Jak ludzie są w stanie żyć za minimalną krajową? - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2023-01-20, 15:38   #1261
rejczeI
Wtajemniczenie

Dot.: Jak ludzie są w stanie żyć za minimalną krajową?

Cytat:
Napisane przez meliandra Pokaż wiadomość
Serio robiłaś byś dodatkowe dwie łazienki i je zamykała i czekała aż dzieci dorosną? Albo wykańczała jak dorosną? Przecież to kosztuje Do tego idzie na to dodatkowa powierzchnia. Myślę, że dziecko wolałoby korzystać ze wspólnej niż myć własną.

We Wro jest taki kamień, że po miesiącu nie mycia kabiny musiałabym ją drapać szczotką ryżową Nawet z lepszą wodą nie myta miesiąc to jest dla mnie fujka.
Po co miałabym zamykać. Trzeci raz powtarzam że nie mam obsesji na punkcie ciągłego jeżdżenia na szmacie, rzeczy użytkowane mniej brudzą się mniej i nie interesuje mnie lajf stajl z zalewaniem i wycieraniem sporadycznie używanego kibla co 2 dni bo jak nie to się brzydzę. Nie brzydzę, w ogóle to rozmawiamy o własnym domu.

Cytat:
Napisane przez Norluka Pokaż wiadomość
To nie ma nic do katalogu wnętrz.
Czy chcesz modnie czy niemodnie, to jakoś ta łazienka musi być wykończona. Jakoś może być drożej, może być taniej, ale nie jest za darmo, a wykończenie łazienki tanie nie jest.
Wykończenie to jedno.
Ale żeby mieć kolejne łazienki, to trzeba mieć większy metraż, więcej ścian, stropów i więcej dachu.

Nie bardzo rozumiem, dlaczego ta nastolatka wg ciebie może sprzątać swoją łazienkę, a nie może sprzątać wspólnej, w celu "nauki mycia kibla".
dlaczego miałaby nie sprzątać przestrzeni wspólnych.

I to chyba jest jasne że wyposażyć 4 łazienki wychodzi jakby drożej niż 2.

Cytat:
Napisane przez Pusheen_ Pokaż wiadomość
I wszystko to wina matki...

Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka
czepiasz się. Zapomniałam wypowiedzieć się w duchu feministycznej życzeniowości zamiast opierać na realu. Niech ci będzie, że rodziców, i ogólnie jak 20latka twierdzi że nie wie jak się myje kibel to dalej już bez komcia i drążenia.

Cytat:
Co ma czysta łazienka wspólnego z katalogową ? Mając 13 lat totalnie nie czułam potrzeby posiadania swojej łazienki, nigdy w domu nie było problemu z kolejką, nie mam też potrzeby siedzieć w wannie godzinami ani w ogóle przesiadywać w łazience nie wiadomo ile. Dwie łazienki dla rodziny 2+2 to jest dla mnie naprawdę wystarczająco, nawet jakbym chciała siedzieć w łazience 2h, to wciąż byłaby druga. Co to dla Ciebie znaczy posiadanie łazienki w większym stopniu dla siebie?
Nigdy nie lubiłam tej maniery wbijania sobie po coś do łazienki a czego jako dziecko nawet nie byłam świadoma. Nie ma cudów że jak łazienkę z kimś dzielisz i normalnie spędzacie czas w domu to potrzeby się nie krzyżują.

Oczywiście można się tak zorganizować by nikt nikomu nie przeszkadzał, tylko, no dalej, po co. W pracy też chyba wolisz swoje biurko a nie na zmiany. Ogólnie rozmawiamy o komforcie.

Plus np. współużytkownik może uwielbiać rozstawiać swoje rzeczy wszędzie, drugi mieć pochowane w szufladach i mieć porządek i wieczny przymus kompromisów. Poza tym nastolatki się o łazienkę kłocą. Kiedyś ogólnie były takie czasy, całkiem nie tak znowu dawno, i dalej ich nie brak (bo jak wiemy ludzie wcale pałaców masowo nie skupują ), gdzie wspólny komputer, samochód, telefon na rodzinę czy pokój dziecięcy, albo ba, rower, był normą. I nikomu nie przyszło się na myśl uskarżać bo wiadomo było że decydują o tym posiadane środki. A będąc dzieckiem to raczej mało masz do powiedzenia w kwestii życiowej stopy. I dopóki w domu masz normalne warunki to trudno wspólny pokój uznawać za dramę. Niemniej współcześnie nie widzę powodu by dla zasady w rodzinie czy rodzeństwie koniecznie musiało być jedno wspólne jak bynajmniej nie musi.

[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89472385]Ja mam dom parterowy i 2 łazienki. W życiu bym nie robiła każdemu osobnej łazienki, bo jestem zwykłym zjadacze chleba, a nie milionerką, której wszystko jedno. Raz że wykończenie łazienki jest absurdalnie drogie, za większą płaciliśmy około 50k, mniejsza jakieś 30 - ceny sprzed całego zamieszania covidowo inflacyjnego. I teraz, dajmy na to, masz 2 dzieci, 4 łazienki i co dalej? Dzieci się kiedyś wyprowadzą iiiii zostanę z 4 łazienkami?? Brzmi jak super deal, nie ma co.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]
Milionerzy to raczej nie są zainteresowani domami do 200m a przypominam że rozmowa była od takich około 100.

Nie wiem zapytaj milionerów czy im źle w ich rezydencjach. Ok mają ludzi do sprzątania ale nie wiem czym miałaby kogokolwiek nadmiernie przemęczać nieużytkowana więc nie brudzona łazienka po wyprowadzce dziecka.

To już mnie bardziej dziwi budowanie domów piętrowych (chocby parter, poddasze) gdzie w późniejszym wieku już po tych schodach jak sarenka rączo możesz nie biegać. Itd.

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Tak, już ja robię każdemu dziecku mało że łazienkę, to jeszcze z wanną .
A kto zabuli potem rachunki za wodę? To dziecko co sobie samo posprząta regularnie w tej łazience? Hellou, tu Ziemia i koszty mediów. Oraz, jednak, jakieś myślenie o ekologi.

osobiście w wieku tych nastu lat, wolałabym takie wyjście, żebym to nie ja sprzątała łazienkę. Serio, serio.
poczytaj wizaż gdzie laski w wątkach prysznicowych mówią że stoją pod szerokiem strumieniem +/- 10 minut. W wannie też możesz wziąć szybki natrysk. To nie armatura rządzi czy jesteś eko albo stać cię na domowe spa. Jak robisz małą łazienkę to też raczej wybierasz prysznic czy wanna i wanna daje ci więcej możliwości.

Nie wątpię że dziecku sprzątać się nie chce ale czemu nikt nie myśli o komforcie matki. Dlaczego miałaby niby dla zasady czekać do 40 czy 50 aż dziecko się wyprowadzi żeby mogła wreszcie mieć łazienkę bardziej dla siebie. Albo czemu nie może mieć łazienki dla siebie, bez uwzględniania że jak chce poleżeć w wannie albo zrobić sobie depilację to nie obchodzi jej, że mąż w tym czasie będzie potrzebował. Tak tak, wiadomo, wszystko ze sobą, ale nie każdy tak lubi.

Edytowane przez rejczeI
Czas edycji: 2023-01-20 o 15:44
rejczeI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-20, 15:44   #1262
magbeth
Dzik

Teraz widzę jakim błogosławieństwem jest mieszkać samej. Choć jak mieszkalam dawno temu z rodzicami i dwójka rodzeństwa to dawaliśmy radę z jedna łazienkę i na szczęście osobnym kibelkiem. W związkach tez się o łazienkę nie zabijaliśmy. Większym problemem dla mnie była wspólną sypialnia, no ja się nie wysypiam jak mi kto charczy, chrapie i wierci się obok.
Jak ewentualnie się jeszcze z kimkolwiek zwiąże to będe stawiać na model LAT (Living Apart Together).
magbeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-20, 15:48   #1263
Norluka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Nie łatwiej przygotować sobie zestaw wcześniej wieczorem i odłożyć w jakimś innym pomieszczeniu? To też dodatkowo oszczędza czas rano. Ja bym nie zdzierżyła, jakby mi facet co rano świecił światło i buszował w szafie w poszukiwaniu ciuchów. Dzwoniący budzik to jednak (w zależności od rodzaju i głośności sygnału) o wiele krótszy czynnik, który może wybudzić drugą osobę.
Nie, nie łatwiej.
Ja nie buszuję w szafie, tylko wyciągam i zakładam.
Nie mam w żadnym innym pomieszczeniu niczego, co mogłoby robić za szafę tymczasową.
Na wierzchu nie zostawię, bo mam zwierzęta.
Norluka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-20, 16:00   #1264
rejczeI
Wtajemniczenie

Cytat:
Ci mieszkańcy sypialni to się wyprowadzają wcześniej lub później i potem się z tymi 4 łazienkami do sprzątania zostaje. I do ogrzewania, bo to niezbyt rozsądne skręcić w nieużywanej łazience kaloryfer do zera w zimie.

Mam toaletkę w sypialni. Zwykle rano w tygodniu się nie maluję, bo żeby się z tym wyrobić musiałabym wstawać przed 6.
Tak czy inaczej tż siłą rzeczy i tak musi wstawać wcześniej, bo przecież nie będę wyciągać ubrań z szafy po ciemku na chybił trafił.
Nawet gdybym nie miała szaf w sypialni, tylko nie wiem, osobną garderobę z wejściem od korytarza, to przecież dzwoni budzik, który budzi.
A jak jest dzień wolny i nie dzwoni budzik, to budzi pies.
Więc no, nie ma spania do południa z toaletką czy bez.
Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Nie łatwiej przygotować sobie zestaw wcześniej wieczorem i odłożyć w jakimś innym pomieszczeniu? To też dodatkowo oszczędza czas rano. Ja bym nie zdzierżyła, jakby mi facet co rano świecił światło i buszował w szafie w poszukiwaniu ciuchów. Dzwoniący budzik to jednak (w zależności od rodzaju i głośności sygnału) o wiele krótszy czynnik, który może wybudzić drugą osobę.
https://paczaizm.pl/content/wp-conte...a-perkusji.jpg

dlatego kawalerki dla dwojga są słabe ale jak już wolałabym się malować w kuchni. Zwłaszcza że lubię zorganizowanie więc miałabym jakieś podręczne pudełko z porannymi rzeczami itd. które potem możesz odłożyć. W ogóle dla mnie świecenie a już w szczególności górnym światłem żeby sobie pogmerać w szafie to straszne chamstwo. Można przygotować zestaw i powiesić z boku w szafie . Można też w szafie powiesić małą lampkę.

Edytowane przez rejczeI
Czas edycji: 2023-01-20 o 16:01
Stary 2023-01-20, 16:07   #1265
Norluka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rejczeI Pokaż wiadomość
https://paczaizm.pl/content/wp-conte...a-perkusji.jpg

dlatego kawalerki dla dwojga są słabe ale jak już wolałabym się malować w kuchni. Zwłaszcza że lubię zorganizowanie więc miałabym jakieś podręczne pudełko z porannymi rzeczami itd. które potem możesz odłożyć. W ogóle dla mnie świecenie a już w szczególności górnym światłem żeby sobie pogmerać w szafie to straszne chamstwo. Można przygotować zestaw i powiesić z boku w szafie . Można też w szafie powiesić małą lampkę.
Mam szafę do sufitu, nie da się powiesić z boku
A szafa ma własne oświetlenie w środku i na zewnątrz.
Ale do niego i tak należy robienie śniadań, więc i tak musi wstać maksymalnie 10 minut po mnie

Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka
Norluka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-20, 16:12   #1266
Pani_Robot
Śnięta Mucha

Cytat:
Kosz na pranie nie musi stać przy wannie, a wannę to się myję po każdej kąpieli, bo się zbiera na niej osad z brudu i mydła/żelu nawet jak ktoś nie ma grzybicy.

Ale gdzie te domy się buduje? Masz na myśli Polskę? Nie znam nikogo kto ma przy każdym pokoju łazienkę. Nawet jak są to ludzie, których nie ograniczają finanse. Ludzie to teraz budują małe i funkcjonale domy, a nie molochy jak kiedyś, bo potem trzeba to ogrzać i nie ma komu sprzątać. Garderoby owszem, ale dzieci to bardziej mają coś na zasadzie wnęki i tam jest taka ala garderoba. Obserwuję dużo profili wnętrzarskich i nie kojarzę projektu domu z 4 łazienkami Także nie wiem skąd Ty to bierzesz.

Idąc takim rozumowania każdy może mieć swoją kuchnię. Niech się dzieci uczą gotować. Jak nie, to się im obetnie kieszonkowe na catering pudełkowy.

Z pracowni architektonicznej.

Cytat:
Aż się boję pytać, ile te dzieci dostają kieszonkowego niby.
Albo, ile to jest , to sztandarowe, godnie zarabiać pani sprzątającej, ze starczy na jej wynagrodzenie z kieszonkowego dzieci.

---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

Ja obsesyjnie oglądam na yt filmiki z amerykańskich domów, jak tam sobie gotują, sprzątają, czyli mieszkają. Tam czegoś takiego nie ma.
Już pomijam ze wiele z tych filmików są produkcji mam dzieci od 3 do 8 a może i więcej, bo czasem to tracę rachubę która to kolejna ciąża.
8 dzieci i 10 łazienek w domu.
Spoko.

Osoba sprzątająca bierze ok chyba 40-50zł/h? To nie są czasy, że nastolatek ma 20zł tygodniowo.

---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ----------

Cytat:

Nie wątpię że dziecku sprzątać się nie chce ale czemu nikt nie myśli o komforcie matki. Dlaczego miałaby niby dla zasady czekać do 40 czy 50 aż dziecko się wyprowadzi żeby mogła wreszcie mieć łazienkę bardziej dla siebie. Albo czemu nie może mieć łazienki dla siebie, bez uwzględniania że jak chce poleżeć w wannie albo zrobić sobie depilację to nie obchodzi jej, że mąż w tym czasie będzie potrzebował. Tak tak, wiadomo, wszystko ze sobą, ale nie każdy tak lubi.

Zasada stara jak świat: "Ja nie miałam, więc nie chcę, żeby innym było lepiej."

Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26)
Wyzwanie Filmowe
5 / 100
100 książek w 2023 92 / 55

Pani_Robot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-20, 16:16   #1267
rejczeI
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale do niego i tak należy robienie śniadań, więc i tak musi wstać maksymalnie 10 minut po mnie

spoko ważne że Wam pasuje. Ja bym Cię chyba udusiła i poprawiła dla pewności.
Stary 2023-01-20, 16:18   #1268
747bf32364fc13da37122d49c7e01f75501e8a1a_65540b783ff7c
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Pani_Robot Pokaż wiadomość
Ja miałam łazienkę z matką, babcią i babcia codziennie myła w niej swojego psa z błota. Przed każdą kąpielą musiałam sobie szorować wannę. Wiedziałam, że babcia leczy od lat grzybicę paznokci. W łazience obok wanny spoczywały majty wszystkich domowników w koszu. Idealne warunki do relaksu.

Po stokroć wolałabym wyższe rachunki i komfort oraz prywatność. Wyprowadziłam się przy pierwszej lepszej okazji.

I owszem, buduje się takie domy, teraz coraz częściej. Każdy ma łazienkę plus garderobę, bo ludzie patrzą na jakość życia, a nie byle taniej. Byle taniej to można w 4 osoby na 2 pokojach.

Jak dziecko nie zamierza sprzątać swojej powierzchni - potrącić mu z kieszonkowego i wynająć panią do posprzątania. To co Rejczel pisze to prawda. Wynajmowałam studentkom mieszkanie na pokoje i mamusie w weekendy przyjezdzaly im sprzatać...
To chyba ludzie co sie buduja w Konstancinie albo Montecito. Tu ziemia, watek o zwyklych polskich zjadaczach chleba. Takich, ktorych dzieci raczej nie dostaja kieszonkowego mogacego pokryc koszty sprzataczki.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
747bf32364fc13da37122d49c7e01f75501e8a1a_65540b783ff7c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-20, 16:20   #1269
rejczeI
Wtajemniczenie

Cytat:

z boku w szafie, nie jesteś w stanie przesunąc ciuchy w jedną stronę i w lukę wcisnąć wieszak z zestawem na rano?
Stary 2023-01-20, 16:28   #1270
skara
Zakorzenienie

Może to kwestia wstydu albo jego braku, ale mi nie przeszkadza, że mąż wejdzie umyć ręce kiedy biorę prysznic. Więc sensu posiadania tylu łazienek, ilu jest domowników, nie widzę.
I nie lubię prywatnych łazienek, dla mnie to głupota, bo jeśli ktoś obcy musi skorzystać, to idzie przez moją sypialnię, a jeśli nie pozwolę przejść, to reszta domowników ma nadal tę samą sytuację jak gdyby miała tylko 1 łazienkę. To może fajna opcja jak wynajmują obcy ludzie, ale dla rodziny niepraktyczne.

skara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-20, 16:28   #1271
cava
Zakorzenienie

Cytat:
poczytaj wizaż gdzie laski w wątkach prysznicowych mówią że stoją pod szerokiem strumieniem +/- 10 minut. W wannie też możesz wziąć szybki natrysk. To nie armatura rządzi czy jesteś eko albo stać cię na domowe spa. Jak robisz małą łazienkę to też raczej wybierasz prysznic czy wanna i wanna daje ci więcej możliwości.

Jak są dorosłe i leją za swoje pieniądze wiedząc ile za to płacą, to ich sprawa, niech stoją i 30 minut.

No jakoś nadal nie mam potrzeby mieć łazienki bardziej dla siebie mimo ze już się doczekałam jako ta matka, nadal te nędzne 2 łazienki stoją głównie puste.:/

Komfort życiowy to tez jest kwestia finansów, dodatkowe 2 łazienki na ta 4 osobowa rodzine to jest jakieś ze 130 000 zł minimum- bo i metraż puchnie i urządzić trzeba. A to tez ta matka musi zarobić/spłacić.
No tak mi wychodzi, ze skoro średni koszt metra mieszkania w mieście to około 10 000 zł za 1m2 a jeszcze to wyposaż, to za 2 dodatkowe łazienki kazda po około 4m2 ( czyli w sumie 8m2 powierzchni mieszkalnej) + urządzenie tego, to tak wyjdzie.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-20, 16:30   #1272
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-20, 16:42   #1273
rejczeI
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak są dorosłe i leją za swoje pieniądze wiedząc ile za to płacą, to ich sprawa, niech stoją i 30 minut.

No jakoś nadal nie mam potrzeby mieć łazienki bardziej dla siebie mimo ze już się doczekałam jako ta matka, nadal te nędzne 2 łazienki stoją głównie puste.:/

Komfort życiowy to tez jest kwestia finansów, dodatkowe 2 łazienki na ta 4 osobowa rodzine to jest jakieś ze 130 000 zł minimum- bo i metraż puchnie i urządzić trzeba. A to tez ta matka musi zarobić/spłacić.
No tak mi wychodzi, ze skoro średni koszt metra mieszkania w mieście to około 10 000 zł za 1m2 a jeszcze to wyposaż, to za 2 dodatkowe łazienki kazda po około 4m2 ( czyli w sumie 8m2 powierzchni mieszkalnej) + urządzenie tego, to tak wyjdzie.
No to jakie eko jak za swoje to niech stoją.
Priorytety, a inni się wożą suvem za 100 koła a mogliby mieć małą dodatkową łazienkę i dalej dobre auto.

W ogóle czy ktoś komuś każe mieć po łazience na osobę? Jak byliśmy przy pakowaniu w metraż 100m pomieszczeń to wspominałam przykładowo o 2 łązienkach, nie 4. Dobrze wiem że mało kto zrobi sobie 4 łazienki na jedną rodzinę bo to mniej lub bardziej absurdalne. Z uwagi na budżet przeciętnej rodziny a nie że aranżacje jak z rezydencji są be. Ale już 2 łazienki na 4 osoby, czyli jedna rodziców, jedna dzieci, to już wg mnie od absurdu dalekie. Za absurd uznałam mieszkanie w stylu Boskich z rodzinka.pl, gdzie jak ogarniam jest serialowo jedna łazienka na 5 osób i wiecznie to wydzieranie się pod drzwiami. No słabe.

Edytowane przez rejczeI
Czas edycji: 2023-01-20 o 16:44
Stary 2023-01-20, 16:49   #1274
cava
Zakorzenienie

Cytat:

Osoba sprzątająca bierze ok chyba 40-50zł/h? To nie są czasy, że nastolatek ma 20zł tygodniowo.

---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ----------

Moja siostra jest architektką, a przyjaciółka architektką wnętrz. W duzych miastach w Polsce, czyli dla bogatszej części społeczeństwa.
Nie ma takiego standardu, żeby projektować domy/mieszkania gdzie przypada po 1 łazience na członka rodziny 2+.
Nawet jeśli w projekcie są np. 2 lub nawet 3 łazienki na 1- 2 osoby, to raczej są planowane w rozłożeniu na osobne strefy/poziomy domu, a nie pod ilość osób mieszkających.

Nie zabrałabym dziecku/nastolatkowi kieszonkowego na sprzataczkę, skoro mu je daję na jego_przyjemności_ do jego dyspozycji. Jakiś koszmarny pomysł.
I od jakiego wieku niby miałabym zabierać dziecku pieniądze na ten cel?

No i co z łazienka jeszcze minimum jedną, dla gości? Przecież może przyjść gość? Do czyjej łazienki go wpuścić, żeby było sprawiedliwie?

---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ----------

Cytat:
Priorytety, a inni się wożą suvem za 100 koła a mogliby mieć małą dodatkową łazienkę i dalej dobre auto.

W ogóle czy ktoś komuś każe mieć po łazience na osobę? Jak byliśmy przy pakowaniu w metraż 100m pomieszczeń to wspominałam przykładowo o 2 łązienkach, nie 4. Dobrze wiem że mało kto zrobi sobie 4 łazienki na jedną rodzinę bo to mniej lub bardziej absurdalne. Z uwagi na budżet przeciętnej rodziny a nie że aranżacje jak z rezydencji są be. Ale już 2 łazienki na 4 osoby, czyli jedna rodziców, jedna dzieci, to już wg mnie od absurdu dalekie. Za absurd uznałam mieszkanie w stylu Boskich z rodzinka.pl, gdzie jak ogarniam jest serialowo jedna łazienka na 5 osób i wiecznie to wydzieranie się pod drzwiami. No słabe.
:/ to może się zdecyduj o co ci chodzi, czy 2 łazienki na rodzine 2+ to jednak spoko i da radę ta matka giry wydepilować, czy jednak ci chodzi ze po 1 łazience na każdego domownika, bo bez tego to brak komfortu do minimum 50 tki.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-20, 16:53   #1275
a5b2f04c728b42871bc12f2c24211f88ae37ff8d_643f21343ae75
Konto usunięte

Cytat:

No ale większość ludzi w domach ma te 2 łazienki. Tutaj padł postulat o jednej na członka co jest zwyczajnie absurdalne w kontekście zwykłego człowieka wcale zresztą nie biednego, którego w ogóle na budowę domu było stać.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
a5b2f04c728b42871bc12f2c24211f88ae37ff8d_643f21343ae75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-20, 16:56   #1276
rejczeI
Wtajemniczenie

Cytat:
Moja siostra jest architektką, a przyjaciółka architektką wnętrz. W duzych miastach w Polsce, czyli dla bogatszej części społeczeństwa.
Nie ma takiego standardu, żeby projektować domy/mieszkania gdzie przypada po 1 łazience na członka rodziny 2+.
Nawet jeśli w projekcie są np. 2 lub nawet 3 łazienki na 1- 2 osoby, to raczej są planowane w rozłożeniu na osobne strefy/poziomy domu, a nie pod ilość osób mieszkających.

Nie zabrałabym dziecku/nastolatkowi kieszonkowego na sprzataczkę, skoro mu je daję na jego_przyjemności_ do jego dyspozycji. Jakiś koszmarny pomysł.

No i co z łazienka jeszcze minimum jedną, dla gości? Przecież może przyjść gość? Do czyjej łazienki go wpuścić, żeby było sprawiedliwie?
Jak dla mnie nastolatek może sobie sprzątać swoją np. 4-5 metrową łązienkę z taką samą częstotliwością jak własny pokój. Przecież matka nie musi tam nawet za często wchodzić. Byle nie wyhodował tam niezależnego bytu i nie zapuścił tego tak że faktycznie nie dałoby się doczyścić i trzeba by kupić nowe. Aby kafle zapuścić tak żeby nie dało się tego domyć środkami co jakiś czas to nie wiem co by tam musiało na nich się znaleźć. Kabiny prysznicowe to też nie jest obowiązkowa pozycja, może być drążek i zasłonka.

A w ogóle skąd ta drama że nastolatek ma coś posprzątać. Może rodzice w ogóle robią krzywdę dzieciom mieszkającym w domach, bo jak mieszkanie w bloku ma 60m, a dom 160 no to chyba jasne że do posprzątania więcej. Nawet uwzględniając że jakieś tam pomieszczenia gospodarcze to już mniej och obchodzą, jak jedno dziecko z bloku ma pokój 10, drugie z domu 14, to co, całe 40% więcej do sprzątania. Jak żyć.

---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ----------

[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89472859]No ale większość ludzi w domach ma te 2 łazienki. Tutaj padł postulat o jednej na członka co jest zwyczajnie absurdalne w kontekście zwykłego człowieka wcale zresztą nie biednego, którego w ogóle na budowę domu było stać.

A to był postulat, bo ja zdaję się napisałam że rozumiem że ktoś może chcieć mieć łazienkę dla siebie czyli zrobią się 4. Ale z czego to wyszło nie pamiętam bo wbiłam się w wątek a nie pilnie śledziłam cały.
Stary 2023-01-20, 16:56   #1277
Konto usunięte

Cytat:

Pani Robot Ty jesteś jakąś krezuską, że piszesz takie dyrdymały o łazience na członka rodziny? Powiem szczerze, że mocno to jest oderwane od rzeczywistości.

a5b2f04c728b42871bc12f2c24211f88ae37ff8d_643f21343ae75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-20, 17:04   #1278
rejczeI
Wtajemniczenie

Cytat:

---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ----------

:/ to może się zdecyduj o co ci chodzi, czy 2 łazienki na rodzine 2+ to jednak spoko i da radę ta matka giry wydepilować, czy jednak ci chodzi ze po 1 łazience na każdego domownika, bo bez tego to brak komfortu do minimum 50 tki.
ale co mam decydować. Jedni chcą domy i przestrzen dla siebie, drudzy mieszkania bo im się nie chce odsnieżac albo kosić trawy i kochają market 20 metrów od bloków.

Może równie dobrze zmienić tą rozmowę że po co ludzie kupują też duże auta jak można kupić małe czy średnie. Przecież jakimś oplem z 4 miejscami nad morze też z gór dojedziesz, nie musisz od razu kupować ciezkiego suva.

---------- Dopisano o 17:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ----------

[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89472864]Pani Robot Ty jesteś jakąś krezuską, że piszesz takie dyrdymały o łazience na członka rodziny? Powiem szczerze, że mocno to jest oderwane od rzeczywistości.

Raczej ciągnie w górę. U nas wersje programów z kupowaniem czy remontowaniem domu to faktycznie częsciej mieszkanie w bloku, ale w wersji USA masz ludzi kupujących dla rodzin normalnie domy z 5 sypialniami i 4 łazienkami albo 2 sypialniami i 3 łazienkami.
Stary 2023-01-20, 17:06   #1279
Lasagna_ze_szpinakiem
Zadomowienie

Cytat:
ale co mam decydować. Jedni chcą domy i przestrzen dla siebie, drudzy mieszkania bo im się nie chce odsnieżac albo kosić trawy i kochają market 20 metrów od bloków.

Może równie dobrze zmienić tą rozmowę że po co ludzie kupują też duże auta jak można kupić małe czy średnie. Przecież jakimś oplem z 4 miejscami nad morze też z gór dojedziesz, nie musisz od razu kupować ciezkiego suva.

---------- Dopisano o 17:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ----------

Raczej ciągnie w górę. U nas wersje programów z kupowaniem czy remontowaniem domu to faktycznie częsciej mieszkanie w bloku, ale w wersji USA masz ludzi kupujących dla rodzin normalnie domy z 5 sypialniami i 4 łazienkami albo 2 sypialniami i 3 łazienkami.
To samo chciałam napisać w sumie duże auto to przewóz powietrza przecież

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Lasagna_ze_szpinakiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-20, 17:09   #1280
rejczeI
Wtajemniczenie

Cytat:

od początku nigdzie nie mówiłam że 2 łazienki na 4 os to bieda edyszyn. Poza tym to może krakowskim targiem. Mamusia swoją, mąż też jakąś w takim razie musi, zostaje kwestia dzieci, niech mają jedną. Przecież chyba jak matka używa perfum Diora albo co miesiąc sobie kupi coś fajnego, nie wiem, biżuterię, to nastoletnie potomstwo chyba niekoniecznie musi identycznie. Jakoś chyba sobie chyba młodzież poradzi z jedną łazienką i 2 umywalkami a nie że wszystko im pod razu dej. Jak szukasz obniżenia ceny.
Stary 2023-01-20, 17:11   #1281
Konto usunięte

Akurat duży samochód to jest też kwestia bezpieczeństwa i pakowności, co jest bardzo ważne jeśli ktoś sporo podróżuje. Dołóż do tego dużego psa i się okazuje, że toyotą aygo czy inną corsa daleko nie zajedziesz.

Stary 2023-01-20, 17:17   #1282
rejczeI
Wtajemniczenie

Cytat:
to jeszcze zbudować domek w ogrodzie, gość przecież może chcieć się przespać.

---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:13 ----------

[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89472888]Akurat duży samochód to jest też kwestia bezpieczeństwa i pakowności, co jest bardzo ważne jeśli ktoś sporo podróżuje. Dołóż do tego dużego psa i się okazuje, że toyotą aygo czy inną corsa daleko nie zajedziesz.

No. Ta. Bo kiedyś ludzie nie mieli psów dużych rodzin i bagaży. W dobie niżu demo, kiedy coraz mniej ludziom chce się mieć w ogóle lub więcej niż 1 dziecko. A ilość wypadków na drogach spadła w przeciągu ostatniej choćby dekady tak bardzo że z tej okazji nie wymyśla się coraz ciekawszych przepisów by, otóż, zwiększyć bezpieczeństwo na drogach.

W sumie to może powinnyście podziękować takim ''oszołomom od 4 łazienek'', bo o ile własna łazienka to abstrakt dla waszych dzieci jak dorosną to może być taki sam must have jak dla was dzisiaj ten suv. W koncu tylko jedno pokolenie dzieli ''wspólny pokój to norma'' od ''jak chcesz mieć dziecko to musi mieć swój pokój''.

Edytowane przez rejczeI
Czas edycji: 2023-01-20 o 17:19
Stary 2023-01-20, 17:22   #1283
Konto usunięte

Cytat:

Dla mnie to nie jest żadne ciągnięcie w górę a kompletny brak pomyślunku. Jak już pisałam, dzieci się wyprowadzają i łazieneczki zostaną puste, a w domu 2 osoby. Serio ja sobie nie wyobrażam, że mieszkam sama z chłopem i nam stoją 4 łazienki ale co kto lubi. Na pewno nie jest to nawet zbliżone do standardu, nawet osób dość zamoznych.

Którąś z dziewczyn pisała też o tym, że u niej nie sprawdziłaby się łazienka przy sypialni - i ja się pod tym podpisuje. Jak idę do toalety to zamykam drzwi od części dziennej plus drzwi od łazienki, bo muszę mieć totalny spokój. Nie jestem się w stanie załatwić z kimkolwiek za ścianą, dlatego łazienka przy sypialni to nie dla mnie. Chyba że jakiś wielki pokój kąpielowy, to już fajnie, ale musiałabym mieć duuuuzo większy dom i duuuuzo więcej hajsu

---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ----------

Cytat:
to jeszcze zbudować domek w ogrodzie, gość przecież może chcieć się przespać.

---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:13 ----------

No. Ta. Bo kiedyś ludzie nie mieli psów dużych rodzin i bagaży. W dobie niżu demo, kiedy coraz mniej ludziom chce się mieć w ogóle lub więcej niż 1 dziecko. A ilość wypadków na drogach spadła w przeciągu ostatniej choćby dekady tak bardzo że z tej okazji nie wymyśla się coraz ciekawszych przepisów by, otóż, zwiększyć bezpieczeństwo na drogach.

W sumie to może powinnyście podziękować takim ''oszołomom od 4 łazienek'', bo o ile własna łazienka to abstrakt dla waszych dzieci jak dorosną to może być taki sam must have jak dla was dzisiaj ten suv. W koncu tylko jedno pokolenie dzieli ''wspólny pokój to norma'' od ''jak chcesz mieć dziecko to musi mieć swój pokój''.
Jakbyś nie zaklinała rzeczywistości to wypadek w tym suvie a wypadek w corsie to jest cóż, nie do porównania. No nie wiem jak się spakować całą rodziną na wypad do Włoch w taką corse na przykład. Znaczy ja wiem, ja maluchem jechalam z rodzicami nad morze, bez fotelików, pasów, siedząc upchnieta na 10 cm między torbami, ale cóż, jakby bezpieczeństwem się wtedy nikt nie zajmował.

Stary 2023-01-20, 17:23   #1284
Pani_Robot
Śnięta Mucha

Jeśli starsze dziecko odmawia sprzątania swojej powierzchni, wykonywania obowiązków domowych, to kara finansowa jest najbardziej motywującym rozwiązaniem, choć tu zazwyczaj jednak zawalili w wychowaniu rodzice, bo dziecko do prawidłowego rozwoju potrzebuje mieć obowiązki domowe.
Ukarane finansowo następnym razem łazienkę posprząta, chyba, że zdecyduje oddawać kieszonkowe za Panią Zosię i czysty sedes. Jego wybór, jego decyzja.

A 20zł tygodniowo to miały dzieci w mojej biednej podstawówce w latach 90, więc halo, tu Ziemia!

Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26)
Wyzwanie Filmowe
5 / 100
100 książek w 2023 92 / 55

Edytowane przez Pani_Robot
Czas edycji: 2023-01-20 o 17:24
Pani_Robot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-20, 17:28   #1285
Konto usunięte

Cytat:
Jeśli starsze dziecko odmawia sprzątania swojej powierzchni, wykonywania obowiązków domowych, to kara finansowa jest najbardziej motywującym rozwiązaniem, choć tu zazwyczaj jednak zawalili w wychowaniu rodzice, bo dziecko do prawidłowego rozwoju potrzebuje mieć obowiązki domowe.
Ukarane finansowo następnym razem łazienkę posprząta, chyba, że zdecyduje oddawać kieszonkowe za Panią Zosię i czysty sedes. Jego wybór, jego decyzja.

A 20zł tygodniowo to miały dzieci w mojej biednej podstawówce w latach 90, więc halo, tu Ziemia!
Z tego, co widze, to caly czas bez odbioru. Chyba stednio ogarniasz koszta budowy i utrzymania takiego domu versus zarobki przecietnej, a nawet i dosc zamoznej, rodziny w Polsce.

747bf32364fc13da37122d49c7e01f75501e8a1a_65540b783ff7c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-20, 17:30   #1286
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2023-01-20 o 22:11
Stary 2023-01-20, 17:32   #1287
Konto usunięte

20 zł w biednej podstawówce w latach 90? Łoo nieźle, u nas się miało po 5 zł w kieszeni. Chyba nie taka biedna tą podstawowka

Stary 2023-01-20, 17:34   #1288
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Stary 2023-01-20, 17:38   #1289
Konto usunięte

[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89472915]20 zł w biednej podstawówce w latach 90? Łoo nieźle, u nas się miało po 5 zł w kieszeni. Chyba nie taka biedna tą podstawowka

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Az sprawdzilam - w 1995 srednia krajowa wynosila 700zl brutto (wiec netto ile - 500?), a minimalna 305zl netto. To bardzo hojni byli rodzice w tamtych czasach, nie ma co.

Stary 2023-01-20, 17:41   #1290
Konto usunięte

[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89472920]Az sprawdzilam - w 1995 srednia krajowa wynosila 700zl brutto (wiec netto ile - 500?), a minimalna 305zl netto. To bardzo hojni byli rodzice w tamtych czasach, nie ma co.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]I to w biednej podstawówce tacy krezusi co dawali tygodniowo po 20 zł. Myślę, że niezły trolling się tu odbywa.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości