|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1351 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Jak ludzie są w stanie żyć za minimalną krajową?
Cytat:
Niekoniecznie pieniądze, bo to już zależy od danej grupy - są takie, w których się tak robi, no i inne, w których jak pieniędzy jest generalnie mniej, to chwalenie się akurat tym jest niemile widziane czy wręcz nietolerowane. Myślę, że w "tamtych latach" było to generalnie niemile widziane. Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1352 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnim rocznikiem gimnazjalistów sa osoby urodzone w 2003
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2023-01-21 o 11:27 |
|
|
|
|
|
#1353 |
|
BAN stały
|
WOW. A ja znam tych, którzy wtedy gimnazjum zaczynali, a nawet kończyli (ale głowy sobie nie dam uciąć, że tak).
"Time flies". Ale jestem w szoku, że gimnazja przetrwały tak długo. To uwaga bez żadnego wydźwięku, bo nie mam żadnego stosunku do tego. Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Pusheen_ Czas edycji: 2023-01-21 o 11:35 |
|
|
|
|
#1354 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Nie miałam żadnego kieszonkowego, w ,asafzie nie kojarzę, żeby ktoś miał miesięcznie wypłacane kieszonkowe. Czasem ktoś miał kasę, ale sam mówił, że " dostałem od babci/cioci", czyli z jakiejś okazji. Nikt nie łaził po sklepach, nie robił sobie shoppingu, jak teraz widzę nastolatki buszujące po sklepach z ciuchami ( nie żeby to był zarzut). Jak się buty/kurtka rozwaliła to się jechało z rodzicem na zakupy i się kupowało. I nie było mowy o żadnych markowych ciuchach, kupowało się coś, co będzie się nosiło jak najdłużej. Żadne fanaberie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1355 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89473485]Ale miały fajnie
. 200 zł miesięcznie.[/QUOTE]Ja też miałam 200 miesięcznie. Potem 250. Ale byłam najbiedniejsza, bo chodziłam do szkoły dla bogatych dzieci. Nie żałuję. Bo miałam wystarczająco kasy na bilet do kina czy zapiekankę w sklepiku, więc nie czułam się jak uboga krewna, a jednocześnie nauczyłam się pokory w sprawach finansowych. I, paradoksalnie, te bardzo bogate dzieci (a potem już nastolatkowie) nigdy ze mnie nie drwili, czy mi nie umniejszali z powodu tego, że ich tata podwozi ich najnowszym Audi, a mój mnie 15-letnim złomkiem. Więcej drwin dostałam od klasy średniej (ale też stosunkowo niewiele), kiedy moi rodzice robili zakupy w Biedronce, a ubrania mi kupowali z lumpeksu. No i w sumie dobrze, bo nigdy nie rozumiałam, czego tu się wstydzić i to mnie nauczyło, że ludzie się potrafią przyczepić czegokolwiek, bo im tak pasuje. Żeby było jasne - znam strasznych snobów, którzy się podorabiali i myślą, że są lepsi niż reszta. Ale akurat nie spotkało mnie to przed 20 rokiem życia, a teraz uważają mnie mniej-więcej za "swoją", a ja na szczęście jestem na tyle dorosła, żeby nie dopuszczać do siebie ich durnej logiki i wewnętrznie wywracać oczami. Może też dlatego pozwalają sobie na pewne komentarze, bo myślą, że są wśród ludzi o podobnych poglądach.
|
|
#1356 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
U mnie nowobogackie dzieciaki były, ale jest różnica między nowobogackim a bogatym ![]() Tylko, że rodzice tych nowobogackich sami byli zawieszeni pomiędzy różnymi środowiskami (już nie chcę pisać, że klasami) tak naprawdę i oni wiedzieli, jak ten "real" wygląda i ich dzieci były generalnie sympatyczne - sporo takich poznałam i poza wyjątkami nikt się nie snobował. Ale były grupy takich, których stać było na dość markowe rzeczy. I pamiętam też koleżankę z klasy, która w liceum pojechała z rodzicami na kilka dni do Paryża. No i cóż...Jedni zazdrościli, inni dławili się ze śmiechu ![]() Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Pusheen_ Czas edycji: 2023-01-21 o 12:19 |
|
|
|
|
|
#1357 |
|
Śnięta Mucha
|
[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89473454]Ale trolling
![]() 7k 23 lata temu i bieda, co tu się podziało...I tak wpadasz pani robot z takimi rewelacjami z pupy bez odnoszenia się do czegokolwiek, myślę, że Ci się nudzi i trollujesz albo coś się stało. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Słabo Ci idzie. Postaraj się bardziej z prowokacją, albo idź na trening zarządzania emocjami. Matka zarabiała tak tylko dwa lata pod koniec mojej szkoły. Gdybyś czytała uważnie, a nie zalana emocjami, odróżniłabyś 1991 od 1999. Idź sobie na spacerek.
|
|
#1358 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#1359 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Cytat:
![]() chyba z choinki się urwałaś Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#1360 |
|
Śnięta Mucha
|
Nie przeglądam wszystkich wiadomości, mam bardziej jakościowe zajęcia niż czytanie pieniaczek. Zaglądam na wizaż moze na 5 minut dziennie. Zreszta spójrz na jakość tej rozmowy, czy raczej zaczepek i pyskówek. Zacheciłaby Cię do dialogu? Bo mnie tylko do spuszczenia wody i użycia odświeżacza powietrza.
Moja matka jest artystką. Pracowała jako nauczycielka, miała epizod wysokiego stanowiska w korpo - wtedy był rozwój zachodnich firm w Polsce i przyjmowano osoby, które robiły target, a nie miały kierunkowe wykształcenie. Takich chyba nawet za bardzo nie było. To, że matka zarabiała kilka lat bardzo ładnie nie musi korelować z poziomem życia w domu. Mogła chociażby odkładać grosz do grosza na budowę domu, przyszłość, albo wydawać, ale tylko na siebie. Mogła sponsorować kochanka, zwiedzać świat, albo odkładać na mieszkanie czy studia dla dziecka. Ale ja naprawdę nie mam serca tłumaczyć agresywnym babom jak dziecku w przedszkolu rzeczy, które powinny ogarniać. Musieliby mi za takie zajęcie edukacyjne naprawdę dużo płacić, bo to obciążające jak obcowanie z osadzonymi w ZK. Poziom agresji podobny, a za to należy się wysokie wynagrodzenie.
|
|
#1361 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W 1999 to wciąż kupa kasy. Dzisiaj to byłaby spoko wypłata. Znam samotne matki z dziećmi, które tyle zarabiają i powodzi im się nieźle. Bez szaleństw, ale biedą bym tego nie nazwała.
|
|
|
#1362 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1363 | |
|
Konto usunięte
|
Totalnie rozumiem już dlaczego uciekłaś z wątku na 30+, masz niestety w zwyczaju bardzo nieprzyjemnie atakować i ubliżać rozmówcom, rozumiem Cinderelle w jej podstawie wobec Ciebie. To że robisz sobie studia z psychologii nie upoważnia Cię do takich odzywek i pseudo porad o zarządzaniu emocjami. Wygląda to w ten sposób jakbyś przychodziła się powywyższać i poubliżać innym na forum.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1364 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1365 |
|
Rozeznanie
|
Pogubiłam się. Chodzi o ogólny brak spójności w historii, czy stricte o podane zarobki mamy/jej kieszonkowe?
|
|
|
|
|
#1366 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#1367 |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Jestem rocznik 92’, rodzice byli w miarę zamożni (mieliśmy 3 łazienki w domu na 4 osoby
) i dostawałam do szkoły 2zl/dzień plus jakaś kanapka wzięta z domu. Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
#1368 | |
|
Zadomowienie
|
Też pamiętam szkołę lat 90. jako miejsc, gdzie mało kto miał kieszonkowe. Raczej jakieś drobne w stylu na drożdżówkę czy oranżadę jak na jakiś czas. Ale widocznie byłam w super biednej podstawówce
.Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1369 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#1370 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- Może być jeszcze system hybrydowy, dziecko dostaje jakieś niewysokie pieniądze na rzeczy typu pójście z koleżanką po szkole do sklepu po jakieś chipsy a większość potrzeb rodzice ogarniają jak młode powie, że coś chce czy potrzebuje. Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2023-01-22 o 19:49 Powód: Słownictwo. |
|
|
|
|
|
#1371 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak ludzie są w stanie żyć za minimalną krajową?
Ja w latach 90tych nie chodziłam do szkoły, urodziłam się w drugiej połowie, do gimnazjum chodziłam około 2009-2011 i wtedy dostawałam 3 dychy.
I byłam z biednej rodziny, bo mieliśmy jedną łazienkę na 5 osób
|
|
|
|
|
#1372 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Za to wśród tzw. nowobogackich to często festiwal bufonady. Posadzić kilku takich przy jednym stole, to w ferworze przepychanek kto ma więcej sami zaczną się gubić ile mają i gdzie byli. I to już wśród młodych ludzi, 30-40 latków takich poznałam, choć dziesięć lat temu kojarzyło mi się to tylko z grupą wiekową moich rodziców. No ale dobra, milionerów poznałam ledwie kilku, nowobogackich całą zgraję, więc wiadomo, że to wśród tych drugich miałam większą szansę trafienia takich kołków. Cytat:
![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
|
#1373 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem, jak mozna pisac o biedzie, kiedy ktos zarabia kilkunastokrotnosc mimimalnej krajowej. To tak jakby ktos wparowal na ten watek i zalil sie, ze zyje w ubostwie, bo zarabia zaledwie 35tys na reke, a 2 z 6 sypialni w jego domu nie maja garderoby i lazienki. Sa chyba jakies granice odrealnienia.
|
|
|
|
#1374 |
|
Zakorzenienie
|
[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89473754]Nie wiem, jak mozna pisac o biedzie, kiedy ktos zarabia kilkunastokrotnosc mimimalnej krajowej. To tak jakby ktos wparowal na ten watek i zalil sie, ze zyje w ubostwie, bo zarabia zaledwie 35tys na reke, a 2 z 6 sypialni w jego domu nie maja garderoby i lazienki. Sa chyba jakies granice odrealnienia.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Był już taki jeden użytkownik Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1375 | |
|
Wcale nie wiedźma!
|
Cytat:
[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89473636]Totalnie rozumiem już dlaczego uciekłaś z wątku na 30+, masz niestety w zwyczaju bardzo nieprzyjemnie atakować i ubliżać rozmówcom, rozumiem Cinderelle w jej podstawie wobec Ciebie. To że robisz sobie studia z psychologii nie upoważnia Cię do takich odzywek i pseudo porad o zarządzaniu emocjami. Wygląda to w ten sposób jakbyś przychodziła się powywyższać i poubliżać innym na forum. [/QUOTE] [1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;89473750]Paradoksalnie wśród tych naprawdę bogatych, milion i miliarderów, nie spotkałam takich buców, którzy odnoszą się bez szacunku do biedniejszych i którzy nie szanują pieniędzy. Zazwyczaj są to ludzie z klasą, świadomi, że ludzie im podobni stanowią jakiś ułamek procenta społeczeństwa. P niektórych nawet nie widać, że mają miliony na koncie, bo wcale nie jeżdżą autami za miliony, nie noszą butów za tysiące i biżuterii za dziesiątki tysięcy. Tylko domy mają zazwyczaj duże, choć też nie wszyscy. ![]() Za to wśród tzw. nowobogackich to często festiwal bufonady. Posadzić kilku takich przy jednym stole, to w ferworze przepychanek kto ma więcej sami zaczną się gubić ile mają i gdzie byli. I to już wśród młodych ludzi, 30-40 latków takich poznałam, choć dziesięć lat temu kojarzyło mi się to tylko z grupą wiekową moich rodziców. No ale dobra, milionerów poznałam ledwie kilku, nowobogackich całą zgraję, więc wiadomo, że to wśród tych drugich miałam większą szansę trafienia takich kołków. U mnie tak samo, ten sam rocznik. Kanapka i owoc z domu, a 2-3 zł to było bogactwo do roztrwonienia na chrupki, soczki i takie śmieszne żelki z gumą w środku.[/QUOTE] Co prawda żadnych milionerów nie znam (chyba, że się dobrze ukrywają ), ale wśród właśnie takich nowobogackich trafiałam czasem na piękne pokazy bufonady lub takiego hmm... "nienachalnego poczucia bycia lepszym" Oczywiście często też wprost przeciwnie, i niektóre osoby zdawały sobie sprawę, że są w dużo lepszej sytuacji finansowej i starały się to mądrze wykorzystać. Ja za czasów podstawówki (początek lat 2000) miałam te 2-3zł i to spokojnie wystarczało na smakołyki w szkolnym sklepiku, czy chipsy po szkole, ale takiej regularnej tygodniówki to nie. Ubrania kupowało się, jak zachodziła taka konieczność lub jak mama wyszperała coś w szmateksie. W późniejszych latach dostawałam 50zł od babci i o mamo, byłam krezuską. ![]() Wracając do tej łazienki na domownika to nigdy się z tym nie spotkałam, nigdy nie słyszałam, by ktoś tak miał. Owszem, fajnie by było mieć własną łazienkę przy pokoju, ale nie było mi to nigdy niezbędne do życia. Teraz nawet jak nocujemy z rodzicami u rodziny mieszkającej w domu (gdzie jest kibelek, łazienka z wanną i łazienka z prysznicem) i jest wtedy 5 osób dorosłych + dzieci, to widzę, że to w zupełności wystarcza. Przecież to nie jest tak, że punkt 20.00 wszyscy lecą się kąpać Ktoś się myje rano, ktoś wieczorem, nawet jak mam ochotę poleżeć w wannie 1,5h to jest przecież druga łazienka.
|
|
|
#1376 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1377 | |
|
Animal Liberation
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1378 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za czasów wczesnej podstawówki ja też. Ale za te 2zł to wtedy się było panem świata, nie dość, że się człowiek obkupił, to jeszcze koledze pożyczył. W gimnazjum zaczęłam dostawać kieszonkowe i te 2ł to już by była bieda.
|
|
|
#1379 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem po co dziecku w podstawówce ( gdy uczęszczałam ) byłoby więcej pieniędzy niż te 2 zł. Człowiek kupił maczugi, pałeczkę lodową czy coś podobnego, jakąś bułę jeśli nie miał kanapki.
|
|
|
|
|
#1380 |
|
BAN stały
|
Już pisałam o dzieciaku, który się zdemoralizowal, bo już w latach nastoletnich miał do dyapozycji kilkaset złotych praktycznie do własnego użytku.
I to nie 200 - 300 zł, tylko naprawdę więcej, bo taka kwota nie jest aż tak duża - wystarczy, że małolat kupi sobie lepsze buty. Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:33.