![]() |
#151 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 77.
Cytat:
Ja jak byłam prosić o urlop na grudzień to nawet nie pomyślałam zeby brac na święta, bo nie jestem taka chamska,ale cóż... Wysłane z mojego SM-M115F przy użyciu Tapatalka
![]() |
#152 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#154 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#155 |
Zakorzenienie
|
Na szczęście w tym roku problemu nie mam, wzięłam urlop po świętach. Wigilia i tak wypada w weekend, wiec nie muszę brać tego wolnego przed.
![]() |
#156 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#157 |
Zasiedzenie
|
Dla mnie to jest problem z przełożonym. W żadnej firmie, na szczęście, nie miałam tego problemu, bo były dwa warunki: wolne w najbardziej pożądanych okresach bierzemy na zmianę + osoby na tych samych stanowiskach/o tych samych kompetencjach mają się mijać. Nigdy nie było kwasów o urlop.
Sent from my M2101K9G using Tapatalk
#158 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nigdy nie chodziłam do szefa po urlop, wystarczy złożyć wniosek i wpisać do kalendarza urlopowego. Tutaj akurat odnosiłam się do doświadczeń z poprzednich prac: dużo osób wysyłało wnioski na wolne w piątek po Bożym Ciele i bywały gwiazdy, które wysyłały takie wnioski na kilka dni przed, podczas gdy dużo osób zawczasu pomyślało o tym, że chce mieć wtedy wolne i wysłało wniosek dwa tygodnie/miesiąc wcześniej. Później były jęki, że urlopy dostały te osoby, które jako pierwsze złożyły wnioski. Bardzo nie lubię ludzi w pracy, którzy boją się mówić lub są bezmyślni i załatwiają wszystko na ostatnią chwile, a później mają pretensje do innych. [1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89431159]No ale jak się nikt nie odzywa no to też co się dziwić. Gość nie robi w porządku, ale dorośli ludzie mówią, gdy im coś nie pasuje. Szef też nie musi nic robić, skoro "nikt nic nie mówi". A wystarczyłoby powiedzieć głośno, że wam to nie pasuje i prosicie prowadzić zasadę "na zmianę" czy coś. Przecież szef i tak musi te urlopy zatwierdzić.[/QUOTE] Dokładnie. Zadziwia mnie to, że dorośli ludzie nie potrafią głośno mówić o swoich potrzebach. I już to pisałam nieraz, ale uważam, że duża część problemów w pracy czy relacjach międzyludzkich bierze się z braku rozmowy i umiejętności głośnego mówienia o tym, czego chcemy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#159 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#160 | |
Zasiedzenie
|
Cytat:
Sent from my M2101K9G using Tapatalk
![]() |
#161 |
Konto usunięte
|
Ja zawsze stosowalam zasade, ze ide w miare mozliwosci na reke i nie wyklocam sie, ale oczekiwalam tego samego. Wiec jak jakas gwiazda, ktorej wolne sie po prostu nalezalo w kazdy dlugi weekend bo tak, usilowala cos na mnie wymusic, to no niestety, odmawialam nawet jesli nie robilo mi to zadnego problemu. Dasz takiej osobie palec, to cie uzna za frajera i odgryzie cala reke. Ja mam w sumie o tyle dobrze, ze jedyny chodliwy dzien, kiedy absolutnie musze miec wolne, to wigilia. Wszelkie dlugie weekendy mnie nie jaraja, bo nie lubie tlumow i wyjazdzam, kiedy jest spokojniej.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez 747bf32364fc13da37122d49c7e01f75501e8a1a_65540b783ff7c Czas edycji: 2022-12-06 o 11:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#162 |
Zakorzenienie
|
[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89431207]Ja zawsze stosowalam zasade, ze ide w miare mozliwosci na reke i nie wyklocam sie, ale oczekiwalam tego samego. Wiec jak jakas gwiazda, ktorej wolne sie po prostu nalezalo w kazdy dlugi weekend bo tak, usilowala cos na mnie wymusic, to no niestety, odmawialam nawet jesli nie robilo mi to zadnego problemu. Dasz takiej osobie palec, to cie uzna za frajera i odgryzie cala reke. Ja mam w sumie o tyle dobrze, ze jedyny chodliwy dzien, kiedy absolutnie musze miec wolne, to wigilia. Wszelkie dlugie weekendy mnie nie jaraja, bo nie lubie tlumow i wyjazdzam, kiedy jest spokojniej.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Ja też nie brałam urlopów na długie weekendy z tego samego powodu co Ty, ale zaczęłam jak w poprzedniej pracy właśnie taka gwiazda obstawiała wszystkie takie długie weekendy, święta itp, bo wyjeżdżała. Było nas 5, ale tylko ona potrzebowała, bo my nigdzie nie jeździmy. Któregoś roku się w końcu wkurzyłam i po rozmowie z koleżankami jedna wzięła majówkę, druga Boże Ciało, trzecia Wigilię. Było wielkie oburzenie, bo ona ZAWSZE bierze. |
![]() ![]() |
![]() |
#163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Miałam taką sytuację, kiedy laska pisała do wszystkich po kolei na Teamsie, czy ktoś nie zrezygnuje z urlopu, bo ona sobie nie ogarnęła, a ma już bilety lotnicze i hotel zarezerwowany. Nikt się nie ugiął (to był chyba weekend 15 sierpnia, gdzie dużo ludzi wyjeżdżało bądź szła na wesele, swoje lub czyjeś), więc laska najpierw zrobiła gigantyczną inbę w biurze, a potem wzięła lewe L4 ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#165 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Imperfecta Czas edycji: 2022-12-06 o 11:17 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#167 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#168 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
O, przypomniało mi się, że bardzo mnie irytują ludzie, którzy nie potrafią dopilnować swoich spraw, a później liczą na to, że ktoś się ugnie i "na pewno" coś zrobi na ich korzyść. Miałam taką znajomą, która pewnej sprawy (o której wiedziała z _rocznym_ wyprzedzeniem) nie chciało się jej ogarnąć i potem zrobiła kwas na całą grupę, bo chlip chlip, ona jest taka pokrzywdzona, a XYZ nie chce czegoś dla niej zrobić. Co ciekawe- ta znajoma jest świetną manipulatorką i większość ludzi stanęło po jej stronie, kiedy ewidentnie osoba XYZ miała rację ![]() Od tamtej pory kiedy poznaję kogoś, kto ma sprawczość i odpowiedzialność za swoje czyny na poziomie bliskim zeru, to jest to dla mnie ogromny red flag i trzymam się od takich osób z daleka. Szanuję swoje zdrowie psychiczne i nie mam zamiaru wpuszczać takich osób do swojego życia, a jeżeli już w nim są, to jasno stawiam granice i utrzymuję dystans. Cytat:
![]() Pogrubione: nie rozumiem tego, że ktoś ma cokolwiek zaplanowane, ale nie załatwia sobie urlopu wcześniej, tylko za pięć dwunasta. No ludzie. Tacy ludzie nie zasługują na urlop ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#169 |
Zakorzenienie
|
To ja jestem chyba miękka buła, bo gdybym nie miała żadnych innych planów i możliwość przeniesienia urlopu, to chyba bym się zgodziła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#170 | |
BAN stały
|
Cytat:
Są ludzie, którym się nie ustępuje. Niestety tacy będą tak długo krążyć, aż znajdą i w końcu trafią na tę jedną osobę w zespole, która się ugnie. Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#171 | ||
Zakorzenienie
|
Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 77.
Cytat:
Ale ja się o to wolne nie wykłócam, po prostu nikt nie ma z tym problemu, nikt nigdy nie chciał się zamienić. A, że każdy to wie, ze wyjeżdżam - no wie, co mam to trzymać w tajemnicy ![]() Nie mam w tej kwestii postawi roszczeniowej, w innych pracach nie mogłam tak brać wolnego no i trudno. Sent from my iPhone using Tapatalk ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- Cytat:
No otóż to. Sent from my iPhone using Tapatalk Edytowane przez chwast Czas edycji: 2022-12-06 o 11:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Okazało się, że jest to najbardziej gorący okres w tej firmie, klienci walili drzwiami i oknami, praca się paliła w rękach. Nie dość, że byłam zestresowana ilością i tempem pracy (nie znając jeszcze wszystkiego w tej robocie), to denerwowałam się tym, że cały czas muszę pytać się ludzi z zespołu, przez co przeszkadzam im w pracy. W tej sytuacji zawaliły dwie osoby: ta laska (która celowa chciała wymigać się z pracy w tym okresie) oraz szef (który nie miał pojęcia o specyfice naszej pracy i nie zastopował tamtej dziewczyny- ja naprawdę byłam wtedy kulą u nogi dla zespołu). W ogóle odkąd nauczyłam się asertywności, to życie naprawdę stało się lżejsze ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#173 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale skąd Ty wiesz, że ktoś nie myśli w ten sposób? Skąd Ty wiesz jakie relacje panują w zespole i o czym się rozmawia, a o czym nie? Czemu z góry zakładasz, że np ja jestem jakims „cwaniakiem” za którego „trzeba pracować” ![]() Wszystko jest uzgodnione z każdym na długo przed, nikt nie wyraża chęci wzięcia wolnego w tym terminie, poza mną, więc to robię. Nie wiem co miałoby mnie powstrzymać? Czy te dni miałyby zostać wciśnięte komuś na sile, byle tylko chwast nie dostał? Sory to byłoby chore dopiero hahaha Sent from my iPhone using Tapatalk ---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- Cytat:
U nas też i musimy ze sobą uzgadniać rok wcześniej kto kiedy, jaki długi weekend, kto majówkę. Ktoś woli majówkę, ktoś święta. Xd Sent from my iPhone using Tapatalk |
||
![]() ![]() |
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze co innego, gdyby wytłumaczeniem było "mój partner nie pomyślał, kupił bilety, zrobił rezerwacje, miała być niespodzianka życia". No oki, niech ci będzie JEDNORAZOWO. Albo nawet "kurczę, ludzie, weszło wieczorem za dużo wina, zobaczyłam promocję, napaliłam się, wpłaciłam kasę, bezzwrotny zadatek. Błagam, poratujcie". Natomiast skoro ktoś z premedytacją, nie pogadawszy wcześniej z zespołem robi coś takiego? Chodząca red flag.
#175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli masz to uzgodnione, to luz. Ja miałam niestety styczność z osobami, których cały świat nie interesował, bo one jadą i zawsze mają wolne, bo tak sobie wymyśliły. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 77.
W ogóle jakie okropności od razu z niektórych wyłażą, oczywiście wiem, że poprzedzone osobistymi doświadczeniami najwyraźniej niezbyt pozytywnymi xd ale te teksty, cwaniak, księżniczka, za niego trzeba robić wtf w ogóle? Bo ktoś powiedzial krótkie zdanie, ze od 2 lat bierze se wolne w święta XD
jakbyście chciały tak bardzo wiedzieć, a w sumie to nawet i taka wiedza jest potrzebna zeby nie doszło do dalszego pseudo linczu - jestem jedyną osobą, która dostaje ustalony przez każdego przedtem grafik, która musi się wbic jeszcze gdzieś, gdzie zostało miejsce, dostaje go ostatnia. Każdy właśnie bierze sobie najlepsze terminy, a mi zostaje kupa. Więc kiedy zostają święta - a drugi rok z rzędu zostały - wybaczcie, ale mam zerowe opory by sobie je wziąć ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#177 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
#178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niewazne, czy ktoś miał już wykupione wakacje, czy plany, pani dyrektor tak zdecydowała i już. Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#180 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:58.