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:10.

.

A podobno to wege ludzie są śmieszni, bo nazywają bezmięsne danie kiełbasą czy kotletem. A mięsożerni mają za to hummus z indyka czy frytki z kurczaka